thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.15
THE POST
           
15
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Ez is érdekelhet:
Orbán a budai Ybl-villát adja ingyen a Türk Tanács irodájának
A kormány a Puskás Aréna éjszakai kivilágításáról: Budapest méltán híres éjszakai látképének elmaradhatatlan része
Nyolcszáz hátrányos helyzetű iskolással fotózkodott Kövér László
Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott: ha este sikerül idegenben legyőznie Walest, biztosan ott lesz a jövő évi Európa-bajnokságon, és több mérkőzését hazai közönség előtt, a Puskás Arénában játszhatja.

Nem lesz könnyű. Nemcsak azért, mert a walesi válogatottat 26 hellyel előzi Magyarországot (24., illetve 50.) a FIFA világranglistáján, vagy mert Ryan Giggs a számukra is élet-halál kérdést jelentő találkozón a lehető legerősebb összeállításban – benne a Real Madrid játékosával, Gareth Bale-lel, a juventusos Aaron Ramsey-vel és a Manchester Unitedet erősítő Daniel Jamesszel – küldi majd pályára a csapatát.

Hanem azért is, mert a magyar együttesben, főleg a védelemben, rengeteg a lyuk. Rossi három kulcsjátékosból kettőre, Willi Orbánra és Kádár Tamásra sérülés miatt nem számíthat, Korhut Mihályt pedig az eltiltása miatt kell nélkülöznie. A középpályás Kleinheisler László ugyanezen okból nem utazott Cardiffba. Kiesett a középpályáról Kalmár Zsolt is, aki a Puskás Aréna avatóján bokáját törte.

A kezdő tizenegy – felforgatott védelem ide vagy oda – már összeállt Marco Rossi szövetségi kapitány fejében, aki hétfőn már csak azt nem tudta, ki lesz az a három játékos a keretből, akit a kispadra sem ültet le. A pénteki, Uruguay elleni barátságos meccsen – a Puskás Aréna 2-1-re elveszített nyitómérkőzésén – debütált Nagy Zsoltot, a Puskás Akadémia focistáját például mindenképpen pályára küldi majd.

Ha nyerünk, és ha nem

A magyar csapat 34 éve nem jutott ki nagy tornára egyenes ágon: az 1985-ben sikerrel zárult világbajnoki selejtezőket követően csak az előző Eb-re vívta ki a részvételt.

Most az egyenes ági továbbjutást illetően nem maradt túl sok számolgatnivaló.

Amennyiben összejönne a bravúr – Rossi szerint ez csak hit és hozzáállás kérdése –, és sikerülne megverniük Ryan Giggs együttesét, akkor csoportmásodikként, a selejtezősorozatot 17 ponttal záró horvátok mögött két ponttal lemaradva már kinn is vannak az Eb-n Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország és Ukrajna társaságában. Ha viszont Bale-ék nyernek, átugorják a magyar válogatottat, és ők örülhetnek a részvételnek.

Döntetlen esetén két lehetséges forgatókönyv adódik:

ha Szlovákia hazai pályán papírforma-győzelmet tud aratni Azerbajdzsán felett, nevető harmadikként továbbjut Horvátországgal együtt.
ha viszont Nagyszombatban az azeriek legalább pontot szereznek, akkor a magyarok számára a cardiffi egál is elég volna, hogy megtartsák a második pozíciójukat.
Az út idáig

Azt, hogy még maradt esély az egyenes ági kijutásra, két hazai bravúrnak köszönheti a válogatott: márciusban a világbajnoki ezüstérmes horvátokat sikerült legyőzni 2-1-re, aztán júniusban Walest 1-0-ra. És a kötelezőt, Azerbajdzsán legyőzését is hozta Marco Rossi együttese (1-3 idegenben és 1-0 itthon).

Igaz, sokkal jobban is állhatna a csapat szénája, ha a selejtezősorozat nyitányán idegenben, aztán itthon nem hullajtott volna értékes pontokat a szlovákok ellen. A szomszédok oda-vissza verték a csapatot, Nagyszombatban még gólt sem tudtunk szerezni ellenük, 2-0-lal ért véget a meccs, de az Üllői úton is csak egyszer voltunk eredményesek, míg ők kétszer találtak be.

Pótvizsgára is küldhetnek

Egy cardiffi vereség sem jelentené azonban azt, hogy Magyarország biztosan lemarad a tornáról: a pótselejtező megmentheti. Négy éve a csoportharmadikokat sorsolták össze, úgy alakult ki a pótselejtező mezőnye – akkor Norvégiát vertük oda-vissza a 2016-os franciaországi Eb-re való kijutásért – most viszont a Nemzetek Ligájában (NL) elért eredmény alapján dől el, kinek lehet még esélye ezen az úton indulási jogot szerezni.

Ez a lehetőség előttünk (de ha mi kijutunk, Wales és Szlovákia előtt is) a mezőnyfeltöltés szabályának

köszönhetően nyitott most, mivel a hétvégén Nemzetek Ligája-sorozatban korábban előttünk végzett Svédország Románia 2-0-s legyőzésével kijutott, ezzel pedig helyet adott nekünk a pótselejtezőben

Jelenleg egyetlen csapat sem áll továbbjutásra a selejtezőből azok közül, amelyek az NL-ben a 31. helyre befutott magyar válogatott mögött végeztek. Ezért, ha Rossi csapata selejtezőcsoportja 3. vagy 4. helyére csúszna vissza a cardiffi találkozó után, az azt jelentené, hogy Bulgáriával, Izraellel és Romániával együtt bekerülne a márciusi rájátszásba. És mivel mind a négy csapat a C ligából érkezne, ezért sorsolással dobnák szét őket a mezőnyben. Így aztán kerülhetnének/maradhatnának

a papíron legerősebb, a jelenlegi – magyar továbbjutást jelentő – állás szerint Izland, Bulgária/Izrael/Románia, Wales*/Szlovákia*/Írország/Észak-Írország alkotta A, (*attól függően, hogy Wales vagy Szlovákia előzi meg a magyar válogatottat)
vagy a Bosznia-Hercegovina, Wales*/Szlovákia*/Írország/Észak-Írország alkotta B, (*attól függően, hogy Wales vagy Szlovákia előzi meg a magyar válogatottat)
illetve a Skócia, Norvégia, Szerbia/Bulgária/Izrael/Románia alkotta C jelű csoportba is
A leggyengébbe, a D-be azonban nem, onnan ugyanis egyetlen csapat sem áll továbbjutó helyen, így jelen állás szerint Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország játszik majd a pótselejtezőben.

Ha ez az út nyílik meg a magyarok előtt, akkor a jövő márciusi "pótvizsgán" két mérkőzést kellene nyerniük (március 26. és 31.), az elsőt mindenképpen idegenben. Az ellenfeleket pénteken, Nyonban sorsolják majd össze.

Az akarat győzelme lehet

A hozzáállás és az akarat dönt majd a Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőn – mondta a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Cardiffba indulás előtt. Marco Rossi szerint, ha a csapat el tudja hinni, hogy nyerhet, akkor sikerülhet a bravúr. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón pedig egyebek mellett arról beszélt, hogy a játékosai tudják, milyen fontos mérkőzés vár rájuk. „A focistáim tudják, hogy mennyire fontos ez a meccs. Azt fogom csak mondani nekik, hogy tisztában vannak azzal, hogy a walesiek milyen energiákat képesek mozgósítani a pályán. Ha ők sárkányok lesznek, nekik oroszlánokká kell válniuk.”

A játékosok is fogadkoztak az Uruguay ellen 2-1-re elveszített pénteki meccs után. Szalai Ádám nagyon önkritikus volt a mérkőzést követően, arról beszélt, hogy azzal együtt sem érzi vállalhatónak a vereséget, hogy az ellenfél az ötödik a világranglistán. Aztán azt is kijelentette, hogy kutya kötelességük kedden kijutást érő eredményt elérni.

Dzsudzsák Balázsra, a csapatkapitányra mintha pedig mintha átragadt volna valami Rossi pozitív gondolkodásából:

El kell hinnünk, hogy ez a keddi meccs csak a mienk lehet. Életünk lehetősége előtt vagyunk, történelmet kell, hogy írjunk. Egy cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt: egy egész ország áll mögöttünk, és egy ilyen stadionban játszhatunk fél év múlva."

Ryan Giggs is nyilatkozott a meccs előtti napon, azt mondta, nagy meccsre számít a magyarok ellen. "Nagy kihívás és nehéz találkozó lesz, de jó formában és jó hangulatban várjuk. Kedden be kell fejezni a munkát" – jelentette ki a szakvezető, aki megjegyezte, a szombaton Azerbajdzsánban 2-0-ra megnyert mérkőzés után hosszú volt az út haza Bakuból, ezért a vasárnap pihenéssel telt, de mindenki egészséges, így minden játékosára számíthat a sorsdöntő összecsapáson.

Az MTI beszámolója szerint Giggs beszélt a két csapat júniusi meccséről is, amelyet nagy csalódásként élt meg. Akkor azonban – magyarázta – mások voltak a körülmények: azt a találkozót a szezon végén játszották, ráadásul az volt a második idegenbeli mérkőzésük három napon belül, mert közvetlenül előtte a vb-ezüstérmes horvátok vendégei voltak. "Hinnünk kell magunkban. Minőség és bátorság, ezek a kulcsszavak. Hiszek a játékosaimban, de jobban kell futballoznunk, mint Bakuban" – árulta el a siker receptjét.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hétköznapi hősök: A kormány kedvenc püspökét díjazta a közmédia
A magyar kormánynak fontos a klímavédelem, de azért továbbra is ellehetetleníti a szélerőművek-építését
Orbán: esélyt látok arra, hogy a jövőben románoknak és a magyaroknak közös céljaik lehessenek
Hírhez tartozó kép:
Hétköznapi hősök: A kormány kedvenc püspökét díjazta a közmédia
A magyar kormánynak fontos a klímavédelem, de azért továbbra is ellehetetleníti a szélerőművek-építését
A magyar kormánynak fontos a klímavédelem, de azért továbbra is ellehetetleníti a szélerőművek-építését
Orbán: esélyt látok arra, hogy a jövőben románoknak és a magyaroknak közös céljaik lehessenek
Orbán a budai Ybl-villát adja ingyen a Türk Tanács irodájának
A kormány a Puskás Aréna éjszakai kivilágításáról: Budapest méltán híres éjszakai látképének elmaradhatatlan része
Nyolcszáz hátrányos helyzetű iskolással fotózkodott Kövér László
A magyar kormány szerint a határ térségében is egyre nehezebb a biztonsági helyzet
Bakondi ma is bement az M1-be fokozni egy kicsit a migróhelyzetet
A magyar állam szénerőművet venne Mészáros Lőrinctől
Személyvonat elé csúszott egy kamion
Pénzfelvétel közben fosztottak ki embereket Budapesten
Milliárdos büntetést kapott a Vodafone a GVH-tól
Veszprém: Befőttesüvegekkel dobálta az autókat egy 81 éves férfi
Elutasítja Manfred Weber a Fidesz visszafogadását az Európai Néppártba
A kihalás széléről sikerült visszahozni tíz állatfajt
Dobogókőn és Kékestetőn már fehér minden
Százmillióért vettek ajándékokat a nyugdíjasoknak a választások előtt Újpesten
Kávéra és teára 15 millió forintot költött a korábbi újpesti önkormányzat.
Óriási változás a patikákban: Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre
Karácsony leváltja a Főkertet vezető vezérigazgatót
Lecsukták az iskolásokat akiket fegyveres rablással gyanúsítanak
Bejelentette Greta Thunberg hogy szünetet tart, mert elfáradt
Pécs: Sokkot kaptak a gyerekek, amikor szüleik ki akartak rabolni valakit
Több tonna adományt gyűjtöttek a rászorulóknak Gyomaendrődön
Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére
Milliókat szerzett egy unokázós csaló Kaposváron
Megvan az X-Faktor győztese
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
41 tevét és egy oázist kínáltak Schmuck Andor feleségéért
Időjárás: igazi pofon jön karácsonykor
Világhírű énekesnő támadt neki Soros Györgynek
Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő
Megindult a trükközés a nagycsaládi autós támogatásért
Nemzetközi botrány: Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Segíts egy megosztással- van még hely a fenyőfájuk alatt
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Az előző, fideszes vezetés mozijegyeket vett több százezer forintért, az új vezetés inkább rászoruló gyerekeknek adja
Szijjártó: Szeretnénk az EU-t újra naggyá tenni
Szijjártó: Mi egy erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek
Négy új helikoptert vásárolt a magyar kormány - végre
Tizenegy autó karambolozott az M1-M7-es kivezetőn
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Letöltendő börtönt kapott egy kamionos egy előzés miatt
Meghalt Danny Aiello, a Keresztapa II színésze
Rengeteg ember megijedt a törökbálinti földrengés miatt
A kormány szerint szégyen, hogy 10 millió magyar nem tudja kifizetni a szegények tb-jét
Németh Szilárd már publikál is
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
ByeAlex teljesen kiakadt a bundavád miatt: Előre eldöntött, hogy ki nyeri az X-Faktort?
Vörösiszapper súlyosbítás: évekre rács mögé kerülnek a vádlottak
Óriási baki: műtét közben végig ébren volt a beteg
Csalók élnek vissza Cseke Katinka nevével
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Ferencváros sem fizet a leváltott fideszeseknek a szabadságokért
Hivatalos: Folytatódhat a Szomszédok
Nem is a trolivezető élesztette újra a 19 éves lányt
Orbán: Nem engedhetjük meg a brüsszeli bürokratáknak...
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Ifjabb Donald Trump kilőtt egy veszélyeztetett állatot
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Megtalálták a lezuhant chilei repülőgép romjait és az utasok maradványait
Súlyos fertőzést titkoltak el a bázakerettyei szociális otthonban
FBI figyelmeztetés: érdemes otthon ellenőrizni az internet kapcsolatot
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Kettős mércét emleget Kovács Zoltán
A magyar kormány szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva