thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Orbán fegyvervásárlással elkerülheti, hogy számonkérjék a jogállam lebontása miatt
Ez is érdekelhet:
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány


A nagyhatalmak előrébb helyezik a gazdasági érdekeiket, mint a demokráciába vetett hitüket - erre utalnak az elmúlt hónapok magyar külpolitikai fejleményei is. Orbán Viktor próbál szövetségeket építeni a fegyverbeszerzések révén és úgy tűnik van erre fogadó készség a világ vezetői részéről. Közben a kritikus skandináv államokkal a gazdasági kapcsolatokat sem fűzi szorosra a magyar diplomácia.

„Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak” – a mindenkori reálpolitika klasszikus összefoglalását Lord Palmerston brit külügyminiszter mondta 1848-ban. Orbán Viktor jól ismerte fel, hogy a nagyhatalmak ugyanezt az elvet vallják napjainkban is, minden hangzatos, értékekről szóló tiráda ellenére. „Mi nem követjük azt a külpolitikát, amely azt gondolja, hogy minden külpolitikai kérdés középpontjába az értékkérdéseket kell állítani” – mondta Orbán 2014-ben a nagyköveti értekezleten, s hozzátette:

„szerintem az ideológiai központú külpolitikai vonalvezetést a félnótás országok számára találták ki az okos országok”.


Látványosan bizonyította Orbán igazságát Angela Merkel német kancellár augusztusi soproni fellépése, ahol nem igazán illette kritikával a magyar miniszterelnököt, sőt kiemelte, hogy láthatóan jól költi el az unióból érkező pénzeket. Az Orbán merkeli megintését váró, vágyvezérelt ellenzéki közösség először félrefordítást kiáltott, majd kénytelen volt elfogadni a realitást, hogy a nagypolitika már csak ilyen.

Német részről ezt legjobban talán egy komikus, Oliver Welke foglalta össze idén márciusban, a közszolgálati ZDF adó Heute show című műsorában. Egy bölcstől megkérdezte, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból, s azt a választ kapta, hogy ez ellen három érv is szól: Audi, BMW és Mercedes.
Júliusban kiderült, hogy van egy negyedik is. Omid Nouripour, a zöldek parlamenti képviselőjének kérdésére válaszolva a német gazdasági tárca közölte ugyanis, hogy 2019 első fél évében Magyarország volt a német fegyvergyárak messze legnagyobb vásárlója. A berlini kormány idén az első fél évben 5,3 milliárd euró értékben engedélyezett fegyverexportokat, s ennek egyharmada magyar megrendelés, 1,76 milliárd euró, azaz 580 milliárd forint értékben. Merkel tehát azt a hagyományos nézetet vallja, hogy ami a német gazdaságnak jó, az a német külpolitikának is jó, s amíg ez így van, addig mindenféle etikai és morális kérdések háttérbe szorulnak.

Sam bácsi nem felejt

Nem sokban különbözik Lord Palmerston nézeteitől Donald Trump amerikai elnök megfogalmazása, az „America First” sem. S azt szintén jól vette le Orbán, hogy vége annak az elvi alapokon nyugvó amerikai külpolitikának, amely emberi jogokat, sajtószabadságot vagy civil érdekvédelmet kért számon a nagyvilágban. Most az számít, ki az, aki megrendelésekkel halmozza el az amerikai ipart, különösen a védelmi ipart. Nem véletlenül sürgette Trump, hogy a NATO-tagországok teljesítsék vállalt kötelezettségeiket, és emeljék fel védelmi kiadásaikat a GDP-jük két százalékára. Ezzel csak az amerikai hadiipar nyerhet, hiszen számos fegyvernemben a világ legjobb eszközeit az USA-ban gyártják, és megkerülhetetlenek az amerikai cégek a fegyverbeszerzéskor.

Trump első elnöki évében még úgy látszott, hogy az amerikai külügyi vezetés továbbra is szégyenpadra ülteti Orbánt, aki nemhogy visszavett volna, hanem még mintha ki is hívta volna maga ellen a sorsot. Nem elég, hogy 2001 óta, amikor az amerikai F–16-os repülőgépek helyett a Gripent választotta, szinte pária volt az amerikai politikusok szemében, erre az utóbbi pár évben még rá is erősített, amikor megkezdte a CEU vegzálását és Ukrajna NATO-kapcsolatainak blokkolását. Az amerikai külügy a CEU ügyében a kezdetektől nyomás alá helyezte a magyar kormányt, sőt amikor David Cornstein lett a budapesti amerikai nagykövet, első útja a CEU-ra vezetett. Rövidesen belátta azonban, hogy Orbán nem enged ebben az ügyben, s ebből a szempontból fordulópontnak számított a tavaly d

ecemberi felszólalása a magyar parlament külügyi bizottságában.

Ezt azoknak az ügyeknek a felsorolásával kezdte, amelyek zavarják a két ország kapcsolatát, köztük a CEU-t és Ukrajnát említette. Amikor beszédében vázolta, milyen feltételei vannak az amerikai kormánynak a kapcsolatok javítására, akkor azonban a CEU-ról már szó sem esett. Cornstein elégedetten konstatálta, hogy sikerült magasabb szintre emelnie az amerikai–magyar párbeszédet, majd kendőzetlenül kijelentette:

„Most eljött az ideje némi viszonosságnak.”

Amit pedig az Egyesült Államok elvár, az „NATO-egység Ukrajna vonatkozásában, energiabiztonság és védelmi együttműködés”.

Orbán ezekből kiválasztotta a védelmi együttműködés kérdését, mint amely megnyithatja számára a Fehér Ház ajtaját. S nem kalkulált rosszul, miután idén tavasszal a kormánya megkötötte a védelmi együttműködési megállapodást az amerikaiakkal. Már csak némi fegyvervásárlást kellett belengetnie, s májusban mehetett is Trumphoz Washingtonba. Az USA elnökét és környezetét nem igazán érdekli a magyar illiberális demokrácia, fegyvervásárlás esetén könnyen megbocsátják az alkotmányos jogállam lebontását. Orbánék elköteleződtek félmilliárd dolláros rakétavásárlás mellett, s a hírek szerint tárgyalnak arról is, hogy 2026-ban lecserélik a Gripen vadászgépeket is amerikai F–16-osokra vagy F–35-ösökre, ami legalább 1 milliárd dolláros üzlet lehet az amerikaiaknak.

Oda-vissza

A harcigép-flotta lecserélése nemcsak az amerikai, de a svéd diplomáciának is üzenet lenne. Mint ahogyan a Direkt36-nak egy magyar kormányzati tisztviselő kifejtette, a magyar jogállamiság kritikájával a svédek maguk alatt vágják a fát. A norvégiai fegyvervásárlással kapcsolatban viszont Orbán egyelőre nem tud lépni, ugyanis az amerikai légvédelmi rakéták földi használatához az egyik norvég gyár rendszerére lenne szükség. Információink szerint egyelőre a norvégok e fegyverek eladását ahhoz kötik, hogy Magyarországon a Norvég Alap pénzeinek egy részét független civil szervezetek oszthassák szét. Orbán még Trumpot is igyekezett rávenni, hogy járjon közben Norvégiánál, azonban elutasításra talált.

Ahogyan a fegyvervásárlás a Fehér Házba röpítette Orbánt, úgy a magyar miniszterelnök arról is gondoskodik, hogy illiberális példaképeinek is jusson a magyar megrendelésekből. Nemrég a török lapok cikkeztek arról, hogy török páncélozott terepjárókat vesz a magyar honvédség, ami csak gesztusként értékelhető, hiszen ez a „termék” a nemzetközi hadiiparban nem túl ismert, más NATO-országok nem használják, viszont rendszeresítve van olyan országokban, mint Grúzia, Katar, Szenegál, Tunézia vagy Üzbegisztán.

Nagy rokonszenvvel viseltetik Orbán a brazil elnök iránt is, s ezt szintén fegyvervásárlással szeretné kifejezni. A jogalappal.hu biztonsági szakportál észrevette, hogy a magyar kormány élénken érdeklődik a brazil KC–390-es katonai szállítógép iránt, amelyet az orosz AN–26-osok helyett rendszeresítenének Magyarországon. Egy gép nagyjából 50 millió dollárba kerül, s a szakportál szerint várhatóan hármat is vehet belőle a magyar fél.

A fegyverdiplomácia várhatóan nem működik azonban Oroszországgal, hiába ápol kiváló kapcsolatot a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Jutott ugyan az oroszoknak némi morzsa – nyolc darab MI–24-es helikopter felújítása –, ezek azonban várhatóan addig lesznek hadrendben, amíg az Airbustól vett harci helikopterek meg nem érkeznek Magyarországra. A NATO-nak jelenleg dedikált célja Oroszország elrettentése, s ezt Orbánnak is el kell fogadnia, amíg Magyarország a nyugati katonai közösség tagja. Az amerikaiak rossz szemmel nézik emellett az oroszokkal való energetikai együttműködést, mindenekelőtt a gázüzletet, s mindent megtesznek, hogy a magyarokat rábírják a gázbeszerzés diverzifikálására, cseppfolyós vagy romániai kitermelésű amerikai gáz vásárlására. Egyelőre kérdés, hogy Orbán ezt a feladványt további amerikai fegyvervásárlásokkal meg tudja-e oldani.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Hírhez tartozó kép:
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Orbán: tudomásul vesszük ami Budapesten történt, az országos többségi győzelmet köszönjük
Orbán: 50% felett végeztünk, de ezt már megszokhattuk
Orbán bejelentése: Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Hivatalos: Botka tarolt szegeden
Orbán 2006: - Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket
Miskolcon és Hódmezővásárhelyen elbukott a Fidesz
Egy ország üzeni Orbánnak: ciki lett a Fidesz
Kósa: Minden választóval szövetséget kívánunk kötni, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak
Kósa: a mai nap a demokrácia ünnepe
Magyarország jogállam: feljelentés szervezett szavazatvásárlás miatt
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Pécset is bukja a Fidesz!
Orbán bukása: Miskolcon vezet az ellenzék
Hivatalos: megkezdődött a számlálás, 100 ezernél is több új szavazó van!
Mégsem mond nyilvános beszédet Orbán
A rendőrség is kivonult: Órákon át hordták a választókat szavazni Ferencvárosban
Borkai Zsolt feleségével kéz a kézben leadta voksát
Áder mosolyogva, teljes nyugalomban szavazott
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Merkel a török beavatkozás azonnali leállítását követeli
100 százalékos a részvételi arány, ez már valami
A Fideszre akarsz szavazni, ugye? – ordította a szavazatszámláló
Illegális gyorsulási versenyekre csaptak le a rendőrök
Segíts egy megosztással: sürgősen el kell hozni Gusztit a menhelyről
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Több mint kétmillióan szavaztak eddig: íme az adatok megyékre lebontva
Óriási bukta: az összefogást eláruló jobbikosokkal iszogattak a győri civilek
Kitört a pánik: országos hatása van a Borkai-ügynek
Világ szégyeneként emlegetíik a magyar külügyet - Erdogan és Orbán kapcsolat
Eléggé furcsa összegre bukkantak Puzsér Róbert kampányszámláján
Buszokkal érkező ukrán szavazókról cikkez a magyar sajtó
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után a blogger
Orbán ítélt: nincs visszaút, Borkainak vége
Disznóként ábrázolták Orbánt a külföldi videóban! - Mészáros és Kövér is szerepel benne!
Borkai felesége pedagógus, mégis luxusbirtok van a nevén
Duplán osztották a szavazólapokat Terézvárosban
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Botráy Terézvárosban: 150 szavazatot levonnak mindenkitől
Megverték az ATV riporterét! - eldurvult a választás
A Borkai botránynál is durvább a gyömrői polgármester videója
Rettenetes: kirángatták autójából az egyik kurd párt női vezetőjét
Bemutatták az eddigi legdurvább Borkai videót
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Több-százan vonultak utcára Győrben: : Borkai bukását követelik!
Óriási hajrába kezdett Farkas Flórián az elnöki székért!
Újabb településen mondott le a Fidesz sajtótájékoztatót
Hivatalos: Orbánéké lesz a lapterjesztés is
Gyorsan átadtak egy csúszdaparkot Pesten, a helyi szülők már panaszkodnak, hogy veszélyes
Milliókra pereli Tiborcz Karácsonyt!
Mészáros Lőrinc és családja bevette Érdet!
Mészáros Lőrinc és családja bevette Érdet!
A magyar válogatott nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még négy gól!
Rossi: Ez volt a legrosszabb meccsünk
Felébredt a győri ellenzék: rohamot indítottak Borkai ellen
Vízágyúval oszlatták szét Törökországban a tüntetőket: folytatódik a szíriai offenzíva
Rejtélyes telefonhívások: több mint 50 embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteken
Európában egyedülálló amekkora erőkkel védi a TEK Szijjártót
Több mint 50 TEK-es óvja Szijjártó Péter biztonságát
Nem állnak még készen: az évszázad vihara közeledik Japánhoz
A vendégmunkások miatt egész Európa veszélyben van
Durván félrementek a dolgok az USA-ban!
Költségvetési csalás: vádat emeltek Csömör fideszes polgármester-jelöltje ellen
Wittinghoff megszólalt a Borkai Zsolt botrányáról: a két ügyet nem szabad párhuzamba állítani
Oxigénpalackkal lélegeztettek egy lakástűzből kimentett cicát a tűzoltók
Orbán Rómában a titkos sze*xp*artik legnagyobb szakértőjével partizik
Botrány: A sportoló gyerekekkel küldtek haza kampánylevelet Orbánék
25 milliót utal a biztosító a szekszárdi gázrobbanás miatt
Megbukott a román kormány
Megrongáltak egy plakátot az ARC kiállításon
Az EU lépett: 30 napot kapott Orbán, hogy megmagyarázza, miért éheztetjük a menekülteket
Szijjártó elismerte: blokkolta a törökök figyelmeztetését
Rendőrségi vizsgálat: Meghalt Csuja Imre fia
Rekord büntetés: 2Rule-t reklámozó Tények-riport miatt zsebbe nyúlhat a TV2
Az ellenzék semmit sem tudott mit kezdeni a Borkai-üggyel
Eltűnt Andy Vajna végrendelete: milliárdokat örököl Vajna Timi!
Vége: Elhallgattatják a Civil Rádiót
Hamis tanúzás : eljárás indul Vári Attila pécsi fideszes polgármesterjelölt ügyében
Ötmilliárd forintra várnak a Malév-utasok
Erdogan több millió szíriai menekült érkezésével fenyegeti az EU-t
30 ezer szórólapot szórnak szét Győrben a Borkai-botrányról
Tarlós bukása: eltűntek a Fidesz szavazók
Boxerrel verte össze az iskolatársa a játszótéren a budapesti kisiskolást
Az EU-országok teljesen kibuktak az Orbán kormány újabb húzása miatt!
Egy nagyon ismert emberről ígér leleplező fotót a Borkai videót bemutató bennfentes
Transparency International: feljelentés lesz a Borkai ügyben!
Árokba borult személygépkocsit találtak, utasok nélkül
Egy ország keresi ki lehetett a nő aki levideózta a jachton Borkaiékat
24.hu Simonka György a NAV nyomozóit is megvesztegette
A miniszterelnök valamiért nem tervez győri kampányutat
Orbán örül: Szíriai menekültek áradatával fenyegeti Európát Erdogan
Hatalmas robbanás történt egy repülőtéren
Tízmilliárdokat ad a nagyvállalatoknak Orbán
Skrabski Fruzsina Borkairól: Nem lehet normává tenni ezt az undormányt a fiatalok előtt
Az EU eljárást indít Magyarország ellen mert nálunk túl olcsó a cigi
Elképesztő baleset: behúzott futóművel landolt egy utasszállító
Már az Európai Bizottság is vizsgálatot követel a Borkai ügyben!
Íme Fodor Roland, aki a Borkai-botrány közepén kilépett az ellenzéki összefogásból
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva