thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.22
THE POST
           
22
Támogatói máris számon kérték Baranyi Krisztinát
Ez is érdekelhet:
Íme az első szerelmes fotó Dallos Bogiról és Puskás Petiről
Ittasan okozott balesetet egy férfi Dunaújvárosban
Megbüntették a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a Sorospénzek miatt
Nyáron a jelöltté válását próbálták megakadályozni, októberi választási győzelme óta a követeléseikkel próbálják maguk alá gyűrni Ferencváros új, független polgármesterét az ellenzék képviselő-testületbe jutott pártjai. Baranyi Krisztina az egyik legkomolyabb csörtére éppen egykori, előválasztáson legyőzött momentumos riválisával, Jancsó Andreával kényszerül.


Nincs könnyű dolga Ferencváros frissen megválasztott független polgármesterének. Persze a hivatalba lépése előtti jelekből – a választás eredmény megtámadásából, az átadás előtt kiürített iratos polcokból, fideszes elődje visszautasított kézfogásából, és a félig belülről indított lejáratási kísérletekből – nyilván korábban is következtetni lehetett erre, de Baranyi Krisztinának pillanatnyilag nem a vesztes kormánypárt emberei, hanem az elvileg mögötte álló ellenzéki pártok okozzák a nagyobb fejtörést.

A Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP (valamint a Jobbik hallgatólagos) támogatásával indult politikusnál – mint emlékezetes – már az is kevésen múlt, hogy közös jelöltként egyáltalán kiállhatott a városrészt nyolc éve irányító fideszes Bácskai Jánossal: hiába volt a közvélemény-kutatások szerint a legismertebb és legnépszerűbb a szóba került ellenzéki jelöltek közül, egy homályos helyi MSZP–Momentum-alku miatt júliusig úgy tűnt, hogy a nála jóval kevésbé ismert, ex-LMP-s Jancsó Andreát indítja az ellenzéki összefogás. Mivel ez gyakorlatilag egyenértékűnek tűnt azzal, hogy az ellenzék önként feladja az egyébként nyerhető kerületet, a Jancsó mögött álló Momentum–MSZP–Párbeszéd és a Jobbik az utolsó pillanatban végül abban egyezett meg a Baranyi mögött felsorakozott LMP-vel, a helyi Kulcs Egyesülettel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), hogy a főpolgármesterjelölt-választáshoz hasonló előválasztás döntse el, ki legyen a jelölt.

Az augusztus közepi szavazást nagy fölénnyel Baranyi nyerte, így az októberi választás előtt az összes ellenzéki párt az ő kampányát segítette, amiért viszont most benyújtották a számlát: Baranyi Krisztinának a hivatalba lépése után információink szerint öt alpolgármesteri és közel negyven külső bizottsági posztra tettek erős ajánlást – rengetegre közülük az a DK és az MSZP, amely mindössze 2-2 képviselői helyet (vagyis a 11 ellenzéki mandátumból mindössze 4-et) szerzett a testületben. A két rivális baloldali párt ráadásul nemcsak önálló frakciót, hanem frakciószövetséget is készül alakítani, így a „saját jogú” helyeken túl a frakciószövetségként is igényt tartanának bizottsági helyekre.

A polgármester viszont nem szeretné, ha elburjánzanának a kerületben a (pláne a politikai alapon kirótt) tisztségek, ami ráadásul "kifelé" is az ő hitelét rombolná, hiszen a kampányban azt hirdette, hogy meg kell szüntetni a politikai alapon „eltartottakat” az önkormányzatnál.

Bár alpolgármesterből Baranyi Krisztina eredetileg sem akart volna többet két főállásúnál és egy külsősnél (társadalmi megbízatásúnál, aki nem tagja a képviselő-testületnek), végül lehet, hogy egy plusz eggyel kell beérnie: erősen úgy tűnik ugyanis, hogy a megválasztása után is folytatódik ugyanaz a harc, ami a nyár eleji jelöltállításkor alakult ki közte és az ellenzéki pártok között.

A polgármester információink szerint két, a kampányban őt sokat segítő ellenzéki képviselőt javasolt alpolgármesternek: a kerület 3-as választókörzetében megválasztott LMP-s Reiner Rolandot és az 1-es körzetben győztes, momentumos Mátyás Ferencet. Csakhogy Mátyás – részben magánéleti okokra hivatkozva – nem fogadta el a jelöltséget, a Momentum helyi szervezete szerda reggeli tanácskozásán pedig úgy döntött, hogy a nyári előválasztáson alulmaradt Jancsó Andreát javasolja helyette alpolgármesternek – akit pedig Baranyi eredetileg tudatosan távol akart tartani a tisztségtől.

A Momentumban nagyrészt úgy látják, hogy a mostani patthelyzet mögött a két politikus személyes konfliktusa áll, és ezt elsősorban nekik, kettőjüknek kellene fel-, illetve megoldaniuk. A korábbiak alapján azonban itt többről lehet szó a szem

élyes konfliktusnál: több forrásból származó információink szerint Jancsó jó kapcsolatot ápol a ferencvárosi MSZP vezetőjével. Pál Tibor kormánypárti kapcsolataira és a kerületi vezetőkhöz köthető két éve feltárt parkolási botrányban való érintettségére Baranyi számtalanszor utalt korábban, azt pedig, hogy Jancsó neve nyár elején Pál javaslatára került egyáltalán elő a helyben sokkal aktívabb és ismertebb Baranyiéval szemben, nehéz volt másként értelmezni, mint hogy az MSZP helyi elnöke minden követ igyekszik megmozgatni, ne a visszaéléseket feltárni igyekvő kerületi ellenlábasa legyen az ellenzék közös jelöltje.

A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós a hvg.hu-nak a kialakult helyzetről szerdán azt mondta: a párt országos elnöksége nem szól bele a ferencvárosi folyamatokba, de azt fontosnak tartják, hogy olyasvalaki legyen a párt alpolgármester-jelöltje, akit a helyi szervezet is támogat, és saját maga is ambicionálja is posztot. E két feltétel viszont egyvalakire illik: Jancsó Andreára, aki a helyi szervezet előtt szerdán megerősítette, hogy ha Mátyás nem, ő vállalja a tisztséget.

Baranyi Krisztina, aki a választás után mind a tizenegy megválasztott ellenzéki képviselővel elbeszélgetett, információink szerint múlt héten egy frissen megalakuló szociális munkacsoport vezetését ajánlotta fel egykori riválisának, a momentumos politikus pedig négyszemközt nem jelezte, hogy elégedetlen lenne ezzel. Jancsó Andrea csütörtök délelőtt megy újra tárgyalni a polgármesterhez: a politikus a megbeszélés előtt nem akart nyilatkozni, de a hvg.hu kérdésére, hogy a fejleményeknek megfelelően alpolgármesteri helyet kér-e majd a kerület vezetőjétől, azt mondta: a szociális terület – vagyis aminek az irányítására Baranyi Krisztina felkérte – korábban sosem volt az alpolgármesterinél alacsonyabb szinten képviselve Ferencvárosban. A kettőjük korábbi konfliktusait firtató kérdésünkre Jancsó Andrea azt monda: ő korábban és most is nyitott rá, hogy a kerület érdekében felülemelkedjenek ezen.

A fent említett, az ellenzéki pártok között még a nyári jelöltállításkor kötött homályos alkuk amúgy a Momentumon túl is fejfájást okoznak a párton kívüli polgármesternek: a Jobbik egyetlen képviselője információink szerint szintén egy ilyen, előválasztáskor kötött állítólagos egyezségre hivatkozva már a megnyert választás éjszakáján bejelentkezett egy alpolgármesteri posztért, de az MSZP egy végül Baranyiék embere javára visszalépett egykori képviselőjelöltje is egy hasonlóra hivatkozva követelte magának a pozíciót.Nem maradt ki a posztért folyó harcokból természetesen az MSZP és a DK sem: a négyfős frakciószövetség a DK képviselőjét, Csóti Zsombort ültetné az egyik az alpolgármesteri székbe. A két baloldali párt információink szerint azon az alapon tart igényt erre, hogy ha a képviselő-testület két ellenzéki frakciójának egyike – a négy momentumost, egy LMP-st, egy párbeszédest és egy jobbikost tömörítő "új pólus" – adja az egyik alpolgármestert, akkor evidens, hogy ők adják a másikat. Csóti Zsombor a hvg.hu-nak azt mondta: bár az iméntiekben "van logika",

nem a pozíciókról szól a történet, hanem arról, hogy az MSZP és a DK négy egyéni körzetből adott képviselőt, és az itt élő választók megérdemlik, hogy megfelelő súllyal legyenek képviselve.

A pakliban pillanatnyilag az is benne van, hogy a polgármester ellenáll a pártok nyomásgyakorlásának és sem a Momentumnak nem ad „pót”-alpolgármesteri posztot, sem a többi pártnak, hanem az eredeti tervében is szereplő LMP-s Reiner Rolandot javasolja egyetlen főállású alpolgármesternek. A külsős, társadalmi megbízatású alpolgármesterként információink szerint azonban mindenképp Döme Zsuzsát, a Kétfarkú Kutya Párt társelnökét látná szívesen – aki alighanem a kétfarkúak legmagasabb posztra jutó politikusa lenne ezzel.

Baranyi Krisztina ezen túl három tanácsnoki posztot létesítene és több – civilekkel, szakértőkkel is kibővült – szakmai munkacsoportra alapozná a munkát a jövőben, tanácsadójának pedig a kerület 2010 előtti polgármesterét, Gegesy Ferencet kérte fel.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Tiborcz vett egy ötcsillagos szállodát Mészáros Lőrinctől
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Fordulat az exkatona által összevert nő ügyében - Innen nem mászol ki élve
Hírhez tartozó kép:
Tiborcz vett egy ötcsillagos szállodát Mészáros Lőrinctől
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Fordulat az exkatona által összevert nő ügyében - Innen nem mászol ki élve
Íme az első szerelmes fotó Dallos Bogiról és Puskás Petiről
Ittasan okozott balesetet egy férfi Dunaújvárosban
Megbüntették a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a Sorospénzek miatt
Oldalanként egymillió forintért írhat tanulmányt Szijjártó testvére
Hadházy megint talált egy különös törvénymódosítást
A magyar állam kártérítést kell fizessen két tranzitzónába zárt férfinak
EU: Január végéig eldől Orbán sorsa
Németh: Korábban jómagam is foglalkoztam a jógával
Nébih botrány: 104-ből 100 sertésnél bukkantak problémákra
Borkai ügyvédjének előkerült egy szerződése a győri egyetemmel
7-800 milliót kaszálhat Mészáros és köre a közmédiás hirdetéseken
Magyarországot támadja a fél világ: a BBC is foglalkozik a tranzitzónában ragadt apával és fiúval
Az új Terminátor: Schwarzenegger fia kipattintotta magát
Nem tudsz rendszámot csinálni filctoll és papír segítségével! - na fogd meg a söröm
Aktivisták jutottak be a kormánypárt székházába
Magyar világsztár írt levelet Karácsony Gergelynek
Megkérték Kiszel Tünde kezét
3 éve halott férfit találtak egy lakásban, ahol még szólt a rádió
Félsz, te patkány? - elszabadult a pokol a parlamentben
Döntöttek a botrányba keveredett rendezőről: Most adta ki a közleményt a Katona József Színház
A hűtlen kezelés miatt eltiltott ex-FIFA-elnököt fogadta Orbán a Várban
A Néppárt új elnöke félreérthetetlenül üzent Orbánnak
Mészáros és Tiborcz cégétől vett kötvényeket az MNB
Lázár most a társasházakban és a gépjárművekben tiltaná be a dohányzást
Az ismert magyar színésznőt kapták lencsevégre a Népligetnél: ürítette a kukákat, utcát sepert
Egymásba szerettek az X-Faktor mentorai?
Elvesztette a türelmét az EU a magyar kormánnyal szemben
Katasztrófavédelem: csak büdös van a visontai erőmű körül, de nem veszélye
A kávéfőzőgyár után most az agrárkar - komoly bajban van Szarvas
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Eltűnt egy idős svájci néni Budapesten
Meghalt: nem tudták már megmenteni a csobánkai balesetben megsérült gyereket
Sikkasztás miatt ítélték el Nagy Szilárd polgármestert
Tömegkarambol az M7-esen
Országos népszavazást tartanának atlétikai stadion ügyben
Orbán új földgömbjéről beszél mindenki - nem volt olcsó
Tudod melyik ország akadályozta meg, hogy az EU elítélje az USA-t az izraeli telepek miatt?
Patkányírtás tragédia: egy hároméves gyerek és az anyja meghalt, huszonketten kórházba kerültek
A Néppárt új vezetője már az első beszédében Orbánnak esett
Körözött luxus BMW-t foglaltak le a veszprémi rendőrök
Borkai nagyon örült, fülig ért a szája - mondja a felvételek miatt előállított volt futballista
Berlini merénylet: Megölték Fritz von Weizsäckert
Damu Rolandot letiltották!
Súlyos sérülések: Alkalmazottait veszélyeztette egy zalai agrármérnök
Mentőhelikopterrel szállították kórházba a 3 éves gyereket -csobánkai horrorbaleset
125 ezer magyar gyermek tengődik a nyomorban
Fél évre ítéltek egy kommentelőt, aki beszólt egy Pesti Srácok-munkatársnak
32 ezer pedagógus lett jogfosztott
Megszólalt a volt focista, akit Borkai megzsarolásával vádolnak
Újabb emeletes vonatokat vesz a MÁV
Paks: Mészáros újabb közbeszerzést nyert egy 15 milliárdos paksi projektben - de ki számolja már
Gothár vallomása: elfogadhatatlan módon közeledett egy kolléganőjéhez
Megkegyelmez az állam Mészárosnak, de csak neki!
A Hit Gyülekezet szerint a jógázás démonidézés
Botrány a parlamentben: Jakab Péter elfoglalta a miniszterelnöki széket
Orbán: az állampolgárok nem utalnak pénzt az államadósságba, ami úgy gondolom, hogy közös érdek lenne
Mészáros Lőrinc gyára többet engedhet meg magának, mint Bige Lászlóé
Két nőt is előállítottak Borkai-ügyben - Borkait nem
A rendőrök nem folytattak teljes körű nyomozást Farkas Flórián haverjának ügyében
Kínos kérdést tettek fel Farkas Flóriánnak élőben: Flóri, hol a pénz?
Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette az Orbán szupersztár filmet
Mondtuk már: a magyar csapat nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még pár gól
Nemzőképtelen férfiaknak szóló programon dolgoznak Káslerék
Újra átírhatják a választási szabályokat
A győri egyetem a következő, amelyet kivesznek az állami fenntartásból
Telenor akció: 3 napon át ingyen telefonálhat vagy korlátlanul netezhet
Ekkora idiótát: visszafordult a magyar autópályán mert elfelejtett matricát venni
Nőket is előállítottak Borkai zsarolása miatt
Már egy kis károkozást követően is négyszeresére növekedhet a biztosítási díj
Vecsés: Hős kutyák mentették meg két kislány és a nagymama életét
Több százezer forintért bérel luxuslakást Budapesten a Viking kapitánya
Fehér karácsony helyett az idei lehet minden idők legmelegebb tele
Marco Rossi : Mindenkinek fel kell fognia Magyarországon, hogy képességbeli hiányok vannak
A magyar csapat bizakodó: nem kell a múlton rágódni, előre kell nézni
Ismert művésznek kellett távoznia a Katona József Színházból
Katonai büntetőeljárás indult a megvert rendőrnő ügyében
A cél, hogy semmilyen módon ne lehessen felelősségre vonni semmiért
Bankrablás Pécsen, egy idős, sánta férfit keresnek
Áramütésben halt meg a kombájn sofőrje
Elszíneződtek a pénzérmék a dolgozók zsebében a Mátrai Erőműben észlelt szennyeződés miatt
Elutasította a Fidesz az SMA-s gyerekek megsegítését
Leszerelik a BKK sosem használt beléptetőkapuit
Novák Katalin: ismét gyermekvédelmi programot készít a kormány
Forró vízzel teli gödörbe zuhant két férfi: halálra főttek
A pénztárnál halt meg egy idős férfi Csömörön
Kamion és autók az árokban: megrázó fotó a békéscsabai halálos balesetről
Összellenzéki ellenállást szorgalmaznak Budapesten
Nagyobb a botrány a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták
Rengeteg magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt
Matolcsyékat nem zavarja a 334 forintos euró és kár is emiatt aggódni
Kubatovnak dolgozik Kocsis Máté anyósa
Magyarország megvétózta a közös uniós jogállamisági nyilatkozatot
Több mint százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek
A lángok közül mentették ki a síró koalát
Segíts a rendőrségnek: a képen látható férfiak raboltak ki egy nőt a II. kerületben
Óriási botrány: azonnali kirúgás a Katona József Színházban
Óriási készültség: kiraboltak egy bankot Pécsen
Maffia, tolvaj, lakásmutyi – ezeket a szavakat blokkolta Ferencváros volt fideszes önkormányzata
Paks II.: 2029 az új cél
Orbán meglépte: a szülő kötelessége, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Fű alatt államosítanák az MTA teljes vagyonát
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
A borravaló miatt büntették meg a népszerű éttermet! - közben állami milliárdokról hallgatnak
Orbán: emlékszem a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, ma alulról szagolják az ibolyát
12 millió euró: ennyit költ a kormány arra, hogy a magyar borokat népszerűsítse
Évtizedes rekordot döntött Brazíliában az erdőirtás mértéke
Beázó tetők és lepukkant házak - már Szlovákiához képest is nyomorúságos a magyar lakáshelyzet
Tatabánya: rettegtek apjuktól a gyerekek, ezért nem mentek haza iskola után!
Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, ehhez a bérek emelkedése segítséget ad
A magyarok átlagosan fél évre elegendő megtakarítással rendelkeznek
Megszólalt Cozma édesapja Sztojka Iván újabb letartóztatásáról
Eddig rosszul tudtad: mutatjuk hogyan számold ki a kutyusod életkorát
400 milliárdos vagyona van Mészároséknek - ezzel a világ leggazdagabb gázszerelője lett
Illegális fakitermelésről forgatott a stáb amikor rájuk támadtak
Nébih: Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívtak vissza
Vakon követte a GPS-t a sofőr, a tengerben kötött ki
107 kiló csomagolást dob ki egy német évente
Amerika már csak ilyen: titokban maradnak Trump adóbevallásai
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott
Felhagy az ellenzék a radikális parlamenti akciókkal
Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion ötletét
15 rendkívüli kihűléses eset történt Magyarországon idén
Álnéven ismerkedik a miskolci édesanyát összeverő exkatona
A doktori iskolák felhígítása a következő lépés
Kamu volt a visszavonulás, Orbánék nekimennek a független bíróságoknak
Egy 15 éves lány életét vesztette - összeomlott egy híd Franciaországban
Árulók, átállók, visszatérők - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit
Orbán állítja, ő nem verte át Karácsonyt
Döbbenetes: valósággal félresöpörte az autót a villamos a Döbrentei téren
Várhelyi Olivért jóváhagyta az Eu
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva