thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.14
THE POST
           
14
Magyar katonákkal töltenék fel a német hadsereget
Ez is érdekelhet:
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Az európai hadseregek szinte kivétel nélkül komoly toborzási problémával küszködnek, a magánszektor egyszerűen elszipkázza előlük a legjobb szakembereket. Ezen minden ország másképpen próbál úrrá lenni, szóba jött az is, hogy a német hadsereget akár külföldi EU-polgárokkal töltenék fel.

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy bevetésre szánt harckocsit nem lehet beindítani, amikor egy vadászgép alkatrészhiány miatt nem emelkedhet a levegőbe, vagy amikor a légvédelmi rakétarendszer annyira elavult hogy már semminek a lelövésére nem alkalmas. Ezek az anomáliák sajnos sok európai hadseregben előfordulnak, ezért is vette fel prioritásai közé az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen – korábbi német védelmi miniszter - azt, hogy a következő EU költségvetésben több pénzt kell juttatni az úgynevezett Európai Védelmi Alapnak, amely a védelmi kutatásokat és a hadseregek harckészségének növelését támogatja.

A korszerű, 21-ik századi védelmi technológiára épülő fegyverzet hadrendbe állítása azonban csak az érem egyik oldala. Még ha az európai NATO-tagállamok komolyabban veszik is kötelezettségüket és GDP-jük két százalékát valóban hadseregeik korszerűsítésére fordítják, marad a hatalmas kérdőjel, hogy kik azok, akik ezeket a modern fegyvereket használni is tudják majd.

Az európai hadseregek szinte kivétel nélkül komoly toborzási problémával küszködnek. A legtöbb nemzeti hadseregből hiányzik a szükséges létszám 10-15 százaléka. A német Bundeswehrből, amelynek létszámát Berlin 180 ezer főről 200 ezerre szeretné növelni, éppenséggel 20 ezer, a korszerű technikához értő vagy arra kiképezhető katona nincs meg. A különböző EU-tagállamok katonai vezetése szinte mindenütt azt látja, hogy toborzási kampányaiknál a magángazdaság olyan szektoraival kényszerülnek reménytelenül versenyezni, amelyek sikerrel szipkázzák el előlük a nélkülözhetetlen számítástechnikai vagy egészségügyi szakembereket, orvosokat, a korszerű haditechnikát működtetni és karbantartani képes személyzetet. Egyes tagállamok fontolóra vették, vagy már újra be is vezették a sorozást, mások drága toborzási kampányokat indítottak be a siker reményében.

Minden EU tagállam más és más módon próbál úrrá lenni azon, hogy polgáraik közül egyre kevesebben választanak katonai karriert. Az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország e tekintetben különleges eset: ők felveszik hadseregükbe a volt gyarmataikról származó jelentkezőket. A brit hadseregben karriert futhatnak be a Nemzetközösség országaiból vagy Máltáról, Ciprusról illetve az Ír Köztársaságból érkező jelentkezők is. Spanyolország hasonló politikát követ: hadserege nyitva áll a latin-amerikai volt spanyol gyarmatokról származó – és természetesen spanyolul beszélő – férfiak és nők előtt. Egy kivétel azonban akad: kubai származásúak ne is próbáljanak jelentkezni, még akkor sem, ha Miamiban vagy az Egyesült Államok más részén, kubai emigráns szülők gyermekeként látták meg a napvilágot. Ami pedig a francia hadsereget illeti: ebben külföldiek ugyan nem csinálhatnak karriert, a hires-hírhedt speciális csapattestben, az Idegenlégióban viszont igen, jóllehet csak igen kevés EU-polgárt vonz a légiós katonai szolgálat. Ez leginkább az Európán kívülről, a volt gyarmatokról származó, franciaajkú emberek gyűjtőhelye.

A más nemzetiségűekkel szembeni enyhe diszkrimináció még a fejlett EU-tagállamok hadseregeiben is fellelhető. A dán hadseregbe jelentkező külföldi EU-polgárok maximum csak altisztek lehetnek, tisztek azonban nem. Hasonló a helyzet Luxemburgban: az őrmesteri csillag a legtöbb, amire egy, az országban legalább három éve már ott élő nem-luxemburgi számíthat, míg a ciprusi fegyveres erőkbe jelentkezőknek még azt is bizonyítaniuk kell hogy legalább valamelyik felmenőjük ciprusi volt.

A konfliktushelyzet feloldásának egyik lehetséges módja a nemzeti hadseregek megnyitása más EU-tagországok katonai szolgálatra alkalmas polgárai előtt. Erről – szakértői szinten – több tagállamban elkezdtek már beszélni. A német Der Spiegel szellőztette meg tavaly decemberben, hogy a német védelmi minisztérium azt fontolgatja: a létszámhiányt enyhítendő a Bundeswehr-beli karriereket más EU tagállamok polgárai számára is elérhetővé kellene tenni. A lap szerint a stratégiai tervezéssel foglalkozó német katonai vezetők lelki szemei előtt az a körülbelül 500 ezer, 18 és 24 év közötti lengyel, olasz vagy román EU-s polgár lebeg, akik Németországban telepedtek le. A minisztérium a sajtójelentésre hivatalos formában semmilyen módon nem reagált, mégis a Der Spiegel az egyetlen olyan lap, amely ezt a háttérben lappangó témára váratlanul felhívta a közvélemény figyelmét

A jelenlegi 28 EU tagállamból csupán kettő, Belgium és az Ír Köztársaság rekrutál mindenféle korlátozás nélkül külföldieket hadseregébe. (Komoly különbség közöttük

persze, hogy az Ír Köztársaság hagyományosan semleges állam és nem is tagja a NATO-nak.) Az, hogy egy tagállam él-e ezzel a lehetőséggel avagy sem, természetesen nemzeti kormányzatának szuverén döntésén múlik.

Belgium már 2004-ben, tehát az akut emberhiány jelentkezése előtt megnyitotta hadseregét a többi EU tagállam illetve Svájc polgárai előtt. Az akkori döntés ma sem gerjeszt heves vitákat, valójában csak nagyon kevés belga vagy belga politikus van tudatában annak, hogy hadseregükben idegenek is szolgálhatnak. Ezek nincsenek sokan: összesen 162 külföldi – zömmel holland, francia és olasz – teljesít belga egyenruhában hivatásos katonai szolgálatot. A jelentkezőknek amellett, hogy beszélniük kell az ország három hivatalos nyelve, a francia, a flamand és német valamelyikét, ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük mint bármely belgának. A belgákkal egyenrangúan kezelik őket, bármilyen rangfokozatot elérhetnek és rendszeresen szolgálnak nemzetközi békefenntartó missziókban külföldön is. A belga hadsereg azonban (miként az ír is) nagyon kicsi: a 25 ezres sereg emberhiányát a soraiban szolgáló 0,7 százaléknyi külföldi nem orvosolhatja.

A Der Spiegel tavaly év végi cikke azonban egy valóban formabontó megoldási lehetőséget villantott fel. Európai katonai szakértők között ez a vita már jó ideje zajlik, és sokan vannak, akik úgy tartják, hogy a hadseregek létszámgondjain valóban úgy kellene enyhíteni, hogy az EU tagállamok politikai és katonai vezetése kezdjen el európai léptékben gondolkodni. A katonai szövetségek és szakszervezetek európai szervezete, az EUROMIL becslései szerint az EU-ban körülbelül 17 millió olyan polgár él, aki egy másik tagállamban telepedett le, ott lakik, dolgozik és beszéli az ország nyelvét. Ez a nemzeti hadseregek számára komoly utánpótlásforrást jelenthet, mondja az EUROMIL, amely még nem formált hivatalos véleményt arról, támogatja, vagy ellenzi-e az “idegenek a hadseregben” ötletet, de támogatja, hogy vita kezdődjék a kérdésről.

A vitát nyilván érdemes lenne megkezdeni, mondta egy közelmúlt brüsszeli konferencián Sebastian Vagt, a liberális Friedrich Naumann Alapítvány védelmi kérdésekkel foglalkozó szakértője, mert nagyon sok a tévképzet az igencsak életrevaló javaslat körül. A kiszivárgott német ötlet például komoly aggodalmakat szült a szomszédos országokban, melyek attól tartanak, hogy a bérkülönbségek miatt – melyek a nemzeti hadseregek között sokkal élesebbek, mint a civil munkahelyeken - az országok egymástól csábítanák el a jelentkezőket. Így egyes nemzeti hadseregek mind nehezebben lennének képesek hivatásos katonákat felvenni, e gyengülésnek pedig a közös európai védelmi képesség látná a kárát.

Az elemző szerint viszont a belga és az ír példa megmutatta: ha a katonai pályát az országban már letelepedett, tartósan ott élő EU-polgárok előtt nyitják meg, és nyelvi készségek meglétéhez kötik, az eleve megelőzi, hogy ilyen versengés alakuljon ki a jelentkezőkért. A liberális német kutatóintézet szakértője szerint az az ellenérv sem áll meg a lábán, hogy vajon hogyan esküdhet hűséget egy spanyol állampolgár Belgiumnak és hogyan fogadhatja meg, hogy azt az élete árán is megvédelmezi? Sebastian Vagt rámutatott, hogy a jelenlegi európai keretek között elképzelhetetlen, hogy bármely EU-tagállam fegyveres konfliktusba keveredhetne egy másikkal. A kérdésnek a nemzetközi dimenziója a fontos: manapság már minden katonai misszió vagy akció nemzetközi keretekben zajlik és nem egyetlen tagállam megvédéséről hanem az Európai Unió egészének biztonságáról szól. Hasonlóképpen: bármely tagállam, amely a saját határait védi egyúttal az Európai Unió határát védelmezi.

Az elképzelés ellenzői a Der Spiegel cikkének megjelenése után azzal érveltek: a német katonák Németország szolgálatára és a német nép szabadságának védelmére esküdnek fel. Szerintük nehéz elképzelni, hogy tudna egy külföldi állampolgár ugyanilyen kötelezettséget felvállalni. A tervet támogatók ellenérvei nem kevésbé érdekesek és nem kevésbé meggyőzőek. Nehéz belátni, mondják, hogy mennyiben különbözik mondjuk Németország szolgálata és a német nép szabadságának megvédése Európa polgárai szabadságának megvédésétől? Ma a nemzetközi katonai missziókba – akár az ENSZ, akár a NATO vagy az EU égisze alatt működjenek is – mindig egy sor EU-tagállam küld csapatokat. Egy német katona, aki a NATO-erők keretében Litvánia és a többi balti állam légterét őrzi, ugyanannyira szolgálja ott Németországot, mint – mondjuk – Magyarország biztonságát. Vagy az az olasz haditengerész, aki az Indiai óceánon járőrözve hárítja el a kalóztámadások veszélyét, nemcsak Olaszországot szolgálja, de mondjuk Finnország biztonságát is növeli ezzel. Az ilyen missziókban szolgáló katonák ugyanis – nemzetiségüktől függetlenül – egyúttal Európa katonái is.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Hírhez tartozó kép:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Csak tűz esetén mehetnek be a hatóságok a Türk Tanács budapesti irodájába, aminek a működését a magyar állam fizeti
TV2 változás: Megszűnik az egyik legközkedveltebb műsor
Tragédia Kiskunhalason: az autó alól kiáltott segítségért az elgázolt kislány
Százezrével veszik a magyarok a kínai műfenyőt
Brutális módon akarta kivégezni áldozatát egy betörő kiskunhalason
41 tevét és egy oázist kínáltak Schmuck Andor feleségéért
Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő
Megindult a trükközés a nagycsaládi autós támogatásért
Nemzetközi botrány: Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt
Józsefváros: A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát
Halálos tragédia az M5-ösön
Ha a vizitdíj kiverte a biztosítékot, akkor ebből még nagyobb balhé lesz
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Letöltendő börtönt kapott egy kamionos egy előzés miatt
Meghalt Danny Aiello, a Keresztapa II színésze
Rengeteg ember megijedt a törökbálinti földrengés miatt
Németh Szilárd már publikál is
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
Novák Katalin: Rácz Zsófia látja a mindennapi problémákat
Eltörölt rendelet: Nem lehet többé 1 forintért parkolni
Több millió ember számára luxus a vezetékes víz
Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Ferencváros sem fizet a leváltott fideszeseknek a szabadságokért
Hivatalos: Folytatódhat a Szomszédok
Nem is a trolivezető élesztette újra a 19 éves lányt
Fontos változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban az új törvény elfogadása miatt
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Megzsarolta Orbán az Európai Uniót
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Megtalálták a lezuhant chilei repülőgép romjait és az utasok maradványait
Súlyos fertőzést titkoltak el a bázakerettyei szociális otthonban
FBI figyelmeztetés: érdemes otthon ellenőrizni az internet kapcsolatot
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Kettős mércét emleget Kovács Zoltán
A magyar kormány szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A magyar kormány 66 milliót ad egy jeruzsálemi múzeum bővítésére
Elképesztő emberek: kilenc kutyát vertek halálra Jászberényben
Rémálmok gyötrik Orosz Bernadettet
Könyörgött, hogy álljanak le, kettérepedt szomszédja miatt a magyar színésznő otthona
Az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését
Óriási baki az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal
Brüsszel megelégelte Kovács Zoltán ámokfutását
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Rendőrségi nyomozás: elővették Borkai fiát
Közel 4 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva