thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.27
THE POST
           
27
Norvégiában rájöttek, hogyan kell védekezni a tömegturizmus ellen
Ez is érdekelhet:
Orbán megvalósult álma: nagyjából 791 milliárd forint folyhatott be a magyar labdarúgásba
Pár perce jelentették be: Újabb koronavírusos beteget találtak az USA-ban
21 év után újra Európa-bajnok a magyar vízilabda-válogatott
Norvégia 2016-ban bejelentette, hogy 2050 helyett már 2030-ra lenullázza az ország szén-dioxid-kibocsátását. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, drasztikusan csökkentenie kell a károsanyag-kibocsátást, évi 53 millió tonnával. Ez azt jelenti, hogy jelentősen át kell alakítani a közlekedési infrastruktúrától kezdve a turizmusig mindent. Utóbbi jelenleg az ország GDP-jének 4,2 százalékát adja, 2018-ban az utazásból és turizmusból befolyó bevételeket több mint 34 milliárd dollárra becsülték. De a tömegturizmus itt is problémát jelent, csak nem akkorát, mint máshol, ugyanis a norvégok már jóval mások előtt elkezdtek gondolkozni azon, hogy védjék meg értékeiket a túlturizmus okozta károktól. Az Outside magazin a norvégiai turizmust jól ismerő szerzője tanulságos cikkben foglalta össze, hogyan küzd meg az északi józan ész a problémával.

A túlturizmus az egész világon egyre nagyobb gondot okoz; nemrégiben mi is írtunk arról, hogy lassan Budapesten is kezelhetetlen a helyzet. A gyakran óceánjárókon, tehát óriási csoportokban egyszerre érkező turisták zavarják a városlakókat, extra terhet rónak a tömegközlekedésre és a városi forgalomra. De nem kell ahhoz város vagy kikötő, hogy hirtelen nagyon zavaróak legyenek az érdeklődő látogatók: elég megosztani egy csodás pipacsmező koordinátáit Instagramon, és garantált, hogy pár napon belül le is tapossák az egészet.

2017-ben 6,3 millió olyan látogató érkezett Norvégiába, aki legalább egy éjszakát az országban is töltött. Ez a szám - ahogy a világ nagy részén - várhatóan csak növekedni fog.
Ha többen jönnek, több vécé kell és szélesebb turistaút

Norvégia példája elég jól mutatja, mennyit jelent, ha sopánkodás és morgolódás helyett elfogadjuk a helyzetet, és a lehető legokosabb módszerekkel próbáljuk minimalizálni a károkat. Például a Trolltunga sziklanyelvhez, ami 700 méter magasan nyúlik a Ringedalsvatnet tó fölé, és ami 1100 méter magasan fekszik a tengerszinthez képest, 2018-ban 90 ezer turista mászott fel. Ugyanez a szám egy évtizeddel ezelőtt csupán 1000 volt. Haaken Michael Christensen ökológus és az Innovation Norway kalandturisztikai tanácsadója szerint nem volt nehéz felismerni az új kihívásokat, amiket az új helyzet teremtett, azaz hogy hol vécézzenek a turisták és hova tegyék a szemetüket. „Az ösvények mentén nem volt olyan infrastruktúra, ami ezt kiszolgálta volna”. A tömegturizmus Norvégia egyik legnagyobb értékét, az allemannsrettent fenyegeti: ez az egész Skandináviában népszerű életérzés szabad fordításban azt jelenti: a kóborlás szabadsága. Az ezeréves kormánypolitika értelmében amíg valaki képes tisztességesen, udvariasan viselkedni, nyugodtan átsétálhat és egy éjszakát kempingezhet is bárki birtokán, ha az nincs fejlesztés alatt, ehhez a tulajdonos engedélyét sem kell kérnie. Ez a szokás kiválóan működött évszázadokon át, de az elmúlt években egyre komolyabb gondot okoz a szemetelés, az emberi ürülék, és az instagramozók minden elöntő hada. „Komoly kihívás a norvég politika, a turizmus és a norvég civil szervezetek számára, hogy ez a jog megmaradjon” - mondta Ingunn Sornes, az Innovation Norway fenntartható fejlődésért felelős különleges tanácsadója.

A norvég kormány közel 37 millió dollárt szán idén a fenntartható turizmussal kapcsolatos fejlesztésekre és beruházásokra. A Norvég Környezetvédelmi Ügynökség 2019-es költségvetése 1,2 millió dollár, ebből vissza nem térítendő támogatást nyújtanak már létező és újonnan kialakítandó turistautakra. „A legnagyobb kihívást 10-15 olyan ösvény jelenti, melyek túl népszerűek lettek a közösségi médiában” - mondta Christensen. „Azt láttuk, hogy ahogy meredeken növekedett a látogatók száma, a turistautak kiszélesedtek, két-három ösvény futott párhuzamosan egymás mellett, így a felszín erodálódott.

A Rogaland megyében található Szószék-szikla Norvégia egyik legnépszerűbb turistalátványossága, 604 méterrel magasodik a Fény fjordja, azaz a Lysefjorden fölött. A valóban lélegzetelállító látványt nyújtó sziklához csak tavaly 300 ezer turista látogatott el. A fenntartható turizmusra kapott támogatást itt arra használták, hogy kiszélesítsék a turistautat, bővítsék a parkolót és fejlesszék a hulladékkezelést.
Friluftsliv

Norvégia nem idén vagy tavaly jött rá, hogy fenntarthatóvá kell tenni a turizmust. Már 2007-ben elkezdtek dolgozni az első terveken, 2013-ban pedig a világon legelsőként vezették be a turizmust érintő fenntarthatósági nemzeti szabványt. Ma már ez szolgál modellként a nemzetközi akkreditációhoz, melyet az úti célok fenntarthatóságával foglalkozó nemzetközi tanács, a GSTC (Global Sustainable Tourism Council) állít ki. „Norvégia mindig is úttörőnek számított a fenntarthatóságban” - mondta Neil Rogers, a téma egy stockholmi szakértője, aki az elmúlt negyven évben öko-, kaland- és fenntartható turizmussal foglalkozott. „A legtöbb norvég most is a természet közelségében él. Értékelik és gondozzák azokat a helyeket, ahova feltöltődni, kikapcsolódni járnak, és megértik, hogy gyorsan lépni kell, ha meg akarják óvni a környezetet és a kultúrájukat.”

A norvégok által kitalált modell messze túlmutat azon, hogy hagyjunk egy üzenetet a hotelszobában, hogy ne cseréljék le a törölközőt és az ágyneműt. Hat fő téma köré épül, és 45 kritériumot, illetve 108 indikátort vesz figyelembe. Ezek érintik a természetet, a kultúrát, a környezetet, a társadalmi értékeket, a közösségi részvételt és a gazdasági életképességet. Ha egy úti cél kidolgoz egy életképes tervet, utána energiatakarékos projekteket indítanak el, promotálják a helyi ételt és kultúrát, táblákat helyeznek ki, szélesíti, fejleszti a turistautakat. Ezután ellenőrzik, hogy ezek a fejlesztések mennyire életképesek, mielőtt akkreditációt kapnak. A teljes folyamat a legelejétől a legvégéig összesen két-három évet vesz igénybe. „A hosszú távú cél az, hogy minden norvégiai úti cél használja a rendszert” - mondta Sornes.

2019 elejéig 13 úti célt akkreditáltak, 23 pedig joggal remélheti, hogy hamarosan elismerik őket a fenntartható turizmus célpontjaiként. A legérdekesebb az Északi sarkkör felett húzódó, Norvégiához tartozó szigetvilág, a Spitzbergák, félúton az Északi sark és Norvégia között. Fővárosa, a 2100 lelket számláló Longyearbyen a legészakibb és a leggyorsabban melegedő város a Földön. Maga a vá

ros csak azért létezik, mert az amerikai iparmágnás, John Munroe Longyear szénbányát nyitott itt 1906-ban. (Ma már csak egy bánya üzemel a településen.) Longyearbyen arról is ismert, hogy itt található a Nemzetközi Magbunker, a magtároló, ahol majdnem egymillió növénymintát tárolnak egy esetlegesen bekövetkező, globális katasztrófa esetére. Az elmúlt hat évben az átlaghőmérséklet kilenc fokkal volt magasabb az ott megszokottnál, de még most is éves szinten 140 ezer turista érkezett ide, többségük óceánjárón, és főleg azért, hogy gleccsereket, jegesmedvéket lássanak, és persze az északi fényt, az Aurora Borealist.

„A turizmus Longyearbyen sarokköve, az egyetlen olyan nem a kormány által finanszírozott tevékenység, ami bevételt hoz a Spitzbergáknak” - mondta Ronny Brunvoll, a norvég utazási iroda tanácsadója, mely kulcsszerepet játszott a Spitzbergák turizmusának fellendítésében. A Spitzbergákon számos intézkedést hoztak, hogy megkapják a környezetbarát minősítést, így például kitiltották a nehézolajat szállító hajókat a nemzeti park környékéről, kerülik a helyi turizmus nemzetközi népszerűsítését, és

inkább a Longyearbyenhez közeli vadonba szerveznek utakat, hogy kevesebben válasszák a nagyobb károsanyag-kibocsátással járó hómobilos túrákat.

Ezek mellett igyekeznek elérni, hogy egy-egy látogató hosszabb időt töltsön náluk, hogy növekedjen az egy főre jutó költések száma, és csökkenjen a turisták utazása miatti széndioxid-kibocsátás.

Norvégiában, ahogy Skandinávia nagy részén, az emberek szoros közelségben élnek a természettel. Az Európában átlagosnál sokkal több időt töltenek a szabadban, és a társadalom is úgy épül fel, hogy erre minden lehetőségük meglegyen. Van is egy szavuk erre, ez a friluftsliv. Ez szó szerint azt jelent, hogy „a szabadban élni”, és az 1850-es években a norvég író és költő, a modern dráma atyja, Henrik Ibsen révén vált széles körben ismertté. Manapság a svédek, a norvégok és a dánok tágabb értelemben is használják a kifejezést, így például arra, ha ebédidőben elmennek futni az erdőbe, vagy ha biciklivel közlekednek, vagy egy közös szaunázásra a barátokkal.
Rengeteg pénz a fenntarthatóságra

„A fenntarthatóság egy nagyon fontos fogalom a norvég társadalom számára” - mondta Gauge Hagerup, az Innovation Norway okosvárosokért és mobilitásért felelős szakértője. „Ez a társadalmunk DNS-ének része”.

2019-ben a norvég környezetvédelmi minisztérium költségvetése 1,6 milliárd dollár, ehhez még jönnek átcsoportosított források a környezetvédelem szempontjából kapcsolódó projektekre és szektorokba, mint például a mezőgazdaság vagy a közlekedés. További 63,5 millió dollárt áldoznak a környezetvédelmi technológiai rendszerek fejlesztésére.

Oslóban a belváros szinte teljesen autómentes, szélesek a járdák és a bicikliutak, a tömegközlekedés 56 százaléka megújuló energiával működik, köztük biogázzal.

A tömegközlekedést használó lakosok száma 2007 óta a duplájára nőtt. Oslo folyóit és vízi útjait rendbe rakták, így azok most hozzáférhetőbbek a lakosság, és jobb élőhelyek a vadon élő állatok számára. Jelentősen javult a csapadékelvezető-képességük is. 2019-ben az Európa Tanács Európa Zöld Fővárosának választotta a norvég fővárost.

Tavaly nyáron egy 400 férőhelyes, teljesen elektromos kompot bocsátottak vízre, ami az UNESCO világörökség részét képező Nærøy-fjordra szállítja a turistákat. Az ország reptereit birtokló Avinor vállalat azt tervezi, 2025-re elkészülnek egy hibrid hajtású repülővel, ami több mint 1000 km-t képest megtenni egyhuzamban. A terv szerint 2040-re az összes belföldi járat elektromos meghajtású lesz. Ezek mellett Norvégia majdnem egymilliárd dollárt költ a városokban, illetve azok körül futó, kétsávos bicikliutak kiépítésére.

A komoly munka ellenére Norvégia még így is csak az ötödik helyet tudta megszerezni azon a listán, melyen fenntarthatóság szerint rangsorolja az országokat egy olyan befektetői csoport, ami a fenntarthatósági beruházásokra specializálódott. (Az első helyen Svédország áll, Magyarország a 35. a listán.) Persze nem lehet eltekinteni attól sem, hogy Norvégia Nyugat-Európa legnagyobb olaj- és gázkitermelő országa. Ráadásul

az országba turistahajón érkező látogatók száma az elmúlt 25 évben 100 ezerről 800 ezerre nőtt.

A becslések szerint 2060-ra 1,6 millió turista érkezik az országba, és ennek a hatásával is számolni kell. A hajókon érkező turisták azonban nem mindig találkoznak ellenállással a helyiek részéről. Egy számi rénszarvaspásztor, aki fogadja a turistákat, azt mondta, eleinte úgy érezte, kiárusítja a közösségét. Ellinor Guttorm Utsi és férje két és fél órás túrákat vezetnek, melyeken bemutatják a turistáknak, hogy élnek arrafelé a helyiek. Ma már úgy látja, fontos, hogy az emberek talákozzanak számikkal, hogy azok elmondhassák a saját történetüket. Szerinte az jó, hogy beszélhet a turistákkal arról, hogy hogyan kellene megvédeni a rénszarvaspásztorok jövőjét. „Meg kell mutatnunk, hogy ez egy élő, létező kultúra, és nem olyasvalami, amiről csak a könyvekben olvasol”.

Két másik vállalkozó, Didrick Ose és Petter Thorsen, akik korábban a norvég haditengerészet különleges egységénél szolgáltak, szintén elmozdultak egy fenntarthatóbb irányba. Ahelyett, hogy kisbuszokba tuszkolnák a turistákat, és körbehordoznák őket, inkább biciklizni, kajakozni, trekkingelni viszik őket, a távolabbi helyszínekre pedig tömegközlekedéssel vagy elektromos járművekkel jutnak el.

Börge Ousland, aki elsőként szelte át egyedül az Antarktiszt, 2010-ben az Északi sarkkör felett, Norvégia egyik legszebb tengerszorosánál vásárolt meg egy 22 hektáros szigetet. Az 1600-as években a halászok csomópontjaként szolgáló településen teljesen felújította az egyetlen menthető állapotban lévő házat, és épített hét fenntartható üvegkabint. Célja, hogy a Manshausen Island olyan közel kerüljön a teljes karbonsemlegességhez, amennyire csak lehet.

„Most kell lépnünk, nincs semmi kétség” - monsta Ousland. „Ha már ma klímasemlegessé válnánk, akkor is olyan sok szén-dioxid van a légkörben, hogy az évtizedekre hatással lesz az éghajlatra, és minél tovább várunk, annál rosszabbak lesznek a következmények”.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Kobe Bryant 13 éves kislánya is a helikopteren utazott ami lezuhant
Újabb kemény videóval jelentkezett Norbi: több millió emberre vonatkozik, amit elmondott
Két tucat külföldi labdarúgó érkezett az élvonalbeli magyar klubokhoz
Hírhez tartozó kép:
Kobe Bryant 13 éves kislánya is a helikopteren utazott ami lezuhant
Újabb kemény videóval jelentkezett Norbi: több millió emberre vonatkozik, amit elmondott
Újabb kemény videóval jelentkezett Norbi: több millió emberre vonatkozik, amit elmondott
Két tucat külföldi labdarúgó érkezett az élvonalbeli magyar klubokhoz
Orbán megvalósult álma: nagyjából 791 milliárd forint folyhatott be a magyar labdarúgásba
Pár perce jelentették be: Újabb koronavírusos beteget találtak az USA-ban
21 év után újra Európa-bajnok a magyar vízilabda-válogatott
A Fideszes Dézsi most több szavazatot szerzett, mint Borkai Zsolt tavaly ősszel
Kobe Bryant lezuhant a helikopterével és meghalt
Oláh Gergő páros lábbal szállt bele a hazai előadókba
Schobert Norbi: brutális nézettséget csináltam, és sokan felültek a lájkvonatra
Koronavírus: minden egyes fertőzött további 14 embernek adja át a vírust
Hivatalos: a Fidesz nyert Győrben
Dopeman kiosztotta a nőket akik Norbi miatt most csak azért is "zabálnak"
Európa-bajnok Magyarország
Koronavírus gyanújával kezeltek egy nőt Berlinben
A mentősök megvárták a rendőröket, mielőtt bementek volna a romatelepre - egy ember meghalt
Holtan találtak egy 60 éves magyar férfit - a hatóság szerint nincs köze a koronavírushoz
Koronavírus: már három fertőzöttről tudnak az Egyesült Államokban
Katasztrofális állapotok uralkodnak a kínai kórházakban
Koronavírus: a magyar egészségügyi rendszer felkészült
Lövések dördültek a magyar határon illegális határátlépők miatt
Vezet a fideszes jelölt Győrben
Lovasi András: Nem vagyok Fidesz-szavazó, sőt kifejezetten utálom ezt a rendszert amiben élünk
Konkrétan a kamera előtt kokainozott a polgármester
Kövér László házelnök közös videót készített Dézsivel
Itt egy kínai nővér titkos videója a gyilkos járványról - óriási a baj
Már Németországban is lehet fertőzött
Koronavírus: a boltokban óriási tömeg alakult ki, mindenki pánikszerűen vásárol
Mindkét magyar váltót kizárták a gyorskorcsolya EB-n
35 éves korára ezt mindenki megtanulja az életről
Magyarország 600 millió eurós hitelkeretet nyújt Szaúd-Arábiának
A magyar kormány a koronavírusról: fontos a tüsszentési etikett betartása és a többszöri kézmosás
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A kutya megette az útlevelem - így nem utazott egy nő a koronavírus-fertőzés helyére
Spiegel: Orbán új ellenségeket keres
Csenyéte polgármestere szerint a településen azért halt meg egy ember, mert a mentősöknek a falu szélén kellett várniuk a rendőrökre
TEK életpálya: Félmilliós karácsonyi jutalom, 639 ezres bruttó átlagfizetés
A mentőszolgálat szerint az elhangzott fenyegetések miatt kértek rendőrt a mentősök mellé Csenyétén
Holtan találtak egy magyar férfit a bangkoki reptér cellájában
Győri választás: eddig teljes az érdektelenség
Spiegel: Sok magyar ráunt a fideszes politikusok korrupciós ügyeire.
Koronavírus: csak Kínában ezrek fertőződhettek, az USA evakuálásra készül
Térképen jelölték a korona vírus terjedését - ijesztő adatok
Olvasónk küldte: ruhagyűjtő konténerből loptak ismeretlenek
Huszonkét migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
Egy hat éves kislány álmát teljesítették a magyar rendőrök és a tűzoltók
Ki ismeri fel? - próbafülkéből lopott, a rendőrség keresi
Teljesen száraz a Duna medre Szentendrénél
Schobert Norbi már az édesanyját is bevetette
Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés
Nagyon mérges vagyok – Fekete Lászlónál betelt a pohár
Koronavírus helyzet Magyarországon: Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ
Norbi szerint a megnyugtató hazugság helyett ő a kényelmetlen igazság
Holtan találták otthonában a legendás zenészt
Ónos esőtől a hószállingózásig - időjárás
Norbi szerint a megnyugtató hazugság helyett ő a kényelmetlen igazság
Norbi tovább hergeli a gyűlölködőket - Döngő léptekkel érkezem. Ölelés Nektek!
Közel félmillió magyart érintenek a kivételes nyugdíjszabályok
Hivatalos: egy magyar férfi a korona vírus miatt lezárt egyik városban ragadt
Orbán Ráhel eldobott kakis pelenkája nem váltott ki annyi indulatot mint Schobert Norbi botránya
Durva kritikát kapott Berki: Ha a média nem lenne a hátad mögött lehet már rég egy parlagi senki lennél
Eddig több mint százezren látták a Németh Szilárdról szóló pacal paródiát
A kormány 370 millióval támogatja Németh Szilárd birkózó akadémiáját
A magyar kormány figyelmeztetést adott ki a koronavírus miatt
Koronavírus: Mire számíthatnak a tb-tartozást felhalmozók ha nagy a baj?
Koronavírus: Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki
Négy magyar ragadt Vuhanban a lezárt városban
Ónos eső lepi be az országot
Budapesttel reklámozzák az új orosz villamost
Koronavírus: Ötvenmillióan zárlat alatt
Európa is felkerült a koronavírus térképre
Ausztrál pokol: az elpusztult állatok száma átlépte az egymilliárdot
Teljes az útzár az M3-on
Milliárdos férfi vigasztalja Vajna Timit
Gőzölgő trágya borult a szombathelyi körfogalomba
Varga Judit: Sajnos a néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is
Varga Judit: a Fidesznek nem a néppárti tagság a fontos
Kötelező biztosítás reform: kilistázzák a rossz sofőröket
Koronavírus pánik: Nem akarok itt dolgozni többé, csak rúgjanak ki és küldjenek haza!
Már 41 embert ölt meg a koronavírus Kínában, köztük egy 61 éves vuhani orvost is
Friderikusz Rubint Rékának: Miért kell mindent megosztani? - Ki kíváncsi erre?
Budapesten rendezik a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot
Megszólalt a magyar kormány a kínai koronavírus-járvánnyal kapcsolatban
Több magyar is kint ragadt a járványpokolban
Ennek nem szabad megtörténnie: 65 millió emberrel végezhet egy koronavírus-járvány
Meghalt az első, betegeket kezelő orvos Kínában
Koronavírus Magyarországon: két gyanús esetet találtak
Závecz: drasztikusan csökken a Fidesz tábora
Schobert Norbert a magyar nemzet tornatanara
Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról
Már februárban lehet új EU-s költégvetés
Sáskajárás: Nagy a kockázata annak, hogy a szomszédos országokat is letarolják a sáskák
Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást
Egy BMW-s elütötte, egy busz áthajtott rajta - másfél év után lett vádemelés az ügyből
Kínában már a hadsereg egészségügyi alakulatait is bevetik
Rákkeltő kekszet kellett visszahívni a magyar boltok polcáról
Egy kis Punto miatt nem közlekedik az 59-es villamos
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Koronavírus: lezárták a Tiltott Várost Pekingben
Maga szerint ki a fas*zt érdekel Amerikában Ukrajna?
Koronavírus: Már 41-re nőtt az áldozatok száma
Megkönnyebbült a skálás gyilkos testvére, amikor megtudta, hogy Bene börtönben marad
Hivatalosan is Európában van a koronavírus - rohamtempóban szedi áldozatait
Ő az a titokzatos férfi, akivel lencsevégre kapták Vajna Tímit
Schobert Norbi édesanyja: Hálás vagyok a fiamnak, mert negyven kilót fogyasztott le rólam
Vesztegetés: Hiába a jogerős ítélet, Kökény Attila nem érzi magát bűnösnek
Horror Orgoványban: 15 éves fiú hívta a zsarukat, miután megölte az apját
Hatalmas robbanás történt Houstonban
Több mint 100 kilót fogyott a legkövérebb gyerek
Ezért nem cseréli le a Coca-Cola a műanyag palackokat
Újabb drámai részletek derültek ki a németországi étteremben kitört lövöldözésről
Egy miskolci férfi összevizelt 60 kg kelkáposztát, 50 kg fejeskáposztát, 30 kg sárga burgonyát, 12 kg édesburgonyát és 5 kg céklát
16 percen át volt téma a magyar médiahelyzet az osztrák állami tévében
A közmédiából kilépett Balogh Krisztina is meginterjúvolta Karácsony Gergelyt
ENSZ meghallgatás: Új magyarázattal állt elő a kormány Gyöngyöspata-ügyben
Az indonéz elnökkel találkozó Orbán letárgyalt magának évi három indonéz játékost a fociakadémiájára
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva