thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.26
THE POST
           
26
Közvélemény: ha egy nő nem szül, akkor biztos önző! - örök vita a gyerekvállalás kérdése!
Ez is érdekelhet:
Pécsi Ildikó albérlővel tetetné ki a lakásából az unokáját!
Befogják Őket, majd eltűnnek az állatok! - lépj fel Te is az ilyen gyepmesteri telepek ellen!
Orbán támad: Most a magyar felsőoktatás a SOROS!
Tanács Eszter szerkesztő, pszichológushallgató most megjelent, Nők gyermek nélkül című könyvében tizennyolc, 30 és 75 év közötti nő beszél arról, hogy miért nem született gyerekük. Köztük olyan ismert emberek is, mint Csákányi Eszter színésznő, Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó vagy Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője. Vannak közöttük, akik egészségügyi okokból, vannak, akik a megfelelő partner hiánya miatt nem szültek. És vannak, akiknek a saját döntésük volt, hogy nem lesznek anyák. A többségük véglegesnek tekinti ezt az állapotot, de akadnak, akik még nem adták fel, hogy szüljenek. A szerzőt kérdeztük arról, hogy miért érdekelte ez a téma, mennyire volt nehéz megszólalókat találnia, és miért érzik magukat sokan másodrendűnek gyerek nélkül.

Miért kezdtél a női gyermektelenséggel foglalkozni? Honnan jött a könyv ötlete?

Személyes indíttatású volt, azért kezdett foglalkoztatni a kérdés, mert éreztem a társadalmi nyomást, hogy lassan családot alapítsak. De közben nekem – és a harminc és negyven év közötti barátaimnál is ezt látom – egyáltalán nem olyan evidens már, hogy mindenkinek ezt az utat kell járnia. Elkezdtem erről beszélgetni barátokkal, ismerősökkel, és rájöttem, hogy ez a kérdés nem csak engem foglalkoztat, és hogy a válasz messze nem olyan egyértelmű, mint a szüleink korában volt. Közben sokaknak van amiatt erős kisebbségi érzése – még azoknak is, akik próbálkoznak a gyerekvállalással, csak valamiért nem jön össze –, hogy a külvilágnak, a Magyarországon rendkívül erős társadalmi elvárásnak nem felelnek meg.

Hogy jutottál el azokhoz a nőkhöz, akik megszólalnak a könyvben?

Hólabdamódszerrel jutottam el az interjúalanyokig, vagyis egy ismerős ajánlott valakit, aki ajánlott egy újabb alanyt, és így tovább. Illetve megkerestem öt szakembert, akik különböző nézőpontokból világítják meg a témát.

Vannak köztük közismert emberek is. Nehéz volt rávenni őket, hogy beszéljenek arról, hogy miért nem lettek anyák?

A közismert emberek közül nagyon sokan visszautasítottak, de azok, akik végül igent mondtak, egyből belementek a beszélgetésbe. Megértem a visszautasítást, többen úgy indokolták, hogy még nem tartanak ott a saját történetükben, hogy elmeséljék. Még nem zárták le magukban, még nem dolgozták fel, és addig nem akarnak beszélni róla. Akik viszont vállalták, azok azt mondták, hogy nagyon örülnek, hogy végre készül egy ilyen könyv, mert látják a környezetükben, hogy mekkora nyomás van a nőkön emiatt, és mennyire nem áll ki azzal senki, hogy nincs gyereke, mert így alakult az élete vagy éppen így döntött.

Az a koncepció része volt, hogy a közismert nők névvel, a többiek viszont anonim módon beszéljenek?

Megkérdeztem mindenkit, hogy mit szeretne. Aki vállalta névvel, az úgy szerepel, aki nem, az álnevet kapott. Megértem, ha valaki nem szeretné, hogy a szomszédja mostantól ezen csámcsogjon. Ráadásul vannak olyan történetek, amelyekben az interjúalanyok szülei, volt vagy jelenlegi partnerei nem tűnnek fel túl jó színben. Vagy olyan esetek, ahol a partner most sem tud feltétlenül arról, hogy milyen érzések, gondolatok zajlanak a párjában.

Akikről szinte teljesen lepattantam, és név nélkül sem akartak beszélni erről, azok a hetven év felettiek. Ők még egy egészen más korban voltak szülőképes korúak, teljesen másképp élik meg ezt a témát, mint a fiatalabbak. Aki mégis vállalta a beszélgetést, egy 75 éves nő, elmondja, hogy elgondolkodott akkoriban, hogy vállaljon-e egyedül gyereket, de ez nagy szégyennek számított volna. Közben volt olyan nő a környezetében, aki bevállalta, és most már unokái vannak. Ő meg kicsit irigykedik rá emiatt.

Az előszóban azt írtad, hogy a könyvvel az empátiát szeretnéd növelni a gyermektelen nők iránt. Miben nyilvánul az empátia a hiánya?

A közbeszédben, a közszereplők nyilatkozataiban, a családtámogatásokban és így tovább. Nem szeretünk a mélyére nézni a dolgoknak, egyszerűbb címkézni. De ez a könyv talán segít belelátni abba, hogy milyen lehet a gyermektelen barátunk, kollégáink, családtagunk élete, mi lehet a sorsa mögött. Azon túl, hogy ráragasztjuk, hogy ha nem szült, akkor biztos önző, nem szereti a gyerekeket, vagy karrierista.

A könyvben megszólaló nők egy része szeretett volna gyereket, de egészségügyi, párkapcsolati okból nem jött össze. Mások viszont tudatosan döntöttek úgy, hogy nem lesznek anyák. Utóbbiak, gondolom, jóval elégedettebbek az életükkel.

Nem láttam ilyen különbséget, annyira személyiségfüggő, hogy ki milyen mélységben éli meg, milyen következtetéseket von le a történtekből. Talán annyi különbség volt, hogy a tudatosan gyermektelen interjúalanyok harcosabbak, lázadóbbak, nem akarnak azzal foglalkozni, hogy ki mit gondol róluk, vagy éppen kifejezetten meg akarják mutatni, hogy ők is élhetnek boldog és teljes életet.

Ugyanakkor visszaköszönő elem

a könyvben, hogy a gyerektelenség miatt másodrendűnek, kevesebbnek érzik magukat az interjúalanyok a többi nőhöz képest.

Ez nagyon jellemző. Sokan említették, hogy a családjukban, munkahelyükön éreztetik velük, például utalgatnak arra, hogy sokkal jobban ráérnek, el tudnak vinni olyan feladatokat is, amiket a családosok nem. Az egész posztszocialista régióban ez az erősen családközpontú attitűd jellemző. Talán ezért lehet az is, hogy a tudatosan gyerektelenek közül is vannak, akik inkább egészségügyi okokra hivatkoznak, mert egyszerűbb ezt mondani, mint beleállni abba, hogy így döntöttek.

Szintén visszaköszönő elem, hogy akik akartak gyereket, az örökbefogadást olyan lehetetlennek érezték, hogy inkább bele sem kezdtek. Miért tűnt ez ennyire nehéznek nekik?

Ők főleg azok voltak, akik már sok mindenen keresztülmentek, voltak akár többször is lombikon, egészségügyi problémákkal küzdöttek, és lehet, hogy egyszerűen belefáradtak. Korban is már 40 felett jártak, úgy érezték, hogy ez is hátrány lenne az örökbefogadásnál. Mire a reprodukciós eljárásokat végigcsinálták, már az örökbefogadáshoz is túl idősnek érezték magukat. De volt azért olyan interjúalany is, aki szülni ugyan nem akar, de később szívesen örökbe fogadna egy gyereket.

Akik viszont egyáltalán nem akarnak gyereket, főleg a fiatalabbak, többször hangoztatták, hogy az anyákat fáradt, kizsigerelt, egyedül küzdő nőknek látják, és ők nem akarnak ilyenné válni.

Úgy élik meg, hogy ők egyedül is egészek, a párkapcsolatokról sem okvetlenül a hagyományos keretek között gondolkoznak. Náluk a mérleg egyik serpenyőjében az van, hogy most önállóan viszik az életüket, a karrierjüket, ezen a területen is tudnak alkotni, létrehozni valamit. A másik serpenyőben meg az van, hogy ha lenne egy gyerekük, akkor kiesnének a munkából, nehezen tudnának visszatérni, anyagi bizonytalanságba kerülnének. A fiatalabb, harmincas-negyvenes interjúalanyok közül meglepően sokan számoltak azzal, hogy mi van, ha egyedül maradnak a gyerekkel, ha az apa egy ponton kiszáll a képből.

Gyermektelen férfiakat nem akartál megkérdezni?

De, felmerült, mert ez is sokakat érint. De első körben a nőkre akartam koncentrálni, a kormány gyerekvállalásra buzdító üzenetei is a nőket célozzák meg. Talán emiatt is velük kezdtem el előbb foglalkozni.

Ha már a kormányzati üzeneteket említed, mit gondoltak az interjúalanyok arról, hogy ennyire hangsúlyos téma lett a gyerekvállalás, hogy adókedvezményekkel, hitellel segítik, hogy több gyerek szülessen?

Sokan mondták, hogy ezektől falra másznak. Hogy ők ugyanúgy adót fizetnek, ahogy a többi állampolgár. Nem tehetnek róla, hogy nem jön össze a gyerek, nem tehetnek róla, hogy még nem találtak megfelelő párt. De azok is, akik tudatosan gyerektelenek, úgy érezték, hogy diszkriminálják őket. Akadt olyan is, aki megjegyezte, hogy ha leszbikusként családot alapítana, a kedvezmények nagy részéből semmit nem kapna, csak azért, mert nem férfi-nő kapcsolatban élne. Többen említették ennek kapcsán, hogy ugyanakkor még állami keretek között is mennyire drága a lombikprogramban részt venni, nem is beszélve a magánútról.

Ha van a gyerektelenségnél is nagyobb tabu, akkor az az abortusz kérdése. A könyvben mégis többen névvel mesélik el az abortuszuk, abortuszaik történetét.

Egy interjúalanyom volt, akinél tudtam előre, hogy abortusza volt, mert ő koreográfusként ezt beleszőtte az előadásaiba is. De a többieknél valahogy olyan hangulat teremtődött beszélgetés közben, hogy őszintén elmesélték ezt is. Volt még egy ennél is nagyobb tabu, nem is sikerült olyan interjúalanyt találnom, aki beszélt volna róla, pedig minden követ megmozgattam. Olyan nőket kerestem, akik azért nem lettek anyák, mert sokáig szeretői státuszban voltak. Vagyis egy nős, családos férfival voltak kapcsolatban. Több ilyen nőről tudok, de még név nélkül sem akarta elmesélni senki. Mintha ez olyan bélyeg lenne rajtuk, amiről beszélni sem akarnak.

Közös minta, hogy a gyermektelen nők végül így vagy úgy, de valamilyen segítő szerepbe kerültek. Hogy alakulhattak ennyire hasonlóan a sorsok?

Szerintem ez az egyik legérdekesebb és legszebb dolog, ami kiderült az interjúkból. Hogyha gyerektelen valaki, az nem jelenti azt, hogy terméketlen is. Nagyon sokan segítenek családon belül, például a testvéreik gyerekeire vigyáznak, gondoskodnak róluk. Vagy az idős szülők gondozásában vesznek részt. Olyan is akadt, aki azt mesélte, hogy hamarosan munkahelyet vált, hogy több ideje legyen arra, hogy önkéntesként gyerekekkel foglalkozhasson. Meglepően sok az interjúalanyok a között a tanár, akik szintén segítenek, tudást adnak át a gyerekeknek. Néhányan közülük alkotó emberek, tehát valahogy mindenki termőre fordul.

https://index.hu
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Altatás veszély: gyepmesteri telepen várják a halált, de tudsz segíteni!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Európai rekord: 10 ezer kilakoltatás volt Magyarországon 3 év alatt!
Hírhez tartozó kép:
Altatás veszély: gyepmesteri telepen várják a halált, de tudsz segíteni!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Európai rekord: 10 ezer kilakoltatás volt Magyarországon 3 év alatt!
Pécsi Ildikó albérlővel tetetné ki a lakásából az unokáját!
Befogják Őket, majd eltűnnek az állatok! - lépj fel Te is az ilyen gyepmesteri telepek ellen!
Orbán támad: Most a magyar felsőoktatás a SOROS!
Óriási bravúr: altatás nélkül operálták a tüdődaganatos beteget Szolnokon!
Kiborult Tóth Gabi! - senki nem segített neki a szupermarketben!
Maszkos férfi zaklatott egy 16 éves kislányt Diósdon!
Megkéselte társát egy ukrán férfi a soproni munkásszállón!
Budai tragédia: azért ölhette meg a kutyát a családfő, hogy ne tudja megvédeni a család többi tagját!
Több milliárdot vállal át az állam - mutatjuk, amit a rezsiutalványról tudni kell!
Az Orbán-Merkel népmeséről cikkez az Európai sajtó!
17 éves lányokat támadott meg Kecskeméten két román férfi!
Tarlós Pista bácsi magabiztos: Ő gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat!
Meglepetés vagy várható volt? - A Puskás Akadémia megverte a Fradit!
A szakértők szerint hagyni kell, hogy féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek!
Dunakeszi: Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő!
Óriási tüntetést szerveztek az állatvédők országszerte!
Mai időjárás: 28-34 fok lesz, de többfelé alakulht ki egy kis eső!
A Vatikán sem nézi jó szemmel a szervezetet melynek ülésén részt vett Orbán Viktor!
Óriási biznisz: milliókért vesznek külföldön petesejtet a magyar nők!
A kutyáját is megkéselte a családját megölő apa a Rózsadombon!
Sertéspestis: olcsóbb lesz aranyat enni mint sertés húst!
Megégett a nyelőcsöve az egyedül hagyott kisgyereknek Kőbányán!
Undorító felvétel: papucsával próbálta a székletét az áruház hűtője alá rejteni!
Valóban egy titkos keresztény szervezet irányítja az amerikai politikát?
Brutálisan drágul a rántott húsnak való karaj ára!
Szomorú hétvége: öten haltak szörnyet az utakon!
Németh Szilárd körül a tanítványok lesik minden szavát! - vicces fotó!
Ferenc pápa nemzetközi tanácskozást hív össze, hogy megvitassák az amazonasi probléma ügyét!
Nemsokára ismét Budapestre jön Erdogan!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Óriásit bukhat a a Tesco a Metro áruház legújabb húzása miatt!
Mindenki meghalt: helikopter és egy kirepülő ütközött a népszerű turistaparadicsomban!
Óriási katonai mozgás lesz a magyar utakon! - ne ijedj meg, ha katonai konvojba futsz!
Tömegbaleset az M5-ösön - több autó rohant egymásba!
Félmilliós bírságot is kaphat, aki elfelejtette ezt a határidőt!
Átvernek, és mi fizetjük az árát! - elég súlyos dolgok történnek a közmédiában!
Kollányi Zsuzsi Majka és Curtis szétválásáról: Ez Peti zenekara!
Sokkoló: heroinnal lőtte be újszülött kisbabáját az anya, majd a kukába dobta!
Budai családirtás: hátborzongató részleteket meséltek a szomszédok a gyilkos apáról!
Halálos baleset a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén: helikopterrel ütközött egy repülőgép!
Az oroszok szerint túl sok gombát evett az orvos akinek sugárzó izotópot találtak a szervezetében!
12 helyett 19 milliárdot költ a Sió-csatorna felújítására a kormány!
Egyetlen nap alatt 15 ezer tüzet észleltek!
A legjobb magyar raplemez borítója lehetne a magyar valóságról készült fotó!
Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyár!
Négy kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál!
Van remény: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két szélesszájú orrszarvúból!
Boris Johnson bizonytalan, mi lesz a Brexittel!
Óriási hajtóvadászat indult egy rendőr kedvéért, de kiderült hogy hazudott!
A hadsereg is beszáll az erdőtüzek elleni küzdelembe!
Ostrom állapot: az eddigi legdurvább kampányidőszakra számítanak!
Kacsaként hápogó kiscicáért rajong az internet!
Betegeknek épít otthonokat az IKEA!
Eddig hat sérültről tudni: villám csapott a golfozókba!
Nézted a Louie életét?
Gurulós bőröndjével gyalogolt ezer kilométert ez a 95 éves nénike!
Tóth Gabi hisztizett egy sort, mert leejtette a kártyáját bevásárlás közben, senki nem segített felvenni!
Ferenc pápa aggódik az esőerdőket érintő tüzek miatt!
Kétezer négyzetméteren lángol a takarmány a XV. kerületben!
Nem sikerült az orosz űrrobot missziója!
Belehalt sérüléseibe a fiatal srác aki felborult autójával Borsodban!
Szolnok: Éjszaka is nyitva az ovi, hogy bulizhassanak a szülők!
Kegyeletsértő: a plébánia eladta a temető melletti telket társasház építéséhez!
Több mint 200 környezetvédő vesztette életét egyetlen év alatt!
Mogyoród: autópályán fogták be ezt a gyönyörű német juhász kutyust! - keressük a gazdit!
Ez azért még a Fidesztől is durva: Elállták a Mátyás-templom bejáratát egy aláírásgyűjtő standdal!
A süniben minden kertész hasznos és egy nagyon kedves segítő társra lel kertjében!
Újabb állatkákat veszélyeztet a kihalás az orvvadászat miatt!
Radioaktív anyagot találtak az orvos testében, aki az orosz atomrobbanás sérültjeit kezelte!
Óriási siklót találtak a zöldségek között egy áruházban!
Végre Magyarországra is szállít a Tesla!
Megszólalt a Botka ellen induló szegedi szocialista!
Mi lesz a rezsiutalvánnyal ha nincs a nevünkön rezsiszámla?
EU-s pénzből történik meg a Balaton vízszintjének megemelése!
Fizetés nélkül lépett le 600 liter üzemanyaggal a képen látható férfi!
Az Újpest edzője ezzel magyarázta a vereséget: a játékosainak máshol járt a teste meccs közben!
Egy autó átrepült a szemközti sávba, teljes az útzár az M5-ön!
Vihar szakította félbe a szombathelyi karnevált!
Putyint nem igazán érdekli, hogy a világ vezetői beveszik-e maguk közé elitklubjukba!
Atombombát dobhatnak a brexitre!
216 km/h-val mértek be egy motorost a hosszú hétvégén!
Miért jó az imádkozó sáskának, hogy felfalja a szerelmét?
A Petőfi hídról esett a Dunába egy férfi hajnalban!
Íme egy ország, amely egyszer már leszokott az olajról, mégsem omlott össze!
Nagyon durván beindult a Fidesz és az MSZP között az adok-kapok!
Az eddigi legdurvább medvetámadás: arcon harapott egy férfit a kukoricásból kiugró állat!
Áthajtott egy biciklisen a betonkeverő Egerben a járókelők szeme láttára!
Három eddig ismeretlen főpolgármester-jelölt tűnt fel az ajánlóívek körül!
Óriási jégeső verte el a Somogy megyei falut!
Pár perccel az esküvő után horrorbalesetet szenvedett a fiatal pár
Kegyetlenül összeverte a látássérült miskolci nőt az erőszakoskodó férfi!
Új szúnyogfajok is érkeznek a klímaváltozással!
Megerősödött a komikusból lett ukrán elnök!
Kim Dzsong Un hobbija, hogy rakétákat lövöldöz a Japán-tengerbe!
250 milliárdos ukrán csalás: a szén árát hamisították meg!
MÁV botrány: Nem hagytak időt a az átszállásra, a határon ragadtak az utasok!
Csak a Magyarországra belépők használhatják a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként...
Nem veszik elég komolyan a nők segítségkérését Magyarországon!
Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot!
Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen!
Kórházba vitték a Petőfi hídról leesett férfit!
Megállíthatatlan Palkovics! - hatalmas tervei vannak!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Altatásveszélyben van ez a kutyus! - minden megosztásra szüksége van!
A kormány szerint nem probléma, hogy Simonka Györgyöt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják!
Klausmann Viktor büszkén áll ki a Fidesz mellett Gyöngyösön!
200 millió forintot fordít a kampányra Orbán!
Budapest belvárosában raboltak ki egy fiatal srácot!
Az orvosok gyakran cselédnek néznek minket! - elegük van az ápolóknak!
Több kerületben razziázott a rendőrség!
Hiába várják haza: újabb halálos vonatgázolás történt!
Megtörtént az első bűntény a világűrben!
Szomorú hír: veszélyeztetett faj lett a zsiráf!
Macronék blokkolják a dél-amerikai országokkal kötött üzletet, ha Bolsonaro nem lép fel hatékonyan az Amazonas védelmében!
Függetlenként elindul Botka ellen egy szocialista képviselő!
Durván fenékbe billentik a szemetelőket Berlinben!
150 tonnával több műanyagszemetet termelt Budapest a műanyagmentes júliusban!
Észak-Korea minden hétvégén rakétákat lő ki!
100 milliárdot hajlandó szánni a kormány az eredetileg 10 milliárdosra tervezett kézicsarnokra!
Hiába kérték két napja a rendőrséget, hogy menjenek ki a budai lakáshoz, ahol az apa megölte a 4 éves gyermekét!
Az év botránya: 250 milliárd forintot loptak el az ukrán lakosságtól!
Egy postás is indul a budapesti főpolgármester-választáson!
Még csak most engedélyezte a brazil elnök, hogy a hadsereg is segítsen az oltásban!
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
A kormány 70 milliót csoportosított át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára!
Orbán új pozíciót hozott létre: Fürjes lett a Puskás-stadion és a foci-Eb feje!
Magyarország lett Európa nyilvános vécéje! - már a szlovén szennyvíziszap is hozzánk jön!
Kövér szerint Aggasztó a magyar emberek intelligenciájának a csökkenése!
Tanárhiány külföldön: havi egymilliót fizetnek nekik hogy bírják a munkát!
Budapest: Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányokat a képen látható férfi!
Vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva