thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.15
THE POST
           
15
Magyar kiskirályság: bemutatjuk a kisvárdai családi körkörös gazdaságot!
Ez is érdekelhet:
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
A vendéglátás újabb területén próbálja ki magát Seszták Miklós felesége, miközben a politikus éppen a térség turisztikai fejlesztéseiért felelős kormánybiztos.

Csinos kis apartmant kínálgat Kisvárda sétálóutcájában a Bab-Lak Udvarház honlapja. A tulajdonos személye ugyan nem hitelesíti a szálláshelyet, ám a Bab-Lak nevet éppen a napokban védték le, és a dokumentumokból kiderül, hogy Sesztákné Berecz Marianna birtokolja a névhasználat jogát. Az üzletasszony, aki a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselőjének, Seszták Miklósnak a felesége, nem mulasztja el, hogy a Bab-Lak új, vendégcsalogató oldalain a kávézóját is bemutassa: a Coffee Tea Area pár lépésnyire, helyben pörkölt kávékkal frissíti fel az utazókat. Habár egy kávézó inkább intim együttlétek, mintsem tömegrendezvények színtere szokott lenni, Sesztákné teaháza rácáfol erre: néhány hete a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának egyik pódiumaként szolgált, ahol százas nagyságrendű közönségnek tartott József Attila-estet Nagy Sándor színész, adott elő egyszemélyes vígjátékot Pindroch Csaba.

A rendezvény műsorfüzetében Seszták Miklós bizonygatta a publikumnak, hogy „a színházi élmények boldogabb együttléthez, az egymás iránti jobb megértéshez vezetnek”. Az esemény után pedig a helyi média méltatta Seszták Mariannát, aki „nem csupán küllemében, hanem őszinte, emberséges és mindenkivel kedves, barátságos alaptermészetével olyan energiát sugároz magából, hogy érdemes lenne többször a színpadon állnia és a magából áradó pozitív energiát mindenki felé sugároznia”.

Sesztákék közvetlenségét politikai ellenlábasaik sem vitatják, más kérdés, hogy a kávézó vendégei inkább fideszes körökből kerülnek ki, akikkel kölcsönösen gyanakvóan méregetik egymást azok a más nézetet vallók, akik történetesen arra sétálnak az utcán. A probléma nem csupán az, hogy mennyire ildomos turisztikai jellegű üzletet vinnie annak, akinek a férje éppen a térség turisztikai fejlesztéseiért felelős kormánybiztos. A mélyebb társadalmi törést a kíméletlen barikádépítés okozza: akik kívül maradnak a hatalom kegyéből font védőhálón, a semmiben találják magukat. Márpedig Seszták mesterien szövi ezt a hálót.

Az oligarchák mezőnyében szolid üzletvitelnek tekinthető, hogy a politikus feleségének mindössze egy kávézója és egy kiadó apartmanja van. Habár ügyvédi tevékenységével Seszták korábban cégtemetők építéséhez is hozzájárult, autókereskedő érdekeltségeinek környékén pedig áfacsalás gyanúja is felmerült, névlegesen ma már csak a Ramiris Autó Kft.-t és ügyvédi irodáját viszi, ám ez is elég ahhoz, hogy az egyik leggazdagabb parlamenti képviselő legyen. Saját és felesége üzleti partnerei viszont már milliárdos léptékű bizniszeket kötnek, amelyekbe lépten-nyomon közpénzek vegyülnek.

Ott van mindjárt a szomszéd falu, Kékcse, ahol a horgászparadicsomnak számító víztározó partján állami támogatást kapott a Rétköz Panzió. A szálláshelyfejlesztő Kisfaludy-program 45 millió forintja egy olyan, ciprusi hátterű üzleti körhöz került, amelyben korábban Sesztákné is érdekelt volt. A támogatás kedvezményezettje az Oxygen Ingatlan Kft., amely nemcsak nevében, hanem tulajdonosi hátterében is összefonódik azzal a fitneszterem-hálózattal, amely Oxygen Wellness néven Budapesten nyújtja szolgáltatásait a NER olyan előkelőségeinek is, mint Rogán Cecília vagy Tiborcz István. A Rétközi-tó másik oldalán pedig már félmilliárd forint uniós forrást kapott egy erdei iskolának szánt passzívház, amelynek alapítványi formában működő fejlesztője ugyancsak közel áll Kisvárda fideszes politikai kurzusához.

Az Alkossunk Várost Alapítvány létrehozója egy nyíregyházi üzletember, Mikucza Tamás, kurátora pedig Török László. Nekik is vannak turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásaik. Török az alapítvány elindulása után fél évvel – másfél évre – a kisvárdai önkormányzat turisztikai cégének

az ügyvezetője lett. Ezt követően pedig az alapítvány elkezdte felszívni az állami támogatásokat azokra a beruházásokra és programokra, amelyek politikai hasznát Seszták Miklós és a kormánypártok söprik be.

Az alapítvány 2018-as beszámolója szerint a Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztésétől a Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek helyreállításáig már csaknem 4 milliárd forintnyi dotáció érkezett a társadalmi szervezethez. A summát egyebek között a Pénzügyminisztérium, az emberminisztérium és az akkor Seszták irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dobta össze. Ezekből a pénzekből épült-szépült a kisvárdai választókerület, ezekből rendezték meg a Lesz Feszt fesztivált a Várkertben, és még a Mikucza család nyíregyházi éttermének, a Chloé New Yorknak a könnyűzenei koncertjeire is csurrant-cseppent. Így okkal bízhat a Fidesz abban, hogy jelöltjei a legszélesebb ellenzéki összefogás mellett is 50 százalék fölötti eredményt érnek el az önkormányzati választásokon.

Az alapítvány csupa jótékonyságból átvette a jócskán felduzzasztott, ma már Aquacinemának hívott kisvárdai Várfürdő üzemeltetését is, aminek a jogáért 659 millió forintot fizetett. Ezenkívül 3 milliárd forintból egy angol nyelvű, bentlakásos teniszakadémia is előkészület alatt áll, és – ahogy azt korábban a hvg.hu is megírta – további milliárdok állnak rendelkezésre a lórehabilitációs központtól kezdve a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft.-ig, amelynél ugyancsak feltűnnek Mikuczáék. Mindezt úgy, hogy Seszták Miklós jelenlegi megbízatása elsősorban arra szól, hogy koordinálja a Kárpát-medencei gazdaságélénkítést és a határ menti megyék, valamint a Kárpát-medence turisztikai fejlesztéseit. A jelek szerint nem kell túl nagy kört bejárnia a koordinációért.

Két és fél milliárd forintból háromezres stadion is épült a 16 ezres kisvárosban, igaz, egy év sem kellett hozzá, és a település már szabadulna tőle. A bérlésére és hasznosítására márciusban kiírt pályázat elvileg júliustól adta volna át az összes költséget és hasznot, de mintha nem tolonganának a befektetők, legalábbis nem hirdettek eredményt. A fideszes alpolgármester által irányított Várda Sport Egyesület projektjei ettől még tovább dübörögnek. Csaknem kétmilliárd forintból, részben a fejlesztési minisztérium támogatásával, egy jókora sporthotel is épült, készül egy multifunkciós sportcsarnok, valamint egy uszoda is. De hát a források is kiapadhatatlanok, miért ne terjeszkednének? A kormány már több milliárd forintot megítélt a kisvárdai sportegyesületnek, hogy fociakadémiát hozzon létre Kárpátalján, és ugyancsak állami milliárdok érkeztek a település egyik legnagyobb foglalkoztatójához, a Master Good húsipari cégcsoporthoz.

Megkérdőjelezhetetlen cél, hogy egy vidéki kisváros lakói is színházi előadásoknak, turisztikai attrakcióknak és NB I.-es sportegyesületeknek örülhessenek. Alighanem világváros épül a keleti határszélen. Akik azonban nem illenek bele ebbe a tündérmesébe, jobb, ha távoznak. Másfél éve az Abcúg számolt be arról, hogy 2013 óta több tucat roma család költözött ki kisvárdai szociális bérlakásokból, és hagyta el a várost az önkormányzat másfél millióval kitömött vándortarisznyájával. Az időközben 190 milliós kormánytámogatásból felújított bérlakásokat éppen májusban adták át. Olyan fiatalokat várnak az ingatlanokba, akik hajlandók szülővárosukban családot alapítani és dolgozni.

Mi ez, ha nem modern kori lakosságcsere? A rendszer haszonélvezőinek pedig néhány napja új szórakozás is adódik, még ha nem is Kisvárdán vagy Nyíregyházán, de Miskolcon. Győr és Pécs után megnyílt a harmadik olyan koncessziós kaszinó is, amelynek az ügyvezetője Kruppa Zsolt, a Seszták család barátja. A kaszinós feleségének, Kruppa Edinának közös cégei vannak Sesztáknéval. A vállalkozások székhelyeként, illetve telephelyeként a vendéghívogató apartman és a kávézó címe szerepel a cégiratokban.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Hírhez tartozó kép:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Csak tűz esetén mehetnek be a hatóságok a Türk Tanács budapesti irodájába, aminek a működését a magyar állam fizeti
TV2 változás: Megszűnik az egyik legközkedveltebb műsor
Tragédia Kiskunhalason: az autó alól kiáltott segítségért az elgázolt kislány
Százezrével veszik a magyarok a kínai műfenyőt
Brutális módon akarta kivégezni áldozatát egy betörő kiskunhalason
41 tevét és egy oázist kínáltak Schmuck Andor feleségéért
Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő
Megindult a trükközés a nagycsaládi autós támogatásért
Nemzetközi botrány: Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt
Józsefváros: A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát
Halálos tragédia az M5-ösön
Ha a vizitdíj kiverte a biztosítékot, akkor ebből még nagyobb balhé lesz
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Letöltendő börtönt kapott egy kamionos egy előzés miatt
Meghalt Danny Aiello, a Keresztapa II színésze
Rengeteg ember megijedt a törökbálinti földrengés miatt
Németh Szilárd már publikál is
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
Novák Katalin: Rácz Zsófia látja a mindennapi problémákat
Eltörölt rendelet: Nem lehet többé 1 forintért parkolni
Több millió ember számára luxus a vezetékes víz
Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Ferencváros sem fizet a leváltott fideszeseknek a szabadságokért
Hivatalos: Folytatódhat a Szomszédok
Nem is a trolivezető élesztette újra a 19 éves lányt
Fontos változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban az új törvény elfogadása miatt
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Megzsarolta Orbán az Európai Uniót
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Megtalálták a lezuhant chilei repülőgép romjait és az utasok maradványait
Súlyos fertőzést titkoltak el a bázakerettyei szociális otthonban
FBI figyelmeztetés: érdemes otthon ellenőrizni az internet kapcsolatot
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Kettős mércét emleget Kovács Zoltán
A magyar kormány szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A magyar kormány 66 milliót ad egy jeruzsálemi múzeum bővítésére
Elképesztő emberek: kilenc kutyát vertek halálra Jászberényben
Rémálmok gyötrik Orosz Bernadettet
Könyörgött, hogy álljanak le, kettérepedt szomszédja miatt a magyar színésznő otthona
Az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését
Óriási baki az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal
Brüsszel megelégelte Kovács Zoltán ámokfutását
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Rendőrségi nyomozás: elővették Borkai fiát
Közel 4 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva