thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.21
THE POST
           
21
A háború semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak!
Ez is érdekelhet:
Karácsony Gergely első nagy győzelmétől hangos a sajtó
A mesterséges emberi bőrből készült telefontok az újabb őrület
CDU: Magyarország hagyja el az Európai Uniót


Durván nekiment Varga Mihály pénzügyminiszternek Matolcsy György jegybankelnök, amivel a korábban megindult üzengetést koronázta meg.

„Stabil, kiszámítható árfolyamra” van szükség – érvelt Varga Mihály pénzügyminiszter múlt szombaton Nyíregyházán, a Magyar Közgazdasági Társaság szokásos vándorgyűlésén. A közönség felszisszent: értette, hogy az üzenet fő címzettje Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki két nappal korábban ugyanott a forint árfolyamát csak mellékesen hozta szóba. Amikor a globális válságjelenségek felsorolásakor Argentínát említette, megjegyezte ugyan, hogy még az oly távoli ország pénzügyi krízise is hat a forintra, de a monetáris politika és az árfolyam összefüggéseinek taglalásától eltekintett.

A sorok közti olvasásra visszaszokott újságírók rögtön megnézték, vajon a Varga-beszéd hivatalos összefoglalójában benne van-e a forintra vonatkozó megjegyzés, vagy csupán a hely szelleme ihlette erre a pénzügyminisztert. Árnyalatnyi különbséget láttak: a közleményből a „stabil” szó kimaradt, és csupán annyi szerepelt, hogy „a forintárfolyamnak kiszámíthatónak kell maradnia”. Amit úgy is lehet érteni, hogy az árfolyam kiszámíthatóan tovább gyengül.

Volt ennél nehezebben lefülelhető nézetkülönbség is kettejük között. Matolcsy nem a monetáris politikáról értekezett, jóllehet annak bőséges eszköztára egyre nehezebben tekinthető át, és – korántsem mellesleg – a jegybank előszeretettel igyekszik élni az „előretekintő iránymutatással”, amit mások mellett az amerikai Fedtől tanult el. Ám Matolcsy sem az infláció, sem a kamatpolitika várható alakulására nem adott iránymutatást, sem a közeli, sem a távolabbi jövőre, ellenben hosszasan fejtegette a globális gazdasági klímát fenyegető válságjelenségeket. Érzékelhetően úgy beszélt, mint a magyar gazdaságpolitika fő irányítója, legalábbis olyasvalaki, aki annak tekinti magát. Nem véletlenül jegyezte meg Varga mindjárt az előadása elején, hogy ő a kormány „fiskális politikáért felelős tagjaként” beszél.

Ebbéli minőségében is odaszúrt Matolcsynak, amikor azt hangsúlyozta, hogy nem lehet az egyik nap nullás, azaz kiegyensúlyozott költségvetésről, a másikon gazdaságélénkítésről beszélni. Két nappal korábban ugyanis Matolcsy azt hangsúlyozta, szerinte „általános konjunktúraélénkítő lépésekre” volna szükség, ezek sorában pedig több iparágat meg kell erősíteni, például a sérülékeny és a növekedésre képes vállalatokat, továbbá támogatni kell a technológiai átállást. A gyámolításra szoruló területeket is felsorolta: a hightech szektor, a tudásintenzív és a zöldágazatok, valamint azok tartoznak ide, amelyek értékteremtő képessége kiérdemli a segítséget. Mivel a kormány szelekciós szempontjai jól ismertek – lényegük, hogy a család és a baráti kör élvez elsőbbséget –, a „megerősítő” politika körüli aggályokat nem könnyű elhessegetni.
A legsúlyosabb véleménykülönbség éppen az alkalmazandó eszközök tekintetében mutatkozott meg Matolcsy és Varga között. Az elnök 12 globális válsággócot sorolt fel, külön is kiemelve a német recesszió lassító hatását, és úgy vélte, a fejlett országokhoz való felzárkózáshoz meg kell teremteni a Magyar modell 2.0-t. Ehhez szerinte a jegy

bank – az állam működésének valamennyi területét felforgató, több érdemi észrevételt és kidolgozatlan ötletet summázó, 330 pontból álló – programját teljes egészében meg kell valósítani. Vele szemben Varga azt pendítette meg, hogy a világgazdaság lassul ugyan, de nincs recesszió, a Németországból kiinduló fenyegetettségre pedig azzal reagált, hogy az ottani ipar 12 hónapja lejtmenetben van, ennek ellenére a magyar ipar „köszöni szépen, jól van”. Azt nem mondta ki, hogy nincs szükség modellváltásra, de a teendőket hét pontban összegezte, és ezek kivétel nélkül a gazdaságpolitika hagyományos elemei: például a magas beruházási ráta fenntartása, a munkaerőpiaci tartalékok mozgósítása, a pénzügyi stabilitás megőrzése.

Hétfőre a Matolcsy–Varga-üzengetés eldurvult. Matolcsy a novekedes.hu-n példátlan stílusban torkolta le Vargát, mondván, a miniszter véleménye

ellentmond „a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek”.

Rátaláltunk a receptre, és kreatívan megújítjuk a magyar modellt – ismételte meg néhány nappal korábbi üzenetét. Belekötött abba is, hogy Varga „stabil” forintárfolyamot szeretne, hiába hagyta ki ezt a jelzőt a miniszter hivatalos közleménye. A vándorgyűlés tudósítói ugyanis nem engedték el a fülük mellett, tudósításaikban beszámoltak Varga merész állításáról. „Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?” – kontrázott durván Matolcsy.

Árfolyamcélról Varga soha nem beszélt, bár a forint gyengülését nemrég azzal védte meg, hogy Magyarországon is lehet nyaralni, nem csak külföldön, előbbi esetben nem zavaró, ha megdrágul a valuta. Vele szemben Matolcsy a 2014-ben lezárt, 2015-ben megjelent Egyensúly és növekedés című alapművében kifejtette, hogy a nemzeti valuta leértékelődésében erőteljes ösztönzőt lát. A gazdasági növekedés felpörgetése „legfontosabb rejtett forrásának” titulálta a forintnak a korábbinál 20–30 százalékkal gyengébb árfolyamát, az akkori, 1 euró = 310 forint körüli kurzust. Amióta ő a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a forint trendszerűen gyengül. És nem csupán a globális folyamatok miatt, hanem mert a jegybank monetáris politikája nem tett semmit ellene.

„Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyamszintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében? Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti?” – rontott neki Vargának Matolcsy. Ehhez csupán az a kiegészítés kívánkozik:

lehet, hogy a jegybanknak valóban nincs árfolyamcélja, amiként azt közleményről közleményre ismételgeti, de az elnöknek személy szerint van,

amint a könyvében büszkén vállalta. Támadása így azzal a népi bölcsességgel jellemezhető, hogy „bagoly mondja verébnek”.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Szijjártó: ha négymillió bevándorló megindul.....
Emilión röhög a fél ország - gagyi szöveg miatt szállt rá mindneki
90 milliárd forint nyereséget ért el magyar cég
Hírhez tartozó kép:
Szijjártó: ha négymillió bevándorló megindul.....
Emilión röhög a fél ország - gagyi szöveg miatt szállt rá mindneki
Emilión röhög a fél ország - gagyi szöveg miatt szállt rá mindneki
90 milliárd forint nyereséget ért el magyar cég
Karácsony Gergely első nagy győzelmétől hangos a sajtó
A mesterséges emberi bőrből készült telefontok az újabb őrület
CDU: Magyarország hagyja el az Európai Uniót
Lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését
A rakpart elesett: Ráfutásos baleset okozott gigadugót
A Kisalföld, két szóban megmagyarázta a Borkai-ügyet
Hídblokáddal fenyegetőznek a taxisok a Bolt miatt
Külföldi rendszámú autókkal építik a BMW debreceni gyárát
EU: ha a magyar kormány támogatja a török inváziót, az Magyarország EU-tagságába fog kerülni
Nem vállalja a nyilvános beszédet Orbán
15 milliótól kezdődik Borkai 21 éves fiának új autója
Bayer: a fideszes média el fog kezdeni újságot írni
Kövér ebbe a karámba akarja tartani az újságírókat
Bayer Zsolték kéz a kézben dülöngéltek és tüntettek a bukott Salvini mellett
Elképesztő: a képen látható férfit keresi a rendőrség azért amit a villamoson csinált
Mentőápoló segített világra egy kisbabát egy sátoraljaújhelyi parkban
Lecsapott a rendőrség: elképesztő amit találtak a hegyeshalmi éjszakában
Köszi apu! - Borkai lánya 22 évesen kapott egy luxus ingatlant
Erdogan atombombát akar - ezen felbolydult az egész világ
Az egyetem, a kutatókra hárítaná a méregdrága lapelőfizetések egy részét
Borkai luxusautóban ülő 21 éves fiáról közöltek képet
Gáspár Laci felajánlotta az X-Faktor versenyzőjének, hogy vesz egy új szemüveget neki
Bejárta az internetet a pápai videó: a 83-as főúton rángatott egy nőt egy férfi
Újabb gyermek érkezik a tragédiát elszenvedő családba
Akár 28 fok is lehet ma
Katasztrófa az M3-ason: tömegkarambol történt
Újabb pofon – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét Kásler
Kósa: új választás kell Borkainak és Győrnek is
Három láthatatlan lovas a körforgalomban - elképesztő
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Totálkáros lett a Trabi a Sárvári karambolban
Egy ukrán részeg vendégmunkás vert félholtra egy 40 év körüli magyar férfit
Borkaival egyidőben járt Budapesten a hozzá köthető repülő
EU: meg tudják fosztani Orbánt a szavazati jogától, de nem képesek eltávolítani a szervezetből
Hangfelvétel: a fideszesek fenyegetik a romákat Orosházán!
Feljelentéskiegészítést kér a rendőrség a Borkai ügyben
Orbán nyíltan szembement az EU-val: felajánlotta a segítséget Azerbajdzsánnak és Törökországnak
Orbán a szabályokat megszegve felajánlotta a magyar uniós biztos segítségét Azerbajdzsánnak és Törökországnak
Zalaegerszeg: Tömegverekedést rendeztek a kispesti ultrák
Borkai lánya 22 évesen vált luxusingatlan tulajdonosává
Arad: szolgálati időben lett öngy*ilkos egy börtönőr
Megkapták a milliós végkielégítéseket a leköszönő polgármesterek a jól végzett munkákért
Trabant elé fordult egy lakókocsis Fiat
Rosszul lett és leesett a kerékpárjáról egy férfi, nem sikerült az újraélesztés - videó a mentésről
Diadallal kezdett Hosszú Katinka
3 kérdéses IQ-teszt - ezt használja már a fél világ, lássuk Te milyen eredményt érsz el!
A túlóra miatt zúgolódnak a rendőrök
Több rendőr szerelt le, mint ahányan érkeztek a testülethez.
Mi Hazánk: Tisza Istvánra neveznék át a Szabó Ervin Könyvtárat
A teljes magyar lakosság nevében ígért együttműködést Orbán a Türk Tanácsban
Érdekes ígéretet tett a Türk Tanácsban Orbán
Orbán emberéről még szavazni sem hajlandó az Európai Parlament
EU Orbán a kispadon marad bármit is híresztel itthon
EU jelentés: hivatalosan nem biztosított Magyarországon a jogállamiság
A hét kérdését szegezték a rendőrségnek a Borkai ügyben
Borkai egyszerűen botlásnak nevezte a nyilvánosságra kerülő korrupciós ügyeket
Meglépték: a Fidesz tovább korlátozza az újságírók jogait
Erdoganék Budapesti alapítványának embere az Iszlám Államot éltette az iskolában
Külföld: Orbán fordítva ült fel a kipcsak lóra
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
A képhamisító önkormányzati lap az ellenzéki győzelem után már a sajtószabadságot ünnepli
Egy bőröndöt adtak át Borkainak
Kétszer annyit költött Orbán, mint amennyit tervezett: több mint 50 milliárdot
Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt
Olyan stílusban üzent Erdogan, amire nincsenek szavak
Erdogan egy perccel sem vár tovább a fegyverszünet után, ha a kurdok nem mennek.
A Brexit elhalasztásáért könyörög az EU-nak Boris Johnson
Orbánt éltette, Sorost kritizálta Matteo Salvini
Karácsony belenézett a főváros üres kasszájába
Elesett az 51-es út: Halálos baleset történt
Tíz éve nincs velünk a Vuk alkotója
A Fidesz újabb hiteleket ígér a családvédelem nevében: eladósodik az egész ország
Elképesztő feltételhez kötnék a jogosítvány megszerzését
És akkor megjelent Szijjártó Pétert felesége is
Gépjárműnek csapódott egy motoros: már nem tudták megmenteni
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Hétfőn 28 fok is lehet - valami nagyon nem stimmel az időjárással
Teljes útzár az M3-ason: személyautók és egy busz ütközött
Gyurcsány: elveszett pár papír emiatt 2 évvel kevesebb lesz a büntetés
Balog szembefordult Borkaival: Elfogadhatatlan, erkölcstelen, bűn
Íme a rendőrség hivatalos válasza a Borkai botránnyal kapcsolatban - ezen sokan kiakadnak majd
Vörös kód: minden autós érintett a rendőrség közleményében
Újabb 3 hónapos halasztásra kényszerítették Johnsont Brexit ügyben
Borkai nem hajlandó lemondani - lényegében egy bukott ember irányítja a várost
Budapest: A kurdok mellett tüntettek
Meg akarták akadályozni az offshore-botrányról szóló film terjesztését - nem sikerült
Kartondobozt húztak a diákok fejére, hogy ne tudjanak lesni egymásról
Hazáig követte áldozatait a debreceni rém: így kapcsolták le végül a zsaruk
Figyelmeztetés: ezeken a településeken jelent veszélyt a szálló por és nitrogén-dioxid
Borkai Zsolt egy politikai zombi - ennél kirekesztettebb már nem is lehetne - tüntetés
Botrány és csalás: új polgármester-választást írtak ki november 10-re
Mészáros-cégek Mészáros-cégek hátán:jelentős megbízások pár nap alatt
A Budapesten iskolát nyitó Erdogan alapítványnak van köze a radikális iszlámhoz, de ez Orbánt nem zavarja
Gyurcsány: az ország mozdulni fog
Tóth Bertalan: Az MSZP készen áll a rendszerváltásra
Santiag: 340 forintra drágult a metrójegy, tüntetők lepték el az utcákat
Salvini: A törököket és azokat akik támogatják Őket, meg kell állítani
Hivatalos: elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat
Egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata
Kábítószerért vehettek szavazatot Zalában
Botrány: megsemmisítették a vasárnapi voksolás eredményét
Nincs több idő - két hete van összegyűjteni 635 millió forintot a súlyosan beteg kis Levinek
Kövér László melegítőben adta át az erdélyi Csíkszentdomokoson épült sportközpont
Szekszárdon sem nyugszik meg a Fidesz! - elképesztő
Két férfi úgy gondolta, hogy a pesti rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre
Több mint félmillió tüntető vonult utcára
Így szabadították ki a kutyust, miután 40 kilométert utazott egy kocsi lökhárítójába szorulva
X-Faktor - elszabadultak az indulatok, sértegette a mentorokat az egyik versenyző
Borkai-botrány: megszólalt a rendőrség a nyomozásról
Nagytakarítás: Karácsony kezdeményezte a Lokal nevü hulladék eltüntetését Budapestről
Hivatalos: kölcsönkapott könyveket vittek éjszaka az önkormányzatról a Fideszes polgármester házáig
Üres kasszát hagynak a következő főpolgármesterre Tarlósék
Darabokra esik a győri buszközlekedés
Újabb dobozokkal megrakott teherautót filmeztek az éjjel
Sorra érkeznek a bejelentések: Megkezdődött a Fidesz nyomeltakarítása
Németh Szilárd aggódik a demokráciáért: Bangóné lábbal tiporja azt
Merevlemezeket loptak ki az önkormányzat számítógépeiből - Dunaújvárosban is zajlik a nyomeltüntetés
Bejöttek velem a fülkébe és megmondták, kire kell szavazni
Kartondobozokkal felpakolt teherautó indult az I. kerületi önkormányzattól a fideszes polgármester házáig
Borkai: a családjaként tekintett a Fideszre
Az Alkotmánybíróság jóváhagyta Borkai büntetését
NBI-es felcsúti csapat edzője: külön kell képezni az akadémiáról kikerült játékosokat, mert hiányoznak az alapok
Óriási a baj: Megmozdult egy kaliforniai törésvonal
Orbán közreműködött ebben: háborús bűnöket követtek el a törökök
9 098 290 659 forint most vándorolt Mészáros birodalmába
Karácsony: azonnali hatállyal felfüggesztette a kilakoltatásokat Budapesten
Borkai Zsoltot csúnyán elkaszálta az alkotmánybíróság
Megerősítették a német határ védelmét
Csúnya borulással ért véget a városi száguldás - kár volt sieítni
Több polgár jelezte , hogy az éjszaki órákban iratokat vittek ki a Polgármesteri hivatalból
Németh Szilárd: Soros György támogatását elismerte Karácsony
Ez azért durva: Az éjszaka közepén egy felpakolt teherautó indult az önkormányzattól a bukott fideszes polgármester házáig
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva