thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Aki egyedül neveli a gyerekét, annak a családbarát kormány alatt is felkopik az álla!
Ez is érdekelhet:
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
Hivatalosan is háború van: a szíriai hadsereget a határhoz vezénylik

A gyereküket egyedül nevelők nem nagyon profitálnak a kormány bőkezű családtámogatási rendszeréből.
Annyira nem, hogy évről évre egyre többen élnek közülük szegénységben. A családi pótlék és az árvasági díj nem nő, a családi adókedvezményből alig jut nekik, a tartásdíjat pedig vagy megkapják, vagy nem.
Pedig indokolt lenne figyelni rájuk, mert egyre több gyerek él csak az egyik szülőjével.

A kormány az elmúlt években látványosan odaállt a legalább három gyereket vállaló párok mellé, ami meglátszik a nagycsaládosok anyagi helyzetén is. Közben úgy tűnik, mintha az egyszülős családok már nem lennének ilyen fontosak, hiába nehezebb egy fizetésből megélni. Az egyszülős központokat leszámítva nem nagyon céloznak rájuk családpolitikai intézkedéseket, a többi támogatás pedig nem nagyon húzza ki őket a bajból. Így az ő helyzetükben nem is látszik előrelépés, inkább egyre jobban lemaradnak.

Mindez a Demográfia című folyóiratban, Monostori Judit tanulmányában olvasható, amely az egyszülős családok magyarországi és európai helyzetét elemzi. Ebből derül ki az is, hogy

2017-ben a dolgozó, gyereket nevelő párok hat százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, míg a gyereküket egyedül nevelő, szintén dolgozó szülőknek 24 százaléka. Ráadásul az évek során folyamatosan romlott a helyzetük: 2005-ben 13, 2010-ben 12, 2015-ben pedig 21 százalékuk élt szegénységben. Az ábrán látszik, hogy a cseheknél, a letteknél vagy a horvátoknál sokkal jobb a helyzet. De milyen támogatásokat kapnak az egyszülős családok?

Először is, családi pótlékot, ami alanyi jogon jár minden gyerekes családnak, és 2008 óta nem változott az összege. Ez azt jelenti, hogy aki egymaga nevel egy gyereket, 13 700 forintot kap havonta, aki kettőt, 29 600-at, aki pedig hármat vagy többet, gyerekenként 17 ezret. Ez alig ezer forinttal több a párkapcsolatos családok ellátásánál. Ezzel szemben Dániában és Norvégiában az egyszülős családok annyi ellátást kapnak, mintha egy gyerekkel több élne a családban. Sőt, Észtországban, Portugáliában és Szlovéniában is több pénz jár nekik.

Magyarországon családi adókedvezményt is lehívhatnak, de mivel az egyszülős családokban átlag alatti a gyerekszám, ez az esetek jelentős többségében havi 10-20 ezer forint pluszt jelent.

Ezen kívül ott van még az árvasági ellátás azoknak, akiknek az egyik szülőjük meghalt. Ezt 16 vagy 25 éves korig adják, a minimum összege pedig 24 500 forint, pont annyi, amennyi 2007-ben volt.

A különélő szülőtől elvileg tartásdíjra is lehetne számítani, de ezt 2012-es nemzetközi adatok alapján csak az egyszülős családok 40 százaléka kapta meg.

2016-ban egy másik, KSH által végzett kutatásban ennél több jött ki, igaz, akkor mindenféle támogatásra rákérdeztek, ami a különélő szülőtől érkezik. Ez alapján az érintett gyerekek negyede semmilyen anyagi támogatást nem kap a különélő szülőjétől, hiába tudják, ki ő, és hiába ismerik a lakhelyét.

A hazai szabályok szerint gyámhivatal csak akkor előlegezi meg a tartásdíjat, ha az egyszülős családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb mint 57 ezer forint. Svédországban ennél sokkal bőkezűbbek, ott az állam teljesen átvállalja a tartásdíjat, ha a szülő nem fizet. Hollandiában, Dániában és Nagy-Britanniában külön intézményhez tartoznak a tartásdíjas ügyek, Franciaországban pedig magánbiztosító társaságok is fedezhetik az elmaradt tartásdíjakat.
Sokan vannak

Pedig bőven nem egy szűk kisebbségről van szó,

a 17-18 éveseknek már 26 százaléka él kizárólag az egyik szülőjével.2011-ben az összes gyereket nevelő családnak majdnem a negyede volt egyszülős, amivel az európai élmezőnyben vagyunk más kelet-európai országokkal (Szlovéniával, Litvániával, Csehországgal, Észtországgal és Lettországgal) együtt. Az egyetlen kivételt a britek jelentik, ahol szintén elég magas az egyszülős családok aránya.

Az esetek többségében, 87 százalékban a nők nevelik egyedül a gyereküket. Más országokban is a nők vannak többségben, de nem feltétlenül ennyire. Svédországban és Romániában például több mint 20 százalékban az apák élnek a gyerekükkel. A tanulmány szerint a skandináv országokban ez azért van így, mert sokkal magasabb szinten vannak az apai jogok, Romániában és Bulgáriában viszont az állhat a háttérben, hogy sok anya dolgozik külföldön.

A cégek csak ímmel-ámmal segítenek

A tanulmány szerzője ezután sorra vett néhány területet, amin keresztül az állam - ha nem is konkrét pénzbeli támogatással - segíthetné az egyszülős családok helyzetét. Egyrészt ide tartoznak a férfi-női szerepek, hiszen azokban az országokban, ahol a párkapcsolatban

élő szülők közt egyenlőbb a munkamegosztás, ott a válás után az apa szerepe is erősebb maradhat.

A svédek híresek például az apakvótájukról, ami azt az időszakot jelenti, amit kizárólag az apák használhatnak fel a gyerekeik gondozására. Ez persze nem biztos, hogy mindenhol működne: minél nagyobbak a férfi és női fizetések közti különbségek, annál kevésbé éri meg igénybe venni az apakvótát. (Márpedig Magyarországon a nők fizetése lassan húsz éve változatlan távolságra van a férfiakétól).

Itthon nincs apakvóta, de van öt napnyi apai szabadság, amit a gyerek születése utáni első két hónapban lehet igénybe venni. Ezt 2014-ben csak az apák negyede vette igénybe, vélhetően azért, mert a távolléti díjat a munkaadónak kell megelőlegeznie, így ők ellenérdekeltek a szabadság kiadásában.

Az állam a munkaerőpiaci politikáján keresztül is segíthet, hiszen a nők a legtöbb országban kisebb arányban helyezkednek el, mint a férfiak. Ez különösen az anyákat sújtja, de nem akkor, ha egyedül nevelik a gyereküket. Magyarországon ők 80 százalékban rendelkeznek valamilyen állással, szemben a párkapcsolatban élő anyákkal, akiknél ez nem éri el a 70 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy a gyereküket egyedül nevelő magyarok az európai átlaghoz képest nagyobb arányban tudnak elhelyezkedni. (Más kérdés, hogy sokszor ez sem menti meg őket a szegénységtől, ahogy a cikk elején írtuk). A politikusok és a szakértők egy része úgy véli, hogy a nőket elsősorban a karrier és a család összeegyeztetésében kell támogatni. Ezért olyan megoldásokat keresnek, ami szülés után visszavezetheti a nőket a munkerőpiacra.

Általában a rugalmas munkaformákban látják a megoldást, elsősorban a részmunkaidőben. Ez viszont a gyereküket egyedül nevelőknek nem megoldás, mert egyetlen részmunkaidős fizetésből aligha lehet családostul megélni. (A részmunkaidővel más problémák is vannak, amiről itt olvashat bővebben).

Magyarországon ezen kívül ott van a családbarát munkahely program, ami támogatást ad azoknak a munkáltatóknak, akik valahogyan segítik az otthoni és munkahelyi feladatok összehangolását. Egy 2013-2016 közti, tízezer céget vizsgáló kutatás arra jutott, hogy 67 százalékuk veszi figyelembe a munkaidő beosztásánál és a szabadságok kiadásánál az óvodák, iskolák nyitva tartását.

A cégek 31 százaléka semmilyen kedvezményt nem ad a dolgozóinak.Egy felmérésben a magyar nők 76 százaléka mondta, hogy semmilyen befolyása nincs a munkaideje beosztására. Dániában ez az arány 35, Norvégiában 41 százalék.

Létezik még néhány program, ami akár az egyszülős családokat is segítheti, például a Munkahelyvédelmi Akcióterv, ami ösztönzi a kisgyereket nevelő anyák alkalmazását. Ezen kívül törvény írja elő, hogy a gyerekét egyedül nevelő dolgozót nem lehet éjszakai műszakra kötelezni, de a tanulmány szerint képtelenség megmondani, ebből mi valósul meg a gyakorlatban.

Egy másik fontos szempont, hogy mennyire képesek a szülők bölcsődébe adni a gyereküket. Azt gondolná az ember, hogy ez az egyszülős családok számára különösen fontos, a legtöbb európai országban mégis a párkapcsolatban élők adják be inkább a gyereküket. Magyarország kivétel, itt egy hajszállal több egyszülős család veszi igénybe a bölcsődét, és elvileg előnyt is élveznek a felvételinél.

A kormány egyébként nagyszabású bölcsődebővítési programot indított, más kérdés, hogy közben óriási munkaerőhiánnyal küzdenek, hasonlóan az óvodákhoz.
És még ott a megbélyegzés is

Összességében a tanulmány arra jut, hogy Magyarországon - és más európai országokban is - inkább a párkapcsolaton alapuló családokat támogatják, pedig szinte mindenhol többen vannak az egyszülős családok. A cikk szerint ez azért lehet, mert

a kormányok népesedéspolitikájába jobban beleférnek a sok gyereket nevelő családok,
attól tartanak, hogy ha külön támogatják az egyszülős családokat, sokan csak papíron fognak elválni,
az egyszülős család nem fér bele a hagyományos családmodellbe.

Másfelől viszont

ha új kapcsolatot találnak, az elvált szülők is újabb gyerekeket vállalhatnak,
ha a visszaélésektől tartanak, ilyen erővel a segélyezést is megszüntethetnék,
semmi sem garantálja, hogy egy gyereknek minden esetben jobb dolga van két szülővel, mint eggyel.

A gyereküket egyedül nevelőknek sokszor a megbélyegzéssel is harcolniuk kell, például amikor fürdőbe, múzeumba, állatkertbe vagy szállodába akarnak menni. Ezeken a helyeken ugyanis sokszor nem kapnak családi kedvezményt, mert az a szabályok szerint csakis két felnőttnek és a gyerekeiknek jár.

A kép illusztráció
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Hírhez tartozó kép:
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Győr az ország igazi vesztese
A költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester nyert Méhkeréken!
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Budapest következő főpolgármestere Karácsony Gergely lesz
Nyíregyházát vitte a Fidesz
Tarlós : Az ellenzék megtévesztette az embereket
Pest megyében több városban is csúnyán elverik a fideszes polgármestereket
A szíriai kormány hadserege megkezdte az ellentámadást!
Győrben Borkai vezet: - mutatjuk a megyeszékhelyek jelenlegi eredményeit
Kósa: Minden választóval szövetséget kívánunk kötni, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak
Kósa: a mai nap a demokrácia ünnepe
Magyarország jogállam: feljelentés szervezett szavazatvásárlás miatt
Elképesztő videó: Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni
Szerelmes mosollyal szavazott Borkai és a felesége! - büszke pár
Hibaüzenet fogadja a látogatókat a választási portálon!
Még mindig nincsenek eredmények, érthetetlen okokból csúsznak az adatok
A Fidesz fél: Elszeparálták az újságírókat az eredményvárón
Pécset is bukja a Fidesz!
Orbán bukása: Miskolcon vezet az ellenzék
Áder mosolyogva, teljes nyugalomban szavazott
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Merkel a török beavatkozás azonnali leállítását követeli
100 százalékos a részvételi arány, ez már valami
A Fideszre akarsz szavazni, ugye? – ordította a szavazatszámláló
Illegális gyorsulási versenyekre csaptak le a rendőrök
Fekete egyenzsákokban osztott ételcsomagok - a Fidesz adakozó kedvében van
Egy szolgálaton kívüli rendőr végzett az ártatlan kis állattal
Húzzatok el innen! Ne ti döntsétek már el, hogy ki lesz a polgármester!
Csoportban hoznak és kísérnek be embereket a szavazókörbe
Hivatalos bejelentést tettek választási csalás miatt
Segíts egy megosztással: sürgősen el kell hozni Gusztit a menhelyről
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Több mint kétmillióan szavaztak eddig: íme az adatok megyékre lebontva
Óriási bukta: az összefogást eláruló jobbikosokkal iszogattak a győri civilek
Kitört a pánik: országos hatása van a Borkai-ügynek
Világ szégyeneként emlegetíik a magyar külügyet - Erdogan és Orbán kapcsolat
Eléggé furcsa összegre bukkantak Puzsér Róbert kampányszámláján
Buszokkal érkező ukrán szavazókról cikkez a magyar sajtó
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után a blogger
Orbán ítélt: nincs visszaút, Borkainak vége
Disznóként ábrázolták Orbánt a külföldi videóban! - Mészáros és Kövér is szerepel benne!
Borkai felesége pedagógus, mégis luxusbirtok van a nevén
Duplán osztották a szavazólapokat Terézvárosban
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Több-százan vonultak utcára Győrben: : Borkai bukását követelik!
Óriási hajrába kezdett Farkas Flórián az elnöki székért!
Újabb településen mondott le a Fidesz sajtótájékoztatót
Hivatalos: Orbánéké lesz a lapterjesztés is
Gyorsan átadtak egy csúszdaparkot Pesten, a helyi szülők már panaszkodnak, hogy veszélyes
Milliókra pereli Tiborcz Karácsonyt!
Mészáros Lőrinc és családja bevette Érdet!
Mészáros Lőrinc és családja bevette Érdet!
Kitört a háború a pesti Fideszben: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
A Maldív-szigetek két bankjában helyezett el pénzeket ügyvédje segítségével Borkai
Épp akkor romlott el a reptér kamerája, amikor Borkai a videópartira indult a magángéppel
Valóságos háború alakult ki Orbán beszéde alatt! - egymásnak estek a magyarok, az ország ketté szakadt!
Mindenkit fel kell keresnünk és mindenkit el kell vinnünk szavazni! - tarolt a hívek közt az Orbán beszéd
Orbán: ha nem dolgozunk napestig, akkor sosem leszünk sikeresek!
Elképesztő: börtönbe került az Egyesült Államokban a magyar zenész
30 millió forintos terápia menthetné meg az agydaganattal küzdő édesanya életét
Az apa mondta el, hogyan verték össze boxerrel 11 éves kisfiát
Megrázó dolgok derültek ki Csuja Imre fiának haláláról
Gyerekekkel küldtek haza levelet, hogy a szülők szavazzanak a Fideszre
Borkai ügyvédje inkább el sem ment az ülésre, ahol az ügyét tárgyalták volna
Gigabüntetést kapott a Tények amiért Mészáros termékét reklámozták
Féláron viszi a MÁV Rogán Cecília rendezvényére az utasokat
280 milliárd forintot kaptak a vendégmunkások Magyarországon
Európában egyedülálló amekkora erőkkel védi a TEK Szijjártót
Több mint 50 TEK-es óvja Szijjártó Péter biztonságát
Nem állnak még készen: az évszázad vihara közeledik Japánhoz
A vendégmunkások miatt egész Európa veszélyben van
Durván félrementek a dolgok az USA-ban!
Költségvetési csalás: vádat emeltek Csömör fideszes polgármester-jelöltje ellen
Wittinghoff megszólalt a Borkai Zsolt botrányáról: a két ügyet nem szabad párhuzamba állítani
Oxigénpalackkal lélegeztettek egy lakástűzből kimentett cicát a tűzoltók
Orbán Rómában a titkos sze*xp*artik legnagyobb szakértőjével partizik
Botrány: A sportoló gyerekekkel küldtek haza kampánylevelet Orbánék
Tarlós nekiment Borkainak: méltatlanná vált a tisztségére
Már írják a feljelentést Borkai Zsolt ügyében!
Pert indítanak a budakeszi önkormányzat ellen a helyi politikusok vagyonnyilatkozataiért
Hivatalosan is búcsút mondhatnak az ivóvíznek a munkanélküliek
Milliárdos győri megbízásokban dúskálnak a Borkai közeli üzletemberek
25 milliót utal a biztosító a szekszárdi gázrobbanás miatt
Megbukott a román kormány
Megrongáltak egy plakátot az ARC kiállításon
Az EU lépett: 30 napot kapott Orbán, hogy megmagyarázza, miért éheztetjük a menekülteket
Szijjártó elismerte: blokkolta a törökök figyelmeztetését
Rendőrségi vizsgálat: Meghalt Csuja Imre fia
Rekord büntetés: 2Rule-t reklámozó Tények-riport miatt zsebbe nyúlhat a TV2
Az ellenzék semmit sem tudott mit kezdeni a Borkai-üggyel
Eltűnt Andy Vajna végrendelete: milliárdokat örököl Vajna Timi!
Vége: Elhallgattatják a Civil Rádiót
Hamis tanúzás : eljárás indul Vári Attila pécsi fideszes polgármesterjelölt ügyében
Az EU-országok teljesen kibuktak az Orbán kormány újabb húzása miatt!
Egy nagyon ismert emberről ígér leleplező fotót a Borkai videót bemutató bennfentes
Transparency International: feljelentés lesz a Borkai ügyben!
Árokba borult személygépkocsit találtak, utasok nélkül
Egy ország keresi ki lehetett a nő aki levideózta a jachton Borkaiékat
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva