thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.20
THE POST
           
20
Atombombát dobhatnak a brexitre!
Ez is érdekelhet:
Hivatalos: Jobban élnek a románok, mint a magyarok!
Köztévé híradó: a Fradi bravúros 11-11-et játszott az Espanol ellen!
A józsefvárosi plébános gőzerővel kampányol a Fidesz mellett!
Még a nyár vége előtt elkezdődnek a brit parlament Európa-párti politikusainak tárgyalásai arról, hogyan akadályozhatnák meg a kemény brexitet. A kérdés az, milyen lépést támogatnának elegen ahhoz, hogy elfogadják, enélkül az "atombomba" megoldáshoz kellene folyamodniuk.

Augusztus utolsó előtti hetében a brexittel kapcsolatban attól volt hangos a sajtó, hogy Boris Johnson, az Egyesült Királyság frissen megválasztott miniszterelnöke Berlinben, Párizsban, majd a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 országcsoport vezetőinek csúcstalálkozóján tárgyalt Európa és a világ legbefolyásosabb vezetőivel. Sonia Sodha, a Guardian publicistája azonban úgy véli, hogy a fontos fejlemények nem ezektől az egyeztetésektől várhatók, hanem attól, hogy mire jutnak egymással a londoni parlament Európa-párti politikusai. Szemben azzal, amit Johnson állítólag Angela Merkel kancellárnak mondott, miszerint a parlament nem állhatja útját a válási megállapodás nélküli (kemény) brexitnek, van mód erre.


Az ellenzéki pártok augusztus utolsó napjaiban kezdenek tárgyalásokat a kormányzó konzervatívok EU-párti politikusaival arról, hogyan állják útját a kemény brexitnek. Az elmúlt napokban három javaslat került az asztalra. Az egyiket Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke, az ellenzék vezére tette le, a másikat Jo Swinson, a Liberális Demokraták vezetője, a harmadik Dominic Grieve-hez a toryk legismertebb Európa-párti politikusához kötik.

Minek lehet többsége

Corbyn azt ajánlja, hogy az ellenzék a kemény brexitet ellenző konzervatívokkal összefogva buktassa meg Johnsont, és válassza meg őt mint az ellenzék vezérét kormányfőnek szigorúan kötött mandátummal. E szerint csak arra kapna felhatalmazást, hogy halasztást kérjen az EU-tól a brexit október 31-ei időpontjához képest, majd új választásokat kezdeményezzen. Az utóbbin a Munkáspárt olyan népszavazás mellett kampányolna, amelynek egyik választási lehetősége az Egyesült Királyság EU-tagságának fenntartása lenne.

Swinson és a mérsékelt toryk elutasítják Corbyn javaslatát, mert nem tudnának megszavazni egy olyan kormányalakítást, amelynek eredményeként a radikális baloldali munkáspárti vezér a Downing Street 10. lakójává válhatna. A Liberális Demokraták elnöke ezért azt javasolja, hogy a parlament leghosszabb képviselői mandátumával rendelkező tagjai közül válasszanak átmeneti miniszterelnököt. Ezzel az a gond, hogy a Munkáspárt képviselőinek egy része még akkor sem támogatná egy ilyen kormány felállását, ha vezetője közülük kerülne ki, azaz három évtizede a parlamentben ülő Harriet Harman lenne.

A harmadik lehetőség, amelyet Grieve és más konzervatívok támogatnak, az lenne, hogy a parlament kötelezné a Johnson-kormányt, hogy halasztást kérjen az EU-tól a brexitre. Ez a megoldás enyhén szólva kockázatos lenne, mert a parlament lépésére válaszul a regnáló kormányfő kezdeményezne új választást, mégpedig úgy, hogy azt novemberben tartsák meg. Ez az időhúzás azzal járna, hogy a szigetország október 31-én automatikusan kihullana az EU-ból, azaz bekövetkezne a kemény brexit.

Atombomba

Végül a negyedik lehetőség, ha mindezek nem működnek, hogy a parlamenti többség dönt az Egyesült Királyság uniós kilépési kérelmének visszavo

násáról. (Ezt a kérelmet az európai alapszerződés 50. cikkelye alapján 2017. március végén nyújtotta be Theresa May akkori miniszterelnök.) Az Európai Bíróság 2018-ban megállapította, hogy az Egyesült Királyság egyoldalú döntéssel, azaz az EU 27 tagállamának hozzájárulása nélkül visszavonhatja ezt a kérelmet, aminek nyomán az EU tagja maradna, tagságának jelenleg érvényben lévő feltételei szerint.

Ez a lépés lenne a kemény brexit megakadályozásának nukleáris opciója. A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban nem az, hogy ellenmond-e a 2016-os függetlenségi népszavazás döntésének, mert két okból sem teszi ezt. Az első, hogy a referendum tájékoztató jellegű volt a nép akaratáról, nem kötelezi semmire a parlamentet vagy a kormányt (bár a toryk kötelezőnek tekintik). A második, hogy nem határozta meg, mikor és hogyan szeretné a szavazók többsége kiléptetni országát az EU-ból.

A visszavonás igazán azzal okozhatna bonyodalmat, hogy az európai bírósági döntés értelmében nem használható arra, hogy a kilépni szándékozó EU-tagállam ezzel húzza az időt, azaz kisvártatva újra bejelentse kilépési szándékát az unióból. Ha kisvártatva ezt tenné, azzal jogi háborút provokálna. A nagy kérdés tehát az, hogy mennyi idő lenne több, mint a kisvártatva.

"Kreatív" módszerek

Boris Johnson hónapok óta arról beszél, hogy jó szándékkal és kreativitással megoldható az észak-ír-ír határ nyitva tartása a brexit után is. Bizonyára sok szavazó vevő erre stílusra, ami a hollywoodi filmekből is ismert: amikor összedől a világ, a főhős azt szokta mondani a gyerekeinek, hogy "nem lesz semmi baj". Johnson nem árul el konkrétumokat, ám bizonyára a brexiter konzervatívok javaslataira gondol. Ezek szerint az új technológiákra és egy szállítói bizalmi rendszerre alapozva elkerülhetők a határellenőrzések, elegendő az áruszállító teherautók vizsgálata a telephelyeken, ahova viszik az export-import árut. Ezzel azonban van néhány gond - hívja fel a figyelmet a BBC.

Bajok

Az első, hogy a megbízható szállító cím elnyerése nem automatikus, egy erre alapuló rendszer kiépítése - ne feledjük, ebbe a kisvállalkozóknak is be kellene kapcsolódniuk - éveket vehet igénybe. Sokan úgy vélik, hogy nem lehetne minden szállítóra kiterjedő, 100 százalékos rendszert kialakítani, így mégis szükség lenne határellenőrzésekre. A járműveket követő, illetve a tartalmuk gyors ellenőrzését lehetővé tevő elektronikus rendszerek, amelyeket szintén ajánlanak a brexiterek, növelnék a szállítási költségeket. Ezek főként kisvállalkozásoknak okozhatnának túl nagy kiadásokat.

További gond, hogy az EU élelmiszer-szabályozása előírja, hogy az unió területére bekerülő árukat a határátlépés helyén kell ellenőrizni, hogy ne kerülhessenek az EU-s szabványoktól elütő termékek házon belülre. Ez eleve feltételezi a valós határ kialakulását az Ír-szigeten, ráadásul egyes szakértők szerint rémálommá válhat, ha például valaki pizzát akarna átvinni az észak-ír-ír határon, mert annak elvileg minden összetevőjét egyenként kellene megvizsgálni. Végül a leges legnagyobb gond a brexiterek tervével az, hogy az Ír Köztársaság semmilyen határellenőrzést nem akar, sem a két ír állam határán, sem saját területén belül az Észak-Írországból érkező áruk esetén.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A Romániai Szövetség elnöke szerint nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni!
Magyarország kapj*a be - egyszerű üzenet a Románoktól!
MÁV dokumentum: rablóvonatokon vitték ki az értékeket a románok
Hírhez tartozó kép:
A Romániai Szövetség elnöke szerint nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni!
Magyarország kapj*a be - egyszerű üzenet a Románoktól!
Magyarország kapj*a be - egyszerű üzenet a Románoktól!
MÁV dokumentum: rablóvonatokon vitték ki az értékeket a románok
Hivatalos: Jobban élnek a románok, mint a magyarok!
Köztévé híradó: a Fradi bravúros 11-11-et játszott az Espanol ellen!
A józsefvárosi plébános gőzerővel kampányol a Fidesz mellett!
Moszkva: a tüntetők elleni fellépések durvasága már a putyinistáknak is sok
Puzsér: Berki Krisztiánt Rogán indította
Áder: Magyarország felelőssége kisebb a bolygóért
Hirtelen Rómába utazik Orbán Viktor
Segíts egy megosztással: hirtelen eltűnt 34 éves nőt keres a rendőrség!
Váratlan: Berki ma a jogi képviselőjével ment a tévébe
Semjén: a magyar növekedés mindig a német fölött lesz
Trump tejhatalma: pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
A MÁV elismerte, hogy jogosak a kritikák
Nevet vált a Telenor! - a magyar állam megszerezte a szolgáltató egy részét!
Több mint 1000 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás
Egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg
Hiába a büntetések, a horrorkaravánok továbbra egyre többen vannak!
Újabb százmilliós támogatások érkeztek a vád alá helyezett Simonkához közeli alapítványhoz!
Továbbra is csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást
2,5 milliárdért elköltözne a Politikatörténeti Intézet
Már a felfüggesztett börtönnek is örülne Galambos Lajos
Fideszes fórum botrány: a migránsoknak büdös a lábuk
Mi látszik valójában a titokzatos UFO-felvételeken?
8,5 évet kért Simonka Györgyre az ügyészség
Hétfő hajnalig nem lehet majd autózni a Belváros egy részén
Kegytárgyakat és a festményeket, is ellopott egy pap!
Nem szükséges vizsgálni hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között
Gulyás Gergely azt mondta, ha Karácsony lesz a főpolgármester, Budapest nem kap fejlesztési pénzt, a Választási Bizottság szerint ez nem gond
Üzleti titok, hogy mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben
Egyiptomi átverés: rémálom, amit a magyar társaságnak el kellett viselnie
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Saját magát videózta M. Richárd a halálos balesetkor
Okos tévén keresztül figyelnek meg az otthonodban!
Jóbarátok: A divatcéget megihlette a gyönyörű Rachel Green, vagyis Jennifer Aniston
Orbán: titkosszolgálatra van szüksége a magyar államnak
A polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár
Nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje
Fideszesnek hitt kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt
Ami Mészárosnak a Balaton, az Sesztáknak a Rétközi-tó
Menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban a politikai helyzetre hivatkozva
Sajnálja a MÁV, amiért négy vonata is kimaradt egyetlen napon
Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fideszes aktivista
Budapesti gigaépítkezés: külföldi partnerrel tárgyalnak a jegybanki alapítványok
Golyót eresztettek a Kecskemét volt focistájába a nyílt utcán!
Káosz várható: Hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból
Durvul a kampány: a polgármester erőszakkal vádolja fideszes kihívóját
Most az a szokás, hogy hamisítják a múltat mindenfelé
Orbán kormány rémálma: 9 korrupt minisztert lecsukatott, most az Európai Ügyészség élére került!
560 milliárd forintot ad a román nyugdíjasoknak a magyar kormány!
Román rendszámú furgonból rakják fel a Fidesz plakátjait Szegeden
Fának csapódott és szénné égett egy autó!
A BMW rendszere észlelte, hogy baleset történt és azonnal segélyhívást indított Csepregen!
Tüzet nyitottak az orosz határőrökre az észak-koreai illegális hajósok
Leugrott egy fiatal a sashalmi kilátóról
Horror Oroson: Százszor visszanéztem, ahogy lelövik a testvéremet!
Ittas kamionsofőr hajtott bele egy gabonaszállítóba
Otthonápolási díj, túlóratörvény, lakhatási válság: egyik szavazásra sem ment el a Fidesz!
Levélben kérte a Fideszes politikus, hogy az energiaital gyártó perelje be az ellenzéki Bomba Gábort
Kampányfogás: Győr polgármestere újra átadott egy fél éve elkészült futópályát!
Gulyás Gergely egypártrendszert szeretne
Felmentették a szülőket, akiknek a kisfiát agyonütötte a lopott árammal működő hűtő
Cirkuszi zenét bömböltettek a járműből a Fidelitas tagjai Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján!
Mozdonyvezető-hiány miatt maradnak ki a vonatok
Családok Angyala-díjat kapott Balog Zoltán és Lovasi András
Tavaly a romák szavazataival nyert a Fidesz, most is a telepen dől el a választás!
Megdöbbentő fotó: talán föld alatti bunker épül a titkos Orbán-birtokon
Hisz a közoktatásban a debreceni polgármester, de inkább évente hárommillióért taníttatja a gyerekét
Milliárdokkal drágult a tatabányai sportcsarnok, óriásit kaszálnak Mészárosék!
M. Richárd videózta magát a baleset pillanatában és még sok más is kiderült!
Balesetveszélyesek az itthon gyártott tűzoltóautók, de ugyanitt gyártják majd a mentőket is
A bíróság felmentette a fukushimai atomerőmű vezetőit a felelősség alól
Másodjára is felavatták ugyanazt az utat a Fideszesek Zalaegerszegen!
Tarlós: Gergő, te bejöttél velem a ringbe, én ki foglak téged ütni!
Fideszes irodavezető tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben
Megállókat kihagyva száguldott egy elszabadult metró Párizsban!
Nébih: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására
Nem volt mozdonyvezető, ezért nem indult vonat kedden
Ürülékkel kenték össze a momentumos aktivista autóját! - kép a cikkben!
Hónapokat kell várni a hasi ultrahangra több budapesti szakrendelőben!
Rasszista gesztus kezdte ki Justin Trudeau hírnevét
Pintér: akkora siker a magyar gyártású tűzoltóautó, hogy ezért ma már a mentőket is ugyanott építik fel
Kőszeg Ferenc: Csúszópénzt elfogadni viszolyogtató
Handó Tünde kérdőívvel akarja megdolgozni a bírósági dolgozókat
Magyar valóság: kocsiban ragadt, pedig csak BMW-t akart ellopni!
Titokzatos vevő jelentkezett be a budai magánkórház eladó épületére
Gyönyörű pillanat amikor ez az oroszlánpapa először találkozik a kölykével
Fidesz kampány: Novák Katalin és Klausmann Viktor gyerekjátékok között interjúvolták meg egymást
Tiborcz már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik
Gyerekekkel teli óvodára lőttek rá Révkomáromban
Segíts egy megosztással: nem ment haza a kis Kristóf!
S. O. S. - sürgősen gazdi kell ennek cicának! - minden megosztás számít!
Még mindig nincs ítélet Berki Krisztián ügyében
Az átadás után egy nappal már fel is bontották a burkolatot a 47 milliós parkolóban!
Fordulat Brexit-ügyben: Nagy-Britannia EU-tag maradhat, az elmúlt évek káosza pedig felesleges volt
Rengeteg gyógyszert kivontak a hazai forgalomból – Ez most hiánycikk lesz
Így vágták ki az összeroncsolódott autóból a Zámolynál balesetet szenvedett részeg sofőrt
Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást
Műszaki hiba miatt bömbölt a Rammstein a Puskás Arénából
Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék szigetére ment-e nyaralni
Budapestet is elérte a trágyaszag
Átadott egy parkolót a fideszes képviselő, egy kisfiú még trombitált is neki
Gyöngyöspata ismét felkerült a térképre: Iskolai bántalmazási ügy zaklatta fel a kisvárost!
Tarlós: A Margitszigeten talán olyan gyávának tűntem?!
A Fidesz el sem ment, így határozatképtelen lett a parlamenti ülés, ahol a klímaválságról vitáztak volna
Egyre több az üres tanári állás!
Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója
Hallgassanak a tudományra – Greta durván beolvasott az amerikai politikusoknak
7 forintot ugrik a benzin ára
2,5 milliárdra drágult a Németh Szilárd-féle birkózócsarnok
Egy teljes sascsaládot megmérgeztek Békés megyében
Hivatalos: valódiak a furcsa repülő tárgyról készült videók
Jogerős: jár a kártérítés a gyöngyöspatai roma diákoknak
Bíróság elé állítják a nőt, aki három kismacskát ásott el élve
Iskolások előtt adott át egy fél éve kész futópályát Borkai Zsolt
Lehetetlen megfékezni a kórházi adósságot!
Mindenki kiakadt egy menstruációs betét reklámja miatt!
A Belügyminisztérium mégsem vizsgálódik a Microsoft-botrányban
Lopott árammal okozták gyermekük halálát, értelmi képességeik miatt mentették fel őket
Will Smith születésnapi koncertet ad Budapesten!
Bántalmazott egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni!
Íme az első londoni repülőtér, ahol arcfelismeréssel dolgoznak majd
Rákkeltő hatóanyag lehetett a savlekötőkben!
Kisiklott tehervonat miatt van káosz a MÁV-nál!
Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort
Komplett antennarendszert épített ki a kórházban a tévéket adományozó szerelő
Gulyás Gergely: remélem, hogy legközelebb már nem áll ki senki a fideszes jelölt ellen
Hajszárítóval a kézben ült ki egy nagymama az útra, hogy lelassítsa a gyorshajtókat
Botrány: falomlás a Budai Várban
Saját vizeletükben feküdtek a kutyusok a barcsi kutyatenyésztőnél
Olaszország nekiment Orbánnak: Magyarország közönye miatt élünk migrációs vészhelyzetben
3 év börtönt kapott a bajóti tragédiát okozó sofőr
Meghalt a 10 éves kislány akit agyevő amőba támadott meg
London: A zsúfolt vonaton kényeztette szerelmét egy 64 éves férfi
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva