thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.18
THE POST
           
18
Ez nem a jövő, ez a jelen: rengeteg magyar város lesz nyaranta élhetetlen!
Ez is érdekelhet:
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
„Ez nem a jövőről szól, hanem a jelenről”
– mondta pár nappal ezelőtt Mami Mizutori, az ENSZ-főtitkár katasztrófák kockázatának csökkentéséért felelős különmegbízottja, amikor arról beszélt, hogy többet kéne foglalkoznunk az alkalmazkodás és az ellenállási képességek kérdésével, a klímaváltozást kísérő szélsőséges időjárási jelenségek ugyanis már itt vannak.

Ezek a kihívások Magyarországot is érinteni fogják, és egyelőre nem sok jelét látni annak, hogy az állam, illetve az önkormányzatok jól állnának a felkészülésben. Erről Szebeni Dávid, az Enrawell igazgatója beszélt a 444-nek. Szebeni a tanácsadócégében végzett munka mellett éveken át dolgozott a közszférában, többek között egy negyvenezres település városfejlesztési vezetője is volt, és az önkormányzati szektorban eltöltött tízéves tapasztalata alapján mesélt arról, hogy kevés helyen látni nyomát, hogy a klímaváltozásra való felkészülés szempont lenne a településvezetések munkájában.

Élhetetlen nyarak
Nincs persze egyetlen olyan forgatókönyv, amely alapján készülni lehetne a klímaváltozás következményeire. Eltérő előrejelzések vannak forgalomban, és ezek a lehetőségek hatalmas különbségeket jelenthetnek egy-egy régió várható sorsában. Miközben egyre több szó esik arról, hogy India egyes részei lakhatatlanná válhatnak az aszályok miatt, vagy arról, hogy a világ másik felén partmenti területeket kell majd hátrahagyniuk az ott élőknek, vannak olyan régiók, mint például Szibéria, amelyek most válhatnak majd igazán lakhatóvá.

Ez a szempont nemcsak a közös nemzetközi fellépést teszi nehezebbé és szükségszerű geopolitikai feszültségeket vetít előre, de Szebeni szerint felhívja a figyelmet arra is, hogy mennyire fontosak azok a hosszútávú előrejelző modellek, amelyek az egyes régiók várható időjárási viszonyait próbálják megjósolni.

Magyarországról is készültek ilyen előjelzések, és ezek szerint a következő száz év során az ország területének 35-40 százalékán, a déli, dél-keleti és keleti részeken a hőhullámos napok száma az évi negyvenet is meghaladhatja majd. Békéscsaba, Orosháza, Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét és Szolnok (sőt, egyes modellek szerint Debrecen és Nyíregyháza is) mind abba a zónába esik, ahol nyaranta sokkal melegebb lesz, és ezeken a hőhullámos a napokon a mai fogalmaink szerint szinte élhetetlen állapotok uralkodnak majd.

A felkészülésnek két szinten láthatnának neki az önkormányzatok Szebeni szerint: egyrészt az épített környezetet próbálhatnák ellenállóbbá és védettebbé tenni, másrészt pedig közösségi szinten, a lakosok alkalmazkodását és az együttműködésének kialakítását segíthetnék elő.

Amit egy város megtehet
Ha azt vesszük számba, hogy milyen szempontokat kéne újragondolni a településfejlesztésnél, sokszor eléggé magától értetődőnek tűnő dolgok merülnek fel. De közben mégis hiányzik az a stratégia, ami segítene összefogni és előremozdítani ezeket.

A klímaváltozás nemcsak egyre magasabb átlaghőmérsékletet, hanem egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeket is hoz magával. Ebből Magyarország is ízelítőt kapott idén nyáron: május végén például az országban több helyen is több csapadék esett néhány nap alatt, mint előtte hónapokig összesen. A hirtelen lezúduló rengeteg eső pedig sokszor valóságos árvizeket okoz a településeken: csak az elmúlt pár hétben láthattunk ilyen jeleneteket Komlóról és Nagyvisnyóról is.

És persze létezik a csapadéknak egy olyan mennyisége, mely fölött bármilyen vízgazdálkodási rendszer összeomlik, de Szebeni szerint Magyarországon elsősorban nem erről van szó, hanem évtizedek hanyag gazdálkodásáról. A szocializmus idején még központilag szabályozták a települések vízgazdálkodását, ez ugyanis nemcsak a városokon belüli szakaszokat jelenti, hanem a városhatáron kívül eső rendszereket is. A rendszerváltás után viszont a központi felügyelet összeomlott, a kilencvenes években pedig a forráshiányos vízgazdálkodási társulatok képtelenek voltak karbantartani a települések közötti vízelvezető rendszereket.

Volt, ahol belepte az egészet a sás, máshol hulladékot hordtak rá, és akadtak gazdák, akik egyszerűen beszántották az egészet. Emiatt pedig számos helyen egyszerűen nem tud hova elfolyni a víz: amikor olyan településekből látunk képeket, ahol magasan áll a víz az utcákon, az gyakran épp azért történik, mert a városon kívül nincs már meg az a terület, ahova elvezethetnék.

Szebeni szerint foglalkozni kellene a városokon belüli víztározás kérdésével is. Ma már a legmodernebb irodaházak minősítésénél szempont, hogy van-e lehetőség az esővíz gyűjtésére és felhasználására, de a települések esetében ez még alig kerül elő, legyen szó akár középületek építéséről, akár városon belüli záportározók kialakításáról. De tud olyan településről is, ahol nemhogy új tározót nem építettek, de még be is temették a régi szikkasztó tómedret.

A vízgazdálkodásban nagy szerep kéne jusson a helyiek együttműködésének is: Budapesten ez kevésbé látványos probléma, de számos településen nem létezik a városi vízrendszerbe bekötött vízelvezetés az utak alatt. Ilyenkor általában út menti árkok segítik elvezetni a csapadékot, de ezek állapota nagyon változó, ráadásul településszintű nyilvántartás sem készült sokáig ezekről. És gyakran előfordul, hogy egyszerűen betemették ezeket az árkokat, autóbeálló és parkolóhely lett belőlük. Mint Szebeni elmondta, ma már néhány helyen elkezdtek szigorúbban foglalkozni ezzel a kérdéssel, de így is nagyon komoly lemaradások va

nnak országszerte a vízelvezető rendszerek működésében.

Probléma az is, hogy a beruházások csapadékkezelő kapacitásának kiszámításakor van, hogy tízéves átlag vízhozamot, de van, hogy 50 vagy akár 100 éves vízhozamot vesznek figyelembe a tervezők. Ezek az átlagok pedig értelemszerűen lassan tartanak lépést a megváltozott időjárási jelenségekkel; Szebeni szerint újra kéne gondolni, hogy milyen körülményekre tervezünk. Még akkor is, ha ez a felvetés ma még sokszor ellenállásba ütközik: a nagyobb kapacitás építése ugyanis nagyobb költségeket is jelent.

Minden város tudjon sziget lenni
A szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribb felbukkanásával párhuzamosan nagyon fontossá válik az az elv, hogy vészhelyzet esetén a települések tudjanak szigetüzemmódban is működni, azaz az országos hálózatról leválva is tudják működtetni az alapvető szolgáltatásokat.

Amikor például egy súlyos, akár katasztrófa szintű esemény után kimarad az áramszolgáltatás, akkor a helyi energiaforrások a kórház mellett mondjuk a helyi vízművet és a szennyvíztelepet is el tudják látni. Ilyen rendszerek Szebeni Dávid szerint ma már egyáltalán nem megvalósíthatatlanok, de kevés kísérletet látni a létrehozásukra.

Pedig az elmúlt években egy állami program keretében, uniós forrásokból számos település mellett kezdtek felbukkanni napelemparkok, de a településeknek azon túl, hogy a park építéséhez szükséges területet eladták vagy bérbe adták, illetve adót szedtek utánuk, más hasznuk nem származott ezekből: az ott megtermelt áram ugyanis a legtöbbször az országos hálózatba megy, és abban az esetben sem lehetne róluk ellátni a város kritikus intézményeit, ha az országos hálózattal valami fatális hiba történik. Ahhoz képest, hogy a helyben megtermelt energia sokszor olcsóbb is tud lenni, vészhelyzetek esetén pedig működtetni lehetne vele a létfontosságú intézményeket, kevés településnek van saját energiatermelő parkja. (Újszilvásnak például van.)

Ösztönözni kellene a lakossági napelemes beruházásokat is. Szebeni Dávid szerint a családi beruházások úgy-ahogy elindultak Magyarországon, de nagy központi program nincs mellérendelve, csak uniós forrásból származó kedvező hitellehetőség. És ez még messze nem az a méret, ami országosan érdemi változást jelenthetne, ráadásul nehezen férnek hozzá a programhoz: nem véletlenül nem látni még a nagy társasházak és panelházak tetején tömegesen napelemeket, napkollektorokat.

Szebeni szerint az önkormányzatoknak jóval komolyabban kéne foglalkozniuk azzal a kérdéssel, hogy a település hogyan tud szigetüzemmódban is elműködni szükség esetén, és az energiatermelés megtervezése csak az első része lépése ennek. Szintén felmerülhetne kérdésként, hogy például milyen létfontosságú eszközök vannak, amelyeket helyben, 3D-nyomtatással és különféle precíziós gépekkel is elő lehetne állítani.

Az OMSZ és a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer honlapján jelenleg is elérhetők olyan térképek, amelyek azt mutatják, az ország egyes részeiben hogyan alakul majd a klíma a következő évtizedekben. Ezeket az előrejelzéseket figyelembe kellene venniük a várostervezőknek is: például hogy a közintézmények nyáron mennyire megközelíthetők vagy van-e a közelükben árnyékos parkoló.

Az egyre gyakoribbnak jósolt hőhullámos napok különösen megviselhetik az idős és beteg embereket, és a kórházak, bevásárlóközpontok és egyéb intézmények közelében csak olyan parkolókat látni, melyek döntő többsége egy óriási, lebetonozott felület, pár apró fával díszítve.

A gyakoribb és hosszabban tartó hőségre való felkészülés fontos eleme lehetne a fontos intézmények megfelelő klimatizálása: a közelmúltban például a budai Kútvölgyi kórházban műtét közben lett rosszul a hőség miatt egy alkalmazott, de Szebeni Dávid nemrég a saját szemével látta, ahogy egy budapesti centrumkórházban a frissen műtött betegek feküdtek a 32 fokos szobában, ahol szellőztetve próbálták meg enyhíteni a hőséget, kitéve a betegeket a szúnyogoknak, ennek pedig akár járványügyi kockázatai is lehetnek. Mint fogalmazott, „biztosan nem így néz ki a klímaváltozásra való sikeres felkészülés”.

Emellett a középületek tervezésénél nemcsak a melegre kell jobban felkészülni, de figyelembe kéne venni azt is, hogy egy ilyen épület hogyan kínálhat könnyen elérhető menedéket mondjuk egy extrém jégeső ellen. További nagyon fontos, nemcsak önkormányzati, de állami feladat a közlekedési útvonalak sérülékenységének feltárása.

Találjuk ki, mit akarunk
Az infrastrukturális szempontok újragondolása azonban a felkészülésnek csupán az egyik oldala: sok múlik az alulról szerveződő együttműködéseken és az egyéni ismeretek meglétén is. Szebeni a beszélgetés során többször is említette Jem Bendell mára világhírűvé lett esszéjét, amely a mélyalkalmazkodásról szól (és amivel mi is részletesen foglalkoztunk). Ebben a megközelítésben óriási szerep jut a helyi közösségeknek: fel kell tudnunk készülni olyan helyzetekre, amikor egy katasztrófa után hirtelen a közelünkben élőkre, a szomszédjainkra leszünk utalva.

Szebeni szerint az emberek többsége számára már ennek az élethelyzetnek az elképzelése is hatalmas kihívás, sokan vagyunk, akik nem is ismerjük a környékünkön élő embereket. Ennek az állapotnak a megváltoztatásához nagy szükség lenne a helyi vezetők munkájára is, de az ezzel kapcsolatos felkészülés Magyarországon gyakorlatilag sehol sem tart.

Pedig mint Szebeni elmondta, még uniós forrás is lenne rá: kiírtak egy KEHOP-os pályázatot önkormányzatoknak 3,19 milliárd forintos keretösszeggel, ami egy klímaadaptációs stratégia összerakását, illetve a lakossági felkészülést és szemléletformálást hivatott segíteni, és épp nemrég, több mint egy évvel a kiírása után hirdettek eredményeket.

A magyar önkormányzatok munkáját segíthetné az is, hogy ismernék más európai városok ötleteit, gyakorlatait. Létezik több oldal is, ahol folyamatosan gyűjtik a máshol kipróbált ötleteket. A magyar önkormányzatok munkáját közelebbről ismerő Szebeni szerint viszont a legtöbb hazai településen nem foglalkoznak ilyesmivel, nincs idő és pénz hosszútávú tervekkel foglalkozni.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Hírhez tartozó kép:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak
Figyelmezteti ügyfeleit a Raiffeisen
Óriási káosz a NAT-körül: a kormány még nem döntött
Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz
Emberrel a szélvédőjébe szorulva menekült a gázolás után egy autós Budapesten
Budapest kellős közepén égett porrá a Porsche
Kórház botrány: Három éve kivették Adrienn petevezetékét, ám nem közölték vele
Karácsony: lezárják a pesti rakpartot, de óriási változások lesznek a fővárosi egészségügyben is
Képzés helyett pénzt követel a gyöngyöspatai roma önkormányzat
Semjén: A Vatikán is arra kérte a KDNP-t, hogy maradjon a Néppártban
Titkos információ: ki vette meg kikiáltási áron a Hollóházi Porcelángyárat
Bűncselekmény hiányában elutasította a Kövér László elleni feljelentést az Ügyészség.
Simonka szerint az igazát bizonyítja, hogy négyen vallottak ellene a bíróságon
Kásler másodjára is beígérte a pluszpénzt az orvosoknak
7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés az önkormányzatot
Hivatalos a kórház csőd, közben Orbán a falakat festeti
Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál
Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t
Orbán: Nyolcszor öltek meg, nyolcszor támadtam fel
A konzervatív frakció tárt karokkal várja a Fideszt
Óriási botrány: a fővárosi sportpálya gondnoka túlságosan szerette a kisfiúkat
A rendőrség a lakosság segítségét kéri: gyalog érkezett, biciklivel távozott a képen látható férfi
Rendőrségi közlemény: három embercsempészt és tizenhárom migránst fogtak el a rendőrök egy órán belül
Megszavazta az EP az állásfoglalást Magyarország ügyében
Újabb pénzintézetben volt Bombariadó
Idióták: Helikopterből dobtak disznót egy üzletember villájára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Háromszor akkorát drágultak a magyar albérletek, mint az EU-átlag
Íme az első élő robotok, amelyek önmagukat gyógyítják
Lószolárium félmillióért: lezárták a fideszes képviselőnek kínos nyomozást
Orbán létrehozta a Védelmi beszerzési ügynökséget és egykori tanácsadója felügyeli
Össze akarják vonni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat a Péterfyvel?
Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt a Czeglédy-perből
Sikerült létrehozni a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb embrióját
Iskolai horror: egy 10 éves osztálytársa szúrta meg a kislányt
Jöhetnek az online fekete dobozos utasszállítók
Meglepő helyzetben kapták lencsevégre Friderikusz Sándort
Kisfia is gyászolja az Angyalföldön agyonvert nőt
Schobert Norbi Gesztesi Károly féltve őrzött titkáról vallott
Stahl máig neheztel Pálffyra
Hétvégétől már havazhat is
Orbán: Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból
Orbán Viktor: elárultak bennünket
Simonka: Ha úgy gondolják a választók, hogy szükség van egy igazi, harcos képviselőre, akkor állok rendelkezésükre
Sokként érte a kormánytagokat - Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről
Orbán óriási pofont kapott az EU-tól: megszavazták, romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon
Hivatalos: felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket Magyarország ellen
Hivatalos: nyomoznak a magyarországi egészségügyi kartell ügyében
Majdnem ki kellett adni a kényes adatokat, de a Kúria megmentette a belügyet
Közel 40 kilométeres olajfoltot észleltek a Dunán Bécsnél
Kirúgták a biztonsági őrt, aki megruházott egy taxist Ferihegyen
Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten
Ausztrál bozóttűz: végre szakad az eső
Az államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását
Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb
Nem akar a vasúttársaság több olyan esetet, hogy a vonat nem megy tovább, mert lejár a mozdonyvezető munkaideje
Bemutatta a kormány a Magyarország klíma- és energiapolitikáját 2030-ig meghatározó stratégiáját
Ő a Karinthy Színpad új művészeti vezetője
Kanada nem kér Meghanból és Harryből
Tűzvész Budapesten: mentik az embereket, terjednek a lángok a IX. kerületben
Így szüntetné meg a hálapénzeket a Magyar Orvosi Kamara
Három éve kilőtt egy őzbakot, de nem fizette ki a sze*x*botrányba belebukott Borkai Zsolt
Tehetetlenek a gyermekotthonok dolgozói a gyerekek közötti erőszakkal szemben
Megszavazták: folytatódik az eljárás Magyarország ellen
Orbán: egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül
Természetben kárpótolnák a gyöngyöspatai romákat Orbánék
Majomhangot utánozva gyalázták a Siófok színes bőrű játékosát
Ez a szibériai cica kapott négy titániummancsot
Primitív, bunkó, felháborító - Megbüntette a Médiatanács az M1 híradóját
David Attenborough: A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk
Egy brazil bíróság lezáratta az összes stadiont
Novák Katalin: Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér
A BMW 493 százalékkal növelte 7 üléses modelljének eladásait a nagycsaládosok támogatása miatt
Határrendészeti rendőrségi összefoglaló: 24 óra alatt ötvenegy migránst fogtak el
Egy magyar nő azt állítja, azért költözött haza Kanadából, mert ott az óvodásokat nemváltó hormonkezelésre viszik a szüleik háta mögött
Négy gyermek meghalt egy lakástűzben Temesváron
Négy-öt éven belül lecserélik a MÁV kocsiparkjait
Nagy Feró: Kiegyeztem a halállal
Hónapokon át bántalmazta a kislányát egy apa - stresszes volt a gyereknevelés
Németh Sándor kimondta, kinek a keze van Gesztesi Károly halálában
Bevallotta a fideszes tanár úr, hogy elsikkasztotta a gyerekek pénzét
Idén is kifizeti az állam a 20 év alatti fiatalok KRESZ-vizsgáját
Deutsch: Magyarországon nincs bajban a jogállam
Gyöngyöspata: Folyton beszólnak, várják már a büdös romák a pénzt
Borkai gyanús vadászatától hangos a magyar sajtó
Tűzoltók mentették ki az autóba rekedt kisgyermeket
Hét órára rabosították egy rokkantkártya miatt ráadásul ártatlanul
Hét hónapos fiával vizsgázott egy hallgató az ELTE-n
Veretlenül középdöntős a magyar férfi kézilabda-válogatott
Hiába ígérte Kásler, nem kapták meg a támogatást az orvosok
Ismét győzött a magyar női vízilabda-válogatott
Simonka több mint 100 tanú meghallgatását szeretné előterjeszteni
Először neveztek ki nőt vatikáni vezető pozícióba
Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok
Tengerből van bőven - Hat hektárral megnövelik Monaco területét
Elítélték a diákok pénzét elsikkasztó fideszes tanár urat
Putyin hatalma: elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt
Donáth: a magyar kormány 10 éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot
Az M7-esen utazol? Akkor ezt tudnod kell
Ismét balesetet szenvedett Rékasi Károly
Árva és rászoruló diákokat szállásol el otthonában a volt egyetemi tanár
Óriási problémát jelent hogy az árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Luxus börtönbe tölti büntetését a volt Fideszes képviselő: választható menü és szabad mozgás
Újra Gesztesi Károly sírjánál trombitált Lajcsi
Így várja haza a börtönből testvére és volt kedvese a skálás gyilkost
Az orvos már repülőre sem engedte fel a Neoton énekesét
Órákig mindenki elsétált a XIII. kerületben halálra vert nő mellett
Exatlon botrány: ezért kellett azonnal kórházba szállítani Csollány Szilvesztert
Egy magyar lányt drogozott be, rabolt el, majd vitt Svájcba rabszolgának egy férfi
A magyar kormány minden szükséges lépést megtesz, hogy a magyar határkerítést megvédje
Cseh–magyar kormányzati polip tette rá a kezét az uniós pénzekre
Egy hír miatt indított vizsgálatot a GVH
Kiakadt az új Nat tervezetén a Nemzeti Pedagógus Kar
640 ezret kap a gyógyfürdőtől a harkányi fideszes polgármester
Január végétől Göncz Árpád nevét viseli az Árpád híd metróállomás
Nem sok jót hozott a Fidesznek a hetes cikkről szóló EP-vita
Három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok felmondják az önkéntes túlmunkára kötött szerződéseket
Tovább dagad Palkovics minisztériuma
Remek hírek érkeztek az SMA-s Dani állapotáról
Egy rendőr szerint már régen megpecsételődött az évekkel ezelőtt eltűnt kislány sorsa
Ez lesz az új neve az Árpád városközpont megállónak
Riasztást adtak ki az egész országra
A tavalyi árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Lebontják a hírhedt bádogkarámot a Liszt Ferenc repülőtéren
Böröcz László: Soros-hálózat + Gyöngyöspata = Hatalom
Már a sztratoszférát is elérte az ausztál tüzek füstje
Helsinki: Ahol a jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik
Simonka bizakodó: Rengeteg olyan tanú nem lett meghallgatva, aki a mi igazunkat támasztja alá
Ellenőrizetlenül elfolynak az uniós pénzek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva