thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Moszkva: a tüntetők elleni fellépések durvasága már a putyinistáknak is sok
Ez is érdekelhet:
Orbán: Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz
Orbán: tudomásul vesszük ami Budapesten történt, az országos többségi győzelmet köszönjük
Orbán: 50% felett végeztünk, de ezt már megszokhattuk
Moszkvában a helyhatósági választások előtt tiltakozási hullám indult, mert a hatóságok pedig törvényes és törvénytelen eszközökkel próbálták megakadályozni, hogy az ellenzék jelölteket állíthasson. Azt is megakadályozták, hogy Alekszej Navalnij Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa párttá alakuljon.

A független jelöltek kizárása 2012 óta nem látott tüntetéseket váltott ki, Moszkvában több mint 200, országszerte több mint 2000 embert őrizetbe vettek, függetlenül attól, hogy tüntettek, vagy éppen csak arra jártak.

Az ismertebb ellenzéki aktivistákat már a tüntetések előtt begyűjtötték, köztük Alekszej Navalnijt – akit mérgezéses tünettel vittek kórházba – és a szövetségesét, Ljubov Szobolt is, aki élőben közvetítette, amint rohamrendőrök betörik lakása ajtaját. A világsajtó tele lett a részben engedélyezett, részben betiltott rendezvényeken alkalmazott rendőri erőszak képeivel. A hatósági erőszakra válaszul az ellenzékiek a tüntetéseken készült fotók alapján az interneten kezdték el azonosítani az ellenük fellépő rendőröket, ami után a civil ruhás rendőrök már maszkokban jelentek meg Navalnijnál.

Nyáron a helyszíni riportunkban írtunk arról, hogy mennyire érthetetlen volt, miért csinálnak ekkora felhajtást, amikor a városi tanácsnak nincs különösebb hatalma, így jelentősége sem. A legnagyobb konfliktusok a moszkvai választás miatt robbantak ki, ahol az illetékes választási testületek 57 jelöltaspiráns bejegyzését utasították el. Végül a parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhatott. De az ellenzéknek végül Moszkvában mégis bejött a taktikai szavazás, habár még mindig Vlagyimir Putyin pártja a legerősebb: az Egységes Oroszország Párt igyekezett függetlenként beállítani a moszkvai jelöltjeit, de a helyei harmadát így is elveszítette.
Ártatlan embereket börtönöznek be

A letartóztatásokat súlyos vádemelések követték, több embert is 3-4 év börtönbüntetésre ítéltek, rendőrök elleni támadás vádjával, és legalább két tüntető szülőpártól el akarták venni a gyereküket is.

A legismertebb és legfelháborítóbb ítélet Pavel Usztyinové. A színészt egy moszkvai kerületi bíróság bűnösnek találta abban, hogy erőszakot alkalmazott a különleges rendeltetésű rendőri egységek (OMON) egyik tagja ellen az engedély nélkül tartott augusztus 3-i moszkvai tüntetésen, és 3,5 év, fegyenctelepen letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A nyomozás szerint a vádlott őrizetbe vétele során ellenállt a nemzeti gárda egyik tagjának, és eközben kificamította annak a vállát. Alekszandr Ljagin őrmester – akit nemrég léptettek elő törzsőrmesterré – a bírósági tanúvallomásába azt állította, Usztyinov aktívan részt vett a nem engedélyezett tüntetésben, és sértegette a rendőrtiszteket. Usztyinov tagadta a bűnösségét, azt mondta, nem ártott a rohamrendőrnek, és véletlenül került a megmozdulás helyszínére, éppen egy találkozója volt ott egy munka miatt.

Az elfogásáról videó is készült, amin látszik, hogy semmit sem csinál, épp sétál, amikor odamennek, földhöz vágják, megbotozzák, és elhurcolják.

Usztyinov azt mondta, hogy egyszerűen hanyatt esett, amikor a rendőrök nekiestek, nem támadta meg őket.
Visszaüthet a keménykedés

Az ellenzék szerint az ítéletek egy olyan szélesebb körű fellépés részét képezik, aminek a célja a tevékenységük korlátozása. A hatóságok szerint a nyári ellenzéki tüntetések nagy része illegális megmozdulásnak számított, mivel hivatalosan nem engedélyezték őket, az embereket pedig a törvény megsértése miatt ítélték el.

/>
Putyin a tüntetéseket zavargásoknak nevezve azt mondta, nem akar olyan helyzetet, mint ami Franciaországban kialakult a sárgamellényesek tüntetésein. Emmanuel Macron francia elnök erre azt felelte, hogy rossz a hasonlat, mert a sárgamellényesek legalább szabadon indulhattak az EP-választásokon, és szabadon indulhatnak majd az önkormányzati választásokon is.

Közben egy moszkvai bíróság szerdán óvadék ellenében szabadlábra helyezte Ajdar Gubajdulint, akire több éves börtönbüntetés várt egy rendőr megtámadása miatt. A támogatói szerint a férfi csak egy műanyag palackot hajított egy rendőr felé, ráadásul el sem találta.

Szerdán több mint 700 orosz tanár írt alá egy, az interneten keringő levelet, ami elítélte „az alkotmányt semmibe véve kirótt igazságtalan ítéletek sorát”. „Embereket (…) tartóztattak le ok nélkül, vertek meg, vádoltak meg és ítéltek el börtönbüntetésre vagy nagy pénzbírságra anélkül, hogy bűnösségüket bizonyították volna” – írták.

Usztyinov mellett körülbelül száz színész is kiállt, kb. egy percig tartó 1 fős tüntetéseket tartottak az elnöki hivatal előtt, egy Usztyinov szabadon engedését követelő táblával. Az orosz törvények lehetővé teszik az úgynevezett egyszemélyes tüntetéseket anélkül, hogy hivatalos engedélyt kellene kérniük.

De az elhurcolt tüntetők mellett már olyanok is kiálltak, akik egyébként elvileg Putyinhoz hűek.

Júniusban is előfordult, hogy még a putyinista médiában is kiálltak egy ellenzékiért: Ivan Golunov ellenzéki újságírót őrizetbe vette és bántalmazta a moszkvai rendőrség, és azt állították, hogy a hátizsákjában és a lakásán kábítószert találtak. Az ügy óriási felháborodást keltett, mert felmerült a gyanú, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták elhallgattatni az újságírót, aki a cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt. Gyorsan ejtették is a vádakat.

Most pedig 67 ortodox pap nyílt levélben követelte a moszkvai tüntetők elleni eljárások leállítását. Azt írták, elképesztőnek tartják az ítéleteket, amik „sokkal súlyosabbak annál, amiket az orosz bíróságok súlyosabb bűncselekmények elkövetőire szabnak ki”, és szerintük „egyre inkább úgy tűnik, hogy a súlyos börtönbüntetések az orosz polgárok megfélemlítését szolgálják”. „A tárgyalásokat nem elnyomásra, a bíróságokat nem az eltérő nézetek elfojtására, a karhatalmat nem indokolatlan erőszakra kéne használni” – írták a levelükben, amit az Orosz Orthodox Egyház szóvivője sietve „értelmetlennek” nyilvánított.

Még az Egységes Oroszország kormánypárt egyik vezetője is csatlakozott azokhoz a felhívásokhoz, amik Usztyinov szabadon bocsátását követelik. „A helyzet, amiben Pavel Usztyinov színész találta magát, »arcátlan igazságtalanság«. Lehetetlen figyelmen kívül hagyni vagy csöndben maradni” – írta az Instagramon Andrej Turcsak, az orosz felsőház elnökhelyettese, az Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára, aki elismeri, hogy Usztyinov „egyszerűen csak a metróállomás közelében állt. Nem nyúlt hozzá senkihez sem. Nem zavarta meg a nyugalmat.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a felháborodásra még kedden azzal reagált, hogy helytelen lenne, ha egy bírósági ítéletet kommentálna, de azt is megjegyezte, hogy Usztyinov fellebbezhet az ítélet ellen.

Tymothy Snyder amerikai történész a legutóbbi könyvében eredeti forrásokból vezette le, hogy Putyin tudatosan valósítja meg az 1920-as években kiérlelt fasizmus programját. (via Moscow Times, Meduza, RFERL, MTI)
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Hírhez tartozó kép:
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Orbán: Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz
Orbán: tudomásul vesszük ami Budapesten történt, az országos többségi győzelmet köszönjük
Orbán: 50% felett végeztünk, de ezt már megszokhattuk
Orbán bejelentése: Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Hivatalos: Botka tarolt szegeden
Orbán 2006: - Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket
Budapest következő főpolgármestere Karácsony Gergely lesz
Nyíregyházát vitte a Fidesz
Tarlós : Az ellenzék megtévesztette az embereket
Pest megyében több városban is csúnyán elverik a fideszes polgármestereket
A szíriai kormány hadserege megkezdte az ellentámadást!
Győrben Borkai vezet: - mutatjuk a megyeszékhelyek jelenlegi eredményeit
Dunaújvárosban mind a tíz választókerületben tarolt az ellenzék
Miskolcon és Hódmezővásárhelyen elbukott a Fidesz
Egy ország üzeni Orbánnak: ciki lett a Fidesz
Kósa: Minden választóval szövetséget kívánunk kötni, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak
Pécset is bukja a Fidesz!
Orbán bukása: Miskolcon vezet az ellenzék
Hivatalos: megkezdődött a számlálás, 100 ezernél is több új szavazó van!
Mégsem mond nyilvános beszédet Orbán
A rendőrség is kivonult: Órákon át hordták a választókat szavazni Ferencvárosban
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Merkel a török beavatkozás azonnali leállítását követeli
Fekete egyenzsákokban osztott ételcsomagok - a Fidesz adakozó kedvében van
Egy szolgálaton kívüli rendőr végzett az ártatlan kis állattal
Húzzatok el innen! Ne ti döntsétek már el, hogy ki lesz a polgármester!
Csoportban hoznak és kísérnek be embereket a szavazókörbe
Hivatalos bejelentést tettek választási csalás miatt
Háború és választások: útját állták a voksturistáknak - a falu fellázadt a kettős állampolgárok ellen
Elképesztő: belenyúlt az egyház a választásba
Segíts egy megosztással: sürgősen el kell hozni Gusztit a menhelyről
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Orbán ítélt: nincs visszaút, Borkainak vége
Disznóként ábrázolták Orbánt a külföldi videóban! - Mészáros és Kövér is szerepel benne!
Borkai felesége pedagógus, mégis luxusbirtok van a nevén
Duplán osztották a szavazólapokat Terézvárosban
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Kommunistázva buzdít szavazásra Orbán
Választási szabályt sértett Berki Krisztián viselkedése!
Botráy Terézvárosban: 150 szavazatot levonnak mindenkitől
Megverték az ATV riporterét! - eldurvult a választás
A Borkai botránynál is durvább a gyömrői polgármester videója
Rettenetes: kirángatták autójából az egyik kurd párt női vezetőjét
Bemutatták az eddigi legdurvább Borkai videót
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Több-százan vonultak utcára Győrben: : Borkai bukását követelik!
Hivatalos: Orbánéké lesz a lapterjesztés is
Gyorsan átadtak egy csúszdaparkot Pesten, a helyi szülők már panaszkodnak, hogy veszélyes
Milliókra pereli Tiborcz Karácsonyt!
Mészáros Lőrinc és családja bevette Érdet!
Mészáros Lőrinc és családja bevette Érdet!
A képen azok vannak akik ellopták az állatotthon adománygyűjtő perselyét - Segíts egy megosztással!
Teljes útzár egy kigyulladt autó miatt a magyar autópályán
Kitört a háború a pesti Fideszben: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
A Maldív-szigetek két bankjában helyezett el pénzeket ügyvédje segítségével Borkai
Épp akkor romlott el a reptér kamerája, amikor Borkai a videópartira indult a magángéppel
Valóságos háború alakult ki Orbán beszéde alatt! - egymásnak estek a magyarok, az ország ketté szakadt!
Mindenkit fel kell keresnünk és mindenkit el kell vinnünk szavazni! - tarolt a hívek közt az Orbán beszéd
Orbán: ha nem dolgozunk napestig, akkor sosem leszünk sikeresek!
Elképesztő: börtönbe került az Egyesült Államokban a magyar zenész
30 millió forintos terápia menthetné meg az agydaganattal küzdő édesanya életét
Orbán: Néhány hét múlva kiderülhet, hogy maradnak-e a Néppártban
Mindenki csalódott: Öt percig hihettük azt, hogy lehet bármi esélyünk
A magyar válogatott nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még négy gól!
Rossi: Ez volt a legrosszabb meccsünk
Felébredt a győri ellenzék: rohamot indítottak Borkai ellen
Vízágyúval oszlatták szét Törökországban a tüntetőket: folytatódik a szíriai offenzíva
Rejtélyes telefonhívások: több mint 50 embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteken
Európában egyedülálló amekkora erőkkel védi a TEK Szijjártót
Több mint 50 TEK-es óvja Szijjártó Péter biztonságát
Nem állnak még készen: az évszázad vihara közeledik Japánhoz
Költségvetési csalás: vádat emeltek Csömör fideszes polgármester-jelöltje ellen
Wittinghoff megszólalt a Borkai Zsolt botrányáról: a két ügyet nem szabad párhuzamba állítani
Oxigénpalackkal lélegeztettek egy lakástűzből kimentett cicát a tűzoltók
Orbán Rómában a titkos sze*xp*artik legnagyobb szakértőjével partizik
Botrány: A sportoló gyerekekkel küldtek haza kampánylevelet Orbánék
Tarlós nekiment Borkainak: méltatlanná vált a tisztségére
Mészárosék vásárolt Tiborcz néhány millió részvényt
FRiss: Orbán ablaka elé festették a KOKAINKORMÁNY feliratot!
Már írják a feljelentést Borkai Zsolt ügyében!
Pert indítanak a budakeszi önkormányzat ellen a helyi politikusok vagyonnyilatkozataiért
Hivatalosan is búcsút mondhatnak az ivóvíznek a munkanélküliek
Milliárdos győri megbízásokban dúskálnak a Borkai közeli üzletemberek
25 milliót utal a biztosító a szekszárdi gázrobbanás miatt
Megbukott a román kormány
Megrongáltak egy plakátot az ARC kiállításon
Hamis tanúzás : eljárás indul Vári Attila pécsi fideszes polgármesterjelölt ügyében
Gigaberuházást hoz a Samsung Magyarországra
Az Alkotmánybírósághoz fordult Borkai Zsolt
Ötmilliárd forintra várnak a Malév-utasok
Erdogan több millió szíriai menekült érkezésével fenyegeti az EU-t
30 ezer szórólapot szórnak szét Győrben a Borkai-botrányról
Tarlós bukása: eltűntek a Fidesz szavazók
Boxerrel verte össze az iskolatársa a játszótéren a budapesti kisiskolást
Az EU-országok teljesen kibuktak az Orbán kormány újabb húzása miatt!
Egy nagyon ismert emberről ígér leleplező fotót a Borkai videót bemutató bennfentes
Transparency International: feljelentés lesz a Borkai ügyben!
24.hu Simonka György a NAV nyomozóit is megvesztegette
A miniszterelnök valamiért nem tervez győri kampányutat
Orbán örül: Szíriai menekültek áradatával fenyegeti Európát Erdogan
Hatalmas robbanás történt egy repülőtéren
Tízmilliárdokat ad a nagyvállalatoknak Orbán
Teljes erővel támad Törökország Szíriában
Gulyás: Nincs okom, hogy ne higgyek Borkainak
Ingatlanközvetítői botrány: egy szerződés tisztességtelen kikötései miatt perelt az ügyészség
Nem jön a migráns, élhetünk burokba, kapom a millákat családi SUV-okra! - ezt a zenét meg kell hallgatnod!
Kósa szerint a Borkai botrány hamar le fog csengeni
Kétszer is neki estek az indonéz miniszternek, az életére tört a dühös tömeg
Videóra vették ahogy egy autónak csapódik a kerékpárod Pesten!
Skrabski Fruzsina Borkairól: Nem lehet normává tenni ezt az undormányt a fiatalok előtt
Az EU eljárást indít Magyarország ellen mert nálunk túl olcsó a cigi
Elképesztő baleset: behúzott futóművel landolt egy utasszállító
Dráma: Demcsák férje elutazik pár napra, addig külön lesznek!
Külföldön is feljelentés lett a Borkai ügyből
Magyarország reggel megvétózta, este elfogadta a törököknek címzett EU-s felszólítást
Szíria: több civil áldozata is van a török légitámadásoknak
Tarlós szombat este kilencre hívott össze egy rendkívüli ülést
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva