thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.21
THE POST
           
21
Népszavazás lesz: Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt
Ez is érdekelhet:
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Hétfőn személyesen is egyeztetnek a Magyar Atlétikai Szövetség képviselői Karácsony Gergellyel a Csepelre tervezett atlétikai stadionról. A sportközpont körüli bizonytalanság azonban akkor sem szűnik meg, ha a delegációnak sikerül meggyőznie a főpolgármestert. Információink szerint a stadionstopról szóló népszavazás kezdeményezői lehetséges forgatókönyvekről beszéltek a Momentummal, és bár döntés nincs, az sem kizárt, hogy a Fővárosi Közgyűlés pozitív döntése ellenére is megkezdődhet az aláírásgyűjtés.

A háttérben akár már hétfő délután eldőlhet a Csepelre tervezett atlétikai stadion sorsa, ekkor találkozik Karácsony Gergely a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) képviselőivel – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, a jövő heti találkozón nemcsak a létesítmény és a környék rendezésének terveit mutatják meg a főpolgármesternek, hanem arról is szó lesz, mennyibe kerülne az országnak, ha elállna az építéstől, vagyis egyúttal a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétől.

„Bízom benne, hogy meg tudjuk győzni egymást, és hiszem, hogy Karácsony Gergely sem akar rombolni” – nyilatkozta lapunknak Gyulai Miklós, a szövetség elnöke. Azt még ő sem tudta elmondani, pontosan kik és hányan mennek a főpolgármesterhez, csak annyit, hogy nem akarnak erődemonstrációt.

Az idő mindenesetre egyre fogy, a stadion kérdésében november 27-én hozhat döntést a Fővárosi Közgyűlés.

Zsarolási potenciál

Az biztos, hogy Karácsony Gergelynek az atlétikai stadionnal fontos ütőkártya került a kezébe, amivel akár komoly ígéreteket kényszeríthet ki a kormánytól. A főpolgármester erre utalt is a Blikknek adott interjúban, ahol úgy fogalmazott, hogy a centrum építése komoly mérlegelés tárgya, a lap kérdésére megerősítette, ez egy deal lesz.

„Értem, hogy a kormánynak ez fontos és vállalt kötelezettségeket, és a sporttársadalom is szeretné. Nem fogok ennek ellene menni, de nem támogatom. Akkor tudok egy óvatos, semleges álláspontot kialakítani, ha tudom képviselni a saját programomat” – mondta. A választási programjában egyébként azt hirdette, "addig nem épül új stadion Budapesten, míg nincs minden kerületben CT-készülék."

A mostani feltételek között a budapesti egészségügyi ellátás többlet-finanszírozását és a minőségi zöldfelületek növelését említette, a Csepelre tervezett sportlétesítményeket viszont Karácsony „marhaságoknak” nevezte, szerinte a helyszínen inkább egy közparkot kellene létesíteni. Nem támogatja a stadion tervét Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere sem.

A legfontosabb kérdés tehát az, hogy a kormánynak mennyit ér meg a vb megrendezése. Ezért is fontos, hogy a hétfői delegáció milyen érveket tud majd felsorolni, amivel meggyőzik a városvezetést, hogy az építkezés mindenki érdeke. Információink szerint éppen ezért nem is az épület áll majd a tárgyalások középpontjában, hanem annak hatásai a fővárosra és a sportra.

„Sokan félreértik a történteket, a világbajnokság kérdése itt másodlagos téma, a legfontosabb az, hogy a magyar atlétikának nincs otthona” – mondta a hvg.hu-nak Gyulai Márton, a pályázat ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint már a terveknél is az volt a fő szempont, hogy ne a vb-re építsenek valamit, hanem „olyan központot teremtsenek, ahol mindenki tud normális körülmények között atletizálni”.

„Karácsony Gergely egyszer azt nyilatkozta, hogy neki a serpenyő másik oldalát is néznie kell, én viszont csak a sportág serpenyőjét tartom, csak azzal tudok főzni” – tette hozzá.

Milliárdos garancia

Az érzelmi érvek mellett lesz még egy, amit biztosan nem lehet megkerülni, ez pedig a pénz. A vb-rendezést Budapest 2018 decemberében nyerte el a Magyar Atlétikai Szövetség a nemzetközi szervezettől (IAAF), úgy tudjuk,

a szerződésben 30 milliárdos kormánygarancia szerepel.

Ez nem a fővárosi költségvetést terhelné, hiszen az állam vállalta, bár adófizetők szempontjából ennek nincs jelentősége.

A magyar szövetség elnöke nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a visszalépésen többet is bukhatna a magyar állam, de ez azon is múlik, hogy egy ilyen döntésre hogyan reagálna a nemzetközi szövetség. Más forrás arra is felhívta a figyelmet: ilyen esetben sok függ attól is, hogy a már esetlegesen leszerződött szponzorok mit lépnének lemondás esetén.

Nem mellékes információ, hogy a magyar főváros az IAAF teljes átalakulása után, nem nyílt pályázaton, hanem egy új, meghívásos rendszerben kapta meg a lehetőséget a rendezésre. A szövetségnek így duplán presztízsveszteség lenne, ha ezek után új helyszínt kellene keresnie.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a 24.hu-nak is megerősítette, hogy az IAAF-szerződésből nem lehet csak úgy kiugrani.

r />
„A rendelkezés szerint minden költséget és kárt meg kell teríteni, ami abból fakad, hogy az IAAF-nek új helyszínt kell biztosítania. Ez lehet több és lehet kevesebb is az állami garancia összegénél. Lehet néhány milliárd forint, de legrosszabb esetben lehet több tízmilliárd is. Nem beszélve Budapest hírnevének romlásáról, a nemzetközi bizalom elvesztéséről. Ezután sokan nem vesznek majd komolyan minket” – írta az államtitkár.

Megkerestük a Miniszterelnökséget is, hogy zsarolásnak tartják-e Karácsony mostani nyilatkozatát, de csak annyit írtak, a november 6-i kormányülésen abban maradtak, hogy Karácsony Gergely és a Fővárosi Közgyűlés világosan nyilatkozik az általuk kért november végi határidőig, hogy az atlétikai világbajnokságot támogatja-e vagy sem.A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy az atlétikai vb megrendezése a Ferencvárosban és a Csepel-szigeten összesen közel 33 hektár barnamezős terület megújulását jelenti, ami több mint 26,7 hektár zöldterület kialakítását is jelentené.

„Kérjük, hogy Karácsony Gergely erre tekintettel, a saját maga által kért és vállalt határidőig nyilatkozzon” – tették hozzá.

És ezzel még nincs vége

Ráadásul könnyen lehet, hogy a stadion építése körüli bizonytalanság egy pozitív közgyűlési döntés esetén sem múlik el. A stadionépítésekről népszavazást kezdeményező Kassai Dániel, XVIII. kerületi önkormányzati és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő még mindig nekifoghat, hogy összegyűjtse a szükséges 200 ezer aláírást.

Több forrásból származó információink szerint a Momentum képviselői kedd délután találkoztak is Hadházy Ákossal, akivel a népszavazás különböző lehetséges forgatókönyveiről beszéltek, de megállapodás nem született. Ilyen alternatív forgatókönyv lehetne akár egy fővárosi népszavazás is.

Hadházy Ákos a hvg.hu-nak nem erősítette meg a találkozó tényét, de azt mondta, nagyon sok múlik az ellenzéki polgármesterek véleményén, ezeket próbálja most begyűjteni, az alapján javasolja majd a kollégáknak, hogy megkezdjék-e a gyűjtést vagy sem. Azt még nem tudta megmondani, lesz-e aláírásgyűjtés, illetve népszavazás, ha a Fővárosi Közgyűlés többsége jóváhagyja az Atlétikai Centrum építését. Hadházy maga ellenzi a százmilliárdos beruházást, de igyekszik felmérni a hangulatot november 24-ig, amikor el lehet elkezdeni az aláírásgyűjtést. Az biztos, ezt a gyűjtést nem akarja „magányos harcosként” végigvinni, mint az Európai Ügyészségért indított petíciót, várja a pártok támogatását is.

Kassai Dániel lapunknak azt mondta, hogy ő maga népszavazáspárti, ehhez azonban várja a pártok jelentkezését.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként dönthet úgy is, hogy budapesti népszavazást kezdeményez, ehhez aláírásgyűjtés sem kell, az országos népszavazáshoz képest pillanatok alatt meg lehet tartani.

Egy esetleges népszavazásról a főpolgármester először egy Facebook-posztban írt arról, hogy „közvetlenül a budapestiekhez fog fordulni” a stadionépítések ügyében, később pedig az ATV-nek adott interjúban beszélt arról, hogy az idő rövidsége miatt az országos népszavazást nem tartja valószínű forgatókönyvnek. Ezt a lehetőséget tovább gyengíti, hogy Karácsony a kormányülés után azt ígérte, november végén dönt az ügyben Budapest.

Mi kerül többe?

A Magyar Atlétikai Szövetségnek tehát bőven van dolga, talán nem véletlen, hogy a héten egy imázsfilmet is készítettek, melyben bemutatták, hogyan nézne ki a világbajnokságra épülő stadion és sportközpont.

Ebben azt írták, hogy Budapest a szemétlerakónak használt területek, elhanyagolt épületek, szennyezett Duna-part helyett 15 hektáros új zöldfelületet kaphat sétányokkal és bicikliutakkal, ebből 11,7 hektár közpark és közösségi tér, 1,5 hektáron pedig új rendezvényhelyszín jöhet létre. A stadiont a kezdetekre 40 ezer férőhelyesnek tervezték, de 30 ezres mobillelátóját a vb után visszabontanák, a helyén közösségi fedett teret alakítanának ki, kávézókkal, kiállításokkal, konditeremmel és futókörrel.

A szervezők szerint ez éppen azt a fenntarthatóságot segíti elő, amit Karácsony Gergely is feltételként szabott. Az atlétikai szövetség érvei között emellett a promóciós lehetőség és a nemzetközi hírnév is szerepel. A rendezvény mellett számos híresség és sportoló is szót emelt, ami szintén nyomhat a latba.

A már emlegetett serpenyő másik felében azonban ott van a teljes sportközpont költsége, amiről a mai napig nincsenek pontos adatok. A hvg.hu saját számításai szerint a tervekre már eddig is elment 21 milliárd forint, és könnyen lehet, hogy a vizes vb-nél is drágább lesz, 100 milliárd felett is lehet a végső összeg. Így azt kell majd mérlegelni, hogy a hosszú távú előnyök tudják-e ellensúlyozni az összeget, ami a magyar beruházásokat ismerve a csillagos égig is emelkedhet.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
A Kutyapárt pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen
Hírhez tartozó kép:
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Íme az Iszlám állam új vezére
A Kutyapárt pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Megszólalt a szánkóbalesetben meghalt magyar lány fivére
Fidesznek akarta elnevezni a kislányát, de nem engedték neki
Élőben hívta meg a műsorba Karácsony Gergelyt a köztévés riporter
Nyomozás indul a tüntetőt brutálisan összeverő rendőr ügyében
Ilyen amikor egy család teljesen kifoszt egy országot
Az ügyvédi kamara visszautasítja Orbán Viktor vádjait
Akadozik az e-recept rendszer
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Suzukira vágyott a magyar fiatal, hát ellopta azt
Újabb horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök
Akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
-9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt
430 000 000 éves skorpiót találtak
Vészjelzés: Tízezrével hullanak el a madarak
Nagy akció majd mégnagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni
Túlórákkal és kölcsönzött munkaerővel bírta a Magyar Posta a karácsonyi rohamot
100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára
Budapesti kukakáosz: február közepéig vannak csak tartalékok
Harry herceg: Nem volt más választásunk
Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, a fizetésemelés
Illegális hotelek nyílnak Budapesten
Száz ember fagyott halálra január közepéig
Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek
Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet
Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit
Rádiósháború: Jáksó László reagált Balázs üzenetére
Teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagot Kína
Harmincegy fémgolyót nyelt le egy hároméves kisfiú
Életveszélyes manőverrel előzte meg az álló sort egy sofőr Budapesten
Lagzi Lajcsi így érkezett a tárgyalásra
Egy svéd apa szarvasok lelövésére tanítja óvodás gyerekeit
Ex-református püspök: a Helsinki Bizottság gyufásdobozokban csempész csótányokat a magyar börtönökbe
A városligeti paloták között pusztul egy elhagyott kórház
Törökszentmiklóson óriásit bukott a Fidesz jelöltje
A Helsinki pert indít a csótányozós református püspök ellen
Brutális viharok és golflabdányi jég verik a bozóttüzek által sújtott Ausztráliát
Összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát az ígéretéhez
Kormányinfó: mi is épül a föld alatt és fölött az Orbán-klán hatvanpusztai uradalmán
Ki akarták lakoltatni a 60 éves férfit, inkább lelőtt két rendőrt és felgyújtotta a házat
Két nap alatt 139 új beteg: terjed a koronavírus
Lázár János: Vissza kell szerezni Orbánnak a választók bizalmát!
Teljesen megsemmisült a BMW az ütközésben
Elektromos szívet kap az Alfa Romeo Giulia Sprint GT
Megérkeztek a transznemű babák a játékboltokba - ezen sokan kiakadnak majd
3 részre szakad az ország időjárása
Több mint 20 ezer háztartásban ment el áram az országban
Hazaszállították az ukrán áldozatok maradványait
Botrány a miskolci kórház körül: megszólalt az orvosigazgató a vádakról
Meghan Markle apja: Szétrombolják a monarchiát
Menesztették a katasztrófavédelem vezetőjét, miután találtak egy kiosztatlan segélycsomagokkal teli raktárat
Amerika elveszített egy félmilliárd dolláros fegyverszállítmányt
Nem tartja magát cigánygyülőlnek a miskolci orvosigazgató a botrány ellenére sem
Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett az új koronavírus
Jövő héten érkezik a napsütés
Figyelem! - Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann
Otthont talált a fura tekintetű husky
Hamuban sétáló állatok: Az ausztrálok már az idegenforgalom miatt aggódnak
Rutinvizsgálat helyett véletlenül elaltattak egy cicát az állatorvosnál
Tiborcz-üzlet – 116 év alatt visszajön a pénz
Teherbe esett 10 éves barátjától egy 13 éves lány
Csoportelső a magyar válogatott a férfi vízilabda Eb-n
Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi
Megszentelték a Balatont
Nyolc településen is időközi választást tartanak
Magyarok győztek a klasszikus Dakar sivatagi ralin
Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata a hálapénz büntetéséről
Völner Pál: A börtönbiznisz tudatos visszaélés az EU-s és a magyar joggal is
Halálos balesetről posztolt a fideszes képviselő, majd közölte, hogy lemond, de aztán visszavonta
Mit tanuljanak már ennyi idősen? - kiakadtak a gyöngyöspatai romák Orbán ajánlatán
Nem kérnek a Fidesz ajánlatából a Gyöngyöspatán
Semjén Zsoltot újraválasztották a KDNP elnökének
Egyszer sem volt vendég a közmédiában Karácsony Gergely a megválasztása óta
Putyin ellenzi a korlátlan elnöki ciklust
Műteni kellett a fideszes képviselőt
Teljesen lezárják az M1-es autópályát egy szakaszon
McGregor visszatért: Az egész mezőnyön úgy megyek végig, mint láncfűrész a forró vajon, efelől semmi kétségük ne legyen
Letiltották az Exatlon pályáiról Gelencsér Timit
Hazaengedték az életmentő kezelés előtt a ritka betegséggel küzdő apát
Hosszút Katinka előtt ért célba Shane Tusup magyar versenyzője
Vége: Lemondott a királyi titulusról Harry herceg és Meghan hercegné
Szégyelljék magukat jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány
Eufória : Még több pénzből még több sorozat készül
The Mandalorian: mindenkiben megfagy a vér amikor megtudja mennyibe került valójában Baby Yoda
Kiszáll A mi kis falunk egyik alapszereplője
Semmi nem tudja betölteni a Trónok harca utáni űrt
Mintaapák bukás: a nézők már egyértelműen a Fókuszt választják inkább
Drága örökösök: nagyon furcsa döntést hozott az RTL Klub
Európai parlamenti választások: nem változtat irányvonalán az Európai Néppárt
Berlini fal leomlása: Angela Merkel éppen szaunázott amikor....
Csernobil sorozat: mi lehet a titok ami az egész világot letarolta?
Black Friday Magyarország: a magyarok egyszerűen megörülnek az akcióktól
Love Island botrány: A szépészeti beavatkozásból rémálom lett
Notre-Dame rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság az újjáépítésre
Rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság a a Notre-Dame újjáépítésére
Andy Vajna: a lavina a producer halálával kezdődött
Önkormányzati választás: hat jelölt, három nyomozás
Orbán és a néppárt: Jegyezd meg kisfiam, ha kirúgnak az iskolából, akkor azt Te akartad így!
Orbán bizakodó maradt: lesznek szövetségeseink
Magyar termőföldmutyiról és gazdagodó oligarchákról cikkez a New York Times
Csodálatos Magyarország: Zúzmarába öltözött napkeltekor a Visegrádi vár
3 éve tűnt el Pintér Bori és Pintér Lili
Győrnek nincs B-terve arra, ha elmegy az Audi
Orbán Viktor betelepít háromezer török vendégmunkást, és ad mellé 12 milliárd forintot is
Orbán Olaszországban turnézik majd, amikor a Néppárt a Fideszről dönt
Megint bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának
Különleges falfestékek segíthetnek a klímaharcban
Megégett egy beteg a debreceni kórházban
23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés Pécs önkormányzatát
Rétvári: a gyöngyöspatai pert indító alapítvány akadályozza a békés egymás mellett élést
Orbán Viktor látványosan rászállt a kormány által börtönbiznisznek nevezett ügyre
Az illetékes hivatalok átminősítik a tájvédelmi területet Mészárosnak kedvezőre
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva