thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.16
THE POST
           
16
Pici, de végi veri a világot Bécsi Niki kickboxer!
Ez is érdekelhet:
Magyar kormány: 70 évesen is dolgoznunk kell majd
A legnagyobb korrupciós botrányt felfüggesztett büntetéssel zárta az ügyészség
Szijjártó szerint magyar érdek a török invázió
Bécsi Nikolett mögött sikeres évek állnak.

Év elején Európa kupát nyert, nemrég megrendezett Kickbox világkupán egyéniben harmadik, a taekwondo-világbajnokságon csapatban első helyen végzett és nem tervezi ennyinél megállni. A kezdetekről, a versenyekről és terveiről most őt és edzőjét Vajky Lászlót kérdeztük.


Gyerekkorod óta sportoltál, de korábban a kézilabdával foglalkoztál. Miért váltottál a taekwondora?

Bécsi Nikolett: Hétéves koromban kezdtem kézilabdázni, három évvel később következett a taekwondo. A környékbeli nagy srácok erre a sportra jártak, így engedtek el velük a szüleim. Egy ideig párhuzamosan vittem a kettőt, de négy év után már sok volt és a küzdősport mellé tettem le a voksomat. Egyszerűen jobban illik hozzám ez a sportág. Az is közrejátszott, hogy ekkoriban kerültem el Herendről Balatonfűzfőre, kollégiumba és megismertem a leendő edzőmet. Egyre több időt és energiát fektettem a sportba, körülbelül két évvel később indultam először versenyen. Az első célom az volt, hogy megszerezzem a fekete övet, mert ezzel nyílik meg az út az olyan rangos versenyek felé, mint az Európa- vagy a világbajnokság. A versenyzés miatt azóta, immáron 12 éve, sem volt időm magasabb övre vizsgázni.


Vajky László: Ebben a sportágban nagyon sok tehetséges ember van, de a többség egy bizonyos szintnél tovább nem jut el. Nikin láttam, hogy élvezi, amit csinál és hajnalodó is rá áldozni időt, energiát és pénzt is. Pár évvel ezelőtt leültünk és megbeszéltük, hogy merre induljunk el, mert hiába kitartó és tehetséges valaki, az csak a nulladik lépcsőfokot jelenti. Elkezdte a kick-boxot is, párhuzamosan csinált a két sportágat. Kísérletképpen összeállítottunk egy versenynaptárat, ami húsz-huszonkettő indulást jelentett abban az évben. Ebből kettő volt magyar bajnokság, a többi nemzetközi verseny volt. A végén újra leültünk és átbeszéltük mit kell alakítanunk, változtatnunk a továbbiakban a ruhától az imidzsig mindent. Ezt a mai napig így csináljuk.

Idővel jöttek az eredmények is.

B.N.: A kezdetek kicsit döcögősen indultak „sok könny és veríték” – néha szó szerint -, szinte mindenből kellett a saját káromon tanulnom. Az egyik Európa-bajnokságon például folyamatosan estem-keltem és nem értettük ennek az okát. Beletelt egy kis időbe mire rájöttünk, hogy egyszerűen túl nagy rám az S-es vagyis a legkisebb lábvédő és annak a csúszkálása okozza a problémát. Beszereztünk egy gyerekvédőt, amit azóta is használok.

Sokat jelent az, hogy a többi versenyzőtől is pozitív visszajelzéseket kapok. Volt olyan ellenfelem a román válogatottból, aki többszörös Európa- és világbajnokként megjegyezte, hogy szereti nézni, ahogy török, mert kevesen végzik el ennyire gyorsan és pontosan a gyakorlatot.
V.L.: Nikinek nem a legjobbak az adottságai a küzdősporthoz. Ez igazolódott a Sportkórházban végzett antropometriás mérésekből is, ami megállapította, hogy Niki alkatilag egyáltalán nem alkalmas erre a sportágra, neki az autóversenyzés esetleg a cselgáncs lenne jó. Nikit szó szerint fel kellett építeni stílusát külön kellett kialakítani. Szerény, kicsi és kitartó ezek a legfőbb erényei. A kicsi – versenysúlya 49 kilogramm, 153 centiméter magas – azért jó, mert ha valamit jól csinál az sokkal feltűnőbb, mintha egy nagyobb darab vagy magasabb lány végzi el ugyanazt a gyakorlatot, ahogy ez versenyen erőtörés és küzdelem versenyszámban többször is. Így már a sportágon belül beleégette magát a köztudatba.

Az első áttörés akkor következett be, amikor sikerül szponzort szereznünk neki és ő képes volt élni ezzel a lehetőséggel. Sokaknak ez nem sikerül, annak ellenére, hogy jó adottságokkal rendelkeznek.

Kiemelkedően szerepeltél a világkupán, hogyan érezted magad a versenyen?

B.N.: A világkupa bronzérme számomra felér egy győzelemmel, mert nagyon jó meccset vívtunk. Azt tudni kell, hogy a küzdősportban azzal becsüljük meg a leginkább egymást, ha mindketten a legjobb tudásunk szerint, mindent beleadunk. Szerintem ez az, ami fontos egy versenyen.

Öt versenyszámban indultam a világbajnokságon, a körülményekhez képest jól összetudtam szedni magam, köszönhetően sportpszichológusom Lénárt Ágota jó néhány éven át történt rendszeres önzetlen segítségének, de a bajnoki szinthez ez most kevésnek bizonyult. Ahhoz, hogy valaki a legjobb legyen szükséges a megfelelő erő, gyorsaság és pontosság. Utóbbi kettő bennem is megvolt, csak az erő volt egy picit kevesebb a szükségesnél abban a pillanatban.

V.L.: A világkupán az első nap nagyon rosszul indult, de sikerült összeszednie magát és az elvárhat teljesítményt nyújtania. Nyilván szükséges valamennyi szerencse is, mert ezen a szinten már csak a kiemelkedő sportolók indulnak. Igazából ezek a versenyek kicsit tudathasadásos helyzetek, hiszen az összecsapás előtt barátkoznak, beszélgetnek, de amint fellépnek a pástra nagyon kemények egymással. De nem ellenségek hanem, ahogy elindul a menet ellenfelekként állnak egymással szemben.

Izgulsz, amikor kimész a pástra?

B.N.: Egyre kevésbé. Amikor elkezdtem versenyezni, volt rá többször is példa, hogy az idegesség miatt szakmai szóval élve, „lefagytam, rontottam a formagyakorlatot, vagy csak egyszerűen elfogytam és vesztettem pontokat. Ahogy egyre több versenyen indultam, megtanultam kezelni ezt az érzést és már könnyebben tudok a feladatra koncentrálni. Igazából a küzdősport erre is kiváló volt, segítésével az éle

t más területein is jól küzdöttem le a gátlásaimat és növeltem a magabiztosságomat.

A koncentrációm is egy olyan szintre fejlődött, hogy ma már képes vagyok mindent kizárva csak az adott versenyszámra fókuszálni.
Már az ellenfelek miatt is kevésbé izgulok, a versenyek során szinte mindenkit megismertem a sportágból és baráti szinten kommunikálok a többi nemzet indulójával is, legyen az Ukrán vagy Új-Zéland sportolója.

Mit jelent számodra a taekwondo, hogyan befolyásolta az életedet?

B.N.: A hétköznapi életemhez is sokat hozzátesz a sport: sokkal bátrabb vagyok a döntéseiben, emellett rengeteg élményben van részem. A saját képességeim fejlesztése mellett, hetente kétszer saját klubomban az egyik veszprémi iskolában tartok edzéseket gyerekeknek és velük is edzek. Ezek az órák rengeteg energiát és plusz löketet adnak nekem, ahogy látom hogyan fejlődnek és mennyire szeretik a sportot. Aktívak, ügyesek és persze az is jól esik, hogy bíznak bennem és hallgatnak a tanácsaimra. Amúgy meg magamra emlékeztetnek és a lehetőségeik is hasonlóan adottak, amiben remélhetőleg tudok segíteni, legalább előttük járva a saját kézzelfogható példámmal.

V.L.: Persze ez Nikinek azt jelenti, hogy reggel hatkor felkel, elmegy dolgozni, majd edzést tart, utána egyénileg gyakorol, így megy szinte minden napja este tízig. A csúcs az volt, amikor három műszakban dolgozott és közben hetente tizenhat edzése volt. Amit ha kiszámol az ember szinte bele sem fér a 168 órába, de ha a napi két edzést és a hétvégi egész napi tréninget tekintjük az ebédszünetekkel, akkor már össze áll a kép. Előfordult, hogy az éjszakás műszak után ment versenyezni, ráadásul a számok elhúzódása miatt délutánig várt a sorára, nem egyszer lépett pástra éjfél után és ezt követően másnap kilenc órakor. Nem volt egyszerű helyzet, de mégis kiválóan teljesített.

Jó látni mennyire könnyedén megy neki az edzéseken a gyerekkel való kommunikáció, érti a nyelvüket.
Az edzések mellett, ráadásul nemzetközi szinten bíráskodik is. Erre azért van szükség, mert egy bizonyos színt fölött a versenyzőnek tisztában kell lennie azzal, mit látnak a bírok kívülről. Ezt pedig bele tudja építeni a saját küzdelmeibe is.

Téged már sokan példaképnek tartanak, de neked van valaki akire felnézel?

B.N.: Talán egy ukrán versenyzőt, Katya Soloveyet emelném ki. Lenyűgöz, hogy mennyire jó a küzdelemben mégis nagyon szerény, kedves ember. Az első pillanattól segítőkész volt, több tanácsot is kaptam tőle, a mai napig baráti a kapcsolatunk.

Volt olyan ellenfeled, akitől megijedtél?

B.N.: Régebben több ilyen helyzet is volt, viszont ma már a csapatküzdelemben én megyek a legnagyobb, legerősebb ellenfélre. A dologhoz hozzátartozik, hogy egy ideig taekwondo mellett párhuzamosan kick-boxra is járok és ott hozzászoktam, hogy nálam nagyobbakkal küzdjek. Alapvetően úgy tartom, hogy az én súlycsoportomban, a mínusz ötven kilogrammban vannak a leggyorsabbak, legjobbak. Ez nagyon ösztönöz, folyamatosan azon vagyok, hogy minél gyorsabb legyek, minél többet adjak bele az összecsapásba. Ha látok valakit meccselni közülük, már azonnal azon járnak a gondolataim, hogyan lehetne legyőzni a másikat.

V.L.: Niki ki mer állni már bárki ellen, ráadásul a nagyobb versenyzőkkel is elbír, mert az ő fejmagasságukat is megtudja rúgni.

Azért ez nem mindig ilyen könnyű, rengeteg munka áll mögötte, hogy a megfelelő taktikát válassza ki az adott ellenféllel szemben.
Az utóbbi években szorgalmasan gyűjtöd a jobbnál jobb versenyeredményeket. Van olyan cím, amire nagyon vágysz?

B.N.: A fő cél természetesen, hogy az Európa- és a világbajnokságon meglegyen az első vagy a második hely a törésben és a küzdelemben is. Ettől függetlenül, ha sikerül azt a teljesítmény kiegyensúlyozottam nyújtanom, amit az edzéseken, beleépítve mindig az új dolgokat, akkor már nyertesnek érzem magam.

V.L.: Ha pontosan azt tudja telesíteni, amit az edzéseken megcsinálunk, akkor az eredmény előbb-utóbb magától is jönni fog. Nem a címeket kell hajszolni, hanem elégedetten és kételyek nélkül jönni le a pástról. Niki egy igaz taekwondos, aki formagyakorlatozik, küzd és tör egyszerre, ráadásul mindezt világszínvonalon. A kezdetektől ez volt az irányvonalunk, így raktuk össze az edzéseket és fejlesztettük a képességeit.

Célok mindig vannak, addig érdemes csinálni ameddig az ember élvezi. Ő ebben kiteljesedett, a versenyekre már régen barátok közé, ismerősként megy. Akik most ellenfelei, sporttársai, nemsokára edzők lesznek, ezért is figyelik egymás munkáját, teljesítményét.

Milyen versenyre készültök most?

B.N.: Idén nyolc versenyen vagyunk túl, legutóbb Romániából hoztunk el hat aranyat. Úgy döntöttük, most egy kicsit pihenek, de persze a törések gyakorlása most sem maradhat el. Szeptembertől viszont újra teljes gőzzel készülünk az Európa-bajnokságra.

Igyekszem a pozitív részét nézni a dolgoknak, így van ez a szponzorációval is. Többen is támogatnak, de előfordul, hogy saját zsebből kell kipótolnom a versenyekre való kijutás díját. Nem kis összegekről beszélünk, egy indulás gyakran többszázezer forintra is rúghat. De inkább ebbe fektetek be, mint másba. Nekem ez egy életvitel, ami rengeteg jó érzéssel és élménnyel jár.

https://www.veol.hu
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Borkai fia kézilabdás technikai vezetőként kap milliós fizetést közpénzből
Több milliós végkielégítéssel búcsúznak a leköszönő polgármesterek
G. Fodor: Vasárnap előbújtak a Piszkos Fred-szavazók
Hírhez tartozó kép:
Borkai fia kézilabdás technikai vezetőként kap milliós fizetést közpénzből
Több milliós végkielégítéssel búcsúznak a leköszönő polgármesterek
Több milliós végkielégítéssel búcsúznak a leköszönő polgármesterek
G. Fodor: Vasárnap előbújtak a Piszkos Fred-szavazók
Magyar kormány: 70 évesen is dolgoznunk kell majd
A legnagyobb korrupciós botrányt felfüggesztett büntetéssel zárta az ügyészség
Szijjártó szerint magyar érdek a török invázió
A külföldi sajtó is lehozta, ahogy Türkök közt feszít Orbán
Erdogan megköszönte Orbánnak, hogy kiállt a szíriai offenzíva mellett
Kurd polgármestereket vitt el a török rendőrség hajnalban
A Washington Post egyszerűen nem érti, hogyan választhatták újra Borkait egy ilyen botrány után
Lázadás a Fideszben: Borkai fejét követelik, Orbánt kritizálják
Gulyás több kerületben is különösen méltánytalannak érzi az eredményt
Még a választások előtt aláírtak gyorsan néhány papírt pár milliárd forintról
Mészáros felesége elmondta, milyen tévét akarnak
Magyarország az orosz bank második legnagyobb részvényese lett
Botrány: leplombált urnát találtak az utcán Budakeszin
Orban alakíthat kormányt Romániában
Nemek közötti egyenlőség: Utolsó előtti helyen Magyarország
Többmilliós végkielégítést kap Tarlós István
Éveken át várta a világvégét a föld alatt egy család
Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon
A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be az óvóhelyekre
Féktárcsa nélkül közlekedett egy teherautó az M7-esen
Megjelent egy kisfiú és elmesélte, hogy testvéreivel 9 éve a föld alatt élnek, mert jön a világvége
A rendőrség nyomoz: Klórgáz került a levegőbe a gyerekekkel teli békési uszodában
Lerúgott egy biciklist egy veszprémi sofőr a kerékpárjáról
Fogyatékossága miatt lemondtak róla: új családot keres a szem nélkül született pici baba
Segíts egy megosztással, a gazdi elköltözött Őt nem vitte, otthon kell neki!
Ha a Borkai ügy nagy port kavart, akkor az újabb botrány sokaknál kiveri a biztosítékot
Teljesen megsemmisült a vonattal ütköző személyautó Nagymarosnál
Borkait nem érdeklik a kritikák: Akövetkező öt évben Győr polgármestereként fogok tevékenykedni
Második napja ünnepli a mindent elsöprő győzelmet a Fidesz sajtó
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
60 éves Rudolf Péter - fél a kudarctól ezért robotol
Az anyát vették őrizetbe, a két újszülött csecsemő halálával kapcsolatban
Gulyás nem kér bocsánatot, amiért beteg kisgyereknek nevezte Greta Thunberget
Tarlós nagy bejelentése: visszadobta a képviselői mandátumát a fővárosban
Most, hogy a Fidesz kidobta, Borkai Zsoltnak azonnal távoznia kellene a város éléről
Bajtársiasság: okosan kiszállt Orbán a Borkai ügyből
Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába
Lakner: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal
Nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban
Hisztiznek a bukott Fideszes politikusok: rácsapták az ajtót az új polgármesterre
Borkai beszaladt, beszélt 2 percet majd elszaladt
Borkai az újságírók előtt jelentette be: kilép a Fideszből
Győriek szólaltak meg a Borkai üggyel kapcsolatban: egy ország utál minket
Hivatalos: Média információk alapján nem hajlandó nyomozni az ügyészség a Borkai ügyben
Fidesz dominó – Mészáros és Orbán nagy bajban vannak
Újabb motoros vesztette életét! - hiába várják haza
Szomorú nap a győri fideszeseknek: fideszes polgármesterre szavaztak, de mégsem
Elhittem, hogy egy senki, erre ma ő a polgármester helyettem
Mihez kezdenek a padlóra küldött Fideszes polgármesterek?
Megszólalt Borkaiék bulijának egyik női résztvevője
Nem nyugszik az elhunyt csányi kislány apja: rombolják le a játszóteret!
Lánykérés előtt vesztette életét Heni – Drámai a nyíregyházi balesetről
Hiába az engedély: jövő évre csúszhat Demcsákék esküvője
Aznap, amikor Borkait felrendelték a fővárosba, Győrből Budapestre repült a HA-CIZ lajstromú magángép
Budavár: az új polgármestere felülvizsgáltatja a várbeli lakásbérleti szerződéseket
Kétszer is börtönbüntetésre ítélték, mégis újraválasztották Siklósnagyfalu polgármesterét
Hollik: demokráciában élünk, mert Borkai polgármester marad
Magyar Nemzet: Budapesten több lett a fideszes, kevesebb az ellenzéki
Veszített a alpolgármester, aki a haverjaival ugrálva azt üzente az ellenzéknek: Egyszerűen senkik vagytok, hejj, hejj
A kapcsolatuk további fejlesztéséről is tárgyal Orbán és Erdogan
Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot
Reviczky aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból
Orbán kirántja a tömegközlekedést Karácsony alól
Felkapcsolták a Puskás Aréna lámpáit, azonnal elment az áram mindenhol a környéken
Valóságshow-sztár is ott lehetett Borkai adriai buliján
Fotósok buktatták le Tiborczot - Polat és az Orbán család üzleteitől hangos a külföldi sajtó
Felfedte kilétét a Borkairól szivárogtató férfi
Szijjártó az uniós miniszterek helyett a Türk Tanács csúcstalálkozóját választotta
Rezeda: Borkai és a Fidesz együtt köpi arcon a győrieket
Orbán bosszúja: nyíltan megfenyegette a magyarokat
10,5 millió forintba kerül egy klónozott cica, de a menhelyek tele vannak igazi cicákkal!
Szerb hatóság: megtalálták az egyik nőt Borkai partijáról
Matolcsy megnevezte Magyarország szégyenfoltjait
Rogán húga marad a polgármester Szakonyfaluban - nem indult ellene senki
Hadat üzenne Matolcsy a bölcsődei influenzának
A Fidesz jobban akarja Borkai bukását mint az ellenzék: tönkretett mindent
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Egymásnak engedték a vonatokat Zalaegerszegen
Fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt kell megismételni a szavazást!
Budapestre hívatták Borkai Zsoltot - végleg padlóra küldik
Puzsér ígéri, nemsokára visszatér
Hivatalos: Borkai Zsolt holnap bejelenti, hogy kilép a Fideszből
A sarokban ülve duzzogott Dzsudzsák amiért lecserélték! - kezet fogni sem volt hajlandó
Durva vicc: GPS-t szerelnek Karácsonyra, hogy tudják, hol kell kiásni őt
Bródy János dalban értékelte a választást - Lesz még egyszer szép a világ...
Botrány: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Tóth József győzelménél nem volt nagyobb az országban
Újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben az ellenzék
Brutáltrélert kapcsolt le a rendőrség
Vádat emeltek egy vasutas ellen: egymással szemben indított el két vonatot
Mindenki azt találgatja, hogy miért utazott ilyen hirtelen Orbán Azerbajdzsánba
Káosz: Nem működik az OTP rendszere
Karácsony padlóra küldi Orbánt: nyilvánosságra hozzuk az elmúlt öt év szerződéseit
Rosszabb a helyzet mint Orbán gondolta: kezd összeomlani a sikerpropaganda
Megalázták Lázárt: Hódmezővásárhelyen zeng a Hol vagy Jani?
Orbán bosszút forral: korlátozni akarják az önkormányzatok jogkörét
Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek
Ezek itt meglopták a kerületet, és ezt nem lehet a győzelmi mámorban elfelejteni
Hol rontotta el a nagy reményű Berki?
A voksturisták falujában fölényesen győzött a Fidesz-KDNP
Borkai a visszalépett jobbikosok körzeteiben tarolt
Kiakadt egy Fideszes politikus: nagyon durva dolgot üzent Karácsonynak
Ahová Orbán elment, ott bukott a Fidesz
Durván beszóltak Orbánnak: Látjátok, feleim, mégsem ti vagytok a nemzet
Megindult a büntetőeljárás a Borkai-ügyben!
Nem várt baj: nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége
Kósa és a TV2 megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát
Vizsgálatot indított az EU: a kormány tiltott támogatást adhatott a Samsungnak
Orbán: nem felejtjük el, István, hogy neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van
A Fideszből kizárják, mégis polgármester maradhat Borkai
Horvátország: a rendőrség megkezdte Borkai ellen a vizsgálatot
Durván zuhannak Mészáros részvényei: 13 milliárdot bukott egyetlen nap alatt
Deutsch Tamás győzelemről beszél
Orbán ítél: most eldől Borkai sorsa
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
Hivatalosan is háború van: a szíriai hadsereget a határhoz vezénylik
Óriási baki: a fideszes Lokálnál, még nagyon Tarlósra hangol a hétfői szám
A Fidesz lapok Borkai Zsoltot okolják Tarlós bukása miatt
A költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester nyert Méhkeréken!
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva