thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.24
THE POST
           
24
Gyöngyöspata ismét felkerült a térképre: Iskolai bántalmazási ügy zaklatta fel a kisvárost!
Ez is érdekelhet:
Vér nélküli volt az 1956-os forradalom – jelentette ki a Fidesz
Aki nyugodtan kijelenti rajta kívül nincs más alternatíva az nem kormányozni, hanem uralkodni akar! - Orbán Viktor
Dráma: Közvetlenül a felszállás után csapódott a földbe egy repülőgép


Iskolai bántalmazási ügy borzolja a kedélyeket Gyöngyöspatán, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. Az egyik szülő által bántalmazással megvádolt iskolaigazgató napok óta nem nyilatkozik, kameránk elől pedig elrohant. A helyiek szeretnék rendezni az ügyet, hogy ne az etnikai feszültségekről legyen híres a város, hanem a szép vidékről, a jó borokról.

Meghallgatást tartottak kedden Gyöngyöspatán, ahol a Nekcsei Demeter Általános Iskola igazgatóját és a tanárokat egy bántalmazási ügy miatt kérette be a fenntartó tankerület. Egy iskolai konyhán dolgozó édesanya azt állítja - erről a hvg.hu-nak is nyilatkozott -, hogy az igazgató az iskola folyosóján a szeme előtt bántalmazta a fiát, nyakon ragadta és odaszorította az ebédlő falához. Amióta az ügyről a múlt héten értesültünk, azóta többször, telefonon és e-mailben is kerestük az igazgatót, de ő semmire sem reagált, és a tankerületi meghallgatás után sem akart a kameránknak nyilatkozni. Megpróbáltunk megszólaltatni olyan pedagógusokat, akik szemtanúi lehettek az esetnek, de nem álltak meg riporterünknek.Az eset után az anya rendőrségi feljelentést tett az igazgató ellen és látlelet is készült a 11 éves fiúról, amelyben az olvasható,

a nyaka mindkét oldalán hematoma (vagyis vérömleny) és suffusio (vagyis bevérzés) látható csecsemőtenyérnyi területen

Az anya fordult a tankerület vezetőjéhez is, kérve az igazgató felfüggesztését.

Hogy mi történt az iskolafolyosón azon a napon, arról a tantestület és az igazgató elzárkózása miatt csak egy szemtanú, a gyerek édesanyjának elbeszéléséből tudunk. A nő az iskola konyháján dolgozik közfoglalkoztatottként. Ebédidő volt, fél 2 körül mentek le a gyerekek, mikor egy puffanást hallott - mesélte munkatársunknak. Kinézett, és elmondása szerint azt látta, az igazgató falnak löki a fiát és a vállát szorítja. Többször kérte, hagyja abba, de hiába, elmondása szerint a férfi "önkívületben szorította a gyereket." Utána többször számon kérte, hogy merte bántalmazni a fiát.

Az anya elmondása szerint azon dühödhetett fel az igazgató, hogy a kamasz fiú lecsávózta. A helyzetet a nő így írta le: a fiú kishúga is oda jár, a szünetben a lány az egyik ablakon integetett ki, de az igazgató be akart csukni, a fiú pedig szólt neki, hogy vigyázzon, mert ott a kislány keze. Ekkor hangzott el az anya szerint a "csávó". (A rendőrségi feljelentésben ugyanakkor ez úgy szerepel, az igazgató 'az ott a keze, ember' odaszólásra pöccent be.)

A kamaszodás nem egy problémamentes időszak, de egyik forrásunk, a városban a romák felzárkóztatását segítő tanodát működtető Léderer Tamás a fiút nem tartja problémás gyereknek.

A tankerület egyelőre nem reagált megkeresésünkre, a keddi meghallgatás idején sem akartak nyilatkozni. A meghallgatásra egyébként a kormány roma felzárkóztatásért felelős biztosa, Vecsei Miklós is küldött egy megfigyelőt. A helyszínen szerzett információink szerint a tankerület napokon belül lezárná a vizsgálatot.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a hvg.hu-nak még múlt héten azt írta,

testi sértés gyanúja miatt nyomozás indult, ismeretlen tettes ellen.

Ma újra rákérdeztünk a rendőrségen, hogy áll a nyomozás, de egyelőre nem reagáltak. Az eset miatt többször kerestük Hevér Lászlóné polgármestert is, aki elsőre azt mondta, tájékozódik az ügyben, másnap viszont már azt közölte, mindkét féllel beszélt, tud arról, hogy a szülő feljelentést tett, teendője akkor lesz, ha kiderül, mi történt pontosan. A polgármester kedden nem jelent meg a meghallgatáson, amelynek helyszínére egy kisebb roma csoport érkezett, hogy jelenlétükkel némán tiltakozzanak.

A bántalmazott fiú ugyanis roma, és az eset indulatokat korbácsolt a helyi roma közösségben, vasárnap gyűlést tartottak és aláírásgyűjtés is indult, hogy elérjék az igazgató távozását. A roma közösség és az iskolát 2006 óta vezető igazgató között feloldhatatlannak tűnik az ellentét. A

romák közül volt, aki arra panaszkodott, őt diák korukban fenyítette meg az akkor még csak tanárként dolgozó férfi.

A hvg.hu birtokába került egy 2001-es ítélet, amelyben az igazgatót ugyan felmentették a könnyű testi sértés vádja alól, de olvasható benne, hogy a fülénél fogva tartott vissza egy gyereket az iskolában azért, hogy a diák ne tudjon elszaladni, míg ő utánajár az általa elkövetett vétségnek. Az igazgató egy nagyon durva, diákok közti erőszak után pár éve arról beszélt a Heolnak,

a diákokkal rendszeresen vannak fegyelmi problémák, sajnos a szülők sem fogják vissza őket. Amikor rendet teszek köztük, előfordul, hogy a szülők felháborodnak és fenyegetőznek mindenfélével, még a családom kiirtásával is.

Ez volt az az iskola, amely ellen szegregációs ítélet született és kártérítési pert is indítottak az akkori diákok. A Fővárosi Ítélőtábla 2014-ben marasztalta el a(z akkor még) KLIK-et és az önkormányzatot, amit a Kúria is helyben hagyott. A szegregációt az ombudsman 2011-es jelentése tárta fel. A bíróságon elhangzott, a roma gyerekeknek külön osztályaik voltak, nem mehettek fel az emeletre, külön vécébe kellett járniuk, összevonták az órákat, és a tanárok többször nem erőltették a tanítást - a romák rosszabb minőségű oktatásban részesültek.

Az iskola helyzete nem csak a romákat zavarja, ezt az is mutatja, hogy az igazgató távozását követelő petíciót több mint száz ember, köztük nem romák is aláírták. Mára alig járnak nem roma gyerekek az iskolába, a helyiek inkább máshova viszik őket, amiből néha az lesz, hogy idővel az egész család elköltözik a településről.

A tankerületi meghallgatás helyszínén többekkel beszélgettünk, olyanokkal is, akik nem a tüntetésen vettek részt, csak érdeklődőként voltak jelen, többen nem szerettek volna a cikkben névvel szerepelni. Egyikük azt mondta, a roma gyerekek megfélemlítik a többit, hogy elveszik a holmiját, és az oktatás színvonalát sem tartják elég jónak, ezért is jár kevés nem roma az iskolába. Van, aki szerint csak az igazgatóváltás hozhat megoldást, más szerint már az is elég, ha visszatérnének a nem roma gyerekek is az iskolába.

Nagy Laura - pedagógus végzettségű szülő, aki a nem romák körében segítette az aláírásgyűjtést - a hvg.hu-nak azt mondta, az óvodában még nincs baj a gyerekekkel, a rossz viselkedés mindig egy tünet, valaminek a jele. Az biztos, hogy nem segít, ha a roma gyerekek úgy járnak iskolába, hogy a közösségük nem bírja az igazgatót - amit több beszélgetésből is leszűrtünk.

Bata Miklós borász azt mondta, a mostani bántalmazási ügy nem egy roma ügy, ilyen senkivel sem fordulhat elő, egy pedagógus nem tehet ilyet. Nála sok roma dolgozik, a megoldást közösen kell keresni.

Nem akarjuk, hogy Gyöngyöspatáról mindig az etnikai feszültségek jussanak mindenki eszébe. A vidék gyönyörű, és egyre több borász foglalkozik borkészítéssel, nekik sem jó ez a rossz kép. Ebben az ügyben is az a fontos, hogy a romák és nem romák együtt akarnak lépni, és meg akarják oldani a problémát.

A településen 2011-ben véres tömegverekedésig fajuló etnikai konfliktus volt, hónapokig masírozott a helyszínen a Szebb Jövőért Polgárőr egyesület, a helyzet odáig fajult, hogy Richard Field amerikai üzletember buszokkal menekítette a romákat.

A helyiek szerint a polgármester, Hevér Lászlóné kerüli a konfliktusokat, nem hoz igazából döntéseket, ez sem segíti, hogy jó megoldás szülessen, pedig a helyiek meg akarják oldani az iskola helyzetét, és most ebben egyetért a roma közösség és a nem roma lakosság egy része is. Az iskolának nem az önkormányzat a fenntartója, az igazgató munkaviszonyáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma dönthet.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Karácsony: Budapest nem gondolhat magára, nem lehet önző
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
Balhé a Jobbik megemlékezésén - hazaárulók, hazaárulók kiabálták
Hírhez tartozó kép:
Karácsony: Budapest nem gondolhat magára, nem lehet önző
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
Balhé a Jobbik megemlékezésén - hazaárulók, hazaárulók kiabálták
Vér nélküli volt az 1956-os forradalom – jelentette ki a Fidesz
Aki nyugodtan kijelenti rajta kívül nincs más alternatíva az nem kormányozni, hanem uralkodni akar! - Orbán Viktor
Dráma: Közvetlenül a felszállás után csapódott a földbe egy repülőgép
Megtámadták az Aurórát, felgyújtottak egy szivárványos zászlót
Egy életet ledolgoztak, mégis munkára kényszeríti a nyugdíjasokat a kormány
Magyar kormány: Ideje erőforrásként tekinteni a nyugdíjasokra
Nem lesz ellenzék Debrecenben
Hihetetlen, miért nem beszél szabadtéri rendezvényen Orbán
Pikó rendőröket kért a megtámadott Aurórához
Hatalmas harapásnyomot találtak egy óriás cápa fején, a kutatók se tudják, mi okozta
A méhek erőteljesebb védelmét követeli az Európai Parlament
Trump: nagy siker, ami a török-szíriai határnál történt
Olyan hidegfront érkezik hétfőn amit sokáig nem felejtünk el
Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit holtan találtak egy kamionban
Elképesztő: ezt találták a soproni férfi otthonában a rendőrök
Retro: Tüntetésről vitték el a rendőrök Orbán Viktort, gumibottal estek neki a rendőrök a tiltakozóknak
Tovább küzdenek a solymári gázrobbanás során két emeletet zuhant férfi életéért
Egy elszabadult kutyust mentett meg a gázolástól Jake Gyllenhaal
Súlyos baleset az M3 kivezető szakaszán: busszal ütközött két autó
Gyurcsány keményen beleszállt Orbán Viktorba az október 23-ai beszédében
Ittasan vezetett az a férfi, aki elgázolta az úttest mellett füvet nyíró férfit
Sok helyreigazítás volt már a magyar sajtóban, de ilyen még egy sem
Kunhalmi büszke az eredményekre: Sikerült megakadályozni, hogy Orbán rendszere nyílt diktatúrává váljon
Még mindig aggasztóan rossz a levegő a magyar városokban
Két cicája mentette meg egy házaspár életét
Ronaldo visszavonulásától hangos a világsajtó
Ismét előkerült a Soros-ösztöndíjért könyörgő Orbán Viktor levele
Borkai Ádám 750 ezres hátizsákja jobban kiverte a biztosítékot mint a több tíz milliós luxus autója
Borkai bukhatja az olimpiai életjáradékát - teljesen padlóra küldik
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán Viktor kebelbarátja, titokban Soros fiával találkozgat
A szerb elnök imádja Orbánt: szerinte Budapestet nem vesztette el a Fidesz
A szerb elnök szerint Borkai nagyon rátermett ember
Budapesti káosz: terelésekre, menetrend-változásokra kell készülni
Hazugság-hazugság hátán: az ár és az időtartam sem stimmel a kormány trieszti kikötővásárlásával
39 holttestet találtak egy kamionban
Orbán szabadságharcosként tekint magára: elfut a víz, és csak a kő marad, de a kő marad
Orbán Wass Alberttel üzent október 23-án
Nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János megtekintett egy hidrogéntöltő állomást Japánban
Hivatalos: Kim Dzsong Un elrendelte a Dél-koreai szállodák lerombolását
Kisgyermek is megsérült az M1-es autópályán történt balesetben
Rendőrkézre került a román férfi: ő művelhette ezt a szörnyűséget a kőbányai lakásban
Meghalt a legendás magyar futballista
Orbán Viktor családja is érintett a török harci járművek vásárlásában
Külföld: Magyarország miniszterelnöke a szabadság napján elbújik a tömeg elől
A budapesti vezetők felelőssége, ha félkész betonmonstrumok maradnak a Városligetnél
Szerbia elnöke tévéinterjúban méltatta Borkai Zsoltot
Szörnyű dolgot műveltek egy 72 éves éjjeli őrrel a fiatalok Budapesten
Pécsi horror: élettársa fojtotta meg a holtan talált nőt
Vajna Tímea nyilatkozott balesetéről: nem győzött köszönetet mondani a mentőknek
Már milliárdokról beszélnek Borkai ügyében és még az értelmiségek is a fejét követelik
Kövér: Biszku Béla egy utolsó, mocs*kos gyil*kos, megbocsáthatatlan, hogy nem volt elszámoltatás
Kövér: nagyobb a sajtószabadság mint kellene
New York Times: Az amerikai nagykövet Orbán embere és nem Trumpé
Visszavonultak a szíriai kurdok
Az eddigi legbrutálisabb megszorításra készül az Audi
Erdogan és Putyin megállapodtak, mi legyen a kurd területekkel
Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék
Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a tagállamok ezt elfogadják
18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban
Magyar kormány: Legyenek fizetős egészségügyi ellátások
Segíts egy megosztással: nem ment haza ez a kislány
Győrben megint botrány van: Helyi orvosok és vállalkozók mentek neki Borkainak
Agydaganatot állapítottak meg a fiatal magyar kosarasnál
Nyomozás indult hűtlen kezelés miatt Borkai ellen - a Fidesz már nem áll mögötte
Személyes adattal visszaélés miatt nyomoznak Borkai ellen
Összezsugorodott az ózonlyuk ez nem jelent jó
Mészáros öccse állami megbízáshoz jutott 3 milliárd forint értékben
Gyanúsan engedékeny lett Orbán: Állunk Karácsony rendelkezésére
Orbán kormány: Állunk Karácsony rendelkezésére
Kiürült az újpesti városháza, egyszerre negyvenen mondtak fel
Kossuth rádió: a Fidesz-KDNP-nek 2010 óta nem volt ilyen jó eredménye
Cristiano Ronaldo botrány: a DNS-ét megtalálták a bántalmazott nővel kapcsolatban
Németország: Magyarország döntse el, hogy EU-tag akar-e maradni
Az alakuló testületi ülésen mondott le a Fidesz támogatta polgármester
Borkai helyettese mondja az ünnepi beszédet - az első alkalom hogy egy polgármester bujkál
Botrány: 40 ember felmondott az újpesti városházán
Johnson előrehozott választással fenyegeti a parlamentet
Karácsony \"a budapestiekhez fordul\" a stadionberuházások ügyében
Mészáros üzlettársán keresztül szerez török harci járműveket Magyarország
Orbán felajánlotta, hogy leállítja a Liget-projektet és a stadionépítéseket
Stadionokat pompásan tud építeni a kormány, de az új tanuszodáknál már az alapokat sem sikerül kiásni
A bajai Fidesz értelmetlen szöveggel reagált a felajánlott alpolgármesteri posztra
Borkait elintézik: Két nyomozást is indított a Nemzeti Nyomozó Iroda
Egy magyar rendőr fogadta örökbe a kutyust akit a gazdája egy motor után kötött
Borkai-botrány: Steinmetz már meg is kereste a MOB-ot
A magyar kormány szerint Kövér László higgadtságát dicsérte, amikor primitív fajankónak nevezte Hadházy Ákost
Hadházy feljelentést tesz a parlamenti akciója után
Miskolci hihetetlen történet: Tevét gázolt egy autós
Erős fotó: üres mappák fogadták az új polgármestert
Mészároson keresztül szerez török harci járműveket a Honvédség
Pert nyert egy férfi a Fidesz ellen, mert nem tudták igazolni, honnan szerezték meg az e-mail-címét
Négy kamion rohant egymásba az M0-son
Felrobbant egy családi ház Solymáron, kirepült az emeletről egy férfi
Ugyanazok nyerték a hatoslottót, akik szokták
Súlyos büntetés kaphat a TV2 és az Origo
Junckerhez fordultak az európai bírák Orbán viselkedése miatt
Orbán Viktor: Magyarország egy klímabajnok
A kormány szerint nincs klímavészhelyzetet, de dolgoznak egy klímastratégián
Az óvodák államosítása a cél: Az óvodások is bekerülnek a Nemzeti Alaptantervbe
A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi
Orbán fél: eltűnt a korábbi magabiztosság
Borkai fiának bejött az élet - luxus fizetés, luxus autó
Segíts egy megosztással - nem érkezett haza a kis Norbi!
Orbán üzent Karácsony Gergelynek
Eljárás indul az Origo és a TV2 ellen rágalmazás miatt
Naszályi maradt az I. kerület polgármestere
Uzsorázás miatt ítélték el a frissen megválasztott polgármestert
Hivatalos: Pikó is marad polgármester
Kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani
Ötvenöt elefántot ölt meg az aszály
Egy mondattal elintézte a Magyar Püspökség a Borkai dolgot
The Times: Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot
Orbán Borkairól: Beteg dolognak tartom, ha valaki felvételeket készít
A közmédia teljesen kiborult amiért a parlamentben megzavarták Orbánt
A busz sofőrjével szállíttatta a kok*aint egy zalai díler
Gundel Takács Gábor visszamenne a köztévéhez
Ingyen piáért vehették a voksokat Pázmándon - feljelentést tettek választási csalásért
Terry Black nevelt gyermekei: A legfájdalmasabb, hogy nem tudjuk még eltemetni sem
Képtelen lábra állni súlyos balesete óta Csűrös Karola
A Fidesz vezetői sem tudják, merre tovább
Újabb parlamenti cirkusz: Orbán egy közönséges bűnöző, akit meg el fogunk számoltatni
Kövér remegő hangon fenyegette meg Jakab Pétert
Kicsin múlott, hogy a fideszesek nem ütöttek a parlamentben
Segíts egy megosztással - küzdenek az életükért
Belgium: Orbánt a politika trágyadombjára kell küldeni
Orbán: Magyarország, a növekvő bérek és a tisztességes időskor hazája
Miniszterelnök úr, jó étvágyat kívánok a narancsos buktához - durván beszóltak Orbánnak
Kőbánya: Beszakadt az út egy kamion alatt
Tízmilliót osztott ki Norbi
Nyomozás indult Borkai ellen: amennyiben a vádak igazak, börtönbe is kerülhet
Vége a türelmi időnek: a magyarok döntsék el, hogy az EU-val tartanak-e
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva