thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.28
THE POST
           
28
Megtudjuk előzni, hogy a gyerekeinket bántsák a neten!
Ezt olvassák mások:


A digitális technológiával kapcsolatos egyik leggyakrabban említett kockázat az online zaklatás, amely online eszköz használatával megvalósuló, ellenséges, ismétlődő, bántalmazó magatartást jelent.

Akkor beszélhetünk zaklatásról, amikor jelen van a tudatos bántó szándék, és ismétlődik a cselekedet, de tudatos bántó szándék nélkül megosztott tartalom is lehet felzaklató, nemcsak az egyén, hanem közösség számára is. Ide tartoznak például a személyes információk engedély nélküli nyilvánosságra hozása, a másokról készült megszégyenítő képek és videók megosztása, a rosszindulatú pletykák terjesztése online, a jogosulatlan belépés személyes felhasználói fiókba, vagy kirekesztés valamilyen online csoportból.

Nem új „emberi” jelenségről van szó: a kibeszélés, a rosszindulatú pletykák terjesztése vagy a kirekesztés régi ismerőseink, nemcsak generációról generációra cipeljük magunkkal, hanem az új környezeteinkbe is, ebben az esetben az internetre. Az ismerősség ellenére az online bántalmazás megterhelőbb lehet, mert az áldozat a nap bármely időpontjában elérhető, sokkal nehezebb elmenekülnie.

Az ismétlődéshez hozzájárul az online környezetben elérhető nagyobb nyilvánosság, valamint az azonnali és szinte végtelen számú terjesztés lehetősége. A nonverbális jelek, melyek informálnak minket mások érzelmi állapotáról, hiányoznak az online környezetben, ezért nem látható az áldozat reakciója. Emiatt a közösség (szemlélők) és a bántalmazó sem szembesül a zaklatás azonnali és közvetlen következményeivel. Ennek eredménye, hogy csökken az áldozattal együttérzés esélye, nő az ismétlődés lehetősége, csökken a bűntudat és az áldozat melletti kiállás is.

Az igazságos világba vetett hit

Az online közegben is nehezíti a megelőzést és a kezelést az áldozathibáztatás jelensége. Az áldozat hibáztatásának hátterében az igazságos világba vetett hit áll. Fontos tudatosítanunk magunkban: az emberek pszichológiai igénye, hogy igazságos, kiszámítható és biztonságos világban élünk. Ennek következménye az áldozatot hibáztató attitűd, amikor azt gondoljuk, hogy az igazságtalanságot, rosszat elszenvedők azt kapják, amit megérdemelnek. Rossz emberekkel rossz dolgok, jó emberekkel csak jó dolgok történhetnek.
Így a bántalmazás elszenvedőjét leértékeljük, felelőssé tesszük a vele történtekért. Ennek segítségével fenntartjuk azt a képet magunkban, hogy a világ igazságos és kontrollálható, ezért a történtek ellenére mi biztonságban vagyunk. Ha nem ismerjük ezt a mechanizmust, vagy ha nem ismerjük fel magunkban, akkor az súlyos következményekkel járhat. A bántalmazó igazolva és jogosnak fogja érezni a tettét, felmenti magát. Az áldozat viszont, ha azt gondolja, hogy a közösség is őt fogja elítélni, akkor nem fog segítséget kérni, egyedül marad a problémával, nem fog tudni kilépni az áldozatszerepből. Ez végül a szemtanúk, szemlélők együttérzését, segítségnyújtását is gátolja.

Ki vagyok én, és ki vagy te?

A megelőzést önmagunknál, önmagunkban kell elkezdenünk. Mielőtt a gyerekeink védelméről gondolkodnánk, meg kell vizsgálnunk a saját gondolkodásunkat, és a jellemző működésünket a fentiekkel kapcsolatban.

Mi az, ami a magánszférám határain belül helyezkedik el? Melyik az a tartalom, amit megosztanék magamról, és melyik az, amelyiket semmiképpen sem? El tudom-e fogadni, hogy ez a határ egyénenként változó? El tudom-e fogadni, hogy a magamról adott információk, amelyek megosztása számomra természetes, mások számára a magánszféra megsértését jelentik? Meg tudom-e védeni a magam és mások személyes határait? Mit teszek, ha rólam vagy másokról szóló rosszindulatú pletykákkal szembesülök? Mit teszek, ha csoportból kirekesztést tapasztalok? Mit teszek, ha bántalmazást tapasztalok? Hibáztatom-e az áldozatot, vagy úgy teszek, mintha semmi sem történt volna, esetleg megpróbálok segíteni, támaszt nyújtani neki? Szembe tudok ezzel nézni azzal, ha szándékosan vagy információhiányból adódóan átlépem mások személyes határát? Hajlandó vagyok-e a jóvátételre?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nagyban meghatározzák, hogy a gyerekeink hasonló helyzetben hogyan fognak reagálni. A saját viselkedésünk és tetteink mintát adnak számukra, amit hasonló helyzetekben automatikusan alkalmazni fognak. Így t

arthatjuk életben és adhatjuk tovább nemzedékről nemzedékre, vagy vihetjük tovább egyik környezetből a másikba a romboló mechanizmusokat. De az önismeretünk fejlesztésével és saját káros mintáink felismerésével, megváltoztatásával képesek vagyunk megállítani ezt a folyamatot.

Túlzott szülői megosztás és túlzott szülői használat

A kutatásaim során készített interjúkban megjelent a túlzott szülői megosztás és a túlzott szülői használat. A túlzott szülői megosztás esetében a szülő oszt meg a gyermekéről válogatás nélkül olyan tartalmakat, amik a gyerekét kellemetlenül vagy kínosan érintik. Az egyik említett példa során a gyerek nem tudta elérni a szüleinél, hogy az egyik közösségi oldalról lekerüljenek a róla készült nem kívánt fényképek. Ha ez többször is előfordul, annak az lehet a hatása, hogy a gyerek „természetesnek” fogja tartani magánszférájának a megsértését, valamint lehetetlennek tartja majd a saját magát vagy másokat érintő hasonló helyzet megoldását, nem fogja tudni megvédeni magát.

Fontos szabálynak tartom, hogy a gyerekeinket már mi szülők ahhoz szoktassuk hozzá, hogy csak velük megbeszélve, az engedélyükkel osszunk meg róluk fényképet, olyan esetben is, ha ők nem felismerhetők. Amíg nem tudják kifejezni saját akaratukat ezzel kapcsolatban, addig ne osszunk meg róluk fényképet, különösen olyat ne, amin felismerhetők. Ezzel arra tanítjuk őket, hogy fontosan a személyes határaik, a véleményük és az egyéni érzékenységük.

Gyakori, hogy a szülő az együtt töltött idő alatt is folyamatosan valamilyen digitális eszközt használ. A gyerekek elmondása alapján ilyenkor teljesen, vagy részben elérhetetlenné válik számukra a szülő, nehezen vagy egyáltalán nem tudnak vele kommunikálni, nem figyel rájuk. A kevésbé szoros szülő-gyerek kapcsolat nem az egyetlen, de az egyik kockázati tényező az online zaklatás esetében is. Ha a szülők elérhetők a gyerekeik számára, jellemző az együtt töltött minőségi idő, és a gyerek mondanivalójának figyelmes és értő meghallgatása, akkor már sokat tettek a megelőzésért, és azért, hogy az online bántalmazás ne maradjon láthatatlan.

Szülői mediáció

Szülői mediáción a szülőknek azt a tevékenységét értjük, amikor a gyerekek számára és a gyerekek életkori szintjének megfelelően lefordítják, magyarázzák a világ és így az online környezet jelenségeit, eseményeit is. A téma vizsgálata során azt tapasztaltam, hogy azok a gyerekek, akik nem tartoztak a bántalmazók vagy az áldozatok csoportjába, magasabb szülői mediációs gyakoriságról számoltak be. Rájuk jellemző, hogy a szüleik gyakrabban beszélgetnek velük az internetes tevékenységeikről, a nem megfelelő tartalom kezeléséről, a biztonságos internethasználatról, az online viselkedés mikéntjeiről, valamint a nem érintett diákok szülei gyakrabban szabályozzák gyerekeik internethasználati idejét, jellemzőbb rájuk a használat közvetlen megfigyelése és ellenőrzése is.

A digitális eszközök tiltása azonban nem oldja meg a problémát, hanem a szülők számára még inkább láthatatlanná teszi a jelenséget. Következménye lehet, hogy a gyerekek nem jelentik, nem beszélnek a problémáról, mert nem akarják, hogy eltiltsák őket az eszközüktől, hiszen az kizárja őket a számukra fontos kortársakkal folytatott online kommunikációból.

A médiával, majd a folyamatosan változó online közeggel kapcsolatos vizsgálati eredmények egyre inkább az érdeklődés középpontjában állnak. Felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre, a védőfaktorokra, de szembesítenek minket a hiányosságainkkal és a felelősségünkkel egyaránt. Természetesnek vesszük, hogy mi kezdjük el kialakítani gyermekeink személyes határait, mi kezdjük el megtanítani nekik a szűkebb és tágabb környezetbe illeszkedést, eleinte a kezüket fogva, később fokozatosan önállóságra nevelve. Ez a folyamat a digitális közeggel ismerkedés során is fontos. Életkortól függetlenül a kezdeti lépéseket együtt, „kézen fogva” tegyük meg itt is, fokozatosan teret adva az önálló tevékenységeknek.

Domonkos Katalin pedagógus

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Szondy Máté pszichológussal és Domonkos Katalin pedagógussal beszélgetünk digitális énünkről és a gyerekek nethasználatáról, többek között a netes zaklatásról.

ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Orbán volt sajtófőnöke lett az Országos Széchényi Könyvtár vezére!
Több mint 1 millió család kapja meg a szeptemberi családtámogatást!
Lassan elfogy az étel mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó!
Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni, adomány pedig nem érkezik!
Bombariadó miatt lezárták New York egyik legnagyobb hídját!
Maga alá gyűri az egyetemeket Palkovics!
Íme a világ legkisebb személyautója!
Útbővítéseket és útfelújításokat ígér a kormány!
Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a Tátrában!
Koronavírus gyanúja: a háziorvosi rendelőből vittek kórházba egy nőt Gyömrőn
Megszüntették Boldog István bizalmasának letartóztatását
Erdogan már buszokkal szállíttatja a menekülteket a görög határra
A gyógyszerészkamara budapesti szervezete egy kamu lánclevelet küldött ki a koronavírusról
Zaklatásért és bántalmazásért jelentette fel felettesét egy rendőrnő, mire felmentették a munkavégzés alól
Fideszes polgármester: Nem rakom a számba, az nőnek jobban áll
A református egyház szerint a NAT-ot kritizáló tanárok politizálnak és lejáratják az egyházi iskolákat
Történelmi mélypont: 340,6 forinton jár az euró
Lévai Anikó 4 tonna ajándékot vitt az erdélyi és csángó szegényeknek
Alapesetben karantén idejére nem jár díjazás a dolgozóknak
Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
Orbán: Bár a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás továbbra is a migráció
Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban
Ferenc pápa megbetegedett, egy nappal azután, hogy hívők arcát csókolgatta a vatikáni Szent Péter téren
Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába
Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László több százmillió foritnyi közpénzből építene balatoni panziót
Beszédet mondott az anti-Greta Thunberg
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Ausztráliában leesett a hó, pedig nyár van
Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról
Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Koronavírus: Bezáratták az egri uszodát
Nem fizetnek kártérítést a bicskei gyermekotthonban zaklatott áldozatoknak
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Oxford: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat
Kásler: A tiltakozók aránya csekély, szeptembertől jön az új NAT
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Új gyógyszert talált a mesterséges intelligencia, amivel legyőzhetjük a szuperbaktériumokat
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum