thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.13
THE POST
           
13
Népszavazás lesz: Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt
Ez is érdekelhet:
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
Hétfőn személyesen is egyeztetnek a Magyar Atlétikai Szövetség képviselői Karácsony Gergellyel a Csepelre tervezett atlétikai stadionról. A sportközpont körüli bizonytalanság azonban akkor sem szűnik meg, ha a delegációnak sikerül meggyőznie a főpolgármestert. Információink szerint a stadionstopról szóló népszavazás kezdeményezői lehetséges forgatókönyvekről beszéltek a Momentummal, és bár döntés nincs, az sem kizárt, hogy a Fővárosi Közgyűlés pozitív döntése ellenére is megkezdődhet az aláírásgyűjtés.

A háttérben akár már hétfő délután eldőlhet a Csepelre tervezett atlétikai stadion sorsa, ekkor találkozik Karácsony Gergely a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) képviselőivel – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, a jövő heti találkozón nemcsak a létesítmény és a környék rendezésének terveit mutatják meg a főpolgármesternek, hanem arról is szó lesz, mennyibe kerülne az országnak, ha elállna az építéstől, vagyis egyúttal a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétől.

„Bízom benne, hogy meg tudjuk győzni egymást, és hiszem, hogy Karácsony Gergely sem akar rombolni” – nyilatkozta lapunknak Gyulai Miklós, a szövetség elnöke. Azt még ő sem tudta elmondani, pontosan kik és hányan mennek a főpolgármesterhez, csak annyit, hogy nem akarnak erődemonstrációt.

Az idő mindenesetre egyre fogy, a stadion kérdésében november 27-én hozhat döntést a Fővárosi Közgyűlés.

Zsarolási potenciál

Az biztos, hogy Karácsony Gergelynek az atlétikai stadionnal fontos ütőkártya került a kezébe, amivel akár komoly ígéreteket kényszeríthet ki a kormánytól. A főpolgármester erre utalt is a Blikknek adott interjúban, ahol úgy fogalmazott, hogy a centrum építése komoly mérlegelés tárgya, a lap kérdésére megerősítette, ez egy deal lesz.

„Értem, hogy a kormánynak ez fontos és vállalt kötelezettségeket, és a sporttársadalom is szeretné. Nem fogok ennek ellene menni, de nem támogatom. Akkor tudok egy óvatos, semleges álláspontot kialakítani, ha tudom képviselni a saját programomat” – mondta. A választási programjában egyébként azt hirdette, "addig nem épül új stadion Budapesten, míg nincs minden kerületben CT-készülék."

A mostani feltételek között a budapesti egészségügyi ellátás többlet-finanszírozását és a minőségi zöldfelületek növelését említette, a Csepelre tervezett sportlétesítményeket viszont Karácsony „marhaságoknak” nevezte, szerinte a helyszínen inkább egy közparkot kellene létesíteni. Nem támogatja a stadion tervét Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere sem.

A legfontosabb kérdés tehát az, hogy a kormánynak mennyit ér meg a vb megrendezése. Ezért is fontos, hogy a hétfői delegáció milyen érveket tud majd felsorolni, amivel meggyőzik a városvezetést, hogy az építkezés mindenki érdeke. Információink szerint éppen ezért nem is az épület áll majd a tárgyalások középpontjában, hanem annak hatásai a fővárosra és a sportra.

„Sokan félreértik a történteket, a világbajnokság kérdése itt másodlagos téma, a legfontosabb az, hogy a magyar atlétikának nincs otthona” – mondta a hvg.hu-nak Gyulai Márton, a pályázat ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint már a terveknél is az volt a fő szempont, hogy ne a vb-re építsenek valamit, hanem „olyan központot teremtsenek, ahol mindenki tud normális körülmények között atletizálni”.

„Karácsony Gergely egyszer azt nyilatkozta, hogy neki a serpenyő másik oldalát is néznie kell, én viszont csak a sportág serpenyőjét tartom, csak azzal tudok főzni” – tette hozzá.

Milliárdos garancia

Az érzelmi érvek mellett lesz még egy, amit biztosan nem lehet megkerülni, ez pedig a pénz. A vb-rendezést Budapest 2018 decemberében nyerte el a Magyar Atlétikai Szövetség a nemzetközi szervezettől (IAAF), úgy tudjuk,

a szerződésben 30 milliárdos kormánygarancia szerepel.

Ez nem a fővárosi költségvetést terhelné, hiszen az állam vállalta, bár adófizetők szempontjából ennek nincs jelentősége.

A magyar szövetség elnöke nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a visszalépésen többet is bukhatna a magyar állam, de ez azon is múlik, hogy egy ilyen döntésre hogyan reagálna a nemzetközi szövetség. Más forrás arra is felhívta a figyelmet: ilyen esetben sok függ attól is, hogy a már esetlegesen leszerződött szponzorok mit lépnének lemondás esetén.

Nem mellékes információ, hogy a magyar főváros az IAAF teljes átalakulása után, nem nyílt pályázaton, hanem egy új, meghívásos rendszerben kapta meg a lehetőséget a rendezésre. A szövetségnek így duplán presztízsveszteség lenne, ha ezek után új helyszínt kellene keresnie.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a 24.hu-nak is megerősítette, hogy az IAAF-szerződésből nem lehet csak úgy kiugrani.

r />
„A rendelkezés szerint minden költséget és kárt meg kell teríteni, ami abból fakad, hogy az IAAF-nek új helyszínt kell biztosítania. Ez lehet több és lehet kevesebb is az állami garancia összegénél. Lehet néhány milliárd forint, de legrosszabb esetben lehet több tízmilliárd is. Nem beszélve Budapest hírnevének romlásáról, a nemzetközi bizalom elvesztéséről. Ezután sokan nem vesznek majd komolyan minket” – írta az államtitkár.

Megkerestük a Miniszterelnökséget is, hogy zsarolásnak tartják-e Karácsony mostani nyilatkozatát, de csak annyit írtak, a november 6-i kormányülésen abban maradtak, hogy Karácsony Gergely és a Fővárosi Közgyűlés világosan nyilatkozik az általuk kért november végi határidőig, hogy az atlétikai világbajnokságot támogatja-e vagy sem.A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy az atlétikai vb megrendezése a Ferencvárosban és a Csepel-szigeten összesen közel 33 hektár barnamezős terület megújulását jelenti, ami több mint 26,7 hektár zöldterület kialakítását is jelentené.

„Kérjük, hogy Karácsony Gergely erre tekintettel, a saját maga által kért és vállalt határidőig nyilatkozzon” – tették hozzá.

És ezzel még nincs vége

Ráadásul könnyen lehet, hogy a stadion építése körüli bizonytalanság egy pozitív közgyűlési döntés esetén sem múlik el. A stadionépítésekről népszavazást kezdeményező Kassai Dániel, XVIII. kerületi önkormányzati és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő még mindig nekifoghat, hogy összegyűjtse a szükséges 200 ezer aláírást.

Több forrásból származó információink szerint a Momentum képviselői kedd délután találkoztak is Hadházy Ákossal, akivel a népszavazás különböző lehetséges forgatókönyveiről beszéltek, de megállapodás nem született. Ilyen alternatív forgatókönyv lehetne akár egy fővárosi népszavazás is.

Hadházy Ákos a hvg.hu-nak nem erősítette meg a találkozó tényét, de azt mondta, nagyon sok múlik az ellenzéki polgármesterek véleményén, ezeket próbálja most begyűjteni, az alapján javasolja majd a kollégáknak, hogy megkezdjék-e a gyűjtést vagy sem. Azt még nem tudta megmondani, lesz-e aláírásgyűjtés, illetve népszavazás, ha a Fővárosi Közgyűlés többsége jóváhagyja az Atlétikai Centrum építését. Hadházy maga ellenzi a százmilliárdos beruházást, de igyekszik felmérni a hangulatot november 24-ig, amikor el lehet elkezdeni az aláírásgyűjtést. Az biztos, ezt a gyűjtést nem akarja „magányos harcosként” végigvinni, mint az Európai Ügyészségért indított petíciót, várja a pártok támogatását is.

Kassai Dániel lapunknak azt mondta, hogy ő maga népszavazáspárti, ehhez azonban várja a pártok jelentkezését.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként dönthet úgy is, hogy budapesti népszavazást kezdeményez, ehhez aláírásgyűjtés sem kell, az országos népszavazáshoz képest pillanatok alatt meg lehet tartani.

Egy esetleges népszavazásról a főpolgármester először egy Facebook-posztban írt arról, hogy „közvetlenül a budapestiekhez fog fordulni” a stadionépítések ügyében, később pedig az ATV-nek adott interjúban beszélt arról, hogy az idő rövidsége miatt az országos népszavazást nem tartja valószínű forgatókönyvnek. Ezt a lehetőséget tovább gyengíti, hogy Karácsony a kormányülés után azt ígérte, november végén dönt az ügyben Budapest.

Mi kerül többe?

A Magyar Atlétikai Szövetségnek tehát bőven van dolga, talán nem véletlen, hogy a héten egy imázsfilmet is készítettek, melyben bemutatták, hogyan nézne ki a világbajnokságra épülő stadion és sportközpont.

Ebben azt írták, hogy Budapest a szemétlerakónak használt területek, elhanyagolt épületek, szennyezett Duna-part helyett 15 hektáros új zöldfelületet kaphat sétányokkal és bicikliutakkal, ebből 11,7 hektár közpark és közösségi tér, 1,5 hektáron pedig új rendezvényhelyszín jöhet létre. A stadiont a kezdetekre 40 ezer férőhelyesnek tervezték, de 30 ezres mobillelátóját a vb után visszabontanák, a helyén közösségi fedett teret alakítanának ki, kávézókkal, kiállításokkal, konditeremmel és futókörrel.

A szervezők szerint ez éppen azt a fenntarthatóságot segíti elő, amit Karácsony Gergely is feltételként szabott. Az atlétikai szövetség érvei között emellett a promóciós lehetőség és a nemzetközi hírnév is szerepel. A rendezvény mellett számos híresség és sportoló is szót emelt, ami szintén nyomhat a latba.

A már emlegetett serpenyő másik felében azonban ott van a teljes sportközpont költsége, amiről a mai napig nincsenek pontos adatok. A hvg.hu saját számításai szerint a tervekre már eddig is elment 21 milliárd forint, és könnyen lehet, hogy a vizes vb-nél is drágább lesz, 100 milliárd felett is lehet a végső összeg. Így azt kell majd mérlegelni, hogy a hosszú távú előnyök tudják-e ellensúlyozni az összeget, ami a magyar beruházásokat ismerve a csillagos égig is emelkedhet.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Fontos változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban az új törvény elfogadása miatt
Iskolai rendőrségen gondolkodik a kormány
Orbán: Nem engedhetjük meg a brüsszeli bürokratáknak...
Hírhez tartozó kép:
Fontos változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban az új törvény elfogadása miatt
Iskolai rendőrségen gondolkodik a kormány
Iskolai rendőrségen gondolkodik a kormány
Orbán: Nem engedhetjük meg a brüsszeli bürokratáknak...
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Megzsarolta Orbán az Európai Uniót
Akár 16 fok is lehet a jövő héten
10 milliárdos pályázat: Hadházy szerint a kispesti önkormányzat verseny nélkül kiszervezné a közétkeztetést
A Szomszédok világa ma elérhetetlen álom egy átlagos magyar fiatalnak
A Vatikánnak felajánlott pénzek 90 százaléka az egyház adminisztratív költségeire megy
Kövér ezt várja a házszabály szigorításától: legalább fájjon
Elfogyott a víz egy iskolából, mert kitermeli a Coca-Cola
Ifjabb Donald Trump kilőtt egy veszélyeztetett állatot
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
Felszámolják Matolcsy unokatestvérének egykori bankját
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Szükségem van a ruhádra a csizmádra és egy töltő kábelre: elektromos Hummerrel ment vásárolni Schwarzi
Senki nem gondolta volna, hogy sikerül a Fidesznek átnyomni a színháztörvényt
Változnak a magyarországi rendszámok
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A magyar kormány 66 milliót ad egy jeruzsálemi múzeum bővítésére
Elképesztő emberek: kilenc kutyát vertek halálra Jászberényben
Rémálmok gyötrik Orosz Bernadettet
Könyörgött, hogy álljanak le, kettérepedt szomszédja miatt a magyar színésznő otthona
Az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését
Óriási baki az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal
Brüsszel megelégelte Kovács Zoltán ámokfutását
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Ingyenes jégpályát ad a budapestieknek Karácsony
Hivatalosan is él a nagyszülői gyed
Kabátban tanulnak a gyerekek: egy hete nincs fűtés a gyömrői iskolában
Afrikai pestissel fertőzött tetemet találtak Békésben
A Mi Hazánk egy vőfélyt indít a győri polgármester választáson
Rendőrségi nyomozás: elővették Borkai fiát
Közel 4 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, lángolt egy viskó
Orbán aggódik: A kifutó EU támogatások nem tesznek jót a gazdaságnak
Országszerte tapasztalható a gázszerelők hiánya - nincs elég munkáskéz az országban
A levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója
Segíts egy megosztással - eltűnt kislányt keres a rendőrség
A Biodóm energiafogyasztása akkora lesz, mint egy egész kerületé
Egy elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán
Orbán győzelem: kizárólag fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak
Elhunyt a Roxette énekesnője Marie Fredriksson
Minden megmentett lakáshiteles visszaveszi a lakását
Hős Budapesten: Trolivezető mentett életet
Kovács értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar
Azonnali hatállyal menesztették a pécsi vagyonhasznosító vezérigazgatóját
Így nézne ki a kis Jézus és családja, ha ma lennének menekültek
Varga Judit: A végén mindig a jó győz
Azt kapta, amit megérdemelt - durva dolgokat állít volt élettársa a székhez kötözve halálra fagyó Zsoltról
Savat itattak egy magyar lánnyal külföldön
Elbocsájtja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely
Alapvető vérvizsgálatokat se tudtak elvégezni egy fővárosi kórházban
Karácsonyi kisfilmekkel készül a magyar kormány a híveinek
Pintér Béla mondta a színházi tüntetés legjobb beszédét
Meghalt a Star Trek sztárja
Levélben követelik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást
Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével
Rekord gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente
Emberekkel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép
Rendőri felvezetést kapott a kismama mert beindult a szülés
Valami bűzlik a Balkánon – de ennek most a magyarok fizetik meg az árát
20 ezer amerikai katona érkezik Európába
Végigböngészték a kispesti önkormányzat szerződéseit - ismerős nevek kerültek elő
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Alföldi szerint most beXarás van erősen
Görbicz Anita a Fidesz mellett kampányol Győrben
A kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak kasszáit
Hiába a tiltakozás: benyújtották a parlamentben a színházak finanszírozását átalakító törvényjavaslatot
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Több százmillió forinttal drágul a Liget-projekt
A klímavédelem miatt csökkentik otthonaikban a karácsonyi díszkivilágítást a németek
A tüntetés szervezői a Vígszínházat is hívták az egyeztetésre
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Alföldi: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon
Négy évre eltiltották Oroszországot az összes világviadaltól
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Külföld: 20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból
Magyar állampolgárságot kapott a zöld-foki szigetek hátvédje
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva