thepost / Magyarország / Budapest / 2020.05.26
THE POST
           
26
Orbán kirántja a tömegközlekedést Karácsony alól
Karácsony Gergely frissen megválasztott fõpolgármester komoly fejlesztéseket tervez a budapesti közösségi közlekedésben, de a kormány segítsége nélkül a jelenlegi színvonalat sem fogja tudni fenntartani. A kormánynak lehetõsége van bedönteni a tömegközlekedést, a fõpolgármester a közgyûlési többséggel pedig sztrájkba engedheti a szakszervezeteket. A legvalószínûbb, hogy csatározásokkal tarkított, kényszerû együttmûködés lesz a következõ években.

Jelen állás szerint a tömegközlekedés üzemeltetése és fejlesztése a fõvárosi önkormányzat leghangsúlyosabb funkciója. Az arányokat érzékeltetendõ: a budapesti közösségi közlekedés ernyõszervezete, a BKK évi bõ 200 milliárd forintból gazdálkodik. Ehhez képest a fõvárosi önkormányzat 2019-es költségvetését 386 milliárd forintos kiadási fõösszeggel fogadta el a közgyûlés februárban, ebbõl közel 100 milliárd megy el a BKK-ra.

Emellett a helyi tömegközlekedés az egyik utolsó nagy közszolgáltatás, amely az (elsõsorban kórházakat és iskolákat) érintõ központosítások után is megmaradt az önkormányzatoknál. A lakosság, beleértve a választópolgárokat napi kapcsolatban vannak vele, az utasnak nemhogy a felelõs politikusokról alkotott véleményét, de a közérzetét határozza meg alapjaiban, hogy reggel munkába menet kirázza-e a lelkét a 40 éves Ikarus-busz, és eléri-e a hõmérséklet a 40 fokot a 3-as metró felújított szerelvényein. Mivel a 8 millió választópolgár közül 1,4 millió Budapesten él, nemcsak a mindenkori fõpolgármester karrierje szempontjából kulcsfontosságú a tömegközlekedés állapota, de az országos politikában sem elhanyagolható a hatása.


Az önkormányzati választások estéjén mind Karácsony Gergely megválasztott fõpolgármester, mind Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatai abba az irányba mutattak, hogy nem akarnak háborúzni egymással: a miniszterelnök azt mondta, együttmûködésre készülnek az ellenzéki kézbe került településekkel, Karácsony szerint a kormánynak sem lenne érdeke hátrányba hozni ezeket, hiszen 2022-ben országgyûlési választások lesznek. A leendõ fõpolgármester ezt nem említette, de azért ne feledjük, hogy a Fidesz által széttolt önkormányzati és parlamenti ciklusok miatt a most hatalomba került önkormányzati vezetõknek ideális esetben majd csak 2024-ben kell újra megmérettetniük magukat.

Vagyis ha háború lesz, az okozott károkkal elõször a parlamenti választásokon kell majd szembenéznie a pártoknak.
A kormány évi 30-40 milliárddal lóg Budapestnek

A pozitív hangvételû nyilatkozatok ellenére semmi sem garantálja, hogy a kormány és a fõváros vezetése valóban képes lesz együttmûködni. Karácsony elég komoly ígéreteket tett a tömegközlekedéssel kapcsolatban a programjában. Ezekre még visszatérünk, de elsõ körben fontosabb, hogyan állnak a dolgok most.

Ugyan az elmúlt években komoly fejlesztések valósultak meg, a fõvárosi tömegközlekedés erõsen kifeszített, a jármûpark elöregedett, a munkaerõhiány és az annak mérsékléséhez szükséges béremelések évrõl évre problémát okoznak, 2019 tavaszán a bértárgyalások során már komolyan felmerült a sztrájk lehetõsége. A tömegközlekedés elég katasztrofális helyzetének a BKV saját 2018-as beszámolója állít emléket

Nem árt tudni, hogy bár a tömegközlekedés üzemeltetése helyi feladat, Budapestnek, ahogy az összes önkormányzatnak, saját pénzügyi mozgástere gyakorlatilag nulla. A kormány az elmúlt években funkciókat vont el a helyhatóságoktól, ezzel párhuzamosan bevételi forrásokat is. Ráadásul az önkormányzatok és cégeik csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt.

Ami a budapesti tömegközlekedést illeti, finanszírozásából a kormány az elmúlt években kivonult. A fõvárosi önkormányzat 2018-ban 12 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól a tömegközlekedésre, illetve a BKK 15 milliárdot kapott szociálpolitikai menetdíj-támogatásként (a kedvezményesen utazók utáni kompenzációként), vagyis a kormány összesen 27 milliárdot adott.

A kabinet 2012-ben kezdte lefaragni a fõvárosi tömegközlekedés finanszírozását, az önkormányzatnak nyújtott támogatás mértéke 2015 óta lépcsõzetesen csökken. A szocpol-támogatás (korábban fogyasztói árkiegészítés címen futott) emberemlékezet óta nem emelkedett, sõt lassacskán csökkent (2005-ben még 19 milliárd volt, onnan csökkent 12 milliárdra, miközben infláció miatt is romlott ennek az értéke). Tarlós István fõpolgármester többször nyilvánosan is felpanaszolta, hogy kevés az állami támogatás, annyit sikerült elérnie, hogy a MÁV átvette a HÉV-et.

Az önkormányzat ehhez képest 85,9 milliárddal támogatta a BKK-t (ebben benne van a kormány 12 milliárdja, szóval saját zsebbõl 73,9-cel), a menetdíjbevétel (pótdíjakkal együtt) 68,3 milliárd volt. A nemzetközileg elfogadott ökölszabály szerint a központi kormányzatnak, a helyi önkormányzatnak és az utasoknak egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban egészséges állniuk a költségeket. A számokból jól látszik, hogy a kormány nem veszi ki a részét megfelelõen a budapesti tömegközlekedés finanszírozásából, évi 30-40 milliárddal adós. A budapesti tömegközlekedés állapotán is látszik, hogy pont lenne helye ennek a pénznek.

A menetdíjbevételek évek óta nõnek, ez fontos, részben ugyanis ez kompenzálta a kormányzati forráskivonást. Tavaly 1,6 milliárddal haladták meg a 2017-est, a 2018-as tervet pedig 947 millió forinttal. A BKK szerint ez az alábbiaknak köszönhetõ, minthogy áremelés nem volt:

Nõtt az ellenõrzés hatékonysága,
Több jármûvön lehet jegyet venni a sofõrtõl,
Több az elsõ ajtós vonal,
Több a jegyautomata,
A reptéri busz 900 forintos jegyébõl 490 millió forint folyt be,
384 millió forinttal nõtt a napi- és hetijegyekbõl származó bevétel, vélhetõen a több turistának köszönhetõen,

Pótdíjakból összesen 2,4 milliárd forint jött össze.
Már az idei mûködést úgy kellett kiizzadni

A fõvárosi tömegközlekedés finanszírozása 2019-re elvileg megoldott, bár a legnagyobb szolgáltatócég, az önkormányzati BKV (amelytõl a BKK a fõváros nevében megrendeli a szolgáltatást) erre az évre is veszteséget vár, 15 milliárdot „nem finanszírozott értékcsökkenés” miatt – magyarul az eszközpark rohad, nem tudják szinten tartani se. A béreket erre az évre sikerült rendezni, bár a szakszervezetek egyáltalán nem elégedetten álltak fel az asztaltól.

2020 már az új fõpolgármesterre, az új közgyûlésre, és az esetlegesen kinevezendõ új cégvezetésekre vár. A budapesti tömegközlekedésnek pedig nemhogy kevesebb, de több pénzre lesz szük
sége. Hogy mást ne mondjunk, a béremelkedés nemzetgazdasági szinten továbbra is 10 százalék körül van. Csak a BKV-nál önmagában 66,8 milliárd forint ment el személyi ráfordításokra 2018-ban, míg a megelõzõ évben még csak 59 milliárd. Így már az kérdés, a fõváros képes lesz-e fenntartani a tömegközlekedés jelenlegi szintû mûködését, ha nem kap több pénzt a kormánytól.

Ha mégis kirobban valamilyen Orbán–Karácsony-háború, a kormány akár tovább nyesheti a támogatásokat. De a fõvárost már azzal nehéz helyzetbe hozhatja, ha csak ugyanannyi pénzt ad, mint most. Ezt részben ellensúlyozhatja egy bérlet- és jegyáremelés. Karácsony ennek ugyan épp az ellenkezõjét ígérte, de elvi szinten lenne rá tér, az elmúlt két évben 5,3 százalék volt az összeadódó infláció, a bérek sokat emelkedtek, a menetdíjak viszont 2013 óta nem változtak. Politikailag is vállalható egy ilyen lépés, hiszen lehetne a kormányra mutogatni, ráadásul jogosan. Egy általános, 10 százalékos emeléssel a BKK nyerne 6-7 milliárd forintot – feltéve, hogy az eladások száma nem csökkenne. Esetleg csinálhatják okosabban, mondjuk fõleg a turisták által preferált jegytípusok árán emelve.

Emellett az önkormányzatnak valószínûleg még össze kellene kaparnia pár milliárdot valahonnan, és a cégvezetés újra kemény bértárgyalások elé nézne a szakszervezetekkel. A legeslegrosszabb forgatókönyv szerint a fõpolgármester hagyhatja eszkalálódni a helyzetet, magyarul hagyhatja, hogy a szakszervezetek sztrájkolni kezdjenek. A Fidesz alaposan leszûkítette a szakszervezetek lehetõségeit, a tömegközlekedés esetében például meg kell egyezniük a cégvezetéssel az elégséges szolgáltatás mértékérõl. Egy kormánypárti városvezetés által kinevezett menedzsmenttel ez nyilván enyhén szólva nem lett volna egyszerû, de egy ellenzéki városvezetés akár kívánatosnak is tekintheti a nukleáris fegyver bevetését. Ha a kormány ugyanis sarokba szorítja, egy BKV-sztrájkból akár a kormány jöhet ki rosszabbul.
A kormány nélkül Karácsony programja esélytelen

Karácsony Gergely mindenesetre (legalábbis a programja alapján, a fejébe nem lát bele senki) egyáltalán nem arra készül, hogy élet-halál harcot kell majd vívnia a tömegközlekedés puszta üzemeltetéséért. A fõbb, üzemeltetést érintõ ígéretei:

Közlekedési alapjövedelem, vagyis egy keret, amelyrõl a lakosok eldönthetik, melyik közlekedési módra használják fel.
„Célunk, hogy minél többen, minél kevesebbet fizessenek a közösségi közlekedésért” – ebbõl még akár egy menetdíj-csökkentést is ki lehet olvasni.
Díjmentes utazás 14 éves kor alatt.
Társadalmi vita többek közt a behajtási díjról.

Különösen a 14 éven aluliak díjmentes utazása jelentene bevételkiesést, és mint fentebb láthattuk, már a jelenlegi mûködés fenntartásához pluszbevételekre lenne szükség – ha nem díjemelésbõl, akkor a kormánytól, minthogy a fõvárosnak nincsenek szabad forrásai. Ami a közlekedési alapjövedelmet illeti, arra is forrást kellene találni. Forrás gyanánt Karácsony a behajtási díjat (közkeletû nevén: dugódíj) lengette be, de csak nagyon feltételes módban, beleállni azért nem akart, szóval ezzel egyelõre fölösleges számolni.

Karácsony ezeken felül sok-sok infrastrukturális beruházást ígért, a teljesség igénye nélkül:

Gyorsvasúti rendszer német mintára (metróhosszabbítások, 2-es metró HÉV-vel való összekötése).
Villamoshálózat bõvítése.
Trolibuszhálózat bõvítése.
Buszcsereprogram folytatása (vagy talán inkább felpörgetése, idén a BKV 20+20 új buszt vesz, ami nevetségesen kevés).
Kerékpáros-infrastruktúra fejlesztése.
Anyagi ösztönzõk bevezetése a kerékpározás népszerûsítésére.
P+R és B+R parkolók építése.
A közösségi, a kerékpáros és a megosztásos közlekedési formák támogatása infrastruktúra-átalakításokkal (pl. belvárosi fõutak kerékpárosbaráttá tétele, kerékpárszállítási lehetõségek javítása a tömegközlekedési jármûveken, buszfolyosók kiépítésének megvizsgálása).

Ezek között akad olyan, ami nem kerül különösebben sok pénzbe, a kerékpározással kapcsolatos fejlesztések például ilyenek, de egy buszsávot se drága dolog kijelölni. Persze ezeknél egyéb érdeksérelmekkel vagy kerületi bevételkiesésekkel kell számolni, mondjuk parkolóhelyek felszámolása esetén.

Vannak aztán olyan projektek, amelyek már folyamatban vannak, és a jelek szerint a kormány támogatását élvezik, ilyen például a 2-es metró és a HÉV összekötése (a HÉV amúgy is a MÁV-é 2017 eleje óta). A buszcserét pedig kiemelten támogatandó területnek ígérik a következõ évekre, nemcsak a fõváros, hanem a teljes helyi és helyközi közlekedés esetében. A kormány ezekbõl vélhetõen nem fog kihátrálni csak azért, hogy keresztbe tegyen Budapestnek.

Karácsony több ígérete olyan azonban, amelyeket képtelen lesz megvalósítani a kormány nélkül. Ilyen elsõsorban a villamoshálózat fejlesztése, de a trolihálózat fejlesztése és a sok parkolóépítés is forrásigényes feladat. Jelen állás szerint a fõváros meg van lõve, ha kiderül, hogy kellene még 10 milliárd forint a Lánchíd és a Váralagút mára szinte halaszthatatlan felújítására. És szinte kizárt, hogy Budapest önerõbõl össze tudná kötni a 14-es és 47/49-es villamosokat a Bajcsy-Zsilinszky úton.
Érdekes évek jönnek

Összefoglalva, végsõ soron a kormány három pályán indulhat el:

Elkezdi kivéreztetni a fõvárosi tömegközlekedést (meg úgy Budapestet általában), nem ad több forrást, sõt akár további forrásokat von el.
Annyival ad több pénzt, amennyi a szolgáltatás jelenlegi szintjének fenntartásához elég, esetleg a szívéhez közel álló projekteket (pl. buszcsere) engedi továbbmenni.
Hajlandó finanszírozni, hogy Karácsony megvalósítsa programját.

Az elsõ forgatókönyv kevéssé valószínû, Karácsony aligha nézné tétlenül, ahogy kirohad alóla a tömegközlekedés (meg az egész város), nyilván inkább elõre menekülne, különösen, hogy a felelõsséget legalább részben rátolhatja a kormányra és az elõzõ városvezetésre. A teljes háború (végsõ esetben sztrájkoló BKV-sokkal) azonban a kormánynak sem érdeke.

A harmadik forgatókönyv sem valószínû, a kormánynak (a Fidesznek) politikailag nyilván nem érdeke, hogy Budapest ellenzéki vezetése túl sikeres legyen. Ha gyõz a racionalitás, akkor a megoldás valahol középen lesz, a 2-es forgatókönyv, esetleg részben a 3-as környékén. Arra komoly összegben fogadhatunk, hogy egyedi ügyekben komoly összecsapások várhatók.
Orbán kirántja a tömegközlekedést Karácsony alól
Karácsony Gergely frissen megválasztott fõpolgármester komoly fejlesztéseket tervez a budapesti közösségi közlekedésben, de a kormány segítsége nélkül a jelenlegi színvonalat sem fogja tudni fenntartani. A kormánynak lehetõsége van bedönteni a tömegközlekedést, a fõpolgármester a közgyûlési többséggel pedig sztrájkba engedheti a szakszervezeteket. A legvalószínûbb, hogy csatározásokkal tarkított, kényszerû együttmûködés lesz a következõ években.

Jelen állás szerint a tömegközlekedés üzemeltetése és fejlesztése a fõvárosi önkormányzat leghangsúlyosabb funkciója. Az arányokat érzékeltetendõ: a budapesti közösségi közlekedés ernyõszervezete, a BKK évi bõ 200 milliárd forintból gazdálkodik. Ehhez képest a fõvárosi önkormányzat 2019-es költségvetését 386 milliárd forintos kiadási fõösszeggel fogadta el a közgyûlés februárban, ebbõl közel 100 milliárd megy el a BKK-ra.

Emellett a helyi tömegközlekedés az egyik utolsó nagy közszolgáltatás, amely az (elsõsorban kórházakat és iskolákat) érintõ központosítások után is megmaradt az önkormányzatoknál. A lakosság, beleértve a választópolgárokat napi kapcsolatban vannak vele, az utasnak nemhogy a felelõs politikusokról alkotott véleményét, de a közérzetét határozza meg alapjaiban, hogy reggel munkába menet kirázza-e a lelkét a 40 éves Ikarus-busz, és eléri-e a hõmérséklet a 40 fokot a 3-as metró felújított szerelvényein. Mivel a 8 millió választópolgár közül 1,4 millió Budapesten él, nemcsak a mindenkori fõpolgármester karrierje szempontjából kulcsfontosságú a tömegközlekedés állapota, de az országos politikában sem elhanyagolható a hatása.


Az önkormányzati választások estéjén mind Karácsony Gergely megválasztott fõpolgármester, mind Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatai abba az irányba mutattak, hogy nem akarnak háborúzni egymással: a miniszterelnök azt mondta, együttmûködésre készülnek az ellenzéki kézbe került településekkel, Karácsony szerint a kormánynak sem lenne érdeke hátrányba hozni ezeket, hiszen 2022-ben országgyûlési választások lesznek. A leendõ fõpolgármester ezt nem említette, de azért ne feledjük, hogy a Fidesz által széttolt önkormányzati és parlamenti ciklusok miatt a most hatalomba került önkormányzati vezetõknek ideális esetben majd csak 2024-ben kell újra megmérettetniük magukat.

Vagyis ha háború lesz, az okozott károkkal elõször a parlamenti választásokon kell majd szembenéznie a pártoknak.
A kormány évi 30-40 milliárddal lóg Budapestnek

A pozitív hangvételû nyilatkozatok ellenére semmi sem garantálja, hogy a kormány és a fõváros vezetése valóban képes lesz együttmûködni. Karácsony elég komoly ígéreteket tett a tömegközlekedéssel kapcsolatban a programjában. Ezekre még visszatérünk, de elsõ körben fontosabb, hogyan állnak a dolgok most.

Ugyan az elmúlt években komoly fejlesztések valósultak meg, a fõvárosi tömegközlekedés erõsen kifeszített, a jármûpark elöregedett, a munkaerõhiány és az annak mérsékléséhez szükséges béremelések évrõl évre problémát okoznak, 2019 tavaszán a bértárgyalások során már komolyan felmerült a sztrájk lehetõsége. A tömegközlekedés elég katasztrofális helyzetének a BKV saját 2018-as beszámolója állít emléket

Nem árt tudni, hogy bár a tömegközlekedés üzemeltetése helyi feladat, Budapestnek, ahogy az összes önkormányzatnak, saját pénzügyi mozgástere gyakorlatilag nulla. A kormány az elmúlt években funkciókat vont el a helyhatóságoktól, ezzel párhuzamosan bevételi forrásokat is. Ráadásul az önkormányzatok és cégeik csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt.

Ami a budapesti tömegközlekedést illeti, finanszírozásából a kormány az elmúlt években kivonult. A fõvárosi önkormányzat 2018-ban 12 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól a tömegközlekedésre, illetve a BKK 15 milliárdot kapott szociálpolitikai menetdíj-támogatásként (a kedvezményesen utazók utáni kompenzációként), vagyis a kormány összesen 27 milliárdot adott.

A kabinet 2012-ben kezdte lefaragni a fõvárosi tömegközlekedés finanszírozását, az önkormányzatnak nyújtott támogatás mértéke 2015 óta lépcsõzetesen csökken. A szocpol-támogatás (korábban fogyasztói árkiegészítés címen futott) emberemlékezet óta nem emelkedett, sõt lassacskán csökkent (2005-ben még 19 milliárd volt, onnan csökkent 12 milliárdra, miközben infláció miatt is romlott ennek az értéke). Tarlós István fõpolgármester többször nyilvánosan is felpanaszolta, hogy kevés az állami támogatás, annyit sikerült elérnie, hogy a MÁV átvette a HÉV-et.

Az önkormányzat ehhez képest 85,9 milliárddal támogatta a BKK-t (ebben benne van a kormány 12 milliárdja, szóval saját zsebbõl 73,9-cel), a menetdíjbevétel (pótdíjakkal együtt) 68,3 milliárd volt. A nemzetközileg elfogadott ökölszabály szerint a központi kormányzatnak, a helyi önkormányzatnak és az utasoknak egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban egészséges állniuk a költségeket. A számokból jól látszik, hogy a kormány nem veszi ki a részét megfelelõen a budapesti tömegközlekedés finanszírozásából, évi 30-40 milliárddal adós. A budapesti tömegközlekedés állapotán is látszik, hogy pont lenne helye ennek a pénznek.

A menetdíjbevételek évek óta nõnek, ez fontos, részben ugyanis ez kompenzálta a kormányzati forráskivonást. Tavaly 1,6 milliárddal haladták meg a 2017-est, a 2018-as tervet pedig 947 millió forinttal. A BKK szerint ez az alábbiaknak köszönhetõ, minthogy áremelés nem volt:

Nõtt az ellenõrzés hatékonysága,
Több jármûvön lehet jegyet venni a sofõrtõl,
Több az elsõ ajtós vonal,
Több a jegyautomata,
A reptéri busz 900 forintos jegyébõl 490 millió forint folyt be,
384 millió forinttal nõtt a napi- és hetijegyekbõl származó bevétel, vélhetõen a több turistának köszönhetõen,

Pótdíjakból összesen 2,4 milliárd forint jött össze.
Már az idei mûködést úgy kellett kiizzadni

A fõvárosi tömegközlekedés finanszírozása 2019-re elvileg megoldott, bár a legnagyobb szolgáltatócég, az önkormányzati BKV (amelytõl a BKK a fõváros nevében megrendeli a szolgáltatást) erre az évre is veszteséget vár, 15 milliárdot „nem finanszírozott értékcsökkenés” miatt – magyarul az eszközpark rohad, nem tudják szinten tartani se. A béreket erre az évre sikerült rendezni, bár a szakszervezetek egyáltalán nem elégedetten álltak fel az asztaltól.

2020 már az új fõpolgármesterre, az új közgyûlésre, és az esetlegesen kinevezendõ új cégvezetésekre vár. A budapesti tömegközlekedésnek pedig nemhogy kevesebb, de több pénzre lesz szük
sége. Hogy mást ne mondjunk, a béremelkedés nemzetgazdasági szinten továbbra is 10 százalék körül van. Csak a BKV-nál önmagában 66,8 milliárd forint ment el személyi ráfordításokra 2018-ban, míg a megelõzõ évben még csak 59 milliárd. Így már az kérdés, a fõváros képes lesz-e fenntartani a tömegközlekedés jelenlegi szintû mûködését, ha nem kap több pénzt a kormánytól.

Ha mégis kirobban valamilyen Orbán–Karácsony-háború, a kormány akár tovább nyesheti a támogatásokat. De a fõvárost már azzal nehéz helyzetbe hozhatja, ha csak ugyanannyi pénzt ad, mint most. Ezt részben ellensúlyozhatja egy bérlet- és jegyáremelés. Karácsony ennek ugyan épp az ellenkezõjét ígérte, de elvi szinten lenne rá tér, az elmúlt két évben 5,3 százalék volt az összeadódó infláció, a bérek sokat emelkedtek, a menetdíjak viszont 2013 óta nem változtak. Politikailag is vállalható egy ilyen lépés, hiszen lehetne a kormányra mutogatni, ráadásul jogosan. Egy általános, 10 százalékos emeléssel a BKK nyerne 6-7 milliárd forintot – feltéve, hogy az eladások száma nem csökkenne. Esetleg csinálhatják okosabban, mondjuk fõleg a turisták által preferált jegytípusok árán emelve.

Emellett az önkormányzatnak valószínûleg még össze kellene kaparnia pár milliárdot valahonnan, és a cégvezetés újra kemény bértárgyalások elé nézne a szakszervezetekkel. A legeslegrosszabb forgatókönyv szerint a fõpolgármester hagyhatja eszkalálódni a helyzetet, magyarul hagyhatja, hogy a szakszervezetek sztrájkolni kezdjenek. A Fidesz alaposan leszûkítette a szakszervezetek lehetõségeit, a tömegközlekedés esetében például meg kell egyezniük a cégvezetéssel az elégséges szolgáltatás mértékérõl. Egy kormánypárti városvezetés által kinevezett menedzsmenttel ez nyilván enyhén szólva nem lett volna egyszerû, de egy ellenzéki városvezetés akár kívánatosnak is tekintheti a nukleáris fegyver bevetését. Ha a kormány ugyanis sarokba szorítja, egy BKV-sztrájkból akár a kormány jöhet ki rosszabbul.
A kormány nélkül Karácsony programja esélytelen

Karácsony Gergely mindenesetre (legalábbis a programja alapján, a fejébe nem lát bele senki) egyáltalán nem arra készül, hogy élet-halál harcot kell majd vívnia a tömegközlekedés puszta üzemeltetéséért. A fõbb, üzemeltetést érintõ ígéretei:

Közlekedési alapjövedelem, vagyis egy keret, amelyrõl a lakosok eldönthetik, melyik közlekedési módra használják fel.
„Célunk, hogy minél többen, minél kevesebbet fizessenek a közösségi közlekedésért” – ebbõl még akár egy menetdíj-csökkentést is ki lehet olvasni.
Díjmentes utazás 14 éves kor alatt.
Társadalmi vita többek közt a behajtási díjról.

Különösen a 14 éven aluliak díjmentes utazása jelentene bevételkiesést, és mint fentebb láthattuk, már a jelenlegi mûködés fenntartásához pluszbevételekre lenne szükség – ha nem díjemelésbõl, akkor a kormánytól, minthogy a fõvárosnak nincsenek szabad forrásai. Ami a közlekedési alapjövedelmet illeti, arra is forrást kellene találni. Forrás gyanánt Karácsony a behajtási díjat (közkeletû nevén: dugódíj) lengette be, de csak nagyon feltételes módban, beleállni azért nem akart, szóval ezzel egyelõre fölösleges számolni.

Karácsony ezeken felül sok-sok infrastrukturális beruházást ígért, a teljesség igénye nélkül:

Gyorsvasúti rendszer német mintára (metróhosszabbítások, 2-es metró HÉV-vel való összekötése).
Villamoshálózat bõvítése.
Trolibuszhálózat bõvítése.
Buszcsereprogram folytatása (vagy talán inkább felpörgetése, idén a BKV 20+20 új buszt vesz, ami nevetségesen kevés).
Kerékpáros-infrastruktúra fejlesztése.
Anyagi ösztönzõk bevezetése a kerékpározás népszerûsítésére.
P+R és B+R parkolók építése.
A közösségi, a kerékpáros és a megosztásos közlekedési formák támogatása infrastruktúra-átalakításokkal (pl. belvárosi fõutak kerékpárosbaráttá tétele, kerékpárszállítási lehetõségek javítása a tömegközlekedési jármûveken, buszfolyosók kiépítésének megvizsgálása).

Ezek között akad olyan, ami nem kerül különösebben sok pénzbe, a kerékpározással kapcsolatos fejlesztések például ilyenek, de egy buszsávot se drága dolog kijelölni. Persze ezeknél egyéb érdeksérelmekkel vagy kerületi bevételkiesésekkel kell számolni, mondjuk parkolóhelyek felszámolása esetén.

Vannak aztán olyan projektek, amelyek már folyamatban vannak, és a jelek szerint a kormány támogatását élvezik, ilyen például a 2-es metró és a HÉV összekötése (a HÉV amúgy is a MÁV-é 2017 eleje óta). A buszcserét pedig kiemelten támogatandó területnek ígérik a következõ évekre, nemcsak a fõváros, hanem a teljes helyi és helyközi közlekedés esetében. A kormány ezekbõl vélhetõen nem fog kihátrálni csak azért, hogy keresztbe tegyen Budapestnek.

Karácsony több ígérete olyan azonban, amelyeket képtelen lesz megvalósítani a kormány nélkül. Ilyen elsõsorban a villamoshálózat fejlesztése, de a trolihálózat fejlesztése és a sok parkolóépítés is forrásigényes feladat. Jelen állás szerint a fõváros meg van lõve, ha kiderül, hogy kellene még 10 milliárd forint a Lánchíd és a Váralagút mára szinte halaszthatatlan felújítására. És szinte kizárt, hogy Budapest önerõbõl össze tudná kötni a 14-es és 47/49-es villamosokat a Bajcsy-Zsilinszky úton.
Érdekes évek jönnek

Összefoglalva, végsõ soron a kormány három pályán indulhat el:

Elkezdi kivéreztetni a fõvárosi tömegközlekedést (meg úgy Budapestet általában), nem ad több forrást, sõt akár további forrásokat von el.
Annyival ad több pénzt, amennyi a szolgáltatás jelenlegi szintjének fenntartásához elég, esetleg a szívéhez közel álló projekteket (pl. buszcsere) engedi továbbmenni.
Hajlandó finanszírozni, hogy Karácsony megvalósítsa programját.

Az elsõ forgatókönyv kevéssé valószínû, Karácsony aligha nézné tétlenül, ahogy kirohad alóla a tömegközlekedés (meg az egész város), nyilván inkább elõre menekülne, különösen, hogy a felelõsséget legalább részben rátolhatja a kormányra és az elõzõ városvezetésre. A teljes háború (végsõ esetben sztrájkoló BKV-sokkal) azonban a kormánynak sem érdeke.

A harmadik forgatókönyv sem valószínû, a kormánynak (a Fidesznek) politikailag nyilván nem érdeke, hogy Budapest ellenzéki vezetése túl sikeres legyen. Ha gyõz a racionalitás, akkor a megoldás valahol középen lesz, a 2-es forgatókönyv, esetleg részben a 3-as környékén. Arra komoly összegben fogadhatunk, hogy egyedi ügyekben komoly összecsapások várhatók.
Ezt olvassák mások:
Felkapcsolták a Puskás Aréna lámpáit, azonnal elment az áram mindenhol a környéken


Korábban a hangerõre panaszkodtak a környékbeliek, most a közvilágítás ment el...
Valóságshow-sztár is ott lehetett Borkai adriai buliján
Szijjártó az uniós miniszterek helyett a Türk Tanács csúcstalálkozóját választotta
Hazavinné a Mercedes a teljes nyereségét - Ez közel 95,6 millió eurós osztalékot jelent
  
Honvédelem: Megerősített határvédelem a déli határszakaszon
  
Magyar Orvosi Kamara: a teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát
  
Gyanúsított lett Berki Krisztián - Két évvel korábbi autóbalesete után rabosították
  
Egymilliárd euró támogatást adnak az önkormányzatoknak Ausztriában
  
Kásler: vannak akik megfeledkeznek elemi feladataikról, és veszni hagyják polgártársaikat, honfitársaikat, a magyar embereket
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
  
Orbán: köszönettel tartozhatnak Kásler Miklós professzor úrnak
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
  
Szijjártó: folytatják a vajdasági gazdasági programot, melyre 6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány
  
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 7 migráns Eperjes pusztánál - Rendőrségi hírek
  
Rekordnyereséget könyvelhetett el Mészáros Lőrincék hotelje
  
Könnyes szemmel könyörgött a pénzért a fegyveres rabló egy szegedi virágboltban
  
A rendőrség 750 ezerre büntetett egy dudáló tüntetőt, és bizonyítékként a Vadhajtások videóját használták fel
  
Budapest: Egy egyéves kisfiú az életét vesztette a balesetben - piroson hajtott át az autós, éppen a család elé
  
Palkovics: a közfoglalkoztatásban kínálnak munkalehetőséget, a jelenlegi 82 ezres létszámot akár 200 ezerre is lehet növelni
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
  
Szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler a kórházaknál
  
Dömötör Csaba: Magyarország a legjobban védekező országok között van
  
Németh Szilárd: A Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
  
Katonai középiskolát építenek Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron
  
Orbán döntött: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel
  
Palkovics: Egymillió embernek már segített a kormány
  
Hivatalosan is elismerték, hogy Mészáros Lőrinc cége felelős a hatalmas bűzzel kísért vízszennyezésért
  
Németh Szilárd toborzás: 6 hónapos kiképzés bruttó 161 ezer forintos illetmény
  
Bakondi: továbbra is mintegy 130 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon
  
Fidesz: Karácsony Gergely ismét nem mond igazat
  
36,5 milliárd forintot ad a kormány határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására
  
Államtitkár: időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  
Müller Cecília: adattisztítás történt
  
Új iskolát építenek Felcsúton
  
Közmunkára ítéltek rémhírterjesztésért két magyar férfit
  
Az izraeli külügyminiszter cáfolja Szijjártót: nem beszélt sem bevándorlásról, sem szuverenitásról, sem nemzeti identitásról
  
Napsütésre és esőre is készülni kell a hétvégén
  
Már Deutsch Tamás is beszólt Karácsony Gergelynek
  
Orbán: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek
  
Kásler szerint sosem hangzott el olyan utasítás, hogy ki kellene üríteni a kórházi ágyakat
  
Matolcsy György fiának cége közel háromszázmilliós támogatást kapott a kormánytól
  
Palkovics: a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak
  
Szijjártó Péter: Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását
  
Operatív törzs: Ha szép idő van, ajánlott éjjel is nyitva tartani az ablakot, de előtte tegyenek fel rovarhálót
  
Szerda éjjel megjelent közlöny: 25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
  
Több mint 2 milliárd forint osztalékot fizettek ki Tiborcz István cégénél
  
Mindeközben orosz kézbe került a Dunakeszi Járműjavító vállalat
  
Június másodikától nyitnak az iskolák - az óvodák, bölcsődék működési rendjéről is döntöttek
  
Idősotthonok vezetői és kormányhivatali dolgozók fosztottak ki gondozottakat
  
Vissza nem térítendő állami támogatás - Mészáros Lőrinc közpénzből újíthatja fel a lerobbant szállodáit
  
336 millió forintot kommunikált el a kormány két hét alatt
  
Németh Szilárd: a migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
  
Kásler szerint már a műtétre váró betegeken sem kell koronavírustesztet végezni
  
Müller Cecília: Vigyünk magunkkal uzsonnát és tízórait. Ne felejtsük el az innivalót sem
  
Nem tartotta be a 14 napos karantént Dzsudzsák? - Orbán fotója buktatta le
  
Új stadiont ígért Orbán Viktor Pécsnek
  
Továbbra sincs gyanúsítottja a Borkai ellen indított eljárásnak
  
Arról írnak a brit iskolaújságban hogy Magyarország már nem demokrácia
  
108 millió ember ismét karantén alá kerül Kínában a koronavírus miatt
  
Bakondi György: jelentős aktivizálódás tapasztalható a fő migrációs útvonalakon
  
22 milliárdért újítja fel Mészáros Lőrinc és partnere az Erzsébet-táborokat
  
Megszavazták: 10 évre titkosak a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt egyes adatai
  
Hivatalos: nem bűncselekmény, hogy az állam túlárazva vette meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől
  
Bár nem terjesztik a koronavírust, Müller hosszú előadást tartott a kullancsokról és a szúnyogokról
  
Kásler: fokozatosan újraindítottuk az egészségügyet
  
Németh Szilárd: a honvédség szakácsokat, felszolgálókat is keres, a jelentkezőknek könnyített alkalmassági vizsgán kell megfelelniük
  
Müller Cecília: a magyar hatóságok tökéletesre vizsgáztak
  
Varga Judit: "soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen"
  
A kormány támogatja hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
  
Varga Judit: 2020 legyen az áldozatsegítés éve
  
Három nyomozásban is érintett Borkai Zsolt
  
Egy fideszes polgármester jelentette fel a gyulai ellenzékit rémhírterjesztés miatt
  
Müller Cecília: Nincs ma már akadálya annak sem, hogy az unokák és a nagyszülők meglátogassák egymást
  
Szijjártó: a válságot megelőzően Magyarország európai viszonylatban is kiemelkedő fejlődést ért el
  
Németh Szilárd: a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója
  
Németh Szilárd: "már pénteken 37 esetben történt elfogás a magyar határon"
  
Novák Katalin: Tíz éve dolgozunk azon, hogy Magyarország egy családbarát ország legyen
  
Kína: holtan találták az izraeli nagykövetet
  
Gulyás: Május 26-án nyújthatják be a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot
  
Rosszul végződött a büntetőfékezés a Rákóczi hídon! - + videó
  
Operatív törzs: Magyarország jobban vette az akadályokat, mint más európai országok
  
Áthajtott a piroson, majd rendőrautóra tepertek egy biciklis nőt Budapesten
  
Varga Judit: "indokolt lehet hogy bizonyos rendelkezéseknek fent kell maradniuk"
  
Müller Cecília: a korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható
  
Orbán Viktor: számunkra idegen felfogás a munkanélküli segély meghosszabbítása
  
Varga Judit szerint előfordul, hogy a hatóság téved
  
Orbán: Az első csatát a járvánnyal szemben fényesen megnyertük
  
Németh Szilárd: a katonai rendészet is várja az új kollégákat
  
82 milliárdot elvesznek a Gazdaságvédelmi Alapból, és a Budapest-Belgrád-vasútvonalra fordítják
  
5,9 milliárdos keretet biztosít a kormány Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg építésére
  
Az ország második legnagyobb bankját hoznák össze Mészárosék
  
Németh Szilárd: "De hol van Karácsony Gergely főpolgármester?"
  
Az ügyészség szerint nem terjesztett rémhírt a gyulai férfi sem
  
Szijjártó: "nemhogy jelen van, de egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség."
  
A német parlamentig jutott a gyulai "rémhírterjesztő" ügye
  
Orbán készen áll visszaadni a külön-hatalmat még ebben a hónapban
  
Müller Cecília: Ha nem merül fel koronavírus-gyanú, akkor a beteg igénybe veheti a szolgáltatásokat
  
A felcsúti fociakadémia kért, és kapott is plusz kétszázmilliót
  
Palkovics: a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni
A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent többletbért - közölte az innovációs és technológiai miniszter kedden Kecskeméten. Pa...
  
Hazavinné a Mercedes a teljes nyereségét - Ez közel 95,6 millió eurós osztalékot jelent
Ez közel 95,6 millió eurós osztalékot jelent, köszönhetően annak, hogy a stuttgarti autógyár itteni érdekeltsége csaknem 7 százalékkal több profitot termelt 2019-ben, mint egy évvel kor...
  
Honvédelem: Megerősített határvédelem a déli határszakaszon
A Magyar Honvédség a határvédelmi feladatokban évek óta, folyamatosan részt vesz. Az elmúlt időszakban – a szomszédos országokban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ...
  
Magyar Orvosi Kamara: a teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát
Visszautasítja a Magyar Orvosi Kamara elnöksége Kásler Miklós nyilatkozatát. Reagált a Magyar Orvosi Kamara elnöksége Kásler Miklós vádjaira. Az emberierőforrás-miniszter azt nyilatkozt...
  
Gyanúsított lett Berki Krisztián - Két évvel korábbi autóbalesete után rabosították
Két évvel korábbi autóbalesete után rabosították a korábbi főpolgármester-jelöltet. “Korábban tanú voltam, most pedig hirtelen gyanúsított lett belőlem” – mondta a Blikknek Be...
  
Egymilliárd euró támogatást adnak az önkormányzatoknak Ausztriában
Nehéz helyzetben vannak a válság miatt az önkormányzatok, a kormánynak segítenie kell őket – mondta az osztrák kancellár. A települési önkormányzatoknak hirdetett támogatási csoma...
  
Kásler: vannak akik megfeledkeznek elemi feladataikról, és veszni hagyják polgártársaikat, honfitársaikat, a magyar embereket
Az emberierőforrás-miniszter olyan adatokat idézett, amelyek szerint az összes, idősotthonban élő, igazoltan fertőzött ember több mint fele fővárosi fenntartású intézmény lakója. M...
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
Folytatódik a 4iG sikerszériája. Sokadik pályázatával is nyert a 4iG: a cég ezúttal a Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatási feladataira kiírt közbesze...
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
Folytatódik a 4iG sikerszériája. Sokadik pályázatával is nyert a 4iG: a cég ezúttal a Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatási feladataira kiírt közbesze...
  
Orbán: köszönettel tartozhatnak Kásler Miklós professzor úrnak
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamenti azonnali kérdések órájában, hogy ha szerinte Kásler Miklós emberierőforr...
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a lelkesen alákérdező munkatársa kérdésére újf...
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a lelkesen alákérdező munkatársa kérdésére újf...
  
Szijjártó: folytatják a vajdasági gazdasági programot, melyre 6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány
Röszkéről, Magyarország Szerbia határáról a két ország közti egyik legnagyobb határátkelőhelyről jelentkezett be hétfőn reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.....
  
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 7 migráns Eperjes pusztánál - Rendőrségi hírek
A rendőrök 2020. május 25-én 0 óra 30 perckor hét illegális migránst tartóztattak fel Eperjespuszta térségében. A férfiakból álló csoport tagjai szír állampolgároknak vallották mag...
  
Rekordnyereséget könyvelhetett el Mészáros Lőrincék hotelje
Beindult tavaly a Puskás Ferenc Sport Hotel szekere, az emelkedő bevételeknek köszönhetően két egymást követő veszteséges év után hirtelen rekordnyereséget könyvelhetett el az üzemelte...
  
Könnyes szemmel könyörgött a pénzért a fegyveres rabló egy szegedi virágboltban
Fehér baseball sapkában, szájmaszkban ment rabolni egy férfi egy szegedi virágboltba. Az eladó az RTL Híradónak elmondta, hogy amikor nem adta át a bevételt a rablónak, az könyörögni kez...
  
A rendőrség 750 ezerre büntetett egy dudáló tüntetőt, és bizonyítékként a Vadhajtások videóját használták fel
Miután Hadházy Ákos független parlamenti képviselő bejelentette, hogy a nagyon magas bírságok miatt inkább nem szerveznek a kórházi ágyak kiürítése ellen dudálva tiltakozó demonstrác...
  
Budapest: Egy egyéves kisfiú az életét vesztette a balesetben - piroson hajtott át az autós, éppen a család elé
Szörnyű baleset történt Budapesten: 1 éves kisfiú halt meg. Eddig tisztázatlan körülmények között vasárnap délután összeütközött két autó a XXII. kerületi Kolozsvári utcában. ...
  
Palkovics: a közfoglalkoztatásban kínálnak munkalehetőséget, a jelenlegi 82 ezres létszámot akár 200 ezerre is lehet növelni
Áprilisban már 10 milliárd forintot kellett kifizetnie az Orbán-kormánynak a különböző munkanélküli ellátásokra. Már hiány van a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban, pedig összességében...
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációvezetője a holnapra te...
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációvezetője a holnapra te...
  
Szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler a kórházaknál
Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában álló egészségügyi intézménye...
  
Dömötör Csaba: Magyarország a legjobban védekező országok között van
A rendkívüli jogrend visszavonása azért történhet meg, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát eredményesen zárta Magyarország - mondta Dömötör Csaba, a Miniszte...
  
Németh Szilárd: A Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója
A Magyar Honvédség mint az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével vesz részt a kormány gazdaságvédelmi pr...
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
A kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a kormány és az Európai Bizottság között kötendő, a COVID-19-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi koc...
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
A kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a kormány és az Európai Bizottság között kötendő, a COVID-19-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi ...
  
Katonai középiskolát építenek Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron
Két új katonai középiskola építéséről ír a Magyar Nemzet. A kormánylap szerint Hódmezővásárhelyen már befejeződtek az ehhez szükséges statikai vizsgálatok, és elkészültek a hon...
  
Orbán döntött: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel
Orbán Viktor felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy aláírja a Magyarország számára is ideiglenes támogatást nyújtó közös uniós eszköz létrehozásáról szóló önkéntes...
  
Palkovics: Egymillió embernek már segített a kormány
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet. Mostanáig már több mint 110 ezer ember bért...
  
Hivatalosan is elismerték, hogy Mészáros Lőrinc cége felelős a hatalmas bűzzel kísért vízszennyezésért
Elismerték, hogy a Mészáros tulajdonában lévő visontai keményítőgyár, a Viresol felelős a tavaly novemberi, hatalmas bűzzel kísért vízszennyezésért a Mátrai Erőmű telephelyén lév...
  
Németh Szilárd toborzás: 6 hónapos kiképzés bruttó 161 ezer forintos illetmény
Fél éves kiképzés és bruttó 161 ezer forint illetmény vár azokra, akik jelentkeznek most speciális önkéntes tartalékos szolgálatra. Szombatra újabb 35 fertőzöttet regisztráltak, íg...
  
Bakondi: továbbra is mintegy 130 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon
A migrációsnyomás-fokozás undisputed világbajnoka, élő legendája, zsinórmértéke és mértékegysége, miniszterelnök személyes migrációs barométere péntek este, ahogy az utóbbi öt ...
  
Fidesz: Karácsony Gergely ismét nem mond igazat
Karácsony Gergely a legutóbbi interjújában azt állította, hogy minden, most meghozott döntést előzetesen egyeztetett a frakcióvezetőkkel, és jelentős részüket a Fidesz is támogatta. E...
  
36,5 milliárd forintot ad a kormány határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a gazdaságvédelmi alapból különféle célokra. A...
  
Államtitkár: időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket
Időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operat...
  
Müller Cecília: adattisztítás történt
Megosztott néhány olyan adatot Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs „tájékoztatóján”, ami a napi jelentésekben nem szokott szerepelni. Ezek szerint a járvány kezdete óta...
  
Új iskolát építenek Felcsúton
Az elképzelés szerint a 16 tantermes épülethez egy 1000 négyzetméteres tornacsarnok is társul majd. Egy új, 16 tantermes, Felcsúton megépülő iskola kivitelezésére írt ki közbeszerzé...
  
Közmunkára ítéltek rémhírterjesztésért két magyar férfit
Közérdekű munkára ítéltek két férfit Békéscsabán, akik valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról - tájékoztatta pénteken kö...
  
Az izraeli külügyminiszter cáfolja Szijjártót: nem beszélt sem bevándorlásról, sem szuverenitásról, sem nemzeti identitásról
Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtt videót tett közzé Facebook-oldalán, majd később a minisztérium közleményt is kiadott arról, hogy telefonon felhívta Gabi Askenázi izraeli k...
  
Napsütésre és esőre is készülni kell a hétvégén
Napsütésre és esőre is készülni kell a hétvégén. Emellett a hajnali órákban helyenként fagy is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrej...
  
Már Deutsch Tamás is beszólt Karácsony Gergelynek
Deutsch Tamás a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben Karácsony Gergelybe szállt bele. Rövid, de kemény üzenetet fogalmazott meg egy facebookos bejegyzésében a Fidesz EP-k...
  
Orbán: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek
A kormány bejelentette, hogy visszavonják a különleges jogrendet. Ennyire jól állunk? - kezdődött Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjúja, mire a miniszterelnök tömören í...
  
Kásler szerint sosem hangzott el olyan utasítás, hogy ki kellene üríteni a kórházi ágyakat
Interjút közölt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel a kormánypárti Demokrata hetilap. Az interjúban Kásler többek közt arról beszél, hogy csúsztatás azt mondani, hogy ki kellet...
  
Matolcsy György fiának cége közel háromszázmilliós támogatást kapott a kormánytól
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program ...
  
Palkovics: a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak
A Gazdaságvédelmi akcióterv, a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak, vagy védték meg a munkahelyét - fejtette ki csütörtökön Vácon az innovációs...
  
Szijjártó Péter: Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a ...
  
Operatív törzs: Ha szép idő van, ajánlott éjjel is nyitva tartani az ablakot, de előtte tegyenek fel rovarhálót
Az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik. Cikkünk frissül Az Operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes elmondta, reggel 6-tól a magyar-r...
  
Szerda éjjel megjelent közlöny: 25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek egy friss kormányhatározat értelmében azonnal gondoskodnia kell 25 milliárd forint rendelkezésre állásáról. A pénz a szegedi és a tatabányai kézicsar...
  
Több mint 2 milliárd forint osztalékot fizettek ki Tiborcz István cégénél
Miután a BDPST Zrt.-nek 4,8 milliárd forint lett a 2019-es adózott eredménye, a májusi közgyűlésen úgy döntöttek: 2,3 milliárd forint osztalékot fizetnek ki a tulajdonosnak - írja az mfo...
  
Mindeközben orosz kézbe került a Dunakeszi Járműjavító vállalat
Az orosz kötődésű THM Hungary Invest Zrt. megveszi a vállalat 90 százalékát a magyar államtól. Bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a TMH International AG és a Magyar Vagon Z...
  
Június másodikától nyitnak az iskolák - az óvodák, bölcsődék működési rendjéről is döntöttek
Mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től visszatérnek a normális működési rendhez. Az int...
  
Idősotthonok vezetői és kormányhivatali dolgozók fosztottak ki gondozottakat
Eddig 11 ember hallgattak ki gyanúsítottként, hat személyt letartóztattak. Időskorú gondozottak ingó- és ingatlanvagyonának áron aluli megszerzése érdekében működtek együtt gyámügy...
  
Vissza nem térítendő állami támogatás - Mészáros Lőrinc közpénzből újíthatja fel a lerobbant szállodáit
Ha minden jól megy, akkor a héten megkaphatja a vissza nem térítendő állami támogatást a Hunguest Hotels, így Mészáros Lőrinc közpénzből újíthatja fel a lerobbant szállodáit. Új s...
  
336 millió forintot kommunikált el a kormány két hét alatt
Május első felében mintegy 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő ...
  
Németh Szilárd: a migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
Németh Szilárd a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön, ezért ...
  
Kásler szerint már a műtétre váró betegeken sem kell koronavírustesztet végezni
Pedig április közepétől kezdve az igazoltan koronavírusos esetek harmada kórházban fertőződött meg. A műtétek miatt felvett betegeken május 15-e óta nem kötelező koronavírusteszt vé...
  
Müller Cecília: Vigyünk magunkkal uzsonnát és tízórait. Ne felejtsük el az innivalót sem
Ma is volt „tájékoztatója” az operatív törzsnek. Hiába a lazítások, egyelőre továbbra is abban a formában megy ez, hogy a szerkesztőségek elküldik a kérdéseket, azok közül kivál...
  
Nem tartotta be a 14 napos karantént Dzsudzsák? - Orbán fotója buktatta le
A fővárosi lazítás első napján egy galéria került ki Orbán Viktor Facebook-oldalára az újra megnyiló vendéglátós teraszokról. A képeken egyebek között felbukkant Dzsudzsák Balá...
  
Új stadiont ígért Orbán Viktor Pécsnek
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, hogy megkereste Orbán Viktort, mert Pécsen jelen...
  
Továbbra sincs gyanúsítottja a Borkai ellen indított eljárásnak
A Borkai Zsoltot érintő nyomozások állásáról kérdezte Ungár Péter LMP-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyészt. Arra volt többek közt kíváncsi Ungár, hogy kihallgatták-e már a vol...
  
Arról írnak a brit iskolaújságban hogy Magyarország már nem demokrácia
Az elmúlt években viszonylag rendszeres téma volt a mainstream nyugati sajtóban, hogyan tér le Magyarország a liberális demokrácia útjáról, azonban május közepén egészen váratlan helye...
  
108 millió ember ismét karantén alá kerül Kínában a koronavírus miatt
108 millió ember ismét karantén alá kerül Kínában a koronavírus miatt. Ezúttal nem a járvány kiindulópontjában, Hupej tartományban, hanem az ország Oroszországgal határos északkeleti...
  
Bakondi György: jelentős aktivizálódás tapasztalható a fő migrációs útvonalakon
A kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar alkotmánnyal - ...
  
22 milliárdért újítja fel Mészáros Lőrinc és partnere az Erzsébet-táborokat
Összesen 21,58 milliárd forintos megbízással gazdagodott Mészáros Lőrinc cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. és a zalakarosi Szabadics Közmű Mélyépítő Zrt. Azt már lehetett tudni, hogy ez a ...
  
Megszavazták: 10 évre titkosak a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt egyes adatai
A Fidesz és a KDNP képviselőinek szavazatával, kétharmados többséggel elfogadta a parlament Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztésér...
  
Hivatalos: nem bűncselekmény, hogy az állam túlárazva vette meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől
„Levelet kaptam a Nemzeti Nyomozó Irodától a Mátrai Erőmű ügyében. A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentő...
  
Bár nem terjesztik a koronavírust, Müller hosszú előadást tartott a kullancsokról és a szúnyogokról
"Az 1667 aktív fertőzöttek 45 százaléka, 775 fő budapesti," mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília az egészségügyi nyitás kap...
  
Kásler: fokozatosan újraindítottuk az egészségügyet
Izgalmasnak ígérkező sorozat indult el az Emberi Erőforrás Minisztériumának Facebook-oldalán „miniszteri percek” címmel. Az ajánló alapján itt Kásler Miklós fogja időről időre út...
  
Németh Szilárd: a honvédség szakácsokat, felszolgálókat is keres, a jelentkezőknek könnyített alkalmassági vizsgán kell megfelelniük
A csütörtöki Magyarország élőben extra vendégei Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, Keserű György Miklós gyógyszerkutató, egyetemi tanár és Tóth Béla...
  
Müller Cecília: a magyar hatóságok tökéletesre vizsgáztak
A magyar koronavírus-teszteket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai 100%-osan megfeleltek a koronavírus kimutatását tesztelő nemkeztközi vizsgálatban. Az országos t...
  
Varga Judit: "soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen"
Júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon - írta Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán. Közölte, a kormány a törvény elfogadásakor és azt követően ...
  
A kormány támogatja hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
A kormány határozata szerint a gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntöttek a 6000 fős csarnok támogatásáról. A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, ho...
  
Varga Judit: 2020 legyen az áldozatsegítés éve
A napirend előtti felszólalások után azonnali kérdésekkel folytatódott a parlament hétfői ülése. Varga-Damm Andrea (Jobbik) arról kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy ellá...
  
Három nyomozásban is érintett Borkai Zsolt
Ungár Péter képviselő kérdésére számolt be Polt Péter legfőbb ügyész arról, hogyan áll a nyomozás Borkai Zsolt bukott győri polgármester ügyében. A válaszból elsőként az derült...
  
Egy fideszes polgármester jelentette fel a gyulai ellenzékit rémhírterjesztés miatt
Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő tette a feljelentést rémhírterjesztés miatt Csóka-Szűcs János ellen, akit ezután el is vittek a rendőrök - írja a Magyar Narancs. Csóka-Szű...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum