thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.13
THE POST
           
13
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe
Ez is érdekelhet:
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Ez az első alkalom 2010 óta, amikor a Fidesz azt érezheti, hogy van más szereplő is a színpadon: a gondolkodó választó, aki a kormánypártok saját képére faragott választási rendszerében is hallatni tudta a hangját, és amely így a vasárnap legnagyobb nyertese lett.A 2019-es önkormányzati választás legfőbb tanulsága az, hogy vereséget tud szenvedni a Fidesz. Hogy magát veri meg, vagy mások őt, az most másodlagos. A lényeg: Magyarország népe nem Orbán Viktor népe.

Amikor sokak számára válik világossá, hogy a hatalom képviselői erről nem vesznek tudomást, akkor megbüntetik őket. Úgy tűnik, hogy ezúttal a felismeréshez egy szaftos leleplező videó is kellett.

Abban igaza van a miniszterelnöknek, hogy az országban a legerősebb politikai erő változatlanul a Fidesz–KDNP. Ráadásul ezt az erőt jelenleg egy országos választáson fölényre tudnák váltani, noha az már messze volna a kétharmadtól. Az is igaz, hogy a hosszú távú hatalomgyakorlás szempontjából változatlanul birtokolja a kulcspozíciókat: övé a kétharmad, a megyei jogú városok többsége, a kis- és közepes településeken szinte kizárólagos a befolyása. Ettől még

a vasárnap egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen vereség volt.

Főleg ebben a rendszerben.

2006-ban, amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy az önkormányzati választás a parlamenti harmadik fordulója, a kormánypártok kezén a főpolgármesteri poszt, a fővárosi közgyűlés, 15 kerület és 7 megyei jogú város maradt, míg az annál kisebb településekről szinte kiradírozták a baloldalt. Most a Fidesz elvesztette a főpolgármesterséget és a közgyűlést, rendelkezik 9 kerülettel és 13 megyei jogú várossal, és – mint írtuk – a kis- és közepes településekkel. Igaz, ezen a szinten is érték érzékeny veszteségek: több szimbolikus helyen, ahonnét kirobbanthatatlannak tűnt a jobboldal, a fideszes jelölt most kikapott. (Régóta aktuális volt, hogy a helyi hatalomban kényelmesen elvackolódott helyi elitet kisöpörjék, így például Baján, Szentendrén vagy Vácon.) A fővárosban tehát sokkal nagyobb teret veszített a kormányzó erő, mint 2006-ban, vidéken kevésbé – a kettő nagyjából kiegyenlíti egymást. Akkor – tizenhárom évvel ezelőtt – a Fidesz úgy interpretálta az eseményeket, hogy a baloldal megrendítő vereséget szenvedett. Akkor ez igaz most a jobboldalra, a Fideszre is.

Ráadásul ez az eredmény a Fidesz-rendszerében született. A saját képére faragott közjogi struktúrában, választási rendszerben, hűbérire emlékeztető hatalomgyakorlási hierarchiában. Ebből ugyanakkor a most dolgozni kezdő ellenzéki önkormányzatoknak még komoly gondjai támadhatnak. A helyhatóságokat közben számtalan jogkörüktől, intézményeik sokaságától megfosztották, és autonómiájuk is erősen csorbult. Korántsem tevékenykedhetnek olyan szabadon, mint fideszes elődjeik 2006-ban. Így azt várni is dőreség, hogy önmagában a megszerzett Budapest és további hat megyei jogú város, illetve néhány kisebb település alkalmas lesz ellensúlyt képezni.

Az is intő jel, hogy az ellenzék számtalan belső problémája koránt sincs megoldva. Bár májusban, az EP-választáskor úgy tűnt, némileg tisztul a kép azzal, hogy az ellenzéki szervezetek közül egyértelműen kiemelkedett a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom. 2019 ősze azonban ismét összeborzolta a viszonyokat. A 25 releváns pozícióból kilencet az MSZP, hetet független politikus, hármat DK-s, kettő-kettőt pedig a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd birtokol. Bőven elképzelhető, hogy a helyosztó újrakezdődik, főleg, hogy a kisebb településeken szintén az MSZP és a Jobbik tudott még eredményt fölmutatni. (Az utóbbi megtartotta például Ózdot, Tapolcát, és megszerezte Szente

st, az előbbi változatlanul uralja Kazincbarcikát vagy Gyöngyöst.)

Ám most nem is ez a leglényegesebb, hanem az, hogy 2010 óta az első alkalom, amikor a Fidesz azt érezheti, hogy

van más szereplő is a színpadon: a magyar nép.

Az a nép, amelyik egy ismeretlen felvételkészítő jóvoltából bepillantást kapott abba, hogy mire használják a tőle kapott fölhatalmazást. Hogy mennyire meghatározó volt a Borkai-ügy, annak legjobb példája maga a győri polgármester, aki ugyan – ideig-óráig – megtarthatja székét, ám 17 százalékkal az egyik legnagyobb visszaesést könyvelheti el.

A választásoknak van nyertese is, és ez nem feltétlenül a most pozíciót szerzőket jelenti, hanem a választóközönség, amely megmutatta: még ebben a szisztémában is hallatni tudja a hangját. Azt bizonyította, hogy

tartani kell tőle, bármilyen erős politikai-gazdasági hatalom birtokában is.

A választás eredménye ugyanis nem feltétlenül csak az összefogás sikere. Olyan településeken, ahonnét sikerült a városvezetőnek távoltartania a Borkai-botrány keltette hullámokat, és helyi voksolásnak megtartani a választást, az összefogott ellenzéket is le tudta söpörni a fideszes településvezetés. Míg szintén ellenpélda Baranyi Krisztina története is, aki éppen az összefogó pártokkal szemben érvényesítette elképzelését és akaratát. Az általa elért eredmény azt mutatja, hogy a pártpaktumoknál is van hatékonyabb mód, ha ebben a politikai berendezkedésben valaki ellensúlyt akar képezni: már a jelölés fázisába be lehet vonni a népet. Baranyi nem egyszerűen győzött, hanem majdnem húsz százalékpontot vert rá a kilenc éve hivatalban lévő ferencvárosi polgármesterre. Ebben benne van az az ellenzéki munka, amelyet évekig végzett, és az előválasztás adta lendület is.

Itt kell megemlékezni egy másik teljesítményről is, Karácsony Gergelyéről. A volt zuglói polgármester, egykori LMP-s parlamenti képviselő el tudta érni, hogy homo novusként jelenjen meg Tarlós Istvánnal szemben, és

a választás Orbán Viktor rendszeréről szóljon Budapesten.

Továbbá, ami esetében is megfordította az addig süllyedőnek tűnő trendet, az az előválasztás volt. Képes volt egy adott ponton megrázni magát, és eltökélt szereplőként a közönség elé lépni.

A munkának amúgy sincs elhanyagolható szerepe. Az a blog, amelyik nyilvánosságra hozta Borkai Zsolték jachtozását, csupa olyan információval körítette azt, amelyek korábban a sajtóban – éppen lapunkban – megjelentek. A 2019-es önkormányzati választásnak van egy olyan olvasata is, hogy nem azért lehetett sikert elérni a Fidesz világával szemben, mert mindent eluralt a politikai logika, azaz a „vagy ide, vagy oda állsz” szemlélete, hanem mert a politikának nem sikerült mindent maga alá gyűrnie. Ha nehéz körülmények közt is, de egyelőre még vannak, akik művelni tudják szakmájukat. Adott esetben független lapok, újságírók.

Még a munkánál maradva meg kell emlékezni egy fontos jelenségről. 2006-ban számtalan vidéki polgármestert méltánytalanul söpört el helyéről a politikai hangulat, és most is buktak meg olyan – az országos politikától visszahúzódó – helyi elöljárók, akik sokat tettek településükért, de a Fideszre zúduló városi népharag elérte őket is. Mi nem azért állunk a semmiféle függetlenséget nem ismerő, minden autonómiát felszámolni vágyó törekvésekkel szemben, mert abban látjuk a szerepünket, hogy segítsük, hogy az egyik párt helyére a másik kerüljön. Hanem mert olyan országot szeretnénk egyszer, amelyben a teljesítményt – ideértve a közéletben nyújtott teljesítményt is, legyen az jobb- vagy baloldali – elismerik.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Hírhez tartozó kép:
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Lazíts: csak 10 perc munka, 20 perc sütés ez a meggyes csoda
Csontkovács tragédia: a 80 éves bácsit már nem tudták megmenteni a kezelés után
Én tartom a kémia-, az erkölcstan- és a fizikaórákat az osztályomban
Szúrós szagú gáz szivárgott a Mátrai Erőműben
A gyógyszerváltás másnapján végzett feleségével egy magyar férfi
Kizárta az erkélyre az anyukát a kisgyerek
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok
Fordítva szerelték fel a digitális menetrend táblát
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Káosz: durva hiány van K-vitaminból
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Két személyszállító vonat ütközött, rengetegen meghaltak
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Rendőrt hívtak a szomszédok - egymással ordibált L.L Junior és volt párja
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat
Orbán Viktor nevét ma a világban többen ismerik, mint egykor Puskás Ferencét
Tölgyessy: Csak újabb rendszerváltás hozhatja egyenesbe az Orbán-korszakot
Elmenekült az országból a lemondott elnök
Összefogott az ellenzék, fizetés nélkül maradt a polgármester
Teljesen átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Kiderült, kik haltak meg a 42-esen a horror balesetben
Gulyás Gergely: tiniként ő volt a kedvenc politikusa
Óriási mennyiségű tiszta kokaintéglát sodort a partra az Atlanti-óceán Franciaországban
Hannover török származású polgármestert választott
Rejtélyes: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját
500-szor írták le a Fidesz-médiában Karácsonyról, hogy alkalmatlan
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Nem fizetett a Pesti Srácok, végrehajtást kértek ellenük
Autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is
Jakab Péter: itt az újabb narancsos bukta
Dzsudzsákék bemutatták a válogatott új mezét
Új történelem: a törökök nem hódítók voltak 150 évig, hanem barátok
Megtörténhet a csoda Olivérrel
Orbán sem gondolhatja komolyan, hogy Erdoğan megoldja a menekültkérdést
Orbán nem alkoholista, Ő Nemzeti Italozó
Szerb Opel hajtott patakmederbe Szombathelyen
Pócs János állítólag megfenyegetett és megütött egy választópolgárt
Ledarált iratokkal teli zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
12 mérföldet sétált ez a cica hogy haza jusson, de a gazdijának már nem kellett
Segíts egy megosztással! - az egész ország Krisztiánt keresi
Részegnek tűnő férfi okozott balesetet
Kínai, török és bangladesi Mészáros 2rule-ja
Havi 500 forintból él Simek Kitty lánya és családja
Nem enyhül a gyász: elsírta magát L.L. Junior
Belép a DK-ba Kálmán Olga
Az utolsó állat is kiszabadult a delfinbörtönből
Elpusztult a tigrisek kecske barátja Tyimur
Hihetetlen: robotmadarat fejlesztettek ki svájci kutatók
Pokolgép robbant a szíriai Tell-Abjadnál
Hatalmas olajmezőt fedeztek fel Irán alatt
Fábry: a Fidesz vegyen vissza az arcából
Megismételt választások: felmosták a Fidesszel a padlót
Kigyulladt egy ukrán utasszállító futóműve
Amerikai üzent a törököknek: A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek
Hiába ismételték meg a választást, nincs eredmény Várföldén
Elhunyt Szívós István
Pikó: Rendőrhiány van a Józsefvárosban
Közölte a kormány, kiket ajánlott meghívni a rendszerváltás megünneplésére
Kormány döntés: 100 millióból ivartalanítja a kóbor kutyákat
Lázár János: Engem rendszeresen leparasztoznak, de hízelgésnek veszem
25 percre elnémult az Omega a pénteki Aréna-bulin
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva