Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Árulók, átállók, visszatérõk - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás

Régi és új sértettségek, érdekek és törések jelentek meg az ellenzéki összefogás pártjai között az ellenzéki összefogás hatalomgyakorlásának terepén, az önkormányzatoknál. Az egyes helyi botrányok eltérõ súlyúak, bizonyos kerületekben a Fidesz komoly pozíciókat tud nyerni általuk, de egyelõre úgy fest, az ellenzék tisztában van azzal, hogy nem teheti meg a Fidesznek azt a szívességet, hogy szétesik.

Kilépett az MSZP-bõl az a két budafok-tétényi képviselõ – Dankóné Hegedûs Jolán és Daróczi Károly –, akit a többi ellenzéki párt árulással vádolt meg az alakuló ülésen történtek miatt – tudta meg a hvg.hu. A két politikust a többi ellenzéki párt mellett a központi MSZP is lemondásra, illetve a mandátumuk visszaadására szólította fel. Utóbbit nem tették meg. A helyzet azért lett ennyire súlyos, mert Budafokon a választás után többséget szerzett az ellenzék a képviselõ-testületben, az MSZP-s átszavazások miatt mégis az lett, amit a fideszes Karsay Péter polgármester akart. A szocialisták megszavazták a napirendet, a bizottsági struktúrát, illetve felrúgták az alpolgármesterekrõl kötött ellenzéki megállapodást is. Aszerint a három alpolgármesteri tisztségbõl egyet vitt volna a Fidesz, egyet-egyet a Momentum és a DK. A szocialista átszavazás végén viszont két fideszes és egy MSZP-s alpolgármester lett.

Dankóné elsõre nem árulta el ma, hogy kiléptek a pártból, csak annyit mondott, "ha kizárják, kizárják", õ a helyi MSZP érdekeit nézte, amikor elfogadta a polgármester ajánlatát. Szerinte azért tették ezt, mert a pártok, leginkább a DK és a Momentum sokáig nem tudtak megegyezni a helyekrõl. Karsay Ferenc – akivel korábban is normális viszonyban volt – az alakuló ülés elõtt kereste meg ajánlatával.

De õt nem az alpolgármesteri cím vonzotta, azt akarta, hogy mûködjön az önkormányzat.

Nem lettem fideszes, nem lettem áruló

-–mondta, továbbra is úgy tartja, a helyi MSZP érdekeit nézte. Korábban is ezzel érvelt, illetve azzal, nem tudott érvényes ellenzéki megállapodásról. Elmondása szerint helyben nehézséget okozott, hogy a DK helyi elnöke korábban az MSZP polgármestere volt, ezért rossz a két párt között a viszony. Az sem használt, hogy az EP-választás után a DK és a Momentum javára módosult a pártközi megállapodás, Dankóné szerint azóta csak hátrált és hátrált a pártja, amibõl neki elege lett.

Az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt azt mondta, Dankónéék azt jelezték, hogy nehéz az együttmûködés az ellenzéki pártok között, de egyértelmû volt a központ állásfoglalása: nem lehet elfogadni fideszes ajánlatot, csak akkor, ha összellenzéki egyetértés van, ezt 22 kerületben sikerült is betartani.

"Nyugi, kedves ellenzék"

A széles körû ellenzéki együttmûködés után nem csak Budafokon feszültségekkel teli a viszony az ellenzéki pártok között, ami nem csoda. A nagyon széles ellenzéki összefogás hátulütõje ugyanis, hogy számos területen egymáshoz képest homlokegyenest más gondoló pártok fogtak össze, így egyrészt a valódi hatalommal a kézben megindulnak a viták a konkrét teendõkrõl, másrészt megindult a tülekedés a pozíciókért, és itt olyan nevek vetülnek fel bizonyos pártok részérõl, amelyek másoknak elfogadhatatlanok. Harmadrészt nagyon úgy fest, az érzékeny vereséget szenvedõ Fidesz a háttérben nem mulasztja el bomlasztani az egységet.

Már november 1-jén kerekedett egy ügy a fõvárosban: Karácsony Gergely fõpolgármester bejelentette, hogy szélesebb körû konzultáció után dönt arról, felállítsák-e a Szent István-szobrot a XIV. kerületi Szent István parkba. Errõl még Tarlós István döntött. A Jobbik erre rögtön kiadott egy közleményt, Az új fõpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez címmel, és tiltakozott az ellen, hogy a szobor felállítását leállítsák. Karácsony a Facebookon tisztázta, hogy nincs baja a Szent István-szoborral. "Meg fogjuk találni a megoldást, amely mindenki számára elfogadható, és nem jár a parkon belüli zöldfelület indokolatlan csökkenésével. Nyugi, kedves ellenzék. Izguljon inkább a Fidesz."

A fõvárosi közgyûlés alakuló ülése után derült ki, hogy a 2010 elõtti MSZP–SZDSZ-kormányok prominensei közül többen pozíciókat kaptak: Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter a BKK igazgatóságának lett elnöke, az 56-ot nyilas és fasiszta eseményként értékelõ Havas Szófia pedig az Emberi Erõforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja lett.

Nagyobb jelentõségû volt a kispesti eset: a választás elõtt kikerült videón kokainozásról és korrupcióról beszélõ Lackner Csaba, az MSZP-bõl kizárt politikus alelnöki pozíciót kapott volna a november 7-i alakuló ülésen a Szociális és Lakásügyi Bizottságban. Ez kiverte a biztosítékot az ellenzéki – helyben hatalmon lévõ – pártokban, Gajda Péter MSZP-s polgármester késõbb azt mondta, tévedés történt, Lackner nem lett volna alelnök, nem ez volt az elõterjesztõi szándék, különben sem jár pluszpénzzel a pozíció. A posztot végül a momentumos Paróczai Anikó kapta meg.

"Mi büszkék vagyunk Czeglédy Csabára"

Keményebb dió Czeglédy Csaba és ügyvédi irodája esete. Újbudát és Erzsébetvárost DK-s polgármester vezeti, õk a korábban elítélt és jelenleg is eljárás alatt álló ügyvédet kérték fel a kerületük pénzügyi átvilágítására. Ez az LMP-nél, a Jobbiknál és a Momentumnál is kiverte a biztosítékot. Czeglédyt és büntetõügyét a DK politikai boszorkányüldözésnek tartja. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester késõbb nyilvánosságra hozta, hogy összesen két hónapra kötött megbízást Czeglédy ügyvédi irodájával, havonta 500 ezer forint+áfa átalánydíjért a kerület jogi képviseletére és az átvilágításra, mindkettõre külön, azaz összesen 2 millió forintról szól a megbízás. A párt a megbízásból szimbolikus politikai ügyet kreált: "Mi büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan elszánt és tapasztalt jogász fogadta el felkérésünket a volt fideszes önkormányzatok átvilágítására és a korrupciógyanús ügyek feltárására, mint Czeglédy Csaba", ez áll Niedermüller közleményében.

A Momentum viszont másféle szimbolikát lát: "A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva". Niedermüller egyébként a döntését saját jogkörben hozta meg.

Gréczy Zsolt DK-szóvivõ azt mondta a hvg.hu-nak, Czeglédy Csaba folyamatosan egyeztet és egyeztetett a helyzetrõl az ellenzéki pártokkal, utóbbiak egyébként nem emeltek kifogást, amikor Niedermüller Péter bejelentette Czeglédy megbízását. Hajnal Miklós Momentum-szóvivõ azt mondja erre, miután meghallották a polgármester elképzelését, 24 órán belül írásban tiltakoztak ellene, "ez nem túl késõ reakciónak". Azóta Czeglédy "próbálja pacifizálni a helyzetet", a Momentum szerint az átvilágítástól kéne visszalépnie, mert nem független, mivel pártpolitikus. Az lenne szerinte jó kompromisszum, ha csak a jogi és sajtóperes ügyekkel foglalkozna.

A hvg.hu viszont úgy értesült, hogy Czeglédy már javában dolgozik az átvilágítási ügyeken.

Más kerületben vitás kérdésben épp a DK követel szélesebb konzultációt. Zuglóban az MSZP-vel megy szembe a parkolással kapcsolatos szerzõdések ügyében (bár információink szerint itt a Momentum is jelezte ellenérzését). Horváth Csaba MSZP-s polgármester Kupper András cégeit bízta volna meg a parkolási rendszer mûködtetésével újabb négy évre, ami miatt a DK tiltakozott: "csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelõs és körültekintõ döntést hozni. Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyûlést, hogy az elõterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselõi ezt az elõterjesztést, szerzõdést nem szavazzák meg". A fideszes kötõdésû Kupper és a hozzá köthetõ cégek az összes fõvárosi parkolási anomáliában érintettek, a hírhedt ferencvárosiban is. A felzúdulás után Horváth Csaba visszavonta javaslatot, és jelezte, konzultációt indít.

"Megértem, hogy van az a pénz"

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek sincs könnyû dolga, legutóbb az alakuló közgyûlésen a Momentum osztotta ki azért, mert Jancsó Andrea nem lett alpolgármester. Baranyi az LMP-s Reiner Rolandot és a kutyapártos Döme Zsuzsannát javasolta. Õket végül megszavazta az ellenzéki többség, ám Reinernek azzal a lendülettel csökkentették a fizetését a Baranyi által javasoltnál 20 százalékkal.

Bõszen megy az árulózás kényelmes Fidesz-többség mellett a XVI. kerületben is, ahol az egyéniben gyõztes LMP-s Mizsei László nem szállt be a közös ellenzéki frakcióba, miután nem teljesületek a feltételei. A balhéról beszámoló Magyar Narancs szerint Mizsei plusz bizottsági helyet akart, ellenzéki képviselõtársa, Vajda Zoltán szerint ultimátumszerûen. Tõlük nem, a Fidesztõl viszont megkapta azt: a többség ugyanis elfogadta az erre vonatkozó módosító indítványát, így az LMP-nek négy helye lett. Vajda ezután egy nyilvános Facebook-posztban nevezte megélhetési politikusnak Mizseit, aki szerinte „elárulta az ellenzéket.” Mizsei visszautasította, hogy bárkit hátba támadott volna, szerinte az ellenzéki egység amúgy is felborult tavasszal, mikor az EP-választás után a jól szereplõ Momentum és DK plusz helyekre tartott igényt.

Csepelen viszont 9-9 a fideszes-ellenzéki tagok aránya a képviselõ-testületben, ennek ellenére 11-7-es többséggel mentek át a kormánypárti javaslatok a fideszes Borbély Lénárd polgármester vezette kerület képviselõ-testületén. A két ellenzéki átszavazó közül az egyik egy kisebb egyesület politikusa, Pákozdi József, a másik Tóth Sándor LMP-s képviselõ, amire a helyi Momentum politikusa, Dukon András Ferenc azt mondta a Facebookon, a LMP visszaélt a mandátumával, "Igazából csak annyit vártam volna, hogy azt mondja Tóth Sándor, hogy bocsánat, de én nem akarok veletek tovább közösködni, én már megegyeztem a Fidesszel. Természetesen megértem, hogy van az a pénz, aminek a feléért megérte ez a sunnyogás."

Késõbb az LMP azt nyilatkozta az Azonnalinak, Tóth csak a bizottsági struktúra felállítását szavazta meg a mûködõképesség érdekében mint fideszes elõterjesztést, több ellenzéki elõterjesztés mellett is kiállt. Azt pedig valóban nem szavazta meg, hogy minden hatáskört elvonjanak Borbély Lénárd polgármestertõl, mert az összes jogkört elvonni "nem lenne szerencsés". Kanász-Nagy Máté azt mondta az oldalnak, Tóth nem kapott semmit a Fidesztõl, ajánlatot sem, a párt bizalma töretlen Tóthban.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Adócsalás: Hajdú Péter az elsőrendű vádlott
Kiderült mitől ennyire vékony Palik László - sokan találgattak hónapok óta
Nagyon furcsa kérdőívet kapnak a gyerekek az Erzsébet-táborokban
Baj van: 120 dolgozót küld el a Continental
A Continental Makóra helyezi át váci gyárából a hűtő- fűtő rendszerek üzletágat. Az áthelyezést 2021 júniusáig hajtják végre, addig a váci gyárban körülbelül 120 dolgozó szerz...
  
Titkolják hogy milyen lélegeztetőgépekből vett a kormány - 19 millió / db
Újabb részleteket közölt a Külügyminisztérium a koronavírus-járvány miatt beszerzett lélegeztetőgépekről, de a hvg.hu közérdekű adatigénylésére küldött válasz csak további kér...
  
400 magyar rendőr csapott le egyszerre! - óriási razzia
Három megyében, 27 helyszínen csaptak le egy időben a rendőrök és a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei június 30-án hajnalba - írta meg a police.hu. Összesen 20 embert fogtak el, a...
  
Közelíti a 70 milliárdot Lázár János kisvasútja
Leépíti az állam a vasúti mellékvonalakat, ellenben Szeged és Hódmezővásárhely között méregdrágán épül a tram-train, amire most újabb 9 milliárd forintot lobbizott ki Lázár János...
  
Hivatalos: Minden, amit tudni kell a 13. havi nyugdíjról
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás. A koronavíru...
  
Hollik: a kormányhoz kerülhet a Lánchíd
Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz–KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást – közölte Hollik István, a Fidesz kommunik...
  
Sárlavina Borsodban - több utcát elárasztott
Villámárvíz és sárlavina keletkezett a zivatarok ostromolta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - számolt be az Időkép.hu péntek délután. Azt írják, napok óta, szinte menetrendszerűen alak...
  
19 milliós átlagáron vett lélegeztetőgépeket a kormány
Összesen 22 cégtől szerzett be lélegeztetőgépeket a veszélyhelyzet alatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium – ezt válaszolta a tárca a Hvg.hu közérdekű adatigénylésére válasz...
  
Kitalálod hány bányára tette rá a kezét a kormány egy különleges jogszabállyal?
A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva tette lehetővé az elővásárlási jog bejegyeztetését. A "veszélyhelyzet során egyes bányászati szabályok eltérő alkalmazásáról szóló", Orb...
  
Életfogytiglanra ítélték a gyilkossággal vádolt volt magyar rendőrt
A bíróság első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki élve eltemetett egy nőt Újhartyán határában. Nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ...
  
A Moszkvából idetelepült bank kiváltságait vizsgálta az alkotmánybíróság
Az alkotmánybíróság szerint az NBB nem veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank alkotmányos feladatellátását. Az Alkotmánybíróság elutasította 53 ellenzéki képviselő panaszát az egykori...
  
Németországtól lízingel tankokat a magyar kormány
A honvédség megmutatta az egyik Németországban gyártott harckocsit, amit nemsokára Magyarországra szállítanak. A Honvédelmi Minisztérium megmutatta közösségi oldalán az egyik tankot, ...
  
Karácsony: Közeleg az idő, hogy megmutassuk a kormánynak
"A magyar kormány alighanem az egyetlen a világon, amely a járvány és a gazdasági válság idején nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket. A magyar kormány az egyetlen a ...
  
Orbán Trumpnak szurkol, mert csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot
Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték, mondta a magyar miniszterelnök pénteken Varsóban a visegrádi ...
  
Többek között egy fideszes képviselő fiát is elkapták kokainnal és fűvel
Az Alfahír információi szerint Fót egyik Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjének, Kovács József Tibornak egyik fia volt érintett abban a rendőrségi akcióban, mely során –a hatós...
  
Többek között egy fideszes képviselő fiát is elkapták kokainnal és fűvel
Az Alfahír információi szerint Fót egyik Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjének, Kovács József Tibornak egyik fia volt érintett abban a rendőrségi akcióban, mely során –a hatós...
  
Pataky rendhagyó szülinapja: gyógyítók,papok, szellemvilág...
Föld feletti lebegés nem lesz, de pálinkázni fognak. Spirituális szülinapi bulit rendez Pataky Attila; az Edda frontembere 69 éves lett a napokban. A zenész a Borsnak azt mondta, hogy két ...
  
Szeptembertől jönnek az iskolarendőrök
Az őrök testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset alkalmazhatnak. Szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekb...
  
Belgrádban újra rendkívüli helyzetet hirdettek
Rohamosan nő a fertőzöttek száma, amiért a szórakozóhelyeket teszik felelőssé. A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek pénteken Belgrádban – jelent...
  
Hivatalos: büntetett előéletű nem taxizhat mostantól
A változtatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte az utasok védelme érdekében. Tizenhárom közlekedési törvényt módosított pénteki döntésével az Országgy...
  
Magyar Hang: Hajdú Péter egymilliárd forintnyi készpénzt költött el adócsaló cégek számlájáról
A Magyar Hang birtokába jutottak olyan dokumentumok, amik állítólag azt igazolják, hogy Hajdú Péter és még két üzlettársa ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség különösen nagy ...
  
Orbán írásba adta, hogy Pécs is megkapja a maga stadionját
Azt lehetett hinni, hogy mostanra már mindenhol épült vagy épül új stadion, de kiderült, hogy van, ahová még nem jutott. Hargitai János Baranya megyei kormánypárti képviselő már május...
  
Hivatalos: a Színművészeti szerint megszüntethetik az egyetem függetlenségét
Kétharmaddal elfogadta a kormánypárti többség „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Film...
  
Fidesz-tag lett Menczer Tamás - Erre mindig büszke leszek közölte
Erre „mindig büszke leszek” – írta a közösségi oldalán. „Nagy harcok mögöttünk, nagy harcok előttünk, úgy éreztem, ideje a párttal is erősíteni a köteléket” – kezdődik...
  
Már külföld is felfigyelt a magyarországi pénzesőre
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép...
  
Nagyon furcsa kérdőívet kapnak a gyerekek az Erzsébet-táborokban
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel van...
  
Kiderült mitől ennyire vékony Palik László - sokan találgattak hónapok óta
Amikor hosszú idő után visszatért a képernyőre Palik László, pletykák keltek szárnyra, miért is lett ennyire vékony az egykori sportriporter. Hiába mondta, hogy ő bizony keményen edz, r...
  
Kajásdobozokban dugdostak 168 millió forintot az adócsalók
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy nemrég lekapcsolt bűnszervezethez köthető ingatlanban tartottak házkutatást, ahol a hatóság bankjegykereső kutyái, Cappy és Thor 168 mill...
  
Orosz szuperfegyverek miatt emelkedhetett meg a radioaktivitás szintje Észak-Európában
Többek szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin által korábban bemutatott nukleáris fegyverek okozhattak megnövekedett radioaktív sugárzást néhány napja Finnországban és Svédországban....
  
Valami elkezdődött: Lemondott a francia kormány
Édouard Philippe kabinetjének lemondását az elnöki hivatal jelentette be. A miniszterelnök lehetséges utódját ma megnevezhetik. Lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia ...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Árulók, átállók, visszatérõk - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Régi és új sértettségek, érdekek és törések jelentek meg az ellenzéki összefogás pártjai között az ellenzéki összefogás hatalomgyakorlásának terepén, az önkormányzatoknál. Az egyes helyi botrányok eltérõ súlyúak, bizonyos kerületekben a Fidesz komoly pozíciókat tud nyerni általuk, de egyelõre úgy fest, az ellenzék tisztában van azzal, hogy nem teheti meg a Fidesznek azt a szívességet, hogy szétesik.

Kilépett az MSZP-bõl az a két budafok-tétényi képviselõ – Dankóné Hegedûs Jolán és Daróczi Károly –, akit a többi ellenzéki párt árulással vádolt meg az alakuló ülésen történtek miatt – tudta meg a hvg.hu. A két politikust a többi ellenzéki párt mellett a központi MSZP is lemondásra, illetve a mandátumuk visszaadására szólította fel. Utóbbit nem tették meg. A helyzet azért lett ennyire súlyos, mert Budafokon a választás után többséget szerzett az ellenzék a képviselõ-testületben, az MSZP-s átszavazások miatt mégis az lett, amit a fideszes Karsay Péter polgármester akart. A szocialisták megszavazták a napirendet, a bizottsági struktúrát, illetve felrúgták az alpolgármesterekrõl kötött ellenzéki megállapodást is. Aszerint a három alpolgármesteri tisztségbõl egyet vitt volna a Fidesz, egyet-egyet a Momentum és a DK. A szocialista átszavazás végén viszont két fideszes és egy MSZP-s alpolgármester lett.

Dankóné elsõre nem árulta el ma, hogy kiléptek a pártból, csak annyit mondott, "ha kizárják, kizárják", õ a helyi MSZP érdekeit nézte, amikor elfogadta a polgármester ajánlatát. Szerinte azért tették ezt, mert a pártok, leginkább a DK és a Momentum sokáig nem tudtak megegyezni a helyekrõl. Karsay Ferenc – akivel korábban is normális viszonyban volt – az alakuló ülés elõtt kereste meg ajánlatával.

De õt nem az alpolgármesteri cím vonzotta, azt akarta, hogy mûködjön az önkormányzat.

Nem lettem fideszes, nem lettem áruló

-–mondta, továbbra is úgy tartja, a helyi MSZP érdekeit nézte. Korábban is ezzel érvelt, illetve azzal, nem tudott érvényes ellenzéki megállapodásról. Elmondása szerint helyben nehézséget okozott, hogy a DK helyi elnöke korábban az MSZP polgármestere volt, ezért rossz a két párt között a viszony. Az sem használt, hogy az EP-választás után a DK és a Momentum javára módosult a pártközi megállapodás, Dankóné szerint azóta csak hátrált és hátrált a pártja, amibõl neki elege lett.

Az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt azt mondta, Dankónéék azt jelezték, hogy nehéz az együttmûködés az ellenzéki pártok között, de egyértelmû volt a központ állásfoglalása: nem lehet elfogadni fideszes ajánlatot, csak akkor, ha összellenzéki egyetértés van, ezt 22 kerületben sikerült is betartani.

"Nyugi, kedves ellenzék"

A széles körû ellenzéki együttmûködés után nem csak Budafokon feszültségekkel teli a viszony az ellenzéki pártok között, ami nem csoda. A nagyon széles ellenzéki összefogás hátulütõje ugyanis, hogy számos területen egymáshoz képest homlokegyenest más gondoló pártok fogtak össze, így egyrészt a valódi hatalommal a kézben megindulnak a viták a konkrét teendõkrõl, másrészt megindult a tülekedés a pozíciókért, és itt olyan nevek vetülnek fel bizonyos pártok részérõl, amelyek másoknak elfogadhatatlanok. Harmadrészt nagyon úgy fest, az érzékeny vereséget szenvedõ Fidesz a háttérben nem mulasztja el bomlasztani az egységet.

Már november 1-jén kerekedett egy ügy a fõvárosban: Karácsony Gergely fõpolgármester bejelentette, hogy szélesebb körû konzultáció után dönt arról, felállítsák-e a Szent István-szobrot a XIV. kerületi Szent István parkba. Errõl még Tarlós István döntött. A Jobbik erre rögtön kiadott egy közleményt, Az új fõpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez címmel, és tiltakozott az ellen, hogy a szobor felállítását leállítsák. Karácsony a Facebookon tisztázta, hogy nincs baja a Szent István-szoborral. "Meg fogjuk találni a megoldást, amely mindenki számára elfogadható, és nem jár a parkon belüli zöldfelület indokolatlan csökkenésével. Nyugi, kedves ellenzék. Izguljon inkább a Fidesz."

A fõvárosi közgyûlés alakuló ülése után derült ki, hogy a 2010 elõtti MSZP–SZDSZ-kormányok prominensei közül többen pozíciókat kaptak: Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter a BKK igazgatóságának lett elnöke, az 56-ot nyilas és fasiszta eseményként értékelõ Havas Szófia pedig az Emberi Erõforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja lett.

Nagyobb jelentõségû volt a kispesti eset: a választás elõtt kikerült videón kokainozásról és korrupcióról beszélõ Lackner Csaba, az MSZP-bõl kizárt politikus alelnöki pozíciót kapott volna a november 7-i alakuló ülésen a Szociális és Lakásügyi Bizottságban. Ez kiverte a biztosítékot az ellenzéki – helyben hatalmon lévõ – pártokban, Gajda Péter MSZP-s polgármester késõbb azt mondta, tévedés történt, Lackner nem lett volna alelnök, nem ez volt az elõterjesztõi szándék, különben sem jár pluszpénzzel a pozíció. A posztot végül a momentumos Paróczai Anikó kapta meg.

"Mi büszkék vagyunk Czeglédy Csabára"

Keményebb dió Czeglédy Csaba és ügyvédi irodája esete. Újbudát és Erzsébetvárost DK-s polgármester vezeti, õk a korábban elítélt és jelenleg is eljárás alatt álló ügyvédet kérték fel a kerületük pénzügyi átvilágítására. Ez az LMP-nél, a Jobbiknál és a Momentumnál is kiverte a biztosítékot. Czeglédyt és büntetõügyét a DK politikai boszorkányüldözésnek tartja. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester késõbb nyilvánosságra hozta, hogy összesen két hónapra kötött megbízást Czeglédy ügyvédi irodájával, havonta 500 ezer forint+áfa átalánydíjért a kerület jogi képviseletére és az átvilágításra, mindkettõre külön, azaz összesen 2 millió forintról szól a megbízás. A párt a megbízásból szimbolikus politikai ügyet kreált: "Mi büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan elszánt és tapasztalt jogász fogadta el felkérésünket a volt fideszes önkormányzatok átvilágítására és a korrupciógyanús ügyek feltárására, mint Czeglédy Csaba", ez áll Niedermüller közleményében.

A Momentum viszont másféle szimbolikát lát: "A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva". Niedermüller egyébként a döntését saját jogkörben hozta meg.

Gréczy Zsolt DK-szóvivõ azt mondta a hvg.hu-nak, Czeglédy Csaba folyamatosan egyeztet és egyeztetett a helyzetrõl az ellenzéki pártokkal, utóbbiak egyébként nem emeltek kifogást, amikor Niedermüller Péter bejelentette Czeglédy megbízását. Hajnal Miklós Momentum-szóvivõ azt mondja erre, miután meghallották a polgármester elképzelését, 24 órán belül írásban tiltakoztak ellene, "ez nem túl késõ reakciónak". Azóta Czeglédy "próbálja pacifizálni a helyzetet", a Momentum szerint az átvilágítástól kéne visszalépnie, mert nem független, mivel pártpolitikus. Az lenne szerinte jó kompromisszum, ha csak a jogi és sajtóperes ügyekkel foglalkozna.

A hvg.hu viszont úgy értesült, hogy Czeglédy már javában dolgozik az átvilágítási ügyeken.

Más kerületben vitás kérdésben épp a DK követel szélesebb konzultációt. Zuglóban az MSZP-vel megy szembe a parkolással kapcsolatos szerzõdések ügyében (bár információink szerint itt a Momentum is jelezte ellenérzését). Horváth Csaba MSZP-s polgármester Kupper András cégeit bízta volna meg a parkolási rendszer mûködtetésével újabb négy évre, ami miatt a DK tiltakozott: "csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelõs és körültekintõ döntést hozni. Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyûlést, hogy az elõterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselõi ezt az elõterjesztést, szerzõdést nem szavazzák meg". A fideszes kötõdésû Kupper és a hozzá köthetõ cégek az összes fõvárosi parkolási anomáliában érintettek, a hírhedt ferencvárosiban is. A felzúdulás után Horváth Csaba visszavonta javaslatot, és jelezte, konzultációt indít.

"Megértem, hogy van az a pénz"

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek sincs könnyû dolga, legutóbb az alakuló közgyûlésen a Momentum osztotta ki azért, mert Jancsó Andrea nem lett alpolgármester. Baranyi az LMP-s Reiner Rolandot és a kutyapártos Döme Zsuzsannát javasolta. Õket végül megszavazta az ellenzéki többség, ám Reinernek azzal a lendülettel csökkentették a fizetését a Baranyi által javasoltnál 20 százalékkal.

Bõszen megy az árulózás kényelmes Fidesz-többség mellett a XVI. kerületben is, ahol az egyéniben gyõztes LMP-s Mizsei László nem szállt be a közös ellenzéki frakcióba, miután nem teljesületek a feltételei. A balhéról beszámoló Magyar Narancs szerint Mizsei plusz bizottsági helyet akart, ellenzéki képviselõtársa, Vajda Zoltán szerint ultimátumszerûen. Tõlük nem, a Fidesztõl viszont megkapta azt: a többség ugyanis elfogadta az erre vonatkozó módosító indítványát, így az LMP-nek négy helye lett. Vajda ezután egy nyilvános Facebook-posztban nevezte megélhetési politikusnak Mizseit, aki szerinte „elárulta az ellenzéket.” Mizsei visszautasította, hogy bárkit hátba támadott volna, szerinte az ellenzéki egység amúgy is felborult tavasszal, mikor az EP-választás után a jól szereplõ Momentum és DK plusz helyekre tartott igényt.

Csepelen viszont 9-9 a fideszes-ellenzéki tagok aránya a képviselõ-testületben, ennek ellenére 11-7-es többséggel mentek át a kormánypárti javaslatok a fideszes Borbély Lénárd polgármester vezette kerület képviselõ-testületén. A két ellenzéki átszavazó közül az egyik egy kisebb egyesület politikusa, Pákozdi József, a másik Tóth Sándor LMP-s képviselõ, amire a helyi Momentum politikusa, Dukon András Ferenc azt mondta a Facebookon, a LMP visszaélt a mandátumával, "Igazából csak annyit vártam volna, hogy azt mondja Tóth Sándor, hogy bocsánat, de én nem akarok veletek tovább közösködni, én már megegyeztem a Fidesszel. Természetesen megértem, hogy van az a pénz, aminek a feléért megérte ez a sunnyogás."

Késõbb az LMP azt nyilatkozta az Azonnalinak, Tóth csak a bizottsági struktúra felállítását szavazta meg a mûködõképesség érdekében mint fideszes elõterjesztést, több ellenzéki elõterjesztés mellett is kiállt. Azt pedig valóban nem szavazta meg, hogy minden hatáskört elvonjanak Borbély Lénárd polgármestertõl, mert az összes jogkört elvonni "nem lenne szerencsés". Kanász-Nagy Máté azt mondta az oldalnak, Tóth nem kapott semmit a Fidesztõl, ajánlatot sem, a párt bizalma töretlen Tóthban.
Baj van: 120 dolgozót küld el a Continental
Titkolják hogy milyen lélegeztetőgépekből vett a kormány - 19 millió / db
400 magyar rendőr csapott le egyszerre! - óriási razzia
Közelíti a 70 milliárdot Lázár János kisvasútja
Hivatalos: Minden, amit tudni kell a 13. havi nyugdíjról
Hollik: a kormányhoz kerülhet a Lánchíd
Sárlavina Borsodban - több utcát elárasztott
19 milliós átlagáron vett lélegeztetőgépeket a kormány
Kitalálod hány bányára tette rá a kezét a kormány egy különleges jogszabállyal?
Életfogytiglanra ítélték a gyilkossággal vádolt volt magyar rendőrt
A Moszkvából idetelepült bank kiváltságait vizsgálta az alkotmánybíróság
Németországtól lízingel tankokat a magyar kormány
Karácsony: Közeleg az idő, hogy megmutassuk a kormánynak
Orbán Trumpnak szurkol, mert csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot
Többek között egy fideszes képviselő fiát is elkapták kokainnal és fűvel
Többek között egy fideszes képviselő fiát is elkapták kokainnal és fűvel
Pataky rendhagyó szülinapja: gyógyítók,papok, szellemvilág...
Szeptembertől jönnek az iskolarendőrök
Belgrádban újra rendkívüli helyzetet hirdettek
Hivatalos: büntetett előéletű nem taxizhat mostantól
Magyar Hang: Hajdú Péter egymilliárd forintnyi készpénzt költött el adócsaló cégek számlájáról
Orbán írásba adta, hogy Pécs is megkapja a maga stadionját
Hivatalos: a Színművészeti szerint megszüntethetik az egyetem függetlenségét
Fidesz-tag lett Menczer Tamás - Erre mindig büszke leszek közölte
Már külföld is felfigyelt a magyarországi pénzesőre
Nagyon furcsa kérdőívet kapnak a gyerekek az Erzsébet-táborokban
Kiderült mitől ennyire vékony Palik László - sokan találgattak hónapok óta
Kajásdobozokban dugdostak 168 millió forintot az adócsalók
Orosz szuperfegyverek miatt emelkedhetett meg a radioaktivitás szintje Észak-Európában
Valami elkezdődött: Lemondott a francia kormány
Szijjártó: Magyarország kibervédelmi elemzőközpontot alakított ki Ugandában
Orbán az elmúlt 30 év erkölcsi mélypontjáról beszélt
Feloszlatta magát a balatonfűzfői képviselő-testület
Kórházreform a Szent Jánosban, itt az első látható eredménye
Magyar kormány: rendezettebb lesz a Hajógyári-sziget fák nélkül
Kiesett egy kétéves kisfiú egy második emeleti ablakból
Kiderült: ezért nem tudja támogatni az alapjövedelem bevezetését a Fidesz
Túl keskeny lett a bicikliút, nem fértek rá a fideszes átadók
Új sportpályát kapott az ELTE
Hivatalos: A honvédségnek továbbra is készenlétben kell állnia
Valami bűzlik: egymilliárdot zsebelt be ugyanaz a cég Hevesben
16 milliárd: hibrid villamosvasúti járműveket vesz a kormány
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum