thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.25
THE POST
           
25
Orbán úgy gondolja, nincs erős ellenfele!
Ez is érdekelhet:
200 millió forintot fordít a kampányra Orbán!
Budapest belvárosában raboltak ki egy fiatal srácot!
Az orvosok gyakran cselédnek néznek minket! - elegük van az ápolóknak!
„Ha az ember nem nyeri meg a saját nyelvért vívott harcot, akkor nem nyer a tartalmakról szóló birkózásban sem.”

Orbán Viktor beszélt erről a Kleine Zeitung című osztrák lapnak még májusban egy szokatlanul filozofikus interjúban. Orbán szerint nyugaton a liberálisok megkaparintották az olyan fogalmakat, mint a szabadság vagy a sajtószabadság, a kereszténydemokraták pedig veszítettek a nyelvi harcokban. Az idei tusványosi előadáson is ez volt az egyik fontos téma: a miniszterelnök keresztény szabadságként definiálta újra az illiberalizmust, és azt akarta elérni, hogy ez a kifejezés terjedjen el - angolul is elmondta a nemzetközi közönség kedvéért. A média pedig ezután tényleg hosszan emésztgette is az új szófordulatot.

A keresztény szabadság persze csak egyetlen példa, amit viszont Orbán összességében a nyelvről mond, az valóban a politika egyik központi, sokszor alulértékelt tényezője, és a Fidesz belföldi dominanciájának egyik meghatározó oka.
A szavakon keresztül a gondolatokat határozzák meg

A Fidesz az évtizedek óta tudatos, egyre inkább professzionalizálódó nyelvpolitikával nemcsak azt határozza meg, hogy miről beszéljenek az emberek, de azt is, hogy hogyan, milyen szavakat és fogalmakat használjanak ehhez. Ennek pedig óriási jelentősége van:

azzal, hogy milyen szavakkal írjuk le a valóságot, a gondolatainkat is keretbe foglaljuk.

A kétezres években a „polgári Magyarország” volt a meghatározó keret, amivel a posztkommunista erőkkel szemben határozta meg magát a Fidesz - erről a századvéges G. Fodor Gábor később el is ismerte, hogy „politikai termék” volt, de kétségtelenül sikeres termék, ami hosszú időn keresztül identitást és világmagyarázatot adott a fideszes szavazóknak. 2015 után pedig azt sikerült elérni, hogy a korábban szinte egyáltalán nem használt, kifejezetten elidegenítő hatású „migráns” szóval alapjaiban befolyásolják azt, hogyan gondolkodnak Magyarországon a máshonnan jött emberekről - különösen azokkal a nyelvi konstrukciókkal együtt, amik ebből származtak (migránssimigató, migránsbarát, migránspárti, migránspaktum, satöbbi).

A migrációs téma pedig azért is lett telitalálat, mert szemben például a rezsicsökkentés-kampánnyal, ebből szinte a teljes politikát le lehet vezetni a biztonsági intézkedésektől a családpolitikán keresztül az ellenfelekkel való fellépésig, és mindezt egységes történetként lehet prezentálni.
Eltolni a kereteket

Hogy mit jelent a nyelvért való harc? „Azt, hogy nem a vitát akarod megnyerni ügyek és álláspontok mentén, hanem a vita teljes keretét el akarod tolni a saját pozíciód felé”, magyarázta a 444-nek Cas Mudde populizmuskutató. És hogy miért kell eltolni ezeket a kereteket?

„Azért, mert amikor az emberek többsége úgy tekint az érveidre, mintha azok nem egy adott ideológiából következnének, hanem egyszerűen a józan észből, akkor nagyon könnyű kampányolni ezekkel, vagy politikai intézkedéseket csinálni belőlük” - mondta.

A Fidesz nyelvi megoldásai pontosan ezt szolgálják: önmagában például nehezebb lenne megindokolni, miért kell törvényt hozni civil szervezetek ellen. De ha ezek a szervezetek a „liberális maffia” részei, akkor már logikusnak tűnik, legalábbis a közönség egy része számára. Önmagában nem lenne természetes az sem, hogy miért tartanak gyerekeket és családokat is embertelen körülmények között, éheztetve a tranzitzónában.

De ha ezek nem is emberek, csak „migránsok”, akik az egész életüket fenyegető „invázió” részei, akkor ezt sokkal könnyebben be lehet mutatni a józan ész által vezérelt intézkedésként.

A CEU elleni törvényhez is sokkal inkább volt szükség arra a nyelvi környezetre, amiben csak „Soros-egyetemnek” nevezték az ellenségesnek tartott intézményt, mint bármilyen érvre, ami a vitában elhangzott. Sőt, a konkrét érvek gyakran követhetetlenek és ellentmondásokkal vannak tele (ezt például az MTA-ügyben ki is mutatta a Korrupciókutató Intézet), de ez nem sokat számít az egységes kerethez képest.
Harc Gramsciért

A témában az egyik leggyakrabban emlegetett név egy 1937-ben meghalt olasz marxista filozófus, Antonio Gramsci, és az általa használt kulturális hegemónia fogalma, amivel azt írta le, hogy a politikai változások a kulturális változásokból vezethetőek le. Gramsci neve az utóbbi időben kifejezetten sokszor került elő (nemcsak Magyarországon), de róla írta a szakdolgozatát Orbán Viktor is. És bár baloldali szerzőről van szó, egyáltalán nem csak a baloldalon hivatkozzák rendszeresen. Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója például arra szólította fel saját politikai oldalát: „Gramsci a miénk – olvassuk, értelmezzük, használjuk!”

„Egy hatékony jobboldali kormányzás elképzelhetetlen úgy, hogy az ellenfele nyelvét használja. Szun-cétől Clausewitz-en keresztül Carl Schmittig minden nagy hadtudós és politikafilozófus tudta, hogy aki átveszi ellenfele szókészletét, az elkezd annak fejével gondolkodni és már veszített is” - mondta kérdésünkre Békés, aki szerint a 90-es és kétezres években sok szó jelentését meghatározta a posztkommunista és liberális politika, de ennek lebontása már 2010 óta zajlik.

Békés, aki a Terror Házában viselt posztja mellett a Kommentár magazin főszerkesztője is, meghatározó szereplő az Orbán által emlegetett nyelvi és kulturális háború jobboldalán. „Azt, hogy ma mi a hazai jobboldal, egy néhány szóból álló szófelhővel könnyedén meg tudnánk mondani, amint azt is, hogy kik a barátai és kik az ellenségei - a hazai liberális, zöld és baloldali, vagy jobbikos mondanivaló összeszedésén, pláne az ezek közötti kohézió mibenlétén azonban sokat kellene gondolkodnunk“ - mondta.

És hogy néz ki konkrétan, közelről egy nyelvi háború?

„Ez egy hosszú, fárasztó és türelmet igénylő küzdelem, amelynek az első eredményei láthatóak. A törvényeket hozni rövid idő alatt is lehet, de a közgondolkodás átformálása évtizedes feladat. Az új, konzervatív szemantikai háló megszövése művek alkotásával, körbehivatkozással, folyóiratok, könyvek és televízióműsorok működtetésével lehetséges, amely kitartó munkával biztosan célhoz ér.”

Ezek a törekvések egyébként jól láthatóak a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lapjainak működésében, ahol a Hírtv minden szórakoztató műsorának ajánlóját megpörgetik az összes testvérlapban. Egyértelmű a szándék egy saját nyilvánosság-univerzum kiépítésére, amihez kell rengeteg beszélő fej a hírműsorokba a politikai üzenetek újra- és újracsomagolásához, és kellenek saját sztárok és showműsorok (Bayer Show, Sajtóklub, és a többi).

Bár Békés, vagy éppen maga Schmidt Mária is rendszeresen értekezik nyelvpolitikai kérdésekről elméleti szinten, a napi nyelvi harcok nem feltétlenül ebből vezethetők le. Akiket erről kérdeztünk a kormányzati kommunikáció környékén, igyekeztek csökkenteni az „értelmiségi megközelítés” jelentőségét. A napi nyelvpolitikai ügyekkel Habony Árpád köre foglalkozik, és alapvetően sokkal inkább technikai, fókuszcsoportos felméréseken alapuló módszerekkel választják ki az üzeneteket, vagyis azt mérik, hogyan reagálnak különböző csoportok különböző szövegekre

„Szerintem akik ezzel foglalkoznak, azok nem olvastak Gramscit” - érzékeltette egy forrásunk, hogy ennek a feladatnak a leírására nem az akadémikus megközelítés a legalkalmasabb. És persze nem érdemes úgy gondolni erre, mint egy minden helyzetben működő fegyverre: van, amikor látványosan besül, mint 2015 elején, amikor hiába próbálkoztak, üresen csengett a Fidesz keményen dolgozó kisemberezése, le is cserélték rövid idő után.
Még a támadás is erősíti

Itt válik el a politikai elemzésekben gyakran használt tematizálás, és annak második szintje, a nyelvpolitika. Előbbi ugyanis még csak annak meghatározása, hogy mi legyen a téma, ami önmagában is fontos, de csak a dolog egyik fele. A nyelvpolitikához már az is hozzátartozik, hogy milyen szavakkal történjen mindez. És van még egy fontos fogalom: a keretezés, vagyis, hogy ez üzenet milyen egységes gondolatvilágba illeszkedik.

A keretek azért is hasznosak, mert még akkor is erősödnek, ha valaki épp támadja őket. Erről ír Ne gondolj az elefántra! című könyvében George Lako

ff amerikai nyelvész és filozófus. A könyv a címével is a keretek fontosságára utal - a példa szerint ha valakinek azt mondják, ne gondoljon az elefántra, képtelen lesz erre, az elefánt szó ugyanis önmagában olyan erős képzelettársításokkal jár, hogy akkor is hatalmas ormány jelenik meg előttük, ha épp azt mondják, hogy ne erre gondoljunk.

Ennek politikai megfelelője az, amikor például az ellenzék direktben a kormány szimbólumait használja, még ha támadólag is - bármennyire kritikusnak szánják, ezzel általában az eredeti üzenetet erősítik. (A magyar példák közül itt gondolhatunk számos anti-plakátkampányra, vagy épp arra, hogy Orbán Viktor nagy beszédei után az ellenzéki pártok szinte mindig automatikusan reagálni akarnak - amivel csak tovább erősítik, hogy a beszéd nagy és fontos, a napirendet meghatározó esemény volt.)

Hasonló példa volt Lakoff szerint, amikor Richard Nixon amerikai elnök kiállt a Watergate-botrány után, és azt mondta a tévében, nem vagyok csaló. Ezzel csak erősítette az emberek véleményét arról, hogy csalt. (Ugyanígy, amikor egy politikus azt mondja, hogy nincs ügy, az első dolog, amire az emberek gondolnak, hogy dehogynincs.) Lakoff szerint a keretalkotás alapelve, hogy ne használjuk a másik oldal nyelvét egy vitában, mert a szóhasználat eleve meghatároz egy keretet. Aki pedig irányítja a nyelvet, az irányítja az üzenetet is.
Nem elég, ha igazad van

A Ne gondolj az elefántra! a kétezres években, George W. Bush győzelmei idején jelent meg, amikor az amerikai baloldal döbbenten figyelte, hogy a jobboldal nemcsak, hogy győz a választásokon, de korábban szélsőségesnek tartott nézetek simán a mainstream részévé válnak, és egészen megváltozik a politika nyelvezete.

Lakoff alapvetően a demokratáknak adott tanácsokat, mégis inkább őket kritizálta, és azt javasolta, tanuljanak a jobboldaltól. Akkor ugyanis éppen beérett az amerikai jobboldal több évtizedes háttérmunkája és több százmillió dolláros befektetései think tankekbe és kommunikátorokba, és dominálni tudtak a vitákban. És bár az amerikai közélet és intézményrendszer a kétezres években nem feleltethető meg a magyar 2010-es éveknek, mégsem tanulságok nélküli, mit javasolt az akkori baloldalnak.

Lakoff szerint a progresszívek legnagyobb hibája az volt, hogy meg voltak győződve arról, hogy amit csinálnak és gondolnak, az a helyes. Az embereknek pedig elég elmondani a helyes tényeket, és mivel racionális lények, ebből le fogják vonni a helyes következtetéseket.

Ez viszont egyáltalán nem okos dolog, és kifejezetten rontotta a liberálisok helyzetét, hogy ezt az utat követték, írta Lakoff.

Az emberek gondolkodása a valóságban egyszerűen nem úgy működik, hogy elég őket tényekkel bombázni, és ettől megváltozik a véleményük.

A kognitív tudomány szerint sokkal inkább fogalmi reprezentációkban gondolkodunk - vagyis ahhoz, hogy elfogadjunk valamit igazságként, annak bele kell illeszkednie a bennünk élő keretekbe. Ha nem illeszkedik bele, akkor a keret marad, a tények pedig egyszerűen leperegnek.

Ezért tartják kölcsönösen ostobának egymást sokszor egymással vitatkozó konzervatívok és liberálisok, miközben úgy érzik, egyszerűen csak tényeket mondanak. Magát a módszert viszont az amerikai jobboldal jobban megértette Lakoff szerint, mint a bal, ezért sokkal többet dolgoztak a keretek kidolgozásán, mint azon, hogy csak tényeket akarjanak sorolni. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne jogos számonkérni az ellentmondásokat, csúsztatásokat vagy hazugságokat egy történeten, azt viszont igen, hogy politikai stratégiaként ez kevés, és ennél sokkal fontosabb a saját keret megalkotása. A Fidesznél sokat tanultak erről Arthur Finkelstein tanácsadótól, aki az amerikai közélet több évtizedes rutinjával a háta mögött a liberálisozást és az ellenségképzést is tökélyre fejlesztve hozta be a magyar politikába.
Így beszélnek Európa-szerte

A nyelvpolitikai eszközök a jobboldali populista politikusoknál feltűnően hasonlóak Európa-szerte, ezek az erők láthatóan egymástól is tanulnak - és nem is csak arra kell gondolni, hogy a Fidesz a Stop Soros-szöveget egy az egyben vette át Macedóniából.

A kormánypárti sajtó egyik alapszava például a sivalkodás lett, ami lényegében kigúnyolandó dolognak állítja be azt, ha valaki kritizálja a hatalmat. Ugyanígy gúnyolják a „haladást”, a „jóemberséget”, vagy a „jogvédelmet”.

Ebben pedig komoly hasonlóságok mutatkoznak más szélsőjobboldali pártokkal Európa-szerte.

Olaszországban a buonista, vagyis jótevő-jóakaró (a szó gúnyos értelmében) lett Matteo Salvini egyik kedvenc sértése - a belügyminiszter szerint a bürokraták és bankárok mellett a bunositák azok, akik leginkább veszélyeztetik Európát. A New York Times nemrég épp arról írt, hogy az olasz nyelv aztán gazdag a sértésekben, mégis a legdurvább most az, ha valakit lebuonistáznak, ami persze főleg jogvédőkkel, és Salvini politikai ellenfeleivel szokott megtörténni. Amikor tavasszal 200 ezer tüntettek Milánóban Salviniék ellen, a politikus jóakarók karnevéljánaként gúnyolta az eseményt. A német AfD körében ugyanilyen népszerű a hasonló jelentésű gutmensch - a tolerancia és segítőkészség valamiféle naiv, hülye, valóságtól elszakadt dolognak tűnik ezekben az értelmezésekben, különösen, ha bevándorlók, vagy más, ellenségként azonosított csoportokról megsegítéséről van szó.

Cas Mudde szerint a nyelvpolitikai eszközök kiemelten fontosak a mai populista jobboldal számára - és ebben a hatvanas évek baloldala jelenti számukra a mintát. Ahogy az akkori lázadó újbaloldal megváltoztatta, hogyan gondolkodnak nyugaton hatalomról, demokráciáról és nemi szerepekről, úgy tette mainstreammé a radikális jobboldal a gondolatait az utóbbi években. Például azzal, hogy a szólásszabadság eszméjét alapjaiban keretezték át, mintha csak az ő szólásszabadságukat érné fenyegetés a politikai korrektség részéről. Vagy hogy elérték, hogy a tolerancia negatív kifejezés negatív legyen sokak szemében, „jót cselekedni” pedig naiv baloldali dolognak tűnjön. (Ehhez persze hozzájárult az is, hogy korábban a liberálisok használták bunkósbotként vitákban a populista kifejezést, mostanra viszont jócskán átlendült az inga a másik irányba.)
Feltűnt egy másik keret

A Fidesz ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy szembetalálja magát egy egységes, tőle független keretezéssel. Amikor ez összejön az ellenzéknek, az általában látványos is: a tavaly decemberi tüntetéshullám egyik legfontosabb tényezője volt, hogy a „rabszolgatörvény” kifejezés elterjesztésével az ellenzék meg tudott nyerni egy nyelvi csatát, legalábbis átmenetileg.

Most viszont feltűnt a láthatáron egy ennél sokkal nagyobb és egységesebb keret: a klímaváltozással felerősödő zöldpolitika.

Bár ez egyelőre inkább Nyugat-Európában, főleg Németországban vezetett konkrét politikai változásokhoz, Magyarországon ennyire még nem érződik, de ebben a témában benne van a lehetőség, hogy úgy rendezi át a politikai térképet, mint néhány éve a menekültválság tette.

Egyelőre az látszik, hogy a Fidesz nem igazán tud mit kezdeni a jelenséggel. Míg korábban kormánykörök is gyakran emlegették a klímaváltozást, mint a migráció mögött álló fontos tényezőt, idén tavaszra inkább az lett a keret, hogy a bevándorláspárti politikusok ezzel akarják elterelni a figyelmet a migrációról. A beszélő fejek klímahisztit és halálkultuszt emlegetve hergelik a közönség egyik részét, de közben egy másik vasat is tartanak a tűzben, mert jóval konszolidáltabb vélemények is megjelennek akár államtitkároktól is az ügyben, miközben a KDNP egyenesen zöldfordulatot vett. Attól persze messze vagyunk, hogy ennek belpolitikai következménye legyen, de a napi.hu információi szerint a Századvég már le is mérte, hogy a zöldügyek mentén könnyen fogást lehet találni a magyar kormányon az ellenzéki oldalról.

Hogy milyen ambíciói vannak a jobboldalnak, azt Békés így foglalta össze:

„Egy-egy választást akár még el is lehet veszíteni, ha a kultúrában - ami alatt nem csak a színházak műsorát és a könyvkiadást értem, hanem az emberek egymáshoz való viszonyát, a nyelvhasználatot - sikerül erősen megkapaszkodni, míg ha utóbbiban gyenge lábakon áll egy hatalom, akkor nyerhet bárhány választást, nem sokáig fog tartani az uralma vagy ha mégis, akkor sem lesz maradandó eredménye.”
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Altatásveszélyben van ez a kutyus! - minden megosztásra szüksége van!
A kormány szerint nem probléma, hogy Simonka Györgyöt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják!
Klausmann Viktor büszkén áll ki a Fidesz mellett Gyöngyösön!
Hírhez tartozó kép:
Altatásveszélyben van ez a kutyus! - minden megosztásra szüksége van!
A kormány szerint nem probléma, hogy Simonka Györgyöt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják!
A kormány szerint nem probléma, hogy Simonka Györgyöt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják!
Klausmann Viktor büszkén áll ki a Fidesz mellett Gyöngyösön!
200 millió forintot fordít a kampányra Orbán!
Budapest belvárosában raboltak ki egy fiatal srácot!
Az orvosok gyakran cselédnek néznek minket! - elegük van az ápolóknak!
Több kerületben razziázott a rendőrség!
Hiába várják haza: újabb halálos vonatgázolás történt!
Több mint 300 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap!
Most először indul egy postás a budapesti főpolgármester-választáson!
Megtörtént az első bűntény a világűrben!
Szomorú hír: veszélyeztetett faj lett a zsiráf!
Durván fenékbe billentik a szemetelőket Berlinben!
150 tonnával több műanyagszemetet termelt Budapest a műanyagmentes júliusban!
Észak-Korea minden hétvégén rakétákat lő ki!
100 milliárdot hajlandó szánni a kormány az eredetileg 10 milliárdosra tervezett kézicsarnokra!
Hiába kérték két napja a rendőrséget, hogy menjenek ki a budai lakáshoz, ahol az apa megölte a 4 éves gyermekét!
Az év botránya: 250 milliárd forintot loptak el az ukrán lakosságtól!
Egy postás is indul a budapesti főpolgármester-választáson!
Még csak most engedélyezte a brazil elnök, hogy a hadsereg is segítsen az oltásban!
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
A kormány 70 milliót csoportosított át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára!
Orbán új pozíciót hozott létre: Fürjes lett a Puskás-stadion és a foci-Eb feje!
Belső vizsgálat indult a rendőrségen a budapesti családgyilkosság miatt!
Aranyérmes Kopasz és Csipes is! - megvan az első olimpiai kvóta!
A magyar tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását!
Hírtelen Magyarországra jön Erdogan! - Orbán hadiipari segítségében bízik!
Vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja!
Bírósághoz fordul az utcára dobott budafoki idős bácsi!
Orbán megdícsérte magát nyugdíjasoknak adott 9000 forint miatt, a rossz dolgokért pedig Gyurcsány a hibás!
Roham van az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt!
Bajban a CBA - már a Duna Plazában is bezár egy boltjuk!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Berlin: Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot!
A kormány 4,6 milliárdot ad a PVSK sporttelep felújítására!
Óriási bukás volt Budapesten a műanyagmentes július!
Orbán bejárta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt!
Orbánék őrült munkába kezdtek! - eldördült az önkormányzati választások startpisztolya!
Végre lépéseket tettek az Amazonas megmentésére!
Most eldől, meg lehet-e fékezni Trumpot!
Az apa végzett a gyerekével Budán!
Tibike szívszorító története - a szülőknek nem kellett a kisfiú!
Volt GVH-elnök: központosított a korrupció Magyarországon!
EXKLUZÍV - kitálal Gyula fideszes képviselője!
Orbán Viktor: Paks nélkül nincs alacsony rezsi!
Választási osztogatás: Orbán tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat!
Meghalt az egyik leggazdagabb ember a Földön!
Egy brit politikus videón buktatta le Orbán teraszbuliját!
A fideszes polgármestere feljelentett egy kommentelőt!
Megkezdte az ügyészség a nyomozást Microsoft-ügyben!
Ember okozta az amazonasi esőerdőt pusztító tűzvészt!
Budai családirtás: Két felnőtt és egy gyerek holttestét találták meg!
Erdogan felhívta Putyint mert aggódik!
Megvan az első magyar arany a kajakvébén!
Kezünkben a rák elleni gyógyszer mégsem használjuk!
Horror Budán: az apa ölt, majd öngyilkos lett!
A gyermekéhezés elleni harc ideiglenesen elnapolva!
Meghiúsult a felvásárlás, bajban lehet a Metro!
Játékboltos vett milliárdos irodaházat - nálunk ez is megtörténhet!
Hivatalos: Vesztegetés miatt vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat elnöke ellen!
Parlamenti vigyorgás: Flóri, hol a pénz?
Nehézségeiről vallott a csodagyerek: Szász Marcinak csak ártott a hírnév!
Elszabadult egy királypiton az egyik budapesti lakótelepen!
Orbán kampány: rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok!
Megrázta a környéket a balatonfűzfői ház udvarán talált holttest!
Hiába követelik a pálmaolajjal készült termékek bojkottját, Indonéziának ez túl nagy üzlet!
Orbán volt sajtófőnöke lett az Országos Széchényi Könyvtár vezére!
Több mint 1 millió család kapja meg a szeptemberi családtámogatást!
Lassan elfogy az étel mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó!
Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni, adomány pedig nem érkezik!
Halálos gázolás a Balaton partján! - állnak a vonatok!
Bombariadó miatt lezárták New York egyik legnagyobb hídját!
Maga alá gyűri az egyetemeket Palkovics!
Íme a világ legkisebb személyautója!
Útbővítéseket és útfelújításokat ígér a kormány!
Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a Tátrában!
Várandós volt a Kismarosnál történt vonattragédia egyik áldozata!
Az amerikaiak 62 százaléka szerint Trump alkalmatlan!
Titok, hogy Orbán miért nem küldött gyásztáviratot Heller Ágnes halálára!
Magyar sikerfilm hozta el az emberi jogi díjat a Filmfesztiválról!
Egy korszak vége: logót vált a Volkswagen!
Kozák hidegzuhanyként élte meg a csütörtöki kizárást!
Teljes az ellenzéki összefogás több településen!
Még mindig gyerekekkel foglalkozik a papi rendből kizárt egykori plébános!
Veszélybe került a Ripost és a Lokál függetlensége!
Az első magyar mensibugyi: imádják a nők!
Két gyermek is meghalt a Lengyel-Tátrát ért villámcsapásokban!
Átvilágítás: 55 millióval támogatta a turisztikai ügynökség kabinetfőnök panzióját!
Büntetlen előélethez kötnék az önkormányzati lakásbérlést!
Macron: világválságnak kell tekinteni az amazonasi erdő tűzet!
Kezdődik a háború: Már nyomtatják az aláírásgyűjtő íveket!
Bárkit megölhetett volna a 140-nel száguldozó 8 éves kisfiú!
A Brexit óta egyre többet zaklatják a kelet-európai diákokat a brit iskolákban!
Gyanúsítottként hallgatta ki Demeter Mártát az ügyészség!
Kétszázezer forint büntetést kapott a magyar csapat mert a szurkolók végigzsidóztak egy meccset!
Magyar módszer segíthet időben felismerni a Lyme-kórt
Csapnivaló játékot mutatott a Fradi, de bizakodóak mert lesz visszavágó!
Tórekord: kifogta ezt az óriás pontyot a magyar srác, majd vissza engedte a vízbe!
Olyan országoknak van atomfegyverük, amelyek a klímaváltozás miatt a katasztrófa szélére kerülhetnek!
Vérből azonosítaná az infarktuskockázatot a legújabb magyar kutatás!
Fényes nappal lopták el ennek a férfinek az autóját!
Megnyílt a közpénzcsap: plakátkampányokra megy el az adófizetők pénze!
Hiába felhős az ég, marad a nyár!
Statisztikákról és politikáról vitatkoznak a vezetők amíg pusztulnak az erdők!
Huszadszorra is megpróbálkoznak az ügynökakták nyilvánossá tételével! - sikertelenül!
Segíts egy megosztással az állatmenhelynek! - az utolsó autójuk is tönkrement!
Kétszájú halat fogott egy nő!
Megrázta a környéket az este történt balatonfűzfői gyilkosság!
Robotkutyákat gyártanak, de mi lesz az igaziakkal?
Brutálisan összevertek két vendéget Madarason!
Elérte Magyarországot a sertés pestis! - már Békés megye határában jár!
Brutális méretű zöldséget termesztett a kertjében Horváth Éva!
Több mint 50 milliót kapott panziójára az államtól a mórahalmi polgármester kabinetvezetője!
Ilyen az ember: már a Marsra is atomot dobnánk!
Orbán 1992: Ha egy politikus családtagjának korrupciós ügyei vannak, az büntetőjogi és nem családi kérdés!
Állatok üvöltésétől hangos a lángoló Amazonas!
Ömlött az ürülék a folyóba Dunaújvárosnál a Fideszes kiskirályok miatt!
Egy holland falu ahol csónakok járnak az utcán autók helyett!
Súlyos hibát vétett a TEK, de gyorsan megmagyarázták!
Orbán: Magyarországon zéró tolerancia van, így ha korrupció gyanúja merül fel!
Az államtitkár négyéves kislánya most kapott kölcsön 100 milliót!
Gratulálunk: 103 éves lett Margitnéni Gö­döllő na­gyi­kája!
Kibontották a plafont, hatvanezer méhet találtak mögötte!
Ezeket a területeket bérli Mészáros Lőrinc Orbán apjától!
Egy 180 fős faluban vezetné be a polgármester a parkolási díjat!
Orbán és Deutsch Tamás a Várból mutatták meg, mennyire biztonságos az ország!
Mekkora Orbán és a család vagyona? - És hogyan veszik vissza tőlük?
Furcsa mondatok: Támadás készül Tarlós István ellen?
Még a Napot is eltakarja a lángoló Amazonas füstje!
Már nyolc holttest került elő a Dunából a Hableány áldozatain kívül!
Beidézte a rendőrség Kerpel Gábort egy sajtótájékoztató miatt!
Kásler: az emberi élet célja a gyermek!
Budapesten bármit lehet? - illegális kampány folyik!
Katar: Bekékültek az utak!
Ezért megérte tízmilliárdot költeni a Karmelita kolostorra...!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva