thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.17
THE POST
           
17
40 éve halt meg Öveges professzor
Ez is érdekelhet:
Börtönbe zárták a szülőket, miután gyerekük belehalt a nyersvegán ételbe
Vizslamentés: segíts egy megosztással, szimatolva rohangál Esztergomban ez a kutyus!
Külföldi média: Amit Orbán csinál, az háborúhoz fog vezetni!


Aki nem tudja elmondani azt, amit tud, úgy, hogy egy utcaseprő is megértse, az maga sem érti igazán – vallotta Öveges József, aki egész életét arra tette fel, hogy a fizika jelenségeit minél több emberrel megértesse és megszerettesse. Piarista papként is volt Hazafias Népfront-küldött, de mindenekelőtt egy, a korát jóval meghaladó pedagógust tisztelhetünk benne.

Kedves gyerekek! Találkoztatok már elektromos szikrát adó székkel? Pedig gyakori! Irodákban látható, talán még az iskola irodájában is. Íme, bemutatok egyet: közönséges megszokott külsejű szék, nem szikrázó széknek csinálta a gyár, fából van neki az ülőkéje, támasza, vasból van a váza, látjátok. De egy különlegessége van, nézzétek csak! A lába végén cipő van, gumiból készült papucs. Ez a jellemzője, ismertetője a szikrázó széknek.

Így vezette fel Öveges József az 1968-as A legkedvesebb kísérleteim című tévésorozatának A szikrázó szék című epizódját. Majd többek között műanyag tányérból, drótból elektroszkópot készített, le is mérte, mekkora feszültségre képes feltöltődni egy ilyen szék (ötezer Voltra), elmagyarázta, hogyan lehet alufólia segítségével faszékkel is megcsinálni a kísérletet. A feltöltött székhez közelítve az ujját, színpadiasan jajongott, amikor megcsípte a szikra. Mesélt, ordított, bohóckodott.

Órái és tévés előadásai is olyanok voltak, mint egy vidám színdarab, közben úgy magyarázta el a fizika jelenségeit, hogy azokat a diákok és a fizikáért esetleg nem annyira rajongó felnőttek is nemcsak megértették, hanem megszerették.Árván maradt negatív elektromosság, sírna, ha tudna, de nem sír, mert sokkal okosabb

– mondja lelkesen például a leföldelt testben fellépő elektromos folyamatokról. Hát nem mesés a fizika?

Egyedi karaktere – ami valahol a showman és a nagy mesélő között helyezhető el – olyan népszerűvé tette a 60-as, 70-es években, mint az akkori sztárokat. Tudós volt, a tömegkommunikációs tudományos ismeretterjesztés egyik úttörője, „a fizika varázslója”, felszentelt piarista pap, feltaláló, de mindenekelőtt pedagógus (igazi nagybetűs).

Azt mondta, hogy

aki nem tudja elmondani azt, amit tud, úgy, hogy egy utcaseprő is megértse, az maga sem érti igazán.

A piarista fizikus

Egy kis zalai faluban, Pákán született 1895-ben. A pedagógusi „vért” von haus aus kapta: felmenői között generációkra visszamenőleg rengeteg tanár volt, édesapja is néptanítóként kereste kenyerét. (Igaz, nagyon korán meghalt, így anyja nevelte fel három testvérével együtt.)

Bekerült a győri bencésekhez, majd a kecskeméti piaristákhoz járt gimnáziumba, tizenöt éves korában belépett a Piarista Tanítórendbe. A budapesti egyetemen matematika-fizika szakos tanári oklevelet szerzett, ezt követően pappá szentelték. Húsz évig a piarista rend szegedi, tatai, váci gimnáziumaiban tanított matematikát és fizikát, végül Budapesten vezetőtanár lett, majd a tanárképzőn oktatta a leendő tanárokat.

A pedagógusi hivatás egyébként utána is tovább öröklődött a családban, testvérének unokája, Öveges Enikő például ma az ELTE bölcsészkar egyetemi adjunktusa. Ezért nem csak családtagként, hanem szakemberként mondta azt a hvg.hu-nak, hogy híres felmenőjében megvolt mindaz, amire szüksége van egy kiemelkedő pedagógusnak: erős, magabiztos szaktudás a saját tárgyaiban, az a képesség, hogy ezt át is tudja adni másoknak, illetve az a zseniális karakter, ami igazi előadóvá tette.

Jerikó rózsája

Mint mondja, a professzor életműve azt bizonyítja, hogy a tudás elsajátításának eredményessége a tanár és a diák közös munkája. Öveges professzor a tankönyvekben leírt anyagot a jerikói rózsához hasonlította.

Hiszek az élőszó hatásában, a tanári magyarázat erejében. A jerikói rózsa egy összeszáradt, csúnya,

kimúlt óriáspókhoz hasonló növény, de ha vízbe tesszük, megduzzad, kivirul, kiszínesedik, él. Ilyen száraz, csupán vázat tartalmazó valami a tankönyv is. És ezt varázsolja élő rózsává a tanár magyarázatának, ügyes módszerének csodavize. Ha a tanári magyarázat is száraz – a csoda elmarad.

Öveges azt vallotta tehát, hogy az igazi tanár a saját tudását alkotja újjá tanítványai lelkében. És azt, hogy

az oktatás célja nem az, hogy befejezett tudást adjon, hanem az, hogy szilárd alapot teremtsen a továbbhaladásra.

A tárgy iránti szeretete miatt ugyanakkor végtelenül felháborította, ha egy diákja készületlen. Állítólag egyszer meghívták egy fővárosi gimnáziumba érettségi elnöknek, ő azonban a vizsgázók felét megbuktatta fizikából és matematikából. Többet nem is kérték fel.

Megelőzte a korát

Amit a professzor csinált már a 60-as években, az elképesztően előremutató volt pedagógiai szempontból – mutat rá Öveges Enikő. „Ma már azt hajtogatjuk állandóan, hogy interaktív tanulás, motiválás stb. Akkor ezeknek még nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. Ő viszont már akkor sem monologizált a magyarázataiban, hanem egyfajta álinteraktív formában időnként kérdezett, és úgy folytatta, mintha válaszokat is kapott volna valakitől. Ez már elég volt, hogy minden tévénéző úgy érezze, bevonták a diskurzusba, hogy nekik beszél a professzor.”

Mert ő volt az első, aki már a tévé hőskorában felismerte annak jelentőségét a tudományos ismertterjesztésben. „Mindenki értette, hogy a tévé óriási dolog lesz, mert jól fogunk szórakozni, de hogy az a tudásmegosztásnak ilyen elképesztően hatékony eszköze lehet, azt talán ő értette meg először. Sok mindenben látta a jövőt.”

Már a Magyar Televízió 1957-es megnyitó műsorában is kapott lehetőséget egy félórás élő bemutatóra. Ennek olyan sikere volt, hogy ezután még tizenkét évig tanította az országot sajátos műsoraival a hangtanra (emlékezetes, Heki kutyás műsorából egy klipet is készített valaki), hőtanra, fénytanra vagy az elektromosságtanra.

Ő álmodta meg tulajdonképpen a Csodák Palotája koncepcióját is. Ha csak tehette, mindenütt hangoztatta, hogy szükség lenne egy vagy inkább több olyan helyre, amely mindenki számára érthetően és játékosan mutatná be a természet – a fizika, kémia, biológia – jelenségeit.

„Népművelési politikánk sürgős feladata az, hogy ezt a beláthatatlan fontosságú intézményt létrehozza, amely megértetné a jelent, és tapasztalatokon alapuló tudást adna a jövő építésére” – írja például a Kísérletezzünk és gondolkozzunk! című kötete utószavában.

Egy piarista sztár a kommunizmusban

Öveges hitt abban, hogy a vallás és a tudomány nem egymást kizáró, hanem kiegészítő részei a megismerésnek. Nagyon fontosnak tartotta a vallási és a hitközösségi életet. Népszerűsége azonban kikényszerítette, hogy a kor – radikálisan vallásellenes – kultúrpolitikája ennek ellenére is hagyja működni. Sőt 1948-ban Kossuth-díjjal jutalmazta a fizikai kísérleti eszközök olcsó előállításáért.

Még a politikába is belekeveredett a maga sajátos módján. 1968-ban megválasztották a Hazafias Népfront küldöttének. Igaz, ekkor is azt hangsúlyozta, hogy „ha majd a természet megismerésének és az ismeretek alkalmazásának a kérdései állnak annyira az érdeklődés terében, mint a politikaiak, megérkezett a várt boldog kor”.

Öveges professzor szó szerint élete végéig tanított. 1979-ben épp egy tanítványának magyarázott valamilyen fizikai jelenséget, amikor agyvérzést kapott. Kórházba szállítása után, 1979. szeptember 4-én, 84 évesen halt meg.

15 év múlva, 1994-ben nyílt meg az általa olyan nagyon szorgalmazott intézmény Csodák Palotája néven. Az azóta több helyszínt megjárt intézmény kísérleteket bemutató terme ma az ő nevét viseli.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A nők fizetési igénye 54 ezer forinttal alacsonyabb a férfiakénál
Karácsony átadta a Tarlós által javasolt kitüntetéseket
Kilencéves, és nemsokára lediplomázik - áldás vagy átok csodagyereknek lenni?
Hírhez tartozó kép:
A nők fizetési igénye 54 ezer forinttal alacsonyabb a férfiakénál
Karácsony átadta a Tarlós által javasolt kitüntetéseket
Karácsony átadta a Tarlós által javasolt kitüntetéseket
Kilencéves, és nemsokára lediplomázik - áldás vagy átok csodagyereknek lenni?
Börtönbe zárták a szülőket, miután gyerekük belehalt a nyersvegán ételbe
Vizslamentés: segíts egy megosztással, szimatolva rohangál Esztergomban ez a kutyus!
Külföldi média: Amit Orbán csinál, az háborúhoz fog vezetni!
Bécs elutasította egy új nemzeti stadion építését
Ukrajnában tombol az ingyen magyar nyugdíjláz
Végleg bezárják az állatkísérletező labort Németországban
Könnyek között mesélt a magyar kamionos, akit félholtra vertek migránsok
Nyíregyházi szerelem: a nyílt utcán estek egymásnak
Rendőrök lepték el Ózdot: kegyetlen gyilkos csapott le
Tragédia a sárvári gyógyfürdőben: belefulladt egy hároméves kislány a medencébe
Bakondi György ismét elmondta az M1-ben: nő a migrációs nyomás!
Tüntetés Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát
Elviselhetetlen a bűz Mészáros erőművénél, a katasztrófavédelem a helyszínen van
A magyarok nem kaptak ki, csak a győzelemhez hiányzott még 2 gól
Orbán büszke a menő stadionra, de beszédet mondani már nem mert
Biatorbágyi drogügy: 190 milliót ásott el a tuják tövében egy férfi
Civil munkahelyéről is kidobták a barátnőjét megverő férfit - itthon nincs maradása
A velencei árvíz már az operaházat veszélyezteti
14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a magyarok
Nemzetbiztonsági kockázattal jár a ferencvárosi török iskola ügye
Európa egyik legjobban kereső politikusa lesz Áder János!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
A magyar kormány 175 milliót ad São Pauló-i szennyvízkezelésére
Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében, a katasztrófavédelem a helyszínen vizsgálódik
Kórházban gyógyulnak a megégett koalák
Disznó sorolt be a belső sávba Budapesten
Kurdbarát polgármestereket börtönöztek be Törökországban
Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák
Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Rogán Antal és felesége bejelentették válásukat
Orbán nagylelkű: hivatalosan is megduplázzák Áder fizetését
A legelőkelőbb helyen szurkol Orbán
Mindenki Mészáros legújabb üzlettársáról beszél
50 évre tervezték, de már megtelt a gigászi szeméttelep Kínában
Magyarország: 3 méternyi bicikliút 25 milliárd forintért
Kontroll nélkül rejtőzködhetnek az oligarchák a kormány új javaslatával
Óriási vita: a lombikprogram Isten ajándéka?
Amerikai illiberális ideológust fogadott Orbán
Valaki egy fűnyírót tett a sínekre Dunakeszinél, milliós kár keletkezett a vonatban
Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában - országos a botrány
Durván beszóltak Deutsch Tamásnak: Tomi, dobj be egy csík kólát
Focis videóval üzent a miniszterelnök a híveinek
Videó: Így került a Fidesz és a Momentum Baranyi Krisztinával szembe
Kitüntették Soros Györgyöt Bécsben
Szlovák buszbaleset: öten 18 év alattiak voltak
Elszámoltatás: Egy cégvezető már megbukott a pécsi önkormányzat átvilágításán
Újabb apokalipszis Budapesten, most a Puskás Aréna megnyitása következik
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
A Corvinus megmérte: 21 százalék a hallgatók magyarságtudata
Halálos tragédia: Állatvédőket sodort el a folyó Nagyrőcén
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Beperelte feleségét, mert túl csúnya lett a gyermekük
Csontsoványra fogyott kutyákat mentettek a tenyésztőtől Pécs közelében
Órisái botrány: napvilágot látott egy titkos kormányhatározat, aminek beláthatatlan következményei lesznek
Az eddigi legnagyobb veszélyre figyelmeztet a Fidesz
Tragédia: belehalt sérüléseibe a magyar kamionos amely a mélybe zuhant egy opeles miatt + videó
Az ország egyik legjobb versmondója lett egy szegedi srác
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Íme az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon
Budapesten nyit irodát a Türk Tanács - Óriási kedvezményt kapnak Orbántól
Teherautó ütközött egy középiskolásokkal teli busszal, 12-en meghaltak
Ezt nem fogod elhinni: ezt tudnod kell ha meccsre indulsz a Puskásba
Horvátország bajban van: városokat öntött el a víz
A MOB döntött: nincs megfelelő javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát
Meghallgatása előtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Én tartom a kémia-, az erkölcstan- és a fizikaórákat az osztályomban
Szúrós szagú gáz szivárgott a Mátrai Erőműben
A gyógyszerváltás másnapján végzett feleségével egy magyar férfi
Kizárta az erkélyre az anyukát a kisgyerek
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
A szülök nem tudják hogyan mondják meg gyerekeiknek, hogy ideje lenne dolgozni
Népszavazás lesz: Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt
Járulékmentességet kapnak a dolgozó nyugdíjasok
Eddig kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság
Elhúzódó rakétaháborúra számít Izrael
18 millió forinttal húzták le csalók a pécsi önkormányzatot
Hatalmasat villant egy meteor az égbolton
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Választási csalás: Több mint száz embert hallgatott meg a rendőrség
Orbán fejéről leesett a korona
Nálunk rezisutalvány, Németországban megszavazták a minimumnyugdíjat
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva