thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.18
THE POST
           
18
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
Ezt olvassák mások:


Tavaly percenként egy, idén augusztusban pedig már percenként három futballpályányi erdő vész oda Brazíliában. A tragikus helyzetért jelentős mértékben felelős az új elnök, Jair Bolsonaro politikája, a „Trópusok Trumpja” ugyanis egyértelműen az erdőpusztítók mellett áll. A világ keveset tehet, az EU talán büntetésként leállíthatja az argentin szója- és marhahúsimportot, és megtagadhatja a Brazíliával és szomszédaival tervezett kereskedelmi egyezmény aláírását.

A világ friss oxigénjének ötödét adja a főként Brazília területén lévő amazonasi esőerdő több milliárd fája, s becslések szerint a fákban annyi szén-dioxid van megkötve, mint amennyit a térségbeli államok harminc év alatt eregetnek a levegőbe. A júniustól szeptemberig tartó időszakban minden évben sokezer erdőtüzet regisztrálnak, ám az idén tragikusra fordult a helyzet: tavaly az első nyolc hónapban 40 ezer tüzet észleltek, az idén viszont már közel nyolcvanezret. A lángtenger füstje Brazília több államát is beborítja, s néha Sao Paolóig is eljut a nappali eget elsötétítő szennyezés.

A lángokat szinte kivétel nélkül az emberek lobbantják fel, s a tüzek többsége szándékosan kezdődik. Az erdőirtók – akik a növényzettől megtisztított területeken leginkább állattenyésztésbe, illetve szójatermesztésbe fognak – ugyanis előbb buldózerekkel, vagy munkagépek közé erősített vastag fémlánccal gyökerestől kiforgatják a fákat a földből, majd miután néhány hétig hagyják kiszáradni a őket, felgyújtják a kiszáradt törzsek és ágak többségét. Azért csak a többségét, mert az értékesebb keményfákat lecsupaszítják, s rönkönként adják el. A kevésbé értékes fák hamuja viszont kiváló természetes talajjavító anyag. Az erdőirtás során fél évszázad alatt 8-10 magyarországnyi területről tüntették el a fákat, s emiatt veszélybe kerültek a térségben élő különleges állat- és növényfajták is.

Amióta januárban hivatalba lépett a populista és rasszista nézeteket valló új államfő, Jair Bolsonaro, sokkal rosszabbra fordult a helyzet, s ez egyáltalán nem véletlen. Az elnök ugyanis már a kampány során is világossá tette, hogy nem különösebben érdekli őt az őserdő, illetve a térségben élő néhány millió indián őslakos, ő inkább az erdőirtókat támogatja, akik a mezőgazdasági termeléssel, illetve új bányák nyitásával fellendítik a gazdaságot. A szavakat tettek követték: töredékére esett az illegális fakitermelőktől elkobzott fa mennyisége, s ugyancsak történelmi mélypontra zuhant a kiszabott büntetések összege is.

Augusto Heleno Pereira, Bolsonaro biztonsági ügyekben illetékes főtanácsadója azt is egyértelművé tette, hogy az államfőt nem érdekli, mit gondol róla és az Amazonasról a világ. „Nonszensz, hogy az Amazonas vidéke a világörökség része lenne. Az Amazonas brazil, s nekünk kell vele foglalkoznunk úgy, ahogyan azt az ország érdekei megkívánják” – mondta a tanácsadó. Az ország környezetvédelmi minisztere, Ricardo Salles a közelmúltban ki is bökte, mit akar Bolsonaro. „A földműveseket meg kell jutalmazni, ha megőrzik az erdőt, és a számlát a fejlett országoknak kell állniuk” – magyarázta a miniszter a BBC-nek. Néhány nappal később kellemetlen helyzetbe is került a politikus, egy nemzetközi környezetvédelmi tanácskozáson ő volt az egyetlen, akit a meghívottak kifütyültek, amiko

r megszólalt.

Bolsonaro egyébként szemmel láthatóan képtelen kezelni elnöksége eddigi legsúlyosabb válságát. Miközben azt állítja, hogy Brazíliának nincsenek meg az eszközei arra, hogy megfékezze az erődtüzeket, minden nap mást tesz felelőssé a katasztrófáért. Volt, amikor azt mondta, az indiánok gyújtogattak, majd azt állította, azok a civil szervezetek lobbantották fel a lángokat, amelyek bírálják a szervezetek költségvetését megnyirbáló államfő politikáját. Bolsonaro szerint a civilszervezetek célja, hogy rossz színben tüntessék fel őt, s válságba taszítsák az országot.

Bolsonaro másik kedvenc taktikája a tagadás: többször is azt mondta, hogy az erdőtüzeket felmérő intézmények – köztük az állami hivatalok is – helytelen adatokat közölnek. Amikor az egyik állami intézet, az űrkutatással foglalkozó INEP vezetője a műholdfelvételekre hivatkozva cáfolni merte Bolsonaro szavait, az államfő azonnal elbocsátotta őt hivatalából.

A szójatermelőket és marhatenyésztőket tömörítő egyik szakszervezet, a Santarem egyik vezetője, Vanderley Wegner azt mondta, a világ összes országában vágtak ki fákat a mezőgazdaság érdekében, mégis Brazíliától várják most azt, hogy ne tegye. „Az az USA és az az Európa, amely megvásárolja az Amazonas vidékén előállított termékeket, sokkal kevésbé szigorú szabályok alapján kezeli a saját erdőit. Egyébként Európában alig maradt már erdő” – mondta, majd hozzátette: Brazíliának fejlesztenie kell az Amazonast. Több mint négymillió ember él a térségben, s az alkotmány értelmében nekik is lehetőséget kell adnunk a fejlődésre”.

Európa – vagy legalábbis az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország – éppen azt szorgalmazza, hogy a külföld ne vásároljon brazil szóját, illetve marhahúst. „Mindenki, aki közvetve, vagy közvetlenül felhasználja a brazil szóját, hozzájárul a klímaváltozáshoz. Elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy bojkottot hirdessünk a brazil szója és hús ellen, ami addig tart, amíg Brazília nem hagy fel felelőtlen politikájával” – mondta Jyrki Katainen, volt finn kormányfő, az EU munkahelyekért és növekedésért felelős biztosa. Hasonlóan vélekedett az EU soros elnöki tisztét betöltő ország pénzügyminisztere, Mika Lintila is, aki szerint az uniónak fontolóra kellene vennie a brazil marhahús importjának felfüggesztését.

Emmanuel Macron francia elnök még keményebb volt, közölte, ha Brazília nem hajlandó komolyan venni a környezetvédelmet, akkor Franciaország nem írja alá azt a húsz éve tárgyalt kereskedelmi szerződést, amely az EU és Brazília, valamint Paraguay, Argentína és Uruguay közötti árucsere forgalmat könnyítené meg. Macron egyébként azért dühös Bolsonaróra, mert a brazil államfő állítólag hazudott neki, mert egy korábbi találkozójukon a brazil elnök azt mondta, elkötelezett a környezetvédelem mellett. A többi EU-s tagállam is fontolgatja a francia kezdeményezéshez való csatlakozást, eddig Írország jelentette be, Macron mellé áll.

Norvégia és Németország már cselekedett is, a két ország leállította a brazil Amazonas-alapítványba szánt befizetéseit is, amivel csökkentette az erdőirtás fölött szemet hunyó állami hivatalok költségvetését. Németország azt is felvetette, hogy az Amazonas ügye kerüljön napirendre a hét végi franciaországi G7-es csúcson is.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Belső vizsgálat indult a rendőrségen a budapesti családgyilkosság miatt!
Aranyérmes Kopasz és Csipes is! - megvan az első olimpiai kvóta!
A magyar tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását!
Hírtelen Magyarországra jön Erdogan! - Orbán hadiipari segítségében bízik!
A fideszes polgármesternek nem tetszett egy színdarab, nem engedte leadni!
Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne teljesen egyedül!
Magyarország lett Európa nyilvános vécéje! - már a szlovén szennyvíziszap is hozzánk jön!
Kövér szerint Aggasztó a magyar emberek intelligenciájának a csökkenése!
Tanárhiány külföldön: havi egymilliót fizetnek nekik hogy bírják a munkát!
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén
885 ezer magyar fiatal él mamahotelben
Demeter Szilárd elnézést kért a németgyalázás miatt
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukáb
Gyógyszerhiány fenyegeti Európát a koronavírus miatt
Óriási botrány: Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a csodadiétáját
Hatékonyabb lehet a leukémia kezelése egy magyar kutatásnak köszönhetően
Tömeges madárpusztulás sokkolja a spanyolokat, még rejtély, mi áll a háttérben
Magyar kutatók, orvosok ezrei veszítik el fontos ingyenes tudományos hozzáférésüket
A tinédzser fiú csak ült a teremben, amikor az Apple Watch jelzett: baj van a szívével
Megnéztük, mennyi az újdonság Orbán zöld akciótervében
Véletlenül egy kínai felnőtt oldalra vezetett a brit királyi család honlapja
Hat órán át vesztegelt egy gép Ferihegyen, az utasokat nem engedték leszállni
Újabb magyar került karanténba a koronavírus miatt
Holttestet találtak Győrben
Ijesztő baleset a Váci úton
40 év után juttatta börtönbe saját apját egy nő
Egy sebtapasszal küldték haza ezt a nőt az orvosok, holott egy lövedék maradt a fejében
Koronavírus okozta halálát a vuhani kórházigazgatónak
Olyan örömmel vetette bele magát a játékba a pályára rohanó kutya, amit a játékosok is megirigyelhetnének
Elvették a támogatást, a kutatóknak fizetniük kell az Arcanum anyagaiért
A Honvédelmi Minisztérium szerint Orbán évértékelője nem pártrendezvény volt
Orbán azt javasolja, tolják jobbra az Európai Néppártot
Valahogy pont fideszes politikusok bukkannak fel a közmédiában, hogy szakértőként bemutatva beszéljenek Orbán évértékelőjéről
Nyilvánosságra hozták a kínaiak jelentését a koronavírusról
Óriási káoszt okozott az M0-son egy román horrorkaraván
Újabb iskolabotrány: tanítási óra alatt vert meg egy diákot az anya-fia páros
Egy amerikai házaspár nem hajlandó elhagyni a karantén alá helyezett hajót
Itt a bíróság döntése az eltűnt Judit volt párjáról
Jáksó László elmondta eddigi legőszintébb véleményét Sebestyén Balázsról
Hajnal óta vesztegel egy repülő Ferihegyen, rendőrt hívtak az utasokra
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
A TASZ levélben szólítja fel Karácsonyt, hogy ne bojkottálja a HírTV-t
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén
TASZ: Karácsony nem bojkottálhatja a Hír TV-t
Kizuhant az autóból a VW elé kanyarodó Peugeot vezetője
Több állat pusztult el a krefeldi állatkertben, mint korábban hitték
Orbán évértékelőjén katonás volt a jogsértés
Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását
5 évre ítélték, de egy éve nem vonul börtönbe a volt polgármester
Megromlott egészségére hivatkozva nem vonult börtönbe Orbán vendéglátója
Kedden is marad a februári tavasz
Csökken a napi fertőzöttek száma, visszaszorulóban a koronavírus
Közel 1 millió magyar fiatal még a szüleivel él
Több mint 500 ügy van, ahol a rossz börtönviszonyok miatti kártérítést még nem fizette ki az állam
Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba
Igazából a személyisége is jelentéktelen – mondta Kocsis Máté a táblát lógató Hadházy Ákosról
Botrányai ellenére Farkas Flórián is ott volt Orbán Viktor évértékelőjén
Szellemhajót sodort partra a víz Írországban
Schiffer és Vágó még mindig rajta van az LMP fizetési listáján
Ádertől remél kegyelmet Orbán vendéglátója, aki azóta sem vonult börtönbe
Klímaharc vs gazdagok: helikopterrel szállítják a havat a sípályákra
Angliából irányított unokázós csalókat fogtak el az ország három településén
Átszabják a budapesti parkolást
A kínai autóipar 60 százalékát érinti a koronavírus
Márciusban új iPhone érkezik, a 9-es
Koronavírus: Ne lepődjön meg, ha drágábbak lesznek a boltban a tévék
Nagy változás várható az uniós forrásokkal kapcsolatban
Szülőket vernek át és híres divatcég nevével élnek vissza a csalók
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
Mindenki egyre jobb matracokat akar, de ez újrahasznosítási rémálomhoz vezetett
Karanténba került a magyar pár, akik egy koronavírusos beteggel utaztak egy óceánjárón
Mesterséges intelligencia stratégiát készített a kormány
Egy kiszivárgott javaslat szerint a jogállamisághoz kötnék az uniós pénzeket
Jeff Bezos 10 milliárd dollárt ajánlott fel klímavédelmi célokra
Vajna Tímea: Andy lelke beleköltözött Zoliba
Kiss László: Komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hogy zöldítsük az előző kerületvezetés beruházásait
Leekens: Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Kocsis Máté szerint a táblát és a büntetést Hadházy nem a saját zsebéből fizeti
A kormány elutalta az első tízmilliárdot a főváros egészségügyi fejlesztésére
Hiába távolodott el a párttól, Vágó Gábor még mindig számláz az LMP-nek 7,78 milliót kap tanácsaiért
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
Kamiont előző személyautóval ütközött a vétlen sofőr
Lőtereket építenek a diákoknak az új alaptanterv szellemében
Igaz, hogy nem koronavírusos egy szatmári férfi, de a családja akkor sem akarja visszafogadni
Jakab Péter: 22 bátor harcos titokban hátamba szúrta a kést
Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt
Tömegesen főttek meg élve a kagylók
Kivonultak az ellenzékiek az ülésteremből, az Alkotmánybíróságig meg sem állnak
A templomba még elment Orbán, a Parlamentbe már nem
Orbánon keresztül üzent a magyaroknak Trump
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétel: Sejtem, kik lesznek azok, akik a hátamba szúrják a kést
A Fidesz leszavazta a családi pótlék és a gyermekvédelmi támogatások emelését
Száguldozó, balesetet okozó motoros ellen emelt vádat az ügyészség
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Orbán a koronavírus miatt nem szólalt fel a parlamentben
Állapotfelmérések és interaktív bemutatók a Semmelweis Egészségnapokon
Innovatív megoldás a gyermekkori szívbetegségek kezelésében
A színpadon élesztették újra az énekest a Baranya megyei fesztiválon
Fontos telefonja volt Orbánnak: Trump üzent a magyaroknak
Átlagosan 637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta
Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 showműsorát
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Csavarokkal tömött virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Ébresztő! Méhek nélkül éhezés, pusztulás jön!
Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik
Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Vajna Timi nyilatkozott, miért vállalta be a TV2 maszkos műsorát
A budapesti Berzsenyi tantestülete is csatlakozik a NAT elleni tiltakozáshoz
Közszolgálat: eddig négyszer ismételték teljes terjedelmében a vasárnapi Orbán-beszédet az M1-en
2011 előtt nem lehetett sokat tudni Mészárosról aztán a leggazdagabb magyar lett
Mindegy, közszereplő-e Mészáros Lőrinc, tűrnie kell a nyilvánosságot
Mátrai Erőmű: Rengeteget kell rákölteni
Beneda Attila: A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját
Parragh László: Új befektetőket csalogathat az országba az iparűzési adó átalakítása
Deutsch Tamás: A boszorkányüldözésnek véget kell vetni
Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei
Matolcsy elárulta Magyarország erősségeit
Lopás elkövetőjét keresi a rendőrség! - jelentkezzen aki felismeri
Rendőrségi migrációs összefoglaló : Az elmúlt 72 órában 110 illegális migránst tartóztattak fel
Szarvastetem volt az 51 éves férfi csomagtartójában
Szarvastetem volt az 51 éves férfi a csomagtartójában
Ide is nézhetne a miniszterelnökünk. Pici probléma ez, de nagy lesz belőle
10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót
Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen
Vádat emeltek tizennégy egykori önkormányzati képviselő ellen
Megdőlt a melegrekord: Brutális hőséget hozott a Dennis vihar a franciáknak
Tilla botrány: az RTL Klub műsoráról beszélt élő adásban, aztán próbálta szépíteni
Rasszista bűnöző mondta azt, amit Orbán az évértékelőjében idézett
Egy évig árulta 13 éves lánya testét egy kiskunhalasi férfi 5-15 ezer forintért
Hiller István támogatja, hogy legyen nő társelnöke pártjának, mert ráció mellett szükség van érzelmekre is
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum