thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.12
THE POST
           
12
Orbán: A Fidesz nem gyengült
Ez is érdekelhet:
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
A vasárnapi időközi választáson letarolta a Fideszt az ellenzék, Pócs János padlót fogott a jászberényi eredmény láttán. A Fidesz is tudta növelni szavazói számát, tehát szó sincs arról, hogy gyengült volna a kormánypárt. Az ellenzéki siker okai között ott a választói dac, a jobban koncentrált aktivistasereg és a Fidesz legyőzhetetlenségének megdőlt mítosza.

Ugyanaz történt vasárnap Jászberényben, mint öt éve Ózdon: a hagyományos választáson kicsivel nyerő ellenzéki a megismételt voksoláson rommá verte a Fidesz jelöltjét. Akkor a jobbikos Janiczak Dávid tartolt, most az amúgy szintén jobbikos, de összellenzéki színekben induló Budai Lóránt, aki egy hónapja 14 szavazattal nyert, most viszont 3758-cal a 33 ezres borsodi településen.

Az egész városnak újra kellett szavaznia, és meglepő módon nagyon megugrott a részvétel is: a korábbi 41 helyett 62 százalék gondolta úgy, hogy leadja a voksát. Noha az eddigi fideszes polgármester, Szabó Tamás is tudta növelni szavazói számát (csaknem 700-cal szavaztak rá többen), Budaira 4,4 ezerrel szavaztak többen, összességében elvittte a szavazatok 63 százalékét. A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton szerint "ennél fölényesebb és meggyőzőbb győzelmet nem lehet aratni a Fidesz fölött."

Budai szerint azért nyert ekkorát, mert

megmutatták az emberek, hogy nem lehet a véleményüket figyelmen kívül hagyni.

Számíthatott az is, hogy elmondása szerint a megismételt választás előtt ment a pocskondiázás, lejáratás, az embereknek pedig ebből elegük van. A vesztes, Szabó Tamás visszafogottan kommentálta az eredményt a Facebook-oldalán, a szavazatokat megköszönve azt írta,

a tegnapi magas részvételi arány a demokrácia jelentőségét is megmutatta, hogy mindenki véleménye értékes és számít.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője azonban nem titkolta megrendültségét: úgy fogalmazott, őt padlóra küldte az eredmény.

Meglepődtem, talán az sem túlzás, hogy padlóra kerültem, de hát ebből kell felállni, a választóknak az üzenetét meg kell érteni.

Az ATV-nek értékelte a bukás okait, szerinte az volt a baj, hogy az ő üzenteik nem értek el a választókhoz, sok mindent máshogy kell majd csinálni a jövőben.

Az időközi előtt bevetették Szijjártó Péter külügyminisztert is, a régi üzenettel: a külügyminiszter ismertette azt a hatpontos akciótervet, amelyet a kormány, Szabó és Pócs együtt dolgozott ki annak érdekében, hogy az Electrolux csoportos létszámleépítésével érintett 800 ember ne maradjon munka nélkül és a város se érezze meg a kapacitásleépítést. A helyben tartott sajtótájékoztatón bejelentette,

nagyon nehezen tartaná elképzelhetőnek az akcióterv végrehajtását, ha nem annak kidolgozójával kellene azt megpróbálni.

Vagyis, visszatérve a háborús retorikához, visszahozta azt az üzenetet, amivel a Fidesz a választás előtt kampányolt: ha nem fideszes a polgármester, nem biztosított a fejlődés. Ami csak azért érdekes, mert az elmúlt egy hónapban ezen Orbán Viktor is változtatott, ennek jele, hogy egészen békülékeny arcát mutatja Karácsony Gergely felé.

Budai ugyan örülhet ugyan a majd' kétharmados győzelemnek, a testületben azonban a Fidesz van egyfős többségben. Bejutott még a Mi Hazánk egy képviselője is, ám az időközi előtti fordulatok alapján - jelöltjük gyakorlatilag a Fidesz javára lépett volna vissza, ám ezt a pártközpont végül megakadályozta - nem kétséges, kivel szavaz majd.

Szekszárdon nehezen veszít a Fidesz

Szekszárdon az ellenzéki közgyűlési többség volt a tét, amit végül az ellenzéknek sikerült megtartania úgy, hogy a két körzetben nagyobb arányban győzték le a Fideszt, mint egy hónapja. Itt természetesen nem lehet olyan elsöprő eredményről beszélni, mint Jászberényben, az ellenzéki jelöltek 80-100 szavazattal kaptak többet az október 13-inál, míg a fideszesek 20-30-cal.

Az egyik győztes ellenzéki jelölt, Csötönyi László a hvg.hu-nak arról beszélt, az utolsó pár hétben elég undorító mocskolódás folyt, "ez a fegyver visszafele sült el." Szerinte most jobban meg tudták mozdítani a passzív szavazókat is, akik eddig nem hitték el, hogy változást lehet elérni. Itt a polgármester a fideszes Ács Rezső, akinek kabinetfőnöke, Böröcz Máté elég nehezen viselte az eredményt. Facebook-oldalán azt írta,

a mai nap margójára: Aki

a csorda után megy, mindig szaros füvet legel! Szóltam, most szóltam!

Amire hasonló szellemben reagált Kapitány Zsolt, a Tolna Megyei Közgyűlés fideszes képviselője is, aki Böröcz bejegyzése alá azt írta,

ha a szart kocsival viszik, rögtön trágyának hívatja magát!!! Pedig csak szar marad.

Ács természetesen fideszes többséget szeretett volna, a választás előtt közzétett videónyilatkozatban is arról beszélt, a tét "a város működőképességének és a fejlődési dinamikájának fennmaradása". Az eredményeket még nem kommentálta nyilvánosan. A markáns kommentek után megkérdeztük Csötönyit, hogy ellenzéki többséggel a háta mögött milyen öt év vár Ács Rezsőre, mire azt mondta, "kettőn áll a vásár", ők mindenesetre szeretnék az ellenzéki programot megvalósítani.

Komlón félsikert ért el az ellenzék

Amíg Jászberényben és Szekszárdon fideszes, Komlón ellenzéki kifogás miatt kellett időközi választást tartani, ott ugyanis az ellenzék szerint csaltak azzal, hogy 10-12 ember vitt el 100-150 embert szavazni.

A városhoz értők szerint itt azon múlt a mostani eredmény, hogy a Lungo Drom veszített erejéből az egy hónappal azelőttihez képest. Ezért jött föl az ellenzéki polgármesterjelölt, Ferenczy Tamás - bár fordítani nem tudott -, és ezért nyert az ellenzéki jelölt, Hidegkuti Szabolcs egyéniben. A részvétel itt is magasabb volt, a megismételt szavazás után összességében 31 szavazattal győzött a fideszes polgármester, Polics József.

Ferenczy a hvg.hu-nak azt mondta, ezt az eredményt tudomásul veszik, a "rendnek megfelelőbben zajlott a választás." Hidegkuti is megerősítette, a 13-ihoz hasonló csalást nem tapasztaltak. A képviselő a hvg.hu-nak arról beszélt, az utolsó két hétben intenzívebben kampányoltak a körzetben, mint a normál választás előtt, mert fordíthatónak tűnt az eredmény.

Mindenhova bekopogtunk, több aktivistát tudtunk mozgósítani, többet volt a körzetben Ferenczy Tamás is, lehet, hogy a választók ezt értékelték.

Azt mondta, a hangulat végig feszült volt, érezhetővé vált, hogy nagyon szoros lesz az eredmény.

Érezték az itt lakók, hogy nagy a tét, nagy a figyelem, ennek megfelelően a részvételi arány is magasabb lett, mint volt, ami szintén nekünk kedvezett, ahogy az is, hogy az eddigi 4 jelölt helyett ebben a körzetben is csak 2 maradt állva, így kialakult az egy - egy elleni küzdelem. A győzteshez húzás mellett érezhető volt az is, hogy teljesen egyértelművé vált a komlói, illetve az országos eredményeket is látva: verhető a Fidesz.

Győzteshez húzást azért emlegethet Hidegkuti, mert a közgyűlési többséget az ellenzék szerezte meg. Számukra kedvezőtlen módon azonban az arányokat nem sikerült javítani: az egyéni győzelemmel ugyanis éppen a kompenzációs listáról bekerült Ferenczy-t ütötték ki a testületből. Mindenesetre a többséggel élnek: a programjukat szeretnék majd megvalósítani. Ferenczy azt mondja, a háborúzás nem érdekük, konstruktívan akarnak együtt dolgozni a fideszes polgármesterrel.

Büntették a Fideszt

A Political Capital választási szakértője, László Róbert szerint az eredmények - különösen az egymásra inkább hasonlító jászberényi és a szekszárdi - mögött az lehet, hogy

az emberek nem szeretik, ha valaki nem tud veszíteni, ez sokakat megmozgatott.

Felhívta a figyelmet arra is, a vesztesekre is többen szavaztak, mint egy hónapja, vagyis ugyanaz igaz, mint országosan: több szavazatot szerez a Fidesz, de az ellenzék még nála is több embert tud elvinni. László szerint éppen ezért nem lehet azt a következtetést levonni, hogy minden "alvó szavazó" ellenzéki lenne, ahogy országos eredményre sem lehet következtetni a jászberényi vagy a szekszárdi választás eredményéből. Annyi elmondható, az október 13-i választás után az emberek elhiszik, hogy verhető a Fidesz, látják, hogy van tétje a választásnak.

Az adatokat nézve szó sincs arról, hogy gyengült volna a Fidesz, de október 13-án olyan eredmény született, ami hihetővé tette a tömegek számára, hogy a Fidesz legyőzhető. Ez a faktor a mostani választásban is benne van.

Megkérdeztük Szijjártó kampányolásáról is, szerinte ez azt mutatja, hogy a Fidesz nehezen hangolja át a teljes gépezetét. Mondhatott volna mást is, de 9 éve erre a háborús retorikára vannak beállítva, nem tudnak békülékeny kampányt csinálni.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Hírhez tartozó kép:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Szükségem van a ruhádra a csizmádra és egy töltő kábelre: elektromos Hummerrel ment vásárolni Schwarzi
Senki nem gondolta volna, hogy sikerül a Fidesznek átnyomni a színháztörvényt
Változnak a magyarországi rendszámok
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
EU botrány: ki akarták küldeni a teremből Kovács Zoltánt
Szombathelyi horror: késeléshez riasztották a rendőröket a Markusovszky kórházban
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Migránsozás után most a karácsonyt reklámozza a kormány
Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket
Ingyenes jégpályát ad a budapestieknek Karácsony
Hivatalosan is él a nagyszülői gyed
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, lángolt egy viskó
Orbán aggódik: A kifutó EU támogatások nem tesznek jót a gazdaságnak
Országszerte tapasztalható a gázszerelők hiánya - nincs elég munkáskéz az országban
Megállíthatatlanul gyorsul a drágulás
Nem engedték be az Emmi államtitkárához Szél Bernadettéket
Kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban Magyarország
Megszavazták: dupla fizetést vihet haza Áder
Törvényt módosított a Fidesz, így már államtitkár lehet a 22 éves egyetemista
Szájkosarat kapott az ellenzék
A Biodóm energiafogyasztása akkora lesz, mint egy egész kerületé
Egy elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán
Orbán győzelem: kizárólag fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak
Elhunyt a Roxette énekesnője Marie Fredriksson
A nap 24 órájában kamerával figyelik a tanárát megkéselő győri diákot
Azt kapta, amit megérdemelt - durva dolgokat állít volt élettársa a székhez kötözve halálra fagyó Zsoltról
Savat itattak egy magyar lánnyal külföldön
Elbocsájtja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely
Alapvető vérvizsgálatokat se tudtak elvégezni egy fővárosi kórházban
Karácsonyi kisfilmekkel készül a magyar kormány a híveinek
Pintér Béla mondta a színházi tüntetés legjobb beszédét
Meghalt a Star Trek sztárja
Levélben követelik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást
Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével
Rekord gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente
Emberekkel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép
Rendőri felvezetést kapott a kismama mert beindult a szülés
Valami bűzlik a Balkánon – de ennek most a magyarok fizetik meg az árát
20 ezer amerikai katona érkezik Európába
Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk - egész Európát sújtja az elvándorlás
Összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket
100 ezer forintos átverés terjed a neten - a nyugdíjasokat támadják
Ámokfutó lövöldözött egy kórházban, négy halott
Karácsony: meg kell védenünk a szabadságunkat
Káosz: egy alapvető vérvizsgálatot sem tudtak elvégezni a Jahn Ferenc Kórházban
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Alföldi szerint most beXarás van erősen
Görbicz Anita a Fidesz mellett kampányol Győrben
A kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak kasszáit
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Alföldi: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon
Négy évre eltiltották Oroszországot az összes világviadaltól
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Több autó rohant egymásba az M7-es autópályán
Újabb emberek kerültek elő, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Kétgyermekes futónőt gázoltak el Szombathelyen
Lövöldözés és autós üldözés Pécsen
Hajléktalanok küldenek karácsonyi üzenetet az alkotmánybíróknak
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Karácsonyi ajándék a népnek: mégsem drágul a tojás
Hosszú Katinka újabb aranyérme: agyonverte a teljes mezőnyt
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
Követelik Kövér lemondását: minden harmadik magyarba csúnyán belegázolt
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva