thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.23
THE POST
           
23
Újabb milliárdos kisvasút-fejlesztésekre készül az Orbán!
Ez is érdekelhet:
Orbán rémálma: gyors és automatikus megoldást kínál a migrációra Európa!
Több mint 4000 fekvőtámasszal döntött világrekordot a 6 éves Schwarzenegger!
Kikerül az RTL Klub a DiGi online kínálatából!
Tényleg meghosszabbíthatják Bicskéig a felcsúti kisvasutat, ahogy azt Orbán Viktor megmondta, de számos más vonalat is felújítanának az elkövetkező két évben összesen több mint 12 milliárd forintból – derül ki a birtokunkba került kormányzati előterjesztésből. Ha rábólintanak a még titkos anyagra, akkor nemcsak a fejlesztés II. üteme indul el, még tovább terveznek, például egy hegyi kisvasutat Salgótarjánba, hogy "átélhetővé tegye a bányászatot", de felvetik egy saját kisvasút-járműcsalád ötletét is. A javaslatban arra is hivatkoznak, hogy 1,5 millió utas vonatozik így, ez a családok kedvelt, aktív kikapcsolódása, és kidolgozzák, hogy a jövőben Széchenyi-kártyával is fizethessenek az utasok.

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig” – jelentette ki a felcsúti kisvasutat ért támadásokra reagálva Orbán Viktor még 2015-ben, a miniszterelnök mondata azóta a NER erőből folytatott, jusztis-politikájának emblematikus idézete lett.

Csakhogy nemsokára mindez valósággá válhat egy birtokunkba került kormányzati javaslat alapján, pontosan ebbe a két irányba, az említett településekig. Az így Bicske–Lovasberény közt járó kisvasút ráadásul csak egy vonal a nagyszabású tervek közül, ugyanis a lapunk által megszerzett javaslat a „turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésének II. üteméről” szól, amit a kormány az elkövetkező 2 évben, összesen több mint 12 milliárd forintnyi közpénzt belepumpálva valósítana meg.

A teljesen friss, júniusban készült anyagban is utalnak az előzményekre: a fejlesztés I. üteméről szóló kormányhatározatot még 2017-ben fogadta el a kormány, amely ennek megvalósítására 10 milliárd forintot adott. Viszont még számos hazai kisvasútvonal van, amely nem jutott fejlesztési forráshoz az első ütemben, ezért szükséges a folytatása.

Az erről szóló előterjesztést ketten jegyzik és viszik a kormány elé: Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, aki generálisan az Orbán számára fontos ügyekre felkent intéző, valamint a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz. Utóbbi még 2017-ben kapta meg a feladatot, hogy kormánybiztosként vegyen részt a következő ütemről szóló javaslat kidolgozásában. Az nem derül ki belőle, hogy pontosan mikor döntenek róla, de a kormányzati anyag – a kormánybiztos és Rogán közigazgatási államtitkára, Vidoven Árpád jóváhagyásával – véglegesnek tűnik.

A pénzügy próbálkozott, de lesöpörték

Főleg, hogy már megköröztették a tárcák közt, és egyedül a Pénzügyminisztériumnak volt kifogása. A vitás kérdéseket összefoglaló rész alapján Varga Mihály szaktárcája több ponton is módosítást kért: a forrás nagyságrendjének felülvizsgálatát, az időbeni átütemezését, valamint „egy esetleges pályázati rendszer kidolgozását” is javasolták.

Ezekre a felvetésekre a javaslat készítői szakmai érvek helyett lényegében a kormányzati kommunikációból már ismert „csak”-ot válaszolták: arra hivatkoztak, hogy mivel Orbánék korábban is megemelték a kisvasutakra szánt 6 milliárdos tervet 10 milliárdra, „ezzel is bizonyított a fejlesztés fontossága, szükségszerűsége”. A II. ütemben felújítandó vonalakat a kisvasutak műszaki állapota, illetve az utasszám alapján választották ki – írják. A pályázat lehetőségét pedig helyből elkaszálták azzal, hogy „nem tartjuk célravezetőnek, mert az a cél, hogy hazánk valamennyi kisvasútján megtörténjenek a beruházások, amelyek működésüket további évtizedekre biztosítják”. Különben is, a több mint 12 milliárdot két évre elosztva költenék a kisvasutakra „a költségvetés kíméletesebb terhelése érdekében” – osztották ki az állami büdzsét kezelő, aggályoskodó pénzügyet.

Valóban két évre elosztva, összesen 12,28 milliárd forintból valósítanák meg a nagyszabású kisvasútprogram következő szakaszát, vagyis újabb pályák és szerelvények felújítását, illetve cseréjét:

2020-ban 6,137 milliárd: 4,6 milliárd pályafelújításra, 1,5 milliárd járművekre,
2021-ben 6,144 milliárd: 5,3 milliárd pályafelújításra, 782 millió járművekre.
Elismerik, hogy a korábbi elképzelésekhez képest a kiadások tekintetében van „eltérés”, de ez szerintük „az azóta eltelt idő, a piac áremelkedése, valamint az azóta fellépő szükséges igények kielégítése miatt” következett be.

Itt is a családok: generációkat mozgat meg

A programot egy kormányhatározatban tolnák át, ennek a kidolgozott szövege is része az anyagnak. A több mint 12 milliárdos fejlesztést egy sajtótájékoztatón jelentették volna be, nyilatkozónak előre Révész Máriuszt jelölték ki. A „fő üzenet” az lenne, hogy „a turisztikai célpontokra irányuló személyszállítást” ellátó kisvasút „közkedvelt, aktív kikapcsolódási forma a családok számára”, a hálózat fejlesztése a kisvasutak „ökoturisztikában betöltött szerepe” miatt elengedhetetlen. „Természetbarát módon közelebb viszik a természetszerető utasok ezreit a vasutak mentén fellelhető természeti értékekhez”, egy jól működő infrastruktúrával rendelkező kisvasút vonzereje többszörös: élénkíti a turizmust, generációkat mozgat meg, és attrakciókat köt össze – sorolják, miért kell erre ennyi közpénzt költeni. Ugyanakkor „biztonságosabbá és a mai kor igényeinek megfelelően komfortosabbá kell válnia” – teszik hozzá.

Saját kisvasút-járműcsaládról is álmodnak

A költségeket csökkentené, és egyben a hazai vasúti járműgyártást is fellendítené „egy kisvasúti járműcsalád kifejlesztése”, vagy „esetleg prototípus járművek legyártása és hatósági engedélyeinek megszerzése” – vetik fel. A magyar kisvasút feltalálásának részletei nem szerepelnek a javaslatban, csak hogy korszerű, környezetbarát technológia felhasználásával készülhetne.

Ha a kormány rábólint az előterjesztésre, akkor az is változna, hogy a kisvasutakat Széchenyi Pihenőkártyával is igénybe lehetne venni, ennek mikéntjét a pénzügyi tárcának kell kidolgoznia. Hiszen a hatályos szabályozás a belvízi személyszállítás, például „balatoni hajókázás” esetén megengedi a menetjegyek SZÉP-kártyával történő kifizetését, a hasonló szolgáltatást nyújtó kisvasutak esetében azonban nem – méltatlankodnak. Ezért „kifejezetten indokoltnak tartjuk, hogy a keskeny nyomközű vasúton történő személyszállítás díja is fizethető legyen SZÉP-kártyával, szabadidő alszámla felhasználásával – javasolják.

1,5 millió utasról írnak

Mióta csak üzemel, állandóan kritikák érik a felcsúti kisvasutat amiatt, hogy mennyire kevesen használják, az Átlátszó írt arról, hogy a felcsúti kisvasút veszteséges, illetve 10 napon teljesen utasok nélkül járt fel és alá.

Ehhez képest a megszerzett javaslatban az szerepel, hogy a kisvasuta

k összutaslétszáma évente mintegy 1,5 millió fő, ráadásul a legtöbb vonalon az elmúlt években utasszám-növekedést tapasztaltak. Hosszan felsorolják azt is, mi minden valósult meg az eddig lebonyolított I. ütemben, az erre szánt 10 milliárd forintból: „számos népszerű kisvasút” megújulásának örülhetünk, így a Mátravasútnak, a Nagycenki Múzeumvasútnak, vagy a Gyermekvasútnak, de Balatonfenyvesen és Lillafüreden is folynak még a munkák.

Már elkészültek a Bicskéig hosszabbítás tervei

Orbán Viktor elhíresült mondata miatt a megszerzett javaslat egyik legérdekesebb része, ahol konkrétan felvillantják a majdani III. ütem két fő beruházását:

a Válvölgyi – vagy ahogy a köznyelvben emlegetik, a felcsúti – kisvasút fejlesztése
és a Salgótarján–Salgóbánya „komplex fejlesztés”
A felcsúti kisvasút jelenleg egy 6 kilométeres szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a kormányfő által alapított Puskás Akadémia között, ezt a szakaszt hosszabbítanák meg egyrészt egy Bicske–Felcsút, másrészt egy Alcsút–Vértesacsa–Lovasberény vonalszakasszal. Az előkészítése javában zajlik, sőt, már a tervek egy része is készen van:

a Bicske–Felcsút vonal engedélyezési tervei már elkészültek, a kiviteli tervek folyamatban vannak,
az Alcsút–Vértesacsa közti rész tervei most júniusban készültek el
a Lovasberényig tartó szakasz terveinek határideje szeptember 30.
A tervezési feladatokra az I. ütemre szánt 10 milliárdos keretből fordítottak (köz)pénzt, csak ez az előkészítési munka eddig 246,5 millió forintba került.

Hegyi kisvasút Salgótarjánból: átélhetővé tenné a bányászatot

A másik nagy célkitűzés a Salgótarján–Salgóbánya „komplex fejlesztés”-nek elkeresztelt beruházás, amelynek a megvalósíthatósági tanulmányát már a második ütemben elkészíttetnék. A „komplex” terv lényege, hogy Salgótarjánban egy „egyedi, országos vonzerővel rendelkező” hegyi kisvasutat építenének meg, amely "a megyei jogú város városközpontjából indulva, valós vonzerővel rendelkező turisztikai attrakciókat felfűzve" érne el Salgóbányára, amely amúgy magához Salgótarjánhoz tartozik.

A vonatpálya melletti „attrakciók átélhetővé és megérthetővé teszik az egykori Salgótarján környéki bányászatot”,

ilyen érintett állomás lenne Salgó vára, a Középbánya-tó, II.-es (István) táró, vagy a Medves-fennsík, amely hazánk és egyben Európa legnagyobb bazaltplatója. „Tény, hogy Magyarország egyetlen kisvasútja sem rendelkezik a salgótarjánihoz hasonló adottságokkal”, amelyek mind „várják a vendégeket”. A fejlesztési lehetőséget sokrétűnek nevezik, ezek hatására Salgótarján egy különleges természetközeli turisztikai desztinációvá válhat – vizionálják.

Hazai forrásból: szénbunkerből show-elem

Nagyszabású elképzelésük szerint a fejlesztést követő 3. évtől cél a 100 ezer látogató/170 ezer utas forgalom elérése, így Salgótarján „keresett turisztikai desztinációvá formálása”. A javaslat alapján a fejlesztés előkészítése több mint egy éve folyik, a finanszírozását „egyedi kormánydöntés alapján, hazai forrásból” oldanák meg, és nem érintené a térség már futó projektjeit. Részletesen végigveszik az ötleteket: megnyitnák a város alatti Király-tárna egy szakaszát, visszaépülne néhány siklópálya, és megújulna az egykori bányásztelep is.

Az a terv, hogy annyi attrakciót kell összehozni, hogy „a vonatozással együtt 3-4 órás programot képesek legyenek biztosítani”. A Bükki Nemzeti Park bevonásával megvizsgálnák erdei kerékpáros útvonalak kijelölésének lehetőségét, de az anyagban szó esik egy „szénbunker show-elemmé fejlesztéséről”, ahol „vetítéssel és fényjátékkal kerül bemutatásra az Acélgyár ’fénykora’ és a meghökkentő építmény”.

Legalább ebben érzik a környezetvédelem fontosságát

Bár nemrég sikerült a közös uniós klímatervet a magyar kormánynak is megvétóznia, a kisvasútprogram indoklásánál azért felvetik a környezetvédelem fontosságát: erre hivatkozva nemcsak a pályákat újítanák fel, de az elavult vontatójárműveket is. Így érnék el, hogy a környezeti terhelés csökkenjen, ami „különösen fontos a védett természeti területeken futó kisvasutaknál”. Viszont csak „javasolják megvizsgálni” az akadálymentesítés lehetőségeit, és azt, hogy egyáltalán hol lehetne kerékpárszállító kocsikat indítani ezeken a vonalakon.

A 2017 óta tartó első szakaszban is már dolgoztak a II. ütem előkészítésén, így mostanra a szükséges tervek „döntő része elkészült”, kivéve, ahol a tervezés „komplexebb feladat”. Az előterjesztésből pontosan megtudtuk, hogy – az infrastruktúra-hálózat, az érintett erdészetekkel, nemzeti parkokkal és önkormányzatokkal egyeztetve – milyen konkrét fejlesztések kapnak támogatást „azonnal indítható kivitelezésként” 2020-ban, illetve milyen projektek indulnak 2021-ben. Ezeket a cikkünk végén található keretes anyagban soroltuk fel részletesen.

Központosított kisvasútmarketing

A Rogán és Révész Máriusz neve alatt futó anyagban arra jutottak, hogy a jövőben a kisvasutak fejlesztése mellett az „összehangolt, hatékony működés koordinációjára” is szükség van, mert így tudnak „a ráköltött állami források a lehető legjobban hasznosulni, és hosszú távon szolgálni az aktív kikapcsolódást”.

De egységes marketing- és kommunikációs tevékenységre is szükség van, mindkét feladatkört a turizmus élénkítése érdekében márciusban létrehozott Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-re bíznák, amely feladataira nemrég kapott közel 1 milliárd forintot. A vasútvonalak üzemeltetői nem változnak, ebben nem jelent változást a központosított koordináció és kommunikáció.

Amit mégsem csinálnak meg

Egy részletes táblázatban sorra veszik, mi valósult meg az I. ütemben, végül az erre átcsoportosított 10 milliárd forintból összesen 9,3 milliárd forintot költöttek el ezekre a fejlesztésekre. Ugyanis 750 millió forintot még a korábbi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörén belül nem tudtak felhasználni, mert a közbeszerzési eljárásokra, megvalósításra nem maradt elég idő, vélhetően a 2018-as kormányátalakítás miatt, így ez az összeg visszakerült a költségvetési maradvány alapba.

Az is kiderül, hogy az eredeti elképzelések közt szerepelt két olyan vonalszakasz, amelyről lemondanának: Debrecenben a nagyállomási bekötés, valamint a Nagycenk–Fertőd-kisvasút. A megvalósíthatósági tanulmányokból az jött ki, hogy ezeknek a megépítése „aránytalan költségekkel járna”, ezért leállították a tervezést. Nagycenken amúgy most újították fel a kisvasutat, a pályákkal már végeztek, év végéig a járművek is megújulnak, de Fertődig ezek szerint mégsem hosszabbítanák meg.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Újabb kilakoltatás: 18 millióból 76 millió lett !
Minden megosztás számít!- keresi a rendőrség az eltűnt Petrát!
Zsákba rakták és kidobták! - szüksége van a megosztásodra a kis tacsinak!
Hírhez tartozó kép:
Újabb kilakoltatás: 18 millióból 76 millió lett !
Minden megosztás számít!- keresi a rendőrség az eltűnt Petrát!
Minden megosztás számít!- keresi a rendőrség az eltűnt Petrát!
Zsákba rakták és kidobták! - szüksége van a megosztásodra a kis tacsinak!
Orbán rémálma: gyors és automatikus megoldást kínál a migrációra Európa!
Több mint 4000 fekvőtámasszal döntött világrekordot a 6 éves Schwarzenegger!
Kikerül az RTL Klub a DiGi online kínálatából!
Genetikai okai vannak az autizmusnak!
Veszprém: Bevásárlókocsit dobált a parkoló autók közé egy férfi!
Újabb késeket jelentett be a MÁV!
Még el sem számoltak az előzővel, máris beleugrottunk egy újabb vizes világbajnokságba!
Az egyik legnagyobb autó visszahívási botrányt jelentették be!
Még most sem fizették ki az Orbán videót amit a fesztiválokon mutogattak!
Zöldfordulatot vesz a KDNP!
Annyira kevesen pályáznak iskolaigazgatónak, hogy durván csökkentik követelményeket!
Szégyenlista: már a pozsonyiak is többet keresnek a budapestieknél!
Hihetetlen: 33 embert ütött agyon a villám!
Érdekes eredmény: a nagy fenekű nők egészségesebbek!
Tarlós hirtelen elhalasztotta a Szentendrei út felújítását!
Röhögve üldözték a rendőrök a dínó jelmezes férfit!
Európa már várja az Orbán - von der Leyen háborút!
Féktelenül irtják az Amazonast! - katasztrofális környezetvédelmi állapotok!
Majdnem 70 km/h-val száguldott egy biciklis mikor a rendőrség lecsapott rá!
Óriási változást jelentett be a Tesco!
Darabokra szedi Orbán az OKJ rendszert!
Nem vicc! - Takard le a webkamerádat, ha még nem tetted volna!
Óriási botrány: Önkormányzati irodákban alakítottak ki munkásszállót!
Cicás filterrel közvetített egy gyilkosságról a rendőrség!
Kemény pénzeket fizet a hétórás késésért a Wizzair!
Dupla annyiba kerül a hagyma mint tavaly ilyenkor!
Horrortréler: rendőrök fotózták le a román konvojt!
Üvöltözött a taxis az anyával, akinek a kocsiban indult be a szülése!
Hatalmas pofon Orbánnak: újabb fideszes alelnök megválasztását halasztották el!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Román horror karaván okozott balesetet!
Részeg férfi vert meg egy buszsofőrt Pesten!
Menekülnek a tanárok! - a nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja!
Sorozatban negyedszer lett világbajnok Hosszú Katinka!
Deutsch Tamás: Nem tudják elvenni a Fidesz alelnöki helyeit!
Párizsban akár 42 fok is lehet! - pusztító kánikula tart Európa felé!
Apró műszaki hiba: önvezető busz gázolt gyalogost!
A mobilját nyomkodta a Győrben buszba csapódott Daewoo sofőrje!
Közép-Európa: végleg elbúcsúzhatunk a fenyőerdőktől!
Budaörsön forranak az indulatok: két iskolaigazgató pályázatát is visszadobták!
Trump felhívta a svéd miniszterelnököt, aki szépen kiröhögte!
Itt tartunk: iskolaigazgatók csicskáztatása és a köznevelési törvény módosítása!
A 2000 előtti nyelvvizsgákról nem létezik adatbázis!
Képeken mutatják meg a tanárok, hogy nem emelkedett a bérük!
Hosszú Katinka 200 méter vegyesen világbajnok!
Többet dolgozunk mint mások, de fele annyiért!
Sokkoló: bőröndben találták meg az eltűnt kisfiú holttestét!
S.O.S.! - elköltöztek és magára hagyták! - Minden megosztásra szüksége van!
Minden megosztás számít! - gazdi kell ezeknek a pici kutyusoknak!
Kétgyerekes családot tettek az utcára: a családot két nappal korábban értesítették csak!
Újabb hitelválság: 120 ezer család törlesztőrészlete brutálisan megemelkedhet!
A kormány fizette vissza a milliárdos büntetést Farkas Flórián pártja helyett!
A minisztérium elismerte: visszaélés történt Farkas Flórián vezetése alatt, de kihallgatásra nincs szükség!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Tarlós István átadta Budapesten a Jeruzsálem parkot!
Fidesz: januártól a külhoni magyaroknak is jár a babaváró támogatás!
Sírva búcsúztak a kilencgyerekes hodászi anyától!
Vizet kért a leukémiás kislány mert rosszul lett, az étterem kiszámlázta neki!
Óriási összegű építkezések kezdődtek az Orbán család birtokán!
Orbán: 3 milliárdról 39 milliárdra drágult a veszprémi sportcsarnok építése!
Letartóztattak egy férfit aki a kiéhezett barátnője elől menekült!
Enyhe büntetést szán Ferenc pápa egy szexuális zaklatással vádolt püspök esetében!
Történelmi sikert ért el az U19-es női kézilabda válogatott!
MÁV figyelmeztetés: sorompóhiba miatt késnek a vonatok !
A gyenge terméssel magyarázzák a termelők hogy méregdrága lesz az alma!
Mészáros neve is megjelent a TV2 körüli kavarás közben!
Hivatalos: Orbánék teljesen megszüntetik az OKJ-s képzési rendszert!
Világvége hangulat: Kínában árvíz, az USA-ban hőhullám szedi az áldozatait!
Több mint 200 millióba került az államnak hogy Orbánt vetítették a Volton!
Megállíthatatlan: Rasovszky Kristóf a vb címe után a világkupán is nyert!
Amputálták a melleit majd kemoterápiát kapott, aztán kiderült nem is volt rákos!
Ha 2000 előtt nyelvvizsgáztál komoly baj lehet!
Kibelezéssel fenyegette és négy napig ütötte élettársát a gyerekük előtt!
Hiába várják haza a kamionnak csapódott fiatal magyar motorost!
Lövöldözés egy gárdonyi vendéglátóhelyen!
Beteg kisfiát nevelő anyukát tesznek utcára devizahitele miatt!
Altatás várt rá, de élni akar! - minden megosztás számít Dáriusznak!
Merkel: együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus ellen!
A külföldi sajtó szerint színjáték hogy Orbán fapados járattal repült!
Orbán nem ad tájékoztatást oroszországi útjáról! - magánútnak minősítik!
Sajnos olyan nők is szülnek, akiknek semmi közük a gyerekek neveléshez!
Figyelmeztetést adtak ki: egyszerre jön a kánikula és a zivatarok!
Szép csendben kihalnak az oroszlánok!
Tarthatatlan a rendőrség helyzete: óriási létszámhiány és leterheltség!
A kormány elköltött 10 milliárdot a nyugdíjalapból de szerintük nincs miért aggódni!
Gyönyörű: zöldbe öltözött hajmáskéri vasútállomás!
Tátva maradt mindenki szája, olyat úszott Hosszú Katinka a vizes VB-n!
Iszonyat jófej volt a rajongójával Keanu Reeves!
Hihetetlen mértékben nőtt a sörfogyasztás itthon!
Mindenki kiakadt: elhajította a macskát videózás közben!
Nem sikerült kiirtani a szuperbaktériumot a fehérvári csapat 14 milliárdos stadionjában!
Kevés a termés: méregdrága lehet az alma!
Finnország: levegőből csináltak élelmiszert!
Veszélyben az Akropolisz a görögországi földrengés miatt!
Óriási illegális gyorsulási versenyre csaptak le a magyar rendőrök!
Orbán: a legnagyobb titokban utazott el nyaralni!
Kárpátalja hálálkodik Orbánnak: magyar közpénzből felújított orvosi rendelőket kaptak!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Nyomoz a rendőrség a siófoki kutyabarát szálláson agyonvert kiskutya miatt!
Durván elszálltak az árak a budapesti ingatlanpiacon!
Akkora forróság van az USA-ban, hogy a parkoló autóban sütöttek süteményt!
Huszonegyedik alkalomra sikerült jogsit szereznie! - viccesen szomorú!
Ilyet még nem láttál: egy medve ült az autóban!
Szobon 15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket!
Thort ábrázoló hamis személyivel akartak füvet rendelni!
NB II-es magyar csapat verte el Dzsudzsákékat!
Szörnyűség: mindössze 12 napot élt az egykori válogatott kézilabdázó kisfia!
Nézd meg az ötös lottó nyerőszámait! - lehet hogy Te nyertél!
Teljesen megsemmisült a Suzukinak csapódott motor!
Minden megosztás számít! - gazdája a kórházban hagyta!
Felvették a 4 milliós hitelt, törlesztés után 21 millióval tartoznak!
Újra kánikula, éjszaka 25 fok is lehet!
Fehér dámszarvas sétálgat a Cserhát szívében!
Egymásra pakolt konténerekkel vezetett a Soroksári úton!
Ezrével hagyják el a rendőrök a hivatásos állományt!
Papíron rendben van az egészségügy munkaerőhelyzete!
Kövér szerint törvényt sértett Orbán, ezért megkérte, hogy módosítsa a jogszabályt!
Mentőtiszt ügyel orvos helyett!
Orbánék miatt hagyja el az országot az MTA gazdaságkutatója!
Óriási csata végén lett világbajnok Siklósi Gergely!
Hatmilliárd forinttal támogatta a magyar kormány az erdélyi sportegyesületet!
Heller Ágnes: úszni indult, de ismerősei hiába várták a parton!
Felavatták a magyar csodafaültetvényt!
Lángoló autójából húzták ki Pardi Katát!
Horror a Balatonon: 21 éves lány combját szúrta át egy vasrúd!
Családok éve: Végrehajtó zárolta az anya fizetésének egy részét!
A külügy megerősítette: Orbán bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál!
Görögország: pénzt adnak annak aki szemetet fog ki a tengerből!
Nem sikerült megmenteni a tetőről lezuhant magyar munkás életét!
Fidesz: Szankciókat adunk át Von der Leyennek, elvárásaink vannak vele szemben!
Kivégezte a végrehajtót, mert az el akarta venni a házát!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva