thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.20
THE POST
           
20
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
Ez is érdekelhet:
Orbán a titkosszolgálati módszerekről: az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy nem dolgozunk
Kegytárgyakat és a festményeket, is ellopott egy pap!
Nem szükséges vizsgálni hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között


Tavaly percenként egy, idén augusztusban pedig már percenként három futballpályányi erdő vész oda Brazíliában. A tragikus helyzetért jelentős mértékben felelős az új elnök, Jair Bolsonaro politikája, a „Trópusok Trumpja” ugyanis egyértelműen az erdőpusztítók mellett áll. A világ keveset tehet, az EU talán büntetésként leállíthatja az argentin szója- és marhahúsimportot, és megtagadhatja a Brazíliával és szomszédaival tervezett kereskedelmi egyezmény aláírását.

A világ friss oxigénjének ötödét adja a főként Brazília területén lévő amazonasi esőerdő több milliárd fája, s becslések szerint a fákban annyi szén-dioxid van megkötve, mint amennyit a térségbeli államok harminc év alatt eregetnek a levegőbe. A júniustól szeptemberig tartó időszakban minden évben sokezer erdőtüzet regisztrálnak, ám az idén tragikusra fordult a helyzet: tavaly az első nyolc hónapban 40 ezer tüzet észleltek, az idén viszont már közel nyolcvanezret. A lángtenger füstje Brazília több államát is beborítja, s néha Sao Paolóig is eljut a nappali eget elsötétítő szennyezés.

A lángokat szinte kivétel nélkül az emberek lobbantják fel, s a tüzek többsége szándékosan kezdődik. Az erdőirtók – akik a növényzettől megtisztított területeken leginkább állattenyésztésbe, illetve szójatermesztésbe fognak – ugyanis előbb buldózerekkel, vagy munkagépek közé erősített vastag fémlánccal gyökerestől kiforgatják a fákat a földből, majd miután néhány hétig hagyják kiszáradni a őket, felgyújtják a kiszáradt törzsek és ágak többségét. Azért csak a többségét, mert az értékesebb keményfákat lecsupaszítják, s rönkönként adják el. A kevésbé értékes fák hamuja viszont kiváló természetes talajjavító anyag. Az erdőirtás során fél évszázad alatt 8-10 magyarországnyi területről tüntették el a fákat, s emiatt veszélybe kerültek a térségben élő különleges állat- és növényfajták is.

Amióta januárban hivatalba lépett a populista és rasszista nézeteket valló új államfő, Jair Bolsonaro, sokkal rosszabbra fordult a helyzet, s ez egyáltalán nem véletlen. Az elnök ugyanis már a kampány során is világossá tette, hogy nem különösebben érdekli őt az őserdő, illetve a térségben élő néhány millió indián őslakos, ő inkább az erdőirtókat támogatja, akik a mezőgazdasági termeléssel, illetve új bányák nyitásával fellendítik a gazdaságot. A szavakat tettek követték: töredékére esett az illegális fakitermelőktől elkobzott fa mennyisége, s ugyancsak történelmi mélypontra zuhant a kiszabott büntetések összege is.

Augusto Heleno Pereira, Bolsonaro biztonsági ügyekben illetékes főtanácsadója azt is egyértelművé tette, hogy az államfőt nem érdekli, mit gondol róla és az Amazonasról a világ. „Nonszensz, hogy az Amazonas vidéke a világörökség része lenne. Az Amazonas brazil, s nekünk kell vele foglalkoznunk úgy, ahogyan azt az ország érdekei megkívánják” – mondta a tanácsadó. Az ország környezetvédelmi minisztere, Ricardo Salles a közelmúltban ki is bökte, mit akar Bolsonaro. „A földműveseket meg kell jutalmazni, ha megőrzik az erdőt, és a számlát a fejlett országoknak kell állniuk” – magyarázta a miniszter a BBC-nek. Néhány nappal később kellemetlen helyzetbe is került a politikus, egy nemzetközi környezetvédelmi tanácskozáson ő volt az egyetlen, akit a meghívottak kifütyültek, amiko

r megszólalt.

Bolsonaro egyébként szemmel láthatóan képtelen kezelni elnöksége eddigi legsúlyosabb válságát. Miközben azt állítja, hogy Brazíliának nincsenek meg az eszközei arra, hogy megfékezze az erődtüzeket, minden nap mást tesz felelőssé a katasztrófáért. Volt, amikor azt mondta, az indiánok gyújtogattak, majd azt állította, azok a civil szervezetek lobbantották fel a lángokat, amelyek bírálják a szervezetek költségvetését megnyirbáló államfő politikáját. Bolsonaro szerint a civilszervezetek célja, hogy rossz színben tüntessék fel őt, s válságba taszítsák az országot.

Bolsonaro másik kedvenc taktikája a tagadás: többször is azt mondta, hogy az erdőtüzeket felmérő intézmények – köztük az állami hivatalok is – helytelen adatokat közölnek. Amikor az egyik állami intézet, az űrkutatással foglalkozó INEP vezetője a műholdfelvételekre hivatkozva cáfolni merte Bolsonaro szavait, az államfő azonnal elbocsátotta őt hivatalából.

A szójatermelőket és marhatenyésztőket tömörítő egyik szakszervezet, a Santarem egyik vezetője, Vanderley Wegner azt mondta, a világ összes országában vágtak ki fákat a mezőgazdaság érdekében, mégis Brazíliától várják most azt, hogy ne tegye. „Az az USA és az az Európa, amely megvásárolja az Amazonas vidékén előállított termékeket, sokkal kevésbé szigorú szabályok alapján kezeli a saját erdőit. Egyébként Európában alig maradt már erdő” – mondta, majd hozzátette: Brazíliának fejlesztenie kell az Amazonast. Több mint négymillió ember él a térségben, s az alkotmány értelmében nekik is lehetőséget kell adnunk a fejlődésre”.

Európa – vagy legalábbis az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország – éppen azt szorgalmazza, hogy a külföld ne vásároljon brazil szóját, illetve marhahúst. „Mindenki, aki közvetve, vagy közvetlenül felhasználja a brazil szóját, hozzájárul a klímaváltozáshoz. Elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy bojkottot hirdessünk a brazil szója és hús ellen, ami addig tart, amíg Brazília nem hagy fel felelőtlen politikájával” – mondta Jyrki Katainen, volt finn kormányfő, az EU munkahelyekért és növekedésért felelős biztosa. Hasonlóan vélekedett az EU soros elnöki tisztét betöltő ország pénzügyminisztere, Mika Lintila is, aki szerint az uniónak fontolóra kellene vennie a brazil marhahús importjának felfüggesztését.

Emmanuel Macron francia elnök még keményebb volt, közölte, ha Brazília nem hajlandó komolyan venni a környezetvédelmet, akkor Franciaország nem írja alá azt a húsz éve tárgyalt kereskedelmi szerződést, amely az EU és Brazília, valamint Paraguay, Argentína és Uruguay közötti árucsere forgalmat könnyítené meg. Macron egyébként azért dühös Bolsonaróra, mert a brazil államfő állítólag hazudott neki, mert egy korábbi találkozójukon a brazil elnök azt mondta, elkötelezett a környezetvédelem mellett. A többi EU-s tagállam is fontolgatja a francia kezdeményezéshez való csatlakozást, eddig Írország jelentette be, Macron mellé áll.

Norvégia és Németország már cselekedett is, a két ország leállította a brazil Amazonas-alapítványba szánt befizetéseit is, amivel csökkentette az erdőirtás fölött szemet hunyó állami hivatalok költségvetését. Németország azt is felvetette, hogy az Amazonas ügye kerüljön napirendre a hét végi franciaországi G7-es csúcson is.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Matolcsy: annyit adott a jegybank az országnak, mint az Európai Unió
Hírhez tartozó kép:
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Matolcsy: annyit adott a jegybank az országnak, mint az Európai Unió
Orbán a titkosszolgálati módszerekről: az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy nem dolgozunk
Kegytárgyakat és a festményeket, is ellopott egy pap!
Nem szükséges vizsgálni hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között
Gulyás Gergely azt mondta, ha Karácsony lesz a főpolgármester, Budapest nem kap fejlesztési pénzt, a Választási Bizottság szerint ez nem gond
Üzleti titok, hogy mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben
Egyiptomi átverés: rémálom, amit a magyar társaságnak el kellett viselnie
Hivatalos: a hétvégén ügyfélszolgálat sem lesz a Telenornál
Kegyetlen péntek: olyan hideg lesz, hogy belesajdul mindenünk
A Hableány áldozatainak rokonai összefogtak a Viking ellen!
Saját magát videózta M. Richárd a halálos balesetkor
Okos tévén keresztül figyelnek meg az otthonodban!
Jóbarátok: A divatcéget megihlette a gyönyörű Rachel Green, vagyis Jennifer Aniston
Orbán: titkosszolgálatra van szüksége a magyar államnak
A polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár
Nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje
Milliárdokkal drágult a tatabányai sportcsarnok
Nem engedték be az IKEA éttermébe a vakvezető kutyájával érkező vendéget
Hivatalos: Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek
Fideszesnek hitt kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt
Ami Mészárosnak a Balaton, az Sesztáknak a Rétközi-tó
Menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban a politikai helyzetre hivatkozva
Sajnálja a MÁV, amiért négy vonata is kimaradt egyetlen napon
Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fideszes aktivista
Budapesti gigaépítkezés: külföldi partnerrel tárgyalnak a jegybanki alapítványok
Meghalt a XVII. kerületi polgármester
Botrány: Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél
Csekket vitt Rogánnak Karácsony, a Tiborcz-adóról
Csalt a közmunkaprogrammal , elítélték Versend polgármesterét
Orbán kormány rémálma: 9 korrupt minisztert lecsukatott, most az Európai Ügyészség élére került!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Leugrott egy fiatal a sashalmi kilátóról
Horror Oroson: Százszor visszanéztem, ahogy lelövik a testvéremet!
Ittas kamionsofőr hajtott bele egy gabonaszállítóba
Otthonápolási díj, túlóratörvény, lakhatási válság: egyik szavazásra sem ment el a Fidesz!
Levélben kérte a Fideszes politikus, hogy az energiaital gyártó perelje be az ellenzéki Bomba Gábort
Kampányfogás: Győr polgármestere újra átadott egy fél éve elkészült futópályát!
99 milliós kártérítést kaptak a gyöngyöspatai roma tanulók
Kövér szerint a lelkészek felelőssége, hogy a hívek megfelelő irányba szavazzanak
Mozdonyvezető-hiány miatt maradnak ki a vonatok
Családok Angyala-díjat kapott Balog Zoltán és Lovasi András
Tavaly a romák szavazataival nyert a Fidesz, most is a telepen dől el a választás!
Megdöbbentő fotó: talán föld alatti bunker épül a titkos Orbán-birtokon
Hisz a közoktatásban a debreceni polgármester, de inkább évente hárommillióért taníttatja a gyerekét
Milliárdokkal drágult a tatabányai sportcsarnok, óriásit kaszálnak Mészárosék!
M. Richárd videózta magát a baleset pillanatában és még sok más is kiderült!
Balesetveszélyesek az itthon gyártott tűzoltóautók, de ugyanitt gyártják majd a mentőket is
Türk nyelvű iroda nyílik Budapesten
Helyreállt a vonatközlekedés Miskolcon a kisiklás után
Válságot várt a kormány szeptemberre, megérkezett az előszele!
Óriási blamázs: a fideszes képviselő egy félkész parkolót adott át a gyerekek gyűrűjében
A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya
Szépen halad a munka az Orbán-család majorságán
Iványi nem tudják kifizetni az alkalmazottaik teljes bérét
Ürülékkel kenték össze a momentumos aktivista autóját! - kép a cikkben!
Hónapokat kell várni a hasi ultrahangra több budapesti szakrendelőben!
Rasszista gesztus kezdte ki Justin Trudeau hírnevét
Pintér: akkora siker a magyar gyártású tűzoltóautó, hogy ezért ma már a mentőket is ugyanott építik fel
Kőszeg Ferenc: Csúszópénzt elfogadni viszolyogtató
Handó Tünde kérdőívvel akarja megdolgozni a bírósági dolgozókat
Magyar valóság: kocsiban ragadt, pedig csak BMW-t akart ellopni!
Titokzatos vevő jelentkezett be a budai magánkórház eladó épületére
Botrány: Törlik a nevelőszülői képzést új Országos Képzési Jegyzékből
Tánciskola és védőoltás az új fővárosi kampányeszköz
Tiborcz már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik
Gyerekekkel teli óvodára lőttek rá Révkomáromban
Segíts egy megosztással: nem ment haza a kis Kristóf!
S. O. S. - sürgősen gazdi kell ennek cicának! - minden megosztás számít!
Még mindig nincs ítélet Berki Krisztián ügyében
Az átadás után egy nappal már fel is bontották a burkolatot a 47 milliós parkolóban!
Fordulat Brexit-ügyben: Nagy-Britannia EU-tag maradhat, az elmúlt évek káosza pedig felesleges volt
Rengeteg gyógyszert kivontak a hazai forgalomból – Ez most hiánycikk lesz
Így vágták ki az összeroncsolódott autóból a Zámolynál balesetet szenvedett részeg sofőrt
Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást
Műszaki hiba miatt bömbölt a Rammstein a Puskás Arénából
Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék szigetére ment-e nyaralni
Budapestet is elérte a trágyaszag
Kósa ismét a Fidesz alelnöke lehet
Jövőre van csak időpont hasi ultrahangra egy 11. kerületi rendelőben
Tarlós: A Margitszigeten talán olyan gyávának tűntem?!
A Fidesz el sem ment, így határozatképtelen lett a parlamenti ülés, ahol a klímaválságról vitáztak volna
Egyre több az üres tanári állás!
Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója
Hallgassanak a tudományra – Greta durván beolvasott az amerikai politikusoknak
7 forintot ugrik a benzin ára
2,5 milliárdra drágult a Németh Szilárd-féle birkózócsarnok
Egy teljes sascsaládot megmérgeztek Békés megyében
Bíróság elé állítják a nőt, aki három kismacskát ásott el élve
Törvényt sértett a szekszárdi polgármester, amikor iskolában kampányolt
Pikó botrány: belassult a nyomozás, valaki rálépett a fékre
Iskolások előtt adott át egy fél éve kész futópályát Borkai Zsolt
Lehetetlen megfékezni a kórházi adósságot!
Mindenki kiakadt egy menstruációs betét reklámja miatt!
A Belügyminisztérium mégsem vizsgálódik a Microsoft-botrányban
Lopott árammal okozták gyermekük halálát, értelmi képességeik miatt mentették fel őket
Will Smith születésnapi koncertet ad Budapesten!
Bántalmazott egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni!
Íme az első londoni repülőtér, ahol arcfelismeréssel dolgoznak majd
Rákkeltő hatóanyag lehetett a savlekötőkben!
Kisiklott tehervonat miatt van káosz a MÁV-nál!
Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort
Komplett antennarendszert épített ki a kórházban a tévéket adományozó szerelő
Senki nem hisz Varga Juditnak! - látványosan kinevetik azt amiket mond!
Szombathely: Ittasan okozott balesetet egy férfi!
Kitettek az autópályán, eldobták a labdámat és magamra hagytak!
Saját vizeletükben feküdtek a kutyusok a barcsi kutyatenyésztőnél
Olaszország nekiment Orbánnak: Magyarország közönye miatt élünk migrációs vészhelyzetben
3 év börtönt kapott a bajóti tragédiát okozó sofőr
Meghalt a 10 éves kislány akit agyevő amőba támadott meg
London: A zsúfolt vonaton kényeztette szerelmét egy 64 éves férfi
Enyhítettek a két éves kislányát szándékosan leforrázó kiskunmajsai férfi büntetésén
Épp zuhanyzott, amikor elkezdték tévedésből bontani a házát
Olvasd el ezt a két szöveget: az egyiket Orbán Viktor, a másikat az iráni despota mondta!
Vége a PET palackoknak: nem vesz többé műanyag palackos vizet a pécsi egyetem!
Újabb horror vontatmányt kapcsoltak le a rendőrök az autópályán
Belvárosi ingyenes lap: a polgármester öccse szívesen kíséri át az időseket a zebrán
Forint válság: az új mélypont 334! - Matolcsy bizakodó!
Simonka lebetegedett: a saját fórumára sem ment el!
Állandó poén tárgya, hogy hasonlítok Orbán Ráhelre, de szerencsére a külsőségeken kívül nincs hasonlóság
Bemutató közben borult fel a tűzoltókocsi! + videó
Útlezárással tüntetnek a szeméttelep bezárásáért Veszprémben
Árverésre bocsájtják a Budai Egészségközpont épületét!
Megszólalt a nyugdíjas aki neten árulja a rezsiutalványt!
Franciaország vizsgálatot indít: Sorra születnek a végtaghiányos csecsemők!
Veszprémi tragédia: zebrán gázolt halálra egy idős asszonyt, börtön várhat rá
Továbbra is rács mögött marad a Viking Sigyn kapitánya!
Sok tanárnak fogalma sincs, miből kellene észrevennie, ha egy gyerek lelki problémákkal küzd
Hárommillió szíriai menekültet küld haza Törökország!
Robbanás volt Oroszország legnagyobb víruslaborjában: ebola és a lépfene mintákat tároltak!
Hidegfront: szerdától már 20 fok sem lesz
A gyerekek ötöde egyszülős családban él
A fiatalok járványa az elektromos cigaretta használata
Disneyland magyar módra - Vár állott, most stadion!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva