thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.19
THE POST
           
19
Pici, de végi veri a világot Bécsi Niki kickboxer!
Ez is érdekelhet:
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Bécsi Nikolett mögött sikeres évek állnak.

Év elején Európa kupát nyert, nemrég megrendezett Kickbox világkupán egyéniben harmadik, a taekwondo-világbajnokságon csapatban első helyen végzett és nem tervezi ennyinél megállni. A kezdetekről, a versenyekről és terveiről most őt és edzőjét Vajky Lászlót kérdeztük.


Gyerekkorod óta sportoltál, de korábban a kézilabdával foglalkoztál. Miért váltottál a taekwondora?

Bécsi Nikolett: Hétéves koromban kezdtem kézilabdázni, három évvel később következett a taekwondo. A környékbeli nagy srácok erre a sportra jártak, így engedtek el velük a szüleim. Egy ideig párhuzamosan vittem a kettőt, de négy év után már sok volt és a küzdősport mellé tettem le a voksomat. Egyszerűen jobban illik hozzám ez a sportág. Az is közrejátszott, hogy ekkoriban kerültem el Herendről Balatonfűzfőre, kollégiumba és megismertem a leendő edzőmet. Egyre több időt és energiát fektettem a sportba, körülbelül két évvel később indultam először versenyen. Az első célom az volt, hogy megszerezzem a fekete övet, mert ezzel nyílik meg az út az olyan rangos versenyek felé, mint az Európa- vagy a világbajnokság. A versenyzés miatt azóta, immáron 12 éve, sem volt időm magasabb övre vizsgázni.


Vajky László: Ebben a sportágban nagyon sok tehetséges ember van, de a többség egy bizonyos szintnél tovább nem jut el. Nikin láttam, hogy élvezi, amit csinál és hajnalodó is rá áldozni időt, energiát és pénzt is. Pár évvel ezelőtt leültünk és megbeszéltük, hogy merre induljunk el, mert hiába kitartó és tehetséges valaki, az csak a nulladik lépcsőfokot jelenti. Elkezdte a kick-boxot is, párhuzamosan csinált a két sportágat. Kísérletképpen összeállítottunk egy versenynaptárat, ami húsz-huszonkettő indulást jelentett abban az évben. Ebből kettő volt magyar bajnokság, a többi nemzetközi verseny volt. A végén újra leültünk és átbeszéltük mit kell alakítanunk, változtatnunk a továbbiakban a ruhától az imidzsig mindent. Ezt a mai napig így csináljuk.

Idővel jöttek az eredmények is.

B.N.: A kezdetek kicsit döcögősen indultak „sok könny és veríték” – néha szó szerint -, szinte mindenből kellett a saját káromon tanulnom. Az egyik Európa-bajnokságon például folyamatosan estem-keltem és nem értettük ennek az okát. Beletelt egy kis időbe mire rájöttünk, hogy egyszerűen túl nagy rám az S-es vagyis a legkisebb lábvédő és annak a csúszkálása okozza a problémát. Beszereztünk egy gyerekvédőt, amit azóta is használok.

Sokat jelent az, hogy a többi versenyzőtől is pozitív visszajelzéseket kapok. Volt olyan ellenfelem a román válogatottból, aki többszörös Európa- és világbajnokként megjegyezte, hogy szereti nézni, ahogy török, mert kevesen végzik el ennyire gyorsan és pontosan a gyakorlatot.
V.L.: Nikinek nem a legjobbak az adottságai a küzdősporthoz. Ez igazolódott a Sportkórházban végzett antropometriás mérésekből is, ami megállapította, hogy Niki alkatilag egyáltalán nem alkalmas erre a sportágra, neki az autóversenyzés esetleg a cselgáncs lenne jó. Nikit szó szerint fel kellett építeni stílusát külön kellett kialakítani. Szerény, kicsi és kitartó ezek a legfőbb erényei. A kicsi – versenysúlya 49 kilogramm, 153 centiméter magas – azért jó, mert ha valamit jól csinál az sokkal feltűnőbb, mintha egy nagyobb darab vagy magasabb lány végzi el ugyanazt a gyakorlatot, ahogy ez versenyen erőtörés és küzdelem versenyszámban többször is. Így már a sportágon belül beleégette magát a köztudatba.

Az első áttörés akkor következett be, amikor sikerül szponzort szereznünk neki és ő képes volt élni ezzel a lehetőséggel. Sokaknak ez nem sikerül, annak ellenére, hogy jó adottságokkal rendelkeznek.

Kiemelkedően szerepeltél a világkupán, hogyan érezted magad a versenyen?

B.N.: A világkupa bronzérme számomra felér egy győzelemmel, mert nagyon jó meccset vívtunk. Azt tudni kell, hogy a küzdősportban azzal becsüljük meg a leginkább egymást, ha mindketten a legjobb tudásunk szerint, mindent beleadunk. Szerintem ez az, ami fontos egy versenyen.

Öt versenyszámban indultam a világbajnokságon, a körülményekhez képest jól összetudtam szedni magam, köszönhetően sportpszichológusom Lénárt Ágota jó néhány éven át történt rendszeres önzetlen segítségének, de a bajnoki szinthez ez most kevésnek bizonyult. Ahhoz, hogy valaki a legjobb legyen szükséges a megfelelő erő, gyorsaság és pontosság. Utóbbi kettő bennem is megvolt, csak az erő volt egy picit kevesebb a szükségesnél abban a pillanatban.

V.L.: A világkupán az első nap nagyon rosszul indult, de sikerült összeszednie magát és az elvárhat teljesítményt nyújtania. Nyilván szükséges valamennyi szerencse is, mert ezen a szinten már csak a kiemelkedő sportolók indulnak. Igazából ezek a versenyek kicsit tudathasadásos helyzetek, hiszen az összecsapás előtt barátkoznak, beszélgetnek, de amint fellépnek a pástra nagyon kemények egymással. De nem ellenségek hanem, ahogy elindul a menet ellenfelekként állnak egymással szemben.

Izgulsz, amikor kimész a pástra?

B.N.: Egyre kevésbé. Amikor elkezdtem versenyezni, volt rá többször is példa, hogy az idegesség miatt szakmai szóval élve, „lefagytam, rontottam a formagyakorlatot, vagy csak egyszerűen elfogytam és vesztettem pontokat. Ahogy egyre több versenyen indultam, megtanultam kezelni ezt az érzést és már könnyebben tudok a feladatra koncentrálni. Igazából a küzdősport erre is kiváló volt, segítésével az éle

t más területein is jól küzdöttem le a gátlásaimat és növeltem a magabiztosságomat.

A koncentrációm is egy olyan szintre fejlődött, hogy ma már képes vagyok mindent kizárva csak az adott versenyszámra fókuszálni.
Már az ellenfelek miatt is kevésbé izgulok, a versenyek során szinte mindenkit megismertem a sportágból és baráti szinten kommunikálok a többi nemzet indulójával is, legyen az Ukrán vagy Új-Zéland sportolója.

Mit jelent számodra a taekwondo, hogyan befolyásolta az életedet?

B.N.: A hétköznapi életemhez is sokat hozzátesz a sport: sokkal bátrabb vagyok a döntéseiben, emellett rengeteg élményben van részem. A saját képességeim fejlesztése mellett, hetente kétszer saját klubomban az egyik veszprémi iskolában tartok edzéseket gyerekeknek és velük is edzek. Ezek az órák rengeteg energiát és plusz löketet adnak nekem, ahogy látom hogyan fejlődnek és mennyire szeretik a sportot. Aktívak, ügyesek és persze az is jól esik, hogy bíznak bennem és hallgatnak a tanácsaimra. Amúgy meg magamra emlékeztetnek és a lehetőségeik is hasonlóan adottak, amiben remélhetőleg tudok segíteni, legalább előttük járva a saját kézzelfogható példámmal.

V.L.: Persze ez Nikinek azt jelenti, hogy reggel hatkor felkel, elmegy dolgozni, majd edzést tart, utána egyénileg gyakorol, így megy szinte minden napja este tízig. A csúcs az volt, amikor három műszakban dolgozott és közben hetente tizenhat edzése volt. Amit ha kiszámol az ember szinte bele sem fér a 168 órába, de ha a napi két edzést és a hétvégi egész napi tréninget tekintjük az ebédszünetekkel, akkor már össze áll a kép. Előfordult, hogy az éjszakás műszak után ment versenyezni, ráadásul a számok elhúzódása miatt délutánig várt a sorára, nem egyszer lépett pástra éjfél után és ezt követően másnap kilenc órakor. Nem volt egyszerű helyzet, de mégis kiválóan teljesített.

Jó látni mennyire könnyedén megy neki az edzéseken a gyerekkel való kommunikáció, érti a nyelvüket.
Az edzések mellett, ráadásul nemzetközi szinten bíráskodik is. Erre azért van szükség, mert egy bizonyos színt fölött a versenyzőnek tisztában kell lennie azzal, mit látnak a bírok kívülről. Ezt pedig bele tudja építeni a saját küzdelmeibe is.

Téged már sokan példaképnek tartanak, de neked van valaki akire felnézel?

B.N.: Talán egy ukrán versenyzőt, Katya Soloveyet emelném ki. Lenyűgöz, hogy mennyire jó a küzdelemben mégis nagyon szerény, kedves ember. Az első pillanattól segítőkész volt, több tanácsot is kaptam tőle, a mai napig baráti a kapcsolatunk.

Volt olyan ellenfeled, akitől megijedtél?

B.N.: Régebben több ilyen helyzet is volt, viszont ma már a csapatküzdelemben én megyek a legnagyobb, legerősebb ellenfélre. A dologhoz hozzátartozik, hogy egy ideig taekwondo mellett párhuzamosan kick-boxra is járok és ott hozzászoktam, hogy nálam nagyobbakkal küzdjek. Alapvetően úgy tartom, hogy az én súlycsoportomban, a mínusz ötven kilogrammban vannak a leggyorsabbak, legjobbak. Ez nagyon ösztönöz, folyamatosan azon vagyok, hogy minél gyorsabb legyek, minél többet adjak bele az összecsapásba. Ha látok valakit meccselni közülük, már azonnal azon járnak a gondolataim, hogyan lehetne legyőzni a másikat.

V.L.: Niki ki mer állni már bárki ellen, ráadásul a nagyobb versenyzőkkel is elbír, mert az ő fejmagasságukat is megtudja rúgni.

Azért ez nem mindig ilyen könnyű, rengeteg munka áll mögötte, hogy a megfelelő taktikát válassza ki az adott ellenféllel szemben.
Az utóbbi években szorgalmasan gyűjtöd a jobbnál jobb versenyeredményeket. Van olyan cím, amire nagyon vágysz?

B.N.: A fő cél természetesen, hogy az Európa- és a világbajnokságon meglegyen az első vagy a második hely a törésben és a küzdelemben is. Ettől függetlenül, ha sikerül azt a teljesítmény kiegyensúlyozottam nyújtanom, amit az edzéseken, beleépítve mindig az új dolgokat, akkor már nyertesnek érzem magam.

V.L.: Ha pontosan azt tudja telesíteni, amit az edzéseken megcsinálunk, akkor az eredmény előbb-utóbb magától is jönni fog. Nem a címeket kell hajszolni, hanem elégedetten és kételyek nélkül jönni le a pástról. Niki egy igaz taekwondos, aki formagyakorlatozik, küzd és tör egyszerre, ráadásul mindezt világszínvonalon. A kezdetektől ez volt az irányvonalunk, így raktuk össze az edzéseket és fejlesztettük a képességeit.

Célok mindig vannak, addig érdemes csinálni ameddig az ember élvezi. Ő ebben kiteljesedett, a versenyekre már régen barátok közé, ismerősként megy. Akik most ellenfelei, sporttársai, nemsokára edzők lesznek, ezért is figyelik egymás munkáját, teljesítményét.

Milyen versenyre készültök most?

B.N.: Idén nyolc versenyen vagyunk túl, legutóbb Romániából hoztunk el hat aranyat. Úgy döntöttük, most egy kicsit pihenek, de persze a törések gyakorlása most sem maradhat el. Szeptembertől viszont újra teljes gőzzel készülünk az Európa-bajnokságra.

Igyekszem a pozitív részét nézni a dolgoknak, így van ez a szponzorációval is. Többen is támogatnak, de előfordul, hogy saját zsebből kell kipótolnom a versenyekre való kijutás díját. Nem kis összegekről beszélünk, egy indulás gyakran többszázezer forintra is rúghat. De inkább ebbe fektetek be, mint másba. Nekem ez egy életvitel, ami rengeteg jó érzéssel és élménnyel jár.

https://www.veol.hu
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Közbeszerzés nélkül kapták meg Mészárosék a Zichy-kastély felújítását!
Hírhez tartozó kép:
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Közbeszerzés nélkül kapták meg Mészárosék a Zichy-kastély felújítását!
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Magyar tenyésztők segítségével csempésznek kölyökkutyákat Angliába!
Autópálya-lehajtót építenek Mészáros Lőrinc üzeméhez!
Bevándorlási különadót szavazott meg a parlament!
Alkoholt is ivott a férfi aki beleszállt a magyar család autójába!
Áramot vezetett a zárkaajtóba egy rab: tíz év fegyházat kapott érte!
Halálos fenyegetéseket küldött a börtönből kiszabadult olaszliszkai lincselő!
Óriási pénzbüntetést számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság!
Von der Leyen Magyarországról: a jogállamiság kérdésében nem köt kompromisszumot!
Menet közben szerelte meg a vonatot a mozdonyvezető Somogy megyében!
Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőst Budapesten!
Jön az új Top Gun! - Tom Cruise megint vadászgépre száll!
Kamionnak ütközött egy gyerekeket is szállító mikrobusz az M5-ösön!
Állami és uniós támogatásokat nyúlt le a lefülelt magyar szervezet!
Újabb 11 milliárd forintot ad Orbán budapesti sport fejlesztésekre!
Na végre! - brexitügyi miniszteri biztosa lett Magyarországnak!
Ez nem a jövő, ez a jelen: rengeteg magyar város lesz nyaranta élhetetlen!
Orbánék megvétózták a fuldoklók kimentését!
Az érettségi vizsgák harmada ötös lett!
Előzetesben az ortodox pópa mert, túlságosan szerette a gyerekeket!
Rossz hír a külföldön nyaralóknak: tovább gyengül a forint!
Nem lehet a NAV-osoknál mostantól telefon és egyéb érték munka közben!
Helsinki Bizottság: tizenötödször kellett felszólítani a magyar kormányt, hogy ne éheztesse a menekülteket!
Olaszország felrúgta a német-francia menekültügyi javaslatot Helsinkiben!
Emlékfát ültetett szülővárosában Bálint gazda - 100 éves lett az ország kertésze!
Igazi mélyütés az Orbánnak írt nyílt levél! - Amikor nálam járt, zsebre tett ezt-azt.
Orbán aláírta: szabadon mozoghatnak az országban az amerikai katonák!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Hat autó futott egymásba Nyíregyházán!
Milliók rajonganak a bevásárló kutyusért! - szétvetette az öröm!
A következő 4 évben 60 százalékkal nőnek majd a bérek!
Választási megfigyelőket toboroz a kormány: a feltétel kiváló fizikai állapot!
A fideszes kultúrerőközpont vezetője elmondta milyen a jó újságíró!
Óriási visszaesés: szinte senkit nem érdekel már a babaváró hitel!
A nyilvánossághoz fordultak a magyar szülők - nem tudni, mi lett gyermekük mintáival!
Áder a tiltakozás ellenére aláírta a köznevelési törvény módosítását!
Napenergiával működik a világító kerékpárút!
Kilencmilliós reklámfilmmel akarja visszaszerezni szavazóit a KDNP!
Vett egy doboz cigit, a saját amputált lába volt rajta!
Óriási szemétsziget érkezett a Tiszára!
Meg fogok ölni mindenkit! - repülés közben akarta kinyitni a repülő ajtaját egy nő!
A kormánysajtó felfedezte a migrációt az új Oroszlánkirályban!
Fél év alatt 50 milliárdot fizettek az autósok az úthasználatért!
Mészáros 12 millió forintot adományozott a vízi mentőknek, hogy új hajókat vásároljanak!
Tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet emleget a kormány!
Vádemelés a fideszes polgármester ellen: magának akarta megszerezni a 31 millió forintot!
Szijjártó: Amikor támadnak bennünket, azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is!
Kárász Robi kiállt a szédítő tempóban fejlődő magyar egészségügyért!
Orbán szerint bizonytalan Európa irányítása!
Rabszolgákat tartott egy család Zala megyében!
Gulyás Gergely: a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll!
Sajtótájékoztatóról vitték a rácsok mögé a korrupcióval gyanúsított kormányfőt!
Washingtoni műsorvezető: Orbán roppant fontos munkát végez a liberalizmus megfékezésében!
Gulyás Gergely: óriási az érdeklődés a családtámogatási programok iránt!
Több mint 800 kilakoltatás egy hónap alatt!
Utcára dobták - minden megosztás számít!
Eladta a játékait a kisfiú, hogy kifizesse kutyája orvosi kezelését!
Kamuprofilokkal támad a Fidesz gépezete!
Kiszippantották az összes pénzt a köddé vált magyar őssejtbankból!
Deutsch győzelemről beszél, közben Von der Leyen programja szembemegy a Fidesszel!
Minden megosztás számít! - nem találják a kis Dórit!
Kornis Mihály: Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikus!
Szijjártó szerint kikötő a 30 millió euróért vásárolt elhagyott ipartelep!
Már külföld is felfigyelt az Aggteleki-cseppkőbarlangban felfedezett kincsekre!
ENSZ jelentés Magyarországról: ágyhoz bilincselt menedékkérő és bűnbakká tett migránsok!
A magyarok nagy része szerint kamu volt a holdra szállás!
Hadseregnyi menekülő delfint filmeztek le!
Harminc milliós költségvetési csalás: szorul a hurok a Fideszes polgármester körül!
Szijjártó migránsegészségügyi ellátás bevezetését sürgeti!
Mentőtiszt viszi orvos helyett az ügyeletet sok helyen!
Eltűnhet 2040-re a cukorbetegség és a rák!
Óriási terjeszkedésbe kezdett a Balatonnál egy orosz üzleti társaság!
Börtönbe zárták a rabszolgatartó családot Zalában!
Engedélyt kapott a Vodafone a UPC felvásárlására!
Kövekkel dobálták meg az állatkerti pandát a kegyetlen látogatók!
Kormány baki: semmire sem jó a 300 millió euróért megvett terület Triesztben!
Kígyó harapta meg a férfit, aki visszaharapott. Mindketten meghaltak!
Szijjártó: felháborító, hogy a menekültek ugyanolyan orvosi ellátást kapnak, mint a magyarok!
Másfél éve ugyanott várja halott gazdáját ez a kutyus!
Durva tömegkarambolt rögzített a kamera az autópályán!
Több mint 50 millió liter energiaitalt fogyasztottak a magyarok egy év alatt!
Sikerült szétválasztani a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!
Szárnyal Orbán apja: újabb 2 milliárdos profitot vágott zsebre!
Több mint 800 tonna szemetet szedtek ki a Tiszából!
Enyhítésért fellebbez a férfi aki megkéselte a sofőrt a 70-es trolibuszon!
Brexitügyi minisztert nevez ki az Orbán kormány!
Horváth Éva: az embernél nincs gonoszabb lény a Földön!
Holttestet találtak egy budapesti orvosi rendelő mosdójában!
Ázsiai bűnbanda Győrben: Elrabolták, eltörték a bordáját, adóspapírt írattak alá egy magyar nővel!
Nem kapták meg a beígért oklevelet a jó tanulók Zuglóban, mert túl sokan voltak!
Megtalálta a rendőrség a fecskegyilkos redőnyszerelőt!
Cukrot, lisztet és még sok mindent osztogat az újbudai önkormányzat!
A magyar történelemben senki nem gazdagodott meg olyan gyorsan mint Mészáros Lőrinc!
A kormány szerint óriásit fejlődött a magyar vasúti közlekedés az évek alatt!
Bezárás fenyegeti a miskolci városi kórház szülészetét!
Több millió éhező kóbor állat él Magyarországon!
Állami támogatást is kapott a csikóit félholtra éheztet magyar gazda!
Feljelentés született a kiszivárogtatott rendőrégi hangfelvétellel kapcsolatban!
Hiába várják haza az összeroncsolódott gépjármű sofőrjét!
Turisták bántalmaztak egy 19 éves lányt a népszerű üdülőhelyen!
Vonat elé ugrott az iskolában cikizett fiú!
Lázár János: Farkas Flóriánt folyamatosan megtámadják!
Már szabadlábon van az olaszliszkai lincselő!
Milliárdos segítség Orbántól: babacsomagot kapnak a külföldi magyarok!
Ittas volt a kerítésnek csapódott autó sofőrje!
Romokban a nyugdíj rendszer: tényleg jöhet a sírig tartó munka!
Per indul a kigyulladó Hyundai és Kia motorok miatt!
Eddig több mint 50 óvodai termet festettek ki teljesen ingyen!
Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott! - durva kijelentések hangoztak el!
Eddig senki nem jelentkezett a kutyusért! - S.O.S. gazdira van szüksége!
Lélegeztető készülékre van szüksége a kis Dominiknak! - minden megosztás számít!
Ököllel ütötte a BMW sofőrjét a feldühödött Fordos!
Íme a Fideszes aki 2010 óta nem szólalt meg a parlamentben!
Légitámadással vetettek véget az utcai hangoskodásnak!
Az EU 2 milliárdot adna a civileknek, Orbán azonnal leszavazta ezt!
Évek óta nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este!
Nincs elég tanár a tanévkezdéshez!
Orbán a kereszténységgel igazolja azt amit tesz!
Közel 1 milliárd ember éhezik a földön!
A bébiételek egy része káros a babának!
Felfoghatatlan: felrobbant a pelenka a 23 hónapos kisbabán!
Google-nek nevezte el a gyerekét egy házaspár!
Óriási a készülődés: ősszel Putyin meglátogatja Orbánt!
A helyszínen meghalt a szakadékba zuhant magyar férfi!
Megnyitnák a leállósávot is az M7-esen, hogy elkerüljék a dugót!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Visszakapja Gyárfás a 200 milliós óvadékot!
Nem vitte el a rabolt pénzt a rabló, mert kevés volt a lánya műtétjéhez!
Étlen-szomjan hagyta magára kutyáit egy szekszárdi férfi!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva