thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.15
THE POST
           
15
Lezavarják a repülőről a Kanadába repülő romákat!
Ez is érdekelhet:
Borkait nem érdeklik a kritikák: Akövetkező öt évben Győr polgármestereként fogok tevékenykedni
Második napja ünnepli a mindent elsöprő győzelmet a Fidesz sajtó
Szijjártó az egész ország nevében támogatja a szíriai offenzívát
Már az ENSZ és az Európai Tanács asztalán vannak azok a dokumentumok, amelyek azt igazolhatják, hogy áprilisban ismét törvénytelenül tagadták meg egy magyar családtól, hogy Kanadába repülhessen. Elégtételért küzdenek, miközben az ombudsmani hivatal szerint más városokban is történtek jogsértésgyanús esetek, amikor utasokat azért nem engedhettek fel egy repülőre, mert cigányok.

A mai napig előfordulnak olyan esetek, hogy Kanadába utazni vágyó, a szükséges dokumentumokkal és engedélyekkel rendelkező magyarok nem szállhatnak fel a repülőre, mert a becsekkolás előtt egy személy mindenféléről kifaggatja őket, majd rövid telefonos egyeztetés után azt közli velük, hogy nem mehetnek. Korábban több ilyen esetről írt a hvg.hu is, idén pedig az RTL Klub számolt be egy ugyanilyen ügyről.

„Úgy éreztem magam, mint aki lebukott”

„Olyan, mintha vennél egy villamosjegyet, majd, amikor felszállnál, lelöknének róla" - mondja a hvg.hu-nak Kiss Attila, aki feleségével, Andreával utazott volna közvetlen járattal Torontóba április 2-án. Megvolt a repülőjegyük oda-vissza, megvolt a beutazási engedélyük, érvényes útlevél, nem gondolták, hogy baj lesz, annál is inkább, mert Andrea 2017-ben már egyszer kilátogatott húgához. Most is oda indultak, hogy segítsenek neki a műtétje után, de már Budapesten elakadtak.

Egy rutinellenőrzés után a becsekkolás felé indultak, amikor utánuk szaladt egy ügyintéző, hogy feltegyen nekik pár kérdést: van-e elég pénzük, hol dolgozik Andrea húga, miért mennek két hónapra, miért visznek ilyen kis csomagot. Az ügyintéző aztán elvette az irataikat, lefolytatott egy beszélgetést a kanadai hatóságokkal, majd közölte, Kissék nem utazhatnak. Igényelhetnek vízumot, tehetnek panaszt a kanadai bevándorlási hivatal oldalán, de nem utazhatnak, mert vendéglátójuknak nincs rendben a státusza. Hamarosan jött is az email, hogy Kanada érvénytelenítette a beutazási engedélyüket. Kissék azt mondják, az átlagos magyar munkavállaló életét élik, nem szándékoznak kivándorolni, így nem is értették, miért nem szállhattak a gépre. Mindeközben a többi utas zavartalanul szállhatott fel a járatra, ők is oda-odapillantottak a két félreállított magyarra.

A beszélgetés egy részét Attila rögzítette, az utolsó másodperceket a felesége a telefonja kamerájával is. Ezek a felvételek most bizonyítékként szolgálnak egy megindult eljárásban.

A jogvédő szerint ez diszkrimináció

Az ombudsmani hivatal szerint jogtalan ez az eljárás, mert a magát amúgy nem azonosító ügyintézőnek csak szigorúan ahhoz lett volna joga, hogy a repülés biztonságát érintő kérdéseket tegyen fel, és kérdéses, milyen információkat adott a kanadaiaknak. Vitatható az is: ők ezek alapján hogyan vonták vissza a beutazási engedélyt - erről Lukács Gábor, Kanadában élő légiutas-jogvédő beszélt a hvg.hu-nak. Lukács több ilyen ügyben is a bírósághoz fordult, mert szerinte a kanadai kormány diszkriminál. Az egyik ilyen bírósági ügy Kisséké: ebben Lukács azt szeretné elérni, hogy a bíróság állítsa vissza a beutazási engedélyt, és kártalanítsa a megalázott utasokat.

A többi eljárás 2015-ös ügyekre vonatkozik. Ezekben Lukács olyan dokumentumok szeretne megkapni, amelyekből szerinte kiderül, mi alapján nem engedték be a magyarokat, illetve amelyekből kiderül, hogy a hatóságok mivel indokolták a döntést. Az állam azonban bizonyos iratokat csak titkosítva akar a bíróságnak átadni. Lukács ezt azzal magyarázza: Kissék és a többiek megkülönböztetése rasszizmus, és azért nem utazhattak, mert romák. Kissék is azt látták, hogy egyedüli romaként csak őket állították félre a torontói járatnál.

Az, hogy az eljárással bajok vannak, nem csak ő állítja, hanem a Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségiek jogának védelmét ellátó ombudsmanhelyettes is. Ő még 2016-ban adott ki elvi állásfoglalást. 2016-ig 50-60 embert érintő ilyen ügy történt nemcsak Budapesten, más reptereken is (de ezek csak azok az esetek, amelyekről a hivatal tud).

A botrányt kavaró intézkedések háttere, hogy a kanadai határőrizeti szerv (Canadian Border Services Agency, CBSA) visszafordítja azokat az utasokat, akik a megfelelő dokumentumok híján akarnának beutazni Kanadába. Illetve azok a légitársaságok, akik ilyen személyeket szállítanak, büntetést kapnak – legalább is ezt állítják, de Lukács szerint ez nem igaz, az általa bemutatott jogszabály arról szól, nem kell büntetést fizetni a cégeknek, ha nem vízummentes országból érkezik utas, akit Kanada mégsem enged a földjére.

A cégek ezt az ellenőrzést még felszállás előtt végzik el, rendszerint a Budapest Airport Zrt. leányvállalataként működő BUD Security Kft. munkatársaival, akikkel szerződést kötnek. De a megfelelő dokumentumok megléte mellett azt is megpróbá

lják megtudni, hogy a leendő utas nem letelepedési vagy munkavállalási szándékkal próbál-e kimenni. Ha felébred a gyanú, akkor egyeztet a CBSA emberével telefonon, majd meghozza a döntést – az ombudsmani állásfoglalás szerint egyértelműen mindig a légitársaság határoz.

Ez azonban problematikus eljárás, ugyanis a kanadai jogszabályok csak a dokumentumok hitelességének ellenőrzését tennék lehetővé, írja Szalayné. A „gyanús” utasok kikérdezésének alapja felveti a diszkrimináció gyanúját.

Ezt erősíti meg a kanadai hatóság is a hvg.hu-nak. Nem tudhatjuk, mi állhatott ezen elutasítások mögött, írja lapunk érdeklődésére a kanadai Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szóvivője, de kiemeli, Kanada senkit nem diszkriminál származás vagy etnikai hovatartozás alapján. A légitársaságok ügyintézői visszautasíthatják a Kanadába utazást számos ok miatt - biztonsági, egészségügyi kifogások, illetve a megfelelő utazási dokumentumok hiányára hivatkozhatnak.

A szóvivő röviden ismerteti válaszában a Kanadában tartózkodás különböző formáihoz szükséges iratokat attól függően, kell-e vízum vagy nem a származási országból. Maximum hat hónap tartózkodásra - nyaralás, család- vagy baráti látogatás, üzleti út - az elektronikus utazási felhatalmazás (Electronic Travel Authorization, eTA), magyarul beutazási engedély kell. Kisséknek ezen az alapon nem lehetett volna megtiltani a beutazást: megvolt az eTA, két hónapra mentek volna, megvolt az útlevelük, nem jelentenek biztonsági kockázatot, és családlátogatás volt a cél.

A BUD Security Kft.-nak a 2015-ös ügyekben leginkább érintett Air Transat légitársasággal kötött szerződésében olyan pont olvasható az ellenőrzésekről, amelyeknek nincs se magyar, sem EU-s hivatkozási pontja, azaz törvénytelen, emelte ki az ombudsmani állásfoglalás. A többi körülménnyel együtt ez a napi gyakorlat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren sérti az ombudsman-helyettes elvi állásfoglalása szerint

- a tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogot (mert az érintett utasok nem tudták, ki, miért, mi célból faggatja őket, a vizsgálat eredményéről nem kaptak semmilyen dokumentumot, a verdikt elhangzása után nem tudták meg, melyek a lehetséges jogorvoslati fórumok)

- és megsérti a mozgásszabadság jogával élni kívánó személyek emberi méltóságát.

„Tekintettel arra, hogy e gyakorlat a rendelkezésemre álló információk alapján jelentős arányban érintette a roma személyeket, illetve családokat, így az ellenőrzés az egyenlő bánásmód követelményét sértő módon valósult meg” - olvasható a konklúzió.

A Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes által vizsgált eljárást folytató légitársaság az állásfoglalás kiadását követően beszüntette magyarországi működését, így a hazai panaszok száma jelentősen csökkent - válaszolta a hvg.hu érdeklődésére az ombudsmani hivatal. Az ombudsmanok európai hálózata révén azonban az ombudsmanhelyettes értesült arról, hogy hasonló gyakorlatot észleltek Prága, Pozsony, Varsó, Bécs és Párizs repülőterein is, elsősorban roma személyekkel szemben.

Az ombudsmanhelyettes állásfoglalásának megállapításait és megoldási javaslatait megosztotta a társszervekkel, valamint jelzéssel élt az Európa Tanács és az ENSZ illetékes szakértői testületei irányába. A hazai gyakorlatot a nemzetiségi ombudsmanhelyettes folyamatosan figyelemmel kíséri és konkrét panasz vagy generális visszásság esetén haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket, zárul a válasz.

„Mondják ki, hogy hibáztak!”

Kisséket az is bántja, hogy szabad emberként épp a hazájukból nem tudnak elutazni, hogy egy magyar ügyintéző mondja ki, nem repülhetnek. Az erkölcsi kár és trauma mellett anyagi is érte Kisséket: a 340 ezer forintos jegyük odalett, 16 ezer forintot ajánlott fel nekik a Lufthansa kártérítésként.

A diszkriminatív eljárásról szóló állásfoglalásában az ombudsman-helyettes arról is ír, a kártalanítással is bajok vannak, mivel nincsenek olyan dokumentumok a döntésekről, amelyekre hivatkozni lehetne.

"Sokan kérdezték, miért csináljuk ezt, miért nem adjuk be újra a kérelmet, utazunk el más városból? Nem erről van szó, nem is a pénzről van szó, bár nyilván jól jönne a kártérítés. Nekünk is van büszkeségünk, érzéseink. Elégtételre van szükségünk, mondják ki, hibáztunk, kérjenek elnézést" - mondja Kiss Attila a hvg.hu-nak.

Lukács Gábor azt tanácsolja, akit az úti célján és a tartózkodása időtartamán túl kérdeznek légitársaságok, tagadja meg a válaszadást. Ilyen kérdéseket csak a kanadai határőrizeti szerveknek szabad feltenni. Ha pedig hasonló eset történik vele, videózzon, rögzítse az incidenst, hogy legyen bizonyíték a kezében.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással, a gazdi elköltözött Őt nem vitte, otthon kell neki!
Ha a Borkai ügy nagy port kavart, akkor az újabb botrány sokaknál kiveri a biztosítékot
Teljesen megsemmisült a vonattal ütköző személyautó Nagymarosnál
Hírhez tartozó kép:
Segíts egy megosztással, a gazdi elköltözött Őt nem vitte, otthon kell neki!
Ha a Borkai ügy nagy port kavart, akkor az újabb botrány sokaknál kiveri a biztosítékot
Ha a Borkai ügy nagy port kavart, akkor az újabb botrány sokaknál kiveri a biztosítékot
Teljesen megsemmisült a vonattal ütköző személyautó Nagymarosnál
Borkait nem érdeklik a kritikák: Akövetkező öt évben Győr polgármestereként fogok tevékenykedni
Második napja ünnepli a mindent elsöprő győzelmet a Fidesz sajtó
Szijjártó az egész ország nevében támogatja a szíriai offenzívát
Szijjártó: A szíriai offenzíva magyar nemzeti érdek
Eddig nem látott videót tett közzé a rendőrség a Hableány balesetéről
Mindenki kiakadt, amiért Maróth Bakuba utazott Orbánnal
Kósa: a NER-nek még nincs vége
60 éves Rudolf Péter - fél a kudarctól ezért robotol
Az anyát vették őrizetbe, a két újszülött csecsemő halálával kapcsolatban
Most, hogy a Fidesz kidobta, Borkai Zsoltnak azonnal távoznia kellene a város éléről
Bajtársiasság: okosan kiszállt Orbán a Borkai ügyből
Részegen esett be egy ház udvarára siklóernyővel egy magyar férfi
Szabadlábon védekezik a balotaszállási nő, kérdéses a büntetés mértéke
600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát
Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába
Lakner: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal
Nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban
Hisztiznek a bukott Fideszes politikusok: rácsapták az ajtót az új polgármesterre
Borkai beszaladt, beszélt 2 percet majd elszaladt
Borkai az újságírók előtt jelentette be: kilép a Fideszből
Győriek szólaltak meg a Borkai üggyel kapcsolatban: egy ország utál minket
Hivatalos: Média információk alapján nem hajlandó nyomozni az ügyészség a Borkai ügyben
Fidesz dominó – Mészáros és Orbán nagy bajban vannak
Újabb motoros vesztette életét! - hiába várják haza
Szomorú nap a győri fideszeseknek: fideszes polgármesterre szavaztak, de mégsem
Elhittem, hogy egy senki, erre ma ő a polgármester helyettem
Mihez kezdenek a padlóra küldött Fideszes polgármesterek?
Megszólalt Borkaiék bulijának egyik női résztvevője
Nem nyugszik az elhunyt csányi kislány apja: rombolják le a játszóteret!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Hollik: demokráciában élünk, mert Borkai polgármester marad
Magyar Nemzet: Budapesten több lett a fideszes, kevesebb az ellenzéki
Veszített a alpolgármester, aki a haverjaival ugrálva azt üzente az ellenzéknek: Egyszerűen senkik vagytok, hejj, hejj
A kapcsolatuk további fejlesztéséről is tárgyal Orbán és Erdogan
Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot
Félmillióra büntette a Coca-Colát a kormányhivatal
Felkapcsolták a Puskás Aréna lámpáit, azonnal elment az áram mindenhol a környéken
Valóságshow-sztár is ott lehetett Borkai adriai buliján
Fotósok buktatták le Tiborczot - Polat és az Orbán család üzleteitől hangos a külföldi sajtó
Felfedte kilétét a Borkairól szivárogtató férfi
Szijjártó az uniós miniszterek helyett a Türk Tanács csúcstalálkozóját választotta
Rezeda: Borkai és a Fidesz együtt köpi arcon a győrieket
Orbán bosszúja: nyíltan megfenyegette a magyarokat
10,5 millió forintba kerül egy klónozott cica, de a menhelyek tele vannak igazi cicákkal!
Szerb hatóság: megtalálták az egyik nőt Borkai partijáról
Matolcsy megnevezte Magyarország szégyenfoltjait
Orbánhoz jön Erdogán baráti látogatásra - szégyent hoz hazánkra a találkozó
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Egymásnak engedték a vonatokat Zalaegerszegen
Fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt kell megismételni a szavazást!
Budapestre hívatták Borkai Zsoltot - végleg padlóra küldik
Puzsér ígéri, nemsokára visszatér
Hivatalos: Borkai Zsolt holnap bejelenti, hogy kilép a Fideszből
Puzsér: nem akarok a politikából élni visszatérek a kulturális térbe
Botrány Győrben: egyre többen követelnek újraszámlálást
Bródy János dalban értékelte a választást - Lesz még egyszer szép a világ...
Botrány: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Tóth József győzelménél nem volt nagyobb az országban
Újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben az ellenzék
Brutáltrélert kapcsolt le a rendőrség
Vádat emeltek egy vasutas ellen: egymással szemben indított el két vonatot
Mindenki azt találgatja, hogy miért utazott ilyen hirtelen Orbán Azerbajdzsánba
Káosz: Nem működik az OTP rendszere
Karácsony padlóra küldi Orbánt: nyilvánosságra hozzuk az elmúlt öt év szerződéseit
Rosszabb a helyzet mint Orbán gondolta: kezd összeomlani a sikerpropaganda
Megalázták Lázárt: Hódmezővásárhelyen zeng a Hol vagy Jani?
Orbán bosszút forral: korlátozni akarják az önkormányzatok jogkörét
Ferenc Pápa – Orbánék milliárdokat költenek, hogy pokolra jussanak
31 millió forint lenyúlásával vádolják a frissen megválasztott polgármestert
Hol rontotta el a nagy reményű Berki?
A voksturisták falujában fölényesen győzött a Fidesz-KDNP
Borkai a visszalépett jobbikosok körzeteiben tarolt
Kiakadt egy Fideszes politikus: nagyon durva dolgot üzent Karácsonynak
Ahová Orbán elment, ott bukott a Fidesz
Durván beszóltak Orbánnak: Látjátok, feleim, mégsem ti vagytok a nemzet
Megindult a büntetőeljárás a Borkai-ügyben!
Nem várt baj: nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége
Kósa és a TV2 megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát
Csúnya bukás: milliárdokat bukott a választás után Mészáros Lőrinc
Orbán: nem felejtjük el, István, hogy neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van
A Fideszből kizárják, mégis polgármester maradhat Borkai
Horvátország: a rendőrség megkezdte Borkai ellen a vizsgálatot
Durván zuhannak Mészáros részvényei: 13 milliárdot bukott egyetlen nap alatt
Deutsch Tamás győzelemről beszél
Orbán ítél: most eldől Borkai sorsa
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
Hivatalosan is háború van: a szíriai hadsereget a határhoz vezénylik
Óriási baki: a fideszes Lokálnál, még nagyon Tarlósra hangol a hétfői szám
A Fidesz lapok Borkai Zsoltot okolják Tarlós bukása miatt
Kósa szerint a külföldiek szavazatai miatt nyert Karácsony
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Orbán: Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz
Orbán: tudomásul vesszük ami Budapesten történt, az országos többségi győzelmet köszönjük
Orbán: 50% felett végeztünk, de ezt már megszokhattuk
Orbán bejelentése: Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Győrben Borkai vezet: - mutatjuk a megyeszékhelyek jelenlegi eredményeit
Dunaújvárosban mind a tíz választókerületben tarolt az ellenzék
Miskolcon és Hódmezővásárhelyen elbukott a Fidesz
Egy ország üzeni Orbánnak: ciki lett a Fidesz
Kósa: Minden választóval szövetséget kívánunk kötni, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva