thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.17
THE POST
           
17
Karácsony bőkezűbben osztogatja a fővárosi önkormányzati cégekben járó fizetéseket, mint Tarlós
Ez is érdekelhet:
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Karácsony Gergely bőkezűbben osztogatja a fővárosi önkormányzati cégekben járó fizetéseket, mint Tarlós István. Igaz, a kedden megszavazott összegek így sem érik el a törvényi maximumot.
Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc egykori minisztere például 644 ezer forintot keres majd havonta, míg az elődjének 500 ezret szavaztak meg 2014-ben.
Egy másik volt miniszternek, az egykori MSZMP-s Kolber Istvánnak 322 ezres havi fizetés jut jövőre, míg öt éve ugyanezért a munkáért 160 ezer járt.
Az elmúlt években persze nőtt a minimálbér is, de nem ennyivel.
Kedden a Fővárosi Közgyűlés megválasztotta a budapesti önkormányzati cégek új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait. A teljes lista csak pénteken lesz nyilvános a fellebbezési határidők miatt, de azt már lehet tudni, hogy többek közt Gyurcsány Ferenc egykori miniszterei is pozíciókhoz jutottak.

A Karácsony Gergely által benyújtott előterjesztésből kiderül, mekkora fizetést szán nekik az ellenzéki vezetésű főváros, ami azért is érdekes, mert az erről szóló törvény elég nagy rugalmasságot biztosít. Annyi az előírás, hogy köztulajdonú gazdasági társaság

igazgatósági elnöke nem kaphat többet a minimálbér hétszeresénél,
igazgatósági tagja a minimálbér ötszörösénél,
felügyelőbizottsági elnöke a minimálbér ötszörösénél,
felügyelőbizottsági tagja pedig a minimálbér háromszorosánál.

Úgy tűnik,

Karácsonyék egyiket sem maxolták ki, viszont megemelték a 2014-ben megszavazott, Tarlós-féle fizetéseket. Ráadásul a legtöbbször nagyobb mértékben tették, mint amennyivel öt év alatt nőtt a minimálbér (ez 2015-ben 105 ezer forint volt, jövőre 161 ezer lesz). A cikkben végig bruttó fizetésekről, és nem a kézhez kapott pénzről van szó.

Draskovics visszatér
A 24.hu által megszerzett lista szerint Draskovics Tibor lesz a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának új elnöke, amiért a minimálbér négyszeresét fogja kapni havonta. A jövő évi minimálbérrel számolva

Draskovics 644 ezret fog keresni, ami a törvény szerint lehetne kevesebb, de akár elérhetné az egymillió forintot is.

Draskovics először pénzügyminiszter, aztán a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, majd igazságügyi és rendészeti miniszter is volt a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején. 2010-ben, néhány hónappal a Fidesz hatalomra kerülése előtt az ELTE gazdasági tanácsába delegálta öt évre az akkori MSZP-kormány.

Draskovics Szegvári Pétert váltja, akinek 2014-ben ennél kevesebbet, havi 500 ezres fizetést szavazott meg a fideszes többségű közgyűlés. Akkoriban viszont nem a minimálbérhez igazították a díjazást, hanem fix összegekről döntöttek. Ha Karácsonyékhoz hasonlóan Tarlósék is négyszeres szorzóval számoltak volna, Szegvári kénytelen lett volna beérni 420 ezer forinttal (a 2015-ös 105 ezer forintos minimálbér alapján).

Fidesz, Jobbik, Momentum, BKK
Igazgatósági tag lesz a BKK-ban Körömi Attila is, aki a 2000-es évek elején még fideszes parlamenti képviselő volt, aztán a Jobbikban is próbálkozott, idén pedig már Pécsen indult a választáson, momentumos színekben.

Kikapott, új posztján viszont a minimálbér háromszorosát, havi 483 ezer forintot vihet haza 2020-ban.Öt éve ugyanezért a munkáért csak 360 ezer forintot szavaztak meg. Az MSZP-s Czeglédy Gergőt - akiről a Direkt36 azt írta, hogy kormányközeli üzletemberrel áll kapcsolatban - a BKK felügyelőbizottsági tagjává választották. Ez havi 290 ezer forintot jelent neki jövőre, korábban 210 ezer ezer járt ugyanezért a munkáért.

Gyurcsány fejlesz

tési miniszterének 322 ezer forint jut
A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságába ül a DK-s Kolber István, a Gyurcsány-kormány fejlesztési minisztere, aki már az MSZMP-ben is töltött be tisztségeket. A közgyűlés a minimálbér kétszeresét szavazta meg neki, ami jövőre 322 ezer forint lesz. Ugyanennyit fog keresni Bodnár Zoltán, a Fodor Gábor-féle Liberálisok 2014-es főpolgármester-jelöltje, öt éve viszont csak 160 ezres fizetést szavaztak meg ugyanezekre a posztokra.Az igazgatóság elnöke Tordai Csaba lesz, aki szakállamtitkár volt a Bajnai-féle Miniszterelnöki Hivatalban, aztán ő lett az Átlátszó tulajdonosa, amiből most kiszáll. Tordai a minimálbér háromszorosát, 483 ezer forintot fogja megkapni havonta. Elődjének, Barts J. Balázsnak ennél jóval kevesebbet, 200 ezret szavaztak meg 2014-ben. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium egykori államtitkára, az MSZP korábbi pártigazgatója a BKV igazgatóságában folytatja, havi 322 ezer forintért cserébe, szemben az öt éve megszavazott 250 ezer forinttal.

Bollok Istvánné, Budafok volt szocialista polgármestere felügyelőbizottsági tagként 241 ezer forintra számíthat, ami nem is sokkal több, mint az öt éve megszavazott 200 ezer forint. Vagyis ebben az esetben tényleg betudhatjuk a változást a minimálbér növekedésének.

Karácsony szerint inkább a nemi arányokkal van baj
Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára és Karácsony idei kampányfőnöke 483 ezer forintot fog keresni jövőre a Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagjaként. Pont annyit, mint Lakos Imre egykori újbudai alpolgármester, az SZDSZ volt budapesti elnöke. Ez megint csak nem sokkal több, mint az öt éve megszavazott 450 ezer forint.

A DK-s Élő Norbertnek a választáson nem sikerült bejutnia a közgyűlésbe, de felügyelőbizottsági tagként havi 290 ezer forinttal vigasztalódhat. 2014-ben csak 210 ezer járt volna neki. Atkári János, Demszky Gábor korábbi helyettesének és Tarlós István tanácsadójának pedig havi 322 ezer forint jut majd a Fővárosi Csatornázási Művek igazgatóságában.

Karácsony Gergely szerdán azt nyilatkozta a kormányülés után, hogy Atkárit ő maga jelölte, mert fontos szerepe lehet a cég külföldi tulajdonban levő részének visszavásárlásában. Általában pedig azt mondta, többpárti koalíciót kell fenntartaniuk, és egyszerűen

„vannak személyi javaslatok, amik a pártoktól érkeztek”.Szerinte nem is a személyekkel van gond, inkább azzal, hogy hiába ígérte meg, nem sikerült tartania a kiegyensúlyozott nemi arányokat az igazgatóságokban.

Frissítés:
Cikkünk megjelenése után a Főpolgármesteri Hivatal válaszolt a kérdéseinkre. Kiemelték, hogy „a maximálisan megállapítható díjazásnak nagyságrendileg a felét” állapították meg, „a két holdingcég (BVH és BKK) esetében a nagyobb felelősséget elismerve némileg magasabb a közgyűlés által meghatározott szorzószám, mint a másik négy társaság esetében. A mostani döntésével a közgyűlés ezen logika szerint egységesítette a tiszteletdíjakat, ezért van az, hogy a BVH igazgatósági tagjainak tiszteletdíja néhány ezer forinttal még csökkent is, míg az eddig kiugróan alacsony összegű tiszteletdíjak arányaikban jobban emelkedtek”.

„Összességében elmondható, hogy a tiszteletdíjak korábbi, 2015-ös megállapításához képest azok minimálbérhez viszonyított mértéke - a legalacsonyabbak kivételével - még csökkent is” - írták, utalva arra, amit írtunk is, hogy ha a Tarlós-féle közgyűlés is úgy számolt volna, mint a Karácsony-féle, például Draskovics Tibor elődje is kevesebbet keresett volna.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orvvadászattal gyanúsítják a fideszes polgármestert
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Dehidratáció miatt meghalt egy 9 hónapos csecsemő a menekülttáborban
Hírhez tartozó kép:
Orvvadászattal gyanúsítják a fideszes polgármestert
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Dehidratáció miatt meghalt egy 9 hónapos csecsemő a menekülttáborban
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Ez olyan út kezdete, amelyen történelmet írhat a magyar válogatott
Újabb dráma az X-Faktor színpadán: tehetségkutató helyett dráma szakkőr?
Segíts egy megosztással! - Eltűnt egy ötéves kisfiú Óbudán
Hihetetlen dolgokat állít Shane Tusupról az egykori úszókapitány
Pár pillanatra már fel tud állni a tolószékből Sas József
Hongkong elsüllyedt az erőszakban
Újabb kétszáz embert dobnak ki a munkahelyéről egyik napról a másikra
Orbán Prágában: Mi vagyunk Európa jövője
Az időjárás káoszba taszítja Olaszországot
Műemlék épületet bont a kormány a Várba költözés miatt
Durva frontális karambol történt Budán
Régen ha valakinek volt munkahelye, akkor az a fizetéséből meg tudott élni
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Véletlenül megsemmisülhetett a rendőrségen egy CD, amin a Rogán polgármestersége alatt eladott ingatlanok listája volt
Egy megkínzott kutyust találtak Kisújszálláson
Kigyulladt egy büfé Szombathelyen
100 Ft nyugdíj prémium - ha nem látjuk nem hisszük el
Íme a srác, aki tökéletesebb kört megy, mint Lewis Hamilton
Amikor élvezet a magyar foci: Sipőcz Virág gyönyörű megoldásból szerezte Magyarország találtát Csehország ellen
Még csak 7 éves de már 1300 kutyának segített új otthont találni
Erdogan simán elmozdítja a megválasztott polgármestereket
A orvvadászattal gyanúsított fideszes szerint ő csak önvédelemből lőtt a vadkanra
Hatmilliót fizet Dánia a menekülteknek, ha hazatérnek
Megnyílik mindenki álma: a Nutella-szálloda
Bejárta a világsajtót: Lázár János virágot vitt Horthy sírjára
Így köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Titkos felvétel került elő Freddie Mercury utolsó óráiról
Hiába küzd az újságíró, akinek egy hatalmas fa vágta ketté az autóját Budapesten
Harsányi Levente milliókat nyert sportfogadással
120 négyzetméteres svábhegyi lakás van Lázár János 10 éves kisfia nevén
Orbán: Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország!
Orbán: Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukjuk be a boltot
Prága: Százezrek vonultak az utcákra a kormányfő ellen
Elkezdődött: Orbán hadjáratot indított az önkormányzatok ellen
A nők fizetési igénye 54 ezer forinttal alacsonyabb a férfiakénál
Karácsony átadta a Tarlós által javasolt kitüntetéseket
Kilencéves, és nemsokára lediplomázik - áldás vagy átok csodagyereknek lenni?
Börtönbe zárták a szülőket, miután gyerekük belehalt a nyersvegán ételbe
Vizslamentés: segíts egy megosztással, szimatolva rohangál Esztergomban ez a kutyus!
Külföldi média: Amit Orbán csinál, az háborúhoz fog vezetni!
Bécs elutasította egy új nemzeti stadion építését
Ukrajnában tombol az ingyen magyar nyugdíjláz
Bakondi György ismét elmondta az M1-ben: nő a migrációs nyomás!
Tüntetés Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát
Elviselhetetlen a bűz Mészáros erőművénél, a katasztrófavédelem a helyszínen van
A magyarok nem kaptak ki, csak a győzelemhez hiányzott még 2 gól
Orbán büszke a menő stadionra, de beszédet mondani már nem mert
Biatorbágyi drogügy: 190 milliót ásott el a tuják tövében egy férfi
Civil munkahelyéről is kidobták a barátnőjét megverő férfit - itthon nincs maradása
A velencei árvíz már az operaházat veszélyezteti
14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a magyarok
Nemzetbiztonsági kockázattal jár a ferencvárosi török iskola ügye
Európa egyik legjobban kereső politikusa lesz Áder János!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
A magyar kormány 175 milliót ad São Pauló-i szennyvízkezelésére
Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében, a katasztrófavédelem a helyszínen vizsgálódik
Többmilliárdos kártérítést köteles fizetni az állam
Helsinki nekiment Orbánnak: Magyarország tömegével tart fogva ártatlan gyermekeket
Hajléktalanok használhatnak egy ausztrál parkolóházat
Mészöly: A labdarúgás nem halt meg Magyarországon
A fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét
Kórházban gyógyulnak a megégett koalák
Disznó sorolt be a belső sávba Budapesten
Kurdbarát polgármestereket börtönöztek be Törökországban
Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák
Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét
Marketingdíjat kapott a Coca-Cola szivárványos kampánya
Tovább él az öreg bogárhátú, de már robogóként
Étrend-kiegészítőt árul a Borkai-utódnak szánt fideszes
Bödőcs: A Gazda varacskos Maradonaként berúgja a stadionba a labdát
Amnesty: A kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a bíróságok függetlenségét
Rogán Antal és felesége bejelentették válásukat
Európa legsportosabb miniszterelnöke az erkélyéről egyenesen a Puskás Stadion lelátójára bikázza a labdát
Kontroll nélkül rejtőzködhetnek az oligarchák a kormány új javaslatával
Óriási vita: a lombikprogram Isten ajándéka?
Amerikai illiberális ideológust fogadott Orbán
Valaki egy fűnyírót tett a sínekre Dunakeszinél, milliós kár keletkezett a vonatban
Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában - országos a botrány
Durván beszóltak Deutsch Tamásnak: Tomi, dobj be egy csík kólát
Focis videóval üzent a miniszterelnök a híveinek
Videó: Így került a Fidesz és a Momentum Baranyi Krisztinával szembe
Kitüntették Soros Györgyöt Bécsben
Velence víz alatt, a klímaváltozás a felelős
Orbán a Puskás Arénáról: Jó, ha százévente nyílik lehetőség ilyen beruházásra
Farkas Flórián bukása: elvesztették a többségüket, talán visszamegy tanítani
Orbán: további 10 stadion épül az országban
Visszaköltözhet otthonába az önkormányzat által hajléktalanná tett idős budafoki férfi
Világítás nélkül hajtott egy kamionba a Renault sofőrje - halálos tragédia
MSZP belharc: mandátumaik visszaadására és a párt otthagyására szólította fel budafoki képviselőit
Kerékpáros gázolás és torlódás a belvárosban
Donald Tusk: Orbánra senki ne hallgasson!
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól - 71 százalékos többséggel megszavazták
Szilvásy: Orbán hazaáruló, Paks 2-ért tömött bőröndöket kapott az oroszoktól
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Két fideszes képviselő besegít a stadionépítésekbe
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája
Elszámoltatás: Egy cégvezető már megbukott a pécsi önkormányzat átvilágításán
Újabb apokalipszis Budapesten, most a Puskás Aréna megnyitása következik
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Beperelte feleségét, mert túl csúnya lett a gyermekük
Csontsoványra fogyott kutyákat mentettek a tenyésztőtől Pécs közelében
Pokoli gyerekkoráról vallott az X-Faktor fiatal tehetsége
Ő csak akkor nyugszik majd meg, ha elpusztít engem - Hiába a rendőrségi ügy, még most is retteg az összevert miskolci anya
Friderikusz még mindig kirúgatná Balázst a tévéből
Elválik feleségétől: 87 évesen kezd új életet Vitray Tamás
Orbán üzent: Lónak a....
Nemzetközi botrány: Fizessék a határon túliak is az uniós büntetéseket
A kormány bosszúja: Megszüntetnék a havi két ingyenes készpénzfelvételt
Órisái botrány: napvilágot látott egy titkos kormányhatározat, aminek beláthatatlan következményei lesznek
Az eddigi legnagyobb veszélyre figyelmeztet a Fidesz
Tragédia: belehalt sérüléseibe a magyar kamionos amely a mélybe zuhant egy opeles miatt + videó
Az ország egyik legjobb versmondója lett egy szegedi srác
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Horvátország bajban van: városokat öntött el a víz
A MOB döntött: nincs megfelelő javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát
Meghallgatása előtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva