thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.14
THE POST
           
14
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Ez is érdekelhet:
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Fővárosi, kerületi és állami feladatok kavarodnak össze, amikor arról van szó, hogyan működik Budapest. Ennek most lehet különös jelentősége, amikor ellenzékivé válik a főváros. Összegyűjtöttük, kin mit lehet számonkérni, és milyen ügyekben kell egyezkedniük a szereplőknek.

Rég nem látott helyzetbe került Budapest: 1998 és 2002 között fordult elő utoljára, hogy éveken át nem kormánypárti főpolgármester irányítja a várost. 2010-ben volt néhány hónap, amikor Orbán Viktor már, Demszky Gábor pedig még hivatalban volt, és már az előtte lévő években sem volt felhőtlen a főpolgármester kapcsolata a kormánnyal, de most csaknem három év tartós ellenzékiségre rendezkedhet be Budapest. A következő hetek, hónapok izgalmas kérdése lesz, hogyan próbál kijönni egymással a kormány, a főváros, valamint egyes kerületek – mi most azt tekintjük át, melyikőjük mibe szólhat bele a budapestiek mindennapjaiban.

Fontos persze rögtön azzal kezdeni: minden változhat. Amit most bemutatunk, az a jelenlegi helyzet, a kormány bármikor dönthet úgy, egy kétharmados parlamenti többséggel a háta mögött, hogy elvon hatásköröket és természetesen pénzt a fővárostól. De az, hogy keménykedni kezd-e a Fidesz Karácsony Gergellyel, vagy úgy látják, hogy ezzel csak maguk ellen fordítanák a budapesti jobboldaliakat, még nehezen belátható, ezért ezzel nem ebben a cikkben foglalkozunk.


Az is biztos, hogy Karácsonynak egy szempontból nagy szerencséje van: a Fővárosi Közgyűlés többsége is ellenzéki lett. Így legalább azt kihagyhatjuk a képletből, hogy mi van, ha a közgyűlés és a főpolgármester nem jut dűlőre. Elég bonyolult a helyzet enélkül is.

Mit tehet a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés?

Az utak kezelése, valamint az, hogy a nagyobb közterületek hogyan néznek ki, nagyrészt a főváros hatásköre. Legalábbis a nagyobb utaké: egy 1273 útszakaszt felsoroló kormányrendelet határozza meg, hogy mely területek tartoznak a fővároshoz – ezt itt kerületi bontásban lehet tanulmányozni. Nagy vonalakban úgy lehet ezt összegezni, hogy a nagyobb forgalmú utak karbantartása a főváros feladata, a mellékutcák a kerületekhez tartoznak. Ugyanez áll az utak alatt átvezető aluljárókra is – viszont mivel gyakorlatilag minden aluljáró nagyobb, fővárosi hatáskörbe tartozó út alatt van, ezeknek az állapotát a fővároson lehet számonkérni.

Ha pedig valakinek a közvilágítással van baja, annak akkor is a fővárosnál kell reklamálnia, ha maga az utca kerületi fenntartású.

Bonyolult a helyzet a tömegközlekedéssel, pedig pusztán a jogszabályok alapján egyszerűnek tűnhet: a szolgáltatást a fővárosi tulajdonú BKK rendeli meg, többnyire a BKV-tól – kivéve a HÉV esetében, amit a MÁV-hoz csatoltak, és működtetése állami feladat. Csakhogy a BKK-nak az állam is ad pénzt, az pedig izgalmas kérdés lesz, hogy mennyire tud majd Karácsony és a kormány együttműködni a közlekedési cég finanszírozásában.

A lakásügyben most nincsenek nagy lehetőségei a fővárosnak, de itt ki tudják bővíteni a saját mozgásterüket. Ez most elsősorban azért kerületi feladat, mert a kerületeknek 38 ezer önkormányzati lakásuk van, a fővárosnak pedig mindössze 1 244. Azt azonban semmi nem tiltja meg a fővárosnak, hogy további lakásokat szerezzen.

A hajléktalanellátás elvileg közös fővárosi és kerületi feladat, ami sokszor arra vezetett, hogy mindenki próbálta átdobálni a problémát valaki másnak – ha fővárosi tulajdonú területen van egy hajléktalan ember, akkor ott a főváros tud valamit tenni.

Mit tehet a kormány?

Elsősorban magához vehet területeket és ingatlanokat. Ez történt például a Városligettel: hoztak egy törvényt, amellyel az addig fővárosi, illetve kerületi fenntartású terület 99 évre egy állami vállalathoz került. Vagy épp a Margitszigetet is átadták Angyalföld önkormányzata helyett a fővárosnak. Ebben bőven van zsarolási potenciál – aztán majd meglátjuk, hogy élnek-e vele.

De sok más olyan budapesti ügy van, amelyre az államnak kell pénzt adnia. Ilyen például a már sokat emlegetett tömegközlekedés, amely gyakorlatilag összeomlana, ha nem utalna a kormány pénzt a BKK-ra. A járműbeszerzés sem működik a főváros és a kormány pénzügyi együttműködése nélkül, a 3-as metróra

például azért nem vásárolhatott a főváros új szerelvényeket, mert a kormány csak felújításra engedett hitelt felvenni

Azt pedig hiába ígérte meg Karácsony, hogy fejleszteni fogja a Budapesten belüli vasúti közlekedést (és hiába érvényes a BKK-bérlet a személy- és zónázó vonatok fővároson belüli szakaszaira), ez az állami tulajdonú MÁV dolga. A MÁV-on keresztül az államé a HÉV is, sőt, minden, vasútvonal melletti útszakasz is hozzájuk tartozik.

A kampány emlékezetes pillanata volt, amikor Tarlós István megígérte, hogy éjszakánként repülési tilalom lesz Ferihegynél, amikor pedig megírtuk, hogy a szabályozás valójában nem is teljes tilalomról szólt, Karácsony Gergely a mi cikkünket megosztva ígérte meg a Facebookon, hogy tényleg nem lehet majd repülni éjjelente Budapest felett. A helyzet az, hogy egyikük sem tehette volna ezt saját hatáskörében: a repülés szabályait az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozza meg a kormány alá tartozó Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalával közösen.

A szemétszállítást is abba a körbe sorolhatjuk, amely papíron fővárosi feladat, ám nem működik az állam nélkül. A hulladékgazdálkodás és a szelektív hulladékgyűjtés ugyan a fővárosi tulajdonú FKF feladata, ez a vállalat viszont az állami kukaholdinggal szerződött, a szemétdíjat az állami cég szedi.

Ami pedig a szociális ügyeket és az oktatást illeti: az iskolák működése az államhoz tartozik, az épületek viszont lehetnek más tulajdonában is. Így eshetett meg, hogy tavaly egy angyalföldi iskola két homlokzatát a kerületi önkormányzat felújíttatta, a harmadikat az állam nem. A kórházak is állami tulajdonban vannak, itt nagy mozgástere nincs a fővárosnak.

Mit tehetnek a kerületek?

Papíron az ottani hatáskörökbe a helyi jelentőségű ügyek tartoznak. Ahogy már arról szó volt, a mellékutcák tipikusan ilyenek, de a szociális ügyek jelentős része is ide sorolható. Az óvodákat a kerületek tartják fenn, és az egészségügyi alapellátás is kerületi feladat. Rendkívül fontos kerületi hatáskör a lakásgazdálkodás, hiszen az önkormányzati lakások elsöprő többsége a kerületeké – itt az is jelent problémát, hogy a legtöbb kerület érthető módon a saját lakosainak ügyeivel foglalkozik, vagyis lakásokra hirdethet meg pályázatokat, de ha már valaki hajléktalanná vált, akkor általában csak a saját egykori lakcíme szerinti kerületre számíthat.

A szórakozóhelyek és éttermek nyitvatartását a kerületek szabályozzák. Azt is kerületenként dönthetik el, hogy a boltok késő este meddig és kora reggel mikortól lehetnek nyitva – annyi megkötéssel, hogy a reggel 6 és este 10 óra közötti nyitvatartásba nem szólhatnak bele. A zajrendeleteknél hasonló a helyzet: a kormány megírta az alapszabályokat, a kerületek ennél szigorúbb rendelkezéseket hozhatnak. De hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet: hogy a szórakozóhelyről vagy a lakásból kilépve, az utcán mikor lehet zajongani, az már attól függ, hogy az adott közterület fővárosi vagy kerületi fenntartású.

Sokkal egyszerűbb a helyzet az idei kampány egyik fontos ügyével, a parkolással: az szinte teljes egészében kerületi hatáskör. Ugyan a „parkolás feltételrendszerének kialakítása” a főváros dolga, minden más kerületi ügy.
Amikor métereken múlik, melyik terület kinek a hatásköre

Budapest egyik legnagyobb köztere, a II. János Pál pápa tér ugyan teljes egészében fővárosi tulajdonban van, ám a négyes metró megépítése után a helyi, józsefvárosi önkormányzat is kivette a részét a felújításából. Azt azonban nem nehéz megkülönböztetni, melyik részt ki renoválta. Amíg a metróhoz közelebbi területen kőjárdák, új padok és világítótestek kerültek fel (nyilván köthetően a metróberuházáshoz), a tér másik felének közel egy évvel később – a metró átadása előtti hetekben – álltak neki, ám a járdákat akkor is jórészt kaviccsal szórták fel, és sokáig váratott magára az itt található játszóterek felújítása is.

A „sokáig” épp a mostani önkormányzati választás lett: most készült el több sportlétesítmény mellett egy futókör is, ám ez is követve a régi módszert. Amíg a metróhoz közel kőjárda mellé tették, a másik oldalon csak újabb kavics került mellé – és idővel a rekortán borítású futókörre is.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Hírhez tartozó kép:
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
A Corvinus megmérte: 21 százalék a hallgatók magyarságtudata
Halálos tragédia: Állatvédőket sodort el a folyó Nagyrőcén
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Beperelte feleségét, mert túl csúnya lett a gyermekük
Ő csak akkor nyugszik majd meg, ha elpusztít engem - Hiába a rendőrségi ügy, még most is retteg az összevert miskolci anya
Friderikusz még mindig kirúgatná Balázst a tévéből
Elválik feleségétől: 87 évesen kezd új életet Vitray Tamás
Orbán üzent: Lónak a....
Nemzetközi botrány: Fizessék a határon túliak is az uniós büntetéseket
A kormány bosszúja: Megszüntetnék a havi két ingyenes készpénzfelvételt
Órisái botrány: napvilágot látott egy titkos kormányhatározat, aminek beláthatatlan következményei lesznek
Az eddigi legnagyobb veszélyre figyelmeztet a Fidesz
Tragédia: belehalt sérüléseibe a magyar kamionos amely a mélybe zuhant egy opeles miatt + videó
Az ország egyik legjobb versmondója lett egy szegedi srác
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Íme az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon
Budapesten nyit irodát a Türk Tanács - Óriási kedvezményt kapnak Orbántól
Teherautó ütközött egy középiskolásokkal teli busszal, 12-en meghaltak
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Rekord profitot termel a multi, de a kormány így is hozzájuk vágott 1,8 milliárdot
Hivatalos: védelmet kért Orbán magának és az egész családjának
Szúrós szagú gáz szivárgott a Mátrai Erőműben
A gyógyszerváltás másnapján végzett feleségével egy magyar férfi
Kizárta az erkélyre az anyukát a kisgyerek
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
18 millió forinttal húzták le csalók a pécsi önkormányzatot
Hatalmasat villant egy meteor az égbolton
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Választási csalás: Több mint száz embert hallgatott meg a rendőrség
Orbán fejéről leesett a korona
Nálunk rezisutalvány, Németországban megszavazták a minimumnyugdíjat
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Káosz: durva hiány van K-vitaminból
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Rendőrt hívtak a szomszédok - egymással ordibált L.L Junior és volt párja
Orbán: A Fidesz nem gyengült
Ismét fotó készült az állatról, ami úgy néz ki, mint egy szarvas és egy egér keveréke
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat
Orbán Viktor nevét ma a világban többen ismerik, mint egykor Puskás Ferencét
Tölgyessy: Csak újabb rendszerváltás hozhatja egyenesbe az Orbán-korszakot
Elmenekült az országból a lemondott elnök
Összefogott az ellenzék, fizetés nélkül maradt a polgármester
Teljesen átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Visszaküldik az Amerikába küldött rezsiutalványokat
Pintér volt cége őrizheti a Terror Házát
Gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel
Momentum: Ne büntetett előéletű emberek világítsák át az önkormányzatokat
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
A zebrán gázolták halálra a magyar színészt
Videón a professzor, aki tanítványa maradványait a folyóba dobta
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Kiderült, kik haltak meg a 42-esen a horror balesetben
Gulyás Gergely: tiniként ő volt a kedvenc politikusa
Óriási mennyiségű tiszta kokaintéglát sodort a partra az Atlanti-óceán Franciaországban
Hannover török származású polgármestert választott
Rejtélyes: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját
500-szor írták le a Fidesz-médiában Karácsonyról, hogy alkalmatlan
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Még mindig nem kapott pénzt a móri mészárlás nyomravezetője
Gázrobbanás döntött romba egy egész lakóházat Komorón - teljes a káosz
Mindenkit megrázott a 11 éves Dani ügye
Dzsudzsákék bemutatták a válogatott új mezét
Új történelem: a törökök nem hódítók voltak 150 évig, hanem barátok
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva