thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.17
THE POST
           
17
Megnyílt a közpénzcsap: plakátkampányokra megy el az adófizetők pénze!
Ez is érdekelhet:
Teherautók ütköztek a 86-oson Körmendnél
Egy fehér Opelt keres a rendőrség: letörte a vasúti sorompót
Senki nem hisz Varga Juditnak! - látványosan kinevetik azt amiket mond!
Új szereplő bukkant fel az állami presztízsköltések piacán: az Antenna Hungária Zrt. 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződést nyert el a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivataltól (NKH). Jóllehet a cég tevékenységi körei között rendezvényszervezésre utaló tevékenység nem szerepelt a megbízás elnyerése idején, mégis az ő kezükbe adták 1100 költségvetési szerv rendezvényeit a cateringtől a szállás biztosításán át a médiavásárlásig.

Az Antenna Hungária állami tulajdonú távközlési cég, 38 milliárd forintos tavalyi árbevételével a szektor meghatározó szereplője, egyedüliként nyújt országos földfelszíni televízió- és rádióműsor szétosztási, valamint műsorszórási szolgáltatást. A nagyközönség előtt az előfizetési díj nélküli MinDig TV miatt ismert, de ők sugároznak több analóg rádiót is: a Dankó Rádió adásán kívül a 100MHz-es URH sávban a Kossuth, a Petőfi és a Bartók URH-adásait, valamint a Retro Rádió műsorát terjesztik földfelszíni műsorszórással. A műsorokat nem ők készítik, a kreatív folyamatban nem vesznek részt, éppen úgy, ahogyan a posta sem illetékes az általa kézbesített levelek megírásában. Az Antenna Hungária a műsorszórás technikai feltételeit biztosítja: adótornyokat üzemeltet, a műholdas műsorszórást- és kiosztást menedzseli, élő adásokat közvetít, rögzít.

Hogy lássuk, milyen tapasztalatokkal bír rendezvényszervezési területen a műsorszóró cég, megnéztük, hogy 2014-es visszaállamosítása óta szegmensenként mennyi közbeszerzést nyertek el a 30 milliárdos keretszerződés előtt.

Az Antenna Hungária ezek szerint nem teljesen előzmények nélkül csöppent a bizniszbe, de eddig mindössze két, nem a főtevékenységébe passzoló megbízása volt. Ezekkel konzorciumi tagként összesen 2 milliárd 57 millió forintnyi rendezvényszervezési munkát szerzett meg, mindkettőt az állami rendezvények fő elosztójától, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től:

2017 júniusában egy 12 hónapra szóló, 960 millió forint keretösszegű megbízást kaptak állami rendezvények előkészítésére, szervezésére. A feladatot a többek között Rogán Antal helikopterezésénél is megemlített Valtonnal, a GEM Kft.-vel és az Event Stuff Kft.-vel közösen nyerték el. Utóbbi egyik tulajdonosa az a Varga Lajos, aki a Valtonban többségi részt birtokol.
Egy évvel később ugyanezt a megbízást már 1,1 milliárd forintért vállalta el ugyanez a kör, a GEM Kft. kihagyásával.

Mindkét eljárásban közös momentum volt, hogy az Antenna-Valton csoportosuláson kívül más versenyző nem adott be ajánlatot és hogy a megbízások elnyerése idején az Antenna Hungária Zrt. tevékenységi körei között nem szerepelt rendezvényszervezésre utaló terület. Hogy hogyan lehet elnyerni nagy értékű közbeszerzést megfelelő tapasztalat nélkül? Szerencsés pályázati feltételekkel.

A 2017-es és 2018-as közbeszerzési dokumentációi szerint a kiíró Hungarofest a megelőző üzleti évre vonatkozóan 650 millió forint értékben várt el rendezvényszervezésből származó bevételt, illetve nagyobb volumenű, legalább 50 ezer fős rendezvényre vonatkozó referenciát és rendezvénysorozat lebonyolítását igazoló dokumentumokat — azzal a kitétellel, hogy a megfelelő referenciát a pályázók együttesen is érvényesíthetik. Vagyis gyakorlatilag bárki pályázhatott a munkára, aki be tudott vonni megfe

lelő konzorciumi partnereket. Jelen esetben a kérdés inkább az, hogy a partnereknek miért volt szükségük az Antenna Hungária közreműködésére, hiszen a Valton és az Event Stuff párosa az állami műsorszóró nélkül is tökéletesen megfelelt volna a feltételeknek, megbirkózott volna a feladattal. A mostani, 30 milliárdos keretszerződéshez persze kétségtelenül jól jött az így szerzett referencia.

Ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy az Antenna Hungária ilyen szerény rendezvényszervezési előélettel egyáltalán ajánlatot adhatott. Az NKH a 30 milliárdos keretszerződésnél mintha körzővel-vonalzóval szabta volna meg a pályázati minimumkövetelményeket. Csak olyan vállalkozások adhattak be ajánlatot, amelyek korábban szerveztek állami ünnepséget, sporteseményt, továbbá fel tudtak mutatni keretszerződést és ahhoz kapcsolódóan nagy értékű médiaköltéseket, állami rendezvényszervezési tapasztalattal rendelkező szakembereket. Ez jelentősen leszűkíti a kört, hiszen a nagy állami ünnepségeket két éve már az Antenna Hungária szervezi, és az egyik legnagyobb beszállítója volt a 2017-es vizes vébének. A kormányzati kommunikációs feladatok ellátását pedig 2016 óta a NKH három üzletember ügynökségei között osztotta szét. Csakhogy a három üzletemberből kettővel, Csetényi Csabával és Kuna Tiborral tavaly nyáron szerződést bontott az NKH, az állami kommunikáció monopolizálódott, az egyetlen érdekelt haszonélvező pedig Balásy Gyula lett.

Ezek után nem meglepő, hogy az Antenna Hungária alvállalkozója két olyan Balásy-cég, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. lettek, amelyek a G7 számításai szerint tavaly júniustól idén április végéig több mint 58 milliárd forint értékben kaptak megbízásokat a NKH-tól. Szintén alvállalkozó egy másik, kevéssé ismert Balásy-cég, a Moonlight Event Kft., amely az MVM Magyar Villamosművek Zrt.-n keresztül jutott közpénzes megbízásokhoz. A biztonságért felelős alvállalkozó pedig az a Valton-Sec Kft. lett, amelyet a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként szoktak emlegetni.

A Rogán Antal minisztériuma alatt működő NKH-s megbízás nemcsak a hatalmas, 30 milliárdos összeg (a kormány éppen ennyit szán a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház teljes felújítására) és a furcsa kiírás miatt szokatlan, hanem a pénzköltés technikájának változtatását is jelenti. A rendezvényszervezési feladatokat eddig két csatornán intézték, a legnagyobb állami ünnepségeket a már említett Hungarofest alvállalkozók segítségével rendezte, a kisebbeket, például a Miniszterelnökség vagy a Hungarocontroll Zrt. eseményeit pedig a tízmilliárdos alapösszegű kommunikációs keretszerződés részeként az utóbbi egy évben Balásy Gyula ügynökségei.

Az NKH a rendezvényszervezési feladatokat csendben leválasztotta és külön megbízásként pályáztatta meg. A pénzköltés üteme tehát felgyorsul:

Van egy jelenleg is hatályos, 90 milliárdos keretszerződés, amelyből őrült ütemben költenek. A keretben körülbelül még 15 milliárd forint van. A feladatokat Balásy Gyula ügynökségei végzik el.
Egy hónapja él a 30 milliárdos keretmegállapodás, amelyből csak az állami rendezvények szervezési költségeit fizetik, itt Balásy alvállalkozóként jut adóforintokhoz.

Kérdéseinkkel megkerestük az Antenna Hungária Zrt.-t, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Botrány: falomlás a Budai Várban
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Hamisítási botrány: Magyar emberek adatait felhasználva segített románoknak hamis útleveleket készíteni az ügyintéző
Hírhez tartozó kép:
Botrány: falomlás a Budai Várban
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Hamisítási botrány: Magyar emberek adatait felhasználva segített románoknak hamis útleveleket készíteni az ügyintéző
Teherautók ütköztek a 86-oson Körmendnél
Egy fehér Opelt keres a rendőrség: letörte a vasúti sorompót
Senki nem hisz Varga Juditnak! - látványosan kinevetik azt amiket mond!
Szombathely: Ittasan okozott balesetet egy férfi!
Kitettek az autópályán, eldobták a labdámat és magamra hagytak!
Saját vizeletükben feküdtek a kutyusok a barcsi kutyatenyésztőnél
Olaszország nekiment Orbánnak: Magyarország közönye miatt élünk migrációs vészhelyzetben
3 év börtönt kapott a bajóti tragédiát okozó sofőr
Meghalt a 10 éves kislány akit agyevő amőba támadott meg
Épp zuhanyzott, amikor elkezdték tévedésből bontani a házát
Olvasd el ezt a két szöveget: az egyiket Orbán Viktor, a másikat az iráni despota mondta!
Varga Judit az EU-nak: A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót!
Feketehimlőt is tároltak a felrobbant orosz laborban!
Vége a PET palackoknak: nem vesz többé műanyag palackos vizet a pécsi egyetem!
Újabb horror vontatmányt kapcsoltak le a rendőrök az autópályán
Belvárosi ingyenes lap: a polgármester öccse szívesen kíséri át az időseket a zebrán
Forint válság: az új mélypont 334! - Matolcsy bizakodó!
Simonka lebetegedett: a saját fórumára sem ment el!
Állandó poén tárgya, hogy hasonlítok Orbán Ráhelre, de szerencsére a külsőségeken kívül nincs hasonlóság
Bemutató közben borult fel a tűzoltókocsi! + videó
Útlezárással tüntetnek a szeméttelep bezárásáért Veszprémben
Árverésre bocsájtják a Budai Egészségközpont épületét!
Megszólalt a nyugdíjas aki neten árulja a rezsiutalványt!
Franciaország vizsgálatot indít: Sorra születnek a végtaghiányos csecsemők!
Három napja még sikeres szívműtétjéről írt posztot az elhunyt Terry Black!
Orbán nem dőlhet hátra: a brüsszeli meghallgatás csak az első lépés volt!
Varga Judit: a jogállamiság Magyarország számára is rendkívül fontos kérdés!
Török: Ha az ellenzék nem nyer Budapesten, akkor megírhatjuk a 2022-es eredményt
Robbanás volt Oroszország legnagyobb víruslaborjában: ebola és a lépfene mintákat tároltak!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A debreceni polgármester is az állami pénzből épült magániskolába íratta a gyerekét
Ma lenne, a mindenkinek járó 2,5 millió forint napja – ha nem lenne óriási kamu a hír
Egerszegi Krisztina is belekeveredett az érdi választási harcokba
Sokkoló videó: kétszer csap ugyanabba a Toyotába a villám!
A magyar kormány közönye miatt él Olaszország migrációs vészhelyzetben
Ha eltűnik a wifi a számítógépén, ne csodálkozzon – ez egy ismert Windows-hiba
Kidobták, bántották most szerető otthon kell neki! - segíts egy megosztással!
A magyar színésznő szeme láttára ütötte-vágta kisgyermekét egy jól szituált anyuka
Szűkös idők jönnek: ezermilliárd forinttal kevesebb pénzt kaphatunk az EU-tól!
A betegágyán ír könyvet Sas József
Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását: Százmilliárd vírusrészecskét fecskendezünk a szembe
Hollandia durván üzent Varga Juditnak: Ne mártírkodjon!
Kiakadtak a fideszesek, amiért Fidesz-logót ragasztottak a plakátjaikra
Üres sörpadoknak tartott beszédet Ferencváros polgármestere
BMW-ket is vettek a családok állami támogatással!
Küszöbön az új migrációs megállapodás
Snowden: Ha kiesem az ablakon, az nem lesz öngyilkosság
Szolidaritásból egy órás késéssel kezdik el a MÁV elleni tüntetést
Elutasították Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson
Elhunytak aláírásai szerepelnek az ajánlóíveken!
Megkezdték a rendőrök a horrorszerelvényes sofőrök szívatását!
Varga Juditot erős témákkal fogadta az EU: pl a véleménynyilvánítás szabadsága
Az ORÖ több tucat képviselőjét és családtagjait hallgatták ki a napokban gyanúsítottként, rabosítás is történt!
Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály indulása ellen
Hős utcai politika: a törvény erejével rabolnak
10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány
Amerikában regisztrált címen gyűjtik a szavazók adatait
Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt
Annyi dízelt égetett el augusztusban a Mészáros által használt jacht, mint egy autó a teljes élettartama alatt!
Azért ütötte le a vendéget a biztonsági őr, mert üveget rugdosott a járdán
Árokba borultak a lopott autóval majd megpróbáltak meglépni!
Figyelem! - A posta nevében küldött üzenettel próbálkoznak adathalászok
Könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában: Orbán egy géniusz!
A szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel nem ússzuk meg!
Hiába végzett Ungár Péter a CEU-n, az egyetem nem kaphat felmentést a szabályok alól
Jól látod, ez egy általános iskola WC-je Magyarországon!
200 liter gázolajat is elégethet egy óra alatt Mészáros Lőrinc által használt jacht!
Megint belefutottak a magyar családok: közel 110 ezer lakáshiteles van bajban!
A bevásárlókocsik közé építették be a szabálytalanul leparkolt autót!
Orbán bejelentése: Tévedtem, tévedtünk!
Meghalt a Piramis és a Bikini zenésze, Gallai Péter!
Óriási a készülődés: új mentorral indul októberben az X-Faktor!
Rengeteg EU-s pénztől esünk el, ha elfogadják a németek javaslatát
Vádat emeltek a halálra égett ötéves Petike apja ellen
Bruttó 250 ezer alatt a bolti dolgozók meg sem fognak moccanni!
Olcsóbb is lehetne a gáz, de a kormány nem akarja csökkenteni az árat
Aki egyedül neveli a gyerekét, annak a családbarát kormány alatt is felkopik az álla!
Trump engedélyezte egy oroszlán trófeájának beutaztatását Tanzániából! - az állatvédők forronganak!
Felfestette az iskolai zebrát az önkormányzat helyett, köszönet helyett feljelentették érte!
Szégyen jelöltek listája: még a börtönben sem mondott le a fideszes polgármester!
Kövér szerint az ellenzék az erdő mélyén bújkáló kommunista vietnámi gerillákból áll
Érdekes lelet: Az egymás kezét fogva eltemetett szerelmespár tagjai mindketten férfiak voltak
Amerikában regisztrált címről működik az online Kubatov-lista
Az eddigi legkellemetlenebb kérdésekre számíthat ma Brüsszelben a magyar jogállamiságról Varga Judit
Szellemi párbaj következik: Trump meghívást kapott Észak-Koreától!
Megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt
Budapesten van a Legóból készített 1:1 méretarányú, működőképes Bugatti
Hivatalos: Leválthatják a honvédelmi minisztert!
Tarlós Istvánt várják a mikrofonnál!
Titkosították a kormányzati nyelvoktatási tervezetet
A kormány nem csökkenti a gáz árát, mert szerintük az megfelelő!
Lezuhant a trapézról egy magyar artista az előadás közepén
Láncra vert cicát mentettek az állatvédők
Elindult Afrikába az egyetlen jeladós magyar fekete gólya!
Eldurvult a kampány: Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós pista bácsi ellen!
Érdekes hobbi: autóemblémákat lopkodott egy férfi Budapesten!
Kövér szerint a polgárháborús helyzetért az ellenzék a felelős!
Horror: Szarkatámadásba halt bele egy férfi Ausztráliában!
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Amerika felébredt: a klímaváltozás probléma
Elengedik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Baltával esett részeg férjének a 38 éves szakmári feleség!
Új futballstadiont avatnak fel vasárnap Magyarországon
Magyar srác lett Berlin legjobb ápoló gyakornoka!
Kétszer győzte le a rákot, aztán a lottót is megnyerte
Vasárnap elindul a távfűtés
Pattanásig feszült a helyzet: Az USA szerint Irán áll az olajterminálokat ért dróntámadások mögött!
Romantikus fotót posztolt Demcsák Zsuzsa! - a kommentelők nem kímélték!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
Lemondató üzenet várja a bejáratnál a saját diákja ellen hadjáratot folytató szekszárdi gimnázium igazgatóját
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva