thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.12
THE POST
           
12
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Ez is érdekelhet:
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Szerdán kezdődött a Fővárosi Törvényszéken a szíriai H. F. pere, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2015-ben az Iszlám Állam katonájaként kivégzésekben vett részt. Ezért bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntettével és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

H. F.-et tavaly ősszel fogták el Magyarországon, és ítélték el embercsempészetért. Kitoloncolására várt, amikor a belga hatóságok jelzése alapján letartóztatták. F. egy, a feleségére hasonlító asszonyt próbált neje papírjaival Európába hozni ötezer euró fejében. A vádirat szerint H. F. 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz, majd több embert is megpróbált beszervezni a terrorszervezetbe, aminek azonosult a céljaival. Ezeknek része volt, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, az „iszlám ellenségeinek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti.

A vád szerint a férfi 2015 május elején a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében Homsz tartomány egyik városának, al Shokninak az elfoglalását kapta parancsba. H. F. feladata volt, hogy itt az Iszlám Állam ellenségeiről halállistát készítsen, akiket a lakosság megfélemlítése céljából kivégeznek. A kivégzések megszervezése is az ő feladata volt. A listán szereplő személyeket tarkólövéssel és késsel ölték meg. A vád szerint H. F. legalább két ember kivégzésében személyesen is részt vett, egy harmadikat pisztollyal lőtt le. A kivégzéseket a főtérre terelt nőkkel és gyerekekkel is végignézették. A város imámját pedig egy késsel, hosszan elnyújtva lefejezték.

A férfi a vádirat ismertetése közben végig mozdulatlanul ült, amikor azt kérdezték tőle, hogy hozzájárul-e, hogy a képmása megjelenjen a médiában, kétszer is csak annyit mondott, legyen úgy, ahogy a bíróság akarja. A bíróság előtt azt mondta, nem bűnös, semmit sem követett el, csak a családját akarja. Kérdésekre válaszolva azt mondta, sem a Facebookról, sem az e-mailről nem tudja, hogy micsoda, csak egy mobilja volt, azt használta. Mivel nem tud olvasni, a reptereken is rendőrök segítségével tájékozódott, a repülőjegyeket Görögországban egy arab ismerőse foglalta le neki, mivel a számítógépet sem tudja használni.

A férfi valószínűleg nem volt tisztában azzal sem, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés,

mivel a vallomását többször azzal szakította meg, hogy a bírónak könyörgött, ne végezzék ki.Azt kérte a bírótól, hogy védje meg, és maradhasson a bíróság épületében, mivel tart tőle, hogy a börtönben ki akarják végezni. Karmolásokat mutatott karján, majd azt mondta, hogy egy pohárban mérget látott amivel meg akarták ölni. Állítása szerint rendőrök meg is verték, és ki akarták végezni. A bíró megjegyezte, hogy ez illegális lenne.

A bíró megkérdezte tőle azt is, hogy ha ennyire fél a kivégzéstől, akkor miért próbált meg háromszor is öngyilkosságot elkövetni a börtönben. Erre a vádlott csak annyit mondott, hogy ideges volt és aggódott a családja miatt.

Elmondta, hogy 2014-ben hagyta el Szíriát a családjával. Elmondása szerint éppen az Iszlám Állam miatt hagyták el az országot. Először Törökországba mentek, egy csempész segítségével, ahol aztán zöldségekkel foglalkozott, és a török államtól is kapott támogatást egy kártyára. Görögországba azért mentek tovább, mert azt hallották, ott kedvesek az emberek, és mindenki segít nekik. Egy embercsempésszel ment át a tengeren a terhes feleségével és a két lányával Görögországba 2016-ban. Nagyjából 400 dollárt fizettek a csempésznek.

A bíró megkérdezte, hogy 2018-ban miért járt Máltán, Brüsszelben és

az olaszországi Bergamóban. H. F csak annyit tudott, hogy taxival ment egy ismerőséhez valahova, de nem tudta pontosan, hogy hol volt. Majd annak az országnak a fővárosába is mentek, de nem tudta, mi a város a neve. Máltán pedig a családját látogatta meg.

Elmondta, hogy Szíriában nem volt ellensége, senkit sem bántott. Azt nem tudja, miért állítják a tanúk, hogy ő az Iszlám Állam tagja lett volna. Szíriában nem járt mecsetbe, mivel imádkozni sem tud, ugyanis képtelen megjegyezni a szövegeket. Közben többször kérte a bírótól, hogy ne öljék meg.

A szír kormányerőknél 4 hónapot szolgált, de miután elment szabadságra, már nem ment vissza, ezért elfogták, és börtönbe vitték. 15 napig tartották fogva, majd Damaszkuszba szállították kiképzésre. Ezután őrként alkalmazták, de megszökött, és egy sátorban lakott a családjával. Elmondta, hogy 2013 környékén többször dolgozott olajjal egy olajkútnál. Arra a kérdésre, hogy embercsempészettel foglalkozott-e, először visszakérdezett, hogy mi az a csempészet, majd azt mondta, senkit sem vitt Görögországba, csak egy telefont akart Svédországba vinni az egyik ismerőse kérésére.

H. F. védője kérte, hogy a bíró zárja ki azokat a tanúkat akik csak hallottak az esetről, de személyesen nem voltak jelen. Valamint a kivégzésekről készült videókat is kizáratta volna a bizonyítékok közül, mivel nem bizonyítható egyértelműen, hogy azokon H. F. látható. Az ügyvéd a poligráfos vizsgálatot is kizáratta volna, mert sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot, illetve pótnyomozást indítványozott a 2015-ös törökországi tartózkodásával kapcsolatban. Végül azokat a tanúkat is kizáratta volna, akik személyesen ott voltak a kivégzéseknél, és felismerték H. F.-et, mivel szakértő is megállapította, hogy nem a védence van a videón, más az orra és a fogazata is.

Az ügyvéd szerint H.F.-fel ellentétben a videón szereplő személy fogazata rendezett volt, „olyan, mintha fogpaszta reklámban szerepelt volna”. A tanú az első kihallgatáson egyetlen áldozatot sem tudott megnevezni, a másodikon pedig többet is. Szerinte a dátumot is csak a kihallgató tiszt hatására ismerte el. Az ügyvéd szerint az sem életszerű, hogy az analfabéta ember halállistát állított volna össze. Ráadásul imádkozni sem tud, pedig ez az ISIS-es tagság feltétele lenne. A tanúk kihallgatását is szabálytalannak tartotta. A védő szerint H. F. 2014-ben elhagyta Szíriát, 2015 óta pedig Görögországban volt. Azt is elmondta, hogy a védence milyen kapcsolatban volt a görög titkosszolgálattal, akik szerinte szintén leellenőrizték.

Amikor az ügyész rákérdezett, miből finanszírozta az európai utazásait, H.F. csak annyit mondott, hogy a feleségével gyűjtött pénzből fizette az utakat. Tagadta, hogy egyedül tért volna vissza azokról az utakról, ahová elvileg a családtagjával utazott ki. H. F. az Iszlám Államról azt mondta, hogy köpik rájuk, szamaraknak tartja őket, mert nem tudják, mit tesznek.

A tárgyaláson levetítettek egy lefejezésről készült videót is, amin egy férfinak késsel metszik el a torkát, majd egy férfi a magasba emelte a levágott fejet. H. F. tagadta, hogy ő szerepelne a felvételen, vagy ismerné a többi szereplőt. Ugyanakkor több Máltán élő tanú is felismerte a felvételeken H. F.-et.

A bíróságon megjelent H. F. apja is, akit tanúként hallgatta meg. A férfi egy korábbi vallomásában Máltán még azt állította, hogy a fia tagja volt az Iszlám Államnak, de most azt mondta, ez csak fordítási hiba lehetett, mivel a kurd tolmács valószínűleg félreértette. Most arról beszélt, hogy amikor a falujukban megjelentek az Iszlám Állam emberei, mindenkit be akartak szervezni, de fia ezt megtagadta, amiért börtönbe zárták.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Hírhez tartozó kép:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Szükségem van a ruhádra a csizmádra és egy töltő kábelre: elektromos Hummerrel ment vásárolni Schwarzi
Senki nem gondolta volna, hogy sikerül a Fidesznek átnyomni a színháztörvényt
Változnak a magyarországi rendszámok
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
EU botrány: ki akarták küldeni a teremből Kovács Zoltánt
Szombathelyi horror: késeléshez riasztották a rendőröket a Markusovszky kórházban
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Migránsozás után most a karácsonyt reklámozza a kormány
Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket
Ingyenes jégpályát ad a budapestieknek Karácsony
Hivatalosan is él a nagyszülői gyed
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, lángolt egy viskó
Orbán aggódik: A kifutó EU támogatások nem tesznek jót a gazdaságnak
Országszerte tapasztalható a gázszerelők hiánya - nincs elég munkáskéz az országban
Megállíthatatlanul gyorsul a drágulás
Nem engedték be az Emmi államtitkárához Szél Bernadettéket
Kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban Magyarország
Megszavazták: dupla fizetést vihet haza Áder
Törvényt módosított a Fidesz, így már államtitkár lehet a 22 éves egyetemista
Szájkosarat kapott az ellenzék
A Biodóm energiafogyasztása akkora lesz, mint egy egész kerületé
Egy elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán
Orbán győzelem: kizárólag fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak
Elhunyt a Roxette énekesnője Marie Fredriksson
A nap 24 órájában kamerával figyelik a tanárát megkéselő győri diákot
Azt kapta, amit megérdemelt - durva dolgokat állít volt élettársa a székhez kötözve halálra fagyó Zsoltról
Savat itattak egy magyar lánnyal külföldön
Elbocsájtja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely
Alapvető vérvizsgálatokat se tudtak elvégezni egy fővárosi kórházban
Karácsonyi kisfilmekkel készül a magyar kormány a híveinek
Pintér Béla mondta a színházi tüntetés legjobb beszédét
Meghalt a Star Trek sztárja
Levélben követelik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást
Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével
Rekord gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente
Emberekkel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép
Rendőri felvezetést kapott a kismama mert beindult a szülés
Valami bűzlik a Balkánon – de ennek most a magyarok fizetik meg az árát
20 ezer amerikai katona érkezik Európába
Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk - egész Európát sújtja az elvándorlás
Összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket
100 ezer forintos átverés terjed a neten - a nyugdíjasokat támadják
Ámokfutó lövöldözött egy kórházban, négy halott
Karácsony: meg kell védenünk a szabadságunkat
Káosz: egy alapvető vérvizsgálatot sem tudtak elvégezni a Jahn Ferenc Kórházban
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Alföldi szerint most beXarás van erősen
Görbicz Anita a Fidesz mellett kampányol Győrben
A kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak kasszáit
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Alföldi: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon
Négy évre eltiltották Oroszországot az összes világviadaltól
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Több autó rohant egymásba az M7-es autópályán
Újabb emberek kerültek elő, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Kétgyermekes futónőt gázoltak el Szombathelyen
Lövöldözés és autós üldözés Pécsen
Hajléktalanok küldenek karácsonyi üzenetet az alkotmánybíróknak
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Karácsonyi ajándék a népnek: mégsem drágul a tojás
Hosszú Katinka újabb aranyérme: agyonverte a teljes mezőnyt
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
Követelik Kövér lemondását: minden harmadik magyarba csúnyán belegázolt
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva