Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Meghallgatása elõtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér

A magyar biztosjelölt azt ígérte, mindent megtesz, hogy a csatlakozásra váró országokban betartsák az emberi jogokat és biztosítsák a sajtószabadságot. Azt pedig már csütörtök reggeli európai parlamenti meghallgatása elõtt leszögezte, "nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól – beleértve a magyart".

„Orbán Viktor miniszterét mindenki ismerte, a diplomatájáról ugyanez már nem mondható el” – nem egy és nem két embertõl hallottuk ezt a mondatot, amikor Várhelyi Olivér meghallgatásáról érdeklõdtünk brüsszeli körökben. Az ismeretlenség az Európai Parlament képviselõi elõtt ebben az esetben egyáltalán nem hátrány: annál nagyobb az esélye a sikernek, minél kevésbé támadható egy jelölt.

Az eddig Magyarország EU-nagyköveteként dolgozó Várhelyi ilyen szempontból tökéletes választás volt Orbán Viktor részérõl. Valószínûleg tudta ezt a magyar kormányfõ is, aki elsõ körben Trócsányi Lászlót szánta a biztosi székbe, de a volt igazságügyi miniszter el sem jutott a meghallgatásáig, összeférhetetlenség miatt már a jogi szakbizottságban elbukott.

Ettõl Várhelyi Olivérnek már nem kell félnie, kedden átengedte õt a JURI, így szerda reggel 8 órakor megkezdõdhet meghallgatása az EP külügyi szakbizottságában (AFET). Információink szerint nemcsak neki, hanem a képviselõk egy részének is alaposan fel kellett készülnie, hiszen Várhelyi eddig szürke eminenciásként a háttérben dolgozott.

Arról viszont nincs szó, hogy könnyû meghallgatásra számíthat. Ennek egyik oka, hogy az EP-ben finoman sem népszerû Orbán Viktor jelölte õt a posztra, a másik pedig maga a bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs portfólió. Várhelyinek így fõleg arról kell majd meggyõznie a képviselõket, hogy nem a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság érdekeit tartja majd szem elõtt, valamint képes lesz a csatlakozásra váró országokkal betartani a kötelezettségeiket, különös tekintettel az emberi jogokra és a demokráciára.

A személye még rendben, a portfólió kevésbé

„Kemény három órát” jósol a biztosjelöltnek Gyöngyösi Márton is, aki a külügyi szakbizottság tagjaként kétszer egy percben fogja kérdezni Várhelyi Olivért. A Jobbik politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, számára az a legnagyobb rejtély, Várhelyi bõvítési biztosként hogyan tudja majd magát függetleníteni a magyar kormánytól, mely ellen éppen az Európai Parlament kezdeményezte a jogállamiság helyzete miatti hetes cikkely szerinti eljárást.

„Furcsa lenne, ha egy ilyen országból érkezõ biztos kérné számon a demokratikus elõmenetelt Észak-Macedónián vagy Ukrajnán” – mondta a magyar EP-képviselõ.

Gyöngyösi szerint az EP-képviselõk komolyan veszik a feladatukat, és valószínûleg azt is felróják majd Várhelyinek, hogy Orbán Viktor a Türk Tanácsban még vállalásokat is tett a résztvevõknek, mintha a leendõ bõvítési biztos továbbra is a Fidesz pártérdekeit szolgálná.

Más megkérdezett EP-képviselõk között is akad olyan, aki a bõvítési biztosi posztot találja problémásnak Magyarország esetében, bár Várhelyinek az az elõnye mindenképpen megvan, hogy soha nem volt a Fidesz tagja, 2010 óta nem vett részt a magyar törvényalkotásban, és jól ismeri az Európai Unió intézményeit. Trócsányi Lászlónak többen is ezeket rótták fel, de az új jelölt személye nyilván nem akadályozza majd meg a képviselõket a régi sérelmek felhánytorgatásában.

„Senkinek ne legyen kétsége, az EP-képviselõk nagyon érdeklõdnek a jogállamisággal kapcsolatos magyar kísérletekrõl” – mondta még korábban lapunknak Wlodzimierz Cimoszewicz, a szociáldemokrata frakció lengyel képviselõje. Párttársa, a holland Kati Piri pedig a Politicónak úgy fogalmazott: „ha Várhelyi Olivér a meghallgatásán nem határolja el magát teljes mértékben Orbán Viktortól és kormányának tevékenységétõl, akkor erõs ellenállásra számíthat az szociáldemokrata frakciótól”.

Valóra vált álom

A kellemetlen pillanatokat Várhelyi a számára megküldött írásbeli kérdésekben sem kerülhette el. A hivatalos eljárás szerint válaszait már a meghallgatás elõtt nyilvánosságra hozta az Európai Parlament, a 11 oldalas dokumentumból pedig néhány érdekes részlet is kiderül, például az, hogy Várhelyi számára a bõvítési biztosi poszt egy „valóra vált álom” lenne.

Várhelyi a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos legfõbb prioritásnak az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia helyzetét nevezte, a kormányokat viszont partnerként akarja kezelni. Ha nem mûködnek együtt, a biztosjelölt szerint az EU-nak több lehetõsége is van az uniós támogatások idõleges befagyasztásától a finanszírozási megállapodások felfüggesztéséig. Mint írta: "az uniós támogatások felfüggesztése a végsõ megoldás, de nem kizárható”.

Várhelyi azt is hozzátette, az emberi jogi megközelítés és a nemi esélyegyenlõség elõsegítése a legfontosabb feladatai közé tartozik majd. Biztosítani akarja azt is, hogy a csatlakozásra váró országokban az Európai Unió eszközei segítsenek

az emberi jogok betartásában, a jogvédõk és hátrányos helyzetû csoportok támogatásában, és abban, hogy biztosítsák a szólás- és a sajtószabadságot.

Ahogy várható volt, a biztosjelölt már az elõzetes írásbeli kérdések között sem úszta meg azt, amely Orbán Viktor bakui kijelentéseirõl faggatta. A magyar kormányfõ sokakat megdöbbentett, amikor a Türk Tanács tagjainak azt ígérte: ha sikerülne megszerezni a bõvítési portfóliót, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttmûködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal.

Orbán szavai ugyanis szöges ellentétben állnak az uniós szabályokkal, amelyek kimondják: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külsõ szervektõl”.

Válaszában e mellett tett hitet Várhelyi Olivér is, aki szerint európai biztosként az egyetlen célja, hogy az Európai Unió érdekeit képviselje, és teljes mértékben betartsa a fent említett uniós szabályt.

Biztosként független leszek, nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól vagy intézménytõl sem – szögezte le.

A jelek szerint tehát diplomataként teljesen tisztában van azzal a legalapvetõbb elvárással, hogy nem képviselheti a saját kormányát az Európai Bizottságban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben ne beszélne Orbán Viktorral – ami elmondható az összes tagállam és biztosa közötti kapcsolatról – de ha hû marad elveihez, akkor a magyar kormányfõ aligha fog tudna rá nyomást gyakorolni.

Megtagadta kormányát?

A magyarországi ellenzéki pártok közül többen úgy értelmezték Várhelyi Olivér szavait, hogy abban elhatárolódott Orbán Viktor bakui beszédétõl. A Demokratikus Koalíció szerint a biztosjelölt a nulladik napján eljutott oda, ahova elõdje, a szintén fideszes Navracsics Tibor egy év alatt ért el: nyilvánosan megtagadta a fõnökét.

A Momentum szerint Várhelyi válaszai „diplomatikusan semmitmondók, és megkerülik a lényeges problémákat”.

„Várhelyi izzadtságszagúan próbál egyensúlyozni az Európai Parlament és az orbáni elvárások között, és hatalmas erõfeszítéseket tesz, hogy letagadja a letagadhatatlant: egy olyan kormány jelöltje, ami semmibe veszi a jogállami normákat, nem együttmûködni, hanem harcolni akar az Európai Unióval és az EU bõvítési portfólióját saját hûbérrendszerének kiterjesztésére használná” – írták.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Hivatalos: szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Nyomasztóan üres a többszörös áron felhúzott felhúzott betonstadion
„Rekord számú nevezővel és nagyszámú nézőközönség előtt rendezhettük meg a fedeles fogathajtó bajnokság döntőjét a Lipicai Lovasközpont arénájában” - írta a Facebookon az Á...
  
Operatív törzs: új rendszert vezettek be, ez dönti el ki léphet be hazánkba és ki nem
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt a mai napon öt fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb halálos áldozatot pedig nem kövelet a vírus. Az elmúlt napo...
  
Hivatalos: szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt a mai napon öt fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb halálos áldozatot pedig nem kövelet a vírus. Az elmúlt napo...
  
Budapestre költözik egy család az USA-ból mert itt jobban kezelik a járványt
Szerintük az amerikai vezetés nem veszi komolyan a járványt. Bostonból Budapestre költözik egy kétgyerekes család, mert úgy érzik, az USA-ban nem kezelik jól a járvány helyzetet. A magy...
  
Kocsis Máté nyíltan beszélt arról mi a véleménye Kaleta ügyről
A pedofil bűncselekményeknél nincs bocsánat, nem lehet megértés - mondta Kocsis Máté. Kaleta Gábor ügye rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő, illetve ...
  
Az Emmi gyártat műsort Mészáros Beatrix tévéjére
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020 májusában 9,6 millió forintért szerződött A mi kis családunk című dokureality filmsorozat elkészítésére – írja a hvg.hu a tárca által nyil...
  
A legmagasabb szintű kormánydelegáció ült a másodosztályú focimeccsen Orbán árnyékában
Ilyen elhívatott nézőkre van szüksége a magyar futballnak. Mert minden bizonnyal sokunknak eszébe jutott, hogy de jó lenne elmenni szombat délelőtt 11-kor a Vasas-Csákvár felkészülési me...
  
Közösen üzentek a gyerekvédő szervezetek a kormánynak
A Kaleta-ügy miatti felháborodás lépéskényszerbe hozta a kormányt, Orbán Viktor ígérete szerint „az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése a gyermekvédelem lesz”, Gulyás ...
  
Mészáros: nincsenek anyagi gondjaim, dolgozunk, ahogy az erőnkből telik - interjú
Micsoda meglepetés érhette ma Orbán Viktort, amikor megpillantotta kedvenc lapját. A Nemzeti Sportnak ugyanis sikerült „exkluzív interjút” készítenie Mészáros Lőrinccel. A Nemzeti Spor...
  
Orbánék rendkívüli ülést hívtak össze mert az EU jogállamisághoz köthet 750 milliárd eurót
Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten, amelyen a képviselők feltételeket szabva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-j...
  
Bakondi interjú: a migrációs útvonal komoly aktivitást mutat
A balkáni útvonalon fokozódik az illegális migránsok mozgása - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Bakondi Györ...
  
Megszólalt az operatív törzs: ezek várhatóak a jövő héten
Lakatos Tibor közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén tanulmányozza az erről szóló javaslatcsomagot. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: a magya...
  
Lehet hogy jövőre már Mészárosnak fizeted a biztosításodat
A CIG Pannónia Nyrt. irányításának megszerzése lehet az eszköz a hazai biztosítói piacon való nyomuláshoz, ha ez megvan, akkor elindulhat a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank ügyfele...
  
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
A használhatatlan politikai korrektség és tabuk nélkül, teljességgel cenzúrázatlanul. Ezzel harangozta be Balog Zoltán azt a webkonferenciát, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Janez Jan...
  
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Több ezren csatlakoztak a korábbi petíciójukhoz, most Varga Mihálytól és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kéri az Összefogás a Balatonért Egyesület, hogy ne szorítsák ki a Ba...
  
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
Halottnak nyilvánították a francia buszsofőrt, akit július 5-én annyira megvert egy fiatalokból álló társaság, hogy a kórházban agyhalottnak nyilvánították. Az 58 éves Philippe Mongu...
  
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Bár 2003 óta létezik az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások (EKD) rendszere, igazán a 2010-es évek közepén pörgött fel a cégeknek munkahelyekért cserébe juttatott ingyen p...
  
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
A miniszter 225 millió forintból, pályázati támogatásból megújított apátsági múzeum átadóünnepségén beszélt erről. Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzet...
  
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Az új uniós szabályoknak köszönhetően nyilvánosságra kellett hozni a máltai offshore cégek valódi tulajdonosait, így derült ki, hogy a kormányközeli üzletemberek és fideszes politikus...
  
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez....
  
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Magyarország negyedik leggazdagabb embere az L&L Charter Ltd. valódi tulaja. 2018 nyarán egy magánrepülőgép és egy luxusjacht híre járta be a magyar sajtót, a két exkluzív járművel a ...
  
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
A két hétig tartó kötelező házi karantén idején folyamatosan ellenőrzik a vendégmunkások egészségügyi állapotát, a rendőrség pedig kontrollálja, hogy betartják-e a járványügyi s...
  
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Magyarország és Angola között hosszú múltra visszatekintő együttműködés van, amelynek további fejlesztése mindkét ország érdeke - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külü...
  
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
A Csepeli Lelkészi Kört megalapító Hantos Jenő munkáját is így ismerték el. Díszpolgárrá választották Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyu...
  
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, írja az MTI. A közös fellépés oka, hogy épít...
  
Újból előszedték Borkait - de hol tart a nyomozás?
A Borkai-féle szexvideók ügyében indult nyomozások továbbra is a nyomozati szakaszban vannak. Az Audi-féle földügyben még gyanúsítotti kihallgatás sem volt. A Pesti Hírlap most azt is me...
  
Vadiúj magyar bicikliutat fotóztak le, vagy csak a festék új?
Ja, nem új. Csak a festék. Örvendetesen szaporodik a bicikliutak száma és hossza Nyíregyházán. Boldogság ez, hiszen a kerékpározás nemcsak egészséges, hanem környezetbarát is. A ...
  
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Járványügyi készültség van Magyarországon. Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget. Ahol Magyarországon fertőzés...
  
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonhárom migráns Csongrád-Csanád megyében. Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket. A ...
  
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Technikai problémák miatt gond volt a 2020. július 10-én esedékes nyugdíjak jóváírásával a Takarékbankban - írta a 24.hu. A pénzintézet azt közölte, hogy a technikai problémát rövi...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Meghallgatása elõtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
A magyar biztosjelölt azt ígérte, mindent megtesz, hogy a csatlakozásra váró országokban betartsák az emberi jogokat és biztosítsák a sajtószabadságot. Azt pedig már csütörtök reggeli európai parlamenti meghallgatása elõtt leszögezte, "nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól – beleértve a magyart".

„Orbán Viktor miniszterét mindenki ismerte, a diplomatájáról ugyanez már nem mondható el” – nem egy és nem két embertõl hallottuk ezt a mondatot, amikor Várhelyi Olivér meghallgatásáról érdeklõdtünk brüsszeli körökben. Az ismeretlenség az Európai Parlament képviselõi elõtt ebben az esetben egyáltalán nem hátrány: annál nagyobb az esélye a sikernek, minél kevésbé támadható egy jelölt.

Az eddig Magyarország EU-nagyköveteként dolgozó Várhelyi ilyen szempontból tökéletes választás volt Orbán Viktor részérõl. Valószínûleg tudta ezt a magyar kormányfõ is, aki elsõ körben Trócsányi Lászlót szánta a biztosi székbe, de a volt igazságügyi miniszter el sem jutott a meghallgatásáig, összeférhetetlenség miatt már a jogi szakbizottságban elbukott.

Ettõl Várhelyi Olivérnek már nem kell félnie, kedden átengedte õt a JURI, így szerda reggel 8 órakor megkezdõdhet meghallgatása az EP külügyi szakbizottságában (AFET). Információink szerint nemcsak neki, hanem a képviselõk egy részének is alaposan fel kellett készülnie, hiszen Várhelyi eddig szürke eminenciásként a háttérben dolgozott.

Arról viszont nincs szó, hogy könnyû meghallgatásra számíthat. Ennek egyik oka, hogy az EP-ben finoman sem népszerû Orbán Viktor jelölte õt a posztra, a másik pedig maga a bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs portfólió. Várhelyinek így fõleg arról kell majd meggyõznie a képviselõket, hogy nem a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság érdekeit tartja majd szem elõtt, valamint képes lesz a csatlakozásra váró országokkal betartani a kötelezettségeiket, különös tekintettel az emberi jogokra és a demokráciára.

A személye még rendben, a portfólió kevésbé

„Kemény három órát” jósol a biztosjelöltnek Gyöngyösi Márton is, aki a külügyi szakbizottság tagjaként kétszer egy percben fogja kérdezni Várhelyi Olivért. A Jobbik politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, számára az a legnagyobb rejtély, Várhelyi bõvítési biztosként hogyan tudja majd magát függetleníteni a magyar kormánytól, mely ellen éppen az Európai Parlament kezdeményezte a jogállamiság helyzete miatti hetes cikkely szerinti eljárást.

„Furcsa lenne, ha egy ilyen országból érkezõ biztos kérné számon a demokratikus elõmenetelt Észak-Macedónián vagy Ukrajnán” – mondta a magyar EP-képviselõ.

Gyöngyösi szerint az EP-képviselõk komolyan veszik a feladatukat, és valószínûleg azt is felróják majd Várhelyinek, hogy Orbán Viktor a Türk Tanácsban még vállalásokat is tett a résztvevõknek, mintha a leendõ bõvítési biztos továbbra is a Fidesz pártérdekeit szolgálná.

Más megkérdezett EP-képviselõk között is akad olyan, aki a bõvítési biztosi posztot találja problémásnak Magyarország esetében, bár Várhelyinek az az elõnye mindenképpen megvan, hogy soha nem volt a Fidesz tagja, 2010 óta nem vett részt a magyar törvényalkotásban, és jól ismeri az Európai Unió intézményeit. Trócsányi Lászlónak többen is ezeket rótták fel, de az új jelölt személye nyilván nem akadályozza majd meg a képviselõket a régi sérelmek felhánytorgatásában.

„Senkinek ne legyen kétsége, az EP-képviselõk nagyon érdeklõdnek a jogállamisággal kapcsolatos magyar kísérletekrõl” – mondta még korábban lapunknak Wlodzimierz Cimoszewicz, a szociáldemokrata frakció lengyel képviselõje. Párttársa, a holland Kati Piri pedig a Politicónak úgy fogalmazott: „ha Várhelyi Olivér a meghallgatásán nem határolja el magát teljes mértékben Orbán Viktortól és kormányának tevékenységétõl, akkor erõs ellenállásra számíthat az szociáldemokrata frakciótól”.

Valóra vált álom

A kellemetlen pillanatokat Várhelyi a számára megküldött írásbeli kérdésekben sem kerülhette el. A hivatalos eljárás szerint válaszait már a meghallgatás elõtt nyilvánosságra hozta az Európai Parlament, a 11 oldalas dokumentumból pedig néhány érdekes részlet is kiderül, például az, hogy Várhelyi számára a bõvítési biztosi poszt egy „valóra vált álom” lenne.

Várhelyi a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos legfõbb prioritásnak az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia helyzetét nevezte, a kormányokat viszont partnerként akarja kezelni. Ha nem mûködnek együtt, a biztosjelölt szerint az EU-nak több lehetõsége is van az uniós támogatások idõleges befagyasztásától a finanszírozási megállapodások felfüggesztéséig. Mint írta: "az uniós támogatások felfüggesztése a végsõ megoldás, de nem kizárható”.

Várhelyi azt is hozzátette, az emberi jogi megközelítés és a nemi esélyegyenlõség elõsegítése a legfontosabb feladatai közé tartozik majd. Biztosítani akarja azt is, hogy a csatlakozásra váró országokban az Európai Unió eszközei segítsenek

az emberi jogok betartásában, a jogvédõk és hátrányos helyzetû csoportok támogatásában, és abban, hogy biztosítsák a szólás- és a sajtószabadságot.

Ahogy várható volt, a biztosjelölt már az elõzetes írásbeli kérdések között sem úszta meg azt, amely Orbán Viktor bakui kijelentéseirõl faggatta. A magyar kormányfõ sokakat megdöbbentett, amikor a Türk Tanács tagjainak azt ígérte: ha sikerülne megszerezni a bõvítési portfóliót, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttmûködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal.

Orbán szavai ugyanis szöges ellentétben állnak az uniós szabályokkal, amelyek kimondják: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külsõ szervektõl”.

Válaszában e mellett tett hitet Várhelyi Olivér is, aki szerint európai biztosként az egyetlen célja, hogy az Európai Unió érdekeit képviselje, és teljes mértékben betartsa a fent említett uniós szabályt.

Biztosként független leszek, nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól vagy intézménytõl sem – szögezte le.

A jelek szerint tehát diplomataként teljesen tisztában van azzal a legalapvetõbb elvárással, hogy nem képviselheti a saját kormányát az Európai Bizottságban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben ne beszélne Orbán Viktorral – ami elmondható az összes tagállam és biztosa közötti kapcsolatról – de ha hû marad elveihez, akkor a magyar kormányfõ aligha fog tudna rá nyomást gyakorolni.

Megtagadta kormányát?

A magyarországi ellenzéki pártok közül többen úgy értelmezték Várhelyi Olivér szavait, hogy abban elhatárolódott Orbán Viktor bakui beszédétõl. A Demokratikus Koalíció szerint a biztosjelölt a nulladik napján eljutott oda, ahova elõdje, a szintén fideszes Navracsics Tibor egy év alatt ért el: nyilvánosan megtagadta a fõnökét.

A Momentum szerint Várhelyi válaszai „diplomatikusan semmitmondók, és megkerülik a lényeges problémákat”.

„Várhelyi izzadtságszagúan próbál egyensúlyozni az Európai Parlament és az orbáni elvárások között, és hatalmas erõfeszítéseket tesz, hogy letagadja a letagadhatatlant: egy olyan kormány jelöltje, ami semmibe veszi a jogállami normákat, nem együttmûködni, hanem harcolni akar az Európai Unióval és az EU bõvítési portfólióját saját hûbérrendszerének kiterjesztésére használná” – írták.
Nyomasztóan üres a többszörös áron felhúzott felhúzott betonstadion
Operatív törzs: új rendszert vezettek be, ez dönti el ki léphet be hazánkba és ki nem
Hivatalos: szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely
Budapestre költözik egy család az USA-ból mert itt jobban kezelik a járványt
Kocsis Máté nyíltan beszélt arról mi a véleménye Kaleta ügyről
Az Emmi gyártat műsort Mészáros Beatrix tévéjére
A legmagasabb szintű kormánydelegáció ült a másodosztályú focimeccsen Orbán árnyékában
Közösen üzentek a gyerekvédő szervezetek a kormánynak
Mészáros: nincsenek anyagi gondjaim, dolgozunk, ahogy az erőnkből telik - interjú
Orbánék rendkívüli ülést hívtak össze mert az EU jogállamisághoz köthet 750 milliárd eurót
Bakondi interjú: a migrációs útvonal komoly aktivitást mutat
Megszólalt az operatív törzs: ezek várhatóak a jövő héten
Lehet hogy jövőre már Mészárosnak fizeted a biztosításodat
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
Újból előszedték Borkait - de hol tart a nyomozás?
Vadiúj magyar bicikliutat fotóztak le, vagy csak a festék új?
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Szolgálatba álltak az új terepjárók a magyar határon
Olyan horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök amire nincsenek szavak
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum