thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.17
THE POST
           
17
Egy külföldi újság lerajzolta a Fidesz-maffia teljes céghálóját!
Ez is érdekelhet:
Teherautók ütköztek a 86-oson Körmendnél
Egy fehér Opelt keres a rendőrség: letörte a vasúti sorompót
Senki nem hisz Varga Juditnak! - látványosan kinevetik azt amiket mond!
Bankok, hotelek, kaszinók, gyárak, tévék, újságok, reklámcégek, építőipari és mezőgazdasági vállalatok – szinte nincs olyan terület, ahol Orbán Viktor három fontos gazdasági háttéremberének ne lenne valamilyen érdekeltsége. Mészáros Lőrinc az elmúlt évben majdnem megduplázta vállalkozásai számát, Garancsi István cégei szárnyakat növesztettek, és Andy Vajna is szépen gyarapodik.

Van Magyarországon néhány ember, aki a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta egyszerűen nem tud hibázni, milliárdokat keres. “Ügyesek!” – vághatnánk rá rögtön, a helyzet viszont ennél jóval árnyaltabb, hiszen az is egyértelműen látszik, hogy ezek a kiemelkedő üzeti sikerek a kormány, és más állami szervezetek döntései nélkül nem lettek volna lehetségesek.

A mindenes, az ingatlanos, és a kaszinós

Mint csillag az égen, lassan annyi cége lesz Mészáros Lőrincnek, Andy Vajnának, és Garancsi Istvánnak. Ábránkon valamennyi zöld pont egy-egy vállalkozást jelöl. Összesen 377-et számoltunk össze belőlük.

Mészáros Lőrinc birodalmáról egy évvel ezelőtt készítettünk először grafikát. Orbán Viktor barátjának akkor még “csak” 125 érdekeltsége volt, és bár azt sem volt könnyű felrajzolni, most még nehezebb dolgunk volt, hiszen az egykori gázszerelő közben majdnem megduplázta érdekeltségei számát: ma már 224 társaság köthető hozzá közvetve vagy közvetlenül.

Mészáros szinte minden szektorban jelen van. Érdekelt egy bankban (MKB), egy biztosítóban (Cig Pannónia), egy tévében (Echo TV), rengeteg újságban (Mediaworks), hotelekben (Hunguest Hotels) kempingekben (Balatontourist), borászatokban (Dereszla), de hozzá köthető ma már az aligai strand és a Mátrai Erőmű is.

Vagyona a napi.hu becslése szerint 280 milliárd forint, sikerét pedig nehéz nem az Orbán-kormányhoz kötni. Bár Mészáros szereti azt hangoztatni, hogy 2010 előtt is sikeres üzletember volt, az igazság az, hogy abban az évben mindösszesen 3 vállalkozása volt, melyek összesen kicsit több, mint 200 millió forint nyereséget termeltek.

Aztán jött a kormányváltás, és a Mészáros és Mészáros Kft. őrült iramban kezdte el nyerni a közbeszerzéseket, a végösszeg 491 milliárd forint, ekkora értékű megbízásokat kapott a társaság az elmúlt 7 évben, egyedül illetve konzorciumban.

(Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek listáját erről a linkről lehet letölteni, a céghálóról készült grafikát pedig innen.)

Ahogy Mészárosnak, úgy Orbán Viktor másik barátjának, Garancsi Istvánnak is több iparágban vannak ma már érdekeltségei, miközben korábban főként csak az ingatlanpiacon és a fociban volt jelen. Az Orbán Viktort reptető üzletember körül 114 vállalkozást számoltunk össze, vannak cégei a pénzügyi szektorban (Duna Takarék Bank), az építőiparban (Market), a reklámiparban (ESMA), a szerencsejáték-bizniszben (Casino Sopron), és az online pénztárgépek körül is (Mobil Adat Kft.).

Garancsi István cégbirodalmának mintegy felét alkotja az az ingatlanportfólió, melyet Hernádi Zsolt MOL-elnökkel, és Csányi Sándorral közösen birtokol. Minden épületre külön céget alapítottak, összesen 45 ilyen vállalkozásról van szó.

Bár Garancsi Istvánt – különösen a magánrepülős botrány óta – szokás úgy emlegetni, mint aki Orbán Viktor miniszterelnöksége előtt lett milliárdos, a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy az állam – élén Orbánnal – az elmúlt években több olyan intézkedést is tett, melynek köszönhetően Garancsinak jóval több pénze lett, mint korábban, a különbség pedig milliárdokban mérhető.

A legjobb példa erre a Mobil Adat Kft. nevű cég, amelynek semmilyen létjogosultsága nem lenne, ha az állam 2012 őszén nem dönt úgy, hogy köt

elezővé teszi az online kasszákat a boltokban. Az intézkedésnek igazán csak néhány cég örült: azok, amelyek a kasszákhoz szükséges eszközöket és technikát szállították. Az egyik ilyen vállalkozás a Mobil Adat Kft. volt.

Mivel a pénztárgépek kivehetetlen SIM-kártyával működnek, a kassza megvásárlásával a mobilnetet biztosító szolgáltató (ez esetben a Mobil Adat Kft.) mellett is elkötelezi magát a kereskedő, így a nyereség gyakorlatilag minden évben garantált. Ez látszik a hivatalos adatokon is: 2015 óta a bevétel fixen évi 2 milliárd forint körül alakul, a nyereség pedig évente mintegy félmilliárd forint. A társaságban két vállalkozásán keresztül Garancsi István az egyik tulajdonos.

Ugyanígy szinte monopolhelyzetet teremtett az állam annak a kaszinós cégnek is, amelybe Garancsi István 2016-ban szállt be. A szerencsejáték-piacot 2012-ben államosította a kormány, azóta csak azok nyithatnak kaszinót, akik erre engedélyt kapnak az illetékes minisztériumtól.

Ehhez “megbízható szerencsejáték-szervezőnek” kell lenni, amelyből csak néhány van az országban. Bár Garancsi nem tartozik közéjük, egy kiskapunak köszönhetően mégis részesülhet a bevételekből, a kormány ugyanis úgy alkotta meg a jogszabályt, hogy tulajdonostársként bárki beszállhat a kaszinókat üzemeltető cégekbe.

Orbán Viktor barátja így is tett, focis cégével résztulajdonossá vált a soproni kaszinóban, ahonnan azóta is jönnek a milliárdok: a cég csak 2017-ben 1 milliárd forint nyereséget termelt a tulajdonosoknak.

Nem függetlenek a közpénzes üzletektől a Market Építő Zrt. eredményei sem. A társaságba Garancsi 2014-ben vásárolta be magát a Garhartt Invest nevű vállalkozásával, azóta többek között az alábbi nagy értékű közbeszerzéseket nyerte meg egyedül illetve konzorciumban:

Duna Aréna felépítése (egyedül): 43 milliárd forint
Pannon Park Projekt: 32 milliárd forint
Mome kreatív innovációs és tudáspark: 10 milliárd forint
Szegedi Ifjúsági Centrum (egyedül): 9 milliárd forint

A megrendelések pedig meghozták az addig nem látott sikert: a cégnél csak 2017-ben 6,3 milliárd forint volt a profit, melyből 5,3 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. Mivel Garancsi Garhartt Invest nevű cége a főrészvényes, így a pénz nagy része is hozzá került.

Ahogy fenti két főszereplőnknél, úgy Andy Vajnána esetében is elég nehéz nem az államot látni a 2010 utáni üzleti sikerek mögött. Vajna az első között volt, aki megkapta a megbízható szerencsejáték-szervező státuszt, és mivel előtte szinte mindenki másnak be kellett zárni, így konkurenciája sem nagyon maradt.

Kaszinóüzemeltető cége ennek megfelelően igen jó eredményekkel zárt: 2013-ban 1,6 milliárd forint, 2014-ben 3 milliárd forint, 2015-ben pedig már 6 milliárd forint adózott eredményre tett szert.

Vajna cégbirodalmát először 2014-ben térképeztük fel, magyar cége akkoriban alig volt, főleg offshore vállalkozásokban találtuk meg a nevét. Ezektől időközben megszabadult, az építkezést pedig Magyarországon folytatta.

Andy Vajnához jelen pillanatban 39 magyar társaság köthető, vannak köztük fánkos cégek, melyeket felesége üzemeltet, és hozzá tartozik a Rádió 1 mellett a koronaékszernek tervezett TV2 is, amelytől pénzesőt vártak, egyelőre mégis csak veszteséget termel.

(Andy Vajna cégeinek listáját erről a linkről tölthetik le, a céghálóról készült grafikát pedig innen.)

Oroszi Babett

A cégbirodalmak felrajzolásához az Optent, a tőzsdén bejegyzett cégek beszámolóit, és az e-beszámolót használtuk. A végelszámolás és a felszámolás alatt lévő cégeket nem vettük figyelembe, csak a működő vállalkozásokat számoltuk.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Botrány: falomlás a Budai Várban
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Hamisítási botrány: Magyar emberek adatait felhasználva segített románoknak hamis útleveleket készíteni az ügyintéző
Hírhez tartozó kép:
Botrány: falomlás a Budai Várban
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Felborult tűzoltókocsi: Több tűzoltó megsérült, kórházba szállították őket
Hamisítási botrány: Magyar emberek adatait felhasználva segített románoknak hamis útleveleket készíteni az ügyintéző
Teherautók ütköztek a 86-oson Körmendnél
Egy fehér Opelt keres a rendőrség: letörte a vasúti sorompót
Senki nem hisz Varga Juditnak! - látványosan kinevetik azt amiket mond!
Szombathely: Ittasan okozott balesetet egy férfi!
Kitettek az autópályán, eldobták a labdámat és magamra hagytak!
Saját vizeletükben feküdtek a kutyusok a barcsi kutyatenyésztőnél
Olaszország nekiment Orbánnak: Magyarország közönye miatt élünk migrációs vészhelyzetben
3 év börtönt kapott a bajóti tragédiát okozó sofőr
Meghalt a 10 éves kislány akit agyevő amőba támadott meg
Épp zuhanyzott, amikor elkezdték tévedésből bontani a házát
Olvasd el ezt a két szöveget: az egyiket Orbán Viktor, a másikat az iráni despota mondta!
Varga Judit az EU-nak: A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót!
Feketehimlőt is tároltak a felrobbant orosz laborban!
Vége a PET palackoknak: nem vesz többé műanyag palackos vizet a pécsi egyetem!
Újabb horror vontatmányt kapcsoltak le a rendőrök az autópályán
Belvárosi ingyenes lap: a polgármester öccse szívesen kíséri át az időseket a zebrán
Forint válság: az új mélypont 334! - Matolcsy bizakodó!
Simonka lebetegedett: a saját fórumára sem ment el!
Állandó poén tárgya, hogy hasonlítok Orbán Ráhelre, de szerencsére a külsőségeken kívül nincs hasonlóság
Bemutató közben borult fel a tűzoltókocsi! + videó
Útlezárással tüntetnek a szeméttelep bezárásáért Veszprémben
Árverésre bocsájtják a Budai Egészségközpont épületét!
Megszólalt a nyugdíjas aki neten árulja a rezsiutalványt!
Franciaország vizsgálatot indít: Sorra születnek a végtaghiányos csecsemők!
Három napja még sikeres szívműtétjéről írt posztot az elhunyt Terry Black!
Orbán nem dőlhet hátra: a brüsszeli meghallgatás csak az első lépés volt!
Varga Judit: a jogállamiság Magyarország számára is rendkívül fontos kérdés!
Török: Ha az ellenzék nem nyer Budapesten, akkor megírhatjuk a 2022-es eredményt
Robbanás volt Oroszország legnagyobb víruslaborjában: ebola és a lépfene mintákat tároltak!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A debreceni polgármester is az állami pénzből épült magániskolába íratta a gyerekét
Ma lenne, a mindenkinek járó 2,5 millió forint napja – ha nem lenne óriási kamu a hír
Egerszegi Krisztina is belekeveredett az érdi választási harcokba
Sokkoló videó: kétszer csap ugyanabba a Toyotába a villám!
A magyar kormány közönye miatt él Olaszország migrációs vészhelyzetben
Ha eltűnik a wifi a számítógépén, ne csodálkozzon – ez egy ismert Windows-hiba
Kidobták, bántották most szerető otthon kell neki! - segíts egy megosztással!
A magyar színésznő szeme láttára ütötte-vágta kisgyermekét egy jól szituált anyuka
Szűkös idők jönnek: ezermilliárd forinttal kevesebb pénzt kaphatunk az EU-tól!
A betegágyán ír könyvet Sas József
Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását: Százmilliárd vírusrészecskét fecskendezünk a szembe
Hollandia durván üzent Varga Juditnak: Ne mártírkodjon!
Kiakadtak a fideszesek, amiért Fidesz-logót ragasztottak a plakátjaikra
Üres sörpadoknak tartott beszédet Ferencváros polgármestere
BMW-ket is vettek a családok állami támogatással!
Küszöbön az új migrációs megállapodás
Snowden: Ha kiesem az ablakon, az nem lesz öngyilkosság
Szolidaritásból egy órás késéssel kezdik el a MÁV elleni tüntetést
Elutasították Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson
Elhunytak aláírásai szerepelnek az ajánlóíveken!
Megkezdték a rendőrök a horrorszerelvényes sofőrök szívatását!
Varga Juditot erős témákkal fogadta az EU: pl a véleménynyilvánítás szabadsága
Az ORÖ több tucat képviselőjét és családtagjait hallgatták ki a napokban gyanúsítottként, rabosítás is történt!
Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály indulása ellen
Hős utcai politika: a törvény erejével rabolnak
10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány
Amerikában regisztrált címen gyűjtik a szavazók adatait
Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt
Annyi dízelt égetett el augusztusban a Mészáros által használt jacht, mint egy autó a teljes élettartama alatt!
Azért ütötte le a vendéget a biztonsági őr, mert üveget rugdosott a járdán
Árokba borultak a lopott autóval majd megpróbáltak meglépni!
Figyelem! - A posta nevében küldött üzenettel próbálkoznak adathalászok
Könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában: Orbán egy géniusz!
A szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel nem ússzuk meg!
Hiába végzett Ungár Péter a CEU-n, az egyetem nem kaphat felmentést a szabályok alól
Jól látod, ez egy általános iskola WC-je Magyarországon!
200 liter gázolajat is elégethet egy óra alatt Mészáros Lőrinc által használt jacht!
Megint belefutottak a magyar családok: közel 110 ezer lakáshiteles van bajban!
A bevásárlókocsik közé építették be a szabálytalanul leparkolt autót!
Orbán bejelentése: Tévedtem, tévedtünk!
Meghalt a Piramis és a Bikini zenésze, Gallai Péter!
Óriási a készülődés: új mentorral indul októberben az X-Faktor!
Rengeteg EU-s pénztől esünk el, ha elfogadják a németek javaslatát
Vádat emeltek a halálra égett ötéves Petike apja ellen
Bruttó 250 ezer alatt a bolti dolgozók meg sem fognak moccanni!
Olcsóbb is lehetne a gáz, de a kormány nem akarja csökkenteni az árat
Aki egyedül neveli a gyerekét, annak a családbarát kormány alatt is felkopik az álla!
Trump engedélyezte egy oroszlán trófeájának beutaztatását Tanzániából! - az állatvédők forronganak!
Felfestette az iskolai zebrát az önkormányzat helyett, köszönet helyett feljelentették érte!
Szégyen jelöltek listája: még a börtönben sem mondott le a fideszes polgármester!
Kövér szerint az ellenzék az erdő mélyén bújkáló kommunista vietnámi gerillákból áll
Érdekes lelet: Az egymás kezét fogva eltemetett szerelmespár tagjai mindketten férfiak voltak
Amerikában regisztrált címről működik az online Kubatov-lista
Az eddigi legkellemetlenebb kérdésekre számíthat ma Brüsszelben a magyar jogállamiságról Varga Judit
Szellemi párbaj következik: Trump meghívást kapott Észak-Koreától!
Megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt
Budapesten van a Legóból készített 1:1 méretarányú, működőképes Bugatti
Hivatalos: Leválthatják a honvédelmi minisztert!
Tarlós Istvánt várják a mikrofonnál!
Titkosították a kormányzati nyelvoktatási tervezetet
A kormány nem csökkenti a gáz árát, mert szerintük az megfelelő!
Lezuhant a trapézról egy magyar artista az előadás közepén
Láncra vert cicát mentettek az állatvédők
Elindult Afrikába az egyetlen jeladós magyar fekete gólya!
Eldurvult a kampány: Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós pista bácsi ellen!
Érdekes hobbi: autóemblémákat lopkodott egy férfi Budapesten!
Kövér szerint a polgárháborús helyzetért az ellenzék a felelős!
Horror: Szarkatámadásba halt bele egy férfi Ausztráliában!
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Amerika felébredt: a klímaváltozás probléma
Elengedik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Baltával esett részeg férjének a 38 éves szakmári feleség!
Új futballstadiont avatnak fel vasárnap Magyarországon
Magyar srác lett Berlin legjobb ápoló gyakornoka!
Kétszer győzte le a rákot, aztán a lottót is megnyerte
Vasárnap elindul a távfűtés
Pattanásig feszült a helyzet: Az USA szerint Irán áll az olajterminálokat ért dróntámadások mögött!
Romantikus fotót posztolt Demcsák Zsuzsa! - a kommentelők nem kímélték!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
Lemondató üzenet várja a bejáratnál a saját diákja ellen hadjáratot folytató szekszárdi gimnázium igazgatóját
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva