thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.05
THE POST
           
05
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Ez is érdekelhet:
Pesti Imre: Az ellenzék rombolja az emberek egészségügybe vetett hitét
János-kórház: Az ellenzéki sajtó visszájára fordít és a negatív kampány részévé tesz egy jó szándékú kezdeményezést
Gránátot dobtak a menekült gyerekek befogadóközpontjára
Ahogy közeledik a Brexit, ismét egyre több hírt hallani arról, hogy újra megnőtt a Nagy-Britanniába tartó illegális bevándorlók száma. Nemcsak a hatóságoknak, hanem a fuvarozó cégeknek is meggyűlik velük a bajuk, ha nem figyel a kamionsofőr, tiltott embercsempészetért akár börtönbe is kerülhet. Ez a veszély 2015 után megint egyre inkább fenyegeti a magyar kamionosokat is.

A hvg.hu is beszámolt róla, hogy nyolc embert vettek őrizetbe a hatóságok Vietnamban, miután harminckilenc menekültet halálra fagyva találtak egy bolgár rendszámú kamion mínusz 25 fokos hűtőkonténerében a délkelet-angliai Essexben. Azért indultak útnak a délkelet-ázsiai országból, hogy munkát találjanak az Egyesült Királyságban.

A fagyhalál csak egyike azoknak a kockázatoknak, amelyeket a menekültek azért vállalnak, hogy eljussanak egy olyan országba, ahol biztonságot és megélhetést remélnek

– olvasható az Egyesült Királyság bevándorlási és menekültügyi hivatalának nem sokkal a tragédia után kiadott jelentésében. A hivatal ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre veszélyesebb lett az út Európába. Ezt azok a szíriai és afgán menekültek is megerősítették, akik a balkáni útvonalon, Törökországból jutottak el valamelyik uniós országba. Megszólalt például egy afgán férfi, aki elmesélte, hogy maga is kamionsofőr volt Afganisztánban, így tudta, hogyan lehet a legbiztonságosabban utazni egy teherautó alvázába kapaszkodva. Egy szíriai férfi pedig arról beszélt, hogy miközben Törökországból Görögországba utazott, rosszul lett, elvesztette az eszméletét az embercsempészek embertelensége miatt. „Húszan zsúfolódtunk össze egy olyan parányi helyen, hogy nem kaptam levegőt, kész szerencse, hogy a rendőrök elkaptak bennünket, különben még azelőtt meghaltunk volna, hogy Görögországba érünk” – ecsetelte.

A hivatal szerint a bevándorlók általában tudják, milyen veszély vár rájuk, ha útra kelnek. Egy szír férfi elárulta, a menekültek maguk között a halál utazásaként emlegetik a bujkálást, az embercsempészetet. „Amikor még Törökországban voltam, tudtam, hogy az út nehéz és veszélyes lesz, akár meg is halhatok, de nem volt más választásom, mennem kellett. Azt mondtam magamnak, én ezt meg fogom csinálni” – idézte a férfit a bevándorlási hivatal, figyelmeztetve arra, hogy a bevándorlók egyre nagyobb veszélynek és kockázatnak vannak kitéve.

Akár egy akciófilmben

Egy migráns például hetekkel ezelőtt menet közben próbált kijutni egy magyar kamionból az A2-es főúton, Canterbury közelében. Erről videofelvétel is készült, a Telegraph közölte, az látható rajta, ahogyan a férfi először még csak kikandikál a pótkocsi hátulján vágott lyukon, majd megpróbálja kívülről kinyitni a reteszt, mielőtt visszabújik a jármű belsejébe. A mögötte haladó autósok eközben dudaszóval próbálják felhívni a sofőr figyelmét arra, ami a kamionjában történik, de hiába.

Az eset után megszólalt a hvg.hu-nak a jármű tulajdonosa, a Catone Kft. magyarországi igazgatója, azt mondta, hogy az eset egyáltalán nem egyedi, azok – az átkelő hatósági ellenőrzése és a járművek több ponton történő biztonsági zárása ellenére – gyakran előfordulnak a franciaországi Calais és az angliai Dover közötti kompátkelés során. Kuczera Lajos arról számolt be, hogy

az átkelés minden fuvarozó cég számára nagy kockázatot jelent, ennek jelen esetben nem először vagyunk elszenvedői önhibánkon kívül.

Több magyar fuvarozó céget és kamionost is megkerestünk, arra voltunk kíváncsiak,

hogyan tudják autóikat és rakományaikat megvédeni az illegális bevándorlóktól,
milyen bevett módszereik vannak arra, hogy az áru, amit visznek, sérülés nélkül célba érjen, a kamionban ne essen kár, és őket se büntessék meg a hatóságok embercsempészet miatt.
Vezetni csak helyesen, ritmusosan

A Global Project Spednek Biatorbágyon van telephelye, a cég kamionjai kizárólag Anglia és Magyarország között közlekednek. A tulajdonos, Fehér Zoltán a hvg.hu-nak azt mondta, míg korábban átlagosan száz kamionjukat támadtak meg egy évben, mostanra ez a szám öt-tízre csökkent. Legutóbb egy éve próbáltak menekültek feljutni a kocsijukra. Szerinte a támadások azért ritkultak, mert a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő csatorna fogadópontja előtt hosszú kilométereken a franciák védőfalat építettek, és a terminálon belül is több lett a parkolóhely. Ám a probléma ezzel sem oldódott meg teljesen. „Ha dugó van az autópályán, vagy megtelik a parkoló, ugyanott vagyunk, ahol korábban voltunk”. Ezért ő arra kéri a sofőröket, hogy tartsák be a „helyes” vezetési ritmust. Ez azt jelenti, hogy

Belgiumban ne álljanak meg, különben, mint a napra kitett nyers húsra, úgy támadnak a kocsikra a bevándorlók.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének tájékoztatása szerint ahogyan közeledik a Brexit időpontja, úgy próbálnak meg ismét egyre többen a szigetországba jutni. Az egyesület is úgy látja, hogy 2015-ben volt a csúcs, a fuvarozóknak akkor gyűlt meg a leginkább a bajuk az illegális bevándorlókkal, azóta kevesebb ilyen esetről tudni. Megkeresésünkre azt írták, 2015-ben, illetve az azt megelőző években napi problémát jelentett Calais környékén az ott tartózkodó bevándorlók – gyakran erőszakos – fellépése. Nem véletlenül döntött úgy a francia kormány, hogy felszámolja azokat a táborokat, amelyekben több ezerre volt tehető az ott várakozó, Nagy-Britanniába illegális bejutást tervező menekültek száma.

Hoszabb az út és drágább is

Azt,

hogy 2015 óta mennyi kára keletkezett a magyar kamionosoknak, nem tudni. Annyi biztos, hogy Nemzetközi Közúti Árufuvarozói Felelősségbiztosítást minden nemzetközi fuvarozó cégnek kötnie kell, ez lényegében fedezi az esetleges károkat. Költségnövekedést inkább az okoz, hogy a leggyorsabbnak és legolcsóbbnak számító calais-i átkelést egyre több vállalkozó váltotta fel más kikötőkből induló kompokra – ez nemcsak menetidőben hosszabb, drágább is. Ráadásul a sofőrök között is sokan voltak, akik a 2015-ös calais-i helyzet (erről bővebben ebben a cikkben írtunk) miatt nem vállaltak több brit fuvart, ha a csatornán kellett átkelniük, ezzel rákényszerítve a munkaadóikat, hogy alternatív, de drágább útvonalon teljesíthessék a megbízásaikat, noha a megrendelők nem minden esetben hajlandók állni a többletköltségeket.

Egy magyar kamionos a hvg.hu-nak azt mondta, ő, ha teheti, sem Belgiumban, sem a francia kikötők közelében nem vállal fuvart, rengeteg a rakománylopás, a rongálás.

Belgiumban a kikötő felé vezető autópályákon tilos este 6-tól reggel 6-ig megállni kamionnal a pihenőhelyeken. Ezzel azt érték el, hogy már Németországban is másznak fel esetenként az autókra. A sofőrök tehetetlenek

– mesélte. Egy másik kamionos képeket küldött, ezeken az látszik, hogy szikével vágták fel az autója ponyváját, úgy másztak ki, még a személyes holmijukat is hátra hagyták.

Kótai Zoltán kamionos videósorozatot vezet a Youtube-on az utazásairól. Néhány hete azt közvetítette élőben, ahogyan a csatorna előtti kikötőben, a hajóra várva egy nyitott platós jármű alvázára kapaszkodott férfit szagolt ki az ellenőrök kutyája.

A felvételeken látható, ahogyan a fiatal férfit a pótkocsi mellé állítják, lefényképezik, majd kisbuszba ültetik és elviszik. Kótai Zoltán a videóban úgy kommentált, hogy „itt bizony nem egyszerű átjutni”.

Én úgy vittem át tudtomon kívül egy embert, hogy le volt takarva a raktér egészen a hajóra állásig, ott még leellenőriztem a kikötőben, utána pedig nem tettem vissza, mondván, ott már úgysem megy fel senki. Hát felment

– írta egy magyar kamionos, azt kérve, nevét ne írjuk le, a hatóságok ugyanis, ha ez kiderül, embercsempészetért több százezer forintnak megfelelő fontra büntethetik.

Egy magyar kamionos 2015-ben azzal került be a hírekbe, hogy videóra vette, ahogy direkt ráhúzza a kormányt az úton mászkáló, a kamionokra felmászni próbáló menekültekre. (Őt később csempészésért ítélték el Nagy-Britanniában, igaz, nem embereket, hanem dohányt próbált átvinni a határon.)

Nagy-Britanniában törvény is rendelkezik arról, milyen intézkedéseket kell tenniük a kamionosoknak, hogy ne büntessék meg őket. A jogszabály szerint minden olyan személy, aki az Egyesült Királyságba szállított tiltott határátlépőt, büntethető, akár kétezer angol fontra. A sofőrök azzal védekezhetnek, hogy nem tudták, vagy nem volt okuk feltételezni, hogy tiltott határátlépő rejtőzhetett el az autóban. Tudniuk kell bizonyítani azt is, hogy gondoskodtak a védelemről. A törvény úgy rendelkezik,

ha a berakodás befejezésekor jelen van a jármű tulajdonosa, bérlője vagy vezetője, ellenőriznie kell, hogy nem hatolt-e be, és nem rejtőzött-e el benne valaki. Aztán a járművet le kell lakatolnia és le kell plombálnia, vagy más módon biztosítania kell az illetéktelen behatolás megelőzését. A berakodás befejezésekor a rakteret haladéktalanul le kell zárni lakattal, ólomzárral vagy más biztonsági eszközzel, amely megakadályozza az illetéktelen behatolást.

Még azt is törvénybe foglalták, hogy a kocsiponyva zsinórjainak, szíjainak minden rögzítési ponton át kell haladniuk, és feszesnek kell lenniük.

A járműveket rendszeresen ellenőrizni kell az Egyesült Királyságba menet, erre van egy biztonsági ellenőrzési lista. Eszerint ötször, felrakás után, első megállásnál, második megállásnál, behajózás előtt, és akkor kell résen lenni, ha a szén-dioxid ellenőrzés és a behajózás között 15 percnél több idő telik el. Minden alkalommal meg kell nézni a jármű belsejét, a ponyvát, a tetőt, a külső rekeszeket, a jármű alvázát, a lakat elhelyezését és a fülkét, hogy megbizonyosodjanak róla, senki nem jutott be.

Ezen kívül az angol hatóság tíz lépésben foglalta össze, hogyan tudják a sofőrök a tiltott határátlépők szállítását elkerülni. A listán a következő tanácsok olvashatók:

figyelje az áru felrakását a járműre,
ellenőrizze, hogy illetéktelen személyek ne jussanak fel a járműre,
használjon jó minőségű ponyvazsinórt,
legyen óvatos,
legyen éber,
vigyen magával pót biztonsági eszközöket és ellenőrzőlistákat.
Az MKFE szerint, aki ezeket betartja, jó eséllyel nem kerül kellemetlen helyzetbe a hatóságok előtt. Ellenkező esetben a brit hatóságok előtt embercsempésznek minősülhet, azt kockáztatva, hogy ha menekültet találnak a járművén, akár börtönbe is kerülhet. Az egyesületnek nincs tudomása olyan esetről, amikor magyar kamionsofőrt büntettek volna meg azért a brit hatóságok, mert tudtán kívül vitt menekülteket a rakodótérben. „Aki a fenti eljárásrendet követi, és tudtán kívül mégis menekültet találnak a járművén, az tudomásunk szerint néhány nap alatt felmentésre kerül, és tiszta lappal távozhat” – írták.

Az általunk megkérdezett kamionsofőrök szerint is jó, hogy létezik egy ilyen biztonsági ellenőrző lista, mert, "ha betartjuk, nem tekintenek automatikusan bűnözőnek, nem néznek úgy ránk, mint akik egy kis mellékest akarnak keresni” – tették hozzá.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással - megtelt a gyepi, a befogadott állatokat 14 nap után elaltatják
Külföld jóslata: Magyarország jövőre kilép az EU-ból
Hivatalos: Áder gyerekei is kaphatnak napidíjat
Hírhez tartozó kép:
Segíts egy megosztással - megtelt a gyepi, a befogadott állatokat 14 nap után elaltatják
Külföld jóslata: Magyarország jövőre kilép az EU-ból
Külföld jóslata: Magyarország jövőre kilép az EU-ból
Hivatalos: Áder gyerekei is kaphatnak napidíjat
Pesti Imre: Az ellenzék rombolja az emberek egészségügybe vetett hitét
János-kórház: Az ellenzéki sajtó visszájára fordít és a negatív kampány részévé tesz egy jó szándékú kezdeményezést
Gránátot dobtak a menekült gyerekek befogadóközpontjára
Az állami tévé 13 percen át interjúvolta a saját ügyvédeit - ez kiegyensúlyozott tájékoztatás
Kamu feliratokkal hitette el a migránsokkal, hogy nem Oroszországban, hanem Finnországban vannak
A 9 éves, fiú végül maga hívta a rendőrséget a szüleire Vértesszőlősön
Milliókkal húzta le a gyanútlan atyát a dorogi kamu pap
Óriási kiváltságok politikusoknak: költségtérítés gyerekiknek, hivatali autó feleségüknek...
Jogsi nélkül, kétszázzal küldte a halálba áldozatát a 22 éves magyar sofőr
Mága Zoltán üzent: Állami támogatást személyesen sohasem kaptam és nem is kértem
Tanúvallomás: megvan ki volt a megbízó egy újságíró megölésével kapcsolatban
Karácsonyék felülvizsgálják, hol legyen az új Duna-híd
Sokkoló jelentés: Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve
Debrecen polgármestere elárulta, hogyan lehet városából főváros
97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál
Váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál
Áder felesége is kaphat napidíjat, titkárságot és hivatali autót
Egy férfi lövöldözni kezdett a Pearl Harbor-i támaszponton
Erősödnek Zente lábai
Nem kizárt a 375 forintos euró - ha ez bekövetkezik, Orbán kilépteti az országot az EU-ból
Tarol a Deutsch Tamásról közzétett kínos videó
Több mint tízezer migráns hiányzik ahhoz, hogy Németh Szilárdnak igaza legyen
Segíts egy megosztással - eltűnt kislányt keres a rendőrség
A független színházakat kinyírja a kormány új terve
Vágó István a BKV cégénél folytathatja
Szeptemberre teljesen elfogyott a kórházak pénze
Külföldön sem értik miért került az atlétikai stadion helyének bontása 4 milliárd forintba
A magyarok egyharmada munka nélkül egy hónap alatt csődbe menne
Nem tesz vallomást a letartóztatott fideszes képviselő
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Rengeteg magyar szállodából lépett le egy nő fizetés nélkül
Hosszú Katinka tizenhetedszer is Európa-bajnok lett
Oda költözik Orbán a Parlamentben, ahonnan kitiltották a sajtót
Kirúgják Karácsonyék az FKF vezérét
Átírják a törvényt, hogy Rácz Zsófiából diploma nélkül is helyettes államtitkár lehessen
Újabb giga büntetés: a magyar kormány érdekesen értelmezte az uniós pénzek felhasználását
Nyom nélkül eltűnt a birosag.hu-ról a Handó Tündének írt kínos levél
Milliós fizetés fiatalon, diploma nélkül
Egy szervezet állítja csalás nélkül nem lett volna kétharmada Orbánnak
Hivatalos: Trump visszaélt a hatalmával mégsem történik semmi
Egy fideszes képviselő várja az önéletrajzokat a győri kaszinó menedzseri pályázatánál
Már a gyerekeket is munkaszombatra kényszeríti a rendszer
A zenészek is kiakadtak Mága Zoltán kormányzati kistafírozásán
A kormány rengeteget spórol a kötelező beiskolázáson
Gyorsan leszerződtek Mészáros érdekeltségével, mielőtt Karácsony hivatalba lépett
Kovács Zoltán: a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése
Finnország javaslata miatt komoly pénzeket vehetnek el Magyarországtól
Annyi pert indítottak a papok ellen, hogy csődbe mehetnek a katolikus egyházmegyék
Játszi könnyedséggel kábította el randipartnereit egy magyar nő
Életmentő műtét vár a magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikrek egyikére
Aranyárban mérik majd a karajt - szegény ünnepek jönnek
Kiadták a vészjelzést – Készüljön fel, akár -12 fok is lehet
Előkerült az eltűnt x-faktoros - Ezt üzente
Döbbenetes: ezt tették Zsolttal, hogy ne tudjon tiltakozni a kötözés ellen
Testi sértés miatt elítélték az alsószentmártoni polgármestert
Trump: Új megállapodás kell az atomfegyverekről Oroszországgal
Riasztás: új vírus támadja az androidos mobilokat
A Bírói Egyesület elhatárolódott a Handó Tündének írt hálálkodó levéltől
Nemzetközi botrány lett abból, hogy a magyar olimpikon Kínát szidta
Italautomata céget hozott létre a Magyar Posta
Káosz és botrány: elbukják a Babavárót, akik kaptak korábban csokot?
Letartóztathattak egy fideszes képviselőt
Meghalt egy ember a Mátrai Erőműnél
Máris kiengedik Bróker Marcsit az előzetesből
Segélykiáltást tett közzé a Meteorológiai Világszervezet a felmelegedésről
A magyar kormány szégyene: adománygyűjtés keretében szerezné be a betegellátás kellékeit a János kórház
Karácsony: Személyi következményei lesznek annak, ahogy az FKF kezelte a havazást
Orbán állami kitüntetést adott át barátjának Londonban
Mégsem agyhártyagyulladás végzett a Ricsén elhunyt 15 hónapos babával
Összeért a 90 millió eurós komáromi Duna-híd
Egy év alatt 7,2 százalékkal nőtt az átlagos reáljövedelem
A kormány szerint egyre boldogabbak a fiatalok itthon
Tízmillióval támogatja Balázs Fecó új lemezét az Emmi
Alig maradt valami a védett Közvágóhídból
Munkaerőhiány: a diákok takarítanak több iskolában
Megbüntették a parkolóőrök Baranyi Krisztinát a polgármesteri hivatal előtt
Újabb fejlesztést alkalmaz a MÁV: minőségibb lesz az utazás
Döntött az országgyűlés: új szigorítás az e-cigaretta miatt
Eldurvult MC Hawer és a Gáspár család balhéja
Befagyott szélvédőn át kukucskált a sofőr - a rendőrök nem találták viccesnek
A jegyét kérték, kést rántott - romokban a közbiztonság Magyarországon
A Fidesz most már tárgyalni szeretne a klímavészhelyzetről
Beszakadt egy utca Budapesten a belvárosban
Orbán posztolt: Erős Pista, Erős Magyarország!
Több ezer dolgozóját rúgja ki az UniCredit
Segíts egy megosztással - adományokat vár a Szent János Kórház
Oroszország: a kormány mondja meg mostantól milyen alkalmazások legyenek a telefonokon
Aláírta a törvényt Putyin: az orosz mobilozás sötét korszaka jön
Elfogatóparancsot adtak ki a fideszes miniszterasszony exférje ellen!
Segíts egy megosztással - nagy erőkkel keresik a kis Lídiát!
Németh Szilárd, migrációs helyzet: nagy a veszély, a lakosság fél
Szijjártó: a magyar gazdaság továbbra is jóval az Európai Unió gazdasági növekedési üteme felett teljesít
Szijjártó: Tovább erősödik a magyar gazdaság
Deutsch diktálja a tempót: új fejezetre van szükség az Európai Unió működésében
Politico: Orbán Európa második legnagyobb álmodozója, Greta Thunberg mögött
Nagyon messzire utazik a héten Orbán Viktor
Nem vagy igazi magyar ha nem fürödtél még az ország legmagyarabb fürdőkádjában
Pikóék kivizsgálnák Sára Botond szabadságait
Lezsák Sándor és Szájer József kapták a Petőfi-díjat
Kövér szerint Pozsgay jobb köztársasági elnök lett volna, mint Göncz
MÁV ígéret: ma már nem lesznek fennakadások a vonatközlekedésben
Szappanopera a magyar bíróságon: egymás szeretőjét verte a férj és a feleség
Egy pofon után szabadult el a pokol a szépségversenyen
Kiborult és eltűnt: összetörte a kudarc az X-Faktorból kiesett versenyzőt
Költségvetési csalás miatt keresik a magyar kormány egy miniszterének volt férjét
Addig szórakozott a Telekom egy ügyfelével, amíg tízmillió forintra bírságolták
Kétszeres áron veszi vissza az önkormányzat a területet, amit még Rogánék adtak el
100 kiló szemetet találtak egy elpusztult bálna gyomrában
Karácsony: A latyak eltakarítása most még lassítaná a forgalmat
A polgárnak rosszabb, hogy a kormánynak jobb legyen
Kínában csakis arcszkennelés után lehet új mobilt vásárolni
A budapesti kerületben senkit nem bírságolnak a parkolóőrök, inkább mindenki havat lapátol
A fideszes \'klímaszakértő\' szerint a felmelegedés jegyében szakad a hó
Megadta magát a földalatti, pótlóbusz jár
Boltok tízezrei tűntek el 2005 óta
A klímaváltozás már gyilkol
Segíteni próbált az autós a többinek, de pillanatokon belül életveszélyben volt
Videó került elő a Petőfi-laktanya elé zuhant teherautóról
Körözés: a vizes vébét szervező cég gazdasági vezetőjét keresi a rendőrség
Szijjártó: a Gazprom és a magyar kormány közötti együttműködés komoly előrelépést jelenthet
Jakab Péter: Ha Viktort és Lölőkét akarnák Föld körüli pályára állítani, tapsolnánk
Durva látvány a Budaörsi útra zuhant tréler
Tömegkarambol bénította meg az M3-as autópályát
Több kiló kokaint találtak a rendőrök egy csepeli műhelyben
Tovább drágulhat a tej
Csak egy ember előzte meg Orbán Viktort a legnagyobb álmodozók listáján
2028-ig csak fideszes delegáltak ülnek a Médiatanácsban
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva