thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.28
THE POST
           
28
Aki egyedül neveli a gyerekét, annak a családbarát kormány alatt is felkopik az álla!
Ezt olvassák mások:

A gyereküket egyedül nevelők nem nagyon profitálnak a kormány bőkezű családtámogatási rendszeréből.
Annyira nem, hogy évről évre egyre többen élnek közülük szegénységben. A családi pótlék és az árvasági díj nem nő, a családi adókedvezményből alig jut nekik, a tartásdíjat pedig vagy megkapják, vagy nem.
Pedig indokolt lenne figyelni rájuk, mert egyre több gyerek él csak az egyik szülőjével.

A kormány az elmúlt években látványosan odaállt a legalább három gyereket vállaló párok mellé, ami meglátszik a nagycsaládosok anyagi helyzetén is. Közben úgy tűnik, mintha az egyszülős családok már nem lennének ilyen fontosak, hiába nehezebb egy fizetésből megélni. Az egyszülős központokat leszámítva nem nagyon céloznak rájuk családpolitikai intézkedéseket, a többi támogatás pedig nem nagyon húzza ki őket a bajból. Így az ő helyzetükben nem is látszik előrelépés, inkább egyre jobban lemaradnak.

Mindez a Demográfia című folyóiratban, Monostori Judit tanulmányában olvasható, amely az egyszülős családok magyarországi és európai helyzetét elemzi. Ebből derül ki az is, hogy

2017-ben a dolgozó, gyereket nevelő párok hat százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, míg a gyereküket egyedül nevelő, szintén dolgozó szülőknek 24 százaléka. Ráadásul az évek során folyamatosan romlott a helyzetük: 2005-ben 13, 2010-ben 12, 2015-ben pedig 21 százalékuk élt szegénységben. Az ábrán látszik, hogy a cseheknél, a letteknél vagy a horvátoknál sokkal jobb a helyzet. De milyen támogatásokat kapnak az egyszülős családok?

Először is, családi pótlékot, ami alanyi jogon jár minden gyerekes családnak, és 2008 óta nem változott az összege. Ez azt jelenti, hogy aki egymaga nevel egy gyereket, 13 700 forintot kap havonta, aki kettőt, 29 600-at, aki pedig hármat vagy többet, gyerekenként 17 ezret. Ez alig ezer forinttal több a párkapcsolatos családok ellátásánál. Ezzel szemben Dániában és Norvégiában az egyszülős családok annyi ellátást kapnak, mintha egy gyerekkel több élne a családban. Sőt, Észtországban, Portugáliában és Szlovéniában is több pénz jár nekik.

Magyarországon családi adókedvezményt is lehívhatnak, de mivel az egyszülős családokban átlag alatti a gyerekszám, ez az esetek jelentős többségében havi 10-20 ezer forint pluszt jelent.

Ezen kívül ott van még az árvasági ellátás azoknak, akiknek az egyik szülőjük meghalt. Ezt 16 vagy 25 éves korig adják, a minimum összege pedig 24 500 forint, pont annyi, amennyi 2007-ben volt.

A különélő szülőtől elvileg tartásdíjra is lehetne számítani, de ezt 2012-es nemzetközi adatok alapján csak az egyszülős családok 40 százaléka kapta meg.

2016-ban egy másik, KSH által végzett kutatásban ennél több jött ki, igaz, akkor mindenféle támogatásra rákérdeztek, ami a különélő szülőtől érkezik. Ez alapján az érintett gyerekek negyede semmilyen anyagi támogatást nem kap a különélő szülőjétől, hiába tudják, ki ő, és hiába ismerik a lakhelyét.

A hazai szabályok szerint gyámhivatal csak akkor előlegezi meg a tartásdíjat, ha az egyszülős családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb mint 57 ezer forint. Svédországban ennél sokkal bőkezűbbek, ott az állam teljesen átvállalja a tartásdíjat, ha a szülő nem fizet. Hollandiában, Dániában és Nagy-Britanniában külön intézményhez tartoznak a tartásdíjas ügyek, Franciaországban pedig magánbiztosító társaságok is fedezhetik az elmaradt tartásdíjakat.
Sokan vannak

Pedig bőven nem egy szűk kisebbségről van szó,

a 17-18 éveseknek már 26 százaléka él kizárólag az egyik szülőjével.2011-ben az összes gyereket nevelő családnak majdnem a negyede volt egyszülős, amivel az európai élmezőnyben vagyunk más kelet-európai országokkal (Szlovéniával, Litvániával, Csehországgal, Észtországgal és Lettországgal) együtt. Az egyetlen kivételt a britek jelentik, ahol szintén elég magas az egyszülős családok aránya.

Az esetek többségében, 87 százalékban a nők nevelik egyedül a gyereküket. Más országokban is a nők vannak többségben, de nem feltétlenül ennyire. Svédországban és Romániában például több mint 20 százalékban az apák élnek a gyerekükkel. A tanulmány szerint a skandináv országokban ez azért van így, mert sokkal magasabb szinten vannak az apai jogok, Romániában és Bulgáriában viszont az állhat a háttérben, hogy sok anya dolgozik külföldön.

A cégek csak ímmel-ámmal segítenek

A tanulmány szerzője ezután sorra vett néhány területet, amin keresztül az állam - ha nem is konkrét pénzbeli támogatással - segíthetné az egyszülős családok helyzetét. Egyrészt ide tartoznak a férfi-női szerepek, hiszen azokban az országokban, ahol a párkapcsolatban

élő szülők közt egyenlőbb a munkamegosztás, ott a válás után az apa szerepe is erősebb maradhat.

A svédek híresek például az apakvótájukról, ami azt az időszakot jelenti, amit kizárólag az apák használhatnak fel a gyerekeik gondozására. Ez persze nem biztos, hogy mindenhol működne: minél nagyobbak a férfi és női fizetések közti különbségek, annál kevésbé éri meg igénybe venni az apakvótát. (Márpedig Magyarországon a nők fizetése lassan húsz éve változatlan távolságra van a férfiakétól).

Itthon nincs apakvóta, de van öt napnyi apai szabadság, amit a gyerek születése utáni első két hónapban lehet igénybe venni. Ezt 2014-ben csak az apák negyede vette igénybe, vélhetően azért, mert a távolléti díjat a munkaadónak kell megelőlegeznie, így ők ellenérdekeltek a szabadság kiadásában.

Az állam a munkaerőpiaci politikáján keresztül is segíthet, hiszen a nők a legtöbb országban kisebb arányban helyezkednek el, mint a férfiak. Ez különösen az anyákat sújtja, de nem akkor, ha egyedül nevelik a gyereküket. Magyarországon ők 80 százalékban rendelkeznek valamilyen állással, szemben a párkapcsolatban élő anyákkal, akiknél ez nem éri el a 70 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy a gyereküket egyedül nevelő magyarok az európai átlaghoz képest nagyobb arányban tudnak elhelyezkedni. (Más kérdés, hogy sokszor ez sem menti meg őket a szegénységtől, ahogy a cikk elején írtuk). A politikusok és a szakértők egy része úgy véli, hogy a nőket elsősorban a karrier és a család összeegyeztetésében kell támogatni. Ezért olyan megoldásokat keresnek, ami szülés után visszavezetheti a nőket a munkerőpiacra.

Általában a rugalmas munkaformákban látják a megoldást, elsősorban a részmunkaidőben. Ez viszont a gyereküket egyedül nevelőknek nem megoldás, mert egyetlen részmunkaidős fizetésből aligha lehet családostul megélni. (A részmunkaidővel más problémák is vannak, amiről itt olvashat bővebben).

Magyarországon ezen kívül ott van a családbarát munkahely program, ami támogatást ad azoknak a munkáltatóknak, akik valahogyan segítik az otthoni és munkahelyi feladatok összehangolását. Egy 2013-2016 közti, tízezer céget vizsgáló kutatás arra jutott, hogy 67 százalékuk veszi figyelembe a munkaidő beosztásánál és a szabadságok kiadásánál az óvodák, iskolák nyitva tartását.

A cégek 31 százaléka semmilyen kedvezményt nem ad a dolgozóinak.Egy felmérésben a magyar nők 76 százaléka mondta, hogy semmilyen befolyása nincs a munkaideje beosztására. Dániában ez az arány 35, Norvégiában 41 százalék.

Létezik még néhány program, ami akár az egyszülős családokat is segítheti, például a Munkahelyvédelmi Akcióterv, ami ösztönzi a kisgyereket nevelő anyák alkalmazását. Ezen kívül törvény írja elő, hogy a gyerekét egyedül nevelő dolgozót nem lehet éjszakai műszakra kötelezni, de a tanulmány szerint képtelenség megmondani, ebből mi valósul meg a gyakorlatban.

Egy másik fontos szempont, hogy mennyire képesek a szülők bölcsődébe adni a gyereküket. Azt gondolná az ember, hogy ez az egyszülős családok számára különösen fontos, a legtöbb európai országban mégis a párkapcsolatban élők adják be inkább a gyereküket. Magyarország kivétel, itt egy hajszállal több egyszülős család veszi igénybe a bölcsődét, és elvileg előnyt is élveznek a felvételinél.

A kormány egyébként nagyszabású bölcsődebővítési programot indított, más kérdés, hogy közben óriási munkaerőhiánnyal küzdenek, hasonlóan az óvodákhoz.
És még ott a megbélyegzés is

Összességében a tanulmány arra jut, hogy Magyarországon - és más európai országokban is - inkább a párkapcsolaton alapuló családokat támogatják, pedig szinte mindenhol többen vannak az egyszülős családok. A cikk szerint ez azért lehet, mert

a kormányok népesedéspolitikájába jobban beleférnek a sok gyereket nevelő családok,
attól tartanak, hogy ha külön támogatják az egyszülős családokat, sokan csak papíron fognak elválni,
az egyszülős család nem fér bele a hagyományos családmodellbe.

Másfelől viszont

ha új kapcsolatot találnak, az elvált szülők is újabb gyerekeket vállalhatnak,
ha a visszaélésektől tartanak, ilyen erővel a segélyezést is megszüntethetnék,
semmi sem garantálja, hogy egy gyereknek minden esetben jobb dolga van két szülővel, mint eggyel.

A gyereküket egyedül nevelőknek sokszor a megbélyegzéssel is harcolniuk kell, például amikor fürdőbe, múzeumba, állatkertbe vagy szállodába akarnak menni. Ezeken a helyeken ugyanis sokszor nem kapnak családi kedvezményt, mert az a szabályok szerint csakis két felnőttnek és a gyerekeiknek jár.

A kép illusztráció
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Szégyen jelöltek listája: még a börtönben sem mondott le a fideszes polgármester!
Kövér szerint az ellenzék az erdő mélyén bújkáló kommunista vietnámi gerillákból áll
Érdekes lelet: Az egymás kezét fogva eltemetett szerelmespár tagjai mindketten férfiak voltak
Az eddigi legkellemetlenebb kérdésekre számíthat ma Brüsszelben a magyar jogállamiságról Varga Judit
Szellemi párbaj következik: Trump meghívást kapott Észak-Koreától!
Megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt
Íme a részletek amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne!
Megkezdődött az egyhetes rendőrségi razzia az utakon! - ezekre a dolgokra kell figyelni
Lévai Anikó 4 tonna ajándékot vitt az erdélyi és csángó szegényeknek
Alapesetben karantén idejére nem jár díjazás a dolgozóknak
Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
Orbán: Bár a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás továbbra is a migráció
Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban
Ferenc pápa megbetegedett, egy nappal azután, hogy hívők arcát csókolgatta a vatikáni Szent Péter téren
Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába
Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László több százmillió foritnyi közpénzből építene balatoni panziót
Beszédet mondott az anti-Greta Thunberg
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Kövér: Vége lehet az EU-nak
Most jött haza Olaszországból? Ha nincs láza, ne próbálkozzon a magyar egészségügyben
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Ausztráliában leesett a hó, pedig nyár van
Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról
Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
250 milliós osztalékot fialt Mészáros vejének cége
Trócsányi szerint kifulladt a Magyarország elleni uniós eljárás
A magyar háziorvosok tudják mit kell csinálni koronavírus esetén
Ötvenmilliárdnál is többe fájhat Semjén álma
Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Egyedi döntésekre hivatkozva oszt több százmilliós támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Ízléstelen videót készítettek a rendőrök a kerítés mellett gyalogló menekültekről
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
Kenyérsütővel próbáltak befűteni, meghalt az ötéves gyerek
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum