thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.19
THE POST
           
19
Lezavarják a repülőről a Kanadába repülő romákat!
Ez is érdekelhet:
Magyar tenyésztők segítségével csempésznek kölyökkutyákat Angliába!
Autópálya-lehajtót építenek Mészáros Lőrinc üzeméhez!
Bevándorlási különadót szavazott meg a parlament!
Már az ENSZ és az Európai Tanács asztalán vannak azok a dokumentumok, amelyek azt igazolhatják, hogy áprilisban ismét törvénytelenül tagadták meg egy magyar családtól, hogy Kanadába repülhessen. Elégtételért küzdenek, miközben az ombudsmani hivatal szerint más városokban is történtek jogsértésgyanús esetek, amikor utasokat azért nem engedhettek fel egy repülőre, mert cigányok.

A mai napig előfordulnak olyan esetek, hogy Kanadába utazni vágyó, a szükséges dokumentumokkal és engedélyekkel rendelkező magyarok nem szállhatnak fel a repülőre, mert a becsekkolás előtt egy személy mindenféléről kifaggatja őket, majd rövid telefonos egyeztetés után azt közli velük, hogy nem mehetnek. Korábban több ilyen esetről írt a hvg.hu is, idén pedig az RTL Klub számolt be egy ugyanilyen ügyről.

„Úgy éreztem magam, mint aki lebukott”

„Olyan, mintha vennél egy villamosjegyet, majd, amikor felszállnál, lelöknének róla" - mondja a hvg.hu-nak Kiss Attila, aki feleségével, Andreával utazott volna közvetlen járattal Torontóba április 2-án. Megvolt a repülőjegyük oda-vissza, megvolt a beutazási engedélyük, érvényes útlevél, nem gondolták, hogy baj lesz, annál is inkább, mert Andrea 2017-ben már egyszer kilátogatott húgához. Most is oda indultak, hogy segítsenek neki a műtétje után, de már Budapesten elakadtak.

Egy rutinellenőrzés után a becsekkolás felé indultak, amikor utánuk szaladt egy ügyintéző, hogy feltegyen nekik pár kérdést: van-e elég pénzük, hol dolgozik Andrea húga, miért mennek két hónapra, miért visznek ilyen kis csomagot. Az ügyintéző aztán elvette az irataikat, lefolytatott egy beszélgetést a kanadai hatóságokkal, majd közölte, Kissék nem utazhatnak. Igényelhetnek vízumot, tehetnek panaszt a kanadai bevándorlási hivatal oldalán, de nem utazhatnak, mert vendéglátójuknak nincs rendben a státusza. Hamarosan jött is az email, hogy Kanada érvénytelenítette a beutazási engedélyüket. Kissék azt mondják, az átlagos magyar munkavállaló életét élik, nem szándékoznak kivándorolni, így nem is értették, miért nem szállhattak a gépre. Mindeközben a többi utas zavartalanul szállhatott fel a járatra, ők is oda-odapillantottak a két félreállított magyarra.

A beszélgetés egy részét Attila rögzítette, az utolsó másodperceket a felesége a telefonja kamerájával is. Ezek a felvételek most bizonyítékként szolgálnak egy megindult eljárásban.

A jogvédő szerint ez diszkrimináció

Az ombudsmani hivatal szerint jogtalan ez az eljárás, mert a magát amúgy nem azonosító ügyintézőnek csak szigorúan ahhoz lett volna joga, hogy a repülés biztonságát érintő kérdéseket tegyen fel, és kérdéses, milyen információkat adott a kanadaiaknak. Vitatható az is: ők ezek alapján hogyan vonták vissza a beutazási engedélyt - erről Lukács Gábor, Kanadában élő légiutas-jogvédő beszélt a hvg.hu-nak. Lukács több ilyen ügyben is a bírósághoz fordult, mert szerinte a kanadai kormány diszkriminál. Az egyik ilyen bírósági ügy Kisséké: ebben Lukács azt szeretné elérni, hogy a bíróság állítsa vissza a beutazási engedélyt, és kártalanítsa a megalázott utasokat.

A többi eljárás 2015-ös ügyekre vonatkozik. Ezekben Lukács olyan dokumentumok szeretne megkapni, amelyekből szerinte kiderül, mi alapján nem engedték be a magyarokat, illetve amelyekből kiderül, hogy a hatóságok mivel indokolták a döntést. Az állam azonban bizonyos iratokat csak titkosítva akar a bíróságnak átadni. Lukács ezt azzal magyarázza: Kissék és a többiek megkülönböztetése rasszizmus, és azért nem utazhattak, mert romák. Kissék is azt látták, hogy egyedüli romaként csak őket állították félre a torontói járatnál.

Az, hogy az eljárással bajok vannak, nem csak ő állítja, hanem a Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségiek jogának védelmét ellátó ombudsmanhelyettes is. Ő még 2016-ban adott ki elvi állásfoglalást. 2016-ig 50-60 embert érintő ilyen ügy történt nemcsak Budapesten, más reptereken is (de ezek csak azok az esetek, amelyekről a hivatal tud).

A botrányt kavaró intézkedések háttere, hogy a kanadai határőrizeti szerv (Canadian Border Services Agency, CBSA) visszafordítja azokat az utasokat, akik a megfelelő dokumentumok híján akarnának beutazni Kanadába. Illetve azok a légitársaságok, akik ilyen személyeket szállítanak, büntetést kapnak – legalább is ezt állítják, de Lukács szerint ez nem igaz, az általa bemutatott jogszabály arról szól, nem kell büntetést fizetni a cégeknek, ha nem vízummentes országból érkezik utas, akit Kanada mégsem enged a földjére.

A cégek ezt az ellenőrzést még felszállás előtt végzik el, rendszerint a Budapest Airport Zrt. leányvállalataként működő BUD Security Kft. munkatársaival, akikkel szerződést kötnek. De a megfelelő dokumentumok megléte mellett azt is megpróbá

lják megtudni, hogy a leendő utas nem letelepedési vagy munkavállalási szándékkal próbál-e kimenni. Ha felébred a gyanú, akkor egyeztet a CBSA emberével telefonon, majd meghozza a döntést – az ombudsmani állásfoglalás szerint egyértelműen mindig a légitársaság határoz.

Ez azonban problematikus eljárás, ugyanis a kanadai jogszabályok csak a dokumentumok hitelességének ellenőrzését tennék lehetővé, írja Szalayné. A „gyanús” utasok kikérdezésének alapja felveti a diszkrimináció gyanúját.

Ezt erősíti meg a kanadai hatóság is a hvg.hu-nak. Nem tudhatjuk, mi állhatott ezen elutasítások mögött, írja lapunk érdeklődésére a kanadai Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szóvivője, de kiemeli, Kanada senkit nem diszkriminál származás vagy etnikai hovatartozás alapján. A légitársaságok ügyintézői visszautasíthatják a Kanadába utazást számos ok miatt - biztonsági, egészségügyi kifogások, illetve a megfelelő utazási dokumentumok hiányára hivatkozhatnak.

A szóvivő röviden ismerteti válaszában a Kanadában tartózkodás különböző formáihoz szükséges iratokat attól függően, kell-e vízum vagy nem a származási országból. Maximum hat hónap tartózkodásra - nyaralás, család- vagy baráti látogatás, üzleti út - az elektronikus utazási felhatalmazás (Electronic Travel Authorization, eTA), magyarul beutazási engedély kell. Kisséknek ezen az alapon nem lehetett volna megtiltani a beutazást: megvolt az eTA, két hónapra mentek volna, megvolt az útlevelük, nem jelentenek biztonsági kockázatot, és családlátogatás volt a cél.

A BUD Security Kft.-nak a 2015-ös ügyekben leginkább érintett Air Transat légitársasággal kötött szerződésében olyan pont olvasható az ellenőrzésekről, amelyeknek nincs se magyar, sem EU-s hivatkozási pontja, azaz törvénytelen, emelte ki az ombudsmani állásfoglalás. A többi körülménnyel együtt ez a napi gyakorlat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren sérti az ombudsman-helyettes elvi állásfoglalása szerint

- a tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogot (mert az érintett utasok nem tudták, ki, miért, mi célból faggatja őket, a vizsgálat eredményéről nem kaptak semmilyen dokumentumot, a verdikt elhangzása után nem tudták meg, melyek a lehetséges jogorvoslati fórumok)

- és megsérti a mozgásszabadság jogával élni kívánó személyek emberi méltóságát.

„Tekintettel arra, hogy e gyakorlat a rendelkezésemre álló információk alapján jelentős arányban érintette a roma személyeket, illetve családokat, így az ellenőrzés az egyenlő bánásmód követelményét sértő módon valósult meg” - olvasható a konklúzió.

A Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes által vizsgált eljárást folytató légitársaság az állásfoglalás kiadását követően beszüntette magyarországi működését, így a hazai panaszok száma jelentősen csökkent - válaszolta a hvg.hu érdeklődésére az ombudsmani hivatal. Az ombudsmanok európai hálózata révén azonban az ombudsmanhelyettes értesült arról, hogy hasonló gyakorlatot észleltek Prága, Pozsony, Varsó, Bécs és Párizs repülőterein is, elsősorban roma személyekkel szemben.

Az ombudsmanhelyettes állásfoglalásának megállapításait és megoldási javaslatait megosztotta a társszervekkel, valamint jelzéssel élt az Európa Tanács és az ENSZ illetékes szakértői testületei irányába. A hazai gyakorlatot a nemzetiségi ombudsmanhelyettes folyamatosan figyelemmel kíséri és konkrét panasz vagy generális visszásság esetén haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket, zárul a válasz.

„Mondják ki, hogy hibáztak!”

Kisséket az is bántja, hogy szabad emberként épp a hazájukból nem tudnak elutazni, hogy egy magyar ügyintéző mondja ki, nem repülhetnek. Az erkölcsi kár és trauma mellett anyagi is érte Kisséket: a 340 ezer forintos jegyük odalett, 16 ezer forintot ajánlott fel nekik a Lufthansa kártérítésként.

A diszkriminatív eljárásról szóló állásfoglalásában az ombudsman-helyettes arról is ír, a kártalanítással is bajok vannak, mivel nincsenek olyan dokumentumok a döntésekről, amelyekre hivatkozni lehetne.

"Sokan kérdezték, miért csináljuk ezt, miért nem adjuk be újra a kérelmet, utazunk el más városból? Nem erről van szó, nem is a pénzről van szó, bár nyilván jól jönne a kártérítés. Nekünk is van büszkeségünk, érzéseink. Elégtételre van szükségünk, mondják ki, hibáztunk, kérjenek elnézést" - mondja Kiss Attila a hvg.hu-nak.

Lukács Gábor azt tanácsolja, akit az úti célján és a tartózkodása időtartamán túl kérdeznek légitársaságok, tagadja meg a válaszadást. Ilyen kérdéseket csak a kanadai határőrizeti szerveknek szabad feltenni. Ha pedig hasonló eset történik vele, videózzon, rögzítse az incidenst, hogy legyen bizonyíték a kezében.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Hírhez tartozó kép:
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Magyar tenyésztők segítségével csempésznek kölyökkutyákat Angliába!
Autópálya-lehajtót építenek Mészáros Lőrinc üzeméhez!
Bevándorlási különadót szavazott meg a parlament!
Alkoholt is ivott a férfi aki beleszállt a magyar család autójába!
Áramot vezetett a zárkaajtóba egy rab: tíz év fegyházat kapott érte!
Halálos fenyegetéseket küldött a börtönből kiszabadult olaszliszkai lincselő!
Otthonából tűnt el a 13 éves Renáta! - minden megosztás számít!
Utcára dobják ha senkinek nem kell! - minden megosztás számít!
Óriási pénzbüntetést számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság!
Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőst Budapesten!
Jön az új Top Gun! - Tom Cruise megint vadászgépre száll!
Kamionnak ütközött egy gyerekeket is szállító mikrobusz az M5-ösön!
Állami és uniós támogatásokat nyúlt le a lefülelt magyar szervezet!
Újabb 11 milliárd forintot ad Orbán budapesti sport fejlesztésekre!
Na végre! - brexitügyi miniszteri biztosa lett Magyarországnak!
Ez nem a jövő, ez a jelen: rengeteg magyar város lesz nyaranta élhetetlen!
Orbánék megvétózták a fuldoklók kimentését!
Az érettségi vizsgák harmada ötös lett!
Előzetesben az ortodox pópa mert, túlságosan szerette a gyerekeket!
Rossz hír a külföldön nyaralóknak: tovább gyengül a forint!
Nem lehet a NAV-osoknál mostantól telefon és egyéb érték munka közben!
Egész Szlovénia szennyvíziszapja Magyarországra érkezik!
Visszatér a kánikula, 35 fokra kell készülni!
Hazaküldték a betegeket a magyar kórházban, mert az orvos szabadságra ment!
Igazi mélyütés az Orbánnak írt nyílt levél! - Amikor nálam járt, zsebre tett ezt-azt.
Orbán aláírta: szabadon mozoghatnak az országban az amerikai katonák!
Kövér elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, majd Orbánra bízta a döntést!
Pofon Orbánnak az EU statisztika: minden eddiginél több külföldi telepedett le nálunk!
Összefogtak az állatbarátok az elefántért, aki 24 éve él magányosan egy állatkertben!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Választási megfigyelőket toboroz a kormány: a feltétel kiváló fizikai állapot!
A fideszes kultúrerőközpont vezetője elmondta milyen a jó újságíró!
Óriási visszaesés: szinte senkit nem érdekel már a babaváró hitel!
Megbírságolták a kílmasztrájkoló diákokat!
Kisajátította a társasház a játszóteret, amit 15 évig használtak a környéken élő gyerekek!
Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető de nem volt az!
Kilencmilliós reklámfilmmel akarja visszaszerezni szavazóit a KDNP!
Vett egy doboz cigit, a saját amputált lába volt rajta!
Óriási szemétsziget érkezett a Tiszára!
Meg fogok ölni mindenkit! - repülés közben akarta kinyitni a repülő ajtaját egy nő!
A kormánysajtó felfedezte a migrációt az új Oroszlánkirályban!
Fél év alatt 50 milliárdot fizettek az autósok az úthasználatért!
Mészáros 12 millió forintot adományozott a vízi mentőknek, hogy új hajókat vásároljanak!
Olaszország bevezetné a cigány telepek lakóinak listázását!
Terminálokat kaptak az ellenőrök: kártyán is kérhetik a helyszíni bírságot!
Így néz ki a gazdagréti tanuszoda évekkel az alapkőletétel után!
Kárász Robi kiállt a szédítő tempóban fejlődő magyar egészségügyért!
Orbán szerint bizonytalan Európa irányítása!
Rabszolgákat tartott egy család Zala megyében!
Gulyás Gergely: a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll!
Sajtótájékoztatóról vitték a rácsok mögé a korrupcióval gyanúsított kormányfőt!
Washingtoni műsorvezető: Orbán roppant fontos munkát végez a liberalizmus megfékezésében!
Gulyás Gergely: óriási az érdeklődés a családtámogatási programok iránt!
Több mint 800 kilakoltatás egy hónap alatt!
Utcára dobták - minden megosztás számít!
Eladta a játékait a kisfiú, hogy kifizesse kutyája orvosi kezelését!
Kamuprofilokkal támad a Fidesz gépezete!
Kiszippantották az összes pénzt a köddé vált magyar őssejtbankból!
Nekiment a saját pártjának Szombathely fideszes alpolgármestere!
Fidesz: Az ártatlanság véleleme Farkas Flóriánt is megilleti!
Deutsch győzelemről beszél, közben Von der Leyen programja szembemegy a Fidesszel!
Szijjártó szerint kikötő a 30 millió euróért vásárolt elhagyott ipartelep!
Már külföld is felfigyelt az Aggteleki-cseppkőbarlangban felfedezett kincsekre!
ENSZ jelentés Magyarországról: ágyhoz bilincselt menedékkérő és bűnbakká tett migránsok!
A magyarok nagy része szerint kamu volt a holdra szállás!
Hadseregnyi menekülő delfint filmeztek le!
Harminc milliós költségvetési csalás: szorul a hurok a Fideszes polgármester körül!
Szijjártó migránsegészségügyi ellátás bevezetését sürgeti!
Mentőtiszt viszi orvos helyett az ügyeletet sok helyen!
Eltűnhet 2040-re a cukorbetegség és a rák!
Óriási terjeszkedésbe kezdett a Balatonnál egy orosz üzleti társaság!
Börtönbe zárták a rabszolgatartó családot Zalában!
Engedélyt kapott a Vodafone a UPC felvásárlására!
Hazánk az egyik legolcsóbb tagállam az EU-ban!
Minden megosztás számít: el akarja altatni ezeket a kiscicákat a tulajdonos!
A mobilját nyomkodta a biciklist halálra gázoló Audi sofőrje!
Szijjártó: felháborító, hogy a menekültek ugyanolyan orvosi ellátást kapnak, mint a magyarok!
Másfél éve ugyanott várja halott gazdáját ez a kutyus!
Durva tömegkarambolt rögzített a kamera az autópályán!
Több mint 50 millió liter energiaitalt fogyasztottak a magyarok egy év alatt!
Sikerült szétválasztani a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!
Szárnyal Orbán apja: újabb 2 milliárdos profitot vágott zsebre!
Több mint 800 tonna szemetet szedtek ki a Tiszából!
Megszüntetik a légi szúnyogirtást 2020-tól!
Lázár János benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy Magyarország füstmentes legyen!
Enyhítésért fellebbez a férfi aki megkéselte a sofőrt a 70-es trolibuszon!
Holttestet találtak egy budapesti orvosi rendelő mosdójában!
Ázsiai bűnbanda Győrben: Elrabolták, eltörték a bordáját, adóspapírt írattak alá egy magyar nővel!
Nem kapták meg a beígért oklevelet a jó tanulók Zuglóban, mert túl sokan voltak!
Megtalálta a rendőrség a fecskegyilkos redőnyszerelőt!
Cukrot, lisztet és még sok mindent osztogat az újbudai önkormányzat!
A magyar történelemben senki nem gazdagodott meg olyan gyorsan mint Mészáros Lőrinc!
A kormány szerint óriásit fejlődött a magyar vasúti közlekedés az évek alatt!
Bezárás fenyegeti a miskolci városi kórház szülészetét!
Több millió éhező kóbor állat él Magyarországon!
Állami támogatást is kapott a csikóit félholtra éheztet magyar gazda!
Feljelentés született a kiszivárogtatott rendőrégi hangfelvétellel kapcsolatban!
Hiába várják haza az összeroncsolódott gépjármű sofőrjét!
Valami nagyon bűzlik a trieszti 30 millió euró elköltésével kapcsolatban!
Félmilliárd forint EU támogatást adott Orbán egy nem létező katonai beruházásra!
Vonat elé hajtott, majd ütközés után kiszállt a sofőr az autóból Szombathelyen!
Légitámadással vetettek véget az utcai hangoskodásnak!
Az EU 2 milliárdot adna a civileknek, Orbán azonnal leszavazta ezt!
Évek óta nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este!
Nincs elég tanár a tanévkezdéshez!
Orbán a kereszténységgel igazolja azt amit tesz!
Közel 1 milliárd ember éhezik a földön!
A bébiételek egy része káros a babának!
Felfoghatatlan: felrobbant a pelenka a 23 hónapos kisbabán!
Google-nek nevezte el a gyerekét egy házaspár!
Óriási a készülődés: ősszel Putyin meglátogatja Orbánt!
A helyszínen meghalt a szakadékba zuhant magyar férfi!
Megnyitnák a leállósávot is az M7-esen, hogy elkerüljék a dugót!
Már kapható a hering ízű fagyi!
Több mint 20 millió forintba került egy illegális bevándorló megállítása!
Tüntetés és útlezárás a magyar Suzuki-gyárnál!
Nem vitte el a rabolt pénzt a rabló, mert kevés volt a lánya műtétjéhez!
Étlen-szomjan hagyta magára kutyáit egy szekszárdi férfi!
Vizsgálatot rendeltek el: agyonlőttek a rendőrök egy férfit Abdán!
Bankkártyás persely a magyar templomban! - óriási a felháborodás miatta!
Figyelmetlen Opeles csapódott a BMW-nek!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva