thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.28
THE POST
           
28
Válságot várt a kormány szeptemberre, megérkezett az előszele!
Ezt olvassák mások:


Akár már szeptemberben beüthet egy kisebb válság – mondta Gulyás Gergely még márciusban, közelebbről meg nem nevezett „megbízható szakértői véleményekre” alapozva. Válság egyelőre még nincs, de azt bátran kijelenthetjük, hogy valami furcsa történik a gazdasággal. Mi zajlik, és lehet-e nagyobb baj?

Mi történik a forinttal?

Márciusban még ott tartottunk, hogy egy euró a jobb pillanatokban 312 forintba is került. Utána legyengült 320-ig, de később hónapokon keresztül nem mozdult el a 320-325 közötti sávból. Augusztus utolsó napjaiban viszont megváltozott valami: előbb 330-ra esett, majd azóta sem telt el egy hét sem úgy, hogy ne lett volna egy újabb történelmi mélypont, a legutóbbi kedden. A mostani állás szerint így 334,25 forint a legtöbb, amit valaha is elkértek egy euróért.

Mennyire kell ettől megijedni?

Szerencsére nem annyira, mint amikor 8-12 éve olvastunk ilyen híreket. A devizahitelek aránya mára minimális lett – a 2009-es 62 százalékról 0,1 százalékra csökkent –, azaz most már nem szembesülnek tömegek azzal, hogy nagyokat ugrik a törlesztőrészletük egyik hónapról a másikra. Az is segít elviselni a helyzetet, hogy az árfolyam nem egyik napról a másikra zuhan be, hanem fokozatosan történik a változás. Ezért is van az, hogy az elemzők jobban szeretnek a forint esése helyett lassú gyengülő pályáról beszélni.

De azért az is tény: sokak számára rossz hír, hogy gyenge a forint. Bukik az árfolyamon gyakorlatilag mindenki, aki importárut vásárol, és az is, aki az eurózóna valamelyik országába utazik. És persze mivel az üzemanyagok árát az adótörvények, a nemzetközi olajpiac és az árfolyamok befolyásolják alapvetően, rosszul járnak a gyenge forinttal azok is, akik autóba ülnek, vagy olyan terméket vesznek, amelynek az árába nagyobb szállítási költség is beépül. Azaz gyakorlatilag mindenki. És a már rég elfogadott 2020-as költségvetés is egy fokkal nehezebben lehet teljesíthető így, hiszen amikor azt megszavazták, úgy számoltak, hogy jövőre 320,9 lehet az átlagos euróárfolyam. A GKI szakértői szerint mindez akár egy százalékponttal is hozzájárulhat az inflációhoz, amely így újra négy százalék közelébe emelkedhet.

Ki a hibás?

Amikor megkérdeztük Nyeste Orsolyát, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzőjét a forint gyengüléséről, ő azt mondta: elsősorban nem Magyarországon kell keresni ennek az okait. Az egész világon nő a félelem attól, hogy lassulni fog a globális gazdaság, de Donald Trump vámháborúja sem segít nyugtatni a befektetőket. Azt azért hozzátette: az MNB laza monetáris politikája is közrejátszik abban, hogy a forint lassú gyengülő pályán marad. Márpedig azt a jegybank sokszor jelezte, hogy őket az infláció 3 százalékon tartása érdekli, nem az árfolyam, ám annak ellenére nem indult meg a szigorítás, hogy ezen a határértéken hónapok óta túl vagyunk.

Mik azok a nemzetközi események, amelyek miatt még nagy baj lehet?

Ha az ember megpróbál nem beleőrülni abba, hogy egyszerre átlássa a világgazdaság összes mozgatórugóját, akkor három olyan alapvetően politikai téma van, amelyekre érdemes figyelnie: a szaúdi helyzet, az amerikai vámháború és a Brexit. Aki pedig szereti a számokat, az böngéssze a német gazdasági mutatókat, és ijedezzen.

Az előző negyedévben már 0,1 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye, a Bundesbank pedig úgy számol, hogy folytatódhat a zsugorodás. Ráadásul amikor ezt az előrejelzést megírták, akkor még nem is lehetett tudni, hogy a gyáripar visszaesése ötször akkora lesz, mint amire az elemzők számítottak. Márpedig ha a német gazdaság bajban van, azt meg fogjuk érezni Magyarországon is.

Mi történik Szaúd-Arábiában, és mi lehet most a benzinárral?

A múlt hétvégén drónnal támadták meg Szaúd-Arábia legnagyobb olajfinomítóit. Hogy pontosan kik, azt nem tudni – még úgy sem, hogy a jemeni síita húszi gerillák magukra vállalták az akciót, sokan célozgatnak arra, hogy valójában Irán állhat a támadás mögött.

Ez kapásból akkora kiesést okozott a piacon, amihez egyedül az iráni forradalom hatása volt mérhető. Szaúd-Arábia megígérte, hogy hozzányúl az olajtartalékához is, csak tudja teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, de a piacok már elkezdték beárazni, hogy elhúzódó válság is jöhet.

Ennek a hatásait pedig Magyarországon is megérezhetjük. Pénteken rögtön 7 forinttal drágul a benzin, 5-tel a gázolaj, és az elemzők szerint fel kell készülnünk arra, hogy tartósan magasabb lehet az üzemanyagok ára.


Hogyan áll Trump vámháborúja?

Eredetileg az volt a terv, hogy október 1-jétől vezet be az Egyesült Államok magasabb büntetővámokat nagyjából 250 milliárd dollár értékű kínai árura, de ezt Donald Trump két héttel elhalasztotta. Hivatalosan ezt azzal indokolta, hogy akkor épp nemzeti

ünnep lesz Kínában, de azt azért még Trump sok híve sem gondolhatja komolyan, hogy baráti gesztusként hagynák megünnepelni a népköztársaság kikiáltásának évfordulóját.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy október elején még megpróbálkoznak a két ország tisztségviselői egy újabb tárgyalással, hátha valaki félrerántja a kormányt, mielőtt baj lesz. Ennek akár örülhetnénk mi is, a baj csak az, hogy addig is itt van a vámháború újabb színhelyének Európa: Trump francia és német termékekre is szívesen kivetne büntetővámokat.

Mit hozhat Magyarország számára a brit káosz?

Aki azt mondja, tudja, hogy mi lesz a Brexit-történet vége, az hazudik. Márpedig most pont ez a baj: nem sok minden van, amit a piac rosszabbul fogadna, mint a folyamatos bizonytalanságot. A brit kormány például a kilépés lehetséges hatásairól készült elemzésben leírta: fogalmuk sincs, hogyan oldanák meg, hogy ne legyenek vámunióban az EU-val, de szabadon lehessen átjárni Észak-Írországból Írországba (az pedig már más kérdés, hogy erre a részletre annyira nem sokan figyeltek oda, valóban izgalmasabb része az irománynak a gyógyszer- és élelmiszerhiányt, valamint pánikszerű készletezést taglaló pár mondat). Annyit azért bátran ki lehet jelenteni, hogy a legrosszabb forgatókönyv a brit és az uniós gazdaság számára a no-deal Brexit volna.

A magyar kormány úgy számol: talán megúszhatnánk annyival, hogy csak 0,5 százalékkal vesse ez vissza a GDP-növekedésünket, de ez még egy optimista forgatókönyv. Az Európai Bizottság már félretett 780 millió eurót, hogy a bennmaradó 27 ország kárait enyhítsék egy no-deal Brexit esetén – jellemző, hogy ezt nagyrész a természeti katasztrófák utáni kárenyhítésre szánt alapból vették el.

Mikor lehet kamatemelés, és ez mit jelenthet a gyakorlatban?

Amikor tavasszal már 4 százalékhoz közelített az infláció, sokan várták, hogy az MNB megemeli az alapkamatot, de márciusban mégsem döntöttek így, maradt a rekordalacsony, 0,9 százalékos alapkamat, csak a bankok által elhelyezett betétek kamatát növelték meg. Akkor arra hivatkoztak: az egyszeri hatások nélküli maginfláció még mindig nem túl magas. Most pedig már visszatért az infláció 3,1 százalékra, a 3 százalékos cél közvetlen közelébe, így valószínűleg tovább maradhat a laza monetáris politika. A legtöbb elemző 2020 első felére vár kamatemelést – igaz, korábban 2019 első felére várták ugyanezt.

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve mondhatjuk azt: ha megemelik az alapkamatot, akkor az infláció általában lassul, de a hitelek drágulnak. Hogy a hitelezéssel ne legyen komolyabb baj, arra az MNB évek óta készíti fel az embereket: sokkal szigorúbbak lettek a lakáshitelezés szabályai, és sokakat próbálnak rábeszélni a fix kamatozású hitelekre.

Akkor most válság van-e? Vagy lesz-e?

Összeomlás nincs, és a legtöbb szakértő szerint valószínű, hogy nem is lesz. De azért nagyon nem örülhetünk. Ami most történik, az egészen más, mint ami 2007-08-ban volt: most nem pár hónap leforgása alatt omlanak össze pénzpiacok, hanem lassan, fokozatosan, hétről hétre lesz mindig egy kicsit rosszabb a helyzet. Nem véletlen, hogy az Európai Központi Bank is elkezdte felkészíteni a piacokat a gazdaságépítő lépésekre: Mario Draghi, a frankfurti testület leköszönő elnöke a múlt héten – a várakozásoknak megfelelően – tíz bázispontos csökkentést jelentett be a már így is jó ideje negatív (-0,4 százalékos) alapkamatnál, és azt is megerősítette, hogy újra állampapírokat fog vásárolni a szervezet, hogy pénzt pumpáljon a gazdaságba.

Bár Donald Trump örül neki, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda este bejelentett kamatvágása sem feltétlenül jó hír. Az indok ugyanis itt is elsősorban az, hogy a bizonytalanságok miatt a pénzt érdemesebb a reálgazdaságban tartani – ehhez pedig minél alacsonyabb kamatokra van szükség. Amerikában annak ellenére aggódnak, hogy a gazdasági növekedés még mindig jóval nagyobb az euróövezeténél: az amerikai GDP-bővülés üteme ugyan 2 százalékra csökkent a második negyedévben, az eurózónában azonban mindössze 0,2 százalékot tett ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa jövő kedden tartja a következő kamatdöntő ülését, itt tartásra számítanak az elemzők, ám aligha lepődhetünk meg majd, ha az indoklások között ott lesz, milyen bizonytalanságok teszik óvatossá a döntéshozókat.

Most épp abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy egyenként a legtöbb gazdasági mutatónk jó, csak az nem nagyon látszik, mennyire tudnánk ellenállni egy globális gyengülés hatásainak. A GDP 4,9 százalékkal nő, az infláció sem szállt el, a bérek emelkednek. De az elemzők sem a kormány gazdaságvédelminek nevezett akciótervében, sem a 2020-as költségvetésben, sem az adótörvényekben nem találtak olyan lépéseket, amelyek válságállóbbá tennék a gazdaságot – az utolsó ilyen lépés a devizahitelek kivezetése volt.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Szépen halad a munka az Orbán-család majorságán
Iványi nem tudják kifizetni az alkalmazottaik teljes bérét
Ürülékkel kenték össze a momentumos aktivista autóját! - kép a cikkben!
Hónapokat kell várni a hasi ultrahangra több budapesti szakrendelőben!
Pintér: akkora siker a magyar gyártású tűzoltóautó, hogy ezért ma már a mentőket is ugyanott építik fel
Kőszeg Ferenc: Csúszópénzt elfogadni viszolyogtató
Handó Tünde kérdőívvel akarja megdolgozni a bírósági dolgozókat
Magyar valóság: kocsiban ragadt, pedig csak BMW-t akart ellopni!
Titokzatos vevő jelentkezett be a budai magánkórház eladó épületére
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Kövér: Vége lehet az EU-nak
Most jött haza Olaszországból? Ha nincs láza, ne próbálkozzon a magyar egészségügyben
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Ausztráliában leesett a hó, pedig nyár van
Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról
Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Koronavírus: Bezáratták az egri uszodát
Nem fizetnek kártérítést a bicskei gyermekotthonban zaklatott áldozatoknak
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
A magyar háziorvosok tudják mit kell csinálni koronavírus esetén
Ötvenmilliárdnál is többe fájhat Semjén álma
Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Egyedi döntésekre hivatkozva oszt több százmilliós támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Oxford: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat
Kásler: A tiltakozók aránya csekély, szeptembertől jön az új NAT
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
Kenyérsütővel próbáltak befűteni, meghalt az ötéves gyerek
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Új gyógyszert talált a mesterséges intelligencia, amivel legyőzhetjük a szuperbaktériumokat
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
THE POST