thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.15
THE POST
           
15
Hivatalosan is búcsút mondhatnak az ivóvíznek a munkanélküliek
Ez is érdekelhet:
Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét
Marketingdíjat kapott a Coca-Cola szivárványos kampánya
Tovább él az öreg bogárhátú, de már robogóként

El tudja képzelni, hogy egy egyszerű, otthoni teafőzéshez vagy fürdéshez be kelljen lépnie egy egyesületbe? Vagy hogy be sem léphet, ha megszegi a közösségi együttélési szabályokat? Esetleg, hogy nem is kap havonta vízszámlát, csak a szomszédból megy át valaki összeszedni a pénzt?
Ez a helyzet a miskolci Lyukóvölgyben, az ország egyik legnagyobb nyomortelepén. A vízvezetéket üzemeltető kertszövetkezetek képtelenek behajtani a tartozásokat, ezért sokakat lekötöttek a hálózatról. Közben olyan szabályokat hoztak, hogy minél kevesebben léphessenek be az egyesületbe, és a vízhez se férjenek hozzá.
Hiába él itt több ezer ember, az önkormányzat széttárta a karját: az odaköltöző szegények tudhatták, hogy ez a helyzet.

„Jönnek haza a gyerekek az iskolából, és taligával, ballonokkal mennek le a vízért. Ennek nem így kéne működnie a 21. században!”Kótainé Nyárádi Mónika feldúltan magyarázott a háza előtt, miközben a háta mögött egész gyereksereg csimpaszkodott a kerítésen. Párjával és gyerekeivel együtt összesen tizenhárman laknak egy apró viskóban Miskolc Lyukóvölgy nevű, külterületi városrészén. Ez az ország egyik legnagyobb nyomortelepe, ahol ezrek élnek a szinte járhatatlan, kacskaringós utak mentén.

A legtöbb házban nincs vezetékes víz, ezért az emberek nagy része a közkutakra jár, néha hóban-fagyban, máskor tikkasztó hőségben, vagy a sárban tapicskolva. Mónikáék 2014-ig nem Lyukóvölgyben, hanem a Szabadság utcában laktak egy önkormányzati lakásban, utána vették a mostani, düledező házukat 850 ezer forintért, részletre.

Ahhoz, hogy valaki legalább az udvarra bevezetett öntözővizet használni tudja, be kell lépnie a területileg illetékes kertszövetkezetbe, és ki kell fizetnie az évi néhány ezer forintos tagdíjat. Itt ugyanis nem a városi vízszolgáltató, a MIVIZ Kft. üzemelteti a vezetékeket, mint általában, és nem is a cég intézi a vízbekötést, a vízóra-leolvasást, vagy a számlázást, hanem három egyesület:

a Lyukóvölgyi Kertművelők Egyesülete,
a Kékacél Egyesület és
a Kohász Kertművelők és Vízhasználók Egyesülete.

Amikor ez a rendszer évtizedekkel ezelőtt kialakult, Lyukóvölgy még egy víkendházas övezet volt, régen ugyanis bányászok és gyári munkások üdülői álltak itt. Az egyesületek tagjai akkoriban maguk hoztak létre saját vízhálózatot, hogy öntözni tudják a kertjeiket.

Csakhogy időközben eltűntek a munkahelyek és a bányászok is, sokan hátrahagyták a telkeiket, ahová lassan szegény emberek áramlottak. Rengetegen jöttek a környező kistelepülésekről, az utóbbi években pedig a diósgyőri stadion melletti számozott utcákból, ahonnan az önkormányzati telepfelszámolás miatt kellett távozniuk. Így ma már nem elsősorban a veteményes locsolásához, hanem főzéshez és gyerekfürdetéshez kellene a víz.
Bármikor elvehetik a vizet

Az elmúlt években sokat szigorodtak a vízhasználat feltételei. A lakóknak az egyesületi tagsághoz

bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkezniük (a közmunka nem számít bele),.
igazolniuk kell, hogy tényleg tulajdonosai a teleknek, ahol vizet akarnak használni,
be kell tartaniük a közösségi együttélés szabályait.

Ezeket azóta vezették be, hogy az egyik régi telektulajdonos, Völgyesi Annamária 2016-ban és 2017-ben átvette a Lyukóvölgyi Kertművelők Egyesülete és a Kékacél Egyesület vezetését. Nekünk is ő sorolta fel ezeket a szabályokat.

Völgyesi Annamária neve szinte szitokszóvá vált a környéken, mivel az utóbbi időben sorra kötött le telkeket a vízhálózatról, vagy eleve be sem engedte az embereket a tagok közé, amiért nem feleltek meg valamelyik elvárásnak.

Mónikáékat például tartozás miatt kötötték le, ami szerinte részben az előző tulaj miatt halmozódott fel. Amikor viszont beköltöztek, hiába szóltak az egyesületnek, senki sem olvasta le a vízórát. Hasonlóról beszélt Szabina is, aki sokáig a hegy tetején lakott a családjával, tavaly vásároltak egy lenti telket. Ekkor megkérték Völgyesit, hogy olvassa le az órát, van-e tartozás, de nem jött, csak néhány hónappal később lekötötte őket a vízről. „Be se kellett jönnie a kerítésen, csak elvágta a csövet.”

Arankáéknál a lakásban is van víz, igaz, csak korlátozva, naponta néhány óráig.

„A párom cukorbeteg, szívbeteg, ha rosszul van, éjszakára nem maradunk itt, inkább leköltözünk anyukámékhoz, ahol van víz.”A vízdíjat havonta fizetik az egyik szomszédnak, az egyesület megbízottjának, de tagokká nem váltak: „szerettük volna, de Annamária nem akarta.” Ezért attól tart, tőle is bármikor elvehetik a vizet.
„Ilyen erkölcsű emberek nem alkalmasak a tagságra”

Az egyesületi alapszabály szernt kizárás jár azért is, ha valaki vizet ad olyasvalakinek, aki nem tagja az egyesületnek.

Ezek alapján sokan úgy érzik, csak Völgyesi kénye-kedvén múlik, kit enged be az egyesületbe, és kinek szolgáltat vizet.A lyukóvölgyiek egymás után mutatták nekünk a szerintük felháborító, fenyegető hangú leveleket, amiket Völgyesitől kaptak. Aki a szolgáltatók bikkfanyelven írt, nyakatatekert mondataihoz szokott, annak tényleg meglepő lehet, hogy egy fiz

etési felszólításban Völgyesi azt írja, „semmit sem utálok jobban, mint amikor Önök mindannyian, akik a területen vannak, megpróbálnak hülyének nézni. Közlöm, sem hülye, sem naiv nem vagyok”. Ebben a levélben 500 ezer forintot követelt egy családtól, amiért engedély nélkül rákötöttek az egyesület vízhálózatára, de egyértelművé tette, hogy

„A TERÜLETEN EGYIKÜK SEM FOG ÖNTÖZŐVÍZ SZOLGÁLTATÁST KAPNI. AKKOR SEM, HA MINDENT KIFIZETNEK. REMÉLEM SIKERÜLT VÉGÉRVÉNYESEN FELFOGNI, AMIKET LEÍRTAM!” - közölte csupa nagybetűvel, majd azt írta: „Ilyen erkölcsű emberek nem alkalmasak a tagságra!”

Mónikáékkal is annyira elfajult a vitája, hogy tavaly júniusban levélben szólította fel őket a költözésre: „A bíróságon elindításra került a lakáskiürítési eljárás! Tehát ha abban reménykednek, hogy a lakcímkártya meg fogja akadályozni a kilakoltatást, TÉVEDNEK!”
Beköltöztek a „mélyigénytelenek”

„Azok panaszkodnak, akik fizetni sem tudnak” - mondta Völgyesi, akit érezhetően felzaklatott, hogy az elmúlt években odalett a kellemes, víkendházas környék, amit telektulajdonosként megszokott. „Már nem ér semmit az ingatlanom, pedig frekventált helyen van.”

Elmondása szerint a két egyesület mostanra több mint 30 millió forinttal tartozik a MIVIZ Kft.-nek, jórészt azért, mert sokan illegálisan rácsatlakoztak a hálózatra, rengeteg vizet elfolyattak, komplett telkeket is elárasztva. Azt mondta, 40-50 vízórát is elloptak, sokszor az elzárókkal együtt.

Az óriási tartozás miatt két éve a MIVIZ korlátozta a vízszolgáltatást, ami oda vezetett, hogy a fenti telkeken egyáltalán nem volt víz, függetlenül attól, hogy ki fizetett, és ki nem. 2013-ban hasonló volt a helyzet a harmadik szervezet, a Kohász Kertművelők és Vízhasználók Egyesülete területén is. Akkor Gerőcs Imre, az egyesület elnöke a helyi Jobbik segítségével kötötte le a telkeket a hálózatról.

Mivel Völgyesi képtelen behajtani a tartozásokat, esély sincs, hogy ezt kifizesse a szolgáltatónak. De nemcsak ezek miatt haragszik a Lyukóvölgyben élőkre.

„Mire egyesületi elnök lettem, már bemutatták a viselkedésüket. Minden tele van szeméttel, elbontják a házakat, nincs szigetelt szennyvíztározójuk, betörésekben vesznek részt. Mindegy, hogy cigány vagy magyar, akik nem tartják be a szabályokat, azoknak nem vagyunk kötelesek vizet szolgáltatni.”

Azt nem árulta el, hány tagja van az általa vezetett egyesületeknek, és hányan léptek be az új lakók közül, de szerinte nem fordult elő, hogy valaki betartotta volna a szabályokat, mégsem vették fel. Ennek megfelelően vannak cigány és nem cigány tagjaik is, de a szigorúbb előírásokat szükségesnek látja, mióta „ezek a mélyigénytelenek beköltöztek”.

„Ha majd ezek az egyének megtanulnak normálisan élni, és nem az utcára viszik a szemetet, nem fosztanak ki mindent, akkor elgondolkozunk.”
Rendet teszünk

A lyukóvölgyi vízhelyzet jól mutatja, milyen kibogozhatatlan helyzetek alakulnak ki egy magára hagyott nyomortelepen. Adná magát, hogy az önkormányzat foglalkozzon a helyzettel, de nem teszi.

Völgyesi próbált segítséget kérni a Miskolc Holding Zrt.-től és a MIVIZ Kft.-től is. Előbbihez be sem jutott, utóbbinál pedig hiába talált egy készséges munkatársat, semmire sem jutottak. „Megkérdeztem, miért nem zárták el a vizet már 800 ezer forint tartozásnál. Azt mondták, örüljek, hogy volt víz.”

Ettől még nem tartja kilátástalannak a helyzetet, és azt mondta, hamarosan „rendet teszünk”. Pakusza Zoltánnal, a terület önkormányzati képviselőjével (aki korábban jobbikos volt, most a Mi Hazánk színeiben indul polgármesternek) közösen azt akarják elérni, hogy ne adjanak ki lakcímkártyát azoknak, akik a lyukóvölgyi viskókba költöznek, vagy akik már megkapták, azoktól vonják vissza.

A jogszabályok szerint ugyanis, ahol nincs ivóvíz, ott az önkormányzatok kötelesek közkutakat fenntartani 300 méteren belül. Völgyesiék arra hivatkoznának, hogy mivel ez Lyukóvölgyben nem megoldott, lakcímkártyákat sem szabadna kiadni.
Önkormányzat: tudták, hogy ez lesz, ha odaköltöznek

Kerestük az önkormányzatot, ahonnan azt írták, nem ők üzemeltetik a lyukóvölgyi vezetékeket, azok nem is részei a városi ivóvíz-törzshálózatnak, „így sem az Önkormányzatnak, sem a MIVIZ Kft.-nek nincs ott üzemeltetési feladata”.

Ráadásul a MIVIZ csak egy főmérőn keresztül szolgáltatja a vizet, a hálózatot át sem vehetné, mivel nem felel meg „az ivóvíz-szolgáltatás szabályainak”.

„A külterületi ingatlanokban élők ezzel a ténnyel kiköltözésük idején is tisztában voltak, hiszen a szolgáltató nem velük, hanem a kertszövetkezettel áll szerződéses viszonyban.”Ezen kívül elküldték azt a rendeletet, ami azt szabályozza, hogyan lehet lakossági kezdeményezésre közművet építeni, és felhívták a figyelmet, hogy az ivóvízvezeték kialakításához vízjogi létesítési engedély is kell.

Vagyis az önkormányzat széttárta a karját: hiába lakik több ezer ember a lyukóvölgyi szegregátumban, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Disznó sorolt be a belső sávba Budapesten
Kurdbarát polgármestereket börtönöztek be Törökországban
Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák
Hírhez tartozó kép:
Disznó sorolt be a belső sávba Budapesten
Kurdbarát polgármestereket börtönöztek be Törökországban
Magyarország: 3 méternyi bicikliút 25 milliárd forintért
Sérült gyermeke várja haza a Szlovéniában elhunyt kamionost
Kamera elé állt az a magyar rendőrnő, akit állítása szerint magas rangú felettese vert össze
Európa legsportosabb miniszterelnöke az erkélyéről egyenesen a Puskás Stadion lelátójára bikázza a labdát
Kontroll nélkül rejtőzködhetnek az oligarchák a kormány új javaslatával
Óriási vita: a lombikprogram Isten ajándéka?
Amerikai illiberális ideológust fogadott Orbán
Valaki egy fűnyírót tett a sínekre Dunakeszinél, milliós kár keletkezett a vonatban
Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában - országos a botrány
Durván beszóltak Deutsch Tamásnak: Tomi, dobj be egy csík kólát
Focis videóval üzent a miniszterelnök a híveinek
Videó: Így került a Fidesz és a Momentum Baranyi Krisztinával szembe
Kitüntették Soros Györgyöt Bécsben
Szlovák buszbaleset: öten 18 év alattiak voltak
Félmilliárd forintos kifizetetlen számlát hagyott maga után a Fidesz
Kerékpáros gázolás és torlódás a belvárosban
Donald Tusk: Orbánra senki ne hallgasson!
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól - 71 százalékos többséggel megszavazták
Szilvásy: Orbán hazaáruló, Paks 2-ért tömött bőröndöket kapott az oroszoktól
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Várhelyi Olivér botrány: megbukott a meghallgatáson
Jövőre sem kapnak pénzt a házi gyerekorvosok
Hurrá: elköltenek 2,9 milliárdot kormányzati kampányokra
Bajban vannak a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat
Kezelés: Kilenc kilóra fogyott le Zente
Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
A Corvinus megmérte: 21 százalék a hallgatók magyarságtudata
Halálos tragédia: Állatvédőket sodort el a folyó Nagyrőcén
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Kizárta az erkélyre az anyukát a kisgyerek
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok
Fordítva szerelték fel a digitális menetrend táblát
Járulékmentességet kapnak a dolgozó nyugdíjasok
Eddig kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság
Elhúzódó rakétaháborúra számít Izrael
18 millió forinttal húzták le csalók a pécsi önkormányzatot
Hatalmasat villant egy meteor az égbolton
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Orbán fejéről leesett a korona
Nálunk rezisutalvány, Németországban megszavazták a minimumnyugdíjat
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Többmilliós szabadságmegváltással távozik a Fideszes polgármester
Terápiás kucu nyugtatja az utasokat a repülőtéren
Magyarország szégyenlistája: 541-en haltak meg kórházi fertőzés miatt
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Káosz: durva hiány van K-vitaminból
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Ismét fotó készült az állatról, ami úgy néz ki, mint egy szarvas és egy egér keveréke
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat
Orbán Viktor nevét ma a világban többen ismerik, mint egykor Puskás Ferencét
Tölgyessy: Csak újabb rendszerváltás hozhatja egyenesbe az Orbán-korszakot
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva