thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.13
THE POST
           
13
Milliárdos győri megbízásokban dúskálnak a Borkai közeli üzletemberek
Ez is érdekelhet:
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Visszatérő – majdhogynem állandó – megrendelőként foglalkoztatja Győr önkormányzata azoknak a városi üzletembereknek a cégeit, akiket a polgármester állandó útitársaiként tüntet fel a Borkai-botrányt múlt héten kirobbantó blog.

Tiborcz István cégének, az Elios-előd ES Holdingnak az alvállalkozójaként is felbukkant kilenc évvel ezelőtt az a Vill-Korr Hungária Kft., amelynek alapító-vezetőjét, Gasztonyi Lászlót szerdán Borkai Zsolt kiruccanásainak szereplőjeként nevezte meg a győri polgármestert korrupcióval vádoló és nőügyeiről író, magát az ördög igazi ügyvédjének nevező blog szerzője.

A Győr nagy tiszteletben álló, 2017-ben díszpolgárrá is választott vállalkozó cége azon a 2010-es, hódmezővásárhelyi közvilágítási tenderen sietett a későbbi miniszterelnöki vő segítségére, amely prototípusként szolgált az ES – későbbi Elios – meneteléséhez, és ami később az Európai Unió Csalás Elleni hivatalának (OLAF) a figyelmét is felkeltette. A Vill-Korr segítsége ahhoz kellett, hogy az előző két évben minimális forgalmat bonyolító, közvilágítási tapasztalattal nem bíró Tiborcz-cég megfeleljen egyáltalán az elvárt szakmai és pénzügyi feltételeknek a pályázaton.

Az 1990-ben egy csirkeólból átalakított műhelyből indult, villamosipari, majd közvilágítási munkákban utazó családi cég tíz éven belül országos jelentőségűvé nőtte ki magát (felívelésében nagy szerepet játszott az Audi 1993-as Győrbe települése is), újabb tíz év elteltével Gasztonyi Lászlónak pedig már bérelt helye volt a leggazdagabb magyarok 100-as listáján. A városban egyfajta mecénásszerepet is betöltő üzletember cége építhette sok egyéb megbízás mellett a Budavári Palota, a budapesti Nemzeti Színház, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Sándor-palota díszkivilágítását. De, mint a vállalat 25. születésnapján Gasztonyi László is fogalmazott, a társaság közben otthon maradt saját városában is: 2018-ban egyedüli ajánlattevőként nyerte el például a város köz- és díszvilágításának üzemeltetésére kiírt 1,4, illetve 2,72 milliárdos pályázatát, három évvel korábban félmilliárdért csak a díszvilágítás üzemeltetését, illetve mindezeken túl 2008 és 2019 között – vagyis csak Borkai Zsolt polgármestersége alatt – összesen majdnem 40 különböző kisebb, villamossággal, közvilágítással kapcsolatos feladatot. A 2018-ban az év legjobb építőipari kis- és középvállalatának választott Vill-Korr említett, nagyszabású Győri Nemzeti Színházban tartott 25.születésnapján Borkai Zsolt nemcsak polgármesterként, hanem barátként is elismeréssel szólt az alapító-tulajdonos – illetve ezek szerint útitárs – tevékenységéről.

A győri közbeszerzések örökös-visszatérő nyertesei között említette az ezazordogugyvedje oldal – és a Borkai-lavina – elindítója Neumann Zoltánt, a Kultúrmérnök Kft. ügyvezető-tulajdonosát is, és nehéz vitatkozni ezzel az állításával: a főként közműépítésben utazó vállalkozás az utóbbi tíz évben másfél milliárd forint feletti megbízást nyert el a várostól. Egy nem egészen két hónapos dokumentum szerint a Kultúrmérnök Kft. jogi képviselője pedig egy bizonyos Rákosfalvy Zoltán. Igen, az a Borkai Zsoltról kiszivárgott fotókon és videókon szereplő győri ügyvéd, akit a botrányt kirobbantó blog a fideszes politikus barátjaként-jobbkezeként írt le, és akit bizonyíthatóan évekre visszamenő, komoly üzle

ti szálak is fűznek a polgármesterhez.

Az építőcégen túl családtagjaival közösen két ingatlanos vállalkozást is vivő Neumann Zoltán neve a 2009-es győri parkolóház-ügyben kulcsszerepet játszó Arrabona Parkolóház Kft.-ben is feltűnt, a Tiborcz István jelenlegi üzlettársaként emlegetett Paár Attila tulajdonostársaként. A kft. pár hónap múlva már a luxemburgi I.B.C. Györ Luxemburg 2 S.A. tulajdonaként adta bérbe a létesítményt a győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló városi kommunális szolgáltatónak, hogy két évvel később 1,1 milliárd forintért, immár Paár egy másik luxemburgi cégén keresztül eladja az ügyletet csak hitelből finanszírozni képes önkormányzatnak. (A Borkai-ügy szereplőinek csaknem átláthatatlan offshore céghálójáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A NER második számú építőcégét, a tavaly már hétmilliárdos nyereséget elérő West Hungária Baut (WHB) vezető, szintén győri Paár amúgy kimaradt az ördögügyvéd-blogger felsorolásából, városi forrásaink szerint nem véletlenül. Bár kezdeti, városi megbízásaik miatt vállalkozását építőipari berkekben egy ideig Bo-Bo műveknek gúnyolták – a polgármester Borkai Zsolt, és a „végrehajtójaként” ismert kabinetfőnök, Bolla Péter szerepére utalva –, a 2010-es kormányváltás után Paár „feljebb lépett egy polccal”, vagy, ha az utóbbi pár évét nézzük, már egy egész ligával.

A blog szerint a polgármester egyfajta mesterének, egyben mindenesének számító Bolla Péter viszont nem szakított meg minden kapcsolatot a milliárdossal: a három fia nevén lévő Olla Invest Kft. 2016-ban szállt be Paár WHB Premium Ingatlan Kft.-jébe. Az üzleti kapcsolat idén februárban véget ért, de a Bolla fiúk mára kiterjedt, közel tíztagú cégcsoportot működtetnek – az ingatlanos, lakópark-építő és jachtos cégek mellett azt a nagy vihart kavart Tagore Projekt Kft.-t is, amely Balatonfüreden, a különleges adottságú, világörökség-várományos területen, mellékesen rászoruló vasutasok korábbi pihenőhelyén épít és kínál kétszázötvenmillió forinttól kezdődően luxuslakásokat. Bár a cégben papíron nincs szerepe Bollának, a kabinetfőnök-polgármesteri biztos győri forrásaink szerint oda vonult vissza, miután megromlott a kapcsolata Borkaival, és utolsó megbízásától, a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szervezéséért felelős polgármesteri biztosi megbízásától is elköszönt.

A Bolla-cégháló egyik korábbi tagját, Bolla Patrik Péter Raab Gastro nevű vállalkozását Neumann Zoltán felesége és fia, Ádám vette át 2013-ban.

A Borkai-blogban hűséges hivatali végrehajtóként leírt Csörgits Lajosnak nincsen cégbirodalma, de a jelek szerint ő sem csak a megyeszékhelyen mozgott együtt a 2017-ig a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) is vezető főnökével: a győri aljegyző igazgatósági tagja volt a meghiúsult budapesti olimpiai pályázat előkészítésére két év alatt több mint 16 milliárd forintot költő Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek.

A blogon megnevezett győri üzletemberek eddig nem igyekeztek tisztázni magukat: mindannyiukat kerestük telefonon, de csak Neumann Zoltánt sikerült elérni, aki viszont kategorikusan kijelentette, hogy nem akart nyilatkozni. Gasztonyi László titkárnője visszahívást ígért, Bolla Péter száma pedig ki van kapcsolva. Szerdán a 444 is megkísérelte elérni mindannyiukat, hasonló sikerrel.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Hírhez tartozó kép:
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Lazíts: csak 10 perc munka, 20 perc sütés ez a meggyes csoda
Csontkovács tragédia: a 80 éves bácsit már nem tudták megmenteni a kezelés után
Én tartom a kémia-, az erkölcstan- és a fizikaórákat az osztályomban
Szúrós szagú gáz szivárgott a Mátrai Erőműben
A gyógyszerváltás másnapján végzett feleségével egy magyar férfi
Kizárta az erkélyre az anyukát a kisgyerek
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok
Fordítva szerelték fel a digitális menetrend táblát
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Káosz: durva hiány van K-vitaminból
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Két személyszállító vonat ütközött, rengetegen meghaltak
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Rendőrt hívtak a szomszédok - egymással ordibált L.L Junior és volt párja
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat
Orbán Viktor nevét ma a világban többen ismerik, mint egykor Puskás Ferencét
Tölgyessy: Csak újabb rendszerváltás hozhatja egyenesbe az Orbán-korszakot
Elmenekült az országból a lemondott elnök
Összefogott az ellenzék, fizetés nélkül maradt a polgármester
Teljesen átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Kiderült, kik haltak meg a 42-esen a horror balesetben
Gulyás Gergely: tiniként ő volt a kedvenc politikusa
Óriási mennyiségű tiszta kokaintéglát sodort a partra az Atlanti-óceán Franciaországban
Hannover török származású polgármestert választott
Rejtélyes: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját
500-szor írták le a Fidesz-médiában Karácsonyról, hogy alkalmatlan
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Nem fizetett a Pesti Srácok, végrehajtást kértek ellenük
Autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is
Jakab Péter: itt az újabb narancsos bukta
Dzsudzsákék bemutatták a válogatott új mezét
Új történelem: a törökök nem hódítók voltak 150 évig, hanem barátok
Megtörténhet a csoda Olivérrel
Orbán sem gondolhatja komolyan, hogy Erdoğan megoldja a menekültkérdést
Orbán nem alkoholista, Ő Nemzeti Italozó
Szerb Opel hajtott patakmederbe Szombathelyen
Pócs János állítólag megfenyegetett és megütött egy választópolgárt
Ledarált iratokkal teli zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
12 mérföldet sétált ez a cica hogy haza jusson, de a gazdijának már nem kellett
Segíts egy megosztással! - az egész ország Krisztiánt keresi
Részegnek tűnő férfi okozott balesetet
Kínai, török és bangladesi Mészáros 2rule-ja
Havi 500 forintból él Simek Kitty lánya és családja
Nem enyhül a gyász: elsírta magát L.L. Junior
Belép a DK-ba Kálmán Olga
Az utolsó állat is kiszabadult a delfinbörtönből
Elpusztult a tigrisek kecske barátja Tyimur
Hihetetlen: robotmadarat fejlesztettek ki svájci kutatók
Pokolgép robbant a szíriai Tell-Abjadnál
Hatalmas olajmezőt fedeztek fel Irán alatt
Fábry: a Fidesz vegyen vissza az arcából
Megismételt választások: felmosták a Fidesszel a padlót
Kigyulladt egy ukrán utasszállító futóműve
Amerikai üzent a törököknek: A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek
Hiába ismételték meg a választást, nincs eredmény Várföldén
Elhunyt Szívós István
Pikó: Rendőrhiány van a Józsefvárosban
Közölte a kormány, kiket ajánlott meghívni a rendszerváltás megünneplésére
Kormány döntés: 100 millióból ivartalanítja a kóbor kutyákat
Lázár János: Engem rendszeresen leparasztoznak, de hízelgésnek veszem
25 percre elnémult az Omega a pénteki Aréna-bulin
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva