thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.13
THE POST
           
13
Tarlós bukása: eltűntek a Fidesz szavazók
Ez is érdekelhet:
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Onnan jött a figyelmeztetés, ahonnan senki sem várta. A kormányközeli Nézőpont Intézet korábban 18 százalékpontos előnyt is mért Tarlósnak, elemzőjük egy csütörtöki rendezvényen azonban úgy fogalmazott, Karácsony most aktívabbnak tűnik, Tarlósnak és a Fidesznek mozgósítania kell. Závecz Tibor ugyanezen a rendezvényen azt mondta, bárkit érhet meglepetés a vasárnapi választáson. Egy biztos, szoros lesz a verseny Tarlós és Karácsony között.

Konferenciát rendezett csütörtökön a közvélemény-kutatók.hu, ahol részt vett:

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója
Závecz Tibor, a ZRI-Závecz Research alapító-ügyvezetője
Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója
Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója és
Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója.

Az előadások és a kerekasztal-beszélgetés előtt Mráz Ágoston Sámuel (a Nézőpont Intézet igazgatója) elmondta, van egy olyan terv és szándék, hogy 2022-re a kampány érdekében publikált kutatások már ne játsszanak szerepet, de többet nem mondott egyelőre. Az esemény külön érdekessége volt, hogy a moderátori szerepet Fábián Barna, a köztévé műsorvezetője töltötte be, akit Hann Endre és Pulai András is külön köszöntött – előbbi azért, mert kilenc éve nem hívják az MTVA műsoraiba, utóbbi pedig emellett azért is, mert kiderült, Pulai sem szokott vendég lenni, de Fábián ismeri, olvassa a kutatásaikat.

Az előadások sorát Nagy Dániel nyitotta, aki azt mondta, Tarlósnak 2014 óta egyben a tábora, azonban az öt éve elindult Bokros Lajos, Csárdi Antal (LMP), Staudt Gábor (Jobbik), Bodnár Zoltán (Liberálisok) szavazóinak, most Karácsony Gergely és Puzsér Róbert közül kell választaniuk. A Nézőpont elemzője szerint a Jobbik szavazói három irányba (Karácsony, Tarlós, Puzsér), az LMP szavazói kettő irányba (Karácsony, Puzsér) szavaznak

Beszélt arról is, mennyire tartják alkalmas városvezetőnek Tarlóst (egy október 7-i mérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka, egy három nappal később, tehát a rendezvény napján publikált eredmény szerint ez 59 százalék), illetve Karácsonyt (október 7-én: 34, 10-én 39 százalék).

A táborok méretéről azt mondta, Tarlósnak félmilliós, Karácsonynak 400 ezres, Puzsérnak 95 ezres a tábora, de nagy kérdés, ebből az embertömegből mennyien mennek el szavazni.

Az ott bemutatott legfrissebb Nézőpont-adatsor szerint pedig így áll a három jelölt:

Tarlós 49 százalékon,
Karácsony 43 százalékon,
Puzsér 8 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók körében.

Nagy azonban azt is elmondta, hogy ha Tarlós István tudná még aktivizálni táborát, növekedhetne támogatottsága, de úgy tűnik, a Fidesz-tábor elkényelmesedett, Karácsony Gergely aktívabbnak tűnik.

Závecz Tibor arról beszélt, a 23 megyei jogú vársoból 17-18 lehet kormánypárti vezetésű a választás után, 5-6 pedig ellenzéki. Szegedet és Salgótarjánt szerinte biztosan az ellenzék nyeri, Hódmezővásárhely, Dunaújváros, Szombathely és Pécs elképzelhető, hogy a szintén ellenzéki vezetésű lesz, Eger és Miskolc pedig “izgalmas lehet.” Úgy fogalmazott, ezeket mérésekre és becslésekre alapozza.

A főváros 23 kerületéből 13-15 lehet kormánypárti, 6-8 ellenzéki.

A XIII., a XIV., a XV. és a XIX. kerületet szerinte az ellenzék nyeri,
a VI. és a IX. kerületben elképzelhető az ellenzéki győzelem,
az I., a II., a III., a VII., a VIII. és a XI. kerület pedig izgalmas versenyt hozhat.

Úgy fogalmazott, a XX. (Szabados Ákos) és a XXIII. (Bese Ferenc) kerület névleg független jelöltjei is megnyerik a polgármesterválasztást, de a 6-8 ellenzéki győzelembe ezeket nem vette bele.

De érhet minket meglepetés – mondta.

Ismertetett két Závecz-kutatást is. Október 5-6-i felmérése szerint Tarlós 48, Karácsony 45, Puzsér 6, Berki Krisztián pedig 1 százaléko

n áll, egy friss, október 8-9-i mérés szerint pedig:

Tarlós – 48,
Karácsony – 46,
Puzsér – 6 százalékon a biztos elmenetelt ígérő, jelöltek között választai tudók táborában.

Závecz szerint Karácsonynak akkor van esélye a győzelemre, ha a Momentum-szavazók körében is eléri azt a szintet, hogy akkora arányban hajlandóak rá szavazni, mint a DK vagy az MSZP táborában, ugyanis a Momentum táborában vannak Tarlós- és Puzsér-szavazók is.

Hann Endre arról beszélt, nagyon szorosnak látszik a verseny, Tarlós hibahatáron belül előzi csak Karácsonyt, ugyanis 3 százalékos hibahatár mellett a jelöltet választani tudó biztos szavazók körében a jelenlegi főpolgármester 48, kihívója 47 százalékon áll, Puzsér pedig 5 százalékon.

Hann beszélt arról is, hogy a fővárosban a többség (51 százalék) kormányváltást szeretne, a jelenlegi kormány maradása mellett 38 százaléknyian (11 százalék nem tudja vagy nem válaszolt). Országosan ez a szám már máshogy néz ki, ott a kormány maradása mellett 50 százaléknyian, a váltás mellett 41 százalék (19 százalék nem tudja vagy nem válaszolt).

A Medián arra is rákérdezett kutatásában, mennyire érzik durvának a jelenlegi kampányt a választók. A kérdésre, hogy “egyesek szerint ilyen durva kampányt még nem láthattunk, mások szerint ez a kampány is olyan, mint a többi”, a teljes népesség 56 százaléka mondta azt, hogy ilyen durva kampány még nem volt, 44 százalék nem érzékelt változást.

Érdekesség, hogy a fideszeseknek csak a 36 százaléka mondta azt, hogy ez a legdurvább kampány, az ellenzékiek közül azonban a megkérdezettek 70 százaléka.

Pulai András és a Publicus fej-fej melletti eredményt mér, Tarlósnak és Karácsonynak is 48 százalékot, míg Puzsérnak 4-et. A Fidesz-táboron belül Tarlós 96-4-re vezet (százalékban), az MSZP-sek között Karácsony 97-3-ra, a DK-soknál ez a számpár 98-2 Karácsonynak, a Momentum tábora a legérdekesebb, ott Karácsony 84 százalékon, Tarlós és Puzsér 8-8 százalékon.

Ennek oka Pulai szerint az, hogy egyfelől a Momentum pártvezetője nehezebben tudja mozgatni pártját, másrészt egy olyan jelöltre kellene szavazni, aki az MSZP jelöltje. Tarlósra az elbizonytalanodó fideszesek jelenthetnek veszélyt – tette hozzá. A bizonytalanok között Karácsony nyeri a versenyt, 54 százalékkal, Tarlós 44 százalékon.

Pillók Péter a Századvégtől arról beszélt, nincs fej-fej mellett szituáció. Beszélt a fővárosi pártpreferenciákról is, itt a Fidesz 39, a Momentum 19, a DK 11, az MSZP-P 4 százalékon. Idézett egy olyan kutatást is, miszerint a budapesti megkérdezettek 57 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok, csak 38 százalék szerint nem, Tarlóssal pedig a megkérdezettek 63 százaléka elégedett.

A Századvég feltette azt a kérdést is, a megkérdezettek szerint ki fog nyerni, erre pedig az az eredmény jött ki, hogy 70 százalék szerint Tarlós, 18 százalék szerint Karácsony, 3 százalék szerint Puzsér és 1 százalék szerint Berki, 10 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.

A legfrissebb mérésük szerint pedig így állnak a jelöltek a biztos szavazók körében:

Tarlós – 51,
Karácsony – 43,
Puzsér – 5,
Berki – 1 százalék.

Az előadásokat követő beszélgetésen téma volt, hogy mi okozhatja azt, hogy az intézetek más számokat mérnek. Ennek oka lehet az adatfelvétel módja és időpontja, az intenzív és turbulens kampány, valamint a Nézőpont elemzője szerint az is, hogy ők gyakran mérnek, míg mások ritkábban. (Itt forráshiányt említett, amin jót mosolygott Závecz Tibor, Hann Endre és Pulai András.) Szintén a Nézőpont elemzője mondta azt, hogy:

úgy látom, nincs olyan elemzőintézet, amely Karácsony Gergely győzelmét mérné.

Pulai erre csak annyit mondott, ők döntetlent mérnek, és elképzelhető még fordulat a kampányban.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Hírhez tartozó kép:
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Lazíts: csak 10 perc munka, 20 perc sütés ez a meggyes csoda
Csontkovács tragédia: a 80 éves bácsit már nem tudták megmenteni a kezelés után
Én tartom a kémia-, az erkölcstan- és a fizikaórákat az osztályomban
Szúrós szagú gáz szivárgott a Mátrai Erőműben
A gyógyszerváltás másnapján végzett feleségével egy magyar férfi
Kizárta az erkélyre az anyukát a kisgyerek
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok
Fordítva szerelték fel a digitális menetrend táblát
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Káosz: durva hiány van K-vitaminból
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Két személyszállító vonat ütközött, rengetegen meghaltak
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Rendőrt hívtak a szomszédok - egymással ordibált L.L Junior és volt párja
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat
Orbán Viktor nevét ma a világban többen ismerik, mint egykor Puskás Ferencét
Tölgyessy: Csak újabb rendszerváltás hozhatja egyenesbe az Orbán-korszakot
Elmenekült az országból a lemondott elnök
Összefogott az ellenzék, fizetés nélkül maradt a polgármester
Teljesen átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Kiderült, kik haltak meg a 42-esen a horror balesetben
Gulyás Gergely: tiniként ő volt a kedvenc politikusa
Óriási mennyiségű tiszta kokaintéglát sodort a partra az Atlanti-óceán Franciaországban
Hannover török származású polgármestert választott
Rejtélyes: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját
500-szor írták le a Fidesz-médiában Karácsonyról, hogy alkalmatlan
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Nem fizetett a Pesti Srácok, végrehajtást kértek ellenük
Autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is
Jakab Péter: itt az újabb narancsos bukta
Dzsudzsákék bemutatták a válogatott új mezét
Új történelem: a törökök nem hódítók voltak 150 évig, hanem barátok
Megtörténhet a csoda Olivérrel
Orbán sem gondolhatja komolyan, hogy Erdoğan megoldja a menekültkérdést
Orbán nem alkoholista, Ő Nemzeti Italozó
Szerb Opel hajtott patakmederbe Szombathelyen
Pócs János állítólag megfenyegetett és megütött egy választópolgárt
Ledarált iratokkal teli zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
12 mérföldet sétált ez a cica hogy haza jusson, de a gazdijának már nem kellett
Segíts egy megosztással! - az egész ország Krisztiánt keresi
Részegnek tűnő férfi okozott balesetet
Kínai, török és bangladesi Mészáros 2rule-ja
Havi 500 forintból él Simek Kitty lánya és családja
Nem enyhül a gyász: elsírta magát L.L. Junior
Belép a DK-ba Kálmán Olga
Az utolsó állat is kiszabadult a delfinbörtönből
Elpusztult a tigrisek kecske barátja Tyimur
Hihetetlen: robotmadarat fejlesztettek ki svájci kutatók
Pokolgép robbant a szíriai Tell-Abjadnál
Hatalmas olajmezőt fedeztek fel Irán alatt
Fábry: a Fidesz vegyen vissza az arcából
Megismételt választások: felmosták a Fidesszel a padlót
Kigyulladt egy ukrán utasszállító futóműve
Amerikai üzent a törököknek: A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek
Hiába ismételték meg a választást, nincs eredmény Várföldén
Elhunyt Szívós István
Pikó: Rendőrhiány van a Józsefvárosban
Közölte a kormány, kiket ajánlott meghívni a rendszerváltás megünneplésére
Kormány döntés: 100 millióból ivartalanítja a kóbor kutyákat
Lázár János: Engem rendszeresen leparasztoznak, de hízelgésnek veszem
25 percre elnémult az Omega a pénteki Aréna-bulin
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva