thepost / Magyarország / Budapest / 2020.05.29
THE POST
           
29
Fotósok buktatták le Tiborczot - Polat és az Orbán család üzleteitõl hangos a külföldi sajtó
Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

Még az is lehet, hogy a Magyarországot sújtó stadionépítési láz kialakulásában is szerepe volt Adnan Polatnak. A török labdarúgásban otthonosan mozgó Mészöly Kálmán legalábbis erre gyanakszik, hiszen neki köszönhetõen tudjuk, mikor találkozott elõször Polat és Orbán: a 2005-ben Isztambulban rendezett Bajnokok Ligája-döntõ elõtti napokban. Mészöly memoárjában, A Szõke Szikla életregényében ír errõl: „Kihasználtam az alkalmat, és Orbán Viktort bemutattam Adnan Polatnak, a Galatasaray tulajdonosának, egy dúsgazdag helyi vállalkozónak. Vele aztán körbejártuk Isztambult, hol Adnan Polat, hol én mutattam meg a város nevezetességeit. És azt is láttuk, hogy sorra épülnek a stadionok Törökországban. Ezt csak azért tartom fontosnak megjegyezni, mert úgy gondolom, Orbán Viktor talán ott érezte, gondolta elõször, hogy ugyanezt nálunk, Magyarországon is meg kellene csinálni.”A Polat-csoport egyik leányvállalata, „a világ öt legnagyobb burkolólapgyártó cége” közé tartozó EGE Seramik addigra már 12 éve jelen volt a magyar piacon, és a találkozó után egy évvel a Vasas foci­csapatának mezszponzora lett. 2008-ban a világsajtóban is megért egy rövid hírt a Blikk információja, miszerint Polat bevásárolná magát a Vasasba, és 3 milliárdos új stadiont építene neki – ebbõl végül nem lett semmi. De a meghitt isztambuli séták következményei nem korlátozódtak a focira: Adnan Polat mára a magyar kormány fontos szövetségese lett. Õ vezeti a török külkereskedelmi szövetség magyar tagozatát. A tulajdonában álló magyar nemzeti kereskedõházakon keresztül irányítja a kétoldalú kapcsolatokat. Az ezért felelõs cége milliárdokat kap homályos célokra a kormánytól. Az irodaháza ad otthont az isztambuli magyar diplomáciának. Másrészt pedig egyre látványosabban jelen van a magyar ingatlanpiacon: azt eddig is lehetett tudni, hogy a Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozott kastélyvásárlásokban benne van, de az Orbán Viktorral, annak lányával és vejével folytatott személyes tárgyalások ennél szorosabb viszonyt sejtetnek. Ennek jártunk utána.

Isztambul bajnoka

„Négy-öt évesen kerültem Isztambulba, és a középiskola végéig építkezéseken dolgoztam. Elõször zsalutáblákból húzkodtam ki szögeket, késõbb a festéstõl a vakolásig az építõipar számos területén dolgoztam. Sokat tanultam ebbõl. Aztán elmentem Amerikába.” Egy interjúban így írta le ifjú éveit Adnan Polat, de a nagyvárosba kerülõ, keményen dolgozó kisember megindító történetét soha nem erõsítette meg tárgyi bizonyíték vagy bárki más visszaemlékezése. Ugyanígy bizonyíthatatlanok azok a lapértesülések, melyek szerint apja közel állt az 1950-ben, az ország történetében elõször demokratikus úton megválasztott török miniszterelnökhöz, Adnan Mendereshez, akitõl a fia neve és az a bizonyos elsõ millió is származik. A pletyka szerint az 1960-as katonai puccs és Menderes kivégzése után kezdtek Polaték új életet az ország legtávolabbi pontján, az ötvenes évekrõl pedig a biztonságuk érdekében nem beszéltek. Annyit biztosan tudunk, hogy Adnan Polat az egyik legzordabb török városban, a kelet-anatóliai Erzurumban született 1953-ban, majd családjával együtt átköltözött Isztambulba; az üzleti egyetemet azonban már New Yorkban végezte. Miután hazatért, rögtön az egyik családi vállalat, az említett kerámiagyártó igazgatójaként kezdett dolgozni, míg szép lassan át nem vette az apja által 60 éve alapított vállalatbirodalom irányítását.

A magyar cégbíróságra benyújtott iratok szerint jelenleg õ a Polat Holding igazgatótanácsának elnöke, a két vezérigazgató-helyettes pedig a lánya és a fia, Eda és Kerim. De ez csak egyike a családi cégeknek, amely összesített jegyzett tõkéje mintegy 57 milliárd forintnak felel meg. Vállalkozásaik tevékenyek az ingatlankereskedelemben, az építõ-, a bánya- és a kerámiaiparban. Luxushoteljeik mellett nagy büszkeségük az Isztambul látképét meghatározó Polat Tower, a 42 emeletes felhõkarcoló prémium lakásokkal és irodákkal. Polat új kedvence pedig a szélenergia, amelyben tervei szerint a befektetései a következõ öt évben elérik a kétmilliárd dollárt.

Persze, épeszû üzletember Törökországban nem vág bele ilyen gigantikus és hosszú távú fejlesztésbe erõteljes politikai hátszél nélkül, különösen nem egy olyan szektorban, amelyet egyetlen kormányrendelettel be lehet fagyasztani. De nem is kell feltételezésekbe bocsátkoznunk, Adnan Polat ugyanis maga büszkélkedett el azzal, hogy Recep Tayyip Erdoğan török államfõ támogatja az elképzeléseit, és energetikai kérdésekben kikéri a véleményét. Polat sajtónyilatkozatai szerint az egész úgy indult, hogy 2003-as választási gyõzelme után felkereste a friss miniszterelnök Erdoğant, aki nagy meglepetésére lelkesen fogadta az ötletet, és fél év múlva már el is készült a szélerõmûvek telepítését lehetõvé tevõ törvény. A Polat Enerji azóta is a legnagyobb török szereplõ a szélenergiában 630 MW kapacitással (ez majdnem kétszerese a 2010 óta stagnáló magyar össztermelésnek), és Adnan Polat tervei szerint a következõ évtizedben Európa vezetõ szélenergia-termelõje lesz. Az egész Kırºehir tartomány energiaellátását biztosító Geycek szélfarmot tavaly januárban maga Erdoğan elnök avatta fel. „Mi mindig támogatjuk azokat, akik országunkat és nemzetünket szolgálják, akik befektetnek, termelnek és segítik Törökországot céljai elérésében” – fogalmazott az elnök, miután mindkettõjük családtagjainak jelenlétében gratulált Polatnak.

Pedig nem sokon múlott, hogy ellenfelek legyenek. A legnagyobb török napilap, a Hürriyet akkori cikkébõl kiderül, hogy az 1999-es önkormányzati választáson elõször a regnáló miniszterelnök, Mesut Yilmaz tárgyalt Polattal arról, hogy õ lesz a Haza Pártja (ANAP) jelöltje az isztambuli fõpolgármesteri posztra. A vallásilag és világnézetileg megosztott párt szunnita konzervatívjai azonban rosszul viselték, hogy Polat az alavita szekta tagja, aki ezért gyorsan adományokat kezdett osztani a megfelelõ mecseteknek. Javára írták viszont, hogy jó kapcsolatokat ápol Fethullah Gülennel, a politikailag finoman szólva is aktív, vallásilag mérsékelt imámmal, aki már akkoriban is az iszlám világ meghatározó figurája volt; illetve ugyancsak jól ismeri Isztambul üzleti és alvilági elitjét. Végül mégsem kértek belõle – Polat azonban nem adta fel, hanem keresett egy másik pártot, és a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjeként indult a választáson. A posztra a legesélyesebb jelölt a regnáló polgármester, bizonyos Recep Tayyip Erdoğan volt, akit azonban vallási gyûlölet szításáért pont akkor tartóztattak le, tehát nem tudott újraindulni a posztért. „Gyõzni akarok. Isztambul bajnoka leszek” – nyilatkozta a 40 éves Polat, majd kiütéses vereséget szenvedett.

Polat akkor már négy éve vezette a Galatasaray labdarúgó-szakosztályát, de az igazi gyõzelem az egész klub irányításának megszerzése volt: az elnöki székben 2008-tól 2011-ig ült. A Galatasaray afféle állam az államban, így nem csoda, hogy Polatból igazi celeb lett: a bulvárlapok korábban is foglalkoztak vele, Naomi Campbellel például már 1997-ben hírbe hozták, de ezután már a fia nõügyei vagy a lánya puccos esküvõje is hírértékû lett. Polat vélhetõleg stadionépítõként vonul be a klub történelmébe, ugyanis az õ irányítása alatt adták át az 53 ezer nézõ befogadására alkalmas új fociarénát. A történelmi eseményen természetesen az egész kormány ott ült Polat páholyában, de az átadó csúfos véget ért: Erdoğan idõ elõtt, sértõdötten távozott, miután a szurkolók kifütyülték. Késõbb sajtónyilatkozatában figyelmeztetett, hogy az új stadiont teljes egészében a kormány fizette, ezért nem volna szabad kritizálni õt. Ebben Polat is egyetértett, azonnal elnézést kért Erdoğantól, és biztosította róla, hogy a rendbontókat megkeresik, és örökre kitiltják a stadionból.

Két férfi beszélget

Ez a cikk egy véletlennek köszönhetõ. Történt egyszer tavaly, egy téli estén, hogy megláttam Orbán Viktor kisbuszát a Gresham-palota elõtt parkolni. Napközben az egész magyar sajtó azon pörgött, hogyan szipog egy ibizai bulivideón Habony Árpád, és mivel tudtam, hogy a szálloda földszintjén található étteremben gyakran megfordul a fõtanácsadó, ezért egybõl az jutott eszembe, hogy Orbán éppen Habonnyal tanácskozik valami sötét sarokban. Várakoztam tehát jó ideig, és végül valóban összetalálkoztam a miniszterelnökkel – de nem Habony volt vele, hanem egy ránézésre közel-keleti úriember. A jelenet, ahogyan jöttek ki a kettesben lefolytatott, hosszú tárgyalás után, egymást lapogatva és bensõségesen mosolyogva, nem ment ki a fejembõl. De hiába nézegettem a kormányközeli keleti üzletemberek és politikusok fényképeit, nem találtam rá arra a férfira, akivel Orbán távozása után gyanakodva méregettük egymást a Gresham elõtt.

Márciusban aztán szembejött az Átlátszó cikke: Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthetõ cégcsoportban, mellette pedig az Orbánnal látott férfi fotója. Adnan Polatról mint a Tiborcz-féle ingatlanüzletek egyik szereplõjérõl futólag már januárban megemlékezett a 444 és a Heti Válasz, de a magyar kormány és a török üzletember közötti kapcsolatokról egy ennél sokkal különösebb újságból szereztük a leghasznosabb információkat. A Köprü – Híd címû kétnyelvû havilap elsõsorban a magyar–török üzleti kapcsolatok krónikása, és alighanem olvasóközönsége is nagyjából a kétoldalú kereskedés aktív résztvevõire korlátozódik. Min­denesetre a török cégek – köztük Polat kerámiagyártója – nemcsak hirdetésekkel látják el a lapot, hanem meghívják mindenhová, ahol valami fontos történik, és így a lap exkluzív nyilatkozatok és fotók birtokába kerülhet. Legtöbbször udvariassági látogatások, tisztviselõi beiktatások és történelmi megemlékezések kerülnek terítékre. A 2013. februári számban azonban nyilatkozik az Erdoğannal együtt Magyarországra látogató Adnan Polat, és megtudjuk, hogy „közeli barátságban van a török és magyar miniszterelnökökkel, akikkel a budapesti látogatás alkalmával külön-külön, és együttesen is megbeszéléseket folytatott a magyarországi befektetési lehetõségekrõl”. A márciusi szám címlapsztorija pedig nem más, mint hogy „Adnan Polat Galatasaray-mezt ajándékozott Szijjártó Péternek”. De a Híd Magazin fotója mutatja meg azt is, hogy tavaly márciusban Polat kísérte körbe Budapesten Davutoğlu miniszterelnököt, idén márciusban pedig a gazdasági miniszterhelyettest.

A 2013. decemberi számban, közelebbrõl az Orbán Viktor isztambuli útjáról készült riportban pedig megtaláljuk Orbán és Polat egyetlen közös fotóját. Mert hogy hivatalosan ez a két ember még soha nem találkozott, a kormányzati sajtóközleményekben Polatnak nyoma sincs. Hiába érdeklõdtünk továbbá a miniszterelnök titkárságán, kabinetirodáján és a Miniszterelnökség sajtóosztályánál, hogy milyen kapcsolatban áll és milyen apropóból találkozott Polat és Orbán, egyik helyrõl sem kaptunk választ az elmúlt két hónapban. Máskor ugyanezek a sajtósok azért kiizzadnak magukból valami arrogáns mellébeszélést, vagy közlik, hogy nem õk az illetékesek – ezúttal viszont teljes hallgatás volt a válasz.

Pedig Magyarország egyik ki­emelt partnerérõl beszélünk. Hirtelen nem is tudnánk más külföldi magánembert mondani, aki ilyen erõs szálakkal kapcsolódik népünkhöz és kormányunkhoz. Mint láttuk, Polat közvetít a magyar és a török kormány között, emellett azonban a privát szektorért, vagyis a két ország üzleti kapcsolataiért is õ felel, méghozzá úgy, hogy néhány hónap alatt szerezte meg mindkét vonatkozó kulcspozíciót. Tavaly április óta ugyanis az õ cége üzemelteti a törökországi magyar nemzeti kereskedõházakat, amelyek a kis- és közepvállalkozások közti kapcsolatokat is ápolni hivatottak (errõl lásd keretes írásunkat). Másrészt valamikor tavaly nyáron vagy õsszel – errõl nem találtunk pontos adatot – a Török Külgazdasági Kapcsolatok Bizottsága (DEIK) török–magyar tagozatának elnöke is õ lett. Az egész évben igen aktív tagozat magyar partnere a befolyásos Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, együtt szervezik minden évben a Török–Magyar Üzleti Fórumot, amelyen Orbán Viktor és török kormánytagok is rendre felszólalnak. Polat elnöki minõségében tavaly decemberben találkozott a magyar nagykövettel, fõkonzullal és az összes tiszteletbeli konzullal. Ugyancsak meglehetõsen gyors egymásutánban költözött be Polat számos irodaházának egyikébe az Isztambuli Magyar Intézet (2015 decemberében), az Isztambuli Magyar Fõkonzulátus (2016 márciusában), az Eximbank isztambuli képviselete, valamint a Magyar–Török Kereskedõház is. Ezt a páratlan konstrukciót integrált külképviseletnek nevezte el a külügy, és múlt hétfõn együtt adta át a magyar nyelv dicséretében egymásra licitáló Mikola István államtitkár és Adnan Polat magánember.

Ha jól olvassuk a jeleket, az õt Magyarországhoz fûzõ kötelékek közül hamarosan már nem a fentiek lesznek a legerõsebbek, hanem a saját befektetései – ezeknek a kibogozásához azonban elõször meg kell ismerkednünk a Naffákkal.

A jordán család és a szaúdi olajmágnás

„Diplomáciatörténeti csodakonstelláció, hogy egy testvérpár két tagja két országnak egyszerre fogadói és küldõi oldalról is tiszteletbeli konzulja lehet. Tárik képviseli Magyarországot Jordániában, Zaid Jordániát Magyarországon. Arra az együttállásra, amikor a harmadik testvér pedig nagykövet lesz egy harmadik országban, már jelzõink sincsenek.” Így álmélkodott a Naffa testvérekrõl portrét közlõ 444, de a Fidesz vezérkarával zavarba ejtõen szívélyes viszonyt ápoló jordán családról a Népszabadság és a Heti Válasz is érdekes gyûjtést tett közzé. Ezért csak azokra a részletekre szorítkozunk, amelyek a mi történetünk szempontjából relevánsak. A cikkünkhöz mellékelt kapcsolati hálóban látható három abból a hét cégbõl, amelyeket 2014 novembere óta alapított egy jordán ügyvéd, Ammar Mahmoud Abu Namous. Már az is gyanús, hogy az összes cég neve Pharaon, de némi kutakodás után kiderül, hogy Namous valójában a szaúdi Ghaith Pharaont képviseli: a Bank of Jordan igazgatóságában például egy olyan cég képviselõjeként ül, amelynek valódi haszon­élvezõje a bank 2014-es jelentése szerint Pharaon és három családtagja. Az olajmágnásról a Heti Válasz azt írta, hogy egy idõben a második legnagyobb szaúdi befektetõként tartották számon az Egyesült Államokban, de a BCCI botrányos bukása után több országban perbe fogták; a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta, illetve amerikai pénzintézetek bedöntése miatt sokáig az FBI is körözte. Egy 2002-es francia parlamenti jelentés úgy ír róla, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek – köztük az al-Káida – által is használt iszlám pénzügyi hálózattal, miközben az amerikai hadseregnek is szállított hadászati eszközöket. Szaftos sztori, a Jobbik rá is feküdt, és több ízben azt kérdezgette a kormánytól, hogy mit szólnak a szaúdi milliárdos személyében megtestesülõ nemzetbiztonsági kockázathoz. A nevét sem ismerem Ghaith Pharaonnak – válaszolta erre elmésen a hírszerzést is felügyelõ Lázár miniszter.

A Jordan Decapolis Properties nevû megacég igazgatóságát jelenleg is Pharaon elnökli, de annak tagja Namous és a messzi Budapesten élõ Zaid Naffa. Ami után talán nem meglepõ, hogy a Namous által vezetett és tulajdonolt, Pharaonról elnevezett cégek egy kivételével mind Zaid Naffa rezidenciájára vannak bejegyezve. (Ebben a Béla király úti, erõdítményszerû villában gyakran megfordulnak különbözõ miniszterek, de Erdõ Péter is szívesen látott vendég.) A végsõ igazságokra kíváncsi olvasó ezen a ponton azt a kérdést teheti fel magának, hogy vajon ki kinek a strómanja itt? A választ persze nem tudhatjuk, de azt a vak is látja, hogy Namous mindenhol Pharaont képviseli, Naffa viszont önálló akarattal és érdekekkel rendelkezõ szereplõnek tûnik a legnagyobb játékos, Pharaon mellett vagy alatt. A cégháló ezen részét az egyszerûség kedvéért mindenesetre jordán szálnak fogjuk nevezni. Mellékelt ábránkon az is megfigyelhetõ, hogy miközben az egyik Pharaon-cégnek közös vállalkozása van a Magyar Nemzeti Kereskedõházzal, addig a Naffák is több szálon kötõdnek az MNKH-hoz, illetve annak tulajdonosához, a Külügyminisztériumhoz. Az egyik Naffa például a vezetõje – és valószínûleg a tulajdonosa is – az ammáni nemzeti kereskedõháznak.

Ezen a ponton pedig visszakanyarodunk Polathoz. A jordán és a török szál között ugyanis feltûnõen sok hasonlóság is van. Mindkét csoport hivatalos kapcsolatban áll a magyar diplomáciával. Mindkettõ állami pénzt kap a kereskedõházakon keresztül. Mindkettõ értékes mûemlék épületeket vásárolt a közelmúltban. A két csoport továbbá üzletelt egymással is, és végül: mindkettõ kapcsolódik Tiborcz Istvánhoz.

Kinek a bank, kinek a kastély

A seregélyesi kastéllyal kezdõdött – azt 2014 novemberében szerezte meg a Pharaon-Alfa nevû cég. A Heti Válasz szerint zártkörû vadászklubbá alakítják át, a Kisbíró címû helyi lap pedig k
isebb sajtótörténelmet írt a csodálatos fotóval, amin hármasban tekinti meg a falunapot Pharaon, Zaid Naffa és Namous.

A törökök 2015 nyarán indultak rohamra, és imponálóan gyorsan jutottak el Amszterdamból a József nádor térre. Lekértünk holland cégbírósági adatokat, amelyekbõl látszik, hogy július 24-én regisztrálták az Adnan Polat kizárólagos tulajdonában álló AMX Investments nevû céget, majd ugyanazon a napon az annak kizárólagos tulajdonában álló HBRE International Investments-t – mindkettõt az offshore-ral is foglalkozó TMF könyvelõcég amszterdami címére. Vagyis gyanítható, hogy ezek külön a magyarországi projektekre alakultak, a HBRE ugyanis nem sokkal késõbb, egészen pontosan augusztus 17-én átvette az ismerõs nevû, július elején alapított AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-t. Méghozzá Suat Gökhan Karakus szentendrei lakostól, aki már a hetvenes évektõl dolgozik Polat cégeiben, és nyugodt szívvel tekinthetjük a török milliárdos magyarországi intézõjének. Mindössze két nappal késõbb – az Átlátszó cikke szerint – az AMX HS már meg is szerezte a Rátkai Klub Városligeti fasori épületét, az ún. Spitz-villát. Ugyanezen forró augusztusi napokban alapította meg két, ingatlanos tapasztalattal nem rendelkezõ ügy­véd a BDPST Zrt.-t, és rögtön soron kívüli eljárást kértek, mert „társaságunk pályázaton kíván részt venni”. Alig egy hónappal késõbb a HBRE és a BDPST felesben átvette a szintén Karakus által szintén július elején alapított AMX Nador House Hungary Kft.-t, és a változások bejegyzésének soronkívüliségét kérték, mert a társaság „a közeljövõben egy nagy összegû banki finanszírozási szerzõdésben lesz szerzõdõ fél”. Csupán négy napot kellett várni az újabb üzletre: a BDPST ekkor lett 50 százalékos tulajdonos az AMX HS-ben. Abban a cégben, amely szeptember végén megszerezte a Postabank-székházat a József nádor téren.

A BDPST számos szálon kötõdik a miniszterelnök vejéhez. Tulajdonképpen nem is kell annál több bizonyíték, mint a 444 találata, miszerint Tiborcz személyesen fizette be a cég bejegyzésének illetékét. Ez szarvashibának tûnik, hiszen amúgy szemmel láthatólag rengeteg energiát fektettek abba, hogy se maga Tiborcz, se más, hozzá hivatalosan kötõdõ ember ne szerepeljen a cégben. Mi mégis Tiborcz-szálnak nevezzük a kapcsolati hálónk alsó fertályát, ugyanis az illetéken kívül más jelek is szoros kapcsolatra utalnak. Igen árulkodó például, hogy szeptember 7-én Tiborcz korábbi üzlettársa, az azóta átkeresztelt Tiborcz & Hamar Kft. kevésbé ismert névadója, Hamar Endre járt el ügyvédként a turai kastély megvásárlása ügyében, majd egy héttel késõbb a BDPST létrehozott egy céget a sajátjához hasonló módon képzett névvel: ez lett a TRA Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft. Természetesen itt is soronkívüliséget kértek, mert a társaság „pályázaton kíván részt venni”.


Pályázati eredményrõl nem tudunk, de a turai képviselõ-testület a 200 milliós – nem túl nagyvonalú – ajánlat láttán október 6-án már le is mondott az elõvásárlási jogáról, és a páratlan szépségû, leromlott állapotú kastélyra december elején bejegyezték a TRA tulajdonjogát. (Lásd: Kastély is került, Magyar Narancs, 2016. március 31.) A Bors szerint azóta a büszke nagyapa, id. Orbán Gyõzõ is megtekintette a szerzeményt.

A kocsik jöhetnek, a csövesek mehetnek

Március elején kezdtek el arról cikkezni, hogy a Polat-cég és a Tiborcz-szálhoz tartozó BDPST luxus­szállót akar nyitni a régóta rohadó Postabank-székházban. A szándékuk tisztaságát jelzi, hogy érdemben a nagyra duzzadt cégháló egyik cége sem válaszolt egyetlen újságnak se azóta. Így hivatalosan máig nem tudjuk, mi készül a József nádor téren.

Az biztos, hogy beindult az élet, és megint mintha vezényszóra, egyszerre cselekedett volna mindenki. A Belváros egyik legelõkelõbb részén, a Váci utcához és a Dunához közel fekvõ tér alá mélygarázst építenek – jelentették be februárban. „Mi szükség van egy óriási, 525 férõhelyes mélygarázsra a belváros legszûkebb, közúton alig megközelíthetõ pontján?” – tette fel a fogós kérdést ön-Facebookján a baloldali elhajlással nehezen vádolható Vitézy Dávid. Az OTP Ingatlan Zrt. tíz éve készül a beruházásra, de eddig úgy tûnt, hogy a környékbeliek és a környezetvédõk meg tudják fúrni a vállalkozást, hiszen azzal számos komoly probléma van. Soroljuk: a Belvárosban bõven vannak kihasználatlan mélygarázshelyek, tehát fölösleges újabbat építeni; ráadásul ez ellenkezik a modern közlekedésfejlesztési elvekkel, amelyek az autós forgalom csökkentését célozzák. Két évre tönkreteszi a téren lakók éle­tét, akikkel ráadásul senki nem konzultált, s a következõ két évben útlezárások lesznek az amúgy is állandóan beduguló József Attila utcában. A már megépült mélygarázs is számos kockázatot rejt magában, a szellõzõrendszer levegõszennyezõ hatásától kezdve a talajvíz felduzzadásáig. Az tehát szinte a legkisebb baj, hogy kivágták a fákat, amelyek egy része valóban rossz állapotban volt, de néhány nyilván megmenthetõ lett volna.

Részleteket még nem tudunk, ugyanis a tervek nemcsak hogy nem nyilvánosak, de még csak el sem készültek. Nem vicc: a beruházó cég vezérigazgatója február végén azt nyilatkozta, hogy „a térfelszín átalakítási tervének véglegesítése még zajlik”. Nagy szerencse, hogy engedélyt azért így is kaptak rá. Az InfoRádióban elhangzott beszélgetésbõl kiderül, hogy a buzgó faültetés mellett ezt a teret is jól le fogják díszburkolni, a mélygarázst pedig 2018 elején kezdhetik el használni az autósok. Ha véletlenül egy luxusszálloda keresne parkolóhelyet a vendégei­nek, az sem jelent majd problémát, ugyanis ez amolyan luxusmélygarázs lesz, amelyben „a parkolóhelyeken kívül lesz autómosó, elektromos autók töltésére alkalmas beállóhely, motorparkoló, biztonságos és kulturált kerékpár-tárolási lehetõség zuhanyzóval, széf, csomagmegõrzõ”. Az OTP Ingatlan 4 milliárdot szán a nemes célra.

Azt még tegyük hozzá, hogy ebbõl szerencsére részesül a generálkivitelezõ West Hungária Bau Kft. is, amely éppenséggel pont annak a Paár Attilának az érdekeltsége, akinek másik cége tavaly megszerezte Tiborcz István részesedését az Elios Zrt.-ben. Mint arra jól emlékezhetünk, Tiborcz a különbözõ magyar és európai eljárások meg az állandósult politikai támadások közepette adta el a páratlanul sikeres céget, miután az furcsa közbeszerzéseken többmilliárdnyi közpénzt szedett össze. A Direkt36 cikkébõl pedig azt is tudjuk, hogy idén márciusban, vagyis a József nádor téri építkezés beindulásával egy idõben az Elios majdnem egymilliárd forint osztalékot fizetett ki új tulajdonosának.

Nem sokkal késõbb, március 30-án a Fõvárosi Közgyûlés úgy döntött, hogy felbontja a szerzõdést az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesülettel, és a József nádor téri átmeneti hajléktalanszálló 64 lakóját augusztus végétõl a város szélére, egy munkásszállóba számûzi. A különösen embertelen lépésnek Tarlós szerint semmi köze a luxusszállóhoz, csak a véletlen mûve, hogy 16 évnyi zavartalan együttmûködés után pont most lett elegük abból, hogy a téren hajléktalanokat is látni (bõvebben lásd: Útban vannak, Magyar Narancs, 2016. május 5.).

A József nádor téren tehát az V. kerületi önkormányzat, a fõváros és az OTP külön-külön, de majdnem egyszerre meghozott döntéseibõl következõen két év múlva rendelkezésre áll majd egy minden igényt kielégítõ mélygarázs, eltûnnek a hajléktalanok, és az egész térfelszín megújul. A kormány mindettõl teljesen függetlenül arról is döntött tavaly novemberben, hogy a nem sokkal korábban a Polat- és Tiborcz-szál cégei­hez került Postabank-székház melletti Nemzetgazdasági Minisztériumot felköltözteti a budai Várba, legkésõbb 2017 végén. A Heti Válasz hallott olyan pletykát, hogy az épületet Pharaonnak tervezik privatizálni.

Muskátlis teraszokon

Merthogy történt egy kis baleset. Láttuk, milyen olajozottan ment minden: a holland Polat-cég, az AMX egy közvetítõn keresztül megvette a két magyar AMX-et, amelyek pár hónap alatt megszerezték a Spitz-villát és a Postabank-székházat, majd társultak az ugyanekkor a turai kastélyt megkaparintó, Tiborczhoz közel álló céggel. Nem is rossz ingatlanpark ez két fiatal cégnek! Idén márciusban azonban a József nádor téri céget egyszer csak eladták az egyik Pharaon-cégnek, vagy­is Namousnak. Vagyis mintha a luxusszállónak napról napra alkalmasabb József nádor téri ingatlan kikerült volna Tiborcz István látóterébõl. De ez csak a látszat: Tiborcz és neje, Orbán Ráhel ugyanis az üzlet minden résztvevõjével tartja a kapcsolatot.

Emlékeztetnénk rá, hogy Tiborcznak hivatalosan semmi köze a BDPST Zrt.-hez – meg egyáltalán, az itt emlegetett üzletek egyikéhez sem. Ehhez képest arra lettünk figyelmesek, és ezt a Gresham-palota teraszáról készített képeink is tanúsítják, hogy miután a török cég eladta a Postabank-székházat birtokló céget a jordán cégnek, Tiborcz István és Orbán Ráhel mindkét féllel tárgyalásokat folytatott.

Április elején a napsütéses Széchenyi István téren Adnan Polat, valamint fia és vezérigazgató-helyettese, Kerim Polat tárgyalt a miniszterelnök lányával. Aki mellett nem más ült, mint Rahói Zsuzsanna, a Miniszterelnöki Kabinetiroda tanácsadója, aki már 2012-ben is a miniszterelnök nemzetközi stábjában dolgozott fõosztályvezetõként, a legmagasabb, havi bruttó 883 ezer forint fizetésért, és akinek kapcsolatai és nyilvános szereplései alapján a Közel-Kelet a szakterülete. (Rahói nem válaszolt a kérdésünkre, hogy mirõl tárgyalt Polatékkal.)

Ezután fényképészünk vissza-visszatért a teraszhoz, amely úgy nézett ki, mint valami megelevenedõ cégháló. Nem sokkal késõbb például Polat tárgyalt intézõjével, Karakussal, hogy távozása után Tiborcz üljön le a helyére, és beszélgessen Karakussal és Turgut Kabacával, Polat másik vezetõ beosztású alkalmazottjával. Két héttel késõbb pedig azt láttuk, hogy Tiborcz legalább két egymást követõ napon találkozik a Pharaont képviselõ Namous ügy­véd úrral, illetve Zaid Naffa konzul õméltóságával. És tervrajzokat nézegetnek.

Aztán május elején azt láttuk egy terasszal arrébb, hogy Tiborcz a József nádor téren kivitelezõ Paár Attilával beszélget, a harmadik pedig egy olyan külföldi férfi, akit korábban Polattal láttunk. Nem folytatjuk, egyelõre.

A nemzetközi együttmûködés rendszere

Nézzük inkább az esetleges nehézségeket. Az egyaránt leromlott állapotú seregélyesi és turai kastély, a Postabank-székház, a Spitz-villa és az esetleges újabb ingatlanok felújítása természetesen nem kevés pénzbe kerül. Hatalmas szerencse, hogy az április végén benyújtott 2017-es költségvetés ki­agyalói gondoltak azokra, akik pont idén szeretnének mûemléket felújítani. A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy jövõre százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a mûemléki épületek felújításának költ­sége a társasági adó alapjából. A korrupt kastélytulajdonosok kedvenc mellékletkiegészítése pedig arról gondoskodik, hogy „ha magánszemély a felújító vagy karbantartó, akkor az érdekkörébe tartozó társas vállalkozás erre a célra szánt adománya illetékmentességet élvez. Azaz, aki megfelel a tervezett jogszabályban foglal­taknak, a saját cégei között illetékmentesen tudja járatni ezeket az összegeket” – derül ki a cikkbõl.

Még korai lenne azonban azt saccolgatni, vajon hány milliárd forint közpénz érkezik a fenti adókedvezményen vagy a kereskedõházak rendszerén keresztül a török és a jordán céghálóba, hiszen mindehhez jó eséllyel a cégalapításkor emlegetett pályázatokat és banki hiteleket is hozzáadhatjuk hamarosan. A jövõbe vetett hit töretlenségére utal, hogy a holland Polat-cég, a HBRE március végén három újabb magyar céget alapított. Mindegyiknek 10 ezer euró a tõkéje, mindegyiknek az ingatlankezelés a fõtevékenysége és mindegyiket a Polat Holding pénzügyi igazgatója, az egyik Polathoz köthetõ offshore cégben is felbukkanó Neset Özgür Cireli vezeti. Aggodalomra azonban semmi ok, mivel Tiborcz István a három új cégnek is a közelében marad, mivel azokat ugyanúgy a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda képviseli, mint a korábbi AMX-cégeket, és az ügyvédi iroda címére is vannak bejegyezve. Márpedig merõ véletlenségbõl pont ennél az irodánál dolgozik Martonyi János veje, Tiborcz István ismerõse, Nemescsói András. Egy G2G nevû cégben Nemescsói együtt volt igazgatósági tag Hamar Endrével, tavaly márciusban azonban mindketten kiszálltak, és jelenleg Nemescsói felesége és Tiborcz István igazgatják a céget.

A jordánok, Adnan Polat, Orbán Viktor családja és Orbán Viktor kormánya sûrû, dolgos évet zárt. A tanulságot a magyar kormányfõ már elõre, 2015 februárjában megfogalmazta: „A török tanulság ezért az, hogy a családokat támogatni kell, a családok értékét meg kell õrizni és a családokra kell építeni.”

Így fizet neki a magyar állam: a kereskedõházak

Adnan Polat nem csak ingatlanügyletekben érdekelt. Tavalyi cikkünkben (lásd: Pénzesõ, Magyar Narancs, 2015. november 26.) már megírtuk, hogy a kétséges hatékonysággal mûködõ nemzeti kereskedõházak rendszerének legnagyobb haszonélvezõje a tavaly március 30-án alapított ALX Magyar–Török Kereskedelmi Központ Kft. (ALX). A 30 milliós tõkével létrehozott cég kizárólagos tulajdonosa az isztambuli Polat Holding.

A Külügyminisztérium többségi tulajdonában álló Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. (MNKH) a tavaly közzétett adatok szerint Polat cégét azzal bízta meg, hogy Törökországban, Görögországban és Cipruson összesen nyolc helyi kereskedõházat hozzon létre és üzemeltessen – nagyon sok pénzért. A házak egyszeri nyitási díja 535 ezer euró (közel 170 millió forint) volt, míg a mûködtetés kereskedõházanként az elsõ évben havi 30 ezer, a második évtõl havi 25 ezer euróba kerül a magyar adófizetõknek (vagyis a számla végösszege az elsõ évben meghaladja az egymilliárdot és a további években is megközelíti a 800 milliót). Az MNKH és az ALX közötti kontraktus egyik érdekessége, hogy a céget még be sem jegyezték (erre csak április 21-én került sor), ám addigra nemhogy leszerzõdtek vele, április 20-án már szerzõdést is kellett módosítani.

Megkerestük az ALX-et, hogy az elmúlt egy évben mire jutottak a szerzõdés végrehajtása során, megnyíltak-e a kereskedõházak és hol, illetve milyen üzleteket sikerült tetõ alá hozniuk és kikkel. Elnagyolt válaszokat kaptunk. Meglepetésünkre azonban a budapesti cég nem a saját tevékenységérõl küldött egyoldalas összesítést, hanem egy bizonyos ALX Polat Foreign Trade nevû vállalkozáséról. A török cégadatbázis szerint a céget ugyancsak a Polat Holding alapította, nyolc nappal azután, hogy Magyarországon létrehozta az ALX-et. A török cég – korábbi nevén ALX Macar Ticareti Geliºtirme Merkezi, vagy­is ALX Magyar Kereskedelemfejlesztési Központ – tõkéje 100 ezer török líra (közel 10 millió forint), ügyvezetõje Galip Yilmaz, aki idén áprilisban a magyar ALX-ben is feltûnt ügyvezetõként. Nem világos, hogy a Polat-féle céghálóban milyen szerepet szántak a két ALX-nek – a fentiekbõl valószínû azonban, hogy az MNKH pénzének egy része a török ALX-nél köt ki. A budapesti iroda válaszából annyit tudunk, hogy a törökországi cég több mint 40 üzleti találkozót szervezett, kiállításokon 180 személyes kapcsolatfelvételt hozott össze cégvezetõkkel és piackutatást végzett magyar exportõrök számára – mint írják: „ezüsttálcán kínálnak jövedelmezõ kapcsolatokat”.

A hazai cégadatbázisból kiderül továbbá, hogy 2015 októberében a magyar ALX 30 ezer euró alaptõkével Görögországban egyszemélyes céget alapított, Cipruson pedig 15 ezer euróval fióktelepet hozott létre. A nyolc kereskedõháznak azonban nincs nyoma, sem a cégpapírok, sem az ALX lapunknak küldött válasza nem részletezi ezek mûködését. Pedig a pénzt kifizették. Mesterházy Attila szocialista képviselõ írásbeli kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter idén február elején elismerte: az irodák kialakításához „a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. 535 ezer euró egyszeri díjjal járult hozzá”.

Az MNKH közben 3,36 milliárdos tendert írt ki kereskedelemfejlesztési és promóciós központ létrehozására és mûködtetésére törökországi helyszíneken. Áprilisban megjelent felhívásuk némiképp ellentmondásos: egy helyütt „sikeres közép-ázsiai jelenlét elérését” célozzák, másutt azonban a nyertes ajánlattevõ tevékenységét Törökországra, Görögországra és Ciprusra korlátozzák. Ezen országcsoport viszont kísértetiesen egyezik az MNKH és a magyar ALX közötti szerzõdés országaival. A közbeszerzési kiírás Törökország öt városát – Isztambul, Ankara, Izmir, Gaziantep és Bursa – jelölte meg a teljesítés helyeként, és a sors különös kegyelmébõl az ALX-csoport törökországi ága éppen ebben az öt városban aktív (mint ahogy ez az ALX egyik ügyvezetõje, Spányik Péter tavaly novemberi elõadásából kiderült).

Az MNKH a fenti pályázattal párhuzamosan egy másik tendert is meghirdetett, amelyben kereskedõházi partneriroda-hálózat kialakítására és mûködtetésére várták a jelentkezõket. A kiírás összesen 52 irodára és közel ugyanennyi országra vonatkozott, értéke 6 milliárd forint. A török pályázattal összevetve ez súlyosa
Fotósok buktatták le Tiborczot - Polat és az Orbán család üzleteitõl hangos a külföldi sajtó
Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

Még az is lehet, hogy a Magyarországot sújtó stadionépítési láz kialakulásában is szerepe volt Adnan Polatnak. A török labdarúgásban otthonosan mozgó Mészöly Kálmán legalábbis erre gyanakszik, hiszen neki köszönhetõen tudjuk, mikor találkozott elõször Polat és Orbán: a 2005-ben Isztambulban rendezett Bajnokok Ligája-döntõ elõtti napokban. Mészöly memoárjában, A Szõke Szikla életregényében ír errõl: „Kihasználtam az alkalmat, és Orbán Viktort bemutattam Adnan Polatnak, a Galatasaray tulajdonosának, egy dúsgazdag helyi vállalkozónak. Vele aztán körbejártuk Isztambult, hol Adnan Polat, hol én mutattam meg a város nevezetességeit. És azt is láttuk, hogy sorra épülnek a stadionok Törökországban. Ezt csak azért tartom fontosnak megjegyezni, mert úgy gondolom, Orbán Viktor talán ott érezte, gondolta elõször, hogy ugyanezt nálunk, Magyarországon is meg kellene csinálni.”A Polat-csoport egyik leányvállalata, „a világ öt legnagyobb burkolólapgyártó cége” közé tartozó EGE Seramik addigra már 12 éve jelen volt a magyar piacon, és a találkozó után egy évvel a Vasas foci­csapatának mezszponzora lett. 2008-ban a világsajtóban is megért egy rövid hírt a Blikk információja, miszerint Polat bevásárolná magát a Vasasba, és 3 milliárdos új stadiont építene neki – ebbõl végül nem lett semmi. De a meghitt isztambuli séták következményei nem korlátozódtak a focira: Adnan Polat mára a magyar kormány fontos szövetségese lett. Õ vezeti a török külkereskedelmi szövetség magyar tagozatát. A tulajdonában álló magyar nemzeti kereskedõházakon keresztül irányítja a kétoldalú kapcsolatokat. Az ezért felelõs cége milliárdokat kap homályos célokra a kormánytól. Az irodaháza ad otthont az isztambuli magyar diplomáciának. Másrészt pedig egyre látványosabban jelen van a magyar ingatlanpiacon: azt eddig is lehetett tudni, hogy a Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozott kastélyvásárlásokban benne van, de az Orbán Viktorral, annak lányával és vejével folytatott személyes tárgyalások ennél szorosabb viszonyt sejtetnek. Ennek jártunk utána.

Isztambul bajnoka

„Négy-öt évesen kerültem Isztambulba, és a középiskola végéig építkezéseken dolgoztam. Elõször zsalutáblákból húzkodtam ki szögeket, késõbb a festéstõl a vakolásig az építõipar számos területén dolgoztam. Sokat tanultam ebbõl. Aztán elmentem Amerikába.” Egy interjúban így írta le ifjú éveit Adnan Polat, de a nagyvárosba kerülõ, keményen dolgozó kisember megindító történetét soha nem erõsítette meg tárgyi bizonyíték vagy bárki más visszaemlékezése. Ugyanígy bizonyíthatatlanok azok a lapértesülések, melyek szerint apja közel állt az 1950-ben, az ország történetében elõször demokratikus úton megválasztott török miniszterelnökhöz, Adnan Mendereshez, akitõl a fia neve és az a bizonyos elsõ millió is származik. A pletyka szerint az 1960-as katonai puccs és Menderes kivégzése után kezdtek Polaték új életet az ország legtávolabbi pontján, az ötvenes évekrõl pedig a biztonságuk érdekében nem beszéltek. Annyit biztosan tudunk, hogy Adnan Polat az egyik legzordabb török városban, a kelet-anatóliai Erzurumban született 1953-ban, majd családjával együtt átköltözött Isztambulba; az üzleti egyetemet azonban már New Yorkban végezte. Miután hazatért, rögtön az egyik családi vállalat, az említett kerámiagyártó igazgatójaként kezdett dolgozni, míg szép lassan át nem vette az apja által 60 éve alapított vállalatbirodalom irányítását.

A magyar cégbíróságra benyújtott iratok szerint jelenleg õ a Polat Holding igazgatótanácsának elnöke, a két vezérigazgató-helyettes pedig a lánya és a fia, Eda és Kerim. De ez csak egyike a családi cégeknek, amely összesített jegyzett tõkéje mintegy 57 milliárd forintnak felel meg. Vállalkozásaik tevékenyek az ingatlankereskedelemben, az építõ-, a bánya- és a kerámiaiparban. Luxushoteljeik mellett nagy büszkeségük az Isztambul látképét meghatározó Polat Tower, a 42 emeletes felhõkarcoló prémium lakásokkal és irodákkal. Polat új kedvence pedig a szélenergia, amelyben tervei szerint a befektetései a következõ öt évben elérik a kétmilliárd dollárt.

Persze, épeszû üzletember Törökországban nem vág bele ilyen gigantikus és hosszú távú fejlesztésbe erõteljes politikai hátszél nélkül, különösen nem egy olyan szektorban, amelyet egyetlen kormányrendelettel be lehet fagyasztani. De nem is kell feltételezésekbe bocsátkoznunk, Adnan Polat ugyanis maga büszkélkedett el azzal, hogy Recep Tayyip Erdoğan török államfõ támogatja az elképzeléseit, és energetikai kérdésekben kikéri a véleményét. Polat sajtónyilatkozatai szerint az egész úgy indult, hogy 2003-as választási gyõzelme után felkereste a friss miniszterelnök Erdoğant, aki nagy meglepetésére lelkesen fogadta az ötletet, és fél év múlva már el is készült a szélerõmûvek telepítését lehetõvé tevõ törvény. A Polat Enerji azóta is a legnagyobb török szereplõ a szélenergiában 630 MW kapacitással (ez majdnem kétszerese a 2010 óta stagnáló magyar össztermelésnek), és Adnan Polat tervei szerint a következõ évtizedben Európa vezetõ szélenergia-termelõje lesz. Az egész Kırºehir tartomány energiaellátását biztosító Geycek szélfarmot tavaly januárban maga Erdoğan elnök avatta fel. „Mi mindig támogatjuk azokat, akik országunkat és nemzetünket szolgálják, akik befektetnek, termelnek és segítik Törökországot céljai elérésében” – fogalmazott az elnök, miután mindkettõjük családtagjainak jelenlétében gratulált Polatnak.

Pedig nem sokon múlott, hogy ellenfelek legyenek. A legnagyobb török napilap, a Hürriyet akkori cikkébõl kiderül, hogy az 1999-es önkormányzati választáson elõször a regnáló miniszterelnök, Mesut Yilmaz tárgyalt Polattal arról, hogy õ lesz a Haza Pártja (ANAP) jelöltje az isztambuli fõpolgármesteri posztra. A vallásilag és világnézetileg megosztott párt szunnita konzervatívjai azonban rosszul viselték, hogy Polat az alavita szekta tagja, aki ezért gyorsan adományokat kezdett osztani a megfelelõ mecseteknek. Javára írták viszont, hogy jó kapcsolatokat ápol Fethullah Gülennel, a politikailag finoman szólva is aktív, vallásilag mérsékelt imámmal, aki már akkoriban is az iszlám világ meghatározó figurája volt; illetve ugyancsak jól ismeri Isztambul üzleti és alvilági elitjét. Végül mégsem kértek belõle – Polat azonban nem adta fel, hanem keresett egy másik pártot, és a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjeként indult a választáson. A posztra a legesélyesebb jelölt a regnáló polgármester, bizonyos Recep Tayyip Erdoğan volt, akit azonban vallási gyûlölet szításáért pont akkor tartóztattak le, tehát nem tudott újraindulni a posztért. „Gyõzni akarok. Isztambul bajnoka leszek” – nyilatkozta a 40 éves Polat, majd kiütéses vereséget szenvedett.

Polat akkor már négy éve vezette a Galatasaray labdarúgó-szakosztályát, de az igazi gyõzelem az egész klub irányításának megszerzése volt: az elnöki székben 2008-tól 2011-ig ült. A Galatasaray afféle állam az államban, így nem csoda, hogy Polatból igazi celeb lett: a bulvárlapok korábban is foglalkoztak vele, Naomi Campbellel például már 1997-ben hírbe hozták, de ezután már a fia nõügyei vagy a lánya puccos esküvõje is hírértékû lett. Polat vélhetõleg stadionépítõként vonul be a klub történelmébe, ugyanis az õ irányítása alatt adták át az 53 ezer nézõ befogadására alkalmas új fociarénát. A történelmi eseményen természetesen az egész kormány ott ült Polat páholyában, de az átadó csúfos véget ért: Erdoğan idõ elõtt, sértõdötten távozott, miután a szurkolók kifütyülték. Késõbb sajtónyilatkozatában figyelmeztetett, hogy az új stadiont teljes egészében a kormány fizette, ezért nem volna szabad kritizálni õt. Ebben Polat is egyetértett, azonnal elnézést kért Erdoğantól, és biztosította róla, hogy a rendbontókat megkeresik, és örökre kitiltják a stadionból.

Két férfi beszélget

Ez a cikk egy véletlennek köszönhetõ. Történt egyszer tavaly, egy téli estén, hogy megláttam Orbán Viktor kisbuszát a Gresham-palota elõtt parkolni. Napközben az egész magyar sajtó azon pörgött, hogyan szipog egy ibizai bulivideón Habony Árpád, és mivel tudtam, hogy a szálloda földszintjén található étteremben gyakran megfordul a fõtanácsadó, ezért egybõl az jutott eszembe, hogy Orbán éppen Habonnyal tanácskozik valami sötét sarokban. Várakoztam tehát jó ideig, és végül valóban összetalálkoztam a miniszterelnökkel – de nem Habony volt vele, hanem egy ránézésre közel-keleti úriember. A jelenet, ahogyan jöttek ki a kettesben lefolytatott, hosszú tárgyalás után, egymást lapogatva és bensõségesen mosolyogva, nem ment ki a fejembõl. De hiába nézegettem a kormányközeli keleti üzletemberek és politikusok fényképeit, nem találtam rá arra a férfira, akivel Orbán távozása után gyanakodva méregettük egymást a Gresham elõtt.

Márciusban aztán szembejött az Átlátszó cikke: Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthetõ cégcsoportban, mellette pedig az Orbánnal látott férfi fotója. Adnan Polatról mint a Tiborcz-féle ingatlanüzletek egyik szereplõjérõl futólag már januárban megemlékezett a 444 és a Heti Válasz, de a magyar kormány és a török üzletember közötti kapcsolatokról egy ennél sokkal különösebb újságból szereztük a leghasznosabb információkat. A Köprü – Híd címû kétnyelvû havilap elsõsorban a magyar–török üzleti kapcsolatok krónikása, és alighanem olvasóközönsége is nagyjából a kétoldalú kereskedés aktív résztvevõire korlátozódik. Min­denesetre a török cégek – köztük Polat kerámiagyártója – nemcsak hirdetésekkel látják el a lapot, hanem meghívják mindenhová, ahol valami fontos történik, és így a lap exkluzív nyilatkozatok és fotók birtokába kerülhet. Legtöbbször udvariassági látogatások, tisztviselõi beiktatások és történelmi megemlékezések kerülnek terítékre. A 2013. februári számban azonban nyilatkozik az Erdoğannal együtt Magyarországra látogató Adnan Polat, és megtudjuk, hogy „közeli barátságban van a török és magyar miniszterelnökökkel, akikkel a budapesti látogatás alkalmával külön-külön, és együttesen is megbeszéléseket folytatott a magyarországi befektetési lehetõségekrõl”. A márciusi szám címlapsztorija pedig nem más, mint hogy „Adnan Polat Galatasaray-mezt ajándékozott Szijjártó Péternek”. De a Híd Magazin fotója mutatja meg azt is, hogy tavaly márciusban Polat kísérte körbe Budapesten Davutoğlu miniszterelnököt, idén márciusban pedig a gazdasági miniszterhelyettest.

A 2013. decemberi számban, közelebbrõl az Orbán Viktor isztambuli útjáról készült riportban pedig megtaláljuk Orbán és Polat egyetlen közös fotóját. Mert hogy hivatalosan ez a két ember még soha nem találkozott, a kormányzati sajtóközleményekben Polatnak nyoma sincs. Hiába érdeklõdtünk továbbá a miniszterelnök titkárságán, kabinetirodáján és a Miniszterelnökség sajtóosztályánál, hogy milyen kapcsolatban áll és milyen apropóból találkozott Polat és Orbán, egyik helyrõl sem kaptunk választ az elmúlt két hónapban. Máskor ugyanezek a sajtósok azért kiizzadnak magukból valami arrogáns mellébeszélést, vagy közlik, hogy nem õk az illetékesek – ezúttal viszont teljes hallgatás volt a válasz.

Pedig Magyarország egyik ki­emelt partnerérõl beszélünk. Hirtelen nem is tudnánk más külföldi magánembert mondani, aki ilyen erõs szálakkal kapcsolódik népünkhöz és kormányunkhoz. Mint láttuk, Polat közvetít a magyar és a török kormány között, emellett azonban a privát szektorért, vagyis a két ország üzleti kapcsolataiért is õ felel, méghozzá úgy, hogy néhány hónap alatt szerezte meg mindkét vonatkozó kulcspozíciót. Tavaly április óta ugyanis az õ cége üzemelteti a törökországi magyar nemzeti kereskedõházakat, amelyek a kis- és közepvállalkozások közti kapcsolatokat is ápolni hivatottak (errõl lásd keretes írásunkat). Másrészt valamikor tavaly nyáron vagy õsszel – errõl nem találtunk pontos adatot – a Török Külgazdasági Kapcsolatok Bizottsága (DEIK) török–magyar tagozatának elnöke is õ lett. Az egész évben igen aktív tagozat magyar partnere a befolyásos Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, együtt szervezik minden évben a Török–Magyar Üzleti Fórumot, amelyen Orbán Viktor és török kormánytagok is rendre felszólalnak. Polat elnöki minõségében tavaly decemberben találkozott a magyar nagykövettel, fõkonzullal és az összes tiszteletbeli konzullal. Ugyancsak meglehetõsen gyors egymásutánban költözött be Polat számos irodaházának egyikébe az Isztambuli Magyar Intézet (2015 decemberében), az Isztambuli Magyar Fõkonzulátus (2016 márciusában), az Eximbank isztambuli képviselete, valamint a Magyar–Török Kereskedõház is. Ezt a páratlan konstrukciót integrált külképviseletnek nevezte el a külügy, és múlt hétfõn együtt adta át a magyar nyelv dicséretében egymásra licitáló Mikola István államtitkár és Adnan Polat magánember.

Ha jól olvassuk a jeleket, az õt Magyarországhoz fûzõ kötelékek közül hamarosan már nem a fentiek lesznek a legerõsebbek, hanem a saját befektetései – ezeknek a kibogozásához azonban elõször meg kell ismerkednünk a Naffákkal.

A jordán család és a szaúdi olajmágnás

„Diplomáciatörténeti csodakonstelláció, hogy egy testvérpár két tagja két országnak egyszerre fogadói és küldõi oldalról is tiszteletbeli konzulja lehet. Tárik képviseli Magyarországot Jordániában, Zaid Jordániát Magyarországon. Arra az együttállásra, amikor a harmadik testvér pedig nagykövet lesz egy harmadik országban, már jelzõink sincsenek.” Így álmélkodott a Naffa testvérekrõl portrét közlõ 444, de a Fidesz vezérkarával zavarba ejtõen szívélyes viszonyt ápoló jordán családról a Népszabadság és a Heti Válasz is érdekes gyûjtést tett közzé. Ezért csak azokra a részletekre szorítkozunk, amelyek a mi történetünk szempontjából relevánsak. A cikkünkhöz mellékelt kapcsolati hálóban látható három abból a hét cégbõl, amelyeket 2014 novembere óta alapított egy jordán ügyvéd, Ammar Mahmoud Abu Namous. Már az is gyanús, hogy az összes cég neve Pharaon, de némi kutakodás után kiderül, hogy Namous valójában a szaúdi Ghaith Pharaont képviseli: a Bank of Jordan igazgatóságában például egy olyan cég képviselõjeként ül, amelynek valódi haszon­élvezõje a bank 2014-es jelentése szerint Pharaon és három családtagja. Az olajmágnásról a Heti Válasz azt írta, hogy egy idõben a második legnagyobb szaúdi befektetõként tartották számon az Egyesült Államokban, de a BCCI botrányos bukása után több országban perbe fogták; a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta, illetve amerikai pénzintézetek bedöntése miatt sokáig az FBI is körözte. Egy 2002-es francia parlamenti jelentés úgy ír róla, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek – köztük az al-Káida – által is használt iszlám pénzügyi hálózattal, miközben az amerikai hadseregnek is szállított hadászati eszközöket. Szaftos sztori, a Jobbik rá is feküdt, és több ízben azt kérdezgette a kormánytól, hogy mit szólnak a szaúdi milliárdos személyében megtestesülõ nemzetbiztonsági kockázathoz. A nevét sem ismerem Ghaith Pharaonnak – válaszolta erre elmésen a hírszerzést is felügyelõ Lázár miniszter.

A Jordan Decapolis Properties nevû megacég igazgatóságát jelenleg is Pharaon elnökli, de annak tagja Namous és a messzi Budapesten élõ Zaid Naffa. Ami után talán nem meglepõ, hogy a Namous által vezetett és tulajdonolt, Pharaonról elnevezett cégek egy kivételével mind Zaid Naffa rezidenciájára vannak bejegyezve. (Ebben a Béla király úti, erõdítményszerû villában gyakran megfordulnak különbözõ miniszterek, de Erdõ Péter is szívesen látott vendég.) A végsõ igazságokra kíváncsi olvasó ezen a ponton azt a kérdést teheti fel magának, hogy vajon ki kinek a strómanja itt? A választ persze nem tudhatjuk, de azt a vak is látja, hogy Namous mindenhol Pharaont képviseli, Naffa viszont önálló akarattal és érdekekkel rendelkezõ szereplõnek tûnik a legnagyobb játékos, Pharaon mellett vagy alatt. A cégháló ezen részét az egyszerûség kedvéért mindenesetre jordán szálnak fogjuk nevezni. Mellékelt ábránkon az is megfigyelhetõ, hogy miközben az egyik Pharaon-cégnek közös vállalkozása van a Magyar Nemzeti Kereskedõházzal, addig a Naffák is több szálon kötõdnek az MNKH-hoz, illetve annak tulajdonosához, a Külügyminisztériumhoz. Az egyik Naffa például a vezetõje – és valószínûleg a tulajdonosa is – az ammáni nemzeti kereskedõháznak.

Ezen a ponton pedig visszakanyarodunk Polathoz. A jordán és a török szál között ugyanis feltûnõen sok hasonlóság is van. Mindkét csoport hivatalos kapcsolatban áll a magyar diplomáciával. Mindkettõ állami pénzt kap a kereskedõházakon keresztül. Mindkettõ értékes mûemlék épületeket vásárolt a közelmúltban. A két csoport továbbá üzletelt egymással is, és végül: mindkettõ kapcsolódik Tiborcz Istvánhoz.

Kinek a bank, kinek a kastély

A seregélyesi kastéllyal kezdõdött – azt 2014 novemberében szerezte meg a Pharaon-Alfa nevû cég. A Heti Válasz szerint zártkörû vadászklubbá alakítják át, a Kisbíró címû helyi lap pedig k
isebb sajtótörténelmet írt a csodálatos fotóval, amin hármasban tekinti meg a falunapot Pharaon, Zaid Naffa és Namous.

A törökök 2015 nyarán indultak rohamra, és imponálóan gyorsan jutottak el Amszterdamból a József nádor térre. Lekértünk holland cégbírósági adatokat, amelyekbõl látszik, hogy július 24-én regisztrálták az Adnan Polat kizárólagos tulajdonában álló AMX Investments nevû céget, majd ugyanazon a napon az annak kizárólagos tulajdonában álló HBRE International Investments-t – mindkettõt az offshore-ral is foglalkozó TMF könyvelõcég amszterdami címére. Vagyis gyanítható, hogy ezek külön a magyarországi projektekre alakultak, a HBRE ugyanis nem sokkal késõbb, egészen pontosan augusztus 17-én átvette az ismerõs nevû, július elején alapított AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-t. Méghozzá Suat Gökhan Karakus szentendrei lakostól, aki már a hetvenes évektõl dolgozik Polat cégeiben, és nyugodt szívvel tekinthetjük a török milliárdos magyarországi intézõjének. Mindössze két nappal késõbb – az Átlátszó cikke szerint – az AMX HS már meg is szerezte a Rátkai Klub Városligeti fasori épületét, az ún. Spitz-villát. Ugyanezen forró augusztusi napokban alapította meg két, ingatlanos tapasztalattal nem rendelkezõ ügy­véd a BDPST Zrt.-t, és rögtön soron kívüli eljárást kértek, mert „társaságunk pályázaton kíván részt venni”. Alig egy hónappal késõbb a HBRE és a BDPST felesben átvette a szintén Karakus által szintén július elején alapított AMX Nador House Hungary Kft.-t, és a változások bejegyzésének soronkívüliségét kérték, mert a társaság „a közeljövõben egy nagy összegû banki finanszírozási szerzõdésben lesz szerzõdõ fél”. Csupán négy napot kellett várni az újabb üzletre: a BDPST ekkor lett 50 százalékos tulajdonos az AMX HS-ben. Abban a cégben, amely szeptember végén megszerezte a Postabank-székházat a József nádor téren.

A BDPST számos szálon kötõdik a miniszterelnök vejéhez. Tulajdonképpen nem is kell annál több bizonyíték, mint a 444 találata, miszerint Tiborcz személyesen fizette be a cég bejegyzésének illetékét. Ez szarvashibának tûnik, hiszen amúgy szemmel láthatólag rengeteg energiát fektettek abba, hogy se maga Tiborcz, se más, hozzá hivatalosan kötõdõ ember ne szerepeljen a cégben. Mi mégis Tiborcz-szálnak nevezzük a kapcsolati hálónk alsó fertályát, ugyanis az illetéken kívül más jelek is szoros kapcsolatra utalnak. Igen árulkodó például, hogy szeptember 7-én Tiborcz korábbi üzlettársa, az azóta átkeresztelt Tiborcz & Hamar Kft. kevésbé ismert névadója, Hamar Endre járt el ügyvédként a turai kastély megvásárlása ügyében, majd egy héttel késõbb a BDPST létrehozott egy céget a sajátjához hasonló módon képzett névvel: ez lett a TRA Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft. Természetesen itt is soronkívüliséget kértek, mert a társaság „pályázaton kíván részt venni”.


Pályázati eredményrõl nem tudunk, de a turai képviselõ-testület a 200 milliós – nem túl nagyvonalú – ajánlat láttán október 6-án már le is mondott az elõvásárlási jogáról, és a páratlan szépségû, leromlott állapotú kastélyra december elején bejegyezték a TRA tulajdonjogát. (Lásd: Kastély is került, Magyar Narancs, 2016. március 31.) A Bors szerint azóta a büszke nagyapa, id. Orbán Gyõzõ is megtekintette a szerzeményt.

A kocsik jöhetnek, a csövesek mehetnek

Március elején kezdtek el arról cikkezni, hogy a Polat-cég és a Tiborcz-szálhoz tartozó BDPST luxus­szállót akar nyitni a régóta rohadó Postabank-székházban. A szándékuk tisztaságát jelzi, hogy érdemben a nagyra duzzadt cégháló egyik cége sem válaszolt egyetlen újságnak se azóta. Így hivatalosan máig nem tudjuk, mi készül a József nádor téren.

Az biztos, hogy beindult az élet, és megint mintha vezényszóra, egyszerre cselekedett volna mindenki. A Belváros egyik legelõkelõbb részén, a Váci utcához és a Dunához közel fekvõ tér alá mélygarázst építenek – jelentették be februárban. „Mi szükség van egy óriási, 525 férõhelyes mélygarázsra a belváros legszûkebb, közúton alig megközelíthetõ pontján?” – tette fel a fogós kérdést ön-Facebookján a baloldali elhajlással nehezen vádolható Vitézy Dávid. Az OTP Ingatlan Zrt. tíz éve készül a beruházásra, de eddig úgy tûnt, hogy a környékbeliek és a környezetvédõk meg tudják fúrni a vállalkozást, hiszen azzal számos komoly probléma van. Soroljuk: a Belvárosban bõven vannak kihasználatlan mélygarázshelyek, tehát fölösleges újabbat építeni; ráadásul ez ellenkezik a modern közlekedésfejlesztési elvekkel, amelyek az autós forgalom csökkentését célozzák. Két évre tönkreteszi a téren lakók éle­tét, akikkel ráadásul senki nem konzultált, s a következõ két évben útlezárások lesznek az amúgy is állandóan beduguló József Attila utcában. A már megépült mélygarázs is számos kockázatot rejt magában, a szellõzõrendszer levegõszennyezõ hatásától kezdve a talajvíz felduzzadásáig. Az tehát szinte a legkisebb baj, hogy kivágták a fákat, amelyek egy része valóban rossz állapotban volt, de néhány nyilván megmenthetõ lett volna.

Részleteket még nem tudunk, ugyanis a tervek nemcsak hogy nem nyilvánosak, de még csak el sem készültek. Nem vicc: a beruházó cég vezérigazgatója február végén azt nyilatkozta, hogy „a térfelszín átalakítási tervének véglegesítése még zajlik”. Nagy szerencse, hogy engedélyt azért így is kaptak rá. Az InfoRádióban elhangzott beszélgetésbõl kiderül, hogy a buzgó faültetés mellett ezt a teret is jól le fogják díszburkolni, a mélygarázst pedig 2018 elején kezdhetik el használni az autósok. Ha véletlenül egy luxusszálloda keresne parkolóhelyet a vendégei­nek, az sem jelent majd problémát, ugyanis ez amolyan luxusmélygarázs lesz, amelyben „a parkolóhelyeken kívül lesz autómosó, elektromos autók töltésére alkalmas beállóhely, motorparkoló, biztonságos és kulturált kerékpár-tárolási lehetõség zuhanyzóval, széf, csomagmegõrzõ”. Az OTP Ingatlan 4 milliárdot szán a nemes célra.

Azt még tegyük hozzá, hogy ebbõl szerencsére részesül a generálkivitelezõ West Hungária Bau Kft. is, amely éppenséggel pont annak a Paár Attilának az érdekeltsége, akinek másik cége tavaly megszerezte Tiborcz István részesedését az Elios Zrt.-ben. Mint arra jól emlékezhetünk, Tiborcz a különbözõ magyar és európai eljárások meg az állandósult politikai támadások közepette adta el a páratlanul sikeres céget, miután az furcsa közbeszerzéseken többmilliárdnyi közpénzt szedett össze. A Direkt36 cikkébõl pedig azt is tudjuk, hogy idén márciusban, vagyis a József nádor téri építkezés beindulásával egy idõben az Elios majdnem egymilliárd forint osztalékot fizetett ki új tulajdonosának.

Nem sokkal késõbb, március 30-án a Fõvárosi Közgyûlés úgy döntött, hogy felbontja a szerzõdést az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesülettel, és a József nádor téri átmeneti hajléktalanszálló 64 lakóját augusztus végétõl a város szélére, egy munkásszállóba számûzi. A különösen embertelen lépésnek Tarlós szerint semmi köze a luxusszállóhoz, csak a véletlen mûve, hogy 16 évnyi zavartalan együttmûködés után pont most lett elegük abból, hogy a téren hajléktalanokat is látni (bõvebben lásd: Útban vannak, Magyar Narancs, 2016. május 5.).

A József nádor téren tehát az V. kerületi önkormányzat, a fõváros és az OTP külön-külön, de majdnem egyszerre meghozott döntéseibõl következõen két év múlva rendelkezésre áll majd egy minden igényt kielégítõ mélygarázs, eltûnnek a hajléktalanok, és az egész térfelszín megújul. A kormány mindettõl teljesen függetlenül arról is döntött tavaly novemberben, hogy a nem sokkal korábban a Polat- és Tiborcz-szál cégei­hez került Postabank-székház melletti Nemzetgazdasági Minisztériumot felköltözteti a budai Várba, legkésõbb 2017 végén. A Heti Válasz hallott olyan pletykát, hogy az épületet Pharaonnak tervezik privatizálni.

Muskátlis teraszokon

Merthogy történt egy kis baleset. Láttuk, milyen olajozottan ment minden: a holland Polat-cég, az AMX egy közvetítõn keresztül megvette a két magyar AMX-et, amelyek pár hónap alatt megszerezték a Spitz-villát és a Postabank-székházat, majd társultak az ugyanekkor a turai kastélyt megkaparintó, Tiborczhoz közel álló céggel. Nem is rossz ingatlanpark ez két fiatal cégnek! Idén márciusban azonban a József nádor téri céget egyszer csak eladták az egyik Pharaon-cégnek, vagy­is Namousnak. Vagyis mintha a luxusszállónak napról napra alkalmasabb József nádor téri ingatlan kikerült volna Tiborcz István látóterébõl. De ez csak a látszat: Tiborcz és neje, Orbán Ráhel ugyanis az üzlet minden résztvevõjével tartja a kapcsolatot.

Emlékeztetnénk rá, hogy Tiborcznak hivatalosan semmi köze a BDPST Zrt.-hez – meg egyáltalán, az itt emlegetett üzletek egyikéhez sem. Ehhez képest arra lettünk figyelmesek, és ezt a Gresham-palota teraszáról készített képeink is tanúsítják, hogy miután a török cég eladta a Postabank-székházat birtokló céget a jordán cégnek, Tiborcz István és Orbán Ráhel mindkét féllel tárgyalásokat folytatott.

Április elején a napsütéses Széchenyi István téren Adnan Polat, valamint fia és vezérigazgató-helyettese, Kerim Polat tárgyalt a miniszterelnök lányával. Aki mellett nem más ült, mint Rahói Zsuzsanna, a Miniszterelnöki Kabinetiroda tanácsadója, aki már 2012-ben is a miniszterelnök nemzetközi stábjában dolgozott fõosztályvezetõként, a legmagasabb, havi bruttó 883 ezer forint fizetésért, és akinek kapcsolatai és nyilvános szereplései alapján a Közel-Kelet a szakterülete. (Rahói nem válaszolt a kérdésünkre, hogy mirõl tárgyalt Polatékkal.)

Ezután fényképészünk vissza-visszatért a teraszhoz, amely úgy nézett ki, mint valami megelevenedõ cégháló. Nem sokkal késõbb például Polat tárgyalt intézõjével, Karakussal, hogy távozása után Tiborcz üljön le a helyére, és beszélgessen Karakussal és Turgut Kabacával, Polat másik vezetõ beosztású alkalmazottjával. Két héttel késõbb pedig azt láttuk, hogy Tiborcz legalább két egymást követõ napon találkozik a Pharaont képviselõ Namous ügy­véd úrral, illetve Zaid Naffa konzul õméltóságával. És tervrajzokat nézegetnek.

Aztán május elején azt láttuk egy terasszal arrébb, hogy Tiborcz a József nádor téren kivitelezõ Paár Attilával beszélget, a harmadik pedig egy olyan külföldi férfi, akit korábban Polattal láttunk. Nem folytatjuk, egyelõre.

A nemzetközi együttmûködés rendszere

Nézzük inkább az esetleges nehézségeket. Az egyaránt leromlott állapotú seregélyesi és turai kastély, a Postabank-székház, a Spitz-villa és az esetleges újabb ingatlanok felújítása természetesen nem kevés pénzbe kerül. Hatalmas szerencse, hogy az április végén benyújtott 2017-es költségvetés ki­agyalói gondoltak azokra, akik pont idén szeretnének mûemléket felújítani. A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy jövõre százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a mûemléki épületek felújításának költ­sége a társasági adó alapjából. A korrupt kastélytulajdonosok kedvenc mellékletkiegészítése pedig arról gondoskodik, hogy „ha magánszemély a felújító vagy karbantartó, akkor az érdekkörébe tartozó társas vállalkozás erre a célra szánt adománya illetékmentességet élvez. Azaz, aki megfelel a tervezett jogszabályban foglal­taknak, a saját cégei között illetékmentesen tudja járatni ezeket az összegeket” – derül ki a cikkbõl.

Még korai lenne azonban azt saccolgatni, vajon hány milliárd forint közpénz érkezik a fenti adókedvezményen vagy a kereskedõházak rendszerén keresztül a török és a jordán céghálóba, hiszen mindehhez jó eséllyel a cégalapításkor emlegetett pályázatokat és banki hiteleket is hozzáadhatjuk hamarosan. A jövõbe vetett hit töretlenségére utal, hogy a holland Polat-cég, a HBRE március végén három újabb magyar céget alapított. Mindegyiknek 10 ezer euró a tõkéje, mindegyiknek az ingatlankezelés a fõtevékenysége és mindegyiket a Polat Holding pénzügyi igazgatója, az egyik Polathoz köthetõ offshore cégben is felbukkanó Neset Özgür Cireli vezeti. Aggodalomra azonban semmi ok, mivel Tiborcz István a három új cégnek is a közelében marad, mivel azokat ugyanúgy a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda képviseli, mint a korábbi AMX-cégeket, és az ügyvédi iroda címére is vannak bejegyezve. Márpedig merõ véletlenségbõl pont ennél az irodánál dolgozik Martonyi János veje, Tiborcz István ismerõse, Nemescsói András. Egy G2G nevû cégben Nemescsói együtt volt igazgatósági tag Hamar Endrével, tavaly márciusban azonban mindketten kiszálltak, és jelenleg Nemescsói felesége és Tiborcz István igazgatják a céget.

A jordánok, Adnan Polat, Orbán Viktor családja és Orbán Viktor kormánya sûrû, dolgos évet zárt. A tanulságot a magyar kormányfõ már elõre, 2015 februárjában megfogalmazta: „A török tanulság ezért az, hogy a családokat támogatni kell, a családok értékét meg kell õrizni és a családokra kell építeni.”

Így fizet neki a magyar állam: a kereskedõházak

Adnan Polat nem csak ingatlanügyletekben érdekelt. Tavalyi cikkünkben (lásd: Pénzesõ, Magyar Narancs, 2015. november 26.) már megírtuk, hogy a kétséges hatékonysággal mûködõ nemzeti kereskedõházak rendszerének legnagyobb haszonélvezõje a tavaly március 30-án alapított ALX Magyar–Török Kereskedelmi Központ Kft. (ALX). A 30 milliós tõkével létrehozott cég kizárólagos tulajdonosa az isztambuli Polat Holding.

A Külügyminisztérium többségi tulajdonában álló Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. (MNKH) a tavaly közzétett adatok szerint Polat cégét azzal bízta meg, hogy Törökországban, Görögországban és Cipruson összesen nyolc helyi kereskedõházat hozzon létre és üzemeltessen – nagyon sok pénzért. A házak egyszeri nyitási díja 535 ezer euró (közel 170 millió forint) volt, míg a mûködtetés kereskedõházanként az elsõ évben havi 30 ezer, a második évtõl havi 25 ezer euróba kerül a magyar adófizetõknek (vagyis a számla végösszege az elsõ évben meghaladja az egymilliárdot és a további években is megközelíti a 800 milliót). Az MNKH és az ALX közötti kontraktus egyik érdekessége, hogy a céget még be sem jegyezték (erre csak április 21-én került sor), ám addigra nemhogy leszerzõdtek vele, április 20-án már szerzõdést is kellett módosítani.

Megkerestük az ALX-et, hogy az elmúlt egy évben mire jutottak a szerzõdés végrehajtása során, megnyíltak-e a kereskedõházak és hol, illetve milyen üzleteket sikerült tetõ alá hozniuk és kikkel. Elnagyolt válaszokat kaptunk. Meglepetésünkre azonban a budapesti cég nem a saját tevékenységérõl küldött egyoldalas összesítést, hanem egy bizonyos ALX Polat Foreign Trade nevû vállalkozáséról. A török cégadatbázis szerint a céget ugyancsak a Polat Holding alapította, nyolc nappal azután, hogy Magyarországon létrehozta az ALX-et. A török cég – korábbi nevén ALX Macar Ticareti Geliºtirme Merkezi, vagy­is ALX Magyar Kereskedelemfejlesztési Központ – tõkéje 100 ezer török líra (közel 10 millió forint), ügyvezetõje Galip Yilmaz, aki idén áprilisban a magyar ALX-ben is feltûnt ügyvezetõként. Nem világos, hogy a Polat-féle céghálóban milyen szerepet szántak a két ALX-nek – a fentiekbõl valószínû azonban, hogy az MNKH pénzének egy része a török ALX-nél köt ki. A budapesti iroda válaszából annyit tudunk, hogy a törökországi cég több mint 40 üzleti találkozót szervezett, kiállításokon 180 személyes kapcsolatfelvételt hozott össze cégvezetõkkel és piackutatást végzett magyar exportõrök számára – mint írják: „ezüsttálcán kínálnak jövedelmezõ kapcsolatokat”.

A hazai cégadatbázisból kiderül továbbá, hogy 2015 októberében a magyar ALX 30 ezer euró alaptõkével Görögországban egyszemélyes céget alapított, Cipruson pedig 15 ezer euróval fióktelepet hozott létre. A nyolc kereskedõháznak azonban nincs nyoma, sem a cégpapírok, sem az ALX lapunknak küldött válasza nem részletezi ezek mûködését. Pedig a pénzt kifizették. Mesterházy Attila szocialista képviselõ írásbeli kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter idén február elején elismerte: az irodák kialakításához „a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. 535 ezer euró egyszeri díjjal járult hozzá”.

Az MNKH közben 3,36 milliárdos tendert írt ki kereskedelemfejlesztési és promóciós központ létrehozására és mûködtetésére törökországi helyszíneken. Áprilisban megjelent felhívásuk némiképp ellentmondásos: egy helyütt „sikeres közép-ázsiai jelenlét elérését” célozzák, másutt azonban a nyertes ajánlattevõ tevékenységét Törökországra, Görögországra és Ciprusra korlátozzák. Ezen országcsoport viszont kísértetiesen egyezik az MNKH és a magyar ALX közötti szerzõdés országaival. A közbeszerzési kiírás Törökország öt városát – Isztambul, Ankara, Izmir, Gaziantep és Bursa – jelölte meg a teljesítés helyeként, és a sors különös kegyelmébõl az ALX-csoport törökországi ága éppen ebben az öt városban aktív (mint ahogy ez az ALX egyik ügyvezetõje, Spányik Péter tavaly novemberi elõadásából kiderült).

Az MNKH a fenti pályázattal párhuzamosan egy másik tendert is meghirdetett, amelyben kereskedõházi partneriroda-hálózat kialakítására és mûködtetésére várták a jelentkezõket. A kiírás összesen 52 irodára és közel ugyanennyi országra vonatkozott, értéke 6 milliárd forint. A török pályázattal összevetve ez súlyosa
Ezt olvassák mások:
Felfedte kilétét a Borkairól szivárogtató férfi
Az elmúlt hetek hazai politikai életét felborzoló „ördög ügyvédje” hétfõn egy ...
Szijjártó az uniós miniszterek helyett a Türk Tanács csúcstalálkozóját választotta
10,5 millió forintba kerül egy klónozott cica, de a menhelyek tele vannak igazi cicákkal!
Kósa Lajos: A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak
  
Orbán Viktor levelet csempészett a házhoz küldött diplomák mellé
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
  
800 alkalmazottat küldött el Mészáros Lőrinc szállodalánca, közben 17 milliárdos támogatást kapott
  
KSH jelentés: 400 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset márciusban
  
13 éves kisfiút keres a rendőrség - Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személy, segíts egy megosztással!
  
Varga Judit: Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormányt alaptalanul vádolják
  
Müller Cecília megnyugtatott mindenkit, hogy szennyvíz útján nem tud terjedni vírus
  
5 milliárdot kap Áder János alapítványa a kormánytól
  
160 milliárddal több jutna honvédelmi kiadásokra jövőre
  
Jogvédők: csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
  
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték Orbán Viktort
  
Kiderült miért vonult ki a TEK egy budapesti ügyvédhez
  
Törvényjavaslat: a kormány az országos tisztifőorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet rendelhetne el
  
140 milliárddal több külföldi adósságot kell törlesztenie az Orbán-kormánynak jövőre
  
Deutsch Tamás: Soros György ezáltal akarja megvenni az Európai Uniót
  
Óriási a titkolózás: luxusszállót építenek a tatai Öreg-tó partjára
  
Megszorultál? - Németh Szilárd megmutatta hogyan lehet ételt főzni pusztán maradékból
  
Megszorultál? - Németh Szilárd megmutatta hogyan lehet ételt főzni pusztán maradékból
  
Szijjártó és Dzsudzsák zárt kapus meccsen szelfizett - maszk és távolságtartás sem volt
  
129 ezren vesztették el az állásukat, de csak 21 ezer hivatalosan munkanélküli
  
Hiába marasztalta el Kövér Lászlót az strasbourgi bíróság, minden marad a régiben
  
Három pert is megnyertek Magyarországgal szemben
  
Jövőre sem adja vissza az önkormányzatoknak a gépjárműadót a kormány
  
Orbán azonnali hatállyal felmentett egy helyettes államtitkárt
  
Müller Cecília: 100 ezer lakosra öt elhunyt és 38 beteg jut
  
Palkovics: a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni
  
Hazavinné a Mercedes a teljes nyereségét - Ez közel 95,6 millió eurós osztalékot jelent
  
Honvédelem: Megerősített határvédelem a déli határszakaszon
  
Magyar Orvosi Kamara: a teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát
  
Gyanúsított lett Berki Krisztián - Két évvel korábbi autóbalesete után rabosították
  
Egymilliárd euró támogatást adnak az önkormányzatoknak Ausztriában
  
Kásler: vannak akik megfeledkeznek elemi feladataikról, és veszni hagyják polgártársaikat, honfitársaikat, a magyar embereket
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
  
Orbán: köszönettel tartozhatnak Kásler Miklós professzor úrnak
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
  
Szijjártó: folytatják a vajdasági gazdasági programot, melyre 6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány
  
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 7 migráns Eperjes pusztánál - Rendőrségi hírek
  
Rekordnyereséget könyvelhetett el Mészáros Lőrincék hotelje
  
Könnyes szemmel könyörgött a pénzért a fegyveres rabló egy szegedi virágboltban
  
A rendőrség 750 ezerre büntetett egy dudáló tüntetőt, és bizonyítékként a Vadhajtások videóját használták fel
  
Budapest: Egy egyéves kisfiú az életét vesztette a balesetben - piroson hajtott át az autós, éppen a család elé
  
Palkovics: a közfoglalkoztatásban kínálnak munkalehetőséget, a jelenlegi 82 ezres létszámot akár 200 ezerre is lehet növelni
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
  
Szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler a kórházaknál
  
Dömötör Csaba: Magyarország a legjobban védekező országok között van
  
Németh Szilárd: A Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
  
Katonai középiskolát építenek Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron
  
Orbán döntött: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel
  
Palkovics: Egymillió embernek már segített a kormány
  
Hivatalosan is elismerték, hogy Mészáros Lőrinc cége felelős a hatalmas bűzzel kísért vízszennyezésért
  
Németh Szilárd toborzás: 6 hónapos kiképzés bruttó 161 ezer forintos illetmény
  
Bakondi: továbbra is mintegy 130 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon
  
Fidesz: Karácsony Gergely ismét nem mond igazat
  
36,5 milliárd forintot ad a kormány határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására
  
Államtitkár: időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  
Müller Cecília: adattisztítás történt
  
Új iskolát építenek Felcsúton
  
Közmunkára ítéltek rémhírterjesztésért két magyar férfit
  
Az izraeli külügyminiszter cáfolja Szijjártót: nem beszélt sem bevándorlásról, sem szuverenitásról, sem nemzeti identitásról
  
Napsütésre és esőre is készülni kell a hétvégén
  
Már Deutsch Tamás is beszólt Karácsony Gergelynek
  
Orbán: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek
  
Kásler szerint sosem hangzott el olyan utasítás, hogy ki kellene üríteni a kórházi ágyakat
  
Matolcsy György fiának cége közel háromszázmilliós támogatást kapott a kormánytól
  
Palkovics: a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak
  
Szijjártó Péter: Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását
  
Operatív törzs: Ha szép idő van, ajánlott éjjel is nyitva tartani az ablakot, de előtte tegyenek fel rovarhálót
  
Szerda éjjel megjelent közlöny: 25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
  
Több mint 2 milliárd forint osztalékot fizettek ki Tiborcz István cégénél
  
Mindeközben orosz kézbe került a Dunakeszi Járműjavító vállalat
  
Június másodikától nyitnak az iskolák - az óvodák, bölcsődék működési rendjéről is döntöttek
  
Idősotthonok vezetői és kormányhivatali dolgozók fosztottak ki gondozottakat
  
Vissza nem térítendő állami támogatás - Mészáros Lőrinc közpénzből újíthatja fel a lerobbant szállodáit
  
336 millió forintot kommunikált el a kormány két hét alatt
  
Németh Szilárd: a migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
  
Kásler szerint már a műtétre váró betegeken sem kell koronavírustesztet végezni
  
Müller Cecília: Vigyünk magunkkal uzsonnát és tízórait. Ne felejtsük el az innivalót sem
  
Nem tartotta be a 14 napos karantént Dzsudzsák? - Orbán fotója buktatta le
  
Új stadiont ígért Orbán Viktor Pécsnek
  
Továbbra sincs gyanúsítottja a Borkai ellen indított eljárásnak
  
Arról írnak a brit iskolaújságban hogy Magyarország már nem demokrácia
  
108 millió ember ismét karantén alá kerül Kínában a koronavírus miatt
  
Bakondi György: jelentős aktivizálódás tapasztalható a fő migrációs útvonalakon
  
22 milliárdért újítja fel Mészáros Lőrinc és partnere az Erzsébet-táborokat
  
Megszavazták: 10 évre titkosak a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt egyes adatai
  
Hivatalos: nem bűncselekmény, hogy az állam túlárazva vette meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől
  
Bár nem terjesztik a koronavírust, Müller hosszú előadást tartott a kullancsokról és a szúnyogokról
  
Kásler: fokozatosan újraindítottuk az egészségügyet
  
Németh Szilárd: a honvédség szakácsokat, felszolgálókat is keres, a jelentkezőknek könnyített alkalmassági vizsgán kell megfelelniük
  
Müller Cecília: a magyar hatóságok tökéletesre vizsgáztak
  
Varga Judit: "soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen"
  
A kormány támogatja hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
  
Varga Judit: 2020 legyen az áldozatsegítés éve
  
Kósa Lajos: A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak
A válság bizonytalanná tette a világpiaci kilátásokat, ezért belföldön a lehető legjobb feltételeket kell biztosítani az újrakezdésre készülő cégek számára - jelentette ki a külga...
  
Kósa Lajos: A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak
A válság bizonytalanná tette a világpiaci kilátásokat, ezért belföldön a lehető legjobb feltételeket kell biztosítani az újrakezdésre készülő cégek számára - jelentette ki a külga...
  
Orbán Viktor levelet csempészett a házhoz küldött diplomák mellé
Egyetlen magyar sincs egyedül, üzeni diplomás honfitársainak a miniszterelnök. Az oklevél, annak mellékletei és az egyetem által küldött egyéb papírok mellett egy levél is a kezébe csú...
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol a kéz- és felületfertőtlenítő termékekből kórházakba, állami és önkormányzati intézményeknek, közszolgáltató c...
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol a kéz- és felületfertőtlenítő termékekből kórházakba, állami és önkormányzati intézményeknek, közszolgáltató c...
  
800 alkalmazottat küldött el Mészáros Lőrinc szállodalánca, közben 17 milliárdos támogatást kapott
Mészáros Lőrinc szállodalánca kirúgott 800 alkalmazottat, miközben 17,7 milliárdot kaptak az államtól felújításokra a Kisfaludy-program keretében, írja a Népszava. A 24.hu írta meg, ...
  
KSH jelentés: 400 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset márciusban
Márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, 9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a nettó átlagkereset is 9,1 százalékkal nőtt év...
  
13 éves kisfiút keres a rendőrség - Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személy, segíts egy megosztással!
A rendőrség 2020-05-25 eltűnési dátummal tette közzé a kisfiú keresését. A keresés mindaddig aktív, amíg a cikk alján elhelyezett linken aktív keresési oldal jelenik meg.
  
Varga Judit: Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormányt alaptalanul vádolják
Megint bebizonyosodott, hogy a hazai és a brüsszeli baloldal alaptalanul, politikai alapon vádolta a magyar kormányt az elmúlt hónapokban, hiszen ma benyújtásra kerül az a törvényjavaslat, ...
  
Müller Cecília megnyugtatott mindenkit, hogy szennyvíz útján nem tud terjedni vírus
Változatlanul alacsony az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma az egész ország területén - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős...
  
5 milliárdot kap Áder János alapítványa a kormánytól
A kormány 5 milliárdot ad Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának, derül ki egy kormányhatározatból, ami a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. A köztársasági elnök kl...
  
160 milliárddal több jutna honvédelmi kiadásokra jövőre
A kormány által május 26-án, kedden benyújtott költségvetési javaslat szerint mintegy 162 milliárd forinttal emelik a honvédelmi kiadások keretét: jövőre mintegy 778 milliárd forint jut...
  
Jogvédők: csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
Miután a kormány kedd éjjel benyújtotta a parlamentnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról szól...
  
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték Orbán Viktort
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték a miniszterelnököt - szúrta ki a Hvg. Tették ezt egy videóban, ahol Szikora Róbert előadóművész mellett látható Nógrádi László egyk...
  
Kiderült miért vonult ki a TEK egy budapesti ügyvédhez
Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított nyomozást a Fővárosi Nyomozó Főügyészség egy budapesti ügyvéd és társai ellen, akik a gyanú szerint saját...
  
Törvényjavaslat: a kormány az országos tisztifőorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet rendelhetne el
Újdonságot is rejtettek az úgynevezett felhatalmazási törvény visszavonásáról szóló javaslatba - írja a HVG. Eszerint a kormány az országos tisztifőorvos javaslatára, miniszteri előt...
  
140 milliárddal több külföldi adósságot kell törlesztenie az Orbán-kormánynak jövőre
Forintban, a mostani árfolyamok alapján, amelyek azonban - mint azt az idén nagyon is megtapasztalhattuk - változhatnak, s nem feltétlenül a hazai fizetőeszköz erősödésének irányába. Az ...
  
Deutsch Tamás: Soros György ezáltal akarja megvenni az Európai Uniót
A Földi-Kovács Andrea vendégei Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője és Bohár Dániel, a Hír TV szerkesztő-riportere ...
  
Óriási a titkolózás: luxusszállót építenek a tatai Öreg-tó partjára
Még a beépíthetőségi szabályozást is módosítani kell, de a Hell Energy kitart. A tatai Öreg-tó partját választotta a 120 szobás luxusszálloda-beruházásának helyszínéül a Hell c...
  
Megszorultál? - Németh Szilárd megmutatta hogyan lehet ételt főzni pusztán maradékból
Lássuk a receptet: Babletykó húsvéti maradékokból Hozzávalók: A hűtőből: a nagyszombati főtt-füstölt sonka apróra vágott maradéka, annak szemes borsos, babérleveles, veres- és fokh...
  
Megszorultál? - Németh Szilárd megmutatta hogyan lehet ételt főzni pusztán maradékból
Lássuk a receptet: Babletykó húsvéti maradékokból Hozzávalók: A hűtőből: a nagyszombati főtt-füstölt sonka apróra vágott maradéka, annak szemes borsos, babérleveles, veres- és fokh...
  
Szijjártó és Dzsudzsák zárt kapus meccsen szelfizett - maszk és távolságtartás sem volt
A Puskás Arénában rendezték meg a Magyar Kupa-elődöntő visszavágóját a Honvéd és az MTK között. A Honvéd volt a házigazda, de a stadionja még épül, ezért aztán valahogy úgy esett...
  
129 ezren vesztették el az állásukat, de csak 21 ezer hivatalosan munkanélküli
Kiszámolta a KSH: egy hónap alatt egy ezrelékponttal nőtt a munkanélküliség. Az egy évvel korábbihoz képest 0,3, január-március óta pedig csak 0,1 százalékkal nőtt a munkanélkülis...
  
Hiába marasztalta el Kövér Lászlót az strasbourgi bíróság, minden marad a régiben
Az Országgyűlés szerint az EJEB keddi döntése számos ponton alátámasztja a magyar kormány álláspontját. Több magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát is megsértette K...
  
Három pert is megnyertek Magyarországgal szemben
Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma három olyan ítéletet is kihirdetett, amit a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet megnyert a magyar állammal szemben. 1. Tüntetés betiltás...
  
Jövőre sem adja vissza az önkormányzatoknak a gépjárműadót a kormány
A főpolgármester délután a költségvetés kedden benyújtott tervezetéről azt mondta a sajtótájékoztatóján, hogy abban két olyan változtatás is van, amely „drámai mértékben lehetet...
  
Orbán azonnali hatállyal felmentett egy helyettes államtitkárt
A miniszterelnök gyakorlatilag azonnali hatállyal mentette fel dr. Nemessányi Zoltánt – írja a Privátbankár. A nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitká...
  
Müller Cecília: 100 ezer lakosra öt elhunyt és 38 beteg jut
Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ez is azt igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában van - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért f...
  
Palkovics: a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni
A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent többletbért - közölte az innovációs és technológiai miniszter kedden Kecskeméten. Pa...
  
Hazavinné a Mercedes a teljes nyereségét - Ez közel 95,6 millió eurós osztalékot jelent
Ez közel 95,6 millió eurós osztalékot jelent, köszönhetően annak, hogy a stuttgarti autógyár itteni érdekeltsége csaknem 7 százalékkal több profitot termelt 2019-ben, mint egy évvel kor...
  
Honvédelem: Megerősített határvédelem a déli határszakaszon
A Magyar Honvédség a határvédelmi feladatokban évek óta, folyamatosan részt vesz. Az elmúlt időszakban – a szomszédos országokban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ...
  
Magyar Orvosi Kamara: a teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát
Visszautasítja a Magyar Orvosi Kamara elnöksége Kásler Miklós nyilatkozatát. Reagált a Magyar Orvosi Kamara elnöksége Kásler Miklós vádjaira. Az emberierőforrás-miniszter azt nyilatkozt...
  
Gyanúsított lett Berki Krisztián - Két évvel korábbi autóbalesete után rabosították
Két évvel korábbi autóbalesete után rabosították a korábbi főpolgármester-jelöltet. “Korábban tanú voltam, most pedig hirtelen gyanúsított lett belőlem” – mondta a Blikknek Be...
  
Egymilliárd euró támogatást adnak az önkormányzatoknak Ausztriában
Nehéz helyzetben vannak a válság miatt az önkormányzatok, a kormánynak segítenie kell őket – mondta az osztrák kancellár. A települési önkormányzatoknak hirdetett támogatási csoma...
  
Kásler: vannak akik megfeledkeznek elemi feladataikról, és veszni hagyják polgártársaikat, honfitársaikat, a magyar embereket
Az emberierőforrás-miniszter olyan adatokat idézett, amelyek szerint az összes, idősotthonban élő, igazoltan fertőzött ember több mint fele fővárosi fenntartású intézmény lakója. M...
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
Folytatódik a 4iG sikerszériája. Sokadik pályázatával is nyert a 4iG: a cég ezúttal a Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatási feladataira kiírt közbesze...
  
Na ki nyert a legújabb 3,7 milliárdos pályázaton?
Folytatódik a 4iG sikerszériája. Sokadik pályázatával is nyert a 4iG: a cég ezúttal a Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatási feladataira kiírt közbesze...
  
Orbán: köszönettel tartozhatnak Kásler Miklós professzor úrnak
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamenti azonnali kérdések órájában, hogy ha szerinte Kásler Miklós emberierőforr...
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a lelkesen alákérdező munkatársa kérdésére újf...
  
Kásler állítja, végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a lelkesen alákérdező munkatársa kérdésére újf...
  
Szijjártó: folytatják a vajdasági gazdasági programot, melyre 6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány
Röszkéről, Magyarország Szerbia határáról a két ország közti egyik legnagyobb határátkelőhelyről jelentkezett be hétfőn reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.....
  
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 7 migráns Eperjes pusztánál - Rendőrségi hírek
A rendőrök 2020. május 25-én 0 óra 30 perckor hét illegális migránst tartóztattak fel Eperjespuszta térségében. A férfiakból álló csoport tagjai szír állampolgároknak vallották mag...
  
Rekordnyereséget könyvelhetett el Mészáros Lőrincék hotelje
Beindult tavaly a Puskás Ferenc Sport Hotel szekere, az emelkedő bevételeknek köszönhetően két egymást követő veszteséges év után hirtelen rekordnyereséget könyvelhetett el az üzemelte...
  
Könnyes szemmel könyörgött a pénzért a fegyveres rabló egy szegedi virágboltban
Fehér baseball sapkában, szájmaszkban ment rabolni egy férfi egy szegedi virágboltba. Az eladó az RTL Híradónak elmondta, hogy amikor nem adta át a bevételt a rablónak, az könyörögni kez...
  
A rendőrség 750 ezerre büntetett egy dudáló tüntetőt, és bizonyítékként a Vadhajtások videóját használták fel
Miután Hadházy Ákos független parlamenti képviselő bejelentette, hogy a nagyon magas bírságok miatt inkább nem szerveznek a kórházi ágyak kiürítése ellen dudálva tiltakozó demonstrác...
  
Budapest: Egy egyéves kisfiú az életét vesztette a balesetben - piroson hajtott át az autós, éppen a család elé
Szörnyű baleset történt Budapesten: 1 éves kisfiú halt meg. Eddig tisztázatlan körülmények között vasárnap délután összeütközött két autó a XXII. kerületi Kolozsvári utcában. ...
  
Palkovics: a közfoglalkoztatásban kínálnak munkalehetőséget, a jelenlegi 82 ezres létszámot akár 200 ezerre is lehet növelni
Áprilisban már 10 milliárd forintot kellett kifizetnie az Orbán-kormánynak a különböző munkanélküli ellátásokra. Már hiány van a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban, pedig összességében...
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációvezetője a holnapra te...
  
Deutsch Tamás: Kiábrándító és szánalmas, ami az Európai Parlamentben történik
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációvezetője a holnapra te...
  
Szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler a kórházaknál
Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában álló egészségügyi intézménye...
  
Dömötör Csaba: Magyarország a legjobban védekező országok között van
A rendkívüli jogrend visszavonása azért történhet meg, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát eredményesen zárta Magyarország - mondta Dömötör Csaba, a Miniszte...
  
Németh Szilárd: A Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója
A Magyar Honvédség mint az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével vesz részt a kormány gazdaságvédelmi pr...
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
A kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a kormány és az Európai Bizottság között kötendő, a COVID-19-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi koc...
  
Magyarország uniós hitelt vesz fel
A kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a kormány és az Európai Bizottság között kötendő, a COVID-19-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi ...
  
Katonai középiskolát építenek Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron
Két új katonai középiskola építéséről ír a Magyar Nemzet. A kormánylap szerint Hódmezővásárhelyen már befejeződtek az ehhez szükséges statikai vizsgálatok, és elkészültek a hon...
  
Orbán döntött: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel
Orbán Viktor felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy aláírja a Magyarország számára is ideiglenes támogatást nyújtó közös uniós eszköz létrehozásáról szóló önkéntes...
  
Palkovics: Egymillió embernek már segített a kormány
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet. Mostanáig már több mint 110 ezer ember bért...
  
Hivatalosan is elismerték, hogy Mészáros Lőrinc cége felelős a hatalmas bűzzel kísért vízszennyezésért
Elismerték, hogy a Mészáros tulajdonában lévő visontai keményítőgyár, a Viresol felelős a tavaly novemberi, hatalmas bűzzel kísért vízszennyezésért a Mátrai Erőmű telephelyén lév...
  
Németh Szilárd toborzás: 6 hónapos kiképzés bruttó 161 ezer forintos illetmény
Fél éves kiképzés és bruttó 161 ezer forint illetmény vár azokra, akik jelentkeznek most speciális önkéntes tartalékos szolgálatra. Szombatra újabb 35 fertőzöttet regisztráltak, íg...
  
Bakondi: továbbra is mintegy 130 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon
A migrációsnyomás-fokozás undisputed világbajnoka, élő legendája, zsinórmértéke és mértékegysége, miniszterelnök személyes migrációs barométere péntek este, ahogy az utóbbi öt ...
  
Fidesz: Karácsony Gergely ismét nem mond igazat
Karácsony Gergely a legutóbbi interjújában azt állította, hogy minden, most meghozott döntést előzetesen egyeztetett a frakcióvezetőkkel, és jelentős részüket a Fidesz is támogatta. E...
  
36,5 milliárd forintot ad a kormány határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a gazdaságvédelmi alapból különféle célokra. A...
  
Államtitkár: időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket
Időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operat...
  
Müller Cecília: adattisztítás történt
Megosztott néhány olyan adatot Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs „tájékoztatóján”, ami a napi jelentésekben nem szokott szerepelni. Ezek szerint a járvány kezdete óta...
  
Új iskolát építenek Felcsúton
Az elképzelés szerint a 16 tantermes épülethez egy 1000 négyzetméteres tornacsarnok is társul majd. Egy új, 16 tantermes, Felcsúton megépülő iskola kivitelezésére írt ki közbeszerzé...
  
Közmunkára ítéltek rémhírterjesztésért két magyar férfit
Közérdekű munkára ítéltek két férfit Békéscsabán, akik valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról - tájékoztatta pénteken kö...
  
Az izraeli külügyminiszter cáfolja Szijjártót: nem beszélt sem bevándorlásról, sem szuverenitásról, sem nemzeti identitásról
Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtt videót tett közzé Facebook-oldalán, majd később a minisztérium közleményt is kiadott arról, hogy telefonon felhívta Gabi Askenázi izraeli k...
  
Napsütésre és esőre is készülni kell a hétvégén
Napsütésre és esőre is készülni kell a hétvégén. Emellett a hajnali órákban helyenként fagy is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrej...
  
Már Deutsch Tamás is beszólt Karácsony Gergelynek
Deutsch Tamás a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben Karácsony Gergelybe szállt bele. Rövid, de kemény üzenetet fogalmazott meg egy facebookos bejegyzésében a Fidesz EP-k...
  
Orbán: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek
A kormány bejelentette, hogy visszavonják a különleges jogrendet. Ennyire jól állunk? - kezdődött Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjúja, mire a miniszterelnök tömören í...
  
Kásler szerint sosem hangzott el olyan utasítás, hogy ki kellene üríteni a kórházi ágyakat
Interjút közölt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel a kormánypárti Demokrata hetilap. Az interjúban Kásler többek közt arról beszél, hogy csúsztatás azt mondani, hogy ki kellet...
  
Matolcsy György fiának cége közel háromszázmilliós támogatást kapott a kormánytól
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program ...
  
Palkovics: a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak
A Gazdaságvédelmi akcióterv, a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak, vagy védték meg a munkahelyét - fejtette ki csütörtökön Vácon az innovációs...
  
Szijjártó Péter: Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a ...
  
Operatív törzs: Ha szép idő van, ajánlott éjjel is nyitva tartani az ablakot, de előtte tegyenek fel rovarhálót
Az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik. Cikkünk frissül Az Operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes elmondta, reggel 6-tól a magyar-r...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum