thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.18
THE POST
           
18
Igyekezett nem bosszantani a Fideszt, mégis mennie kell!
Ezt olvassák mások:


Működése hat éve alatt nemigen okozott kellemetlen perceket az őt ombudsmannak megválasztó kormánypártnak Székely László, a kormányfő mégis biztosabb embert akart.

„Ha egy ombudsman lemond, annak az a súlyos üzenete is van, hogy ellehetetlenült az alapjogok védelmének rendszere Magyarországon, de álláspontom szerint jelenleg nem ez a helyzet” – ezt akkor mondta Székely László ombudsman, amikor hivatalba lépése után egy évvel, 2014-ben a Fideszből a fejére koppintottak.

Történt ugyanis, hogy a Társaság a Szabadságjogokért beadványa nyomán, a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében a civileknek adott igazat. Az akkor még kerületi polgármesterként regnáló fideszes Kocsis Máté nem késlekedett Székely értésére adni, hogy nem tetszik nekik ez a hozzáállás. Ahogy fogalmazott: az ombudsmani hivatalba „befészkelte magát a droglobbi”. Székelyt raportra rendelték a Parlamentbe. Ezt követően tette az idézett kijelentést, de „fenyegetését” – bár oka bőven lett volna rá – később sem váltotta be.

S már nem is fogja. Hatéves mandátuma szeptemberben lejár, és ő annak ellenére sem kapott bizalmat az újrázásra, hogy a kezdeti „baki” után mindent megtett, hogy a belé vetett politikai bizalom többé ne inogjon meg. Míg a működése kezdetén olyan kényesebb ügyekben is megnyilvánult, mint a tankönyvmizéria, a menekültek jogai, az egyházügyi törvény módosítása vagy a Miskolcról száműzött romák diszkriminációja, idővel egyre óvatosabbá vált. Egyes területek vizsgálatát mintha tabunak jelölte volna ki az ombudsmani vizsgálódások szempontjából.

Míg elődei állásfoglalásai gyakran az orbáni rendszer alapfilozófiájának részeit is érintették (például az AB hatáskörét), Székely munkájának középpontjában szinte kizárólag a hétköznapi sérelmek, bosszúságok orvoslása állt. Ami fontos ombudsmani feladat, de aligha elégséges olyan vészterhes időkben, amikor látványosan sérül a jogállamiság.

Az aktivista ombudsmannak már indulásakor sem mondható Székely a mandátuma második kétharmadában még a kezdeti alacsony lendületből is visszavett. Az alapvető jogok szabályozása és korlátozása kapcsán lezárt – már addig sem túl nagy számú – ombudsmani vizsgálatok megritkultak: 2014-ben még 13 ilyen ügye volt, a következő évben már csak 2–6; tavaly pedig 4. Míg elődje, Szabó Máté 2012-ben 299 jelentést, indítványt, állásfoglalást adott ki, ezek száma már Székely működésének első teljes évének a végére (2014) megfeleződött. Tavalyról már csak 116 e tárgyban született dokumentum lelhető fel a hivatal honlapján.

A mennyiségi mutatóknál is súlyosabb, az ombudsmani működés leértékelődését jelző mutató, hogy miközben a kormánypárt az átlagpolgárok számára szűkítette az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségét – így alapvetően a mindenkori ombudsman hivatott ellátni a sérelmet szenvedettek „népképviseletét” a taláros testületnél –, Székely még annál is kevesebbszer fordult a Donáti utcai ítészekhez, mint elődje. Az ombudsmani rendszer 2012-es átalakítása, az új időszámítás óta (az addig önálló biztosok akkor váltak a „főombudsman” helyetteseivé) 65 ombudsmani beadvány került az AB elé, ám ennek döntő többségét még Székely elődje jegyez

te. Szabó Máté a működése utolsó évében közel tízszer annyiszor élt az AB-hez fordulás eszközével, mint Székely a működése hat éve alatt. (Az igazsághoz tartozik, hogy Szabó akkor táltosodott meg, amikor kiderült, az ombudsmani intézmény a régi formájában megszűnik.)

Székely – aki az első Orbán-kormány idején a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer kormánybiztosaként dolgozott – már a hivatalba lépésekor leszögezte, hogy amit mások esetleg a hatalom iránti lojalitásaként értékelnek, az pusztán a szerep elfogadásából eredő különbséget takar. Mint mondta: ha kevesebbszer él majd az ombudsman legerősebb jogosítványaival, akkor az pusztán azért lesz, mert biztosra akar menni, s például az Alkotmánybíróságnál magasabb találati arányt akar elérni, mint elődei.

Tény, hogy abban a pár ügyben, ahol az AB-hez fordult, a testület – legalább részben – osztotta az aggályait. Így volt ez például a három csapás néven elhíresült törvény esetében (igaz, a lényeget – hogy a többszörös visszaesőkre szigorúbb büntetést lehessen kiszabni – a döntés nem érintette.)

Székely a prognózisa beteljesülését – hogy ha ritkábban él az állami szervek bírálatának eszközével, akkor majd komolyabban veszik, s ezzel növelheti az ombudsmani intézmény közéleti súlyát – lényegében maga akadályozta meg. Például azzal, hogy a nagyobb súlyú állásfoglalások helyett döntően közlemények formájában fogalmazta meg kritikáit. Ezt tette akkor is, amikor arra figyelmeztetett, hogy a gyerekeket nem szabad politikai eseményeken „biodíszletként” használni. De mulasztással is gyengítette az általa irányított intézmény súlyát, befolyását: nem indított átfogó vizsgálatot például olyan neuralgikus területeken, mint az oktatás vagy az egészségügy.

A mindenkori ombudsmanok egyik fontos fegyverével, a nyilvánosság erejével is csak korlátozottan élt. S feltartott kézzel vette tudomásul azt is, hogy a hivatalát száműzték belvárosi székházából. Az épületet ugyanis az új tárcavezető, Varga Judit által irányított igazságügyi minisztériumnak kellett átadni.

A történtek ellenére – ahogy azt Székely egyik elődje, Majtényi László nemrég az ÉS hasábjain megfogalmazta – az alapvető jogok biztosának hivatala még mai formájában is sokkal inkább hasonlít az igazi ombudsmani intézményhez, mint amennyire a mostani Alkotmánybíróság egy igazi alkotmánybírósághoz. Kérdés azonban, hogy ez így is marad-e.

A kormánytöbbség ugyanis nemrég Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét választotta meg az alapvető jogok biztosának. Kozma pedigréje alapján aligha várható, hogy ő majd bátran vállalja az országgyűlési biztosok klasszikus feladatát, és tüske lesz a hatalom körme alatt.

A szeptemberben hivatalba lépő új ombudsman már az első Orbán-kormányt is híven szolgálta (miniszteri kabinetfőnök volt az Igazságügyi Minisztériumban), majd a pénzügyi tárca főosztályvezetője lett, ahonnan a BM EU-integrációval foglalkozó hivatalának élére igazolt. Ő – mint hírlik – a munkássága középpontjába szintén az egyéni életsorsok alakulása szempontjából fontos területek problémáit szeretné helyezni, ám az is borítékolható, hogy Székely utódja sem fog mély vágást ejteni a NER páncélján.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Összeomlástól tart a német iparszövetség!
Karácsony vissza akarja adni Budapestet a budapestieknek!
Kritikus a pollenhelyzet országszerte!
Mentsd meg a földet! - vegyél német állampapírt!
Boris Johnson bizonytalan, mi lesz a Brexittel!
Óriási hajtóvadászat indult egy rendőr kedvéért, de kiderült hogy hazudott!
A hadsereg is beszáll az erdőtüzek elleni küzdelembe!
Ostrom állapot: az eddigi legdurvább kampányidőszakra számítanak!
Kacsaként hápogó kiscicáért rajong az internet!
Idén már 45-ször vitték be a detoxba a román alkoholistát
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Jáksó László Sebestyén Balázsról: Egy visszafogott képességű, reagálni nem nagyon tudó ember
A lakáshitelek felénél emelkedhet a törlesztőrészlet a gyenge forint miatt
Egy ausztrál miniszter épp most bukik meg, mert az anyja magyar
Újra sérülést okozott a balesetveszélyes, választások előtt átadott csúszda
Bement az órára, hogy megverje fia diáktársát
Németország: Orbánnak az uniós pénzek abszurd eltékozlásáról kellene konzultációt indítania
Havazás már csak márciusban jöhet
Tiborczék közpénzes segítséggel építenének 200 szobás szállodát Balatonvilágoson
Évi 40 milliót költ az FKF egy üresen álló épület őrzésére
A külügy tudta nélkül utazott haza az egyik magyar a koronavírus miatt lezárt óceánjáróról
Orbán szerint a Néppártban régen minden jobb volt
Mást úgysem tehet: kineveti a bombázást a kislányával egy szíriai apa
Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén
885 ezer magyar fiatal él mamahotelben
Demeter Szilárd elnézést kért a németgyalázás miatt
Óriási botrány: Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a csodadiétáját
Hatékonyabb lehet a leukémia kezelése egy magyar kutatásnak köszönhetően
Tömeges madárpusztulás sokkolja a spanyolokat, még rejtély, mi áll a háttérben
Magyar kutatók, orvosok ezrei veszítik el fontos ingyenes tudományos hozzáférésüket
A tinédzser fiú csak ült a teremben, amikor az Apple Watch jelzett: baj van a szívével
Megnéztük, mennyi az újdonság Orbán zöld akciótervében
Véletlenül egy kínai felnőtt oldalra vezetett a brit királyi család honlapja
Hat órán át vesztegelt egy gép Ferihegyen, az utasokat nem engedték leszállni
Újabb magyar került karanténba a koronavírus miatt
Holttestet találtak Győrben
Ijesztő baleset a Váci úton
40 év után juttatta börtönbe saját apját egy nő
Egy sebtapasszal küldték haza ezt a nőt az orvosok, holott egy lövedék maradt a fejében
Itt a válasz, hogy elengedik-e a lúgos orvost vagy sem
Azonnali vizsgálatot kérnek a Ryanair mai járatán történtek miatt
Óriási káoszt okozott az M0-son egy román horrorkaraván
Újabb iskolabotrány: tanítási óra alatt vert meg egy diákot az anya-fia páros
Egy amerikai házaspár nem hajlandó elhagyni a karantén alá helyezett hajót
Itt a bíróság döntése az eltűnt Judit volt párjáról
Jáksó László elmondta eddigi legőszintébb véleményét Sebestyén Balázsról
Hajnal óta vesztegel egy repülő Ferihegyen, rendőrt hívtak az utasokra
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
A TASZ levélben szólítja fel Karácsonyt, hogy ne bojkottálja a HírTV-t
Kegyetlen dilemma elé állította Vidnyánszky egymilliárdja a független színházakat
Vas megye kiemelkedő értékének minősítette a megyei közgyűlés fideszes többsége a kormánypárti napilapot
Ján Slota: Dél-Szlovákia gyakorlatilag már Magyarország igazgatása alatt van
Lovagkeresztet kaptak a kormányfő kedvenc jordán szállodásai
Milliárdos jelzálog-hiteleket vett fel az MVM leányvállalata, hogy kifizessék Mészárosnak a Mátrai Erőművet
A kormány családpolitikáját dicsérte köztévén a fideszes alpolgármester
Kérdés sem fér Mészáros Lőrinc közszereplőségéhez a TASZ jogásza szerint
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén
Orbán évértékelőjén katonás volt a jogsértés
Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását
5 évre ítélték, de egy éve nem vonul börtönbe a volt polgármester
Megromlott egészségére hivatkozva nem vonult börtönbe Orbán vendéglátója
Kedden is marad a februári tavasz
Csökken a napi fertőzöttek száma, visszaszorulóban a koronavírus
Közel 1 millió magyar fiatal még a szüleivel él
Több mint 500 ügy van, ahol a rossz börtönviszonyok miatti kártérítést még nem fizette ki az állam
Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba
Igazából a személyisége is jelentéktelen – mondta Kocsis Máté a táblát lógató Hadházy Ákosról
Klímaharc vs gazdagok: helikopterrel szállítják a havat a sípályákra
Angliából irányított unokázós csalókat fogtak el az ország három településén
Átszabják a budapesti parkolást
A kínai autóipar 60 százalékát érinti a koronavírus
Márciusban új iPhone érkezik, a 9-es
Koronavírus: Ne lepődjön meg, ha drágábbak lesznek a boltban a tévék
Nagy változás várható az uniós forrásokkal kapcsolatban
Szülőket vernek át és híres divatcég nevével élnek vissza a csalók
Bekeményítenek a britek: csak a legjobb munkaerőt várják az Európai Unióból
Szabadnapos mentőápoló fegyverezett le egy táskatolvajt
Prisztás-gyilkosság: ezt mondta a felmentő ítélet előtt a szabadlábra helyezett férfi
Vajna Timi románc: Egy igazi gentleman módjára virágokat és ajándékokat küld...
Vajna Timi románc: Úgy érzem, alakulóban van köztünk valami
Meggyilkoltak egy nőt Kiskunmajsán - Ezt a férfit keresi a rendőrség
Könnyeivel küszködve szólalt meg a kecskeméti tragédiában elhunyt kislányok édesapja
Karanténba került a magyar pár, akik egy koronavírusos beteggel utaztak egy óceánjárón
Mesterséges intelligencia stratégiát készített a kormány
Egy kiszivárgott javaslat szerint a jogállamisághoz kötnék az uniós pénzeket
Jeff Bezos 10 milliárd dollárt ajánlott fel klímavédelmi célokra
Vajna Tímea: Andy lelke beleköltözött Zoliba
Kiss László: Komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hogy zöldítsük az előző kerületvezetés beruházásait
Leekens: Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Kocsis Máté szerint a táblát és a büntetést Hadházy nem a saját zsebéből fizeti
A kormány elutalta az első tízmilliárdot a főváros egészségügyi fejlesztésére
Hiába távolodott el a párttól, Vágó Gábor még mindig számláz az LMP-nek 7,78 milliót kap tanácsaiért
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
Kamiont előző személyautóval ütközött a vétlen sofőr
Lőtereket építenek a diákoknak az új alaptanterv szellemében
Helyettes államtitkár: Több gyereket akar a kormány!
Kihívták a mentőt egy túlsúlyos beteghez, de nem fért be a járműbe
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Hiába az emelés, több ezer forintokat buknak havonta a nyugdíjasok
Folytatja turnéját Elton John, aki sírva hagyta el a színpadot
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Trump telefonon beszélgetett Orbánnal
Nem sérti a keresztények érzéseit a Jägermeister logójára rajzolt kereszt a svájci bíróság szerint
Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétel: Sejtem, kik lesznek azok, akik a hátamba szúrják a kést
A Fidesz leszavazta a családi pótlék és a gyermekvédelmi támogatások emelését
Száguldozó, balesetet okozó motoros ellen emelt vádat az ügyészség
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Orbán Viktorra is kitér a müncheni biztonságpolitikai jelentés
2 millió helyen szivárog a talajból a metán az Északi-sarkon
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Rapvideóban osztja a fóti gyermekotthont bezárni készülő kormányt egy ott lakó állami gondozott srác
Még el sem kezdődött a nemzeti konzultáció, a kormány máris felfüggeszti a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Nagyon jól érzik magukat nálunk az indonéz vendégmunkások
Hadházy belógatott Kövér László mögé egy STOP PROPAGANDA feliratú molinót
Csavarokkal tömött virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Ébresztő! Méhek nélkül éhezés, pusztulás jön!
Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik
Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Frontális ütközés Veszprém megyében, az egyik autó lángol
Titkosítás: óriási változások jönnek a hazai nemzetbiztonság területén
Parragh László: Új befektetőket csalogathat az országba az iparűzési adó átalakítása
Deutsch Tamás: A boszorkányüldözésnek véget kell vetni
Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei
Matolcsy elárulta Magyarország erősségeit
Lopás elkövetőjét keresi a rendőrség! - jelentkezzen aki felismeri
Rendőrségi migrációs összefoglaló : Az elmúlt 72 órában 110 illegális migránst tartóztattak fel
Szarvastetem volt az 51 éves férfi csomagtartójában
Szarvastetem volt az 51 éves férfi a csomagtartójában
Rendőrök akadályozták meg a tűz továbbterjedését Szendrőn
Hazánkban ma hatvanötezren vadásznak
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum