thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.17
THE POST
           
17
Megtudjuk előzni, hogy a gyerekeinket bántsák a neten!
Ez is érdekelhet:
Teherautók ütköztek a 86-oson Körmendnél
Egy fehér Opelt keres a rendőrség: letörte a vasúti sorompót
Senki nem hisz Varga Juditnak! - látványosan kinevetik azt amiket mond!


A digitális technológiával kapcsolatos egyik leggyakrabban említett kockázat az online zaklatás, amely online eszköz használatával megvalósuló, ellenséges, ismétlődő, bántalmazó magatartást jelent.

Akkor beszélhetünk zaklatásról, amikor jelen van a tudatos bántó szándék, és ismétlődik a cselekedet, de tudatos bántó szándék nélkül megosztott tartalom is lehet felzaklató, nemcsak az egyén, hanem közösség számára is. Ide tartoznak például a személyes információk engedély nélküli nyilvánosságra hozása, a másokról készült megszégyenítő képek és videók megosztása, a rosszindulatú pletykák terjesztése online, a jogosulatlan belépés személyes felhasználói fiókba, vagy kirekesztés valamilyen online csoportból.

Nem új „emberi” jelenségről van szó: a kibeszélés, a rosszindulatú pletykák terjesztése vagy a kirekesztés régi ismerőseink, nemcsak generációról generációra cipeljük magunkkal, hanem az új környezeteinkbe is, ebben az esetben az internetre. Az ismerősség ellenére az online bántalmazás megterhelőbb lehet, mert az áldozat a nap bármely időpontjában elérhető, sokkal nehezebb elmenekülnie.

Az ismétlődéshez hozzájárul az online környezetben elérhető nagyobb nyilvánosság, valamint az azonnali és szinte végtelen számú terjesztés lehetősége. A nonverbális jelek, melyek informálnak minket mások érzelmi állapotáról, hiányoznak az online környezetben, ezért nem látható az áldozat reakciója. Emiatt a közösség (szemlélők) és a bántalmazó sem szembesül a zaklatás azonnali és közvetlen következményeivel. Ennek eredménye, hogy csökken az áldozattal együttérzés esélye, nő az ismétlődés lehetősége, csökken a bűntudat és az áldozat melletti kiállás is.

Az igazságos világba vetett hit

Az online közegben is nehezíti a megelőzést és a kezelést az áldozathibáztatás jelensége. Az áldozat hibáztatásának hátterében az igazságos világba vetett hit áll. Fontos tudatosítanunk magunkban: az emberek pszichológiai igénye, hogy igazságos, kiszámítható és biztonságos világban élünk. Ennek következménye az áldozatot hibáztató attitűd, amikor azt gondoljuk, hogy az igazságtalanságot, rosszat elszenvedők azt kapják, amit megérdemelnek. Rossz emberekkel rossz dolgok, jó emberekkel csak jó dolgok történhetnek.
Így a bántalmazás elszenvedőjét leértékeljük, felelőssé tesszük a vele történtekért. Ennek segítségével fenntartjuk azt a képet magunkban, hogy a világ igazságos és kontrollálható, ezért a történtek ellenére mi biztonságban vagyunk. Ha nem ismerjük ezt a mechanizmust, vagy ha nem ismerjük fel magunkban, akkor az súlyos következményekkel járhat. A bántalmazó igazolva és jogosnak fogja érezni a tettét, felmenti magát. Az áldozat viszont, ha azt gondolja, hogy a közösség is őt fogja elítélni, akkor nem fog segítséget kérni, egyedül marad a problémával, nem fog tudni kilépni az áldozatszerepből. Ez végül a szemtanúk, szemlélők együttérzését, segítségnyújtását is gátolja.

Ki vagyok én, és ki vagy te?

A megelőzést önmagunknál, önmagunkban kell elkezdenünk. Mielőtt a gyerekeink védelméről gondolkodnánk, meg kell vizsgálnunk a saját gondolkodásunkat, és a jellemző működésünket a fentiekkel kapcsolatban.

Mi az, ami a magánszférám határain belül helyezkedik el? Melyik az a tartalom, amit megosztanék magamról, és melyik az, amelyiket semmiképpen sem? El tudom-e fogadni, hogy ez a határ egyénenként változó? El tudom-e fogadni, hogy a magamról adott információk, amelyek megosztása számomra természetes, mások számára a magánszféra megsértését jelentik? Meg tudom-e védeni a magam és mások személyes határait? Mit teszek, ha rólam vagy másokról szóló rosszindulatú pletykákkal szembesülök? Mit teszek, ha csoportból kirekesztést tapasztalok? Mit teszek, ha bántalmazást tapasztalok? Hibáztatom-e az áldozatot, vagy úgy teszek, mintha semmi sem történt volna, esetleg megpróbálok segíteni, támaszt nyújtani neki? Szembe tudok ezzel nézni azzal, ha szándékosan vagy információhiányból adódóan átlépem mások személyes határát? Hajlandó vagyok-e a jóvátételre?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nagyban meghatározzák, hogy a gyerekeink hasonló helyzetben hogyan fognak reagálni. A saját viselkedésünk és tetteink mintát adnak számukra, amit hasonló helyzetekben automatikusan alkalmazni fognak. Így t

arthatjuk életben és adhatjuk tovább nemzedékről nemzedékre, vagy vihetjük tovább egyik környezetből a másikba a romboló mechanizmusokat. De az önismeretünk fejlesztésével és saját káros mintáink felismerésével, megváltoztatásával képesek vagyunk megállítani ezt a folyamatot.

Túlzott szülői megosztás és túlzott szülői használat

A kutatásaim során készített interjúkban megjelent a túlzott szülői megosztás és a túlzott szülői használat. A túlzott szülői megosztás esetében a szülő oszt meg a gyermekéről válogatás nélkül olyan tartalmakat, amik a gyerekét kellemetlenül vagy kínosan érintik. Az egyik említett példa során a gyerek nem tudta elérni a szüleinél, hogy az egyik közösségi oldalról lekerüljenek a róla készült nem kívánt fényképek. Ha ez többször is előfordul, annak az lehet a hatása, hogy a gyerek „természetesnek” fogja tartani magánszférájának a megsértését, valamint lehetetlennek tartja majd a saját magát vagy másokat érintő hasonló helyzet megoldását, nem fogja tudni megvédeni magát.

Fontos szabálynak tartom, hogy a gyerekeinket már mi szülők ahhoz szoktassuk hozzá, hogy csak velük megbeszélve, az engedélyükkel osszunk meg róluk fényképet, olyan esetben is, ha ők nem felismerhetők. Amíg nem tudják kifejezni saját akaratukat ezzel kapcsolatban, addig ne osszunk meg róluk fényképet, különösen olyat ne, amin felismerhetők. Ezzel arra tanítjuk őket, hogy fontosan a személyes határaik, a véleményük és az egyéni érzékenységük.

Gyakori, hogy a szülő az együtt töltött idő alatt is folyamatosan valamilyen digitális eszközt használ. A gyerekek elmondása alapján ilyenkor teljesen, vagy részben elérhetetlenné válik számukra a szülő, nehezen vagy egyáltalán nem tudnak vele kommunikálni, nem figyel rájuk. A kevésbé szoros szülő-gyerek kapcsolat nem az egyetlen, de az egyik kockázati tényező az online zaklatás esetében is. Ha a szülők elérhetők a gyerekeik számára, jellemző az együtt töltött minőségi idő, és a gyerek mondanivalójának figyelmes és értő meghallgatása, akkor már sokat tettek a megelőzésért, és azért, hogy az online bántalmazás ne maradjon láthatatlan.

Szülői mediáció

Szülői mediáción a szülőknek azt a tevékenységét értjük, amikor a gyerekek számára és a gyerekek életkori szintjének megfelelően lefordítják, magyarázzák a világ és így az online környezet jelenségeit, eseményeit is. A téma vizsgálata során azt tapasztaltam, hogy azok a gyerekek, akik nem tartoztak a bántalmazók vagy az áldozatok csoportjába, magasabb szülői mediációs gyakoriságról számoltak be. Rájuk jellemző, hogy a szüleik gyakrabban beszélgetnek velük az internetes tevékenységeikről, a nem megfelelő tartalom kezeléséről, a biztonságos internethasználatról, az online viselkedés mikéntjeiről, valamint a nem érintett diákok szülei gyakrabban szabályozzák gyerekeik internethasználati idejét, jellemzőbb rájuk a használat közvetlen megfigyelése és ellenőrzése is.

A digitális eszközök tiltása azonban nem oldja meg a problémát, hanem a szülők számára még inkább láthatatlanná teszi a jelenséget. Következménye lehet, hogy a gyerekek nem jelentik, nem beszélnek a problémáról, mert nem akarják, hogy eltiltsák őket az eszközüktől, hiszen az kizárja őket a számukra fontos kortársakkal folytatott online kommunikációból.

A médiával, majd a folyamatosan változó online közeggel kapcsolatos vizsgálati eredmények egyre inkább az érdeklődés középpontjában állnak. Felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre, a védőfaktorokra, de szembesítenek minket a hiányosságainkkal és a felelősségünkkel egyaránt. Természetesnek vesszük, hogy mi kezdjük el kialakítani gyermekeink személyes határait, mi kezdjük el megtanítani nekik a szűkebb és tágabb környezetbe illeszkedést, eleinte a kezüket fogva, később fokozatosan önállóságra nevelve. Ez a folyamat a digitális közeggel ismerkedés során is fontos. Életkortól függetlenül a kezdeti lépéseket együtt, „kézen fogva” tegyük meg itt is, fokozatosan teret adva az önálló tevékenységeknek.

Domonkos Katalin pedagógus

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Szondy Máté pszichológussal és Domonkos Katalin pedagógussal beszélgetünk digitális énünkről és a gyerekek nethasználatáról, többek között a netes zaklatásról.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Botrány: falomlás a Budai Várban
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Hamisítási botrány: Magyar emberek adatait felhasználva segített románoknak hamis útleveleket készíteni az ügyintéző
Hírhez tartozó kép:
Botrány: falomlás a Budai Várban
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Hamisítási botrány: Magyar emberek adatait felhasználva segített románoknak hamis útleveleket készíteni az ügyintéző
Teherautók ütköztek a 86-oson Körmendnél
Egy fehér Opelt keres a rendőrség: letörte a vasúti sorompót
Senki nem hisz Varga Juditnak! - látványosan kinevetik azt amiket mond!
Szombathely: Ittasan okozott balesetet egy férfi!
Kitettek az autópályán, eldobták a labdámat és magamra hagytak!
Saját vizeletükben feküdtek a kutyusok a barcsi kutyatenyésztőnél
Olaszország nekiment Orbánnak: Magyarország közönye miatt élünk migrációs vészhelyzetben
3 év börtönt kapott a bajóti tragédiát okozó sofőr
Meghalt a 10 éves kislány akit agyevő amőba támadott meg
Épp zuhanyzott, amikor elkezdték tévedésből bontani a házát
Olvasd el ezt a két szöveget: az egyiket Orbán Viktor, a másikat az iráni despota mondta!
Varga Judit az EU-nak: A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót!
Feketehimlőt is tároltak a felrobbant orosz laborban!
Vége a PET palackoknak: nem vesz többé műanyag palackos vizet a pécsi egyetem!
Újabb horror vontatmányt kapcsoltak le a rendőrök az autópályán
Belvárosi ingyenes lap: a polgármester öccse szívesen kíséri át az időseket a zebrán
Forint válság: az új mélypont 334! - Matolcsy bizakodó!
Simonka lebetegedett: a saját fórumára sem ment el!
Állandó poén tárgya, hogy hasonlítok Orbán Ráhelre, de szerencsére a külsőségeken kívül nincs hasonlóság
Bemutató közben borult fel a tűzoltókocsi! + videó
Útlezárással tüntetnek a szeméttelep bezárásáért Veszprémben
Árverésre bocsájtják a Budai Egészségközpont épületét!
Megszólalt a nyugdíjas aki neten árulja a rezsiutalványt!
Franciaország vizsgálatot indít: Sorra születnek a végtaghiányos csecsemők!
Három napja még sikeres szívműtétjéről írt posztot az elhunyt Terry Black!
Orbán nem dőlhet hátra: a brüsszeli meghallgatás csak az első lépés volt!
Varga Judit: a jogállamiság Magyarország számára is rendkívül fontos kérdés!
Török: Ha az ellenzék nem nyer Budapesten, akkor megírhatjuk a 2022-es eredményt
Robbanás volt Oroszország legnagyobb víruslaborjában: ebola és a lépfene mintákat tároltak!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A debreceni polgármester is az állami pénzből épült magániskolába íratta a gyerekét
Ma lenne, a mindenkinek járó 2,5 millió forint napja – ha nem lenne óriási kamu a hír
Egerszegi Krisztina is belekeveredett az érdi választási harcokba
Sokkoló videó: kétszer csap ugyanabba a Toyotába a villám!
A magyar kormány közönye miatt él Olaszország migrációs vészhelyzetben
Ha eltűnik a wifi a számítógépén, ne csodálkozzon – ez egy ismert Windows-hiba
Kidobták, bántották most szerető otthon kell neki! - segíts egy megosztással!
A magyar színésznő szeme láttára ütötte-vágta kisgyermekét egy jól szituált anyuka
Szűkös idők jönnek: ezermilliárd forinttal kevesebb pénzt kaphatunk az EU-tól!
A betegágyán ír könyvet Sas József
Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását: Százmilliárd vírusrészecskét fecskendezünk a szembe
Hollandia durván üzent Varga Juditnak: Ne mártírkodjon!
Kiakadtak a fideszesek, amiért Fidesz-logót ragasztottak a plakátjaikra
Üres sörpadoknak tartott beszédet Ferencváros polgármestere
BMW-ket is vettek a családok állami támogatással!
Küszöbön az új migrációs megállapodás
Snowden: Ha kiesem az ablakon, az nem lesz öngyilkosság
Szolidaritásból egy órás késéssel kezdik el a MÁV elleni tüntetést
Elutasították Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson
Elhunytak aláírásai szerepelnek az ajánlóíveken!
Megkezdték a rendőrök a horrorszerelvényes sofőrök szívatását!
Varga Juditot erős témákkal fogadta az EU: pl a véleménynyilvánítás szabadsága
Az ORÖ több tucat képviselőjét és családtagjait hallgatták ki a napokban gyanúsítottként, rabosítás is történt!
Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály indulása ellen
Hős utcai politika: a törvény erejével rabolnak
10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány
Amerikában regisztrált címen gyűjtik a szavazók adatait
Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt
Annyi dízelt égetett el augusztusban a Mészáros által használt jacht, mint egy autó a teljes élettartama alatt!
Azért ütötte le a vendéget a biztonsági őr, mert üveget rugdosott a járdán
Árokba borultak a lopott autóval majd megpróbáltak meglépni!
Figyelem! - A posta nevében küldött üzenettel próbálkoznak adathalászok
Könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában: Orbán egy géniusz!
A szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel nem ússzuk meg!
Hiába végzett Ungár Péter a CEU-n, az egyetem nem kaphat felmentést a szabályok alól
Jól látod, ez egy általános iskola WC-je Magyarországon!
200 liter gázolajat is elégethet egy óra alatt Mészáros Lőrinc által használt jacht!
Megint belefutottak a magyar családok: közel 110 ezer lakáshiteles van bajban!
A bevásárlókocsik közé építették be a szabálytalanul leparkolt autót!
Orbán bejelentése: Tévedtem, tévedtünk!
Meghalt a Piramis és a Bikini zenésze, Gallai Péter!
Óriási a készülődés: új mentorral indul októberben az X-Faktor!
Rengeteg EU-s pénztől esünk el, ha elfogadják a németek javaslatát
Vádat emeltek a halálra égett ötéves Petike apja ellen
Bruttó 250 ezer alatt a bolti dolgozók meg sem fognak moccanni!
Olcsóbb is lehetne a gáz, de a kormány nem akarja csökkenteni az árat
Aki egyedül neveli a gyerekét, annak a családbarát kormány alatt is felkopik az álla!
Trump engedélyezte egy oroszlán trófeájának beutaztatását Tanzániából! - az állatvédők forronganak!
Felfestette az iskolai zebrát az önkormányzat helyett, köszönet helyett feljelentették érte!
Szégyen jelöltek listája: még a börtönben sem mondott le a fideszes polgármester!
Kövér szerint az ellenzék az erdő mélyén bújkáló kommunista vietnámi gerillákból áll
Érdekes lelet: Az egymás kezét fogva eltemetett szerelmespár tagjai mindketten férfiak voltak
Amerikában regisztrált címről működik az online Kubatov-lista
Az eddigi legkellemetlenebb kérdésekre számíthat ma Brüsszelben a magyar jogállamiságról Varga Judit
Szellemi párbaj következik: Trump meghívást kapott Észak-Koreától!
Megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt
Budapesten van a Legóból készített 1:1 méretarányú, működőképes Bugatti
Hivatalos: Leválthatják a honvédelmi minisztert!
Tarlós Istvánt várják a mikrofonnál!
Titkosították a kormányzati nyelvoktatási tervezetet
A kormány nem csökkenti a gáz árát, mert szerintük az megfelelő!
Lezuhant a trapézról egy magyar artista az előadás közepén
Láncra vert cicát mentettek az állatvédők
Elindult Afrikába az egyetlen jeladós magyar fekete gólya!
Eldurvult a kampány: Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós pista bácsi ellen!
Érdekes hobbi: autóemblémákat lopkodott egy férfi Budapesten!
Kövér szerint a polgárháborús helyzetért az ellenzék a felelős!
Horror: Szarkatámadásba halt bele egy férfi Ausztráliában!
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Amerika felébredt: a klímaváltozás probléma
Elengedik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Baltával esett részeg férjének a 38 éves szakmári feleség!
Új futballstadiont avatnak fel vasárnap Magyarországon
Magyar srác lett Berlin legjobb ápoló gyakornoka!
Kétszer győzte le a rákot, aztán a lottót is megnyerte
Vasárnap elindul a távfűtés
Pattanásig feszült a helyzet: Az USA szerint Irán áll az olajterminálokat ért dróntámadások mögött!
Romantikus fotót posztolt Demcsák Zsuzsa! - a kommentelők nem kímélték!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
Lemondató üzenet várja a bejáratnál a saját diákja ellen hadjáratot folytató szekszárdi gimnázium igazgatóját
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva