thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.09
THE POST
           
09
A kávéfőzőgyár után most az agrárkar - komoly bajban van Szarvas
Ez is érdekelhet:
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
Megszüntetné a Szent István Egyetem a szarvasi mezőgazdasági karát, de a 82 hektáros arborétumtól is szabadulna. Nem kizárt, hogy a döntéshez Mészáros Lőrinc új szerzeményének is köze van. Pont azokkal megy szembe a döntés, akikre a kormány támaszkodna.

Arra utasította két hete a Szent István Egyetem kancellárja a szarvasi kar dékánját, hogy töröljék a meghirdetett képzési helyeket a felvi.hu oldalról, a már a karon tanuló hallgatóknak pedig két lehetőséget ajánlottak fel: vagy Szarvason fejezik be tanulmányaik, vagy a fővárosban folytatják azokat. A döntés pont azokkal a fiatalokkal megy szembe, akik vidéken maradnának, de a Békés megyei kisvárosnak sem tesz jót a Szarvasi Vas és Fémipari Zrt. felszámolása után egy újabb leépítés. Itt azonban nem ér véget a szarvasi leépítés: a kuriózumnak számító 82 hektáros arborétumot is lepasszolná az egyetem.

Október 30-án a szenátus ülésén született egy döntés, hogy a szarvasi kar, a rektor közvetlen irányítása alá tartozó intézetként folytatja munkáját Öntözési és Vízgazdálkodási Intézet néven, és csak tömbösített levelező képzés folyna a városi intézményben. Hidegzuhanyként érte a hallgatókat és az oktatókat az újabb utasítás, hogy már a felvételi oldalon sem hirdethetik meg a képzéseket – írta meg a beol.hu öt nappal ezelőtt. Pénteken a hvg.hu is megkereste a gödöllői székhelyű egyetem vezetőit, hogy terveik szerint mi marad a békési kisvárosban, egyelőre nem érkezett válasz tőlük.

Szarvason már körbejárt a hír a bezárásról, ezért Babák Mihály polgármester pénteken tartott egy sajtótájékoztatót azzal, hogy az önkormányzat mentené a menthetőt, ők is keresik a kar megtartására a megoldást, az Arborétumot is átvennék. Kedden délután pedig a Szent István Egyetem vezetői tartottak tájékoztatót Szarvason az érintetteknek, de a fórumra a sajtót nem engedték be, a kar dolgozóit pedig arra utasították, hogy ne adjanak információkat az ott elhangzottakról, majd az egyetem vezetése közleményt fog kiadni. A keddi találkozóról kiszivárgott információk szerint egy kicsit kifarolt a SZIE a kar teljes leállításából, ennek az eredménye lett az, hogy legalább a jelenleg ott tanuló hallgatóknak lesz lehetősége itt befejezni a tanulmányaikat.

"Átmeneti segély"

A tizenhétezer lakosú békési városra rájár a rúd, megtépázta őket a Szarvasi Vas – és Fémipari Zrt. év eleji bezárása, igaz, a legendás kávéfőzőgép gyártását egy másik cég közreműködésével igyekeznek megtartani. A „vasipari” felszámolása elindult, az állam kiemelt jelentőségűvé minősítette a céget, így felügyelet mellett folyik a felszámolás, az egykori dolgozók is megkaphatták elmaradt béreiket és a végkielégítésüket. Most a város felsőoktatásának belengetett megszüntetése verte ki a biztosítékot.

Közel háromszáz egyetemistát, a kar dolgozóit is érintené a döntés, amely szerint a kar intézetként működne tovább. A diákok a SZIE tervén, a legtöbben a térségből jelentkeztek a mezőgazdasági képzésre, aminek szerintük egyébként is vidéken van a helye. Még a pénteki sajtótájékoztatón azt elmondta a szarvasi polgármester, hogy a kar jövőjéről egyeztetett Farkas Sándorral, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesével, megkereste a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőg

azdasági karát, de még a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vezetését is, egyelőre teljes a bizonytalanság.

Bár az egyetem vezetése szerint a szarvasi kar pénznyelőként működik, ezt azonban tagadja Nagy Illés István, a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzésért egyesület régióigazgatója. Ő arra jutott, hogy 6,5 milliárd forint uniós pályázati pénzt nyert el a kar, de az szerinte hozzájuk aligha érkezett meg, hanem Gödöllőn, a SZIE központjában ragadt.

A zárt ajtók mögötti vita elsősorban a pénzről szólt, a gazdasági vezetők úgy látják, hogy a vidéki kar 1,2 milliárd forintos működési adósságot görget maga előtt, ilyen létszám mellett aligha tudják betömködni a lyukakat. A hallgatók szerint viszont az alacsony kihasználtság nem a szarvasiak hibája. Tény, hogy a kar ezer hallgatónak tudna nappali oktatást biztosítani, ehhez képest mindössze 237 diák tanul itt. Összességében az oktatási terek kihasználtsága 10, a kollégiumé pedig 12,5 százalékos – hangzott el a keddi tájékoztatón.

Az sem kizárt, hogy a szarvasi kar elsorvasztásához annak is köze van, hogy a napokban a Mészáros család érdekeltségébe került a Gödöllői Tangazdaság. Szeptemberben a Népszava írt arról, hogy az akkor már elindult adásvétellel egyidejűleg Mészáros Lőrinc emberei megjelentek a Szent István Egyetem folyosóin. Hogy miért kell a felcsúti oligarchának egy kutatóintézet? Ahhoz, hogy Mészárosék birtoka mintagazdaság minősítéshez jusson, ami számos kedvezménnyel jár, ahhoz kutatóbázissal is kell rendelkezniük. Ezt jelentheti az újonnan az oligarchához került Tangazdaság számára a SZIE tulajdonában levő GAK Oktató, Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. Ez viszont nyilván az egyetem erőforrásainak átcsoportosításával is járhat. Így nem csoda, ha a szarvasi kar csak nehezék a SZIE vállán.

Eddig sem volt egyszerű

A szarvasi mezőgazdasági képzés az elmúlt 150 évben sem volt éppen kanyarok nélküli: 1927-ig középfokú képzőhelyként működött, majd 1960-tól indult a felsőfokú képzés, 1970-ben a Debreceni Agráregyetem kara lett. 2000-ben vált önállóvá a főiskolai kar, ekkortól a Tessedik Sámuel Főiskola Mezőgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Főiskolai Karaként működött. 2006-ban a bolognai képzéssel itt a BSC képzés folyt, majd 2009-ben integrálta a szarvasi kart a Szent István Egyetem. 2011-től, egy újabb integrációt követően a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Tessedik Campusaként működött egészen a 2017-ben elindult darabolásig. Ekkor a Szeged-Csanádi Egyházmegye szelte ki magának a SZIE-ből a gyulai egészségtudományi és a békéscsabai gazdasági képzést, egyébként úgy, hogy az átvett „részlegek” adóssága maradt a Szent István Egyetemnél. Szarvason akkor megmaradt az egyetemi kari képzés.

Az Arborétum is a Szent István Egyetemhez tartozik, úgy tűnik, hogy ez is teher már az egyetem számára, egy idő óta szűkítették az erre szánt forrásokat is, az Európában is egyedülálló parkot az önkormányzat venné át, úgy látják, hogy pénzük is lesz erre. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szarvasi agrárképzéssel mi lesz, de a diákok nem akarnak Budapestre költözni, sorra fogják felkeresni a lehetséges fenntartókat, úgy tudjuk, hogy a focirajongó püspöknél kezdik
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Hírhez tartozó kép:
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Van pénz a magyar egészségügyben, a 4iG éppen most kap belőle
Hivatalosan is kormányzati kontroll alá kerülne a kulturális ágazat
Újabb botrány a fővárosi cégek átvilágításánál
Reszkető kiskutyát találtak a rendőrök
Tizennégy autót rongált meg a román trélerről leesett rámpa a magyar autópályán
A gyermek és a tanárok is az utcára szaladtak
Egy internetes poszt miatt ítéltek el egy nyíregyházi anyát
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Kétgyermekes futónőt gázoltak el Szombathelyen
Lövöldözés és autós üldözés Pécsen
Hajléktalanok küldenek karácsonyi üzenetet az alkotmánybíróknak
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
Novák Katalin állítólagos szavait idézik - Nem az államnak kell eltartani a nyugdíjasokat, hanem a családtagoknak
Kövér László: Európában a legfélelmetesebb, hogy nem lehet átlátni, hogy kié a valóságos hatalom
Orbán kormány: Nemcsak újraegyesítjük Közép-Európát, hanem újra is építjük!
3500 Ft egy hot-dog a budapesti karácsonyi vásárban!
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
A jövő már megérkezett: ezt a chipet behelyezik az agyunkba és minden megoldódik
Óriási kávéhiány lesz jövőre
A Fradi szerint magyar játékosokkal nem tudnának nemzetközi eredményeket produkálni
Trump kiakadt amiért legalább 15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után
Élő adásban intézte el pártját a KDNP frakciószóvivője
Több embert még keresnek az eperjesi gázrobbanás után
Az angyalföldi rendőrök nagy erőkkel keresik az eltűnt 13 éves Tímit
A baleset óta alig tudok aludni - Retteg volán mögé ülni a karambol óta Gáspár Bea
Újabb X-Faktor dráma: Orosz rulettet játszom a színpadon
Szigorú karanténban kell maradnia, de a családjával töltheti a karácsonyt az SMA-ban szenvedő Levike
Ma dönt a bíróság a Győrben késelő 17 éves fiatal sorsáról
Megvonták a rokkantságit egy nőtől, mert a posta nem vitt ki egy levelet
Nőtt a sertéspestis által érintett terület Pest megyében
Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit
Feljelentették Kövér Lászlót Közösség elleni uszítás miatt
6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten
Botrány Veszprém megyében: túl olcsón számították a földeket
Orbán 20 éve még sérelmezte, hogy olyan korrupciós ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna
Csődbe ment Vajna Tímea gyémántos cége
Nyilvános vitára hívták Rácz Zsófiát, aki 22 évesen törvénymódosítással lesz helyettes államtitkár
Jól jönne a a segítség a három kislányát egyedül nevelő édesapának
Hivatalos: ezek a leghisztisebb kutyafajták
Szenvedett, ordított az a férfi aki lefeküdt a Debreceni Ambulancia ajtaja elé, miután könyörgése ellenére sem kapott segítséget
Orbánék egyszerűen letiltották a magyarországi korrupcióról szóló nemzetközi tény jelentést
Újabb állami megrendelés: egymilliárd forintot kapott Mészáros Lőrinc volt jobbkeze
Kitálalt az elbocsátott ápoló: félelem és rettegés van a kórházakban
Orbán: a korrupciógyanús ügyek amiatt szaporodtak el, mert verseny helyett új kapcsolatrendszerek határozzák meg az üzleti életet
A Rossman és az E.ON nevével élnek vissza az adathalászok
Az Országgyűlés autonóm, ezért nem kell határidőre válaszolnia
Állami ellenőrzés alá akarják vonni a könyvkiadást Magyarországon
Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél
A Honvédkórház nem fogad végtagtörötteket hiába csúsznak az utak és a járdák
Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot
Gulyás Gergely válaszolt Karácsonynak: Nem engednek
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották
X-Faktor dráma: A házban nincsen víz, úgy húzzuk a kútról, vécére is ki kell járni
Úton Budapest felé kapott szívrohamot Ruszó Tibi édesapja
Áfacsökkentés kamu: egy rakás termék nem lett olcsóbb
Hivatalos: elég ha képzésekre jár a 22 éves Rácz Zsófia!
26 év után vissza tér Budapestre az Aerosmith
Kezdhetünk aggódni: romokban a német gazdaság
Közel 800 millióval támogatja a kormány a keresztény könnyűzenét játszó fiatalokat
Fellőtték a két magyar műholdat
1,3 milliárdot költött ügyvédekre Pécs
Gyorséttermi botrány: Rányomtatnák a pohárra a rendszámot, hogy tudják, melyik autós dobta el
Nem hirtelen indulatból támadott, órákig tervezte a késelést a győri diák
Hétköznapi hősök: Felpofozott egy pumát, hogy mentse a kutyáját
A legnagyobb egészségügyi problémáknak oka az emberi butaság
Az ombudsman szerint nem kellene 6 évesen iskolába mennie a gyereknek
Megérkezett a mikulás hivatalos videója, Borkai, Mészáros, Felcsút és a Fidesz rémálma!
Rácz Zsófia korábban kifogásolta, hogy az emberek a vágyaik szerint formálják a jogot
Megszólalt a Mátrai Erőműnél elhunyt férfi édesapja
Segíts egy megosztással: Budapesti otthonából tűnt el egy 13 éves kislány
Győri horror: Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét
Inkorrektnek érzi menesztését az FKF-vezér
Újabb milliárdos szemétmegbízást nyert Mészáros Lőrinc
Egészségügyi központot épít Tállai András focicsapata Mezőkövesden
Bocsánatot kért Szájer József a spanyoloktól
Egymillió forintos alapbért adnának az orvosoknak
Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit
Óriási változás jön a húspultoknál
Virgácsot kapott Orbán Viktor
30 fős csoport támadott meg négy férfit Balatonakaliban
Megúszhatja a férfi aki WC-csészére állva videózott a Balaton Soundon
Segíts egy megosztással - gazdi kell ennek a gyönyörű kiskutyusnak
Vadgázolás – Az ismeretlen tettes elhagyta a helyszínt
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Deutsch: Karácsony elkezdte az LMBTQI-dzsihádot
Karácsonykor jöhet a szegedi halászlé!
Ne törődj a politikával, mutatjuk Nagy-Britannia legnagyobb kutyáját Baltazárt
Olyat nyilatkozott a 22 éves államtitkár-helyettes, hogy el sem hiszed!
IMF: A magyar gazdaság növekedését a rekordnagyságú EU-forrásokból finanszírozott beruházások adták
Ebben a táborban nemsokára emberek fognak meghalni
Nincs tovább: tényleg el kell árulnia a kormánynak, mire mentek a felcsúti tao-milliárdok
Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat
Orbán: Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon
Lévai Anikó: Kincs van a birtokában annak, akinek földje van
Az égbe lövöldözött egy egyenruhás férfi Kerepesen
Végzett magával az Óbudai Egyetem egyik diákja
Ismét közleményt adott ki L.L. Junior
Durva dolgot műveltek egy hajléktalannal a 47-es villamoson + videó
Győri tanár tragédia: András már az óra eleje óta tervezgette szörnyű tettét
Varga Mihály: nő a GDP, bővül a foglalkoztatás, nőnek a bérek is, kiegyensúlyozott az államháztartás
Nemzetközi botrány: Migránsnak nézték és kitoloncolták a nigériai diáksportolókat
Rossz jegyet kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét a győri diák
Magyart az űrbe minden áron és amúgy sem sok az a vacak tízmilliárd
Az oroszok szerint Kövér László össze akart velük fogni Ukrajnával szemben
Orbán Japánban: Magyarország furcsa ország, furcsa emberek vannak ott
Akkorát mondott a magyar sajtóról Varga Judit hogy attól a ló néz a csikó meg lát...
Szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva