thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.09
THE POST
           
09
Nemzőképtelen férfiaknak szóló programon dolgoznak Káslerék
Ez is érdekelhet:
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
Az Orbán-kormány családvédelmi intézkedései ellenére sem születik elég gyerek, ezért már zajlik a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, ami a férfiak meddőségét szorítaná vissza – tudta meg a hvg.hu. Az intézkedéscsomag a férfiakat buzdítaná nagyobb tudatosságra és egészséges életmódra, de kérdés, hogy a kormány ezt letudja pár kampánnyal, vagy megteremti-e a feltételeket ahhoz, hogy valóban javuljon a magyar férfiak egészsége. Szakmai forrásaink szerint rég szükség lenne központilag támogatott ösztönzőkre, mert nálunk a probléma állami kezelése sehol nem tart, míg más országokban például a meddőségen segítő spermadonoroknak adókedvezmény jár.

Hiába osztogatják a gyerekvállalási kedv mesterséges felpumpálására a babaváró hitelt és a családi autó-támogatást, ha egyszer sok magyar férfi nem képes utódot nemzeni – jött rá az Orbán-kormány arra, amit a szakma már régóta hangoztat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már hónapok óta dolgozik egy olyan intézkedéscsomagon, amely a „férfiak meddőségének visszaszorításáról” szól, egy névtelenséget kérő, minisztériumhoz közeli forrásunk szerint a javaslat szeptemberre már körvonalazódott. Kásler Miklós viszi a kormány elé, de azt nem tudni, hogy Orbánék mikor dönthetnek a tervek szerint kormányhatározatba rögzített új egészségpolitikai célkitűzésről.

Az elmaradhatatlan „nemzeti” előtaggal Nemzeti Humán Reprodukciós Programnak keresztelt javaslat átfogóan kezelné a problémát, így célkitűzései a következők:

fel kell tárni a férfi meddőség különféle, így életmódbeli és környezeti okait,
megelőzéssel tenni az egyre növekvő terméketlenség ellen,
ha lehetséges, a „nemzőképesség visszaállításával” megoldani a problémát,
így növelni a gyermekvállalás, a születések számát.
Becélozzuk az egészséges nemzet korszakát

Az általunk megkérdezett szakemberek kivéltel nélkül egyetértettek abban, hogy valóban komoly, és ennek ellenére mégsem eléggé közismert probléma a férfiak meddősége (vagy másképp sterilitás, infertilitás). A szaktárca tervezetében szerepelnek "mind a nőket, mind a férfiakat megcélzó, országos és helyi" kommunikációs kampányok, amelyek felhívnák a figyelmet az egyre aggasztóbb helyzetre, csakhogy az általunk megismert változatból egyelőre nem világos, hogy Káslerék valódi, így forrás- és energiaigényes, hosszú távú programban gondolkodnak-e, vagy a célkitűzést kipipáltnak tekintik majd – rendszerint a NER-médiában megfuttatott - társadalmi célú reklámmal.

A javaslatból nem maradhattak ki az Orbán-kormányra jellemző lózungok, így a „beavatkozásoktól” nem kevesebbet várnak, mint hogy „hozzájárulnak az egészséges nemzet korszakának kiépítéséhez és a nemzeti egészségvagyon növeléséhez”.

Fogyunk és nem szülünk eleget

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár minden lehetséges alkalommal azt sulykolja, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően pozitív irányba tartanak a demográfiai mutatók. Így előszeretettel hivatkozik a házasságkötések „csúcsot” döntő számára, amit talán azért sem csoda, mert például a komolyan támogatott, így bankoknál hasító babaváró hitel feltételei közé is bebetonozták, hogy nem elég az élettársi kapcsolat.

Azonban az Emmi a Nemzeti Humán Reprodukciós Programról szóló javaslatában nem kozmetikázható adatok szerepelnek, hanem az, hogy a „kormány intézkedései ellenére tavaly a magyar népesség 41 300 fővel fogyatkozott, és 90 ezer alá csökkent a születő gyermekek száma”.

Vagyis továbbra sem születik elég gyerek, és sokszor egészségügyi okból, ugyanis Magyarországon is növekvő tendenciát mutat a meddő párkapcsolatok aránya. A minisztérium adatai szerint a terméketlen kapcsolatok felénél a férfiaknál igazolható probléma miatt marad el a gyermekáldás, így andrológiai problémák, vagyis olyan betegségek, szervi elváltozások miatt, amelyek csökkentik a férfiak nemzőképességét, például amikor a hímivarsejtek alacsony száma, vagy csökkent megtermékenyítő-képességük jelentik a gondot.Elhízás, stressz, alkohol

A magyarok egészségi mutatói köztudottan a legfőbb területeken rosszabbak az uniós átlagnál, ráadásul a férfiak egészségi állapota jóval rosszabb, a különféle kockázatok esetükben magasabbak, mint a nőknél. Ha a tervezet átmegy, akkor viszont Kásler Miklós tárcája már kifejezetten azért is ösztönözné a férfiak egészségesebb életmódját, mert ennek eredményeképpen a termékenység is javulna. Ugyanis – bár még mindig nem köztudott – a meddőség csak részben vezethető vissza örökletes tényezőkre, illetve anatómiai elváltozásokra, sok esetben inkább „a férfiakra ható környezeti, életmódbeli és a pszichológiai tényezők" hatására alakul ki.

Így a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kábítószerfogyasztás, de a stressz vagy a túlsúly is belejátszik, még ha ezekről az unalomig ismételt rizikófaktorokról a legtöbb embernek elsőre talán nem a gyermektelenség ugrik be. Ezért a programban 2022-ig olyan intézkedéseket terveznek, amelyeknek köszönhetően egyrészt jobb lenne az andrológiai ellátásokhoz való hozzáférés, másrészt generálisan javulna a férfiak egészségi állapota, méghozzá „életmódhoz és a környezeti tényezőkhöz kapcsolódó lépésekkel”. Csakhogy a megvalósításról kevés konkrétumot tartalmaz a javaslat, illetve olyan általánosságokat rögzít, amiket már csak az egészségesebb magyar lakosság érdekében is meg

kellene valósítani, így többek közt:

egészségügyi alapellátás fejlesztése, különös tekintettel a keringési megbetegedések visszaszorítására,
életmódváltást segítő klubszerű foglalkozások a számukra,
a férfiak lelki egészségének védelmében, „pártalálás, válások okozta lelki problémákra” tanácsadás, stresszkezelés,
támogatni a munkahelyi és szabadidős testmozgást, a férfiak „mérhető módon” sportoljanak többet,
munkahelyi egészségfejlesztő programok az egészséges táplálkozás, stresszkezelés érdekében
jó lenne, ha egészséges életmódot támogató lakó- és munkahelyi környezetben élnének,
támogatni kell a dohányzásról való leszokást segítő programokat
és az alkoholbetegek önsegítő csoportjait.
E mellett egyeztetnek a környezetért, környezetvédelemért felelős Agrárminisztériummal is a meddőség szempontjából fontos környezeti faktorok feltárása érdekében. Ugyanis manapság sok olyan vegyi anyag vesz körbe minket, amelyek az Emmi javaslata szerint megzavarják a hormonrendszer működését, így „terméketlenséget okozhatnak, csökkenthetik a spermiumszámot és -minőséget”. Így pikáns módon a környezetvédelem terén nem éppen elöljáró Orbán-kormány szaktárcája a gyerekszám-növelés érdekében most a hormonháztartásra káros anyagok, így a légszennyezettség vagy a csomagolóanyagok ellen is fellépést sürgetne.

Megkérdeztük, miből, hogyan – nem jött válasz

Egy átfogó, férfiak egészségére és életmódjára fókuszáló országos intézkedéscsomag komoly pénzeket emésztene fel, a Nemzeti Reprodukciós Program megvalósításáról pedig csak annyi derült ki, hogy részben hazai, de akár uniós források bevonásával képzelik el a megvalósítását. A szükséges anyagi ráfordításról, és a többi részletről azonban hiába kérdeztük a szaktárcát, ezúttal sem reagáltak a megkeresésünkre.

Az egészségügyért felelős miniszternek az Egészségügyi Tudományos Tanács a javaslattevő, illetve tanácsadó testülete, ezen belül találtuk meg a Humán Reprodukciós Bizottságot. Utóbbi bizottságnak is eljuttattuk kérdéseinket, de innen sem kaptunk választ.

Amikor védekezés helyett már tenni kell azért, hogy összejöjjön

„A meddőség nem magyar, hanem civilizációs probléma, a mutatók más országokban is romlanak” – mondta egy termékenységi központban dolgozó szakember, aki a téma politikai vonatkozásai miatt névtelenséget kért. Szerinte a szakma már régóta sürgeti, hogy nálunk is legyenek nagyszabású egészségügyi kampányok, eleve a felvilágosítás érdekében, hiszen főként a fiatalabb férfiak sokszor tudatában sincsenek a probléma súlyának. Ahogy fogalmazott,

„egy 20 éves fiatal férfi nyilván úgy érzi, hogy ő az élet császára, és sajnos később jön rá, hogy nem védekeznie kell, hanem kifejezetten tenni azért, hogy gyereke legyen”.

Azonban egy meddőség elleni kormányzati program sokkal komplexebb a tájékoztatásnál, így szűrőprogramokra is óriási szükség lenne. Ráadásul mára a technika rengeteget fejlődött, már arra is mód lenne, hogy ha valakinél már fiatalkorban kiderül, hogy az ivarsejtjeivel gond lehet, például valamilyen okból nem elég aktívak, akkor már lehetőség lenne arra, hogy még gyorsan, előre letárolják arra az időre, amikor majd családot szeretne alapítani – aminek nyilván megint csak komoly költségvonzata lehet.

Kérdés, hogy a kormány hogyan nyúl bele központi eszközökkel a jelenlegi helyzetbe, és ennek szakmai és jogi hátterét is meg kellene teremteni. Ugyanis mindez nálunk még nagyon gyerekcipőben jár, ráadásul az egyre romló helyzet ellenére még a donációt sem ösztönzik, pedig köztudottan nagyon kevés a férfi donor. Más európai országokban ugyanis a szolidaritás mint motiváció mellé beépítenek aktív ösztönzőket, így például adókedvezménnyel támogatják a spermadonorokat.

Nem riogatni, motiválni kellene

A fenntartható egészségügy szemléletét képviselő orvos, Márky Ádám szerint "az csak egy tünet, hogy a magyar férfiak nemzőképessége drasztikusan csökken". "Amíg pedig csak a tüneteket kezeljük, addig fenntarthatatlan amit csinálunk, érdemesebb lenne azzal foglalkozni, hogy miért élünk így, ahogy, majd az alapvető okokat kezelni, amelyek miatt ennyire egészségtelenül élnek a magyarok" – jelentette ki. Szerinte is elengedhetetlen a tudatosítás, csakhogy a "negatív motiváció-fókuszú üzenetek, vagyis a negatív következménnyel riogatás nem sokat ér, ahogy ezt már a cigis dobozra tett képekről is bebizonyították".

"Ha férfiaknak tartunk előadást és előkerül a szívbetegség, azon a ponton kezdi őket érdekelni a téma, amikor elmeséljük, hogy az érelmeszesedés 'globális' probléma a szervezetben és összekötjük a fejükben, hogy a péniszben lévő erek vékonyabbak, mint a szívben lévő koszorúerek, amik elzáródása okozza az infarktust. Tehát az egyik első tünet, hogy nincs merevedés és ha szeretne nemi életet élni, akkor érdemes változtatni. És ettől kezdve innentől nem az infarktustól fél, hanem valamiért a szexuális életéért kezd el tenni. Ugyanígy az lehet eredményes, ha összekötjük a férfiak fejében, hogy ha gyereket szeretnél, akkor kezdj el mozogni és tedd le a cigit" – magyarázta az életmódorvoslással foglalkozó Márky. "Ökölszabályként azt szoktam mondani, hogy aki reggel kimegy a wc-re, és lenézve nem látja azt a részét, ami a népszaporulathoz elengedhetetlen, akkor már meg is van, hogy min kéne először változtatni – akár az infarktust akarja megelőzni, akár apa szeretne lenni" – tette hozzá.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Hírhez tartozó kép:
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Van pénz a magyar egészségügyben, a 4iG éppen most kap belőle
Hivatalosan is kormányzati kontroll alá kerülne a kulturális ágazat
Újabb botrány a fővárosi cégek átvilágításánál
Reszkető kiskutyát találtak a rendőrök
Tizennégy autót rongált meg a román trélerről leesett rámpa a magyar autópályán
A gyermek és a tanárok is az utcára szaladtak
Egy internetes poszt miatt ítéltek el egy nyíregyházi anyát
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Kétgyermekes futónőt gázoltak el Szombathelyen
Lövöldözés és autós üldözés Pécsen
Hajléktalanok küldenek karácsonyi üzenetet az alkotmánybíróknak
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
Novák Katalin állítólagos szavait idézik - Nem az államnak kell eltartani a nyugdíjasokat, hanem a családtagoknak
Kövér László: Európában a legfélelmetesebb, hogy nem lehet átlátni, hogy kié a valóságos hatalom
Orbán kormány: Nemcsak újraegyesítjük Közép-Európát, hanem újra is építjük!
3500 Ft egy hot-dog a budapesti karácsonyi vásárban!
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
A jövő már megérkezett: ezt a chipet behelyezik az agyunkba és minden megoldódik
Óriási kávéhiány lesz jövőre
A Fradi szerint magyar játékosokkal nem tudnának nemzetközi eredményeket produkálni
Trump kiakadt amiért legalább 15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után
Élő adásban intézte el pártját a KDNP frakciószóvivője
Több embert még keresnek az eperjesi gázrobbanás után
Az angyalföldi rendőrök nagy erőkkel keresik az eltűnt 13 éves Tímit
A baleset óta alig tudok aludni - Retteg volán mögé ülni a karambol óta Gáspár Bea
Újabb X-Faktor dráma: Orosz rulettet játszom a színpadon
Szigorú karanténban kell maradnia, de a családjával töltheti a karácsonyt az SMA-ban szenvedő Levike
Ma dönt a bíróság a Győrben késelő 17 éves fiatal sorsáról
Megvonták a rokkantságit egy nőtől, mert a posta nem vitt ki egy levelet
Nőtt a sertéspestis által érintett terület Pest megyében
Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit
Feljelentették Kövér Lászlót Közösség elleni uszítás miatt
6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten
Botrány Veszprém megyében: túl olcsón számították a földeket
Orbán 20 éve még sérelmezte, hogy olyan korrupciós ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna
Csődbe ment Vajna Tímea gyémántos cége
Nyilvános vitára hívták Rácz Zsófiát, aki 22 évesen törvénymódosítással lesz helyettes államtitkár
Jól jönne a a segítség a három kislányát egyedül nevelő édesapának
Hivatalos: ezek a leghisztisebb kutyafajták
Szenvedett, ordított az a férfi aki lefeküdt a Debreceni Ambulancia ajtaja elé, miután könyörgése ellenére sem kapott segítséget
Orbánék egyszerűen letiltották a magyarországi korrupcióról szóló nemzetközi tény jelentést
Újabb állami megrendelés: egymilliárd forintot kapott Mészáros Lőrinc volt jobbkeze
Kitálalt az elbocsátott ápoló: félelem és rettegés van a kórházakban
Orbán: a korrupciógyanús ügyek amiatt szaporodtak el, mert verseny helyett új kapcsolatrendszerek határozzák meg az üzleti életet
A Rossman és az E.ON nevével élnek vissza az adathalászok
Az Országgyűlés autonóm, ezért nem kell határidőre válaszolnia
Állami ellenőrzés alá akarják vonni a könyvkiadást Magyarországon
Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél
A Honvédkórház nem fogad végtagtörötteket hiába csúsznak az utak és a járdák
Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot
Gulyás Gergely válaszolt Karácsonynak: Nem engednek
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották
X-Faktor dráma: A házban nincsen víz, úgy húzzuk a kútról, vécére is ki kell járni
Úton Budapest felé kapott szívrohamot Ruszó Tibi édesapja
Áfacsökkentés kamu: egy rakás termék nem lett olcsóbb
Hivatalos: elég ha képzésekre jár a 22 éves Rácz Zsófia!
26 év után vissza tér Budapestre az Aerosmith
Kezdhetünk aggódni: romokban a német gazdaság
Közel 800 millióval támogatja a kormány a keresztény könnyűzenét játszó fiatalokat
Fellőtték a két magyar műholdat
1,3 milliárdot költött ügyvédekre Pécs
Gyorséttermi botrány: Rányomtatnák a pohárra a rendszámot, hogy tudják, melyik autós dobta el
Nem hirtelen indulatból támadott, órákig tervezte a késelést a győri diák
Hétköznapi hősök: Felpofozott egy pumát, hogy mentse a kutyáját
A legnagyobb egészségügyi problémáknak oka az emberi butaság
Az ombudsman szerint nem kellene 6 évesen iskolába mennie a gyereknek
Megérkezett a mikulás hivatalos videója, Borkai, Mészáros, Felcsút és a Fidesz rémálma!
Rácz Zsófia korábban kifogásolta, hogy az emberek a vágyaik szerint formálják a jogot
Megszólalt a Mátrai Erőműnél elhunyt férfi édesapja
Segíts egy megosztással: Budapesti otthonából tűnt el egy 13 éves kislány
Győri horror: Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét
Inkorrektnek érzi menesztését az FKF-vezér
Újabb milliárdos szemétmegbízást nyert Mészáros Lőrinc
Egészségügyi központot épít Tállai András focicsapata Mezőkövesden
Bocsánatot kért Szájer József a spanyoloktól
Egymillió forintos alapbért adnának az orvosoknak
Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit
Óriási változás jön a húspultoknál
Virgácsot kapott Orbán Viktor
30 fős csoport támadott meg négy férfit Balatonakaliban
Megúszhatja a férfi aki WC-csészére állva videózott a Balaton Soundon
Segíts egy megosztással - gazdi kell ennek a gyönyörű kiskutyusnak
Vadgázolás – Az ismeretlen tettes elhagyta a helyszínt
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Deutsch: Karácsony elkezdte az LMBTQI-dzsihádot
Karácsonykor jöhet a szegedi halászlé!
Ne törődj a politikával, mutatjuk Nagy-Britannia legnagyobb kutyáját Baltazárt
Olyat nyilatkozott a 22 éves államtitkár-helyettes, hogy el sem hiszed!
IMF: A magyar gazdaság növekedését a rekordnagyságú EU-forrásokból finanszírozott beruházások adták
Ebben a táborban nemsokára emberek fognak meghalni
Nincs tovább: tényleg el kell árulnia a kormánynak, mire mentek a felcsúti tao-milliárdok
Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat
Orbán: Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon
Lévai Anikó: Kincs van a birtokában annak, akinek földje van
Az égbe lövöldözött egy egyenruhás férfi Kerepesen
Végzett magával az Óbudai Egyetem egyik diákja
Ismét közleményt adott ki L.L. Junior
Durva dolgot műveltek egy hajléktalannal a 47-es villamoson + videó
Győri tanár tragédia: András már az óra eleje óta tervezgette szörnyű tettét
Varga Mihály: nő a GDP, bővül a foglalkoztatás, nőnek a bérek is, kiegyensúlyozott az államháztartás
Nemzetközi botrány: Migránsnak nézték és kitoloncolták a nigériai diáksportolókat
Rossz jegyet kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét a győri diák
Magyart az űrbe minden áron és amúgy sem sok az a vacak tízmilliárd
Az oroszok szerint Kövér László össze akart velük fogni Ukrajnával szemben
Orbán Japánban: Magyarország furcsa ország, furcsa emberek vannak ott
Akkorát mondott a magyar sajtóról Varga Judit hogy attól a ló néz a csikó meg lát...
Szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva