thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.21
THE POST
           
21
Orbán fegyvervásárlással elkerülheti, hogy számonkérjék a jogállam lebontása miatt
Ezt olvassák mások:


A nagyhatalmak előrébb helyezik a gazdasági érdekeiket, mint a demokráciába vetett hitüket - erre utalnak az elmúlt hónapok magyar külpolitikai fejleményei is. Orbán Viktor próbál szövetségeket építeni a fegyverbeszerzések révén és úgy tűnik van erre fogadó készség a világ vezetői részéről. Közben a kritikus skandináv államokkal a gazdasági kapcsolatokat sem fűzi szorosra a magyar diplomácia.

„Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak” – a mindenkori reálpolitika klasszikus összefoglalását Lord Palmerston brit külügyminiszter mondta 1848-ban. Orbán Viktor jól ismerte fel, hogy a nagyhatalmak ugyanezt az elvet vallják napjainkban is, minden hangzatos, értékekről szóló tiráda ellenére. „Mi nem követjük azt a külpolitikát, amely azt gondolja, hogy minden külpolitikai kérdés középpontjába az értékkérdéseket kell állítani” – mondta Orbán 2014-ben a nagyköveti értekezleten, s hozzátette:

„szerintem az ideológiai központú külpolitikai vonalvezetést a félnótás országok számára találták ki az okos országok”.


Látványosan bizonyította Orbán igazságát Angela Merkel német kancellár augusztusi soproni fellépése, ahol nem igazán illette kritikával a magyar miniszterelnököt, sőt kiemelte, hogy láthatóan jól költi el az unióból érkező pénzeket. Az Orbán merkeli megintését váró, vágyvezérelt ellenzéki közösség először félrefordítást kiáltott, majd kénytelen volt elfogadni a realitást, hogy a nagypolitika már csak ilyen.

Német részről ezt legjobban talán egy komikus, Oliver Welke foglalta össze idén márciusban, a közszolgálati ZDF adó Heute show című műsorában. Egy bölcstől megkérdezte, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból, s azt a választ kapta, hogy ez ellen három érv is szól: Audi, BMW és Mercedes.
Júliusban kiderült, hogy van egy negyedik is. Omid Nouripour, a zöldek parlamenti képviselőjének kérdésére válaszolva a német gazdasági tárca közölte ugyanis, hogy 2019 első fél évében Magyarország volt a német fegyvergyárak messze legnagyobb vásárlója. A berlini kormány idén az első fél évben 5,3 milliárd euró értékben engedélyezett fegyverexportokat, s ennek egyharmada magyar megrendelés, 1,76 milliárd euró, azaz 580 milliárd forint értékben. Merkel tehát azt a hagyományos nézetet vallja, hogy ami a német gazdaságnak jó, az a német külpolitikának is jó, s amíg ez így van, addig mindenféle etikai és morális kérdések háttérbe szorulnak.

Sam bácsi nem felejt

Nem sokban különbözik Lord Palmerston nézeteitől Donald Trump amerikai elnök megfogalmazása, az „America First” sem. S azt szintén jól vette le Orbán, hogy vége annak az elvi alapokon nyugvó amerikai külpolitikának, amely emberi jogokat, sajtószabadságot vagy civil érdekvédelmet kért számon a nagyvilágban. Most az számít, ki az, aki megrendelésekkel halmozza el az amerikai ipart, különösen a védelmi ipart. Nem véletlenül sürgette Trump, hogy a NATO-tagországok teljesítsék vállalt kötelezettségeiket, és emeljék fel védelmi kiadásaikat a GDP-jük két százalékára. Ezzel csak az amerikai hadiipar nyerhet, hiszen számos fegyvernemben a világ legjobb eszközeit az USA-ban gyártják, és megkerülhetetlenek az amerikai cégek a fegyverbeszerzéskor.

Trump első elnöki évében még úgy látszott, hogy az amerikai külügyi vezetés továbbra is szégyenpadra ülteti Orbánt, aki nemhogy visszavett volna, hanem még mintha ki is hívta volna maga ellen a sorsot. Nem elég, hogy 2001 óta, amikor az amerikai F–16-os repülőgépek helyett a Gripent választotta, szinte pária volt az amerikai politikusok szemében, erre az utóbbi pár évben még rá is erősített, amikor megkezdte a CEU vegzálását és Ukrajna NATO-kapcsolatainak blokkolását. Az amerikai külügy a CEU ügyében a kezdetektől nyomás alá helyezte a magyar kormányt, sőt amikor David Cornstein lett a budapesti amerikai nagykövet, első útja a CEU-ra vezetett. Rövidesen belátta azonban, hogy Orbán nem enged ebben az ügyben, s ebből a szempontból fordulópontnak számított a tavaly d

ecemberi felszólalása a magyar parlament külügyi bizottságában.

Ezt azoknak az ügyeknek a felsorolásával kezdte, amelyek zavarják a két ország kapcsolatát, köztük a CEU-t és Ukrajnát említette. Amikor beszédében vázolta, milyen feltételei vannak az amerikai kormánynak a kapcsolatok javítására, akkor azonban a CEU-ról már szó sem esett. Cornstein elégedetten konstatálta, hogy sikerült magasabb szintre emelnie az amerikai–magyar párbeszédet, majd kendőzetlenül kijelentette:

„Most eljött az ideje némi viszonosságnak.”

Amit pedig az Egyesült Államok elvár, az „NATO-egység Ukrajna vonatkozásában, energiabiztonság és védelmi együttműködés”.

Orbán ezekből kiválasztotta a védelmi együttműködés kérdését, mint amely megnyithatja számára a Fehér Ház ajtaját. S nem kalkulált rosszul, miután idén tavasszal a kormánya megkötötte a védelmi együttműködési megállapodást az amerikaiakkal. Már csak némi fegyvervásárlást kellett belengetnie, s májusban mehetett is Trumphoz Washingtonba. Az USA elnökét és környezetét nem igazán érdekli a magyar illiberális demokrácia, fegyvervásárlás esetén könnyen megbocsátják az alkotmányos jogállam lebontását. Orbánék elköteleződtek félmilliárd dolláros rakétavásárlás mellett, s a hírek szerint tárgyalnak arról is, hogy 2026-ban lecserélik a Gripen vadászgépeket is amerikai F–16-osokra vagy F–35-ösökre, ami legalább 1 milliárd dolláros üzlet lehet az amerikaiaknak.

Oda-vissza

A harcigép-flotta lecserélése nemcsak az amerikai, de a svéd diplomáciának is üzenet lenne. Mint ahogyan a Direkt36-nak egy magyar kormányzati tisztviselő kifejtette, a magyar jogállamiság kritikájával a svédek maguk alatt vágják a fát. A norvégiai fegyvervásárlással kapcsolatban viszont Orbán egyelőre nem tud lépni, ugyanis az amerikai légvédelmi rakéták földi használatához az egyik norvég gyár rendszerére lenne szükség. Információink szerint egyelőre a norvégok e fegyverek eladását ahhoz kötik, hogy Magyarországon a Norvég Alap pénzeinek egy részét független civil szervezetek oszthassák szét. Orbán még Trumpot is igyekezett rávenni, hogy járjon közben Norvégiánál, azonban elutasításra talált.

Ahogyan a fegyvervásárlás a Fehér Házba röpítette Orbánt, úgy a magyar miniszterelnök arról is gondoskodik, hogy illiberális példaképeinek is jusson a magyar megrendelésekből. Nemrég a török lapok cikkeztek arról, hogy török páncélozott terepjárókat vesz a magyar honvédség, ami csak gesztusként értékelhető, hiszen ez a „termék” a nemzetközi hadiiparban nem túl ismert, más NATO-országok nem használják, viszont rendszeresítve van olyan országokban, mint Grúzia, Katar, Szenegál, Tunézia vagy Üzbegisztán.

Nagy rokonszenvvel viseltetik Orbán a brazil elnök iránt is, s ezt szintén fegyvervásárlással szeretné kifejezni. A jogalappal.hu biztonsági szakportál észrevette, hogy a magyar kormány élénken érdeklődik a brazil KC–390-es katonai szállítógép iránt, amelyet az orosz AN–26-osok helyett rendszeresítenének Magyarországon. Egy gép nagyjából 50 millió dollárba kerül, s a szakportál szerint várhatóan hármat is vehet belőle a magyar fél.

A fegyverdiplomácia várhatóan nem működik azonban Oroszországgal, hiába ápol kiváló kapcsolatot a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Jutott ugyan az oroszoknak némi morzsa – nyolc darab MI–24-es helikopter felújítása –, ezek azonban várhatóan addig lesznek hadrendben, amíg az Airbustól vett harci helikopterek meg nem érkeznek Magyarországra. A NATO-nak jelenleg dedikált célja Oroszország elrettentése, s ezt Orbánnak is el kell fogadnia, amíg Magyarország a nyugati katonai közösség tagja. Az amerikaiak rossz szemmel nézik emellett az oroszokkal való energetikai együttműködést, mindenekelőtt a gázüzletet, s mindent megtesznek, hogy a magyarokat rábírják a gázbeszerzés diverzifikálására, cseppfolyós vagy romániai kitermelésű amerikai gáz vásárlására. Egyelőre kérdés, hogy Orbán ezt a feladványt további amerikai fegyvervásárlásokkal meg tudja-e oldani.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Botrány: Kihagynák a Digit az 5G-ből!
Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta
Kanadában nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek!
Az új olasz kormány engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók
Megerősítették: megölték Oszama bin Laden fiát
Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre!
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik! - felejtse el a mobilját vezetés közben!
Mindene odalett egy háromgyermekes családnak! - leégett a házuk
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás áldozata lett!
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Orbán azért nem emel nyugdíjat, mert Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat
Nyugdíj - Egyre többen tesznek félre nyugdíjas éveikre
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
Íme Vajna Timi egyetlen bizalmasa
Helyszíni kép a németországi vérengzésről: már 11 halott
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
20 hónap felfüggesztett börtönt kapott egy debreceni villamosvezető, aki tömegszerencsétlenséget okozott
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
Fenyegette és összeverte a polgármestert egy férfi, mert félreértette a parlamenti közvetítést
Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson
Lázár János Orbán évértékelője helyett kézilabda meccsre ment Csányi Sándorral
Sárvár : Kidobtak egy kutyát a szeméttel együtt
Videón, ahogy egy prérifarkas magával ragad egy kiskutyát a kertből
Normafa: Megszólalt a XII. kerületi önkormányzata a fakivágásokkal kapcsolatban
Márciustól már irodája sem lesz a Buckingham-palotában Meghannek és Harrynek
289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a Tescónál
GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak
A főváros a kerékbilincselésről: Fürjes és Vitézy téved
Brutális bejelentés: jövőre betiltják Magyarországon a PET-palackokat
Újabb milliós büntetést szabtak ki a Fradira
ENSZ: több százezres menekülthullámra számíthat Európa
Kilépés, feljelentés, pénzbüntetés – eldurvult a Jobbik belső konfliktusa
Koronavírus: megvan az első hatékony gyógymód
Felvette a megalázott monori nő, ahogy fojtogatja és levizeli a volt párja
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében
Magyar kérésre halasztották el az Orbán-Tusk találkozót
Lázár: A Fidesz vezetői jobban járnak, ha most szembesülnek a problémákkal
Pataky Attila: Mátyás király óta sok a nehézség, ebből kiszabadulni látszunk
A menyasszonyát is rendszeresen bántalmazta az erdőkertesi rendőrkéselő
Gigabüntetés: Durván átverte a Magyar Telekom a vásárlóit
Drasztikus változásról döntött L.L. Junior kisfia tragédiája után
A Hollywood Hills-i otthonában lelőtték Pop Smoke-ot
Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben
Végre beteljesült a magyarok álma 190 milliárd Ft-ból
Kiderült, miért hallgatott az ügyészség a Kaleta Gábor-féle ügyről!
Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk
Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit
88 százalékos árcsökkentés az Aldikban, megrohamozták az üzleteket
Határzár miatt jelentősen nő a menetidő Hegyeshalomnál
Egy repülő utasai az egész testüket bezacskózva védekeztek a koronavírus ellen
Jól járnak majd a tanulók az ötéves technikusképzéssel
Karácsony Gergelyt betámadták a kerékbilincselés miatt
Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke kilép a pártból, független parlamenti képviselőként folytatja
Novák Katalin: ha a Néppárt nem lép, megteszi a Fidesz
Aki elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Halott sofőrt találtak egy magyar kamionban Ausztriában
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum