thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.15
THE POST
           
15
Orbán lépett: elkezdődött a bosszúálló jogalkotás korszaka
Ez is érdekelhet:
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
A Fidesz néhány törvényjavaslattal megmutatta, mit enged meg az ellenzéknek: képviselői szép csendben szavazzanak, úgysem tehetnek semmit a kétharmad ellen, Budapesten és a nagyvárosokban pedig boldoguljanak ahogy tudnak, a kormány segítségére ne számítsanak.

„A farkas szőrét szokta változtatni, nem erkölcsét.”

(Alvinci Péter: Magyarország Panasza, 1620)

*

„All’ll clear
Gets dirty again
All that happens
Even
If we are the boys from heaven.”

(Dope Calypso - Boys from heaven)

Nem alkuszik, támad
Alvincit G. Fodor Gábor idézte először: 2009-ben, még egyetemi tanárként az ELTE-ÁJK politológushallgatóinak így vezette fel egyik előadását, az akkori közállapotokra, az omladozó Gyurcsány-kormányra, a visszatérő Orbánra utalva, amit akkor rendszerváltásként képzelt el. Idézete később egy blogbejegyzésben is előkerült, hasonló körítéssel.

A református lelkész, hitvitázó – Pázmány egyik legnagyobb korabeli ellenfele – négyszáz éves megállapítása mintha Orbánra lett volna kitalálva. Az autoriter rezsim nem alkuszik, ha nyájas szavakat is közöl, Orbán egy pillanatra sem feledkezett meg arról, hogy októberben vereséget szenvedett a rendszere, és azt csak keményítéssel tarthatja fent. A kép pedig a Dope Calypso soraival válik teljessé: ha tiszták is vagyunk, újra mocskossá válunk, még akkor is, ha mi szenteknek gondoljuk magunkat.

Október közepén megszűnt a centrális erőtér, talán a Nemzeti Együttműködés Rendszere is megingott, pedig a választás előtt annyira magabiztos volt Orbán, hogy az már nagyképűségbe csapott át.

…nézem, csetlik-botlik, tehát lassan megsajnálom, tényleg olyan lehetetlen helyzetekbe sodorja magát, de nagyon remélem, hogy az emberek majd alkalmas embereket választanak nemcsak Budapesten, hanem máshol is

– mondta a miniszterelnök egy választás előtti rádióinterjújában

A voksolás után aztán, az eredmények ismeretében Tarlós István bukott főpolgármester már úgy nyilatkozott, hibázott, talán vitáznia kellett volna Karácsonnyal, és Székesfehérvár fideszes polgármestere is azt mondta, hiba volt minden utcasarkon alkalmatlannak hívni a később győztes jelöltet.

Csakhogy a Fidesz nem az, aki ilyenkor teveszőr ruhát ölt, csípőjét bőröv veszi körül, sáskán és vadmézen él, mint Keresztelő János, mikor bűnbánatot tartott.

A Fidesz nem tart bűnbánatot, a Fidesz büntet.

Bosszú
A megszűnő centrális erőtér helyébe egyfelől a tömbpolitizálás lépett – az összeálló ellenzék egy az egybeni kihívója a Fidesznek –, másfelől Orbán a vereség után megkezdte a bosszúálló jogalkotás korát. Parlamenti és önkormányzati szinten is olyan jogszabályok születnek, amik azt mutatják, hogy a kormánypárt képtelen a hatalmi kohabitációra, aki túl nagyra nőne, azt a törvény erejével fullasztják meg.

Pedig közvetlenül a választások után, Orbán még maga is kivárt, békés hangot próbált megütni egy olyan helyzetben, amitől ő, pártja és szavazótábora is elszokott az elmúlt évtizedben. A rádióban még a kormány alkalmazkodását ígérte a fővárosi közgyűlés döntéseihez, Karácsonyt vendégül látta kormányülésen, és azt fejtegette: sok fájdalmas beruházást le kellett húznia a listájáról, de elfogadja Budapest vezetőinek döntését. A főpolgármester meg is jegyezte:

látom a reális esélyét annak, hogy partner lesz a kormány.

Azokban a napokban

a főpolgármester és az ellenzék elérte, hogy zavarba jöjjön Orbán. Mostanra viszont már úgy fogalmaz:

Orbán felrúgta a megállapodást, de szerinte senki, de senki nem leckéztetheti meg a budapestieket, pláne nem büntetheti meg.

Mérés, kötözés
Hogy mi történt? Egész egyszerűen Orbán úgy döntött, megmutatja, kinek nagyobb ... a hatalma.

Elhatározta, hogy megköti Karácsony Gergely kezét, így például kötelezik a fővárost arra, hogy – szinte egyetlen – saját bevételi forrását, az iparűzési adót mindenek előtt a közösségi közlekedésre kell fordítania. Ennek a gyakorlatban nincs sok értelme, ám tökéletes arra, hogy betartsanak vele a főpolgármesternek és a fővárosnak.

Ha Tarlós István tudta finanszírozni a főváros tömegközlekedését, akkor Karácsony Gergelynek is kell tudni – indokolt a kabinet. És ezt a taktikát innentől az összes hasonló helyzetben elővehetik. Ha Karácsony valamit meglépne, de azt a kormány elgáncsolná, akkor a főpolgármester gyomrost kapna, a Fidesz meg Tarlósra mutogat, mondván: neki ment.

Amúgy Karácsony a BKV-s törvénytervezetre azt mondta, nem érti, mi a túró ez, egy későbbi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter pedig olyasmit magyarázgatott, hogy a kormány 15 milliárd forintot ad ezt követően is a közösségi közlekedésre. De közben már lehet is további sallereket keresgélni. Vegyük példaként csak azt, hogy milyen változások lesznek az építésügyben: míg ezekben az ügyekben jelenleg részben a kormányhivatalok, részben a polgármesteri hivatalok járnak el, márciustól kizárólag az előbbiek fognak. Vagyis egyfelől újabb hatáskört és ezzel pénzt veszítenek az önkormányzatok (elvégre: miért lenne erre forrás, ha nincs munka), ráadásul a helyi vezetésnek nem lesz beleszólása abba, mi épül a városokban, kerületekben, legfeljebb abba, hogy az miként nézzen ki.

Szűkítés
Nem kétséges, ezekkel a lépésekkel Budapest és Karácsony Gergely, valamint a többi önkormányzat mozgásterét próbálja szűkíteni Orbán, népszerűségromboló lépésekre sarkallva az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat.

És akkor még csak helyi szinten jártunk, ehhez jön a parlament, ahol az orbáni törvénykezés tulajdonképpen bábokká változtatná az ellenzéki képviselőket. Egyértelműen megüzenték: aki nem fideszes, annak kuss a neve. Az akciózó, rendbontó képviselőkre kitiltás és éves fizetésmegvonás várhat, de a közintézményekbe is nehezebb lesz bejutniuk az ellenzéki politikusoknak, ha a Fidesz-kétharmad elfogadja az Országgyűlés működését szabályozó törvénymódosítót. A házszabály módosításával megszűnik a szabad mozgás a frakciók között is, és még az is Kövér Lászlón múlik, hogy egy hiányzás igazolt-e vagy sem.

Ahogy korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fogalmazott, egészen konkrétan a Fidesz akarja megmondani, hogy az ellenzék mikor, mit csinálhat, és mit mondhat.

Ez, akár egy diktatúra definíciója is lehetne.

A harmadik Fidesz-kétharmad után felvetődött a politikusokban és közéleti szereplőkben is a kérdés: van-e értelme még a patkón belüli politizálásnak. Most újra ezzel a felvetéssel ült asztalhoz a DK-tól a Jobbikig terjedő skála összes szereplője, és úgy tudni, komoly vita alakult ki. Döntés még nincs, de az biztos, hogy a Fidesznek az lenne a legjobb, ha bomlana az egység. Ez kell ahhoz, hogy Orbán célja megvalósuljon:

a parlamenti ellenzék legyen szoros ellenőrzés alatt, az önkormányzati pedig kerüljön légüres térbe, ahol alig marad esélye bizonyítani.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Hírhez tartozó kép:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Csak tűz esetén mehetnek be a hatóságok a Türk Tanács budapesti irodájába, aminek a működését a magyar állam fizeti
TV2 változás: Megszűnik az egyik legközkedveltebb műsor
Tragédia Kiskunhalason: az autó alól kiáltott segítségért az elgázolt kislány
Százezrével veszik a magyarok a kínai műfenyőt
Brutális módon akarta kivégezni áldozatát egy betörő kiskunhalason
41 tevét és egy oázist kínáltak Schmuck Andor feleségéért
Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő
Megindult a trükközés a nagycsaládi autós támogatásért
Nemzetközi botrány: Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt
Józsefváros: A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát
Halálos tragédia az M5-ösön
Ha a vizitdíj kiverte a biztosítékot, akkor ebből még nagyobb balhé lesz
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Letöltendő börtönt kapott egy kamionos egy előzés miatt
Meghalt Danny Aiello, a Keresztapa II színésze
Rengeteg ember megijedt a törökbálinti földrengés miatt
Németh Szilárd már publikál is
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
Novák Katalin: Rácz Zsófia látja a mindennapi problémákat
Eltörölt rendelet: Nem lehet többé 1 forintért parkolni
Több millió ember számára luxus a vezetékes víz
Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Ferencváros sem fizet a leváltott fideszeseknek a szabadságokért
Hivatalos: Folytatódhat a Szomszédok
Nem is a trolivezető élesztette újra a 19 éves lányt
Fontos változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban az új törvény elfogadása miatt
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Megzsarolta Orbán az Európai Uniót
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Megtalálták a lezuhant chilei repülőgép romjait és az utasok maradványait
Súlyos fertőzést titkoltak el a bázakerettyei szociális otthonban
FBI figyelmeztetés: érdemes otthon ellenőrizni az internet kapcsolatot
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Kettős mércét emleget Kovács Zoltán
A magyar kormány szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A magyar kormány 66 milliót ad egy jeruzsálemi múzeum bővítésére
Elképesztő emberek: kilenc kutyát vertek halálra Jászberényben
Rémálmok gyötrik Orosz Bernadettet
Könyörgött, hogy álljanak le, kettérepedt szomszédja miatt a magyar színésznő otthona
Az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését
Óriási baki az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal
Brüsszel megelégelte Kovács Zoltán ámokfutását
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Rendőrségi nyomozás: elővették Borkai fiát
Közel 4 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva