Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Napokra lecsuktak egy 17 éves lányt, egy 1590 forintos krém miatt

2012 óta 72 órára azt a fiatalkorút is be lehet zárni, aki csak néhány száz forintos kárt okozott.
A szabálysértési õrizetnek nevezett eljárás bevezetése óta sok vita van errõl az eljárási rendrõl, ami nagyon széles mérlegelési jogot ad a rendõrségnek, indoklási kötelezettség nélkül.
Egy Svájcban élõ, brit-magyar állampolgárságú 17 éves lányt például két hete két éjszakára vettek õrizetbe, mert egy illatszerboltból kihozott - majd visszaadott - egy 1590 forint értékû krémet.
A fenti eset Nyíregyházán történt. A megyében a szabálysértésen rajtakapott fiatalkorúak 90 százalékát õrizetbe veszik. Budapesten ez az arány 3 százalék alatt van.
Egyik olvasónk, a családjával Svájcban élõ dr. B. József az alábbi történettel keresett meg minket:

A 17 éves, brit - magyar kettõs állampolgárságú lányára várt október 22-én, délután fél kettõkor, Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában. Sürgette a lányát, hogy jöjjön már ki a DM-bõl, mert indulniuk kellene tovább. Lánya, akit monogramja alapján itt BCM-nek nevezünk, sosem élt Magyarországon, törve beszéli a nyelvet, írni és olvasni sem tanult meg magyarul.

BCM sietõs léptekkel engedett a felszólításnak, de rögtön a nyomában megjelent az üzlet biztonsági õre is, aki közölte, hogy a lány ellopott valamit. Hamar kiderült, hogy valóban nála maradt egy krém, amely 1590 forintba került volna, de nem fizetett érte. A krémet vita nélkül visszaadta, azt mondta, hogy véletlenül maradt nála.

A biztonsági õr azonban közölte, hogy ezzel nincs lezárva az ügy, és bekísérte a lányt az üzlet raktárába. Nem engedte az apjának, hogy õ is velük tartson, innentõl B. József a raktár ajtaja elõtt várakozott, hiába kérte, hogy a lányával lehessen.

A biztonsági õr rendõröket hívott, akik hosszan elbeszélgettek a lánnyal, jegyzõkönyvet vettek fel, magyar nyelven, amit a lánnyal alá is írattak. A jogász végzettségû B. József szerint ez több okból is sértette a szabálysértési törvény alapelveit: egyrészt a lány hiányos nyelvtudása miatt, másrészt mert fiatalkorú, és így a törvényes képviselõjének is jelen kellett volna lennie.

A rendõrök a jegyzõkönyv felvétele után a lányt magukkal vitték, és B. Józsefet csak délután hat után engedték be hozzá a rendõrségen, amikor egy második meghallgatása is elkezdõdött. Ezen a meghallgatáson az apa is jelen volt, de itt állítása szerint már a korábbi, a DM raktárában felvett jegyzõkönyvbõl indultak ki. A lány ismét elismerte, hogy valóban elrakta a krémet, ezért bocsánatot kért, és várta, hogy mehessen haza. Ám a rendõrség elrendelte a szabálysértési õrizetbe vételét. Ezt 72 óráig megteheti, amennyiben az elkövetõt tetten érik, és így akarják gyorsított eljárásban bíróság elé állítani.

Ám mire mindezzel este hét körül végeztek, a bíróság már bezárt, és másnap a nemzeti ünnep miatt ki sem nyitott. Vagyis csak két éjszakával késõbb, október 24-én délelõtt került bíró elé BCM, addig a fogdában maradt. Az eljárás gyorsítását így aligha indokolhatta õrizetbe vétele. A határozatban semmi nem szólt arról, hogy BCM esetében miért kellett a szabálysértési õrizetet elrendelni.

A bíró ezután csütörtökön a létezõ legenyhébb büntetéssel, szóbeli megrovással zárta le az ügyet, és a lány szabadon távozhatott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõrkapitányság sajtóosztálya az ügyben a 444-nek azt a tájékoztatást adta, hogy "Az eljáró hatóság az érintett ügyben a hatályos jogszabályoknak megfelelõen járt el". Emlékeztettek, hogy a lány elfogadta, hogy az apja tolmácsoljon neki, ha valamit nem értene, és hogy magyarul történjen a meghallgatása. Az errõl szóló jegyzõkönyvet B. József is aláírta. Ezt az apa nem is vitatja, neki az a problémája, hogy azt a meghallgatást már megelõzte egy másik, a DM raktárában, ahová nem engedték be. De a fõ gondja az, hogy a rendõrség miért zárta be a 17 éves lányát két napra, aki szerinte szeleburdi volt ugyan, de nem akart lopni, valamint kár sem ért senkit. Azt sem értette, hogy mi értelme volt négy rendõrt egy teljes délutánon át csak ezzel az üggyel foglalkoztatni.

Egyáltalán nem egyedi eset
Az ehhez hasonló esetek 2012 óta rendszeres viták alapjai Magyarországon. Abban az évben szavazta meg a parlament a törvényt, amelynek alapján ha szabálysértés közben tetten érnek valakit (a kis értékû lopások is ide tartoznak), akkor a rendõrség saját hatáskörben eldöntheti, hogy él-e a gyorsított eljárás lehetõségével. Ha él vele, akkor õrizetbe vehetik, és ilyenkor 72 órán belül bíróság elé kell állítani az illetõt. Hogy így döntsenek-e, ahhoz nem ad fogódzót a törvény, a rendõrség szempontjai teljesen szubjektívek, és indokolniuk sem kell a döntésüket.

így éjszakázott már fogdában olyan 14 éves fiú, aki megevett egy fél kókuszrudat egy áruházban (a kár értéke 349 forint volt), vagy egy 76 éves férfi, aki egy 99 forintért árult túrós kiflit fogyasztott el egy hipermarketben, hogy csak néhány konkrét esetet soroljunk egy jogi tanulmányból, amelyben a rendszer visszásságait elemezte a szerzõ.

A Helsinki Bizottság tavaly az alapjogi ombudsmanhoz fordult az ilyen õrizetbevételek aránytalanságai miatt. Székely László arra jutott, hogy elengedhetetlen lenne ilyen esetekben a szubjektív körülmények mérlegelése, ám ehhez nem ad fogódzókat a törvény, és ez alkotmányossági problémákat vet fel. Többek között így fogalmaz az ombudsman: [a törvény] "parttalan lehetõséget teremt és nem képes garantálni az egyedi, az eset és az elkövetõ valamennyi körülményére figyelemmel lévõ, nem automatikus jogalkalmazást. Ezért a szabályozás hiányossága az Alaptörvény IV. cikke által deklarált személyes szabadság alapjogával összefüggõ visszásság veszélyét veti fel."

Székely ezért tavaly júniusban felszólította a belügyminisztert, hogy fontolja meg a törvény módosítását, "különösen az õrizetbe vétel elrendelésének alapját képezõ, szubjektív mérlegelési szempontok beiktatásával". Pintér Sándor egyelõre nem nyújtott be törvénymódosítást az ügyben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például nem sokat mérlegelnek
A rendõrség statisztikája szerint idén januártól szeptemberig a tetten ért, szabálysértést elkövetõ fiatalkorúak közel 35 százalékát helyezték õrizetbe, de az arány megyénként nagyon változó. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - ahol BCM-et is bezárták - a legmagasabb, 90 százalékos ez az arány.

Ha a felnõtt elkövetõket is számoljuk, akkor a megyében idén a tetten ért szabálysértõk 93 százalékát (504 esetbõl 472 fõ) bezárták. Az országos átlag - felnõtteket is számítva - csak 64 százalék (6442 esetbõl 4164 fõ).

Jól látszik az adatokból, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregben szinte automatikusan õrizetbe veszik a tetten ért szabálysértõket. Nem hivatalos, de a helyi rendõrségi ügyeket jól ismerõ forrásból úgy értesültünk, hogy a megyei rendõrségi vezetõk azt várják el, hogy ilyenkor a rendõrök ne mérlegeljenek, hanem vegyék õrizetbe, akit csak lehet (14 év alatti gyereket egyedül nevelõ szülõt vagy terhes nõt például nem lehet, talán ezért csak 93, és nem 100 százalékos az elõzetesbe zártak aránya).

Nagyok a különbségek az ország egyes részei között: Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban szintén igen magas az õrizetbe vettek aránya, míg Budapesten kifejezetten alacsony, itt a fiatalkorúak esetén nem éri el a 3 százalékot sem.

A szabálysértési törvény ilyen rugalmas kezelése eleve mutatja, hogy az ország különbözõ részein nagyon másként értelmezik ugyanazt a törvényt. Emögött ügyvédek szerint kimondatlanul is az van, hogy ahol sok cigány él, ott inkább zárják be az embereket egy-egy napra, ami a legtöbbször súlyosabb büntetés, mint amit a bíróság magáért a szabálysértésért végül megítél.

Szabolcs után Hajdú megyében rendelik el a legtöbb fiatalkorú szabálysértési õrizetbe vételét, és a Debreceni Törvényszék honlapján olvasható egy tanulmány, amelyben a városi tapasztalatokat elemzik. A szerzõ többek között arra jutott kutatásai nyomán, hogy "igen jelentõs társadalmi probléma" az, hogy pár száz forint értékû tárgy ellopása esetén is "egy teljes napra" rendszeresen õrizetbe vesznek fiatalkorúakat.

Emlék
BCM azóta már elhagyta Magyarországot. A kellemetlen emlékét a nyíregyházi rendõrség épületének faláról készült fotója teszi kicsit viccessé. Megörökítették ugyanis apjával a táblát, ami szerint választott hazájuk, Svájc, 1,3 milliárd forintos támogatásával újították fel azt a rendõrségi épületet, ahova két éjszakára BCM-t becsukták

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Botrány: Kirabolták és felgyújtották a polgármesteri hivatalt
Orbán mélyütést kapott: A német kormány ragaszkodik az EU-s eljárásokhoz
Ez lett a maszkviselés miatt kialakult vita vége - elszomorító
Horvátországban és Szlovéniában újra nagy a baj
Kedden az előző naphoz képest közel a kétszeresével nőtt Horvátországban és Szlovéniában a napi új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok sajtótájékoztat...
  
Magatehetetlen gyermekkel kell elköltöznie az otthonából egy érdi családnak
Halmozottan sérült, magatehetetlen gyermekkel kell mennie otthonából annak az öttagú családnak, akinek nemrégiben elárverezték a házát Érden. A család egy romos épületet tudott csak m...
  
Vendégmunkások dolgoznak az OTP balatoni szállodájának építkezésén
Külföldi munkások dolgoznak az OTP balatoni szállodájának építkezésén is, akik a korábbi határzár miatt nem tudtak belépni Magyarországra, ezért csúszik a bank üdülőjének állami ...
  
Rászoruló családok nyaralhatnak ingyen Mészáros Lőrinc szállodáiban
Nehéz helyzetben lévő egyszülős és nagy családoknak biztosít térítésmentes nyaralást a Mészáros Csoport - közölte a Nagycsaládosok Országos Egyesület (NOE) szerdán az MTI-vel. A k...
  
Baleset az M1-es autópályán: meghalt egy ember, áll a forgalom
Balesetben meghalt egy ember az M1-es autópályán szerda délután; Győr térségében, a főváros felé vezető oldalon két jármű ütközött össze. A sztrádát Budapest felé a rendőrség ...
  
Sokkal olcsóbban megúszhatja Kaleta Gábor a botrányt
Több mint 300 embert tartóztattak le egy nemzetközi pedofilháló leleplezése során, köztük Kaleta Gábor egykori perui magyar nagykövetet. A ex-diplomata fellebbezett a ítélet ellen, pedig ...
  
Dzsudzsák havi tízmillióért igazolhat a magyar másodosztályba
Bár hivatalos bejelentés még nincs, de bármelyik percben robbanhat a bomba, vagyis, hogy Dzsudzsák Balázs az NB II-be aláhullott Debrecen futballcsapatához igazol. Az ügynek vannak előzmény...
  
Óriási a baj a magyar nyugdíjrendszerrel - a többség rosszul fog járni
A koronavírus-járvány utáni helyzetben joggal elégedetlen az idős emberek többsége. Sokuknak a megélhetése került veszélybe, a nyugdíjak között az utóbbi években kialakult egyre durv...
  
Lesz következmény? - Az Orbán-kormányt együtt emlegetik a korrupcióval Európában
Az Európai Tanács elnöke is ragaszkodik ahhoz, hogy a következő uniós költségvetésben vegyék figyelembe, hogy egy tagország mennyire tartja tiszteletben a jogállamiságot. Cseh Katalin, ...
  
Elképesztő: jöhet a balatoni kaszinó
Mától teljesen új szabályok érvényesek a hazai szerencsejéték-piacon: új kaszinó nyílhat nemzetgazdasági érdekből, és egy kézben akár 7 kaszinó is lehet. Most már egészen biztosan...
  
Közel 8 milliárd forintba kerültek az elmúlt négy év nemzeti konzultációi
Az elmúlt négy évben több mint 7,5 milliárd forintot költött a kormány a nemzeti konzultációkra – írja a Miniszterelnöki Kabinetiroda összesítése alapján a 24.hu. 2016 óta négy ne...
  
Tihany bajban van: építkezések miatt kérik az építési törvény felülbírálását
Az LMP felszólította a kormányt, hogy a 2017-ben életbe lépett építési törvényt vizsgálja felül, és szüntesse meg a kiskapukat – számolt be az MTI a párt társelnökének tihanyi saj...
  
Budapest: Évtizedek óta nem volt ilyen brutális emberrablás
Napokig kínozta áldozatát, és húszmilliós váltságdíjat kért egy banda. Hatfős banda rabolt el egy budapesti férfit július 6-án, a háttérben egy eltűn autó állhat – közölte a B...
  
Kaleta Gábor ügyvédje kilép a gyerekeket segítő egyesületből
A HVG információi szerint Mester Csaba ügyvéd kilép a Fehér Liliom Egyesületből. A lap a Fókuszban azt írja, Orbán Viktorék szimpla PR-akciót kanyarítottak abból a felismerésből, hog...
  
Akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet - leállnak az autógyártók
A három nagy magyarországi autógyártó cég a tavaszi leállás után a nyáron is szünetet tart, ami nehéz helyzetbe hozza a beszállítókat. Van olyan cég, ahonnan 3-400 dolgozót is elkül...
  
A rendőrségnek bocsánatot kell kérnie az idős férfitól, akit ok nélkül megbilincseltek
N. Jánost még 2015-ben vitték be a hajdúszoboszlói rendőrkapitányságra. 2018-ban aztán bíróság mondta ki, hogy hátrabilincselése és az, hogy a rendőrautóban a torkába könyököltek,...
  
Úgy néz ki, visszajöhet Magyarországra több iráni diák, akiket kiutasított a kormány
Megszűnt a büntetőeljárás azoknak az iráni diákoknak a többsége ellen, akiket a karanténszabályok megsértésére hivatkozva utasítottak ki Magyarországról tavasszal, és a magyar hatós...
  
Kirgizisztán köszöni a Magyarországtól kapott lélegeztetőgépeket
Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek akkor támogattak bennünket, amikor mi voltunk nehéz helyzetben a koronavírus-járvány miatt, ezért juttat lélegeztetőgépeket most Kirgizi...
  
Botrány: Rabosították a Momentum képviselőjét
Becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt feljelentették és már rabosították is Paróczai Anikót, a Momentum kispesti képviselőjét. Rabosították Paróczai Anik...
  
Bejelentés: nem csak a nyugdíjasoknak jár majd a plusz egyhavi juttatás
2021-től nem csak a nyugdíjasoknak jár majd a plusz egyhavi juttatás. Az erről szóló részletszabályok a keddi közlönyben jelentek meg. Közben kihirdették a 13. havi nyugdíjról szóló t...
  
A németek csúnyán beletapostak Orbán Viktor szabadságharcába
Orbán Viktor miniszterelnököt már a kétharmados parlamenti többség által elfogadott uniós vétójog is megköti, hogy ne fogadjon el a jogállamiságot feltételül szabó költségvetési di...
  
Hivatalos: Az uniós átlagnál sokkal súlyosabban érintette a magyar családok pénztárcáját a járvány
Az Európai Parlament felmérése szerint a magyarok több mint ötödének gondjai vannak a számlák, hitelek kifizetésével, 15 százalékuk pedig barátaitól, családjától kért pénzt, hogy t...
  
A miniszterelnökség megjelent a Fertő tó körül!
Mostantól a Miniszterelnökség gyakorolja a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. tulajdonosi jogait – vagyis a feladatot elvették a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökhöz...
  
Vaddisznó szaladgált Budapesten
Egy magányos vaddisznó szaladgált Budapesten Ritka, de nem egyedülálló látvány Budapesten egy-egy ijedten szaladgáló, vagy épp teljes nyugalomban kocogó vaddisznó. Mi is írtunk már ily...
  
Nem jár a villamos a beszakadt úttest miatt Pesten
Módosult a 47-es és a 49-es villamos közlekedése, mert beszakadt az út a villamosvágány alatt – számolt be a BKK. A villamosok nem járnak a Deák Ferenc tér és a Szent Gellért tér – ...
  
Diáktársai gyászolják a brutális balesetben elhunyt 14 éves Kristófot
Diáktársai gyászolják azt a 14 éves fiút, aki egy tragikus balesetben hunyt el. A barátok fekete képre cserélték a profilképüket, így fejezve ki őszinte gyászukat. Hétfőn este Hodá...
  
A gigabotrány, amely során meghekkelték a brit Legyen ön is milliomost
A nagy nyereménnyel bíró vetélkedőket és szerencsejátékokat mindig is körüllengte a gyanakvás és a különféle összeesküvés-elméletek. Az egyik ilyen máig el nem döntött rejtély f...
  
Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra
Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól sz...
  
Tóth Vera a kormánynak könyörög
Kétségbeesett bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán az énekesnő. A téma – mint a napokban a magyarországi könnyűzenei élet összes komolyabb szereplőjénél – az, hogy Palkovi...
  
Óriási puszilgatós tapogatással indult Szijjártó tolnai látogatása
Miután már Donald Trump is felhúzta a szájmaszkot, az egyenesen koronavírus-szkeptikus Bolsonaro pedig annak rendje-módja szerint meg is fertőződött, a Kárpátok új géniuszai mit sem tör...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Napokra lecsuktak egy 17 éves lányt, egy 1590 forintos krém miatt
2012 óta 72 órára azt a fiatalkorút is be lehet zárni, aki csak néhány száz forintos kárt okozott.
A szabálysértési õrizetnek nevezett eljárás bevezetése óta sok vita van errõl az eljárási rendrõl, ami nagyon széles mérlegelési jogot ad a rendõrségnek, indoklási kötelezettség nélkül.
Egy Svájcban élõ, brit-magyar állampolgárságú 17 éves lányt például két hete két éjszakára vettek õrizetbe, mert egy illatszerboltból kihozott - majd visszaadott - egy 1590 forint értékû krémet.
A fenti eset Nyíregyházán történt. A megyében a szabálysértésen rajtakapott fiatalkorúak 90 százalékát õrizetbe veszik. Budapesten ez az arány 3 százalék alatt van.
Egyik olvasónk, a családjával Svájcban élõ dr. B. József az alábbi történettel keresett meg minket:

A 17 éves, brit - magyar kettõs állampolgárságú lányára várt október 22-én, délután fél kettõkor, Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában. Sürgette a lányát, hogy jöjjön már ki a DM-bõl, mert indulniuk kellene tovább. Lánya, akit monogramja alapján itt BCM-nek nevezünk, sosem élt Magyarországon, törve beszéli a nyelvet, írni és olvasni sem tanult meg magyarul.

BCM sietõs léptekkel engedett a felszólításnak, de rögtön a nyomában megjelent az üzlet biztonsági õre is, aki közölte, hogy a lány ellopott valamit. Hamar kiderült, hogy valóban nála maradt egy krém, amely 1590 forintba került volna, de nem fizetett érte. A krémet vita nélkül visszaadta, azt mondta, hogy véletlenül maradt nála.

A biztonsági õr azonban közölte, hogy ezzel nincs lezárva az ügy, és bekísérte a lányt az üzlet raktárába. Nem engedte az apjának, hogy õ is velük tartson, innentõl B. József a raktár ajtaja elõtt várakozott, hiába kérte, hogy a lányával lehessen.

A biztonsági õr rendõröket hívott, akik hosszan elbeszélgettek a lánnyal, jegyzõkönyvet vettek fel, magyar nyelven, amit a lánnyal alá is írattak. A jogász végzettségû B. József szerint ez több okból is sértette a szabálysértési törvény alapelveit: egyrészt a lány hiányos nyelvtudása miatt, másrészt mert fiatalkorú, és így a törvényes képviselõjének is jelen kellett volna lennie.

A rendõrök a jegyzõkönyv felvétele után a lányt magukkal vitték, és B. Józsefet csak délután hat után engedték be hozzá a rendõrségen, amikor egy második meghallgatása is elkezdõdött. Ezen a meghallgatáson az apa is jelen volt, de itt állítása szerint már a korábbi, a DM raktárában felvett jegyzõkönyvbõl indultak ki. A lány ismét elismerte, hogy valóban elrakta a krémet, ezért bocsánatot kért, és várta, hogy mehessen haza. Ám a rendõrség elrendelte a szabálysértési õrizetbe vételét. Ezt 72 óráig megteheti, amennyiben az elkövetõt tetten érik, és így akarják gyorsított eljárásban bíróság elé állítani.

Ám mire mindezzel este hét körül végeztek, a bíróság már bezárt, és másnap a nemzeti ünnep miatt ki sem nyitott. Vagyis csak két éjszakával késõbb, október 24-én délelõtt került bíró elé BCM, addig a fogdában maradt. Az eljárás gyorsítását így aligha indokolhatta õrizetbe vétele. A határozatban semmi nem szólt arról, hogy BCM esetében miért kellett a szabálysértési õrizetet elrendelni.

A bíró ezután csütörtökön a létezõ legenyhébb büntetéssel, szóbeli megrovással zárta le az ügyet, és a lány szabadon távozhatott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõrkapitányság sajtóosztálya az ügyben a 444-nek azt a tájékoztatást adta, hogy "Az eljáró hatóság az érintett ügyben a hatályos jogszabályoknak megfelelõen járt el". Emlékeztettek, hogy a lány elfogadta, hogy az apja tolmácsoljon neki, ha valamit nem értene, és hogy magyarul történjen a meghallgatása. Az errõl szóló jegyzõkönyvet B. József is aláírta. Ezt az apa nem is vitatja, neki az a problémája, hogy azt a meghallgatást már megelõzte egy másik, a DM raktárában, ahová nem engedték be. De a fõ gondja az, hogy a rendõrség miért zárta be a 17 éves lányát két napra, aki szerinte szeleburdi volt ugyan, de nem akart lopni, valamint kár sem ért senkit. Azt sem értette, hogy mi értelme volt négy rendõrt egy teljes délutánon át csak ezzel az üggyel foglalkoztatni.

Egyáltalán nem egyedi eset
Az ehhez hasonló esetek 2012 óta rendszeres viták alapjai Magyarországon. Abban az évben szavazta meg a parlament a törvényt, amelynek alapján ha szabálysértés közben tetten érnek valakit (a kis értékû lopások is ide tartoznak), akkor a rendõrség saját hatáskörben eldöntheti, hogy él-e a gyorsított eljárás lehetõségével. Ha él vele, akkor õrizetbe vehetik, és ilyenkor 72 órán belül bíróság elé kell állítani az illetõt. Hogy így döntsenek-e, ahhoz nem ad fogódzót a törvény, a rendõrség szempontjai teljesen szubjektívek, és indokolniuk sem kell a döntésüket.

így éjszakázott már fogdában olyan 14 éves fiú, aki megevett egy fél kókuszrudat egy áruházban (a kár értéke 349 forint volt), vagy egy 76 éves férfi, aki egy 99 forintért árult túrós kiflit fogyasztott el egy hipermarketben, hogy csak néhány konkrét esetet soroljunk egy jogi tanulmányból, amelyben a rendszer visszásságait elemezte a szerzõ.

A Helsinki Bizottság tavaly az alapjogi ombudsmanhoz fordult az ilyen õrizetbevételek aránytalanságai miatt. Székely László arra jutott, hogy elengedhetetlen lenne ilyen esetekben a szubjektív körülmények mérlegelése, ám ehhez nem ad fogódzókat a törvény, és ez alkotmányossági problémákat vet fel. Többek között így fogalmaz az ombudsman: [a törvény] "parttalan lehetõséget teremt és nem képes garantálni az egyedi, az eset és az elkövetõ valamennyi körülményére figyelemmel lévõ, nem automatikus jogalkalmazást. Ezért a szabályozás hiányossága az Alaptörvény IV. cikke által deklarált személyes szabadság alapjogával összefüggõ visszásság veszélyét veti fel."

Székely ezért tavaly júniusban felszólította a belügyminisztert, hogy fontolja meg a törvény módosítását, "különösen az õrizetbe vétel elrendelésének alapját képezõ, szubjektív mérlegelési szempontok beiktatásával". Pintér Sándor egyelõre nem nyújtott be törvénymódosítást az ügyben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például nem sokat mérlegelnek
A rendõrség statisztikája szerint idén januártól szeptemberig a tetten ért, szabálysértést elkövetõ fiatalkorúak közel 35 százalékát helyezték õrizetbe, de az arány megyénként nagyon változó. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - ahol BCM-et is bezárták - a legmagasabb, 90 százalékos ez az arány.

Ha a felnõtt elkövetõket is számoljuk, akkor a megyében idén a tetten ért szabálysértõk 93 százalékát (504 esetbõl 472 fõ) bezárták. Az országos átlag - felnõtteket is számítva - csak 64 százalék (6442 esetbõl 4164 fõ).

Jól látszik az adatokból, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregben szinte automatikusan õrizetbe veszik a tetten ért szabálysértõket. Nem hivatalos, de a helyi rendõrségi ügyeket jól ismerõ forrásból úgy értesültünk, hogy a megyei rendõrségi vezetõk azt várják el, hogy ilyenkor a rendõrök ne mérlegeljenek, hanem vegyék õrizetbe, akit csak lehet (14 év alatti gyereket egyedül nevelõ szülõt vagy terhes nõt például nem lehet, talán ezért csak 93, és nem 100 százalékos az elõzetesbe zártak aránya).

Nagyok a különbségek az ország egyes részei között: Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban szintén igen magas az õrizetbe vettek aránya, míg Budapesten kifejezetten alacsony, itt a fiatalkorúak esetén nem éri el a 3 százalékot sem.

A szabálysértési törvény ilyen rugalmas kezelése eleve mutatja, hogy az ország különbözõ részein nagyon másként értelmezik ugyanazt a törvényt. Emögött ügyvédek szerint kimondatlanul is az van, hogy ahol sok cigány él, ott inkább zárják be az embereket egy-egy napra, ami a legtöbbször súlyosabb büntetés, mint amit a bíróság magáért a szabálysértésért végül megítél.

Szabolcs után Hajdú megyében rendelik el a legtöbb fiatalkorú szabálysértési õrizetbe vételét, és a Debreceni Törvényszék honlapján olvasható egy tanulmány, amelyben a városi tapasztalatokat elemzik. A szerzõ többek között arra jutott kutatásai nyomán, hogy "igen jelentõs társadalmi probléma" az, hogy pár száz forint értékû tárgy ellopása esetén is "egy teljes napra" rendszeresen õrizetbe vesznek fiatalkorúakat.

Emlék
BCM azóta már elhagyta Magyarországot. A kellemetlen emlékét a nyíregyházi rendõrség épületének faláról készült fotója teszi kicsit viccessé. Megörökítették ugyanis apjával a táblát, ami szerint választott hazájuk, Svájc, 1,3 milliárd forintos támogatásával újították fel azt a rendõrségi épületet, ahova két éjszakára BCM-t becsukták

Horvátországban és Szlovéniában újra nagy a baj
Magatehetetlen gyermekkel kell elköltöznie az otthonából egy érdi családnak
Vendégmunkások dolgoznak az OTP balatoni szállodájának építkezésén
Rászoruló családok nyaralhatnak ingyen Mészáros Lőrinc szállodáiban
Baleset az M1-es autópályán: meghalt egy ember, áll a forgalom
Sokkal olcsóbban megúszhatja Kaleta Gábor a botrányt
Dzsudzsák havi tízmillióért igazolhat a magyar másodosztályba
Óriási a baj a magyar nyugdíjrendszerrel - a többség rosszul fog járni
Lesz következmény? - Az Orbán-kormányt együtt emlegetik a korrupcióval Európában
Elképesztő: jöhet a balatoni kaszinó
Közel 8 milliárd forintba kerültek az elmúlt négy év nemzeti konzultációi
Tihany bajban van: építkezések miatt kérik az építési törvény felülbírálását
Budapest: Évtizedek óta nem volt ilyen brutális emberrablás
Kaleta Gábor ügyvédje kilép a gyerekeket segítő egyesületből
Akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet - leállnak az autógyártók
A rendőrségnek bocsánatot kell kérnie az idős férfitól, akit ok nélkül megbilincseltek
Úgy néz ki, visszajöhet Magyarországra több iráni diák, akiket kiutasított a kormány
Kirgizisztán köszöni a Magyarországtól kapott lélegeztetőgépeket
Botrány: Rabosították a Momentum képviselőjét
Bejelentés: nem csak a nyugdíjasoknak jár majd a plusz egyhavi juttatás
A németek csúnyán beletapostak Orbán Viktor szabadságharcába
Hivatalos: Az uniós átlagnál sokkal súlyosabban érintette a magyar családok pénztárcáját a járvány
A miniszterelnökség megjelent a Fertő tó körül!
Vaddisznó szaladgált Budapesten
Nem jár a villamos a beszakadt úttest miatt Pesten
Diáktársai gyászolják a brutális balesetben elhunyt 14 éves Kristófot
A gigabotrány, amely során meghekkelték a brit Legyen ön is milliomost
Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra
Tóth Vera a kormánynak könyörög
Óriási puszilgatós tapogatással indult Szijjártó tolnai látogatása
Németh Szilárd beszéd: példaértékű költségvetésünk van évek óta
Benkő Tibor: 778 milliárd forintra emelkedik a honvédelmi költségvetés
Nagy fogás: 10 migránst kapott el a magyar rendőrség
Nagy Feró: Nem tehetjük meg a közönséggel, hogy veszélynek tesszük ki őket
Tiborcz kastélyszállójában egy éjszaka sem jönne ki a közmunkások havi béréből
Az éjjel több mint 300 milliárd forintot söpört ki a kormány
Ágyhoz kötve éli az életét Dávid a Duchenne-szindrómás magyar fiú - Nem tudom, mennyi van még hátra...
Majka elküldte a p.csába Lovasit, ő meg legyőzikézte a rappert
Botrány: Kirabolták és felgyújtották a polgármesteri hivatalt
Beszakadt az úttest Budapesten
Varázsdohányt áruló nőt fogtak el a magyar rendőrök
Száznál is több család kerülhet az utcára - lakóparkokat árverezhetnek el
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum