thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.15
THE POST
           
15
Milliárdokba fog kerülni az adófizetőknek a kormány űrhajós álma
Ez is érdekelhet:
Külföldi sajtó: Magyarországon a korrupciónak egyedinek mondható formája épült ki
Deutsch Tamás aggódik a magyar gyerekekért: a veszély nagyobb, mint gondolnánk
Hivatalosan is felszólították Ádert, hogy ne írja alá az új tb-törvényt
Csillagászati költségek, bonyolult kiválasztási és kiképzési procedúra, kétes megtérülés - számos kérdést vet fel Szijjártó Péter bejelentése, amely szerint 5 éven belül újra magyart küldünk a világűrbe. A másik oldalon azonban ott a presztízsértékű siker lehetősége. És azért ez sem mellékes.

"Na és ezt hogyan übereljük?" - kérdezte a Facebookon a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, amikor meglátta, hogy Szijjártó Pétrer a héten "ellopta előlük a show-t". Még a felcsúti űrállomás ígéreténél is nagyobbat mondott ugyanis a külügyminiszter, amikor szerdán bejelentette:

2024-ig magyar űrhajóst küldünk a Nemzetközi Űrállomásra.

Szijjártó valójában egy teljes űrkutatási menetrendet vázolt fel az Európai Űrügynökség (ESA) sevillai ülésén. Beszédét nem a magyar űrhajós kiküldésére építette fel, hanem egy felsorolás végén említette, mondhatni, szerény körülmények között (holott már csak pr-szempontból is adta volna magát, hogy kivárja 2020-at: jövőre lesz az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének 40. évfordulója, ennek apropóján ráadásul Budapesten tartják a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát). Mindenesetre Szijjártó a következő állomásokat, "mérföldköveket" jelentette be:

- Jelentősen megnöveltük (4,6 milliárd forintra) az űrkutatásra szánt költségvetési forrásokat.- Még ezen a héten pályára állítunk két újabb magyar műholdat (Cubesat), Újzélandról lövik fel.- 2020-ban Budapesten rendezik a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát.- 2022-2024 között a Roszkoszmosszal együttműködésben kísérleti műszereket küldünk a Nemzetközi Űrállomásra- Megkezdtük egy űridőjárási küldetés előkészítését, mikroműhold-flotta építését.- 2024-ig saját műholdat állítunk geostacionárius pályára.- 2024-ig magyar űrhajóst küldünk a Nemzetközi Űrállomásra, szintén Roszkoszmosszal együttműködésben.Jövőre lesz Farkas Bertalan űrrepülésének 40. évfordulója, ennek alkalmából Budapesten tartják az űrkutatók kongresszusát
Még ezen a héten Új-Zélandról felbocsátják a magyar űripar történetének második és harmadik Cubesat műholdját, amelyek a mesterséges elektromágneses szmogot mérik a magas légkörben (a kilövést péntekre tervezték, de elhalasztották - a szerk.).
Megkezdtük egy az űridőjárást figyelő rendszer létrehozásának előkészítését, önálló mikroműhold-flotta építését, magyar-orosz együttműködésben.
2022-2024 között - szintén az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal együttműködésben - kísérleti műszereket küldünk a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).
2024-ig önálló műholdat állítunk Föld körüli (geoszinkron) pályára.
2024-ig magyar űrhajóst küldünk a Nemzetközi Űrállomásra, szintén a Roszkoszmosszal együttműködésben.
Annak ellenére, hogy nincs magyar űrstratégia, a felsorolt pontok mégis koherens tervekről árulkodnak: az első pont akár napokon belül teljesülhet, a második is folyamatban van, és a következő kettő is szervesen illeszkedik a korábbi missziókhoz és a futó kutatási projektekhez. Tehát az űrkutatásban sokat emlegetett mérföldkövek mentén haladnak: egy mikroműholdat már fellőttünk, jöhet a következő kettő, aztán egy flotta. Következhetnek később a komolyabb műholdak, végül azokból is flotta lesz, és így tovább az egyre összetettebb küldetésekig.

A műhold-bizniszben való aktív részvétel egyébként azért is logikus, mert miközben a műholdak pályára állítása egyre olcsóbb, ezeknek a küldetéseknek komoly anyagi hasznuk is lehet (ellentétben egy űrhajós felküldésével, ami leginkább presztizs szempontból jelentős vívmány). Az űridőjárási műholdak adatait például komoly pénzekért értékesíthetnénk, és amellett is komoly érvek szólnak, hogy magyar műhold pásztázza Magyarországot ahelyett, hogy külföldi cégektől kellene megvennünk a mérési adatokat. A kilencvenes években ugyanis gyakorlatilag átengedtük a Magyarország fölötti tér - a geoszinkron pálya ránk eső szakasza - használatát külföldieknek.

Nem vagyunk tényezők
Ott van azonban az ötödik pont, a magyar űrhajós misszió megvalósítása 2024-ig - és innen kezdve valóban sokkal több már a kérdőjel, mint a válasz (főleg, hogy a Külügyminisztérium megkeresésünkre nem reagált, az űrbiztos nem kívánt nyilatkoni, a Magyar Űripari Klaszter - Hunspace pedig a Külügyminisztériumhoz irányított).

Farkas Bertalan 1980-as repülése óta ugyanis nem létezik "magyar űrhajózás", miként magyar űrstratégia sem készült, nincs továbbá űrügynökségünk, de magyar űriparról sem igazán beszélhetünk. Ahogy arra maga Szijjártó is utalt Sevillában:

Sajnos, Magyarország ebben az iparágban eddig nem volt tényező.

Korábban a területet a Magyar Űrkutatási Iroda lett volna hivatott összefogni, ám ez az elmúlt évtizedben 10 különböző minisztérium fennhatósága alá tartozott, míg el nem sorvadt. Az önálló miniszteri biztosi posztot is csak egy éve hozták létre, a 2020-as költségvetésben pedig mindösszesen 4,6 milliárd forintot különítettek el űrtevékenységekre. Ferencz Orsolya űrbiztos több nyilatkozatában emlegette "bezzegországként" Romániát, ahol egy 100 fős űrügynökség működik, és évente 45 millió eurót fizetnek az ESA-nak (mi meg - Ferencz Orsolya szavaival - "jóformán csak a kötelező tagdíjat fizetjük", ami 8 millió euró). Emiatt a románoknak - legalábbis az ESA-nál - vélhetően nagyobb esélyük van saját űrhajós kiküldésére, mégsem hallani ilyen tervekről.

"Nem a közeljövőben"
Szijjártó egyébként csütörtökön az RTL Klubnak azt nyilatkozta, szakmai konszenzust élvez az űrhajós-terv, noha az űripari biztos korábban - a 24.hu-nak áprilisban adott interjújában - még lehűtötte az ezzel kapcsolatos várakozásokat:

(...) az az igazság, hogy nem olyan egyszerű ma már elérni, hogy egy nemzet űrhajóst küldhessen a világűrbe. Az Európai Űrügynökségnél elvileg nyitott a verseny, bárki küldhet kiképzésre embert, azonban sok-sok szempontot figyelembe kell venni, mire egyáltalán a gyakorlatig el is juthat egy űrhajósjelölt. Egyelőre arra kell fókuszálnunk, hogy lépésről lépésre felerősítsük az űrtevékenységünket, aztán majd ráérünk ezen gondolkozni, ha az alapok megvannak. Nyilván nagyon nagy álom ez minden nemzet számára, de nekünk nem a közeljövőben fog megvalósulni.

Márpedig április óta aligha sikerült az alapozás annyira, hogy máris a következő lépésekben gondolkodhassunk, főleg ilyen szoros céldátumokkal (hacsak az "alapozás" nem az őszi Orbán-Putyin találkozót jelenti).

Van benne ráció
Ha a 2024-es cél teljesítésére nem is venn

énk mérget, az logikusnak tűnik, hogy a magyar-orosz együttműködést következő szintre emeljük. Ennek egyik eleme ugyanis az, hogy közösen - a külügyminiszter szerint 70 százalékban magyar részvétellel - fejlesztünk különböző kísérleti berendezéseket és mérőműszereket, amelyeket 2022-2024-ben juttatnának fel az űrállomásra. Szijjártó koncepciója tehát az - ahogy arról az RTL-nek is beszélt -, hogy ezeket a gépeket magyar űrhajós kezelhesse, illetve végezhessen velük kísérleteket.

Kérdés az is, hogy ki lehet alkalmas erre a feladatra - tehát arra, hogy 6 hónapot töltsön egy Föld körül keringő űrállomáson, súlytalanságban. A rendkívül szigorú követelmények miatt a Szijjártó által említett 3-4 űrhajós kiválasztásához alighanem több tucatnyi jelöltre lenne szükség. A Farkas Bertalan - Magyari Béla-duót például 95 jelölt közül választották ki (mind pilóták, közülük 7-en jutottak ki Moszkvába további kivizsgálásokra, ott szűkítették le a listát 2 főre.

Hogy mennyire megterhelőek ezek a vizsgálatok, arról (az azóta elhunyt) Magyari Béla korábbi interjúnkban mesélt:

A forgószékben kellett töltenünk tíz percet, és a hetedik perc tájékán nagyon leesett a pulzusom, később mesélték, hogy teljesen elfehéredtem. Csak az akaraterőmnek köszönhetem, hogy végül nem lettem rosszul, és kibírtam a végéig. Egy belső pszichológiai csata zajlott le bennem másodpercek alatt.

A kiválasztás során alighanem természettudósok lehetnek előnyben, a kör tovább szűkülhet azokra, akik részt vettek az ISS-re szánt kísérleti berendezések, műszerek tervezésében. Egyébként az űrhajós-válogatásokon általában mesterfokozatú diploma és legalább 3 éves szakmai tapasztalat az elvárás (persze a kiváló fizikai, egészségügyi állapoton kívül). Ami a korhatárt illeti, itt viszonylag rugalmasak: volt már 32 éves űrhajós is az ISS-en (Sally Ride), John Glenn pedig még 77 évesen is szolgált az űrállomáson. A magyar származású Charles Simonyi 60 évesen utazott az ISS-re, de ő vissza is tért a Földre.

Az ISS-en jelenleg szolgáló 6 űrhajós többsége is tudós (átlag 3 diplomával), évtizedes tapasztalatokkal, és mindannyian több szakterületen jártasak. Andrew Richard (NASA) például repülőorvos, mentőorvos; Christina Koch (NASA) matematikus, elektromérnök és fizikus diplomát szerzett (ő egy déli sarki kutatóállomáson is szolgált egy télen át), Jessica Meir (NASA) biológusként végzett magna cum laude fokozattal, űrkutatásból doktorált, tengerbiológusként phd-zett, majd pingvinkutatóként dolgozott az Antarktiszon, illetve egy tengeralatti kutatóállomáson is szolgált. Alekszandr Szkvorcov (Roszkoszmosz) rakétamérnök, a légvédelmi akadémiát is elvégezte, jelenleg jogot tanul. Ő egyébként már a harmadik küldetését teljesíti az ISS-en, 2 űrsétán van túl, több mint 12 órát töltött odakint. Orosz társa, Oleg Skripocska rakétamérnök, neki is ez a harmadik küldetése az ISS-en, 3 űrsétát hajtott végre, így ő a mostani legénység legtapasztaltabb tagja. Az olasz Luca Parmitano (ESA) az olasz légierő ezredese, 3 mesterfokozatot szerzett (politológus, repülőmérnök és kísérleti repülőmérnök), többek között elvégezte a légierő akadémiáját, gyakorlott vadászpilóta.

Nem árt sietni
Ha csak a mostani legénységét megközelítő kvalitású, felkészültségű űrhajóst keresünk, akkor nem árt sietni - nehogy a végén lekéssük a járatot. 2024 ugyanis nem csak a magyar űrhajós utazásának céldátuma, hanem az ISS üzemidejének hivatalos lejárati ideje is. Ugyan folyamatban van egy amerikai törvényjavaslat, hogy hosszabbítsák meg az üzemidőt 2030-ig, de egy ilyen javaslat egyszer már elbukott a kongresszuson, ezért nem lehet borítékolni, hogy most elfogadják. Ha ismét elbukik a javaslat, az könnyen az űrállomás - és vele együtt a magyar űrálmok - végét jelentheti.40 milliárdig is felmehet a számla
Szijjártó szerint a következő három évben 7-10 milliárd forintba kerülhet az ESA ülésén vázolt tervek megvalósítása - tehát ebben a műholdas küldetések költsége is benne van -, de számításaink szerint akár ennek többszöröséről is szó lehet. Igaz, nem feltétlenül kell egyben kifizetnünk. Egy űrkutatással fogalkozó szakember arra figyelmeztetett, hogy az űrutazásnak nincs piaci ára, itt minden egyedi megállapodások függvénye. Ezzel arra utalt, hogy akár egy nagyobb magyar-orosz paktum része is lehet a Roszkoszmosszal folytatott együttműködés. Lehetséges tehát, hogy a költségek egy részét az orosz fél átvállalja, más kérdés, hogy ezt milyen formában kell majd viszonoznunk. A pontos költségeket tehát nehéz megbecsülni. Azt tudjuk, hogy az oroszok a NASA űrhajósait fejenként 75 millió dollárért fuvarozzák az ISS-re a Szojuz űrhajóval, aminek jelenleg nincs alternatívája. Ráadásul - a monopolhelyzetükkel szemérmetlenül visszaélve - az oroszok nemrég brutálisan megemelték a tarifát, 2020-ban már 80 milliót kérnek egy oda-vissza útért, azaz több mint 24 milliárd forintot (a tarifa az amerikai-orosz viszony függvényében változik, és nem biztos, hogy a magyaronál is ennyire "fogna a tolluk".) Az árakat letörheti, ha megjelennek a piacon a kereskedelmi űrjáratok, de még a SpaceX is 50 millió dollárt fog kérni az űrturistáktól egy ISS-túráért.

Az utazási költségeknél jóval olcsóbb, de még így is tízmilliárdos tétel lehet az űrhajósok kiképzése. Az USA-ban és az EU-ban nagyjából 15 millió dollárba kerül a több éves képzés, de feltehetőleg ebben is számíthatunk engeményekre (Farkas Bertalan és tartalékosa, Magyari Béla kétéves kiképzését is a szovjetek állták annak idején, nekünk csak a két űrhajós szállását és fizetését kellett fedeznünk.) Szijjártó Péter az RTL-nek arról beszélt, hogy 3-4 potenciális űrhajóst kell kiképezni ahhoz, hogy egyikük repülhessen. Nyugati árakon számolva tehát 45-60 millió dollár (13-18 milliárd forint) lenne. Ezzel máris 40 milliárd forint fölött tartunk (kedvezmények nélkül), és akkor még nem számoltunk az ISS "rezsiköltségét", ami naponta alsó hangon 10 millió forint (ebben benne van a létfenntartó rendszerek működtetése, a mosdóhasználat, az élelmiszer, levegő, gyógyszerek, de még a konditerem használata is, bár nem tartalmazza a rakodási díjat, illetve az áram- és az internethasználat költségeit).

A misszió időtartamát egyelőre nem árulták el, de ha fél évig kell kint maradni (ennyi az ISS-kiküldetések hossza), akkor a számla 2 milliárd forint körül alakulhat. Mivel ennyire látványosan a Roszkoszmosszal működünk együtt, az is kérdés, hogy számíthatunk-e kedvezményekre a NASA-tól.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással - eltűnt kislányt keres a rendőrség
Segíts egy megosztással! - Angol bulldog kiskutya gazdisodna
Ha a korrupció hasmenést okozna, akkor a parlamentben rengeteg pad helyett pottyantós WC kellene
Hírhez tartozó kép:
Segíts egy megosztással - eltűnt kislányt keres a rendőrség
Segíts egy megosztással! - Angol bulldog kiskutya gazdisodna
Michelisz világkupa-győztes a WTCR-ben
Többen is eltalálták a hatos lottó nyerőszámait
Győri horror: Megölte két gyermekét, majd öngyilkos lett
Szabálytalanul vontatott, ráadásul körözték is az autókat
Kevés vetélytársunk maradt az Európa legszegényebb országa címért
Magyar valóság: Karddal támadtak egy férfire
Hétköznapi hősök: A kormány kedvenc püspökét díjazta a közmédia
A magyar kormánynak fontos a klímavédelem, de azért továbbra is ellehetetleníti a szélerőművek-építését
Orbán: esélyt látok arra, hogy a jövőben románoknak és a magyaroknak közös céljaik lehessenek
Orbán a budai Ybl-villát adja ingyen a Türk Tanács irodájának
A kormány a Puskás Aréna éjszakai kivilágításáról: Budapest méltán híres éjszakai látképének elmaradhatatlan része
Nyolcszáz hátrányos helyzetű iskolással fotózkodott Kövér László
A magyar kormány szerint a határ térségében is egyre nehezebb a biztonsági helyzet
Bakondi ma is bement az M1-be fokozni egy kicsit a migróhelyzetet
A magyar állam szénerőművet venne Mészáros Lőrinctől
A kihalás széléről sikerült visszahozni tíz állatfajt
Dobogókőn és Kékestetőn már fehér minden
Százmillióért vettek ajándékokat a nyugdíjasoknak a választások előtt Újpesten
Kávéra és teára 15 millió forintot költött a korábbi újpesti önkormányzat.
Óriási változás a patikákban: Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére
Milliókat szerzett egy unokázós csaló Kaposváron
Megvan az X-Faktor győztese
Engedélye nem volt, csak fideszes tulajdonosa - Pénzbüntetést kapott az illegális fideszes zughotel
A TEK újra kivonult - jászol és fegyverek egy helyen
A francia motorokat ontja magából a szentgotthárdi Opel gyár
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Csak tűz esetén mehetnek be a hatóságok a Türk Tanács budapesti irodájába, aminek a működését a magyar állam fizeti
TV2 változás: Megszűnik az egyik legközkedveltebb műsor
Tragédia Kiskunhalason: az autó alól kiáltott segítségért az elgázolt kislány
Százezrével veszik a magyarok a kínai műfenyőt
Józsefváros: A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát
Halálos tragédia az M5-ösön
Ha a vizitdíj kiverte a biztosítékot, akkor ebből még nagyobb balhé lesz
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Segíts egy megosztással- van még hely a fenyőfájuk alatt
Magyarország elsőként vezeti be önként vállalt túlmunkát
A magyar kormány felpörgeti paksi bővítést
Az uniós nagykövetek elé kerül Kovács Zoltán ámokfutása
Túladott volna egyik legfontosabb örökségén Vajna Tímea, de közbeléptek
Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Az előző, fideszes vezetés mozijegyeket vett több százezer forintért, az új vezetés inkább rászoruló gyerekeknek adja
Szijjártó: Szeretnénk az EU-t újra naggyá tenni
Szijjártó: Mi egy erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek
Négy új helikoptert vásárolt a magyar kormány - végre
Tizenegy autó karambolozott az M1-M7-es kivezetőn
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
ByeAlex teljesen kiakadt a bundavád miatt: Előre eldöntött, hogy ki nyeri az X-Faktort?
Csalók élnek vissza Cseke Katinka nevével
Késett, drágább lett, de elkészült az országgyűlési irodaház
Az évtized utolsó teliholdja lesz ma
Novák Katalin: Zsófi több nyelvet beszélő, világot látott fiatal nő
Novák Katalin: Rácz Zsófia látja a mindennapi problémákat
Eltörölt rendelet: Nem lehet többé 1 forintért parkolni
Több millió ember számára luxus a vezetékes víz
Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Megzsarolta Orbán az Európai Uniót
Akár 16 fok is lehet a jövő héten
10 milliárdos pályázat: Hadházy szerint a kispesti önkormányzat verseny nélkül kiszervezné a közétkeztetést
A Szomszédok világa ma elérhetetlen álom egy átlagos magyar fiatalnak
A Vatikánnak felajánlott pénzek 90 százaléka az egyház adminisztratív költségeire megy
Kövér ezt várja a házszabály szigorításától: legalább fájjon
Elfogyott a víz egy iskolából, mert kitermeli a Coca-Cola
Ifjabb Donald Trump kilőtt egy veszélyeztetett állatot
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva