thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.15
THE POST
           
15
Mészáros neve is megjelent a TV2 körüli kavarás közben!
Ez is érdekelhet:
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Eddig nem hallottunk Gál Miklósról, pedig be tud szállni egy negyvenmilliárdos forgalmú kereskedelmi tévébe és képes vezetni Mészáros Lőrinc legnagyobb vállalatát. Munkába állt az Opus Global új vezérigazgatója, Gál Miklós.

A semmiből ugrott elő Gál Miklós, és mindjárt a felcsúti dollármilliárdos Mészáros Lőrinc cégbirodalmának legnagyobb darabja, a 300 milliárd forintos vagyonú Opus Global Nyrt. élére. A Konzum beolvadása után létrejött, 53 társaságból álló konglomerátum vezérigazgatója lett július 1-jével, és a stratégiai ágazatok – turizmus, energetika, ipar/építőipar, élelmiszeripar – négy divizóvezetőjének munkáját irányítja. Olyanokét, mint a 2010-2015 között MVM-vezér Baji Csaba és a szállodabiznisz elismert szaktekintélye, a Hunguest láncot bő két évtizede vezető Hülvely István. És a szervezet még növekedhet, ahogy beharangozták, a Hunguest külföldön terjeszkedne, a Mátrai Erőművet bővítik, miközben vizsgálnak minden olyan akvizíciós lehetőséget, amely „beleillik a csoport stratégiájába”. Ekkora feladat vezénylésére találták alkalmasnak Gál Miklóst.

Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc nagyobbik lánya, az Opus igazgatósági elnöke olyan potentátként konferálta fel, mint akinek komoly tapasztalatai vannak pénzügyi területen, a vagyonkezelésben, és számottevő pénz- és tőkepiaci múlttal rendelkezik. Azt nem említette, hogy nagy formátumú befektető is egyben, pedig a néhai Andy Vajna TV2-jének megszerzésében is szerepet kapott Gál Miklós. Jó nagy falatról van szó, legalábbis amikor Vajna megvette, akkor 20 milliárd forint körülire tették az árát. Tavaly először nyereséget, mindjárt 1,7 milliárd forintot hozott a kereskedelmi tévé, miközben az állami hirdetéseknek is köszönhetően 39 milliárd forintra pörgött fel a forgalma.

A G7 cikke szerint azóta őrületes kavarás megy a TV2 körül, de hivatalosan csak annyi tudható, amennyit május végén közöltek: a kereskedelmi tévé a Takarék-csoportot vezető Vida József érdekeltségébe kerül az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül. Az újabban egy főzőműsorban villogó Vidát Mészáros Lőrinc kinyújtott karjaként tartják számon, így az ő révén a kereskedelmi tévé is a felcsúti milliárdos közelébe kerül.

A TV2 megszerzésében résztvevő bizalmi vagyonkezelőben ugyanakkor Vida József nem egyedüli tulajdonos, társa Gál Miklós, közvetlenül mindketten az üzletrészek 25-25 százalékát jegyzik.

Annyira összenőttek, hogy az alapszabályt például Vida József nevében Gál írta alá (a négy alapító közül az Arthur Bergmann Jogi-, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. képviseletében is ő szignált mint tulajdonos-ügyvezető).

Ami a TV2 tulajdonosváltását illeti, azt már közölték, hogy háromlépcsős akcióról van szó, de a részleteket, vagyis hogy pontosan milyen cégek közreműködésével hajtják végre, üzleti titokként kezelik. (Mint a G7 elsőként megírta, eddig a tulajdonosi láncban a BusinessHelp Kft. bukkant fel, amelynek január óta ugyancsak a Takarék-csoporthoz kötődő tulajdonosa van Fári Ádám Zoltán személyében.) A Vida-féle fúzióról a Gazdasági Versenyhivatalnak is állást kell foglalnia, de a hivatal honlapján nincs a TV2-vel kapcsolatos ügylet a közzétett összefonódások listáján. „A GVH-nál nem jelentették be a kérdéses összefonódást, így azt nem vizsgáltuk” – válaszolták a versenyhivatalnál kérdésünkre. Ettől még Vida József, az Abraham Goldmann és Gál Miklós nem puszta kitaláció, a TV2-re már a Vajna halálát követő negyedik napon ráugrottak Mészáros emberei.

A kereskedelmi tévé megvásárlásához, még a 25 százalékos tulajdonhoz is, milliárdokra van szükség, cégvagyona alapján pedig nem találjuk a toplistákon Gál Miklóst. Viszont 2016-tól láthatóan beépült a NER-hálózatba. A kormányközeli Világgazdaság azt írta, eddigi karrierje során multinacionális vállalatnál, a takarékszövetkezeti integrációban, valamint saját vállalkozásaiban szerzett üzleti tapasztalatokat.

Bio-növénytermesztéstől a bizalmi vagyonkezelésig
A jelek szerint gondosan, de alighanem mostanában ácsolt Wikipédia-szócikke szerint a negyvenéves szakközgazdász, Gál Miklós 2002-ben végzett a nem az elitképzésről híres Dunaújvárosi Főiskola gazdálkodási szakán. Hosszabb szünet után néhány éve aztán beindult a diplomagyártás: 2014-ben a Pécsi Tudományegyetemen csődjogi jogi szakoklevelet, 2017-ben a Szent István Egyetemen bizalmi vagyonkezelő szakközgazdász képesítést szerzett. 2014-ben a Pécsi Tudományegyetemen felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász szakirányú továbbképzésen vett részt, de erdészeti és vadgazdálkodási technikusi, továbbá mezőgazdasági technikusi és bio-növénytermesztő végzettséggel is rendelkezik.Karrierjét valóban egy multinál kezdte, 2002-től a GE Capital tulajdonában álló Budapest Bank Rt.-nél dolgozott, egyebek között vá

llalati kapcsolattartóként. 2005-től a faktoringgal, hitelezéssel és pénzügyi lízinggel foglalkozó Arthur Bergmann Budapest Kft. ügyvezetője, majd 2012-től az akkor már zárt körű részvénytársaságként működő vállalkozás igazgatósági elnökeként ténykedett. Később a 3A Takarékszövetkezet igazgatósági elnöki székéig vitte, és a Centrál Takarék Szövetkezet igazgatósági tagja lett.

Ami Gál Miklós saját tulajdonú vállalkozásait illeti, nagy nyereségek helyett inkább kamatoztatható kapcsolatrendszer bontakozik ki:

2007 óta tulajdonos-ügyvezető az Ariadné Válságkezelő Kft.-ben, amelyik inkább viszi a pénzt, mint hozza. A cég múlt évi beszámolója szerint viszont tulajdonostársa Fári László Tibor, a felügyelőbizottság egyik tagja pedig Fári László Márton – vagyis Gál a TV2 körüli kavarás egyik főszereplőjének, Fári Ádám Zoltánnak a rokonságával közösködik. Bármilyen messze vezetnek a szálak, az Ariadnéval aligha gyarapíthatta a vagyonát Gál Miklós, tavaly 25 millió forint bevételt és 4,7 millió forint nyereséget vallott be a cég, az előző évek veszteségei nyomán pedig mínuszba futott a saját tőkéje.
Az Arthur Bergmann Jogi-, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben már 2009 óta ügyvezető és tulajdonos, aktuálisan a Bicskei Lovasudvar Kft.-vel közösen. De ez a cég sem robbantott eddig kasszát, tavaly 43 millió forint bevételt és bő 1 millió nyereséget mutatott ki. A legnagyobb tétel a mérlegében a fizetni valót jelzi: 148 millió forint található a kötelezettségek soron.
Gál érdekeltségei közül a legjövedelmezőbbnek a Locomotive CEE Kft. látszik a múlt évi 904 millió forint árbevételével és 148 milliós adózott eredményével. A 2010-ben alapított társaság mérlegéből azonban sokkal több nem derül ki, mint hogy a fő profilja a nagykereskedelem, és hogy ezt az eredményt öt szellemi dolgozóval érte el.
Együtt vezetik és birtokolják 2013 óta az Arthur Bergmann Agro Mezőgazdasági és Állatgazdálkodási Kft.-t Paulovics Ágnessel. Ő a Hunmédia Befektetési Zrt. tulajdonosaként vált ismertté azzal, hogy kivásárolta Rákosi Tamás érdekeltségeit a TV2-nek beszállító IKO Holding Kft.-ből, és csaknem egyharmados részt szerzett a másik aranybányában, a reklámidőket értékesítő Atmédia Kft.-ben. Közös, bicskei székhelyű mezőgazdasági vállalkozásuk ezekhez viszonyítva kicsinyke, tavaly 10 millió forint árbevételt és 530 ezer forint nyereséget mutatott ki. A cég saját bevallása szerint „a fizetőképesség kívánnivalót hagy maga után, az előző évihez képest javult.”
2015-ben Gál tulajdonos lett egy ennél is kevesebbet produkáló tiszafüredi agrártársaságban, a Füredagro Team Kft.-ben.
Ezeknél fajsúlyosabb vállalkozás az Arthur Bergmann Hungary Pénzügyi Zrt., amelyben résztulajdonos és az igazgatóság tagja 2013 óta. A pénzügyi vállalkozás 1,3 milliárd forint árbevételt könyvelt el a múlt évben, a nyeresége nem érte el a 18 milliót. Idén alapított leányvállalatában, az Arthur Bergmann Alapkezelő Zrt.-ben vezérigazgató lett.
2016-ban szerzett üzletrészt a IX. kerületben bejegyzett Sztár Fodrász Kft.-ben, de ennek csupán 8 millió forint volt tavaly a forgalma és 716 ezer forint nyereséget ért el.
Tulajdonos az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-ben, amelyet 2017 márciusban jegyeztek be. A cég tavaly szárnyalt – amint erről az mfor.hu meg is emlékezett –, vagyona az év végére 550 millió forintra, profitja 364 millió forintra hízott.
Gál Miklós céges portfóliója a topmilliárdosokéval nem vetekedhet, viszont fontos társaságokban tölt be vezető pozíciókat. Karrierje ezen a téren négy éve ível felfelé a cégnyilvántartásból is követhetően.

A 3A Takarékszövetkezetben igazgatósági tag már 2015 óta, de a Centrál Takarék Szövetkezet vezető testületében is benne van. A Heti Válasz korábban egyenesen a takarékszövetkezeti integráció egyik motorjának nevezte.
A Mészáros-birodalom egyik tagjában, a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben 2016 végén jutott szerephez, akkor a felügyelőbizottság tagja lett, és csaknem egy évig ellenőrizhette belülről Mészáros Lőrinc érdekeltségét, azután az igazgatóságba ült át.
A Takarék-csoporthoz és Mészáros érdekköréhez köthető Diófa Alapkezelő Zrt. igazgatósági tagja 2017 óta; az általa kezelt Torony Ingatlan Befektetési Alap vásárolta meg az egyik legnívósabb budapesti irodaházat, az Alkotás Pointot.
Gál igazgatósági tagja lett 2018 júliusában a takarékbanki konglomerátumba tartozó DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek.
Tavaly augusztusban pedig a Tigáz Földgázelosztó Zrt. felügyelőbizottságába ülhetett be (amely akkor még tisztán a MET gázkereskedő érdekeltsége volt, azóta megállapodtak, hogy tőkeemeléssel beszáll a Mészáros-féle Status Energy is). A testületben társa Bártfai Béla, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Hírhez tartozó kép:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Csak tűz esetén mehetnek be a hatóságok a Türk Tanács budapesti irodájába, aminek a működését a magyar állam fizeti
TV2 változás: Megszűnik az egyik legközkedveltebb műsor
Tragédia Kiskunhalason: az autó alól kiáltott segítségért az elgázolt kislány
Százezrével veszik a magyarok a kínai műfenyőt
Brutális módon akarta kivégezni áldozatát egy betörő kiskunhalason
41 tevét és egy oázist kínáltak Schmuck Andor feleségéért
Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő
Megindult a trükközés a nagycsaládi autós támogatásért
Nemzetközi botrány: Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt
Józsefváros: A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát
Halálos tragédia az M5-ösön
Ha a vizitdíj kiverte a biztosítékot, akkor ebből még nagyobb balhé lesz
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Letöltendő börtönt kapott egy kamionos egy előzés miatt
Meghalt Danny Aiello, a Keresztapa II színésze
Rengeteg ember megijedt a törökbálinti földrengés miatt
Németh Szilárd már publikál is
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
Novák Katalin: Rácz Zsófia látja a mindennapi problémákat
Eltörölt rendelet: Nem lehet többé 1 forintért parkolni
Több millió ember számára luxus a vezetékes víz
Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Ferencváros sem fizet a leváltott fideszeseknek a szabadságokért
Hivatalos: Folytatódhat a Szomszédok
Nem is a trolivezető élesztette újra a 19 éves lányt
Fontos változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban az új törvény elfogadása miatt
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Megzsarolta Orbán az Európai Uniót
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Megtalálták a lezuhant chilei repülőgép romjait és az utasok maradványait
Súlyos fertőzést titkoltak el a bázakerettyei szociális otthonban
FBI figyelmeztetés: érdemes otthon ellenőrizni az internet kapcsolatot
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Kettős mércét emleget Kovács Zoltán
A magyar kormány szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A magyar kormány 66 milliót ad egy jeruzsálemi múzeum bővítésére
Elképesztő emberek: kilenc kutyát vertek halálra Jászberényben
Rémálmok gyötrik Orosz Bernadettet
Könyörgött, hogy álljanak le, kettérepedt szomszédja miatt a magyar színésznő otthona
Az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését
Óriási baki az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal
Brüsszel megelégelte Kovács Zoltán ámokfutását
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Rendőrségi nyomozás: elővették Borkai fiát
Közel 4 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva