thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.15
THE POST
           
15
Ursula von der Leyen betartatná a jogállamiságot Magyarországon!
Ez is érdekelhet:
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni
Kórház helyzet: Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől
Ha megválasztják EB-elnöknek Ursula von der Leyent, Orbán Viktornak egy másik biztosjelöltet is kell találnia Trócsányi László mellé.

Több mint egy hete javasolta elnöknek az Európai Bizottság, de csak most beszélt először a nyilvánosság előtt Ursula von der Leyen. A német védelmi minisztert a Momentum két EP-képviselőjét is a soraiban tudó liberális Renew Europe frakciója hallgatta meg, a másfél órás beszámolóból pedig hamar kiderült, hogy a politikus tervei között sok olyan pont szerepel, aminek nem feltétlenül örül majd a magyar kormány.

Egy dolog biztos: Orbán Viktor a múlt heti uniós csúcstalálkozóján minden megtett, hogy megakadályozza Manfred Weber, majd Frans Timmermans kinevezését, amihez sikeresen használta fel a Visegrádi Négyeket ellenállását a szociáldemokrata jelölttel szemben. Nem is tehetett volna másként, hiszen a szociáldemokrata politikus – akit egyébként végül alelnöknek jelöltek – az elmúlt öt évben elkötelezett híve volt a jogállamiságnak, és többször is felszólalt a magyar miniszterelnök ellen.

A V4-ek azért is tartották elfogadhatónak Ursula von der Leyent, mert sem védelmi miniszterként, sem pedig előtte nem szólalt meg jogállamisági témákban. (Annak ellenére is kiálltak mellette, hogy a politikus szó szerint Európai Egyesült Államokat akar, nyíltan kritizálta a magyar kormányt a 2015-ös röszkei fellépés miatt, sőt családjába befogadott egy szíriai menekültet is.) Ennek most vége, hiszen több mint kétórás meghallgatásán a jelölt többször is kitért a jogállamiság kérdésére, sőt arról is beszámolt, mire készült a bizottság élén.

Figyelni és lépni, ha kell

„Az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve a jogállamiság, hiszen az EU éppen a második világháborúban tapasztalt borzalmakra való válaszként jött létre” – mondta von der Leyen.

A bizottság elnökjelölt a következő ötletet vázolta fel: olyan átlátható mechanizmust hozna létre, amivel folyamatosan lehetne monitorozni a jogállamiság helyzetét a tagállamokban. Ebbe az is beletartozna, hogy rendszeres jelentést kellene készíteni az Európai Bizottság számára. Von der Leyen szerint ezzel erősebb felhatalmazásuk is lenne és zökkenőmentesebb lenne az egész folyamat, amivel a konfliktusokat is el lehetne kerülni. (Bár nem mondta ki, ezzel valószínűleg a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni problémákra utalt.)

„Egyikünk sem tökéletes, ezért kell tudnunk, mi történik” – magyarázta, majd később a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin kérdésére azt is elmondta, hogy az Európai Bíróság a legmegfelelőbb eszköz a jogállamiság betartása melletti harcban. Arra is utalt, hogy mindent meg kell tenni, hogy a bíróság ítéleteit betartsák a tagállamok.

Arra a holland kérdésre, hogy szigorúbb lesz-e a következő Európai Bizottság a jogállamiság kérdésében, mint az előző, von der Leyen egy szóval válaszolt: igen.

Kell valaki Trócsányi mellé

Von der Leyen még egy nagyon fontos bejelentést tett, ami hatással lehet Magyarországra: ha az Európai Parlament felhatalmazását is megkapja, akkor

olyan bizottságot akar, ahol fele-fele a nők és a férfiak aránya.

Ezért arra kér majd minden tagállamot, hogy két jelöltet ne

vezzen meg az Európai Bizottságba, egy nőt és egy férfit. Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktornak Trócsányi László mellé egy nőt is találnia kellene. Így Deutsch Tamással szemben felértékelődhet Győri Enikő szerepe, akinek B-tervként szintén felmerült már a neve.

Migráció kérdésében von der Leyen nem feltétlenül keveredik majd vitába a magyar kormánnyal. A politikus átfogó megoldást akar és megteremtené a migráció pontos definícióját, többek között azt is, hogy mi a legális és mi az illegális migráció. Miközben a schengeni határokat nyitva tartaná, a külső határok védelmét létfontosságúnak tartja, amihez a határvédelmi ügynökséget (ismertebb nevén Frontexet) tartja a legjobb megoldásnak.

Von der Leyen az egyik legfontosabb feladatának a klímaváltozás elleni harcot nevezte meg. Mint fogalmazott, azt akarja, hogy Európa legyen az egyik első kontinens, amely klímasemleges lehet. Ehhez viszont segíteni kell azokat az országokat, akiknek nehezebb az átmenet. (Arra nem tért ki, hogy Csehországgal és Lengyelországgal közösen Magyarország is megvétózta az uniós javaslatot, hogy a tagállamok 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát.) Egy tudósokból álló független bizottságot is felállítana, akik folyamatosan monitoroznák az eredményeket.

A politikus sokkal erősebb fellépést akar a digitalizáció területén is, mert „az EU nagyon lemaradt” más országok mögött a kérdésben. Létrehozna egy kiberbiztonsági szakértőkből álló uniós hálózatot, amely tagjai folyamatos kiképzéseken vennének részt, és amikor szükség lenne rájuk, együtt tudnának fellépni a fenyegetések ellen. Von der Leyen nem tagadta meg védelmi miniszeri munkásságát sem, és kijelentette, hogy Európának sokkal erősebb szerepben kell fellépnie a külföldi partnerek előtt, teljes támogatásáról biztosítva a közös biztonság és védelmi politikát.

Ami Oroszországot illeti, a párbeszéd és az erődemonstráció elegyét tartja megfelelő megoldásnak.

„Oroszország a szomszédunk és mindig is az lesz. A Kreml nem bocsátja meg a gyengeséget, ezért erős pozícióból kell velük tárgyalnunk” – mondta a meghallgatáson von der Leyen. A nemzetközi jog megsértését azonban elfogadhatatlannak tartja, ide sorolta a Krím-félsziget orosz megszállását is.

Nem támogatja viszont a teljes európai hadsereg felállítását „európaiak hadseregét, nem pedig európai hadsereget akar”. Példaként sorolta fel a német és a holland hadsereget, akik sok területen együttműködnek, viszont pontosan tudják, hogy különálló szervezetek. A közös fellépéshez azonban mindig szükség van a nemzeti parlamentek támogatására, hiszen csak ők tudják megmagyarázni a választóiknak, hogy miért van szükség arra, hogy a katonáikat veszélyes helyekre küldjék.

Ursula von der Leyenről a jövő kedden szavaz az Európai Parlament, a képviselők felének plusz egy főnek kell rá szavaznia ahhoz, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke. A Renew Europe és az Európai Néppárt már közölte, hogy támogatják, a szociáldemokraták és a Zöldek azonban még bizonytalanok és a jelölt meghallgatásától tették függővé a szavazatukat. Ha nemet mondanak, az egész múlt heti megállapodás borul, és az uniós állam- és kormányfőknek új jelöltet kell találniuk.

https://hvg.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Két fideszes képviselő besegít a stadionépítésekbe
Hírhez tartozó kép:
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Két fideszes képviselő besegít a stadionépítésekbe
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni
Kórház helyzet: Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől
Várhelyi Olivér botrány: megbukott a meghallgatáson
Jövőre sem kapnak pénzt a házi gyerekorvosok
Hurrá: elköltenek 2,9 milliárdot kormányzati kampányokra
Bajban vannak a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat
Kezelés: Kilenc kilóra fogyott le Zente
Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
A Corvinus megmérte: 21 százalék a hallgatók magyarságtudata
Halálos tragédia: Állatvédőket sodort el a folyó Nagyrőcén
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Beperelte feleségét, mert túl csúnya lett a gyermekük
Csontsoványra fogyott kutyákat mentettek a tenyésztőtől Pécs közelében
Pokoli gyerekkoráról vallott az X-Faktor fiatal tehetsége
Ő csak akkor nyugszik majd meg, ha elpusztít engem - Hiába a rendőrségi ügy, még most is retteg az összevert miskolci anya
Tragédia: belehalt sérüléseibe a magyar kamionos amely a mélybe zuhant egy opeles miatt + videó
Az ország egyik legjobb versmondója lett egy szegedi srác
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Íme az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Horvátország bajban van: városokat öntött el a víz
A MOB döntött: nincs megfelelő javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát
Meghallgatása előtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Rekord profitot termel a multi, de a kormány így is hozzájuk vágott 1,8 milliárdot
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok
Fordítva szerelték fel a digitális menetrend táblát
A szülök nem tudják hogyan mondják meg gyerekeiknek, hogy ideje lenne dolgozni
Népszavazás lesz: Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt
Járulékmentességet kapnak a dolgozó nyugdíjasok
Eddig kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság
Elhúzódó rakétaháborúra számít Izrael
18 millió forinttal húzták le csalók a pécsi önkormányzatot
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Magyarország szégyenlistája: 541-en haltak meg kórházi fertőzés miatt
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Káosz: durva hiány van K-vitaminból
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Két személyszállító vonat ütközött, rengetegen meghaltak
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Elmenekült az országból a lemondott elnök
Összefogott az ellenzék, fizetés nélkül maradt a polgármester
Teljesen átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
A Pesti Srácok a végrehajtás hírére villámgyorsan elutalta az 5 milliót
Visszaküldik az Amerikába küldött rezsiutalványokat
Pintér volt cége őrizheti a Terror Házát
Gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel
Momentum: Ne büntetett előéletű emberek világítsák át az önkormányzatokat
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
Rejtélyes: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját
500-szor írták le a Fidesz-médiában Karácsonyról, hogy alkalmatlan
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva