Csatlakozz hozzánk facebookon
Támogatói máris számon kérték Baranyi Krisztinát  

Nyáron a jelöltté válását próbálták megakadályozni, októberi választási gyõzelme óta a követeléseikkel próbálják maguk alá gyûrni Ferencváros új, független polgármesterét az ellenzék képviselõ-testületbe jutott pártjai. Baranyi Krisztina az egyik legkomolyabb csörtére éppen egykori, elõválasztáson legyõzött momentumos riválisával, Jancsó Andreával kényszerül.


Nincs könnyû dolga Ferencváros frissen megválasztott független polgármesterének. Persze a hivatalba lépése elõtti jelekbõl – a választás eredmény megtámadásából, az átadás elõtt kiürített iratos polcokból, fideszes elõdje visszautasított kézfogásából, és a félig belülrõl indított lejáratási kísérletekbõl – nyilván korábban is következtetni lehetett erre, de Baranyi Krisztinának pillanatnyilag nem a vesztes kormánypárt emberei, hanem az elvileg mögötte álló ellenzéki pártok okozzák a nagyobb fejtörést.

A Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP (valamint a Jobbik hallgatólagos) támogatásával indult politikusnál – mint emlékezetes – már az is kevésen múlt, hogy közös jelöltként egyáltalán kiállhatott a városrészt nyolc éve irányító fideszes Bácskai Jánossal: hiába volt a közvélemény-kutatások szerint a legismertebb és legnépszerûbb a szóba került ellenzéki jelöltek közül, egy homályos helyi MSZP–Momentum-alku miatt júliusig úgy tûnt, hogy a nála jóval kevésbé ismert, ex-LMP-s Jancsó Andreát indítja az ellenzéki összefogás. Mivel ez gyakorlatilag egyenértékûnek tûnt azzal, hogy az ellenzék önként feladja az egyébként nyerhetõ kerületet, a Jancsó mögött álló Momentum–MSZP–Párbeszéd és a Jobbik az utolsó pillanatban végül abban egyezett meg a Baranyi mögött felsorakozott LMP-vel, a helyi Kulcs Egyesülettel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), hogy a fõpolgármesterjelölt-választáshoz hasonló elõválasztás döntse el, ki legyen a jelölt.

Az augusztus közepi szavazást nagy fölénnyel Baranyi nyerte, így az októberi választás elõtt az összes ellenzéki párt az õ kampányát segítette, amiért viszont most benyújtották a számlát: Baranyi Krisztinának a hivatalba lépése után információink szerint öt alpolgármesteri és közel negyven külsõ bizottsági posztra tettek erõs ajánlást – rengetegre közülük az a DK és az MSZP, amely mindössze 2-2 képviselõi helyet (vagyis a 11 ellenzéki mandátumból mindössze 4-et) szerzett a testületben. A két rivális baloldali párt ráadásul nemcsak önálló frakciót, hanem frakciószövetséget is készül alakítani, így a „saját jogú” helyeken túl a frakciószövetségként is igényt tartanának bizottsági helyekre.

A polgármester viszont nem szeretné, ha elburjánzanának a kerületben a (pláne a politikai alapon kirótt) tisztségek, ami ráadásul "kifelé" is az õ hitelét rombolná, hiszen a kampányban azt hirdette, hogy meg kell szüntetni a politikai alapon „eltartottakat” az önkormányzatnál.

Bár alpolgármesterbõl Baranyi Krisztina eredetileg sem akart volna többet két fõállásúnál és egy külsõsnél (társadalmi megbízatásúnál, aki nem tagja a képviselõ-testületnek), végül lehet, hogy egy plusz eggyel kell beérnie: erõsen úgy tûnik ugyanis, hogy a megválasztása után is folytatódik ugyanaz a harc, ami a nyár eleji jelöltállításkor alakult ki közte és az ellenzéki pártok között.

A polgármester információink szerint két, a kampányban õt sokat segítõ ellenzéki képviselõt javasolt alpolgármesternek: a kerület 3-as választókörzetében megválasztott LMP-s Reiner Rolandot és az 1-es körzetben gyõztes, momentumos Mátyás Ferencet. Csakhogy Mátyás – részben magánéleti okokra hivatkozva – nem fogadta el a jelöltséget, a Momentum helyi szervezete szerda reggeli tanácskozásán pedig úgy döntött, hogy a nyári elõválasztáson alulmaradt Jancsó Andreát javasolja helyette alpolgármesternek – akit pedig Baranyi eredetileg tudatosan távol akart tartani a tisztségtõl.

A Momentumban nagyrészt úgy látják, hogy a mostani patthelyzet mögött a két politikus személyes konfliktusa áll, és ezt elsõsorban nekik, kettõjüknek kellene fel-, illetve megoldaniuk. A korábbiak alapján azonban itt többrõl lehet szó a személyes konfliktusnál: több forrásból származó információink szerint Jancsó jó kapcsolatot ápol a ferencvárosi MSZP vezetõjével. Pál Tibor kormánypárti kapcsolataira és a kerületi vezetõkhöz köthetõ két éve feltárt parkolási botrányban való érintettségére Baranyi számtalanszor utalt korábban, azt pedig, hogy Jancsó neve nyár elején Pál javaslatára került egyáltalán elõ a helyben sokkal aktívabb és ismertebb Baranyiéval szemben, nehéz volt másként értelmezni, mint hogy az MSZP helyi elnöke minden követ igyekszik megmozgatni, ne a visszaéléseket feltárni igyekvõ kerületi ellenlábasa legyen az ellenzék közös jelöltje.

A Momentum szóvivõje, Hajnal Miklós a hvg.hu-nak a kialakult helyzetrõl szerdán azt mondta: a párt országos elnöksége nem szól bele a ferencvárosi folyamatokba, de azt fontosnak tartják, hogy olyasvalaki legyen a párt alpolgármester-jelöltje, akit a helyi szervezet is támogat, és saját maga is ambicionálja is posztot. E két feltétel viszont egyvalakire illik: Jancsó Andreára, aki a helyi szervezet elõtt szerdán megerõsítette, hogy ha Mátyás nem, õ vállalja a tisztséget.

Baranyi Krisztina, aki a választás után mind a tizenegy megválasztott ellenzéki képviselõvel elbeszélgetett, információink szerint múlt héten egy frissen megalakuló szociális munkacsoport vezetését ajánlotta fel egykori riválisának, a momentumos politikus pedig négyszemközt nem jelezte, hogy elégedetlen lenne ezzel. Jancsó Andrea csütörtök délelõtt megy újra tárgyalni a polgármesterhez: a politikus a megbeszélés elõtt nem akart nyilatkozni, de a hvg.hu kérdésére, hogy a fejleményeknek megfelelõen alpolgármesteri helyet kér-e majd a kerület vezetõjétõl, azt mondta: a szociális terület – vagyis aminek az irányítására Baranyi Krisztina felkérte – korábban sosem volt az alpolgármesterinél alacsonyabb szinten képviselve Ferencvárosban. A kettõjük korábbi konfliktusait firtató kérdésünkre Jancsó Andrea azt monda: õ korábban és most is nyitott rá, hogy a kerület érdekében felülemelkedjenek ezen.

A fent említett, az ellenzéki pártok között még a nyári jelöltállításkor kötött homályos alkuk amúgy a Momentumon túl is fejfájást okoznak a párton kívüli polgármesternek: a Jobbik egyetlen képviselõje információink szerint szintén egy ilyen, elõválasztáskor kötött állítólagos egyezségre hivatkozva már a megnyert választás éjszakáján bejelentkezett egy alpolgármesteri posztért, de az MSZP egy végül Baranyiék embere javára visszalépett egykori képviselõjelöltje is egy hasonlóra hivatkozva követelte magának a pozíciót.Nem maradt ki a posztért folyó harcokból természetesen az MSZP és a DK sem: a négyfõs frakciószövetség a DK képviselõjét, Csóti Zsombort ültetné az egyik az alpolgármesteri székbe. A két baloldali párt információink szerint azon az alapon tart igényt erre, hogy ha a képviselõ-testület két ellenzéki frakciójának egyike – a négy momentumost, egy LMP-st, egy párbeszédest és egy jobbikost tömörítõ "új pólus" – adja az egyik alpolgármestert, akkor evidens, hogy õk adják a másikat. Csóti Zsombor a hvg.hu-nak azt mondta: bár az iméntiekben "van logika",

nem a pozíciókról szól a történet, hanem arról, hogy az MSZP és a DK négy egyéni körzetbõl adott képviselõt, és az itt élõ választók megérdemlik, hogy megfelelõ súllyal legyenek képviselve.

A pakliban pillanatnyilag az is benne van, hogy a polgármester ellenáll a pártok nyomásgyakorlásának és sem a Momentumnak nem ad „pót”-alpolgármesteri posztot, sem a többi pártnak, hanem az eredeti tervében is szereplõ LMP-s Reiner Rolandot javasolja egyetlen fõállású alpolgármesternek. A külsõs, társadalmi megbízatású alpolgármesterként információink szerint azonban mindenképp Döme Zsuzsát, a Kétfarkú Kutya Párt társelnökét látná szívesen – aki alighanem a kétfarkúak legmagasabb posztra jutó politikusa lenne ezzel.

Baranyi Krisztina ezen túl három tanácsnoki posztot létesítene és több – civilekkel, szakértõkkel is kibõvült – szakmai munkacsoportra alapozná a munkát a jövõben, tanácsadójának pedig a kerület 2010 elõtti polgármesterét, Gegesy Ferencet kérte fel.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – Orbán apját kérdezték
Gáspár Evelin vallomás: "Odaköltözött a lakásomba, utána nem tudtuk kitenni"
Orbán-Clooney botrány: elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat
Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet
Kedden bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, miután Grezsa István miniszteri biztost nem engedték be Ukrajnába – írja az MTI. Szijjártó ...
  
A minimálbér emelését is elsodorhatja a járvány
Tárgyalóasztalhoz ültek a munkaadók és a munkavállalók képviselői a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán, de távol állt egymástól a két oldal álláspontja. A...
  
Varga Judit meghívta egy valódi kávéra George Clooney-t
George Clooney Magyarországról szóló, az Orbán-kormányt kritizáló levelére miniszteri és államtitkári szinten is reagált a magyar kormány. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügymi...
  
Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának
Az emberi erőforrások minisztere szerint “év végén a karácsony hangulatához jobban illő híreket fogunk mondani.” Rogán Antalhoz hasonlóan Kásler Miklóst is meghallgatták a parlam...
  
Bírósági ítélet ellenére sem mondja meg az EMMI, hogy miért volt szükség a tavaszi nagy kórházkiürítésre
Hiába mondta ki a bíróság, hogy jogunk van tudni mi indokolta a kórházi ágyak 60 százalékának kiürítését tavasszal, az EMMI továbbra sem hajlandó megmondani, írja Szél Bernadett orsz...
  
Polt Péter: korrupciós ügyekben sokszor csak a beismerés vagy a titkosszolgálati eszközökkel beszerezhető bizonyítékok lehetnek eredményesek.
Rekord magas volt a váderedményesség tavaly, de a korrupciós ügyekben ez elmarad az átlagtól, mondta Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi ülés...
  
Szijjártó: Látszik, hogy Clooney történelmi és politikai ismeretei korlátosak
George Clooney egy tévéinterjúban kritizálta Orbán Viktor rendszerét, majd a kormány arra jutott, hogy a dúsgazdag hollywoodi színész Soros György politikai akaratát hajtja végre. Clooney...
  
Rogán Antal: A magyar emberek ezt akarták
A nemzeti konzultáció az Orbán-kormány számára nem formális kérdés, hanem meghatározza azokat a politikai döntéseket, amelyeket meghoznak. Ezt hangsúlyozta Rogán Antal az Országgyűlés...
  
Egyre több a kérdés az Érden felgyújtott halottaskocsik ügyében
FRISSÍTÉS: Egyre több a kérdés az Érden felgyújtott halottaskocsik ügyében. A teljes magyar sajtót bejárt október végi gyújtogatás ügyében a rendőrség nyomoz, de úgy tűnik, egyre...
  
Bejelentették a legújabb intézkedéseket
Varga Mihály pénzügyminiszter kedden délután bejelentette a legújabb, a koronavírus-járvány miatt meghozott gazdasági intézkedéseket. Hat olyan javaslatról döntött a Gazdaságvédelmi ...
  
Elfogták a rendőrök a körözött VV Krisztiánt
Elfogták a rendőrök VV Krisztiánt, a ValóVilág 9. szériájának sztárját. Mint a Blikk megírta, nemrég került fel a rendőrség nyilvános körözési listájára VV Krisztián, akit egy ...
  
Szijjártó Péter: Szeretjük George Clooneyt, mint színészt, de...
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt George Clooney néhány nappal ezelőtt egy intejrújában hozta szóba a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort. A színész a beszélgetés során legú...
  
Müller Cecília: még nem értük el a járvány tetőzését
Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs onlin...
  
Rogán az ellenzéknek: Önöknek fáj, hogy mi megkérdezzük az embereket
"Azt kell, hogy mondjam, Vlagyivosztoktól Londonig nincsen példa Eurázsiában" adóemelésre válság idején - mondta Rogán Antal az igazságügyi bizottsági meghallgatásán arról, hogy a főv...
  
Gulyás Gergely: A kaszinók nem szórakozóhelyek, hanem üzletek
Azért lehetnek nyitva a kaszinók a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején is, mert jogi értelemben nem szórakozóhelyek, hanem üzletek. Ezt válaszolta ma (november 19.) a...
  
A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen
Ősszel is körbejárta Európát az OE-LEM lajstromjelű magángép. A fideszes vezetőket és a NER gazdasági elitjét gyakran szállító 17 milliárd forintos OE-LEM lajstromjelű magánrepülő...
  
Áll a bál: a Fidesz Volner módosítójával szigorítaná tovább a választási törvényt
A kormány november 10-én éjjel, a járványügyi szigorítások kellős közepén nyújtotta be a parlamentnek a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát. Pártlista állítá...
  
Potápi Árpád az M1-en: Nemzetpolitikai szempontból az elmúlt tíz év történelmi jelentőségű volt
Nemzetpolitikai szempontból az elmúlt tíz évet történelmi jelentőségűnek nevezte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő este Potápi Árpád ...
  
Menczer: A vakcinakérdést nem szabad átpolitizálni, aki ezt teszi, felelőtlen és ostoba
A vakcinakérdést nem szabad átpolitizálni, aki ezt teszi, felelőtlen és ostoba - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjel...
  
"Nem lehet, hogy több száz millió uniós polgár érdekével ellentétben továbbra is Orbán bandáját finanszírozzák"
Európa nem engedhet meg magának olyan hibákat, melyek könnyen az Európai Unió széteséséhez vezethetnek – így kezdődik az a publicisztika, amit a Zeit közölt kedden magyar ellenzéki EP-...
  
Hitler és Sztálin után Orbán Viktorral kell szembeszállnia Európának, írják ellenzéki EP-képviselők
Európa nem engedhet meg magának olyan hibákat, melyek könnyen az Európai Unió széteséséhez vezethetnek – így kezdődik az a publicisztika, amit a Zeit közölt kedden magyar ellenzéki EP-...
  
Jogellenesen próbáltak bejutni az országba, a rendőrség lépett
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket. A Kész...
  
Csatornába esett egy kislány, egy rendőr perceken belül odaért hozzájuk, és kimentette
Csatornába esett egy kislány Sarkadon. A közel két méter mély vízben félig elmerült, mire a testvére meg tudta fogni őt, és tartotta, hogy ne merüljön el egészen. Egy rendőr perceken b...
  
Varga Judit: az Európai Bizottság gyakorlatilag az embercsempészet támogatását várja el Magyarországtól
Ma tárgyalja az Európai Unió Bírósága a „Stop Soros” törvénycsomag egyes elemeit az ellenünk 2018-ban indított kötelezettségszegési eljárás nyomán - posztolta Varga Judit. Az igaz...
  
„Nagyon szégyellem magam” – Hódi Pamela összetört: sírva fakadt
Teljesen összetört Hódi Pamela A Konyhafőnök VIP egyik feladata során, keserves sírását hallva Sárközi Ákos sietett a segítségére. Zokogásban tört ki A Konyhafőnök VIP egyik vers...
  
Majkáról is beszélt Müller Cecília - ezért engedték haza pozitív teszttel
Pénteken, illetve nagyrészt hétfőn megindult az országos, célzott tesztelés a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok, szociális intézmények dolgozói és egészségügyi dolgozók kör...
  
Közel 7 millió autót érintő visszahívás a veszélyes légzsákpatronok miatt
A General Motorsnak 6,9 millió autót kell szervizbe hívnia a japán Takata cég veszélyes légzsákpatronjai miatt. A csődbe ment japán gyártó helyett ráadásul az amerikai cég fizetheti a ...
  
Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, külső telephelyre viszik az elhunytakat
Külső telephely bevonásával tudnak csak méltóképpen gondoskodni a halottak elhelyezéséről a Markusovszky Kórház orvosigazgatója szerint. Elismerte a szombathelyi Markusovszky Egyetemi ...
  
Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették
A miniszterelnök kabinetfőnökét az éves parlamenti meghallgatásán ellenzéki képviselők kérdezték a többi között arról, nem tartja-e feleslegesnek ennyi pénzt költeni propagandára. R...
  
700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk
Egy évtized alatt hetven százalékkal nőtt az Európai Unióban a hajléktalanok száma, most több mint 700 ezer embernek kell nap mint nap szembe néznie azzal, hogy nincs tető a feje felett. Az...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Támogatói máris számon kérték Baranyi Krisztinát
Nyáron a jelöltté válását próbálták megakadályozni, októberi választási gyõzelme óta a követeléseikkel próbálják maguk alá gyûrni Ferencváros új, független polgármesterét az ellenzék képviselõ-testületbe jutott pártjai. Baranyi Krisztina az egyik legkomolyabb csörtére éppen egykori, elõválasztáson legyõzött momentumos riválisával, Jancsó Andreával kényszerül.


Nincs könnyû dolga Ferencváros frissen megválasztott független polgármesterének. Persze a hivatalba lépése elõtti jelekbõl – a választás eredmény megtámadásából, az átadás elõtt kiürített iratos polcokból, fideszes elõdje visszautasított kézfogásából, és a félig belülrõl indított lejáratási kísérletekbõl – nyilván korábban is következtetni lehetett erre, de Baranyi Krisztinának pillanatnyilag nem a vesztes kormánypárt emberei, hanem az elvileg mögötte álló ellenzéki pártok okozzák a nagyobb fejtörést.

A Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP (valamint a Jobbik hallgatólagos) támogatásával indult politikusnál – mint emlékezetes – már az is kevésen múlt, hogy közös jelöltként egyáltalán kiállhatott a városrészt nyolc éve irányító fideszes Bácskai Jánossal: hiába volt a közvélemény-kutatások szerint a legismertebb és legnépszerûbb a szóba került ellenzéki jelöltek közül, egy homályos helyi MSZP–Momentum-alku miatt júliusig úgy tûnt, hogy a nála jóval kevésbé ismert, ex-LMP-s Jancsó Andreát indítja az ellenzéki összefogás. Mivel ez gyakorlatilag egyenértékûnek tûnt azzal, hogy az ellenzék önként feladja az egyébként nyerhetõ kerületet, a Jancsó mögött álló Momentum–MSZP–Párbeszéd és a Jobbik az utolsó pillanatban végül abban egyezett meg a Baranyi mögött felsorakozott LMP-vel, a helyi Kulcs Egyesülettel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), hogy a fõpolgármesterjelölt-választáshoz hasonló elõválasztás döntse el, ki legyen a jelölt.

Az augusztus közepi szavazást nagy fölénnyel Baranyi nyerte, így az októberi választás elõtt az összes ellenzéki párt az õ kampányát segítette, amiért viszont most benyújtották a számlát: Baranyi Krisztinának a hivatalba lépése után információink szerint öt alpolgármesteri és közel negyven külsõ bizottsági posztra tettek erõs ajánlást – rengetegre közülük az a DK és az MSZP, amely mindössze 2-2 képviselõi helyet (vagyis a 11 ellenzéki mandátumból mindössze 4-et) szerzett a testületben. A két rivális baloldali párt ráadásul nemcsak önálló frakciót, hanem frakciószövetséget is készül alakítani, így a „saját jogú” helyeken túl a frakciószövetségként is igényt tartanának bizottsági helyekre.

A polgármester viszont nem szeretné, ha elburjánzanának a kerületben a (pláne a politikai alapon kirótt) tisztségek, ami ráadásul "kifelé" is az õ hitelét rombolná, hiszen a kampányban azt hirdette, hogy meg kell szüntetni a politikai alapon „eltartottakat” az önkormányzatnál.

Bár alpolgármesterbõl Baranyi Krisztina eredetileg sem akart volna többet két fõállásúnál és egy külsõsnél (társadalmi megbízatásúnál, aki nem tagja a képviselõ-testületnek), végül lehet, hogy egy plusz eggyel kell beérnie: erõsen úgy tûnik ugyanis, hogy a megválasztása után is folytatódik ugyanaz a harc, ami a nyár eleji jelöltállításkor alakult ki közte és az ellenzéki pártok között.

A polgármester információink szerint két, a kampányban õt sokat segítõ ellenzéki képviselõt javasolt alpolgármesternek: a kerület 3-as választókörzetében megválasztott LMP-s Reiner Rolandot és az 1-es körzetben gyõztes, momentumos Mátyás Ferencet. Csakhogy Mátyás – részben magánéleti okokra hivatkozva – nem fogadta el a jelöltséget, a Momentum helyi szervezete szerda reggeli tanácskozásán pedig úgy döntött, hogy a nyári elõválasztáson alulmaradt Jancsó Andreát javasolja helyette alpolgármesternek – akit pedig Baranyi eredetileg tudatosan távol akart tartani a tisztségtõl.

A Momentumban nagyrészt úgy látják, hogy a mostani patthelyzet mögött a két politikus személyes konfliktusa áll, és ezt elsõsorban nekik, kettõjüknek kellene fel-, illetve megoldaniuk. A korábbiak alapján azonban itt többrõl lehet szó a személyes konfliktusnál: több forrásból származó információink szerint Jancsó jó kapcsolatot ápol a ferencvárosi MSZP vezetõjével. Pál Tibor kormánypárti kapcsolataira és a kerületi vezetõkhöz köthetõ két éve feltárt parkolási botrányban való érintettségére Baranyi számtalanszor utalt korábban, azt pedig, hogy Jancsó neve nyár elején Pál javaslatára került egyáltalán elõ a helyben sokkal aktívabb és ismertebb Baranyiéval szemben, nehéz volt másként értelmezni, mint hogy az MSZP helyi elnöke minden követ igyekszik megmozgatni, ne a visszaéléseket feltárni igyekvõ kerületi ellenlábasa legyen az ellenzék közös jelöltje.

A Momentum szóvivõje, Hajnal Miklós a hvg.hu-nak a kialakult helyzetrõl szerdán azt mondta: a párt országos elnöksége nem szól bele a ferencvárosi folyamatokba, de azt fontosnak tartják, hogy olyasvalaki legyen a párt alpolgármester-jelöltje, akit a helyi szervezet is támogat, és saját maga is ambicionálja is posztot. E két feltétel viszont egyvalakire illik: Jancsó Andreára, aki a helyi szervezet elõtt szerdán megerõsítette, hogy ha Mátyás nem, õ vállalja a tisztséget.

Baranyi Krisztina, aki a választás után mind a tizenegy megválasztott ellenzéki képviselõvel elbeszélgetett, információink szerint múlt héten egy frissen megalakuló szociális munkacsoport vezetését ajánlotta fel egykori riválisának, a momentumos politikus pedig négyszemközt nem jelezte, hogy elégedetlen lenne ezzel. Jancsó Andrea csütörtök délelõtt megy újra tárgyalni a polgármesterhez: a politikus a megbeszélés elõtt nem akart nyilatkozni, de a hvg.hu kérdésére, hogy a fejleményeknek megfelelõen alpolgármesteri helyet kér-e majd a kerület vezetõjétõl, azt mondta: a szociális terület – vagyis aminek az irányítására Baranyi Krisztina felkérte – korábban sosem volt az alpolgármesterinél alacsonyabb szinten képviselve Ferencvárosban. A kettõjük korábbi konfliktusait firtató kérdésünkre Jancsó Andrea azt monda: õ korábban és most is nyitott rá, hogy a kerület érdekében felülemelkedjenek ezen.

A fent említett, az ellenzéki pártok között még a nyári jelöltállításkor kötött homályos alkuk amúgy a Momentumon túl is fejfájást okoznak a párton kívüli polgármesternek: a Jobbik egyetlen képviselõje információink szerint szintén egy ilyen, elõválasztáskor kötött állítólagos egyezségre hivatkozva már a megnyert választás éjszakáján bejelentkezett egy alpolgármesteri posztért, de az MSZP egy végül Baranyiék embere javára visszalépett egykori képviselõjelöltje is egy hasonlóra hivatkozva követelte magának a pozíciót.Nem maradt ki a posztért folyó harcokból természetesen az MSZP és a DK sem: a négyfõs frakciószövetség a DK képviselõjét, Csóti Zsombort ültetné az egyik az alpolgármesteri székbe. A két baloldali párt információink szerint azon az alapon tart igényt erre, hogy ha a képviselõ-testület két ellenzéki frakciójának egyike – a négy momentumost, egy LMP-st, egy párbeszédest és egy jobbikost tömörítõ "új pólus" – adja az egyik alpolgármestert, akkor evidens, hogy õk adják a másikat. Csóti Zsombor a hvg.hu-nak azt mondta: bár az iméntiekben "van logika",

nem a pozíciókról szól a történet, hanem arról, hogy az MSZP és a DK négy egyéni körzetbõl adott képviselõt, és az itt élõ választók megérdemlik, hogy megfelelõ súllyal legyenek képviselve.

A pakliban pillanatnyilag az is benne van, hogy a polgármester ellenáll a pártok nyomásgyakorlásának és sem a Momentumnak nem ad „pót”-alpolgármesteri posztot, sem a többi pártnak, hanem az eredeti tervében is szereplõ LMP-s Reiner Rolandot javasolja egyetlen fõállású alpolgármesternek. A külsõs, társadalmi megbízatású alpolgármesterként információink szerint azonban mindenképp Döme Zsuzsát, a Kétfarkú Kutya Párt társelnökét látná szívesen – aki alighanem a kétfarkúak legmagasabb posztra jutó politikusa lenne ezzel.

Baranyi Krisztina ezen túl három tanácsnoki posztot létesítene és több – civilekkel, szakértõkkel is kibõvült – szakmai munkacsoportra alapozná a munkát a jövõben, tanácsadójának pedig a kerület 2010 elõtti polgármesterét, Gegesy Ferencet kérte fel.

Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén
„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – Orbán apját kérdezték
Most van baj - tilos a szabadtéri ételosztás
Gáspár Evelin vallomás: "Odaköltözött a lakásomba, utána nem tudtuk kitenni"
Tűz ütött ki a Szent Imre kórházban
Müller Cecília elárulta a tesztelés folyamatát: Az eszközt orron át kell bevezetni a garatig, ami így végigmegy a felső légúti szakaszon....
Orbán-Clooney botrány: elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat
Rogán lemondott helyettes államtitkárához kerülnek a kaszinópályázatok
Gulyás Gergely: A kaszinók nem szórakozóhelyek, hanem üzletek
A német köztévé a hülye magyarok és lengyelek nélküli EU-ról értekezett
7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar
Megkérdezték Szijjártót nem mond-e le a jachtozás miatt....??
Bayer Zsolt: A k...va anyá*tokat! Ha túlvagytok ezen a kis tárgyaláson, akkor az RTL Klubot mi kirúghatjuk holnap?
Pillanatok alatt körbejárt a kép, amin látszólag a füvet öntik le aszfalttal
Áll a bál: a Fidesz Volner módosítójával szigorítaná tovább a választási törvényt
34 ezer határsértőt fogtak el idén
A német köztévé füles gulyásnak nevezte Orbánt
Németh Szilárd: a szinte hermetikusan lezárt déli határszakaszon egyetlen egy illegális bevándorló sem juthat át
A kormány 21 milliárdot ad egy fürdőre, amit a Mészáros-gyerekek érdekeltsége épít
Az Idősek Tanácsa javasolta a vásárlási idősáv bevezetését
A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen
Semjén: el kell venni a gyereket az anyától, ha megváltoztatja a gyereke nemét
Küszöbön az Orbán-kormány következő akcióterve
Varga Mihály: Újraindult a magyar gazdaság
Épp a leginkább rászorulók nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet
DK: A kormányzatilag agyontámogatott Mészáros Lőrinc is utcára rakta az alkalmazottakat a szállodáiból
Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, külső telephelyre viszik az elhunytakat
Egyre több a kérdés az Érden felgyújtott halottaskocsik ügyében
Gyöngyösi Márton Orbán gátlástalanul vétózta meg a válságba belerokkanó embereknek reményt nyújtó csomagot
Szijjártó: újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten
Leléptetik Orbán fontos háttéremberét, aki mindig csendben elsimította a dolgokat Brüsszellel
Csak egy 12 éves fiú élte túl - Szándékosan gyújthatták rá a családra a házat Budapesten
Szarvasbikát vittek kilövésre egy francia vadásznak Zalában, vádat emeltek ellenük
Hivatalos: 4,4 millió forintot kell fizetnie Jakab Péternek egy zsák krumpliért
Schmidt Mária: Nagy baj, hogy az Európai Unió német befolyás alatt áll
Nem állt le Európa meghódításával Kína, sőt....
Halálra fagyott egy hajléktalan férfi Nagykanizsán
Soros György továbbra is minden erővel Európára akarja kényszeríteni a bevándorlást
"Nem lehet, hogy több száz millió uniós polgár érdekével ellentétben továbbra is Orbán bandáját finanszírozzák"
Kocsis Máté: az összes baloldali boldogan tesz eleget és "szolgalelkűen tapsikol"
Szijjártó: Fél éven belül két új központtal bővült a magyar hírszerzés
Majkáról is beszélt Müller Cecília - ezért engedték haza pozitív teszttel
Szijjártó: a legnagyobb, leggazdagabb országok is nehézségekkel küzdenek, az egészségügyi ellátórendszerük „pattanásig feszült”
Bejelentették a legújabb intézkedéseket
Szijjártó Péter újabb fontos szállítmány érkezését jelentette be
George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt
Hitler és Sztálin után Orbán Viktorral kell szembeszállnia Európának, írják ellenzéki EP-képviselők
Megvan az ítélet: elmarasztalták Gáspár Beát
Fogolylázadás egy magyar börtönben - könnygázt vetettek be
Rogán Antal: A magyar emberek ezt akarták
Menczer Tamás ezt javasolja George Clooneynak
Közel 10 milliárd forint előleget kap Magyarország az EU-tól
Szijjártó Péter: Szeretjük George Clooneyt, mint színészt, de...
Kásler arra kérte az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat, hogy őrizzék meg hitüket
Telefonos fogadóórákat tart Lázár János
Az élelmiszerboltok mellett más helyekre is vonatkozik az idősek vásárlási sávja
Megállapítani sem lehet, hogy Orbán Viktor apjának a cége mennyi bevételt szerzett közpénzből
DK: Hatalmasra nőtt az elszegényedő nyugdíjasok száma -
EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak
Nem tilos, hogy egy település polgármesterének vállalkozása állami pénzekre pályázzon
Eddig 500 millióba került a magyar államnak a Türk Tanács irodája
"Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney marhaságokat beszél róla"
Évek óta gond Tiszavasváriban a hulladék elszállítása és a bűz
Varga Mihály bejelentés: egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése
Rogán az ellenzéknek: Önöknek fáj, hogy mi megkérdezzük az embereket
Tóth Gabi lép: elege van a mocskolódó kommentekből
Az MTVA annyira zöld, hogy ingyen biztosít hátteret Áder János klímaügyi podcastjának
Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették
Elfogták a rendőrök a körözött VV Krisztiánt
Varga Judit meghívta egy valódi kávéra George Clooney-t
VV Fanni ügy: 20 milliós sérelemdíjat követelnek a megvádolt férfitól
Elrendelték egy 14 éves nógrádi fiú letartóztatását
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum