Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Karácsony Gergely a stadionépítésekrõl: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom

Tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, ma pedig Karácsony Gergely, Budapest fõpolgármestere a Blikk Talk beszélgetés-sorozat vendége.

Karácsony Gergellyel Szirmay Dávid fõszerkesztõ-helyettes beszélgetett, nem csak közéleti, de személyes témákról is.

„Alkalmatlan”
Az önkormányzati kampányban a kormányoldal részérõl rengetegszer hangzott el, hogy Karácsony Gergely „alkalmatlan.”

A fõpolgármester most elmondta kérdésünkre, hogy szerinte mire:

- Amire biztosan alkalmatlan vagyok, hisz a Fidesz is megismerte, az a lopás, meg a pökhendiség.

A család és a kampány
Sajnos a családját is utolérte a kampány, bár, mikor valaki vállalja, hogy politikus lesz, akkor ezzel együtt azt is vállalja, hogy elviseli ezeket a dolgokat, amik egy kampányban elhangzanak. De az országra nézve pusztító, hogy álvitákkal primitívvé tették a közéletet – mondta Karácsony Gergely.

Megfogadtam, hogy csak az érdemi kritikákkal foglalkozom és válaszolok mezekre, a propaganda részét pedig elengedem. A családnak nyilván nehezebb, a kisfiam most lett 11 éves és politikailag értõ fülei vannak, szóval, ez nehéz, de ezt közösen vállaltuk a családdal – tette hozzá.

Volt olyan a kampány elején, hogy kérdeztem magamtól: miért jó ez nekem? A válasz, hogy csinálni kell, valakinek ezt meg kell csinálni. Mással szemben is mûködne a propaganda, legfeljebb nem alkalmatlan, hanem a hazug, vagy más jelzõt aggattak volna rá. Nem inogtam meg, de az ember nem mindig ég ugyanazon a hõfokon egy kampányban. Mikor ezek eszembe jutottak, mindig a feleségem erõsített meg.

Emberi kapcsolatok
Mikor az LMP képviselõcsoportja kettészakadt, Karácsony Gergely a kardiológiai intenzív osztályon kötött ki. Szó szerint szívére vette a dolgot.

Errõl a fõpolgármester azt mondta:

- Most is lelkemre veszem amit kell, de az nem a Fidesz propaganda. Akkor lennék alkalmatlan, ha megérintene, ami a hazug sajtóból folyik. Az LMP-s esetnél más volt a helyzet: voltak az embernek barátai, és volt mellette egy politikai dilemma – mondta. Mégpedig az, hogy az emberi kapcsolataimat, vagy az ország érdekeit válasszam – tette hozzá.

A választási gyõzelemrõl
Tegnap Gulyás Gergely azt mondta, ugyanígy a Blikk Talk-on, hogy a Fidesz tudta, hogy ha összeáll ellenük „tücsök és bogár”, akkor kevesebb a kormánypártok támogatottjainak gyõzelme.

- Sok összetevõje van a gyõzelmemnek. Azt a hülyeséget abbahagyta az ellenzék, hogy külön indul a Fidesz ellen. Ne felejtsük el, hogy több szavazatot kaptam, mint Tarlós István bármikor. 2014-ben Tarlós fölényesen nyert, 2010-ben 52 százalékkal. De még akkor is kevesebben szavaztak rá, mint rám most – mondta a téma kapcsán Karácsony Gergely.

- Most a szavazók azt mondták az ellenzéki pártoknak, hogy elmentek a fenébe, nem külön-külön ellenzéket, hanem egy ellenzéket szeretnénk támogatni. A politikusok pedig elkezdték mondani, hogy lehet egymásról mást gondolni, és a kritikát nem is kell félretenni, de ha nem fogunk össze, ki fogunk kapni. Ebben a választási rendszerben csak ennek van alternatívája és én voltam az elsõ, aki ezt nyilvánosan kimondta, és erre büszke vagyok – tette hozzá.

A Gyurcsány-éra visszatérõ alakjai
Ismert, hogy sokakban megütközést keltett néhány, hosszú ideje eltûnt arc visszatérése a politikai életbe.

- Pontosan tudom, hogy mikor egy sokszínû egység összeáll és egy jelölt van, arra különbözõ motivációval szavaznak az emberek, de ezt nem a lottón nyertem, vagy kikönyököltem magamnak, ez az elõválasztáson dõlt el, csak úgy vállaltam, ha az elõválasztáson nyerek, és ez megtörtént – kezdte Karácsony Gergely a régi idõk visszatérõ szocialista arcainak témájában.

- Nem a budapesti ellenzék vezetõje vagyok, hanem Budapest fõpolgármestere: hogy egy ellenzéki polgármester kivel köt szerzõdést, az rám milyen hatással van? – tette fel a kérdést Karácsony, hozzátéve:

- A 2010 elõtti baloldali politika és személyek felett eljárt az idõ, ezzel egyetértek. A kollélgáim többsége azonban civil ember, aki most jött be a politikába, és vannak olyanok, akik régiek. Kétharmad egyharmad arányban vannak újak régiek. A cégek igazgatótanácsába volt miniszterek ülnek be, de politikai szerepvállalásuk felett eljárt az idõ. Õk a szakmai tapasztalataik miatt vannak ott, az igazgatótanács egy közösségi kontroll, mindenféle emberek vannak benne. Attól, hogy valaki tíz éve miniszter volt, az nem jelenti azt, hogy szakmailag ne lenne alkalmas a feladatra.

- Egyébként a sok igazgatótanácsi tag között két volt miniszter van mindössze, ugyanis most csak a cégek igazgatótanácsát választottuk meg. Õk õrködnek a cégek felett, de az igazi kérdés a cégvezetõk személye. Ide csak szakmai alapon, komoly pályázattal lehet jönni, aki máshogy jön azt elküldöm. bármely oldalról érkezhet a pályázó, ugyanolyan esélyekkel indul, de mindenkinek a nyilvánosság elõtt kell megvédenie pályázatát.

Stadionépítés
A stadionépítések kapcsán Karácsony Gergely azt mondta:

Azokat a beruházásokat, amik kinõttek a földbõl, például a 60 százalékos készültségû honvéd-stadion, hiba lenne visszacsinálni. A kézilabdacsarnoknál is már leszerzõdött a kormány, sõt, lefelezõdtek az eredeti árak, és nem csak stadion, de rendezvényközpont is lesz a felhúzandó épületegyüttes.

Alku?

- Az atlétikai centrum építése viszont komoly mérlegelés tárgya: vannak örökölt dolgok, vannak a sportvilágnak elvárásai. Értem, hogy a kormánynak ez fontos és vállalt köztelezettségeket, és a sporttársadalom is szeretné. Nem fogok ennek ellene menni, de nem támogatom. Akkor tudok egy óvatos, semleges álláspontot kialakítani, ha tudom képviselni a saját programomat – mondta sokat sejtetõen Karácsony Gergely, aztán kérdésünkre megerõsítette:

Ez egy deal lesz

Vagyis, ha a kormány úgy érzi, hogy mondjuk nem tudja támogatni a budapestiek egészségét szolgáló többlet-szolgáltatások finanszírozását, illetve nem tudja hozzásegíteni a fõvárosiakat új, minõségi zöldfelületekhez, akkor és miért legyek lelkes támogatója valaminek, amivel amúgy sem értek egyet? - tette tisztába a dolog hátterét a fõpolgármester.

Karácsony Gergely azt is megemlítette, hogy a Csepelre tervezett sportlétesítmények marhaságok, ahelyett ott legyen egy rendes közpark, és a budapesti egészségügyi ellátásból is hiányzik egy csomó minden, és nekem az a dolgom, hogy a fõváros önkormányzatai által mûködtetett egészségügyi intézményekre tudjak plusz forrásokat találni – mondta.

A kormányülésrõl
Akárcsak tegnap Gulyás Gergely, ma Karácsony Gergely is azt mondta a kormányülésre vonatkozó kérdésre, hogy az egész udvarias hangnemben zajlott.

– Zárójelbe tettük a kampányt – a légkör kicsit óvatoskodó volt és nem volt nagyon felszabadult. Úgy éreztem, tapogatjuk egymást, hogy kinek mi a fontos. Több kérdésben elmondtam az álláspontomat – például a Városligettel kapcsolatban. Felvetettem javaslatokat, de kevés dologra érkezett helyben érdemi válasz, ami nem feltétlenül baj.

- Ha azt nézem hogy a választási kampányban milyen mondatok hangzottak el, és most mik hangzottak el, akkor jobb helyzet. Egy háborúra nincs szükség, annak a vesztese szerintem én lennék, de nem ez a fontos, hanem az, hogy a budapestiek is veszítenének, és ezt nem akarom.

Fontos, hogy a közös ügyeink, kormányzati és fõvárosi beruházások ügyében tudunk párbeszédet folytatni. Sõt, vannak olyan tervezett beruházások, amelyben közelebb van az álláspontom a kormányéhoz, mint korábban Tarlós Istváné volt. ilyen a 14-es villamos vonalának meghosszabbítása a Deák térig, vagyis a pesti fonódó villamos létrehozása. Tarlósnál ez a legkisebb prioritást kapta, nálam elsõ helyen van mondta Karácsony Gergely, azt azonban nem tudta megmondani, mikorra valósulhat meg a nagyívû terv, mert, mint mondta, a 3-as metrót felújítani, és megcsinálni a pesti fonódó villamosvonalat, azt nem lehet egyszerre.

Minden esetre a kormánnyal kapcsolatban kijelentette:

A politikai hókuszpókuszt félretéve, szakmai kérdésekben a kormány és a fõváros között van egy csomó közös pont.

Dízeleket kitiltani?
Korábban egy kijelentésébõl azt a következtetést vonták le a sajtóban, hogy kitiltaná a dízelautókat Budapestrõl.

Most kiderült, ez azért nem teljesen így van. A Blikk Talk-on Karácsony Gergely azt mondta, a fõvárosi környezetszennyezés a korszerûtlen fûtési rendszerekbõl és a közlekedésbõl ered nagyrészt.

Elképzelhetõnek tartja, hogy a ciklus végére megvalósuljon, hogy bizonyos belvárosi részekre csak bizonyos környezetvédelmi besorolás feletti jármûvek hajthatnának be. Mert emberek halnak meg – fogalmazott Karácsony, megemlítve, hogy van olyan kerület, ahol megtöbbszörözõdött az asztmás gyermekek száma. Ilyenkor jogos a kérdés, hogy mit tesz ez ellen a város.

Szerinte veszélyes jelenség, hogy tömegével jelennek meg a hazai használtautó piacon a nyugatiról behozott, használt, régi dízelautók, és a magyarok ezekre hajlandók pénzt adni. Társadalmi párbeszéd kell a témában Karácsony szerint, hogy a magyarok ne vegyenek ilyen kocsikat, mert elõbb-utóbb lehet olyan, hogy a város bizonyos kerületekbõl kitiltja ezeket, vagy például szmogriadók idején – derült ki a fõpolgármester szavaiból.

A rakpartok a gyalogosoknak
Ígéret volt korábban a budapesti rakpartok visszaadása a gyalogosoknak.

Karácsony Gergely ennek kapcsán azt mondta: Ez az ügy szorosan összefügg a Lánchíd felújításával, amire 26 milliárd forint van, de a közbeszerzésben 46 milliárdos ajánlat érkezett. Át kell gondolni a jövõ hétig, hogy mi legyen ezzel a beruházással. A rakpartokat szeretnék hétvégente, a Lánchíd felújításával párhuzamosan autómentessé tenni. Ha a fõvárosiak ezt pozitívan fogadják majd, akkor lehet hosszú távon is arról gondolkodni, hogy kiváltják valahogy a pesti rakpart autósforgalmát. A budai rakparton ez sokkal nehezebb feladat – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy szerinte a fõvárosiaknak vissza kéne kapniuk a Dunapartot.

Karácsony Gergely számos más témáról, köztük egy meglehetõsen kényes, családi ügyrõl is beszélt, de szóba került Botka László szerepe is az ellenzéki politizálás területén.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Merkeltől kapott kemény üzenetet Orbán Viktor
Szerbia: tüntetők törtek be a parlamentbe - az elnök azonnal meghátrált
Kocsis Máté szerint undorító, amit Kaleta tett - kemény szavak hangoztak le
Tüntetnek a bíróság előtt Kaleta Gábor botrányos ítélete miatt
Nagy felháborodást okozott a bíróság ítélete Kaleta Gábor ügyében. A Blikk is megírta, hogy nem sokkal a Kaleta Gábort érintő botrányos ítélet után tüntetést kezdtek szervezni Bu...
  
Elzárhatják az uniós pénzcsapokat
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását. Az európai uniós költségvetés védelmének alapvető feltétele a jogállamiság tagállamo...
  
Óriási akció Tiborcz István kastélyszállójában - foglalj gyorsan
Aki gyorsan foglal, az akár 20 százalékos nyitási kedvezményt is kaphat Tiborcz István milliárdokból felújított turai kastélyszállójában. Lehet SZÉP-kártyával is fizetni. Eredetileg ...
  
Varga Judit: semmi keresnivalója nem volt a jogállamiságért aggódóknak Magyarországon
Alaptalannak nevezte a koronavírus-járvány kezelése miatt Magyarországot ért jogállamisági bírálatokat az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti éves meghallgatásán szerdán ...
  
Ügyes próbálkozás volt: éjszaka valaki elvitte a gárdonyi szabadstrand fémkordonjait
Pár napja bejárta a sajtót, hogy a gárdonyi szabadstrandon a part mentén fémkordont tettek le. A kordonról akkor azt mondták, a víz felőli oldala elvileg építési terület, a partfalfelúj...
  
Baj van: kiszoríthatják a magyar kamionosokat az uniós piacról
Hatályba léphet a mobilitási csomag, amelyet a kormány, az MSZP és az Európai Bizottság együtt kritizál. Elfogadta az Európai Parlament a közúti szállítási ágazat működését s...
  
Maruzsa: Sikeres volt az idei tanév
A köznevelésért felelős államtitkár értékelte az elmúlt tanévet. Szerinte az érettségi eredmények átlagosak voltak, míg a bukások száma drasztikusan csökkent. Sikeresnek értékelt...
  
Elárultak mennyit fizetnek a leendő iskolaőröknek
Iskolaőröket toborzó hirdetést szúrt ki a Magyar Hang a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán, amely alapján 220 ezer forintos bruttó havi munkabérrel és bruttó 200 ezer ...
  
Milliárdokkal drágultak a Városligetben épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezési költségei
6,1 milliárd forinttal, az eddigi 26 milliárd helyett több mint 32 milliárd forintra drágultak a Liget Projekt keretében a Városliget szélére épülő új Néprajzi Múzeum építési költs...
  
Orbán Viktor idézetek, melyek elég erősre sikerültek
Egy rövid ízelítőt kaptunk már az MTI-ből is arról a könyvbemutatóról, amit Orbán Viktor tartott ma Karmelita kolostorban, abban is voltak már erős részletek, mint például a magyar fé...
  
Szlovákia bajban: szigorítanak
Emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában, ahol szerdán viszonylag magas, 53 volt a SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel újonnan d...
  
A győri Audi egyik alkalmazottja vírusos
Pozitív lett a győri Audi-gyár egyik alkalmazottjának koronavírus tesztje – tudta meg az Index az Audi Hungaria Zrt.-től. A cég a lap kérdéseire adott hivatalos válasza szerint a teszt er...
  
Kaleta négy év múlva tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat ha nem változik semmi
Mind nagyobb a felháborodás a volt nagykövet felfüggesztett börtön- és 540 ezer forintos pénzbüntetése miatt, már a Fidesz is ráfordult az ügyre, a bíróságot szapulva. Felvetődik a k...
  
Kitalálod milyen kiadványt juttatnak el minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez?
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Testvér-füzetet adott ki a fiatal szülők gyermekvállalásának ösztönzésére. A mozgalom alelnöke azt mondta, szeretnék, ha világra jönné...
  
Valami készül: Rendkívüli parlamenti ülést jelentettek be
Az Európai Bizottság által összeállított gazdasági mentőcsomag lesz a téma. A kormány rendkívüli parlamenti ülést hív össze jövő héten hétfőre és keddre – tudta meg a Népsza...
  
Dzsudzsák karrier: a magyar másodosztályban folytathatja
A klub az NB II.-ben folytatja, miután kiestek az élvonalból, de így is komoly költségvetéssel. A magyar goal.com információi szerint nagy esélye van annak, hogy Dzsudzsák Balázs ismét ...
  
Áderhez fordulnak a könyvelők az adószigorítások miatt
A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete emlékeztetett, hogy soha nem volt még hatszoros adóemelés Magyarországon. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményben fordult Ád...
  
Picit csúsztat a kormány, amikor azt állítja: adósrabszolgává teszi az EU a magyarokat
Gulyás Gergely szerint mások tehetnek arról, hogy az EU hitelfelvételre kényszerül, és mi fizetjük meg az árát. Ez több szempontból sem igazán állja meg a helyét. Legalábbis csúszta...
  
Gulyás: Amíg nyitva vannak a határok lehet utazni
A szomszédos államokban nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, a Magyarországon regisztrált új esetek többsége külföldről hurcolta be a vírust, ezért nem zárható ki, hogy a mos...
  
Németh Szilárd: ide egy migráns sem teheti be a lábát
A magyar honvédség haderőfejlesztését mutatta be Németh Szilárd az M1 csütörtök reggeli műsorában. A Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára, hogy bizonyítsa a kormány dönt...
  
Milliárdokat fizettek a WizzAirnek, de Németh Szilárd szerint a magyar légierő gépein múlt a védekezés
A magyar honvédség haderőfejlesztését mutatta be Németh Szilárd az M1 csütörtök reggeli műsorában. A Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára, hogy bizonyítsa a kormány dönt...
  
Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítéltek egy álhírterjesztőt
Tíz hónap, másfél évre felfüggesztett börtönre és 390 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte büntetővégzésében a bíróság azt a 31 éves budapesti férfit, aki 2020. január 28-án ...
  
Orbán: 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott
Ha kellő távolságtartással, indulatok nélkül tekintenek vissza az elmúlt időre, az látható, hogy 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott a forráselosztások, a f...
  
12 harckocsi érkezik Magyarországra
Most még Münchenben, a KMW német harcjárműgyártó üzemében, de hamarosan érkeznek hozzánk a Leopard 2A4-es harckocsik – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalán. A tár...
  
Az operatív törzs már készenlétben - íme a részletek
Továbbra is járványügyi készültség van életben Magyarországon: az elmúlt 24 órában 10 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, két beteg pedig elhunyt. Az Országgyűlés pénteken...
  
Hivatalos: betörheti a rendőr a szélvédőt, ha a kocsiban kutyust hagy a felelőtlen gazdi
Állatkínzás miatt indul eljárás azon sofőrök ellen, akik kutyájukat a nyári hőségben átmelegedett autóban felejtik. A napon hagyott járművekben negyedórán belül ötven fokra is emelk...
  
Kaleta ügy: Adásban sírta el magát a Reggeli műsorvezetője
"Ott van előttem, hogy mi történhet ezekkel a gyerekekkel, és nem tudom túl tenni magam rajta" – mondta Szabó Zsófi műsorvezető az RTL Klub Reggeli című műsorában. A Reggeliben fel...
  
Államtitkár: egyre több magyar vállalkozás erősödik
A zalaegerszegi ipari park fejlődése azt jelzi, hogy egyre több magyar vállalkozás erősödik, és keres kiváló adottságokkal rendelkező infrastrukturális környezetet, ahol megtalálják s...
  
Képet is közölt a Gáspár család Bea életmentő műtétjéről
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea (45)! Gáspár Győző (46) feleségét egy vidéki kórházban operálták meg néhány napja, ahol gyomrának közel 80 százalékát távolították el...
  
Kaleta ügy: mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van
A volt nagykövet korábban mindent beismert, mégis fellebbezett az ítélet ellen. A volt perui nagykövet egy évet kapott két és fél vére felfüggesztve és 540 ezer forintos pénzbüntetést...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Karácsony Gergely a stadionépítésekrõl: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, ma pedig Karácsony Gergely, Budapest fõpolgármestere a Blikk Talk beszélgetés-sorozat vendége.

Karácsony Gergellyel Szirmay Dávid fõszerkesztõ-helyettes beszélgetett, nem csak közéleti, de személyes témákról is.

„Alkalmatlan”
Az önkormányzati kampányban a kormányoldal részérõl rengetegszer hangzott el, hogy Karácsony Gergely „alkalmatlan.”

A fõpolgármester most elmondta kérdésünkre, hogy szerinte mire:

- Amire biztosan alkalmatlan vagyok, hisz a Fidesz is megismerte, az a lopás, meg a pökhendiség.

A család és a kampány
Sajnos a családját is utolérte a kampány, bár, mikor valaki vállalja, hogy politikus lesz, akkor ezzel együtt azt is vállalja, hogy elviseli ezeket a dolgokat, amik egy kampányban elhangzanak. De az országra nézve pusztító, hogy álvitákkal primitívvé tették a közéletet – mondta Karácsony Gergely.

Megfogadtam, hogy csak az érdemi kritikákkal foglalkozom és válaszolok mezekre, a propaganda részét pedig elengedem. A családnak nyilván nehezebb, a kisfiam most lett 11 éves és politikailag értõ fülei vannak, szóval, ez nehéz, de ezt közösen vállaltuk a családdal – tette hozzá.

Volt olyan a kampány elején, hogy kérdeztem magamtól: miért jó ez nekem? A válasz, hogy csinálni kell, valakinek ezt meg kell csinálni. Mással szemben is mûködne a propaganda, legfeljebb nem alkalmatlan, hanem a hazug, vagy más jelzõt aggattak volna rá. Nem inogtam meg, de az ember nem mindig ég ugyanazon a hõfokon egy kampányban. Mikor ezek eszembe jutottak, mindig a feleségem erõsített meg.

Emberi kapcsolatok
Mikor az LMP képviselõcsoportja kettészakadt, Karácsony Gergely a kardiológiai intenzív osztályon kötött ki. Szó szerint szívére vette a dolgot.

Errõl a fõpolgármester azt mondta:

- Most is lelkemre veszem amit kell, de az nem a Fidesz propaganda. Akkor lennék alkalmatlan, ha megérintene, ami a hazug sajtóból folyik. Az LMP-s esetnél más volt a helyzet: voltak az embernek barátai, és volt mellette egy politikai dilemma – mondta. Mégpedig az, hogy az emberi kapcsolataimat, vagy az ország érdekeit válasszam – tette hozzá.

A választási gyõzelemrõl
Tegnap Gulyás Gergely azt mondta, ugyanígy a Blikk Talk-on, hogy a Fidesz tudta, hogy ha összeáll ellenük „tücsök és bogár”, akkor kevesebb a kormánypártok támogatottjainak gyõzelme.

- Sok összetevõje van a gyõzelmemnek. Azt a hülyeséget abbahagyta az ellenzék, hogy külön indul a Fidesz ellen. Ne felejtsük el, hogy több szavazatot kaptam, mint Tarlós István bármikor. 2014-ben Tarlós fölényesen nyert, 2010-ben 52 százalékkal. De még akkor is kevesebben szavaztak rá, mint rám most – mondta a téma kapcsán Karácsony Gergely.

- Most a szavazók azt mondták az ellenzéki pártoknak, hogy elmentek a fenébe, nem külön-külön ellenzéket, hanem egy ellenzéket szeretnénk támogatni. A politikusok pedig elkezdték mondani, hogy lehet egymásról mást gondolni, és a kritikát nem is kell félretenni, de ha nem fogunk össze, ki fogunk kapni. Ebben a választási rendszerben csak ennek van alternatívája és én voltam az elsõ, aki ezt nyilvánosan kimondta, és erre büszke vagyok – tette hozzá.

A Gyurcsány-éra visszatérõ alakjai
Ismert, hogy sokakban megütközést keltett néhány, hosszú ideje eltûnt arc visszatérése a politikai életbe.

- Pontosan tudom, hogy mikor egy sokszínû egység összeáll és egy jelölt van, arra különbözõ motivációval szavaznak az emberek, de ezt nem a lottón nyertem, vagy kikönyököltem magamnak, ez az elõválasztáson dõlt el, csak úgy vállaltam, ha az elõválasztáson nyerek, és ez megtörtént – kezdte Karácsony Gergely a régi idõk visszatérõ szocialista arcainak témájában.

- Nem a budapesti ellenzék vezetõje vagyok, hanem Budapest fõpolgármestere: hogy egy ellenzéki polgármester kivel köt szerzõdést, az rám milyen hatással van? – tette fel a kérdést Karácsony, hozzátéve:

- A 2010 elõtti baloldali politika és személyek felett eljárt az idõ, ezzel egyetértek. A kollélgáim többsége azonban civil ember, aki most jött be a politikába, és vannak olyanok, akik régiek. Kétharmad egyharmad arányban vannak újak régiek. A cégek igazgatótanácsába volt miniszterek ülnek be, de politikai szerepvállalásuk felett eljárt az idõ. Õk a szakmai tapasztalataik miatt vannak ott, az igazgatótanács egy közösségi kontroll, mindenféle emberek vannak benne. Attól, hogy valaki tíz éve miniszter volt, az nem jelenti azt, hogy szakmailag ne lenne alkalmas a feladatra.

- Egyébként a sok igazgatótanácsi tag között két volt miniszter van mindössze, ugyanis most csak a cégek igazgatótanácsát választottuk meg. Õk õrködnek a cégek felett, de az igazi kérdés a cégvezetõk személye. Ide csak szakmai alapon, komoly pályázattal lehet jönni, aki máshogy jön azt elküldöm. bármely oldalról érkezhet a pályázó, ugyanolyan esélyekkel indul, de mindenkinek a nyilvánosság elõtt kell megvédenie pályázatát.

Stadionépítés
A stadionépítések kapcsán Karácsony Gergely azt mondta:

Azokat a beruházásokat, amik kinõttek a földbõl, például a 60 százalékos készültségû honvéd-stadion, hiba lenne visszacsinálni. A kézilabdacsarnoknál is már leszerzõdött a kormány, sõt, lefelezõdtek az eredeti árak, és nem csak stadion, de rendezvényközpont is lesz a felhúzandó épületegyüttes.

Alku?

- Az atlétikai centrum építése viszont komoly mérlegelés tárgya: vannak örökölt dolgok, vannak a sportvilágnak elvárásai. Értem, hogy a kormánynak ez fontos és vállalt köztelezettségeket, és a sporttársadalom is szeretné. Nem fogok ennek ellene menni, de nem támogatom. Akkor tudok egy óvatos, semleges álláspontot kialakítani, ha tudom képviselni a saját programomat – mondta sokat sejtetõen Karácsony Gergely, aztán kérdésünkre megerõsítette:

Ez egy deal lesz

Vagyis, ha a kormány úgy érzi, hogy mondjuk nem tudja támogatni a budapestiek egészségét szolgáló többlet-szolgáltatások finanszírozását, illetve nem tudja hozzásegíteni a fõvárosiakat új, minõségi zöldfelületekhez, akkor és miért legyek lelkes támogatója valaminek, amivel amúgy sem értek egyet? - tette tisztába a dolog hátterét a fõpolgármester.

Karácsony Gergely azt is megemlítette, hogy a Csepelre tervezett sportlétesítmények marhaságok, ahelyett ott legyen egy rendes közpark, és a budapesti egészségügyi ellátásból is hiányzik egy csomó minden, és nekem az a dolgom, hogy a fõváros önkormányzatai által mûködtetett egészségügyi intézményekre tudjak plusz forrásokat találni – mondta.

A kormányülésrõl
Akárcsak tegnap Gulyás Gergely, ma Karácsony Gergely is azt mondta a kormányülésre vonatkozó kérdésre, hogy az egész udvarias hangnemben zajlott.

– Zárójelbe tettük a kampányt – a légkör kicsit óvatoskodó volt és nem volt nagyon felszabadult. Úgy éreztem, tapogatjuk egymást, hogy kinek mi a fontos. Több kérdésben elmondtam az álláspontomat – például a Városligettel kapcsolatban. Felvetettem javaslatokat, de kevés dologra érkezett helyben érdemi válasz, ami nem feltétlenül baj.

- Ha azt nézem hogy a választási kampányban milyen mondatok hangzottak el, és most mik hangzottak el, akkor jobb helyzet. Egy háborúra nincs szükség, annak a vesztese szerintem én lennék, de nem ez a fontos, hanem az, hogy a budapestiek is veszítenének, és ezt nem akarom.

Fontos, hogy a közös ügyeink, kormányzati és fõvárosi beruházások ügyében tudunk párbeszédet folytatni. Sõt, vannak olyan tervezett beruházások, amelyben közelebb van az álláspontom a kormányéhoz, mint korábban Tarlós Istváné volt. ilyen a 14-es villamos vonalának meghosszabbítása a Deák térig, vagyis a pesti fonódó villamos létrehozása. Tarlósnál ez a legkisebb prioritást kapta, nálam elsõ helyen van mondta Karácsony Gergely, azt azonban nem tudta megmondani, mikorra valósulhat meg a nagyívû terv, mert, mint mondta, a 3-as metrót felújítani, és megcsinálni a pesti fonódó villamosvonalat, azt nem lehet egyszerre.

Minden esetre a kormánnyal kapcsolatban kijelentette:

A politikai hókuszpókuszt félretéve, szakmai kérdésekben a kormány és a fõváros között van egy csomó közös pont.

Dízeleket kitiltani?
Korábban egy kijelentésébõl azt a következtetést vonták le a sajtóban, hogy kitiltaná a dízelautókat Budapestrõl.

Most kiderült, ez azért nem teljesen így van. A Blikk Talk-on Karácsony Gergely azt mondta, a fõvárosi környezetszennyezés a korszerûtlen fûtési rendszerekbõl és a közlekedésbõl ered nagyrészt.

Elképzelhetõnek tartja, hogy a ciklus végére megvalósuljon, hogy bizonyos belvárosi részekre csak bizonyos környezetvédelmi besorolás feletti jármûvek hajthatnának be. Mert emberek halnak meg – fogalmazott Karácsony, megemlítve, hogy van olyan kerület, ahol megtöbbszörözõdött az asztmás gyermekek száma. Ilyenkor jogos a kérdés, hogy mit tesz ez ellen a város.

Szerinte veszélyes jelenség, hogy tömegével jelennek meg a hazai használtautó piacon a nyugatiról behozott, használt, régi dízelautók, és a magyarok ezekre hajlandók pénzt adni. Társadalmi párbeszéd kell a témában Karácsony szerint, hogy a magyarok ne vegyenek ilyen kocsikat, mert elõbb-utóbb lehet olyan, hogy a város bizonyos kerületekbõl kitiltja ezeket, vagy például szmogriadók idején – derült ki a fõpolgármester szavaiból.

A rakpartok a gyalogosoknak
Ígéret volt korábban a budapesti rakpartok visszaadása a gyalogosoknak.

Karácsony Gergely ennek kapcsán azt mondta: Ez az ügy szorosan összefügg a Lánchíd felújításával, amire 26 milliárd forint van, de a közbeszerzésben 46 milliárdos ajánlat érkezett. Át kell gondolni a jövõ hétig, hogy mi legyen ezzel a beruházással. A rakpartokat szeretnék hétvégente, a Lánchíd felújításával párhuzamosan autómentessé tenni. Ha a fõvárosiak ezt pozitívan fogadják majd, akkor lehet hosszú távon is arról gondolkodni, hogy kiváltják valahogy a pesti rakpart autósforgalmát. A budai rakparton ez sokkal nehezebb feladat – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy szerinte a fõvárosiaknak vissza kéne kapniuk a Dunapartot.

Karácsony Gergely számos más témáról, köztük egy meglehetõsen kényes, családi ügyrõl is beszélt, de szóba került Botka László szerepe is az ellenzéki politizálás területén.
Tüntetnek a bíróság előtt Kaleta Gábor botrányos ítélete miatt
Elzárhatják az uniós pénzcsapokat
Óriási akció Tiborcz István kastélyszállójában - foglalj gyorsan
Varga Judit: semmi keresnivalója nem volt a jogállamiságért aggódóknak Magyarországon
Ügyes próbálkozás volt: éjszaka valaki elvitte a gárdonyi szabadstrand fémkordonjait
Baj van: kiszoríthatják a magyar kamionosokat az uniós piacról
Maruzsa: Sikeres volt az idei tanév
Elárultak mennyit fizetnek a leendő iskolaőröknek
Milliárdokkal drágultak a Városligetben épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezési költségei
Orbán Viktor idézetek, melyek elég erősre sikerültek
Szlovákia bajban: szigorítanak
A győri Audi egyik alkalmazottja vírusos
Kaleta négy év múlva tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat ha nem változik semmi
Kitalálod milyen kiadványt juttatnak el minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez?
Valami készül: Rendkívüli parlamenti ülést jelentettek be
Dzsudzsák karrier: a magyar másodosztályban folytathatja
Áderhez fordulnak a könyvelők az adószigorítások miatt
Picit csúsztat a kormány, amikor azt állítja: adósrabszolgává teszi az EU a magyarokat
Gulyás: Amíg nyitva vannak a határok lehet utazni
Németh Szilárd: ide egy migráns sem teheti be a lábát
Milliárdokat fizettek a WizzAirnek, de Németh Szilárd szerint a magyar légierő gépein múlt a védekezés
Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítéltek egy álhírterjesztőt
Orbán: 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott
12 harckocsi érkezik Magyarországra
Az operatív törzs már készenlétben - íme a részletek
Hivatalos: betörheti a rendőr a szélvédőt, ha a kocsiban kutyust hagy a felelőtlen gazdi
Kaleta ügy: Adásban sírta el magát a Reggeli műsorvezetője
Államtitkár: egyre több magyar vállalkozás erősödik
Képet is közölt a Gáspár család Bea életmentő műtétjéről
Kaleta ügy: mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van
Istennek hitte ötéves kisfiát - Szándékosan hajthatott a szembe jövő autó elé
Lángoló busz az M7-esen
Egészségügyi szakértő: meglepődik majd az aki nem fizeti a TB-t - foglalások lehetnek
200 milliós osztalékot hozott Mészáros Lőrinc lányának a cége - családok éve
Mégse pattan vissza a magyar gazdaság - sokan megérzik majd
Videón, ahogy 20 méter magasból lezuhant a siklóernyős mentés közben
Döntöttek az Orbán-interjú meghamisításáért elítélt férfi ügyében
Aktív nukleáris létesítményt találtak Észak-Koreában
Tovább gyűrűződik a német húsipari botrány
Merkeltől kapott kemény üzenetet Orbán Viktor
Falus Ferenc szerint egyre kevesebb tesztet végeznek Magyarországon.
Stohl András és szerelme összeházasodtak
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum