thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.13
THE POST
           
13
Egérfogóban: Merészet lépett Emmanuel Macron, ez padlóra küldi Orbánt
Ez is érdekelhet:
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Hiába olyan fontos Orbán Viktor számára az uniós bővítés, egyelőre nem tud sikereket felmutatni ezen a téren. Igaz, ezúttal nem Magyarország, hanem Emmanuel Macron francia államfő a bűnbak, de a magyar kormányfő nyilatkozatai aligha segítenek. Két, egymástól nem független történet a bővítés állásáról.

Szokatlan módon üzent a Twitteren pénteken Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke.

Azt szeretném üzenni macedón és albán barátainknak: ne adjátok fel! Ti teljesítettétek a részeteket, mi nem. De szemernyi kétségem sincs afelől, hogy egyszer az Európai Unió teljes jogú tagjaivá váltok."

Hogy miért szokatlan a biztatás? Néhány órával a tweet publikálása előtt ért véget az Európai Tanács ülése, amelynek zárónyilatkozatában a várakozásokkal szemben csupán ennyi szerepelt a bővítésről: „Az Európai Tanács a 2020 májusában Zágrábban tartandó EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt vissza fog térni a bővítés kérdésére.”

Ez annyit jelent: bár a két ország minden feltételt teljesített, és az Európai Bizottság is elismerte ezt, vagyis nincs akadálya a csatlakozási tárgyalások megkezdésének, erre mégis várniuk kell, ki tudja, meddig. A bűnbakot ezúttal nem nehéz beazonosítani: a francia elnök hátráltatná a folyamatot, Emmanuel Macron hivatalosan ezt azzal indokolja, hogy a csatlakozási folyamat egészét kellene megváltoztatnia az EU-nak.

Hasonló kifogással Magyarország is szembesült még a kilencvenes évek végén, amikor csatlakozási tárgyalásokat többek között azzal az indokkal halogatták, hogy a bővítés előtt az uniót kell megreformálni. Ekkor – egy 1999. decemberi interjúban – hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök azóta sokat idézett kijelentése, miszerint „Nem történik tragédia, ha nem valósul meg 2003-ban a csatlakozás. Most sem vagyunk az Unió tagjai, s mint látjuk, van élet az EU-n kívül is.”


Orbán hétfőn szinte szó szerint ugyanerről beszélt a magyar parlament előtt. „Ez rossz, de nem tragédia” – fogalmazott, hozzátéve, a tragédia az lenne, ha megakadna Szerbia csatlakozási folyamata is. (Most hagyjuk, hogy Magyar Levente külügyi államtitkár néhány napja még "tragédiát" emlegetett.) Ezúttal talán ez volt a legenyhébb kijelentés, az unió vezetői és az európai vezető politikusok szinte kivétel nélkül arról beszéltek, hogy az EU becsapta Észak-Macedóniát és Albániát, és bővítési politikája miatt elvesztette a hitelességét.

Ami az elutasítás indokait illeti, több ország azt tette szóvá, hogy Albánia jócskán le van maradva Észak-Macedóniához képest, amelynek esetében igazából a görögökkel hosszú ideje fennálló névvita hátráltatta a folyamatot. Edi Rama albán miniszterelnök mindenesetre az unió belső megosztottságával magyarázta a negatív döntést, semmiképpen nem az ország felkészületlenségével – tény, a kiszabott feltételeket Tirana is teljesítette. Szkopjéval szemben azonban egyedül Párizs volt elutasító.

Macron szerint a probléma nemcsak az országokkal, hanem a csatlakozás egész folyamatával van: a csúcs előtt egy nappal Toulouse-ban bizarrnak nevezte például azt, hogy már azelőtt vízummentességet kapnak az országok, hogy egyáltalán leülnének velük tárgyalni. Azt is furcsállotta, hogy a Brexit-folyamat lezárása előtt – vagyis amíg nem tudjuk, hogy egy tagállam miként távozik - hogyan is lehetne tárgyalni a bővítésről.

A francia álláspontot ellenzők – jószerivel az egész EU – azzal próbálta meg jobb belátásra bírni Macront, hogy a csatlakozási tárgyalások további halogatása destabilizálhatja a Nyugat-Balkán régiót. Észak-Macedónia példája megmutatta, hogy nem is a levegőbe beszélnek. Zoran Zaev kormányfő, akinek fő ígérete volt 2017-es megválasztása előtt az ország euroatlanti integrációja, a csúcs után mindössze egy nappal azt közölte: előrehozott választást javasol, hogy a macedónok eldönthessék, egy ilyen „hatalmas történelmi hiba” után milyen irányba lépjen tovább az ország. A parlamenti pártok megállapodása értelmében januárban le is mond hivataláról, a voksolást pedig április közepén tartják.

Beváltatlan ígéretek

Szkopje nem először érezheti úgy, hogy az EU barátságtalanul és hálátlanul viselkedett a volt jugoszláv tagköztársasággal. Amikor 1998-ban kitört a koszovói háború, és Szlobodan Milosevics akkori jugoszláv államfő százezerszámra próbálta meg elűzni az akkor még Szerbiához tartozó tartományból az albánokat, az EU biztosította Szkopjét: ha ideiglenesen befogadja a koszovói menekülteket, az ország jelentős anyagi támogatásra számíthat. Macedónia –

ahol a lakosság negyedét egyébként is az ország észak-nyugati részében tömbben élő albánok tették ki – igent mondott a brüsszeli kérésre. A jelentős anyagi segítség azonban elmaradt, a koszovói albánokkal megerősített helyi albánok viszont 2000-ben kirobbantották a maguk macedóniai felkelését, és csak nagy nehezen sikerült megakadályozni, hogy általános polgárháború törjön ki az országban. A harcok 2001 augusztusáig tartottak, az összetűzéseket lezáró ohridi szerződésben az albán kisebbség széleskörű autonómiát kapott.

Szkopje ráadásul a térség országai közül elsőként, még 2001-ben írta alá az EU-val a stabilizációs és társulási megállapodást, amely a csatlakozási folyamat első fontos lépcsőfokának számít, három évvel később pedig be is nyújtotta csatlakozási kérelmét – tehát 15 éve vár. Albánia ettől jócskán lemaradva, de így is 2009-ben kérte felvételét, vagyis tíz évig tartott, amíg egyáltalán a tárgyalásokig eljutott. Céldátum pedig egyik ország esetében sincs – nem mintha azt bármennyire is érdemes lenne komolyan venni.

Nagy kockázatot tehát nem vállalt volna az EU a céldátummal, ezért is nevezte a halogatást „súlyos történelmi hibának” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke. Más kérdés, hogy öt évvel ezelőtti kinevezésekor maga Juncker tette világossá azt, hogy 2019 őszéig tartó hivatali idejében nem lesz bővítés. Most azonban más a helyzet: bár a felvételhez elvben legközelebb álló Szerbia felvételét is 2025-re ígérik most, elképzelhető, hogy 2024-ig legalább lezárul egy folyamat.

Orbán érdeke a tárgyalás

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor ennyire ragaszkodik ahhoz, hogy az új Európai Bizottságban a Magyarország által delegált tag feleljen ezért a kérdésért – azon túl természetesen, hogy a kormány szeretné növelni befolyását a térségben. Orbán ráadásul jó iparoshoz hasonlóan referenciaként tudja felmutatni Horvátország csatlakozását: a mindmáig utolsó csatlakozási tárgyalást a 2011-es magyar elnökség idején sikerült lezárni.

A magyar miniszterelnök másfél hónapja közel is érezhette magát ehhez a célhoz, amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke testületében a bővítés és szomszédságpolitika portfóliót kínálta fel a magyar jelöltnek, Trócsányi Lászlónak. Csakhogy időközben Trócsányi jelöltségét elutasította az Európai Parlament – az előtt, hogy érdemben kifejthette volna, hogyan is gondolja a munkát ezen a téren. Ennek azért van jelentősége, mivel az EP-ben és azon túl is sokan vannak azok, akik szerint egy jogállami normák megsértésével vádolt ország képviselője nem tudja elvárni hitelesen a jelölt országoktól ugyanezeknek a normáknak a teljesítését.

Trócsányi (és a román meg a francia jelölt) elutasítása után a kérdés elvben nyitott, ám nincs nagy mozgástere Von der Leyennek, ha nem akarja megbolygatni a teljes bizottságot: a bővítés ugyanis nemcsak stratégiai kérdés Orbán számára, de egyben olyan közösségi szinten is fontos politika, amelyet aligha engedne ki a kezéből, pláne, hogy a másik két "szabad" terület közül a belső piac túl nagy falat lenne, a közlekedés viszont nem ennyire fontos.

Azt, hogy mennyire nem eldöntött a kérdés – pedig az eredeti tervek szerint már a héten szerdán szavazott volna az EP a testület egészéről –, mutatja az is, hogy a magyar miniszterelnök minden létező fórumon kifejti:

a portfólió jár Magyarországnak.

Emmanuel Macronnál tett látogatásán még csak azt fejtegette, miért fontos a bővítés Magyarország számára, a Türk Tanács múlt heti ülésén azonban továbblépett – földrajzilag és jogilag is. Az MTI tudósítása szerint arról beszélt, Magyarország azért harcol, hogy megkapja az Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját. Ha pedig ezt sikerülne „megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal" – fogalmazott, hozzátéve: „állunk rendelkezésükre”.

Azon túl persze, hogy a mostani Európai Tanács is megmutatta, még olyan egyszerűnek látszó országok esetében sincs előrelépés, mint Észak-Macedónia, Orbán kijelentése jogi aggályokat is felvet – erre Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is felhívta a figyelmet. Az Európai Bizottság tagjai ugyanis nem hazájukat képviselik, hanem a közösséget, munkájukat tehát nem befolyásolhatja az, honnan jöttek és ki jelölte őket. És ha Orbán Viktor azt gondolná, hogy Bakuban elhangzott szavai nem hallatszanak el az Európai Parlamentig, alighanem tévednie kell.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Hírhez tartozó kép:
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Választási csalás: Több mint száz embert hallgatott meg a rendőrség
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Többmilliós szabadságmegváltással távozik a Fideszes polgármester
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán: A Fidesz nem gyengült
Ismét fotó készült az állatról, ami úgy néz ki, mint egy szarvas és egy egér keveréke
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat
Orbán Viktor nevét ma a világban többen ismerik, mint egykor Puskás Ferencét
Tölgyessy: Csak újabb rendszerváltás hozhatja egyenesbe az Orbán-korszakot
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
Baranyi a Kétfarkú Kutya Pártból választotta az egyik alpolgármesterét
Betolakodott a Merkúr a Nap elé
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
A zebrán gázolták halálra a magyar színészt
Videón a professzor, aki tanítványa maradványait a folyóba dobta
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Kiderült, kik haltak meg a 42-esen a horror balesetben
Gulyás Gergely: tiniként ő volt a kedvenc politikusa
Óriási mennyiségű tiszta kokaintéglát sodort a partra az Atlanti-óceán Franciaországban
Hannover török származású polgármestert választott
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Nem fizetett a Pesti Srácok, végrehajtást kértek ellenük
Autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is
Jakab Péter: itt az újabb narancsos bukta
Bezár Németországban az egyik legmodernebb robottechnológiával termelő üzem
Több pénzt kapnak a nyugdíjasok, persze nem mind
Tüntetést szervez a Párbeszéd a fakivágások ellen
Nézed a TV-t az emeleten majd becsapódik melléd egy Porsche
Még mindig nem kapott pénzt a móri mészárlás nyomravezetője
Gázrobbanás döntött romba egy egész lakóházat Komorón - teljes a káosz
Mindenkit megrázott a 11 éves Dani ügye
Ledarált iratokkal teli zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
12 mérföldet sétált ez a cica hogy haza jusson, de a gazdijának már nem kellett
Segíts egy megosztással! - az egész ország Krisztiánt keresi
Részegnek tűnő férfi okozott balesetet
Egész Európát megvárakoztatta Erdogan és Orbán találkozója
Vonat szakította darabokra a taxit vasárnap este
Kínai, török és bangladesi Mészáros 2rule-ja
Havi 500 forintból él Simek Kitty lánya és családja
Nem enyhül a gyász: elsírta magát L.L. Junior
Belép a DK-ba Kálmán Olga
Hihetetlen: robotmadarat fejlesztettek ki svájci kutatók
Pokolgép robbant a szíriai Tell-Abjadnál
Hatalmas olajmezőt fedeztek fel Irán alatt
Fábry: a Fidesz vegyen vissza az arcából
Megismételt választások: felmosták a Fidesszel a padlót
Kigyulladt egy ukrán utasszállító futóműve
Amerikai üzent a törököknek: A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek
Hiába ismételték meg a választást, nincs eredmény Várföldén
Elhunyt Szívós István
Hihetetlen megoldás a műanyagszemét ellen, videón a légbuborékgát
Éles lőszerrel lőtt a rendőrség Hongkongban
Horror hétvége: Öt ember halt meg balesetben
Káel Csaba: Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?
Tüzek veszik körül Sydneyt a hatóság tehetetlen
Az M0-áson Dunaharasztinál 50 perccel is megnőhet a menetidő
PET palackok visszaváltásával lehet segíteni a kóbor kutyákon
Választás: a Mi Hazánk szekszárdi jelöltjei visszalépésükkel segítik a Fideszt
Orbán túlélt egy merényletkísérletet Frei Tamásnál
Őrizetbe vették a 15 éves fiú Karcagon aki megvédte édesanyját
Meghalt a többszörös világbajnok magyar úszó
Hivatalos: 10 internetezőből 9 embert megfigyel a kormány
Nagyon durva manővert vitt végig a sofőr egy székesfehérvári busszal
Az LMP-nél kiverte a biztosítékot Czeglédy megbízása
Tragédia: a motor vezetője és utasa is a helyszínen meghalt
Ausztráliában megállíthatatlanul terjednek a tüzek, eddig három halott van
Figyelem! - Fémforgács lehet a Lidl leveles tésztájában
Durván megalázták a hisztiző fideszest!
Háború az interneten: több mint 2 millióra büntették a román sofőrt, teljesen kiborult
Több mint kétmillió ember látta azt az Orbán-paródiát
Strasbourg döntött a magyar devizahiteles ügyben: Kereset elutasítva, fellebbezésnek helye nincs
Autót rongált a belvárosban, ezt a férfit keresi a rendőrség
82 milliárd forintnyi euró brüsszeli lobbizásra 2010 óta
Sporttal nevelne katonát a gyerekekből Orbán
Egy életfogytiglanra ítélt bácsi szerint már letöltötte a büntetését, mert egyszer leállt a szíve
Schmidt Mária kiakadt: beszélt erkölcsről és rendszerváltásról
Akárhogy dönt az olimpiai bizottság, Borkai tovább kapja a járadékot
NAV botrány: egy korábbi alkalmazott állítja, több tízmillió értékben lophattak a dolgozók a bűnjelraktárból
A kormány elvett 1,8 milliárdot az iskolák felújításától - pedig korábban mást ígért Orbán
Tarlós szobájában volt az Ybl által tervezett antik óra, Karácsony elvitte egy múzeumba
Hivatalosan is újraelkezdte az urándúsítást Irán
Mostantól van értelme visszaküldeni a használt ruhát a gyárba
Nyilvánosan szedik darabokra Borkait: a nagy közönség előtt fogja tárgyalni ügyét az olimpiai bizottság
Bemutatták hogyan lehet mézet készíteni méhek nélkül
Borzalmas katasztrófa: lavina csapott le turistákra
Beindították az első töltőállomást: vízből csinál üzemanyagot
Egy utasszállító kapitánya átadta a vezetést a barátnőjének
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva