thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.13
THE POST
           
13
Külföldi rendszámú autókkal építik a BMW debreceni gyárát
Ez is érdekelhet:
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
A fővállalkozó, a Market Építő Zrt. egyik alvállalkozója csak így győzi a munkát. Megkeresésünkre igyekeztek nyugtatni: olasz a rendszám, magyar a teherautó-sofőr. Debrecen Nagymacs városrészében jártunk, megnéztük, hol tart a BMW-gyár építése.Nagymacs csendes kis zsákfalu, Debrecentől nem messze. Nagyjából 950 lakójára egy kocsma, egy bolt és egy posta jut. Az óvoda és az iskola már rég bezárt, háziorvos hetente háromszor jön a településre. Ami miatt Nagymacs mégis bekerült a hírekbe, az az, hogy közvetlenül a szomszédságában építi gyárát a BMW. A beruházás az egymilliárd eurót is meghaladja, a tervek szerint több mint ezer ember évente 150 ezer autót, köztük elektromosat is gyárt majd. A helyiek azt várják, ettől talán Nagymacson is felpezsdül az élet.

Három férfi iszogat csendesen az Árnyas söröző udvarán, a kutya sem ugat meg, amikor a műanyag légyfogót félrehúzva belépek a kocsma ajtaján. A pult mögül Szűcsné Juhász Marianna azt meséli, családjával nyolc éve bérlik a kocsmát, egy évvel ezelőtt már azon gondolkoztak, hogy bezárnak, mert nem volt forgalom, „akkor jött a hír, hogy a BMW-gyárat épít a közelben”. A nagyobb haszon reményében maradtak, az udvarra lámpákat is tettek, hogy már messziről látni lehessen a sörözőt, mert „a macsi emberek tudják, hogy itt a kocsma, de az idegenek nem”. Ennek már jó pár hónapja, de az „idegeneknek” se híre, se hamva, az üzlet csak nem akar beindulni.

Látom, hogy nagy mozgás van

– pattan le biciklijéről egy idős férfi egy sarokkal feljebb. Azt mondja, most jön az építkezés környékéről, „sokan kapirgálnak kint”. Szerinte „nem a macsi emberek fognak ott dolgozni”, hanem vendégmunkások. Azt beszélik, nagyon sok román munkás lesz, meg török. „Most is románok dolgoznak, és vannak már ukránok, sőt olaszok is” – meséli egy másik nyugdíjas, Módi András.

Arról már Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is beszélt korábban a Kossuth rádióban, hogy mivel Debrecen közel van Kárpátaljához és Romániához, ezért onnan is toborozhatnak majd dolgozókat. Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke pedig azt mondta a Napi.hu-nak, hogy a magyarországi autógyárak nagyban számítanak az ukrán, a román és a szerb munkavállalókra. Szerinte a hazai járműipar korántsem olyan vonzó, mint amilyennek tűnik: három-négy műszakban, heti 50-60 órában, éjjel-nappal kell dolgozni.

Ekkora árkot még nem ásott Garancsi cége

A BMW-gyárnak is helyet adó Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának kialakítására kiírt közbeszerzést nettó 22,29 milliárd forintért Garancsi István Market Építő Zrt.-je nyerte – derült ki idén márciusban. 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, 2020 áprilisáig pedig a második ütemével. Debrecen eddigi legnagyobb iparterületén két ütemben csaknem 400 ezer köbméter nyílt medrű árkot és 145 ezer méter hosszú zárt vízelvezető rendszert kell megépíteni.

Az egyik bekötőútnál tábla hirdeti, itt épül a BMW gyára. Egy majoron átautózva, majd a földúton egy kukoricást megkerülve érünk a területre. Körülöttünk hatalmas munkagépek kanalazzák a földet, egyik teherautó a másik után fordul ki a kapun, köztük látunk olasz rendszámút is. Kerestük a Market Építő Zrt.-t, hogy megtudjuk, mi ennek az oka. Vámosi Attila, a cég sajtóreferense azt válaszolta, hogy

a Market Építő olyan partnereket, beszállítókat választott, amelyek megfeleltek a nagy mennyiségű alapanyag beszállítási képességnek, valamint ellátják a szigorú minőségi és teljesítésbiztonsági feltételeket is.

Azt is írta, hogy a területrendezés sajátossága miatt az egyik megbízott alvállalkozó, „aki egyébként komoly saját kapacitással rendelkezik, kiegészíti kapacitásait olasz rendszámú bérautókkal”, ezeket azonban magyar sofőrök vezetik.

Ötszázhatvan focipályának megfelelő területről van szó, ahonnan csaknem egymillió köbméter földet szednek le. Magyarországon még soha nem végeztek egybefüggően ekkora területen talajmunkát. A területet idén szeptemberben adta el Debrecen a német cégnek, már az erről szóló szerződést is aláírták. Hogy a munka mikor indulhat el a gyárban, nem tudni, annyi biztos, hogy Münchenben kétszázötvenen dolgoznak a

magyarországi gyár tervezésén, az építkezés 2020 tavaszán kezdődhet.

A debreceni "csoda"

A beruházás az önkormányzati kampányban is téma volt, az azóta újraválasztott polgármester, Papp László Nagymacson is járt, és a helyiek szerint nem árult zsákbamacskát, azt mondta, a faluból

nem lesz világváros, csodát senki ne várjon.

Mindenesetre megígérte, száz telket osztanak fel, hogy építkezhessen, aki itt képzeli el a jövőjét, esetleg a BMW-gyárban dolgozna. Tizenkét lakásos társasház építésébe is belefogtak, hasonló okból. A falubeliek úgy tudják, németek érdeklődnek az itteni ingatlanok iránt. „Ha ez bejönne, jól járnánk” – mondják.

Csak a hírre, hogy a közeli területet választotta a német cég, az egekbe szöktek az ingatlanárak a faluban. Itt is sok a sátortetős kockaház, míg korábban 5-6 millió forintért adták-vették ezeket, ma már 22 milliót is kérnek egy ilyen ingatlanért. „Itt szemben van egy romos ház”, mutatja egy idős asszony, „korábban 4-5 millió forintért árulták, ma meg 12 millió alatt nem adják, pedig se víz, se gáz nincs benne”. Az asszony szerint az a legnagyobb baj, hogy Nagymacson nincs munkalehetőség, „itt nincs semmi, kevés a fiatal, mind elmenekült a városba”. A közlekedés is nehézkes, 40 perc az út Nagymacsról Debrecenbe, busz hétköznap óránként, hétvégén kétóránként jön. „Ha éjszakás vagyok, már a negyed 4-es busszal el kell indulnom, hogy 6-ra a városba, a munkahelyemre érjek” – panaszolja. Nagymacs Debrecentől mindössze 14 kilométerre van.

A kormány terve az, hogy

Józsánál új autópálya-csomópont lesz,
a 33-as főutat kétszer két sávra szélesítik,
felújítják a 100-as és a 108-as vasútvonalat,
lesz logisztikai központ és konténerterminál, illetve új bekötőutak.
Még az októberi önkormányzati választás előtt is hozott rendeletet a beruházás kapcsán a debreceni önkormányzat. A G7 vette észre, hogy a testület több közbeszerzést is lezárt, így elkezdődhetnek a konkrét építési munkálatok is:

két részletben összesen 1,3 kilométernyi, kétszer egysávos bekötőutat alakítanak ki valamivel több, mint 700 millió forintból,
föld alá visznek 2400 méternyi elektromos felsővezetéket 180 millióért és
elkezdik kiépíteni a csapadékvíz-elvezető létesítményeket, amelyeknél csak a munka első üteme 731 millióba kerül.
A lap arról is beszámol, hogy a négy fejlesztésből hármat az a Hódút Kft. nyert el, amely annak a Varga Károlynak a cége, akit Mészáros Lőrinc üzleti köréhez szoktak sorolni. Az egyetlen beruházás, amiről lemaradtak, az a bekötőút második szakasza. A nyertes neve azért sem meglepetés, mert a helyhatóság már tavaly kiválasztott négy céget, amelyek a következő három évre tervezett 27 milliárd forintnyi debreceni építési beruházásért versenyezhetnek.

Mire elég a BMW-gyár?

Az első hírek még arról szóltak, hogy a magyar adófizetők több mint 12,3 milliárd forinttal támogatják a beruházást. Azóta kiderült, hogy további 9 milliárd forint megy még szakképzésre, a német iskola kialakítására és vasúti beruházásokra.

Közben a német autóipar kilátásairól sorra jönnek a rossz hírek, először a német Handelsblatt nevű lap szentelt hosszú cikket a Daimler és a BMW Group gyengélkedésének. A két vállalat számai az elvártnál gyengébben alakultak. Ez Debrecen gazdaságát és a magyarországi gyárakat is érintheti, a Mercedes már le is állította a második, kecskeméti üzem építését, a BMW pedig – mint írták – akár az egész debreceni beruházást átgondolhatja. Utóbbit mind a debreceni önkormányzat, mind a BMW-csoport magyarországi szóvivője cáfolta. Később a német Manager Magazin szellőztette meg, hogy költséghatékonysági projektbe kezdett a BMW: a gyártó székhelyén, Münchenben küldik el a legtöbb embert, a pontos terveket majd decemberben ismertetik a riport szerint.

A helyiek csak legyintenek erre a hírre, szerintük

nem verték volna nagydobra, ha nem lenne belőle semmi.

A polgármester egy, a megyei lapnak adott interjújában mindenesetre óvatosan fogalmazott, azt mondta, a BMW debreceni beruházása csak „évek múlva kezd el termelni és adót fizetni”, kellenek az újabb befektetések.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Hírhez tartozó kép:
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Választási csalás: Több mint száz embert hallgatott meg a rendőrség
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Többmilliós szabadságmegváltással távozik a Fideszes polgármester
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán: A Fidesz nem gyengült
Ismét fotó készült az állatról, ami úgy néz ki, mint egy szarvas és egy egér keveréke
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat
Orbán Viktor nevét ma a világban többen ismerik, mint egykor Puskás Ferencét
Tölgyessy: Csak újabb rendszerváltás hozhatja egyenesbe az Orbán-korszakot
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
Baranyi a Kétfarkú Kutya Pártból választotta az egyik alpolgármesterét
Betolakodott a Merkúr a Nap elé
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
A zebrán gázolták halálra a magyar színészt
Videón a professzor, aki tanítványa maradványait a folyóba dobta
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Kiderült, kik haltak meg a 42-esen a horror balesetben
Gulyás Gergely: tiniként ő volt a kedvenc politikusa
Óriási mennyiségű tiszta kokaintéglát sodort a partra az Atlanti-óceán Franciaországban
Hannover török származású polgármestert választott
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Nem fizetett a Pesti Srácok, végrehajtást kértek ellenük
Autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is
Jakab Péter: itt az újabb narancsos bukta
Bezár Németországban az egyik legmodernebb robottechnológiával termelő üzem
Több pénzt kapnak a nyugdíjasok, persze nem mind
Tüntetést szervez a Párbeszéd a fakivágások ellen
Nézed a TV-t az emeleten majd becsapódik melléd egy Porsche
Még mindig nem kapott pénzt a móri mészárlás nyomravezetője
Gázrobbanás döntött romba egy egész lakóházat Komorón - teljes a káosz
Mindenkit megrázott a 11 éves Dani ügye
Ledarált iratokkal teli zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
12 mérföldet sétált ez a cica hogy haza jusson, de a gazdijának már nem kellett
Segíts egy megosztással! - az egész ország Krisztiánt keresi
Részegnek tűnő férfi okozott balesetet
Egész Európát megvárakoztatta Erdogan és Orbán találkozója
Vonat szakította darabokra a taxit vasárnap este
Kínai, török és bangladesi Mészáros 2rule-ja
Havi 500 forintból él Simek Kitty lánya és családja
Nem enyhül a gyász: elsírta magát L.L. Junior
Belép a DK-ba Kálmán Olga
Hihetetlen: robotmadarat fejlesztettek ki svájci kutatók
Pokolgép robbant a szíriai Tell-Abjadnál
Hatalmas olajmezőt fedeztek fel Irán alatt
Fábry: a Fidesz vegyen vissza az arcából
Megismételt választások: felmosták a Fidesszel a padlót
Kigyulladt egy ukrán utasszállító futóműve
Amerikai üzent a törököknek: A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek
Hiába ismételték meg a választást, nincs eredmény Várföldén
Elhunyt Szívós István
Hihetetlen megoldás a műanyagszemét ellen, videón a légbuborékgát
Éles lőszerrel lőtt a rendőrség Hongkongban
Horror hétvége: Öt ember halt meg balesetben
Káel Csaba: Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?
Tüzek veszik körül Sydneyt a hatóság tehetetlen
Az M0-áson Dunaharasztinál 50 perccel is megnőhet a menetidő
PET palackok visszaváltásával lehet segíteni a kóbor kutyákon
Választás: a Mi Hazánk szekszárdi jelöltjei visszalépésükkel segítik a Fideszt
Orbán túlélt egy merényletkísérletet Frei Tamásnál
Őrizetbe vették a 15 éves fiú Karcagon aki megvédte édesanyját
Meghalt a többszörös világbajnok magyar úszó
Hivatalos: 10 internetezőből 9 embert megfigyel a kormány
Nagyon durva manővert vitt végig a sofőr egy székesfehérvári busszal
Az LMP-nél kiverte a biztosítékot Czeglédy megbízása
Tragédia: a motor vezetője és utasa is a helyszínen meghalt
Ausztráliában megállíthatatlanul terjednek a tüzek, eddig három halott van
Figyelem! - Fémforgács lehet a Lidl leveles tésztájában
Durván megalázták a hisztiző fideszest!
Háború az interneten: több mint 2 millióra büntették a román sofőrt, teljesen kiborult
Több mint kétmillió ember látta azt az Orbán-paródiát
Strasbourg döntött a magyar devizahiteles ügyben: Kereset elutasítva, fellebbezésnek helye nincs
Autót rongált a belvárosban, ezt a férfit keresi a rendőrség
82 milliárd forintnyi euró brüsszeli lobbizásra 2010 óta
Sporttal nevelne katonát a gyerekekből Orbán
Egy életfogytiglanra ítélt bácsi szerint már letöltötte a büntetését, mert egyszer leállt a szíve
Schmidt Mária kiakadt: beszélt erkölcsről és rendszerváltásról
Akárhogy dönt az olimpiai bizottság, Borkai tovább kapja a járadékot
NAV botrány: egy korábbi alkalmazott állítja, több tízmillió értékben lophattak a dolgozók a bűnjelraktárból
A kormány elvett 1,8 milliárdot az iskolák felújításától - pedig korábban mást ígért Orbán
Tarlós szobájában volt az Ybl által tervezett antik óra, Karácsony elvitte egy múzeumba
Hivatalosan is újraelkezdte az urándúsítást Irán
Mostantól van értelme visszaküldeni a használt ruhát a gyárba
Nyilvánosan szedik darabokra Borkait: a nagy közönség előtt fogja tárgyalni ügyét az olimpiai bizottság
Bemutatták hogyan lehet mézet készíteni méhek nélkül
Borzalmas katasztrófa: lavina csapott le turistákra
Beindították az első töltőállomást: vízből csinál üzemanyagot
Egy utasszállító kapitánya átadta a vezetést a barátnőjének
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva