thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.22
THE POST
           
22
Az iszlamista Erdogan és a kereszténységet védelmező Orbán - Béke otthon, béke a világban
Ez is érdekelhet:
Íme az első szerelmes fotó Dallos Bogiról és Puskás Petiről
Ittasan okozott balesetet egy férfi Dunaújvárosban
Megbüntették a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a Sorospénzek miatt
Erdogan elnök, a török illiberalizmus mestere régen keresi azokat a politikusokat, akikkel szövetkezhet a nyugat ellen: Orbán Viktor a lehető legjobb alany erre, hiszen az EU egyik tagállamának miniszterelnöke. Az is biztosan összeköti a két politikust, hogy egykori mesteréből faragott utóbb ellenséget: Erdogan Fethullah Gülenből, Orbán pedig Soros Györgyből.

A török politikát meghatározó szekuláris és konzervatív pártok nem csak a vallás kérdésében nem értenek egyet, legalább ennyire megosztja őket Törökország nagypolitikában játszott szerepének kérdése is. Az első világháborúból vesztesen kikerült Oszmán Birodalom helyébe lépő Török Köztársaság alapítója Mustafa Kemal Atatürk rájött, hogy hazájának azzal tesz a legjobbat, ha elkerüli a nagypolitika zűrzavarát. Erre utal mottója is:

Béke otthon, béke a világban.

Konszolidációs politikája elismeréseként 1934-ben az akkori görög köztársasági elnök, Elefthériosz Venizélosz Nobel-békedíjra jelölte az alig több mint egy évtizeddel korábban még Görögországgal hadban álló Atatürköt. 1938-as halála után párttársa, Ismet Inönü kezébe került a hatalom, aki – folytatva a szekuláris hagyományt – nagy erőfeszítések árán sikeresen elérte, hogy hazája kimaradjon a második világháborúból. Atatürk pártja, a CHP (Köztársasági Néppárt) elvesztette az 1950-es választásokat, az ellenzéki konzervatív DP (Demokrata Párt) került hatalomra. Mindamellett, hogy az iszlám vallásnak nagyobb teret engedtek a politikában és a közéletben, még abban az évben küldtek 4500 török katonát a koreai háborúba, hogy így győzzék meg a nyugatot: vegyék be az országot a NATO-ba.

A konzervatív törököknek az Oszmán Birodalomhoz fűződő nosztalgiája azóta is meghatározza külpolitikai törekvéseiket, nincs ez másként Recep Tayyip Erdogannal sem, aki 2002-es hatalomra kerülése óta elég komolyan dolgozik azon, hogy elhitesse a választóival, ő valójában egy nagyhatalom első embere. E projekt keretében Törökország tényleg komoly nemzetközi befolyásra tett szert, így például török építőipari cégek lepték el a Közel-Kelet legtöbb országát, Koszovótól Szomáliáig tucatnyi helyen jelentek meg török tulajdonú bankok, valamint átadtak egy „gigadzsámit” Kölnben.

Komoly külpolitikai tevékenységének olyan hatása is kimutatható, hogy

manapság Szomáliában az újszülött fiúgyermekeknek gyakran keresztnévként adják az Erdogan nevet – miközben ez Törökországban kizárólag vezetéknév lehet.

De a török elnök hatalmas népszerűségnek örvend Pakisztánban, Bangladesben, Jemenben, Tádzsikisztánban, Indonéziában, Koszovóban és Csecsenföldön is.

Erdogan többek között erre az elismertségre építi demagóg kampányát, mondván ő az a politikai vezető, akit az egész világ szeret. A 2016-os sikertelen katonai hatalom-átvételi kísérlet után Mogadisutól Bejrúton át egészen Pristináig megünnepelték a puccs elbukását. Ezen országok azonban számottevő politikai támogatást nem tudnak nyújtani az Erdogan-rezsimnek, éppen ezért
a török illiberalizmus mestere jó ideje keresi azokat a politikusokat, akikkel közösen szövetkezhet a nyugat ellen.
Orbán Viktor a lehető legjobb alany erre, hiszen az EU egyik tagállamának miniszterelnöke. Magyarország csatlakozása a Türk Tanácshoz, vagy éppen Szijjártó Péter azon kijelentése, miszerint a kurdok ellen megindított török offenzíva a magyar nemzet érdeke, olyan lépések, amelyekkel a török lakájmédia azt próbálja bizonyítani, hogy az Európ

ai Unió hanyatlik, hiszen már egyes tagállamai is inkább Ankara felé húznak.

Míg majdnem az összes török kormánypárti sajtóorgánum beszámolt arról, hogy Magyarország megvétózta az EU közös, Törökországot elítélő határozatát, addig azt már egyik sem említette meg, hogy a magyar kormánypárti EP-képviselők később mégis megszavazták az erről szóló előterjesztést. Idén márciusban, mikor is a francia parlament határozatot hozott a múlt század elején lezajlott örmény népirtással kapcsolatban, a török hírportálokon arról jelentek meg tudósítások, hogy Magyarországon – a francia döntést elítélve – török zászlókkal díszítették fel a Lánchidat. Igaz, a hírhez csatolt képek valójában Ahmet Davutoglu korábbi török miniszterelnök 2015-ös látogatása idején készültek.

Arról is több tucat cikk jelent meg a török kormánypárti sajtóban, hogy Magyarország vonakodik elismerni az örmény népirtást, sőt, valójában az örmény hadsereg hegyi-karabahi agresszióját tekinti népirtásnak. Orbán Viktor neve csak ritkán bukkan fel a török médiában, a lényeg, hogy az EU-tagállam Magyarország folyamatos érdeklődést mutat Ankara iránt. Erre most különösen nagy szüksége van Erdogannak, hiszen kezdi túlfeszíteni a húrt, a szíriai beavatkozás nemcsak a nyugati államokban, de a Közel-Keleten is óriási felháborodást keltett, Magyarországot leszámítva egyedül a Hamasz, palesztin terrorszervezet fejezte ki támogatását az offenzívával kapcsolatban.

Magyarország barátsága azért is fontos Erdogannak, mert a török-amerikai kapcsolatok rég nem látott mélyponton vannak. Az, hogy az amerikai szenátus kimondta: igenis volt örmény népirtás, egyértelmű utalás arra, Washington nem kér többet Erdogan politikájából. Legutóbb 2007-ben az Egyesült Államokban élő örmények érték el, hogy a kongresszus egyáltalán szavazásra bocsássa az ügyet. Akkor Ankara megfenyegette az USÁ-t, amennyiben kimondják, hogy a törökök népirtást követtek el az örmények ellen, bezárják a Törökországban található Incirlik légibázist, amit 1951 óta használ az Egyesült Államok légiereje – akkoriban éppen Irak és Afganisztán bombázására indultak onnan az amerikai gépek. Az már csak szomorú adalék, hogy a légitámaszpont azon a területen fekszik, amelynek eredeti tulajdonosai olyan örmény polgárok voltak, akiket épp a genocídium idején, 1915-ben mészároltak le. 2007-ben maga George W. Bush elnök kérte meg a képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg az örmény népirtás elismerését, így ez az aktus akkor kifejezetten a hivatalban lévő amerikai elnök kérésére maradt el. Washington most másképp döntött.

Erdogannak ebben a helyzetben nagyon is szüksége van a „Szijjártó-féle” politikusokra, akik látványosan kiállnak a politikája mellett.
Erdogant és Orbánt összeköti az a tény is, hogy mindketten egykori mesterükből faragtak utóbb ellenséget: Erdogan Fethullah Gülenből, Orbán pedig Soros Györgyből.

A török állami Anatólia Hírügynökség rendszerint a Soros Györgyről szóló összes hírt átveszi, amit a Magyar Nemzet vagy az Origo ír meg, majd ezzel magyarázzák, hogy bizony még a civilizált Európa sem tűri el a Soros- és Gülen-féléket.

Ezek után igen nagy meglepetés lenne, ha a török média beszámolna az Erdogan budapesti látogatására időzített ellentüntetésről. Ha ez mégis megtörténne, akkor valószínűleg Soros Györgyre vagy Fethullah Gülenre hárítanák a felelősséget a politikai akcióért.

Fotó: Murat Cetinmuhurdar / Turkish Presidency / Anadolu Agency / AFP
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Tiborcz vett egy ötcsillagos szállodát Mészáros Lőrinctől
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Fordulat az exkatona által összevert nő ügyében - Innen nem mászol ki élve
Hírhez tartozó kép:
Tiborcz vett egy ötcsillagos szállodát Mészáros Lőrinctől
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Fordulat az exkatona által összevert nő ügyében - Innen nem mászol ki élve
Íme az első szerelmes fotó Dallos Bogiról és Puskás Petiről
Ittasan okozott balesetet egy férfi Dunaújvárosban
Megbüntették a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a Sorospénzek miatt
Oldalanként egymillió forintért írhat tanulmányt Szijjártó testvére
Hadházy megint talált egy különös törvénymódosítást
A magyar állam kártérítést kell fizessen két tranzitzónába zárt férfinak
EU: Január végéig eldől Orbán sorsa
Németh: Korábban jómagam is foglalkoztam a jógával
Nébih botrány: 104-ből 100 sertésnél bukkantak problémákra
Borkai ügyvédjének előkerült egy szerződése a győri egyetemmel
7-800 milliót kaszálhat Mészáros és köre a közmédiás hirdetéseken
Magyarországot támadja a fél világ: a BBC is foglalkozik a tranzitzónában ragadt apával és fiúval
Az új Terminátor: Schwarzenegger fia kipattintotta magát
Nem tudsz rendszámot csinálni filctoll és papír segítségével! - na fogd meg a söröm
Aktivisták jutottak be a kormánypárt székházába
Magyar világsztár írt levelet Karácsony Gergelynek
Megkérték Kiszel Tünde kezét
3 éve halott férfit találtak egy lakásban, ahol még szólt a rádió
Félsz, te patkány? - elszabadult a pokol a parlamentben
Döntöttek a botrányba keveredett rendezőről: Most adta ki a közleményt a Katona József Színház
A hűtlen kezelés miatt eltiltott ex-FIFA-elnököt fogadta Orbán a Várban
A Néppárt új elnöke félreérthetetlenül üzent Orbánnak
Mészáros és Tiborcz cégétől vett kötvényeket az MNB
Lázár most a társasházakban és a gépjárművekben tiltaná be a dohányzást
Az ismert magyar színésznőt kapták lencsevégre a Népligetnél: ürítette a kukákat, utcát sepert
Egymásba szerettek az X-Faktor mentorai?
Elvesztette a türelmét az EU a magyar kormánnyal szemben
Katasztrófavédelem: csak büdös van a visontai erőmű körül, de nem veszélye
A kávéfőzőgyár után most az agrárkar - komoly bajban van Szarvas
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Eltűnt egy idős svájci néni Budapesten
Meghalt: nem tudták már megmenteni a csobánkai balesetben megsérült gyereket
Sikkasztás miatt ítélték el Nagy Szilárd polgármestert
Tömegkarambol az M7-esen
Országos népszavazást tartanának atlétikai stadion ügyben
Orbán új földgömbjéről beszél mindenki - nem volt olcsó
Tudod melyik ország akadályozta meg, hogy az EU elítélje az USA-t az izraeli telepek miatt?
Patkányírtás tragédia: egy hároméves gyerek és az anyja meghalt, huszonketten kórházba kerültek
A Néppárt új vezetője már az első beszédében Orbánnak esett
Körözött luxus BMW-t foglaltak le a veszprémi rendőrök
Borkai nagyon örült, fülig ért a szája - mondja a felvételek miatt előállított volt futballista
Berlini merénylet: Megölték Fritz von Weizsäckert
Damu Rolandot letiltották!
Súlyos sérülések: Alkalmazottait veszélyeztette egy zalai agrármérnök
Mentőhelikopterrel szállították kórházba a 3 éves gyereket -csobánkai horrorbaleset
125 ezer magyar gyermek tengődik a nyomorban
Fél évre ítéltek egy kommentelőt, aki beszólt egy Pesti Srácok-munkatársnak
32 ezer pedagógus lett jogfosztott
Megszólalt a volt focista, akit Borkai megzsarolásával vádolnak
Újabb emeletes vonatokat vesz a MÁV
Paks: Mészáros újabb közbeszerzést nyert egy 15 milliárdos paksi projektben - de ki számolja már
Gothár vallomása: elfogadhatatlan módon közeledett egy kolléganőjéhez
Megkegyelmez az állam Mészárosnak, de csak neki!
A Hit Gyülekezet szerint a jógázás démonidézés
Botrány a parlamentben: Jakab Péter elfoglalta a miniszterelnöki széket
Orbán: az állampolgárok nem utalnak pénzt az államadósságba, ami úgy gondolom, hogy közös érdek lenne
Mészáros Lőrinc gyára többet engedhet meg magának, mint Bige Lászlóé
Két nőt is előállítottak Borkai-ügyben - Borkait nem
A rendőrök nem folytattak teljes körű nyomozást Farkas Flórián haverjának ügyében
Kínos kérdést tettek fel Farkas Flóriánnak élőben: Flóri, hol a pénz?
Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette az Orbán szupersztár filmet
Mondtuk már: a magyar csapat nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még pár gól
Nemzőképtelen férfiaknak szóló programon dolgoznak Káslerék
Újra átírhatják a választási szabályokat
A győri egyetem a következő, amelyet kivesznek az állami fenntartásból
Telenor akció: 3 napon át ingyen telefonálhat vagy korlátlanul netezhet
Ekkora idiótát: visszafordult a magyar autópályán mert elfelejtett matricát venni
Nőket is előállítottak Borkai zsarolása miatt
Már egy kis károkozást követően is négyszeresére növekedhet a biztosítási díj
Vecsés: Hős kutyák mentették meg két kislány és a nagymama életét
Több százezer forintért bérel luxuslakást Budapesten a Viking kapitánya
Fehér karácsony helyett az idei lehet minden idők legmelegebb tele
Marco Rossi : Mindenkinek fel kell fognia Magyarországon, hogy képességbeli hiányok vannak
A magyar csapat bizakodó: nem kell a múlton rágódni, előre kell nézni
Ismert művésznek kellett távoznia a Katona József Színházból
Katonai büntetőeljárás indult a megvert rendőrnő ügyében
A cél, hogy semmilyen módon ne lehessen felelősségre vonni semmiért
Bankrablás Pécsen, egy idős, sánta férfit keresnek
Áramütésben halt meg a kombájn sofőrje
Elszíneződtek a pénzérmék a dolgozók zsebében a Mátrai Erőműben észlelt szennyeződés miatt
Elutasította a Fidesz az SMA-s gyerekek megsegítését
Leszerelik a BKK sosem használt beléptetőkapuit
Novák Katalin: ismét gyermekvédelmi programot készít a kormány
Forró vízzel teli gödörbe zuhant két férfi: halálra főttek
A pénztárnál halt meg egy idős férfi Csömörön
Kamion és autók az árokban: megrázó fotó a békéscsabai halálos balesetről
Összellenzéki ellenállást szorgalmaznak Budapesten
Nagyobb a botrány a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták
Rengeteg magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt
Matolcsyékat nem zavarja a 334 forintos euró és kár is emiatt aggódni
Kubatovnak dolgozik Kocsis Máté anyósa
Magyarország megvétózta a közös uniós jogállamisági nyilatkozatot
Több mint százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek
A lángok közül mentették ki a síró koalát
Segíts a rendőrségnek: a képen látható férfiak raboltak ki egy nőt a II. kerületben
Óriási botrány: azonnali kirúgás a Katona József Színházban
Óriási készültség: kiraboltak egy bankot Pécsen
Maffia, tolvaj, lakásmutyi – ezeket a szavakat blokkolta Ferencváros volt fideszes önkormányzata
Paks II.: 2029 az új cél
Orbán meglépte: a szülő kötelessége, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Fű alatt államosítanák az MTA teljes vagyonát
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
A borravaló miatt büntették meg a népszerű éttermet! - közben állami milliárdokról hallgatnak
Orbán: emlékszem a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, ma alulról szagolják az ibolyát
12 millió euró: ennyit költ a kormány arra, hogy a magyar borokat népszerűsítse
Évtizedes rekordot döntött Brazíliában az erdőirtás mértéke
Beázó tetők és lepukkant házak - már Szlovákiához képest is nyomorúságos a magyar lakáshelyzet
Tatabánya: rettegtek apjuktól a gyerekek, ezért nem mentek haza iskola után!
Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, ehhez a bérek emelkedése segítséget ad
A magyarok átlagosan fél évre elegendő megtakarítással rendelkeznek
Megszólalt Cozma édesapja Sztojka Iván újabb letartóztatásáról
Eddig rosszul tudtad: mutatjuk hogyan számold ki a kutyusod életkorát
400 milliárdos vagyona van Mészároséknek - ezzel a világ leggazdagabb gázszerelője lett
Illegális fakitermelésről forgatott a stáb amikor rájuk támadtak
Nébih: Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívtak vissza
Vakon követte a GPS-t a sofőr, a tengerben kötött ki
107 kiló csomagolást dob ki egy német évente
Amerika már csak ilyen: titokban maradnak Trump adóbevallásai
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott
Felhagy az ellenzék a radikális parlamenti akciókkal
Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion ötletét
15 rendkívüli kihűléses eset történt Magyarországon idén
Álnéven ismerkedik a miskolci édesanyát összeverő exkatona
A doktori iskolák felhígítása a következő lépés
Kamu volt a visszavonulás, Orbánék nekimennek a független bíróságoknak
Egy 15 éves lány életét vesztette - összeomlott egy híd Franciaországban
Árulók, átállók, visszatérők - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit
Orbán állítja, ő nem verte át Karácsonyt
Döbbenetes: valósággal félresöpörte az autót a villamos a Döbrentei téren
Várhelyi Olivért jóváhagyta az Eu
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva