thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.17
THE POST
           
17
Magas árak, kevés zöld – őszintén beszélt a budapesti gondokról a kormány
Ez is érdekelhet:
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
A kormány nem nagyon hangoztatja, hogy lakhatási válság lenne Magyarországon, hogy kevés a fővárosi zöldfelület, illetve a tömeges kivándorlást sem részletezi túl, ehhez képest az Országos Urbanisztikai Konferencián egy helyettes államtitkár és az MNB főosztályvezetője is részletesen beszélt ezekről a problémákról.

Különös jelentőséget kapott a Magyar Urbanisztikai Társaság által szervezett 25. Országos Urbanisztikai Konferencia, miután azon a napon zajlott le, amikor a budai Várban tárgyalt a kormány és Karácsony Gergely főpolgármester. A kormány korábban többször kifejezte, hajlandó tárgyalni a budapesti nagyberuházásokról, míg Karácsony több építkezés leállítását és átgondolását akarja elérni. A Városliget beépítését kifejezetten ellenzi, míg a kormány továbbra is a múzeumok felépítése mellett van, hangsúlyozva, hogy történjen az, amit a fővárosiak akarnak.

Budapest egy nagy falu

Mindezek után nem tűnt érdektelennek Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár megnyitó előadása, amely A Budapest agglomerációjának lakáspiacának fejlesztési irányai címet viselte – az egész konferencia egyébként a lakáspiac és a város kapcsolatait vette át. Végül Fürjes nem jött el, ahogy a szervezők jelezték, "tegnap délután 4-kor átírták a történelmet", utalván a fővárosi alakuló közgyűlésen elfogadottakra, vélhetően a döntések miatt kellett Fürjesnek a kormány segítségére lenni a délelőtti órákban. Helyette Schneller Domonkos helyettes államtitkár tartott előadást, és meglepő dolgokat mondott, legalább is ahhoz képest, amit kormánytól megszoktunk.

Az általa felvázolt Budapest-kép is elütött a szokványostól: egy öregedő városról van szó (a 60 év feletti lakosság aránya 26%), a város lakossága stagnál, 1,7 millió fő, nem kell gyarapodásra számítani az elkövetkezendő években. Az egyik fő feladat az lenne, hogy visszahozzák az embereket az agglomerációból és külföldről, ahová „nagyon sokan mentek ki”, mondta Schneller.

Budapest a város sűrűségét tekintve „egy nagy falu”, úgy értve, hogy a város 78 százaléka kertvárosias, egyszintes épületekkel van beépítve. A sűrűn beépített részek, mint a VII. kerület manhattani beépítésű a maga 250 lakos/hektár mutatójával. A legújabb lakókomplexumok fejlesztésénél pedig nem ritka a lakótelepeknél sűrűbb szintterületi mutató, ami által zsúfolt, élhetetlen terek jönnek létre. Ezt szabályozni kellene, mutatott rá Schneller.

Gettó, kevés zöldfelület – fővárosi problémák

„Budapestről öt városligetnyi zöldterület hiányzik” – ilyen mondatokat sem a kormány tagjaitól, hanem a Ligetvédőktől szoktunk hallani. A másik probléma ugyanis a zöldterületek hiánya, a WHO-ajánláshoz képest annyi zöldet kéne telepíteni a városba, amennyit Schneller említett: új parkok, zöldterületek kellenek, a barna, elhanyagolt ipari területeket parkosítani kellene, a meglévőket pedig fejleszteni, „hogy ne ürüljön ki a Belváros”.

Apropó, belváros: a belső, Hungária körúton belüli területen 10 ezer lakás áll üresen, ezeket külföldiek veszik meg, sokszor rövid távú kiadás céljából, így lassan „Airbnb-gettóvá” alakul át a belváros. „Ezen változtatni kell” - folytatta. 52 ezer kereskedelmi szálláshely van, emellett lett 40 ezer rövid távú lakásbérlő hely, azaz Airbnb és társai szálláshely. Ez

felnyomta a bérleti díjakat, sok helyen duplázódtak a bérleti díjak 2013-hoz képest.

Emellett át kell gondolni, hogy a közterületeken autók parkoljanak-e kedvezményesen – ez a kérdés megjelent a budapesti fejlesztési stratégiában -, valamint egy jó, teljes körű lakásfelújítási program sem ártana, hogy megújuljanak a lakások, ne csak az épületek homlokzata legyen újrafestve. Beszélt Schneller a panelházakról is, ezekben meg kell látni a lehetőséget: az itteni zöldfelületek „beértek”, viszont parkolási problémák vannak, és jobb minőségű és hiányzó közösségi tereket, intézményeket kell létrehozni.

Újabb problémát jelentenek a "falusias", kertvárosi részek azáltal, hogy innen jelentős forgalmi terhelés hárul az utakra, és a tömegközlekedés is szenved ezeken a területeken. Arra lenne szükség, hogy itt minél több változatosabb szolgáltatás jelenjen meg, köztük munkahelyek, hogy az embereknek ne kelljen bemenniük a központba. Itt pedig sűríteni kellene a beépítést nem megszokott épületekkel: átriumházakkal, 3-4 szintes épületekkel.

Schneller Domonkos előadása után Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője beszélt a budapesti lakáspiacról. Felidézte az MNB épp most kiadott lakásárindexét is: 22,5 százalékot nőttek a lakásárak az első félévben, a községekben ez a szám mindössze 2,9 százalék. A lakásvásárlás tehát a legjobb befektetés. A külföldi vásárlók között a legnagyobb arányban kínai, romániai és albán vevők vannak, de vannak arubaiak is – a szigetország kedvelt offshore-cégalapítási célpont, magyarázta meg Nagy. Új lakásokból pedig egyre kevesebb épül, mivel egyre drágább a létesítés (amiben a munkaerőhiányt, az alapanyagok drágulását említi Nagy, a lakásáfa 5%-ról 27%-ra emelését nem).

Ezért is mennek a fiatalok külföldre

És akkor a drágulás szociális hatása: ha azt nézzük, hogy a medián jövedelemhez képest mennyibe kerül egy 90 négyzetméteres lakás, akkor Budapest a kontinens hatodik legdrágább városa – 15 évig kell az utolsó fillérig minden pénzt félretenni, hogy összejöjjön egy lakás ára.

A fiatalok lakáshoz jutását két tényező nehezíti: nem tudnak a drága belső kerületekben lakást venni, de nem akarnak a közlekedési szempontból hátrányosabb külső kerületekben vásárolni. Akkor marad a bérlés: nálunk az átlagfizetés 46 százalékát kell költeni egy egyszobás lakás havi bérleti díjára, ha pedig egy ember egy háromszobás lakást bérelne (ami inkább elméleti lehetőség), már 78,2 százalékot – és marad 290 eurója. Az EU-s átlag kisebb: egyszobás lakás bérlésére 38,6 százalék megy el az átlagfizetésből, és 500 euró marad annak kifizetése után. Ezért is megéri külföldre menni.

Emellett az ingázás problémája is megjelenik a fővárosban, a stagnáló budapesti lakosságszám mellett 20 százalékkal nőtt a kiköltözők, ingázók száma, ez 300 ezer embert jelent. A kiköltözés, külsőbb kerületekbe költözés pedig már versenyképességi kérdéseket is felvet, mondta Nagy, későbbi családalapítást is okoz.

Megoldási javaslatként az MNB két példát hoz: a bécsi városi bérlakásprogramot (erről itt írtunk bővebben, Bécsben a város 400 ezer lakást ad ki a piaci ár feléért, amely lakásokat folyamatosan fejleszti és újítja), illetve egy amerikai kezdeményezést: adókedvezménnyel ösztönöznek bérbeadókat, hogy kisebb jövedelműeknek adjanak ki lakást kedvezőbb bérleti díjakkal, és ez ott működik.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orvvadászattal gyanúsítják a fideszes polgármestert
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Dehidratáció miatt meghalt egy 9 hónapos csecsemő a menekülttáborban
Hírhez tartozó kép:
Orvvadászattal gyanúsítják a fideszes polgármestert
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Dehidratáció miatt meghalt egy 9 hónapos csecsemő a menekülttáborban
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Ez olyan út kezdete, amelyen történelmet írhat a magyar válogatott
Újabb dráma az X-Faktor színpadán: tehetségkutató helyett dráma szakkőr?
Segíts egy megosztással! - Eltűnt egy ötéves kisfiú Óbudán
Hihetetlen dolgokat állít Shane Tusupról az egykori úszókapitány
Pár pillanatra már fel tud állni a tolószékből Sas József
Hongkong elsüllyedt az erőszakban
Újabb kétszáz embert dobnak ki a munkahelyéről egyik napról a másikra
Orbán Prágában: Mi vagyunk Európa jövője
Az időjárás káoszba taszítja Olaszországot
Műemlék épületet bont a kormány a Várba költözés miatt
Durva frontális karambol történt Budán
Régen ha valakinek volt munkahelye, akkor az a fizetéséből meg tudott élni
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Véletlenül megsemmisülhetett a rendőrségen egy CD, amin a Rogán polgármestersége alatt eladott ingatlanok listája volt
Egy megkínzott kutyust találtak Kisújszálláson
Kigyulladt egy büfé Szombathelyen
100 Ft nyugdíj prémium - ha nem látjuk nem hisszük el
Íme a srác, aki tökéletesebb kört megy, mint Lewis Hamilton
Amikor élvezet a magyar foci: Sipőcz Virág gyönyörű megoldásból szerezte Magyarország találtát Csehország ellen
Még csak 7 éves de már 1300 kutyának segített új otthont találni
Erdogan simán elmozdítja a megválasztott polgármestereket
A orvvadászattal gyanúsított fideszes szerint ő csak önvédelemből lőtt a vadkanra
Hatmilliót fizet Dánia a menekülteknek, ha hazatérnek
Megnyílik mindenki álma: a Nutella-szálloda
Bejárta a világsajtót: Lázár János virágot vitt Horthy sírjára
Így köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Titkos felvétel került elő Freddie Mercury utolsó óráiról
Hiába küzd az újságíró, akinek egy hatalmas fa vágta ketté az autóját Budapesten
Harsányi Levente milliókat nyert sportfogadással
120 négyzetméteres svábhegyi lakás van Lázár János 10 éves kisfia nevén
Orbán: Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország!
Orbán: Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukjuk be a boltot
Prága: Százezrek vonultak az utcákra a kormányfő ellen
Elkezdődött: Orbán hadjáratot indított az önkormányzatok ellen
A nők fizetési igénye 54 ezer forinttal alacsonyabb a férfiakénál
Karácsony átadta a Tarlós által javasolt kitüntetéseket
Kilencéves, és nemsokára lediplomázik - áldás vagy átok csodagyereknek lenni?
Börtönbe zárták a szülőket, miután gyerekük belehalt a nyersvegán ételbe
Vizslamentés: segíts egy megosztással, szimatolva rohangál Esztergomban ez a kutyus!
Külföldi média: Amit Orbán csinál, az háborúhoz fog vezetni!
Bécs elutasította egy új nemzeti stadion építését
Ukrajnában tombol az ingyen magyar nyugdíjláz
Bakondi György ismét elmondta az M1-ben: nő a migrációs nyomás!
Tüntetés Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát
Elviselhetetlen a bűz Mészáros erőművénél, a katasztrófavédelem a helyszínen van
A magyarok nem kaptak ki, csak a győzelemhez hiányzott még 2 gól
Orbán büszke a menő stadionra, de beszédet mondani már nem mert
Biatorbágyi drogügy: 190 milliót ásott el a tuják tövében egy férfi
Civil munkahelyéről is kidobták a barátnőjét megverő férfit - itthon nincs maradása
A velencei árvíz már az operaházat veszélyezteti
14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a magyarok
Nemzetbiztonsági kockázattal jár a ferencvárosi török iskola ügye
Európa egyik legjobban kereső politikusa lesz Áder János!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
A magyar kormány 175 milliót ad São Pauló-i szennyvízkezelésére
Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében, a katasztrófavédelem a helyszínen vizsgálódik
Többmilliárdos kártérítést köteles fizetni az állam
Helsinki nekiment Orbánnak: Magyarország tömegével tart fogva ártatlan gyermekeket
Hajléktalanok használhatnak egy ausztrál parkolóházat
Mészöly: A labdarúgás nem halt meg Magyarországon
A fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét
Kórházban gyógyulnak a megégett koalák
Disznó sorolt be a belső sávba Budapesten
Kurdbarát polgármestereket börtönöztek be Törökországban
Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák
Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét
Marketingdíjat kapott a Coca-Cola szivárványos kampánya
Tovább él az öreg bogárhátú, de már robogóként
Étrend-kiegészítőt árul a Borkai-utódnak szánt fideszes
Bödőcs: A Gazda varacskos Maradonaként berúgja a stadionba a labdát
Amnesty: A kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a bíróságok függetlenségét
Rogán Antal és felesége bejelentették válásukat
Európa legsportosabb miniszterelnöke az erkélyéről egyenesen a Puskás Stadion lelátójára bikázza a labdát
Kontroll nélkül rejtőzködhetnek az oligarchák a kormány új javaslatával
Óriási vita: a lombikprogram Isten ajándéka?
Amerikai illiberális ideológust fogadott Orbán
Valaki egy fűnyírót tett a sínekre Dunakeszinél, milliós kár keletkezett a vonatban
Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában - országos a botrány
Durván beszóltak Deutsch Tamásnak: Tomi, dobj be egy csík kólát
Focis videóval üzent a miniszterelnök a híveinek
Videó: Így került a Fidesz és a Momentum Baranyi Krisztinával szembe
Kitüntették Soros Györgyöt Bécsben
Velence víz alatt, a klímaváltozás a felelős
Orbán a Puskás Arénáról: Jó, ha százévente nyílik lehetőség ilyen beruházásra
Farkas Flórián bukása: elvesztették a többségüket, talán visszamegy tanítani
Orbán: további 10 stadion épül az országban
Visszaköltözhet otthonába az önkormányzat által hajléktalanná tett idős budafoki férfi
Világítás nélkül hajtott egy kamionba a Renault sofőrje - halálos tragédia
MSZP belharc: mandátumaik visszaadására és a párt otthagyására szólította fel budafoki képviselőit
Kerékpáros gázolás és torlódás a belvárosban
Donald Tusk: Orbánra senki ne hallgasson!
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól - 71 százalékos többséggel megszavazták
Szilvásy: Orbán hazaáruló, Paks 2-ért tömött bőröndöket kapott az oroszoktól
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Két fideszes képviselő besegít a stadionépítésekbe
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája
Elszámoltatás: Egy cégvezető már megbukott a pécsi önkormányzat átvilágításán
Újabb apokalipszis Budapesten, most a Puskás Aréna megnyitása következik
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Beperelte feleségét, mert túl csúnya lett a gyermekük
Csontsoványra fogyott kutyákat mentettek a tenyésztőtől Pécs közelében
Pokoli gyerekkoráról vallott az X-Faktor fiatal tehetsége
Ő csak akkor nyugszik majd meg, ha elpusztít engem - Hiába a rendőrségi ügy, még most is retteg az összevert miskolci anya
Friderikusz még mindig kirúgatná Balázst a tévéből
Elválik feleségétől: 87 évesen kezd új életet Vitray Tamás
Orbán üzent: Lónak a....
Nemzetközi botrány: Fizessék a határon túliak is az uniós büntetéseket
A kormány bosszúja: Megszüntetnék a havi két ingyenes készpénzfelvételt
Órisái botrány: napvilágot látott egy titkos kormányhatározat, aminek beláthatatlan következményei lesznek
Az eddigi legnagyobb veszélyre figyelmeztet a Fidesz
Tragédia: belehalt sérüléseibe a magyar kamionos amely a mélybe zuhant egy opeles miatt + videó
Az ország egyik legjobb versmondója lett egy szegedi srác
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Horvátország bajban van: városokat öntött el a víz
A MOB döntött: nincs megfelelő javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát
Meghallgatása előtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva